Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 25 januari 2021 - Gemeenteraad

 

 

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Politieverordening: COVID-19: Aanpassing organisatie vergaderingen

 

 

Situering

De richtlijnen van het Agentschap binnenlands bestuur met betrekking tot de vergadermodaliteiten van de vergaderingen binnen een lokaal bestuur laten ook hybride vergaderingen toe (dwz een combinatie van een fysieke en een digitale wijze van vergaderen).

Het lokaal bestuur beslist tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen.

 

Wettelijke gronden

Nieuwe gemeentewet, artikel 134 §1

Ministerieel besluit van 18 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Ministerieel besluit van 1 november 2020. - Ministerieel besluit houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals meermaals gewijzigd.

Flow zoals beschikbaar gesteld door het Agentschap binnenlands bestuur: https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/sites/default/files/public/thema/werking_bestuur/stroomschema_vergaderen_coronacrisis.pdf

 

Toelichting en advies

Om de verspreiding van het Corona (Covid-19)-virus tegen te gaan werden door de federale overheid ingrijpende maatregelen genomen.

Belangrijk in dit kader is om onnodige contacten te vermijden en in geval contacten nodig zijn een minimumafstand in acht te nemen. In dit kader zijn de richtlijnen dat vergaderingen van de gemeentelijke bestuursorganen kunnen blijven plaatsvinden, maar dat alles in het werk dient gesteld om de afstandsregels te respecteren en onnodige contacten te vermijden.

 

Agentschap binnenlands bestuur (ABB) stelt dat de vergadering fysiek, hybride of digitaal kan doorgaan. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt. Het lokaal bestuur heeft hierin een voorbeeldfunctie. ABB raadt in deze fase van de pandemie aan de voorkeur te geven aan digitaal vergaderen.

 

Om dit te realiseren kan de burgemeester in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden besluiten nemen in plaats van de gemeenteraad (artikel 134, §1 Nieuwe gemeentewet). Bijgevolg kan de burgemeester bij politieverordening een algehele sluiting van de gemeentezitting opleggen (gemeenteraadszitting zonder publiek). Eveneens kan een alternatieve locatie voor de gemeenteraad worden bepaald. Er kan ook geopteerd worden voor een digitale zitting.

Het ABB stelde op zijn website een stroomschema ter beschikking om duidelijk te maken in welke gevallen al dan niet digitaal kan worden vergaderd.

 

Een hybride vorm van vergaderen betekent dat bepaalde raadsleden fysiek vergaderen en andere raadsleden die er fysiek niet bij kunnen zijn, digitaal deelnemen. Een hybride vorm van vergaderen is niet verplicht, maar wel een mogelijke tussenvorm tussen fysiek en digitaal vergaderen. Het behoort tot de lokale autonomie om de afweging te maken om hybride te vergaderen. De raadsleden die digitaal deelnemen moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere raadsleden en voor het publiek. De raadsleden die digitaal deelnemen, moeten via het digitaal platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn, mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen. Voor het overige moet de hybride vergadering voldoen aan de democratische principes uit de regelgeving.

 

Het is aangewezen de raadsleden die dit wensen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan de vergadering via MS teams, om de vergadering in de mate van het mogelijke digitaal te laten doorgaan.

Na overleg met het college van burgemeester en schepenen en voorzitter van de gemeenteraad, stelt de burgemeester vast dat het noodzakelijk is de dienstverlening en besluitvorming van gemeente en OCMW te garanderen naar best vermogen, ook in deze huidige, uitzonderlijke omstandigheden. Bijgevolg is het aangewezen de zittingen voor onbepaalde duur in de mate van het mogelijke digitaal te laten doorgaan, en de openbaarheid te garanderen door de audio-visuele opname ter beschikking te stellen van het publiek, en de zitting te streamen. Raadsleden die dit wensen krijgen individueel de kans om op digitale wijze deel te nemen aan de vergadering. 

Van zodra de omstandigheden dit toelaten is het de bedoeling om opnieuw fysiek te vergaderen, eventueel in de grotere zaal.

 

De burgemeester nam hiertoe besluit dd. 12 januari 2021. Dit besluit wordt nu ter bekrachtiging van de gemeenteraad voorgelegd.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het besluit van de burgemeester dd. 12 januari te bekrachtigen, met name:

Artikel 1:

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zullen voor onbepaalde duur plaatsvinden zonder publiek en op hybride wijze. Er worden vergaderzalen ter beschikking gesteld per fractie rekening houdende met alle coronamaatregelen, en raadsleden worden aangemoedigd digitaal (individueel) deel te nemen. Er wordt vergaderd zonder publiek, maar de zitting wordt gestreamd en de audio-visuele opname wordt achteraf ter beschikking gesteld via de website. Deze maatregelen worden genomen in uitvoering van de richtlijnen in het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 en volgende.

 

Artikel 2:

De zittingen zullen georganiseerd worden via een zogenaamd ‘hybride’ systeem. Dit betekent dat raadsleden de mogelijkheid wordt geboden aan de vergadering actief deel te nemen via Microsoft-Teams.

 

Artikel 3:

Van zodra de omstandigheden het toelaten worden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijke welzijn weer fysiek georganiseerd, indien nodig in een grotere zaal.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen en zittingsverslag van 14 december 2020

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 14 december 2020.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 14 december 2020 wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Huishoudelijk Reglement: voorgestelde wijzigingen

 

Herneming agendapunt na uitstel tijdens de gemeenteraad van 23 november 2020.

 

Situering

Het huishoudelijk reglement werd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd in zitting van 24 juni 2019.

Na evaluatie worden een aantal wijzigingen voorgesteld, zoals opgenomen in het document in bijlage.

Voorstellen tot toevoeging/herformulering zijn groen gemarkeerd. Voorstellen tot verwijderen van een bepaalde passage zijn rood gemarkeerd.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad sluit zich aan bij het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Het Huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd als volgt:

 

 

 

 

gemeenteraad

 

BIJEENROEPING

Art.1, §1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

(art. 18 DLB)

§2.

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

 

De voorzitter kan de gemeente- en OCMW-raad bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

 

(art. 19 en 20 DLB)

 

§ 3.

De oproeping wordt verzonden via e-mail. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 10, §2 van dit reglement.

 

§ 4.

De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

3° het college van burgemeester en schepenen

4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

 

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur. en met de voorgestelde agenda.

 

(art. 19 en art. 67 DLB)

Art. 2, § 1.

De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

 

(art. 20 DLB)

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de OCMW-raad spoedeisende punten zijn.

 

(art. 19, 20 en art. 67 DLB)

§ 2. 

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de OCMW-raad.

 

(art. 20 DLB)

Art. 3, § 1.

gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter.

 

Het college van burgemeester en schepenen noch een individueel lid van het College kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

(art. 21 DLB)

§ 2.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen

 

(art. 21 DLB)

 

§3.

 

Indien de indiener(s) van aanvullende agendapunten didactisch materiaal behoeft (behoeven), stelt hij/zij – (stellen zij) hieromtrent via e-mail - uiterlijk 12 uur voor de Raad - een vraag aan de algemeen directeur die deze voorlegt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

In geen enkel geval geven raadsleden rechtstreeks opdrachten aan personeelsleden van de administratie met betrekking tot welke aangelegenheid dan ook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Art. 4, § 1.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

(art. 28, §1 DLB)

§ 2.

De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

(art. 28, §1 DLB)

De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

(art.249 DLB)

Art. 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

(art. 28, §2 DLB)

Art. 6.

De gemeenteraadsleden en al degenen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

(art. 29, §4 DLB)

 

 

 

Raadsleden brengen nooit zaken in de openbaarheid die in besloten zitting van de raad werden besproken en die de persoonlijke levenssfeer van mensen betreffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Art. 7, § 1.

Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

(art. 22 DLB)

Art. 8, § 1.

De gemeente maakt aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met openbaarheid van bestuur.

 

§ 2.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Art. 9, §1.

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op het gemeentesecretariaat ter beschikking gehouden van de raadsleden.

 

§2.
Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de Raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de Raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

(art. 249 DLB)

 

§ 3.

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.

 

Op een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

(art. 20 DLB)

Art. 10, §1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

(art. 29, §1 DLB)

§2.

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het College volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, digitaal ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden via e-mail.

(art. 50 DLB)

§ 3.

De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

(art. 29, §1 DLB)

§ 4. Nihil

§ 5.

De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

(art. 29, §1 DLB)

§ 6.

De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken. en op welke dag en welk uur.

 

Het tijdstip van het bezoek wordt in onderling overleg vastgesteld.

 

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

(art. 29, §2, §3 en §5 DLB)

Art. 11.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

 

In het kader van de rubriek “mondelinge en schriftelijke vragen” worden geen debatten gevoerd.

 

(art. 31 DLB)

QUORUM

Art. 12.

Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

Art. 13, § 1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

 

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

(art. 26 DLB)

§ 2.

De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

(art. 26 DLB)

WIJZE VAN VERGADEREN

Art. 14, §1.

De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

(art. 24 DLB)

 

 

§ 2.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Art. 15, §1.

De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de Raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

 

§ 2.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

(art. 23 DLB)

 

Art. 16, § 1.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord in functie van de volgorde van de aanvragen en in geval van gelijktijdige aanvragen, in acht genomen de rangorde van de raadsleden.

 

§ 2.

Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Art. 17.

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten

2° om de verdaging te vragen

3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie

om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden

om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden

om naar het reglement te verwijzen

 

Art. 18.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

 

Art. 19.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Art. 20, §1.

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

 

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

(art. 25 DLB)

§ 2.

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

(art. 25 DLB)volgens art. 74 DLB)

 

Art. 21.

§1 Geen enkel Raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

§2 Ieder agendapunt wordt binnen een redelijke termijn afgehandeld.

 

Het richtsnoer voor een redelijk tijdsbestek is in die context een kwartier.

 

Art. 22.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

 

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de Raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

Art. 23.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking,

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Art. 24, § 1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

Blijkt tijdens de openbare stemming in openbare zitting omtrent een bepaald agendapunt, dat een raadslid zich vergist heeft omtrent de door hem/haar uitgebrachte stem en hij/zij  werpt dit ondubbelzinnig op tijdens de stemming en voor de beëindiging van de stemronde, herneemt de voorzitter de stemming.

 

§ 2.

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

(art. 33 DLB)

 

Art. 25, §1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

(art. 249, §3 DLB)

 

 

§ 2.

De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

(art. 249, §4 DLB)

 

Art. 26, § 1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

(art. 34 DLB)

 

§ 2.

Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de mondelinge stemming

2° de geheime stemming.

 

§ 3.

Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen

3° individuele personeelszaken

 

(art. 34 DLB)

 

Art. 27.

De stemming bij handopsteking wordt nooit gehanteerd.

 

 

 

Art. 28, § 1.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk Raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken in volgorde van de rangorde. De voorzitter stemt laatst.

 

 

§2.

De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

(art. 33 en 34 DLB)

 

Art. 29.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

 

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden.

Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

 

Art. 30.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Wanneer een raadslid vóór de aanvang van de telling van de stemmen door het bureau (art. 29 huishoudelijk reglement) opwerpt dat het zich heeft vergist bij de stemming, wordt de stemming hernomen.

 

Wanneer een raadslid stelt een onregelmatigheid te hebben opgemerkt tijdens de geheime stemming, kan de voorzitter besluiten tot een nieuwe stemming.

 

De onregelmatigheid waarop in de vorige alinea wordt gezinspeeld, dient te worden gesignaleerd vóór het bureau (art. 29 huishoudelijk reglement) een aanvang neemt met het tellen van de stemmen.

 

 

 

Art. 31.

 

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

(art. 35 DLB)

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

 

Art. 32, §1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen en het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk Raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

 

(art. 278, §1 DLB)

 

 

§ 2.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. Deze zittingsverslagen zullen van zodra de technologie ter beschikking is, worden vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden vervangen, vanaf 22 februari 2021, door de audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

Een Raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

(art. 278, §1 DLB)

§ 3.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

(art. 278, §1 DLB)

Art. 33,  § 1.

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

(art. 32 DLB)

§ 2.

De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking.

 

(art. 32 DLB)

§ 3.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

(art. 32 DLB)

§ 4.

Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige Raadsleden ondertekend.

 

(art. 32 DLB)

Art. 34, § 1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken van de gemeenteraad worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

§ 2.

De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

(art. 279, § 6 DLB)

FRACTIES

Art. 35.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Het huishoudelijk reglement legt ook de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de fracties vast. Binnen de grenzen die de Vlaamse Regering bepaalt, wordt in het huishoudelijk reglement de financiering van de fracties opgenomen. Zie verder in art. 38, § 5 van dit reglement) .

 

 (art. 36 DLB)

RAADSCOMMISSIES

Art. 36, §1.

De gemeenteraad van Herselt werkt niet met raadscommissies. Alle gemeenteraadsbesluiten worden genomen door de gemeenteraad zetelend in plenaire vergadering.

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

Art. 37, §1

Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad.

 

(art. 17 §1 DLB en art. 15, lid 1 van het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.)

 

 

§ 2.

Het presentiegeld bedraagt 213,32 euro (geïndexeerd – oktober 2018)

Dit presentiegeld wordt geïndexeerd.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

 

 

Art. 38, §1.

In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken.

De raadsleden hebben inzage in/ recht op - kopiename van alle bestuursdocumenten die zich op de gemeentediensten bevinden.

 

 

§ 2.

Gemeenteraadsleden (niet-uitvoerende mandatarissen) kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen dienstig zijn bij de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken en mogen maximaal 600,00 euro per Raadslid per legislatuur bedragen.

 

§ 3.

Verplaatsingskosten van Raadsleden buiten de grenzen van de gemeente, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven, voor zover deze niet terugbetaald worden door andere organisaties/instanties.

 

§. 4.

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

VERZOEKSCHRIFTEN

(art. 38, 9° en art. 304, §2 DLB)

 

Art. 39, § 1.

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

(art. 304, §2 DLB)

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§ 2.

De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§ 3.

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§ 4.

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Art. 40, §1.

Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§ 2.

De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 3.

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

§4.

Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

 

 

 

 

 

Spreekmoment voor de gemeenteraad

 

Art. 41

§ 1 Voor de aanvang van de openbare zitting van de gemeenteraad wordt er een spreekmoment ingelast voor burgers. Dit start om 19.30 uur.

 

§ 2 De aanvragen tot gebruik van het spreekmoment worden 5 dagen op voorhand schriftelijk (e-mail volstaat) ingediend bij de voorzitter van de raad .(Uiterlijk op de woensdag voor de Raad om 24 uur.). De raadsleden worden uiterlijk vrijdag voorafgaand aan de raad op de hoogte gebracht van de ingediende vragen.

 

§ 3 Het behandelde onderwerp moet een gemeentelijke aangelegenheid zijn en mag geen persoonlijk dossier zijn. 

 

§4 De spreektijd wordt beperkt tot maximum 5 minuten per vraag. Er wordt maandelijks een half uur (30 minuten) spreektijd voorzien in totaliteit.

 

§5 Buiten het maandelijkse spreekmoment blijven uitvoerende mandatarissen, raadsleden en administratie beschikbaar voor vragen, en informatie.

 

§6 De voorzitter bezorgt de vragen voor het spreekmoment, die door hem werden geweerd op basis van art. 41 § 3 van dit huishoudelijk reglement, aan het  raadslid/de raadsleden dat/die hierom verzoekt/verzoeken.

 

 

Art. 42.

In de gemeente Herselt wordt geen bijzonder comité voor de sociale dienst opgericht

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Projectvereniging de Merode - Huishoudelijk reglement - 1 december 2020

 

Situering

De projectvereniging de Merode is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waaraan de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo deelnemen. De gemeentebesturen hebben vertegenwoordigers aangeduid om in de raad van bestuur van de projectvereniging te zetelen. Op dinsdag 1 december 2020 vond een vergadering van de raad van bestuur van de projectvereniging plaats. Hierin werden een aantal wijzigingen in het huishoudelijk reglement goedgekeurd

 

Wettelijke gronden

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

Reden voor de wijziging van het huishoudelijk reglement van de projectvereniging de Merode: dit was sterk verouderd en moest aangepast worden naar de huidige zakelijke structuur van de projectvereniging de Merode die vanaf 2021 uitbreidt en op dat moment 3 deelwerkingen zal omvatten met name, IGCS de Merode/erfgoedcel de Merode/IOED de Merode. De raad van bestuur keurde dit nieuwe huishoudelijk reglement goed op 1 december 2020.

Zoals het decreet lokaal bestuur voorschrijft, dient het huishoudelijk reglement van een intergemeentelijk samenwerkingsverband te worden goedgekeurd door de gemeenteraden van alle deelnemende Merodegemeenten.

 

Bijlagen:

         Huishoudelijk reglement projectvereniging de Merode

         Addendum huishoudelijk reglement projectvereniging de Merode

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het huishoudelijk reglement van projectvereniging de Merode zoals gewijzigd in de raad van bestuur van 1 december 2020 wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Projectvereniging de Merode: Goedkeuring statuten 1 december 2020

 

Situering

De projectvereniging de Merode is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waaraan de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo deelnemen. De gemeentebesturen hebben vertegenwoordigers aangeduid om in de raad van bestuur van de projectvereniging te zetelen. Op dinsdag 1 december 2020 vond een vergadering van de raad van bestuur van de projectvereniging plaats. Hierin werden een aantal wijzigingen in de statuten goedgekeurd

 

Wettelijke gronden

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

  1. Inleiding:

Reden voor de wijziging van de statuten van de projectvereniging de Merode: de statuten waren sterk verouderd en moesten aangepast worden naar de huidige zakelijke structuur van de projectvereniging de Merode die vanaf 2021 uitbreidt en op dat moment 3 deelwerkingen zal omvatten met name, IGCS de Merode/erfgoedcel de Merode/IOED de Merode. De raad van bestuur keurde deze nieuwe statuten goed op 1 december 2020.

Zoals het decreet lokaal bestuur voorschrijft, dienen de statuten van een intergemeentelijk samenwerkingsverband te worden goedgekeurd door de gemeenteraden van alle deelnemende Merodegemeenten.

 

  1. Samenvatting van de wijzigingen:

 

De oude statuten (1 januari 2020) t.a.v. de nieuwe statuten (1 december 2020):

  • Artikel 2 – Zetel van de projectvereniging: het adres wijzigt van Molenwijk 72, 2260 Westerlo naar Diestsebaan 28, 2230 Herselt

 

  • Artikel 4 – Doel van de projectvereniging: de doelstelling van de projectvereniging de Merode wijzigt in het kader van de uitbreiding van één deelwerking binnen de projectvereniging (IOED) naar drie deelwerkingen (IOED, IGCS en erfgoedcel):

het uitbouwen van het Merodegebied heeft tot een geïntegreerd plattelandsbeleid door plattelandsinitiatieven en gemeenschapsvormende initiatieven te stimuleren (via projecten), het stimuleren van het bewaren en ontsluiten van cultureel, onroerend en landschappelijk erfgoed in de regio, het creëren van ruimte als denkplaats voor de ontwikkeling van een breed regionaal plattelandsbeleid en het verhogen van de bestuurskracht van de deelnemende gemeenten.

wordt:

de gemeenten te laten samenwerken rond de drie deelwerkingen voor onroerend erfgoed, cultureel erfgoed en cultuur. De specifieke doelstellingen van de IOED de Merode, de IGCS de Merode en de erfgoedcel de Merode zijn gedetailleerd uitgewerkt in de beleidsplannen van de deelwerkingen, die worden goedgekeurd door zowel de raad van bestuur van de projectvereniging als door de Vlaamse overheid.

 

  • Artikel 5 - Duur van de projectvereniging: dit artikel blijft grotendeels hetzelfde. Er wordt enkel toegevoegd dat:

Wanneer een projectvereniging eindigt, wordt niet langer voldaan aan de voorwaarden van de decreten van de deelwerkingen: IOED, IGCS en cultureel erfgoedcel. Dan verliezen deze deelwerkingen hun Vlaamse subsidies en houden zij aldus op met te bestaan. Wanneer de projectvereniging niet wordt verlengd, kunnen een aantal deelnemende gemeenten een nieuwe projectvereniging oprichten met dezelfde doelstellingen. In dat geval wijzigt het werkingsgebied van de deelwerking en moet er een nieuwe aanvraag bij Vlaanderen worden ingediend.

Toetreding van een gemeente tot de bestaande projectvereniging kan daarentegen wel en wordt geregeld op basis van het decreet Lokaal Bestuur, alsook de decreten van de drie deelwerkingen.

 

  • Artikel 6 – Bestuur van de vereniging: dit artikel blijft grotendeels hetzelfde maar wordt uitgebreid met de bevoegdheid van de raad van bestuur voor het personeelsbeleid. Voor het specifieke afsprakenkader hierrond wordt verwezen naar het huishoudelijk reglement.

 

  • Artikel 9 - Vergaderingen raad van bestuur: in dit artikel wordt het aantal keer dat de raad van bestuur plaatsvindt niet langer gedefinieerd. Dit wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

 

  • Artikel 12 - Ondersteuning raad van bestuur: omwille van praktische redenen wordt er voor concrete afspraken inzake de ondersteuning van de raad van bestuur verwezen naar het huishoudelijk reglement.

 

  • Artikel 13 - Verslaggeving aan de gemeenteraden: in dit artikel wijzigt de datum voor het inhoudelijk en financieel jaarverslag van elke deelwerking ten aanzien van de gemeenteraden van eind juni naar 1 april.

 

  • Artikel 14 - Budget en rekeningen: in dit artikel wijzigt de datum voor het inhoudelijk en financieel jaarverslag van elke deelwerking ten aanzien van de raad van bestuur van 31 maart naar 1 maart.

 

  • Artikel 15 – Financiering: omdat de hoogte van de bijdragen van de gemeenten per deelwerking verschilt en veranderlijk is, worden er geen bedragen meer vastgelegd in de statuten. In de plaats daarvan melden de statuten voortaan dat: de hoogte van de bijdrage wordt bepaald conform de noden en de te verwachten kosten van de projectvereniging, alsook de genomen engagementen naar de Vlaamse overheid toe, opgenomen in een jaarlijks begroting die wordt goedgekeurd door de raad van bestuur.

 

  • Artikel 17 - Neerlegging bij de Nationale Bank van België: onder hoofdstuk 3 wordt dit 17de artikel ingevoegd: de jaarrekeningen worden, binnen een termijn van 30 dagen nadat ze goedgekeurd zijn door de deelnemende gemeenten, neergelegd bij de Nationale Bank van België.

 

  • Artikel 19 - Ontbinding van de vereniging: (voormalig artikel 18) wijzigt van de mogelijkheid tot het vroegtijdig ontbinden van de projectvereniging mits 2/3 van de stemmen naar:

De projectvereniging kan niet voortijdig ontbonden worden.

Voor het einde van de looptijd van de projectvereniging moeten alle deelnemende gemeenten beslissen om de projectvereniging te verlengen. Bij uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden.

 

3.  Bijlagen:

 

         Statuten projectvereniging de Merode.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De statuten van projectvereniging de Merode zoals gewijzigd in de raad van bestuur van 1 december 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Open bibliotheek systeem en zelfontleningssysteem - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Situering

Er wordt een procedure gestart voor het uitrusten van de bibliotheek met een “Zelfontleningssysteem” en met een Open bibliotheek systeem”

Hiervoor werd een bestek en een raming opgemaakt.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. BTW bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

In het kader van de opdracht “Open bibliotheek systeem en zelfontleningssysteem ” werd een bestek met nr. 2.073.561 opgesteld door gemeentelijke administratie.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (Zelfontleningssysteem), raming: 46.840,00 euro (excl. BTW) of 56.676,40 euro (incl. 21% BTW);

* Perceel 2 (Open bibliotheek systeem), raming: 47.300,00 euro (excl. BTW) of 57.233,00 euro (incl. 21% BTW).

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 94.140,00 euro excl. BTW of 113.909,40 euro incl. 21% BTW.

In deze kost zit voor beide percelen aankoop, installatie, indienststelling en onderhoud voor 5 jaar voorzien.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Actie AC000138

Actie omschrijving We investeren in een bibliotheek met een eigentijdse inrichting en met een systeem om het uitlenen ook mogelijk te maken wanneer de bibliotheek onbemand is (open+ en selfcheck). Zo kan de bibliotheek maximaal opengesteld worden en renderen voor onze inwoners.

MJP nummer MJP000845

 

De kredieten zijn voorzien in de meerjarenplanning.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2.073.561 en de raming voor de opdracht “Open bibliotheek systeem en zelfontleningssysteem ”, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 94.140,00 euro (excl. BTW) of 113.909,40 euro (incl. 21% BTW).

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Beheersorgaan vrijetijdsinfastructuur: samenstelling

 

Situering

In 2013 werd overgegaan tot de oprichting van een beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur. Dit beheersorgaan heeft de bevoegdheid over alle gemeentelijke infrastructuur die gebruikt wordt binnen de sector vrije tijd. Het beheersorgaan heeft inspraak- en adviesrecht over alle aspecten van de vrijetijdsinfrastructuur; (ver)bouwen, inrichting en uitrusting, gebruiksreglementen, beheer,...

 

De samenstelling van dit orgaan wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Wettelijke gronden

- beslissing van de gemeenteraad van 23 september 2013 (organiek reglement beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur);

- organiek reglement beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur;

- het decreet over het lokaal bestuur.

 

Toelichting en advies:

 

Volgens het organiek reglement telt het beheersorgaan 12 stemgerechtigde leden:

         4 afgevaardigden van de sportraad;

         4 afgevaardigden van het adviesorgaan voor cultuur;

         2 afgevaardigden van de bibliotheekraad;

         2 afgevaardigden van de jeugdraad.

 

De schepenen bevoegd voor cultuur, sport en jeugd worden als waarnemers uitgenodigd op de vergaderingen van het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur, maar zijn geen stemgerechtigd lid. 

 

De sportraad, bibliotheekraad, cultuurraad en jeugdraad hebben hun vertegenwoordiger verkozen. Binnen de jeugdraad werd, ondanks herhaaldelijke bevraging, maar 1 kandidaat gevonden voor het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur.

 

Samenstelling:

 

1.Vissenaekens Natasja (SPORT)

2.Wuyts Ellen (SPORT)

3.Carla Berrevoets (BIB)

4.Gonda Brusselaers (BIB)

5.Kurt Böhmer (SPORT)

6.Raf Bloemen (SPORT)

7.Frans Verstrepen (CULTUUR)

8.Roel Stinissen (CULTUUR)

9.Steven Nijs (CULTUUR)

10.Chris Pelgrims (CULTUUR)

11.Vic Huysmans (JEUGD)

12. Jonathan Philips (JEUGD)

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met voorliggende samenstelling van het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

ESF projectoproep 490 Outreach & activering II – Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken: goedkeuring

 

Situering

Op 1 mei 2020 lanceerde ESF de oproep 490 Outreach & activering II. De doelstelling van deze ESF oproep is om in Vlaanderen en Brussel outreachende & geïntegreerde acties op te zetten voor inactieve arbeidsreserves die mits bijkomende ondersteuning potentieel inzetbaar zouden kunnen gemaakt worden op de arbeidsmarkt en voor wie het bestaande aanbod geen (voldoende) duurzame oplossing biedt. Deze projecten dragen bij aan het algemeen verbeteren van de dienstverlening en de toegankelijkheid ervan. Op deze manier trachten projecten een antwoord te bieden op de uitdagingen van de arbeidsmarktkrapte. Promotoren mogen zelf een methodiek voorstellen voor zowel het projectonderdeel dat zich richt op de vindplaatsgerichte activiteiten als met betrekking tot geïntegreerde trajecten om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het is de bedoeling om maatwerk te bieden. Projectvoorstellen moesten bij ESF worden ingediend voor de deadline van 31 augustus 2020. Definitieve beslissing over de toekenning van het project werd genomen door het managementcomité ESF op 24 november 2020. De looptijd van de goedgekeurde projecten is van 1 december 2020 t.e.m. 31 december 2022. De financieringsstructuur van de projecten ziet er als volgt uit:

         maximaal 40% ESF;

         maximaal 40% Vlaams cofinancieringsfonds;

         minimaal 20% andere cofinanciering.

         De promotor is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de 20% andere cofinanciering.

 

Door in te tekenen op deze oproep kunnen personeelskosten voor medewerkers die activiteiten uitvoeren binnen het project gesubsidieerd worden. In deze oproep wordt er gewerkt met een standaarduurtarief voor elke medewerker en een forfait van 40% voor alle andere kosten. Tot de forfait van 40% behoren alle overige kosten zoals bv. boekhouding, deelnemerskosten zoals vervoersbewijzen, werkingskosten, huur van zalen. Het forfait wordt op de totale kost van het intern personeel toegepast. Deze geforfaitariseerde kosten moeten niet bewezen worden aan de afdeling ESF.

 

Ondertussen werd het projectvoorstel, ingediend door ILV Tewerkstelling Zuiderkempen, binnen ESF goedgekeurd en kunnen we overgaan tot de opstart en de uitvoering van het project.

 

Wettelijke gronden

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde het project en de samenwerkingsovereenkomst goed in zitting van 25 juni 2019.

Het vast bureau van 24 augustus 2020 verleende gunstig advies om een projectvoorstel uit te werken om in te tekenen op de ESF oproep 490 "outreach en activering" voor 4 trajecten in 2022.

 

Toelichting en advies

Op 1 januari 2018 trad de wetgeving rond wijk-werken in voege. Voor de organisatie van wijk-werken in de regio Zuiderkempen werd de interlokale vereniging tewerkstelling Zuiderkempen opgericht. Een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Geel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout en Westerlo. De dagelijkse taken binnen wijk-werken wordt binnen deze regio opgenomen door 3 wijk-werkbemiddelaars, aangesteld door VDAB.

 

Wijk-werken is een tewerkstellingsmaatregel om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te versterken. Dit door het aanbod van relevante werkervaring, het aanscherpen van hun arbeidsattitudes en door middel van competentieversterking. Na meer dan 2 jaar praktijkervaring stellen we, als organisator, vast dat wijk-werken niet beantwoord aan de nood van de doelgroep. We willen de maatregel in de toekomst gebruiken als een verbindingsstuk binnen een totaal activeringstraject en wijk-werken hanteren als zeer laagdrempelig instrument. De rol die de wijk-werkbemiddelaar binnen het traject momenteel kan opnemen is te beperkend voor de kwetsbare doelgroep. Eén van de grootste knelpunten binnen wijk-werken is dat er niet voorzien is in voldoende begeleiding. Vooral OCMW’s zijn daardoor niet geneigd om gebruik te maken van deze tewerkstellingsmaatregel. Ook vanuit VDAB zien we binnen onze regio dat de toeleidingen naar wijk-werken maar minimaal verlopen. Via de ESF oproep 490 Outreach & activering II willen we de extra ondersteuning die nodig is om de kwetsbare doelgroep te kunnen activeren mogelijk maken. Extra ondersteuning met de duidelijke klemtoon op het versterken van competenties en het aanscherpen van arbeidsattitudes. Op deze manier maken we binnen onze regio wijk-werken tot een volwaardig voortraject om aansluitend een traject op maat van elke individu uit te werken. Het biedt ons de mogelijkheid om binnen wijk-werken meer succesverhalen te realiseren dan in de huidige setting het geval is.

 

De subsidie wordt aangewend om enerzijds 2 VTE intensieve begeleiding aan te werven. Hiervoor voorzien we een aanwerving op C-niveau voor de looptijd van het project binnen de sociale dienst van lokaal bestuur Geel. De intensieve begeleiders gaan extra ondersteuning drempelverlagend met de doelgroep aan de slag. Daarnaast zullen deze begeleiders ook extra kunnen inzetten op bekendmaking en werving. Op deze manier creëren we ruimte om werkzoekenden en leefloongerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via wijk-werken te activeren maar ook om extra gebruikers aan te trekken binnen het wijk-werksysteem.

 

Anderzijds zal de vormingsmedewerker van Stad Geel binnen dit project collectieve vormingen aanbieden op maat van wijk-werkers waarbij aandacht besteed wordt aan arbeidsmarktgerelateerde thema's gedurende de volledige projectduur.

 

Over de totale looptijd van het project (24 maanden) schatten we 40 personen een kwalitatieve begeleiding binnen wijk-werken te kunnen aanbieden. Waarvan 15 in jaar 1 en 25 in jaar 2. We trachten een doorstroom van 25% naar TWE/ opleidingen/ tewerkstelling te realiseren. Dit betekent concreet dat 10 van de 40 begeleide personen onmiddellijk kunnen doorstromen naar NEC, SEC, opleiding of een ander aangepast traject zoals TWE na het einde van wijk-werken.

 

Het volledige projectvoorstel kan je vinden in bijlage van dit besluit.

 

Financiële weerslag

De totale projectkost is geraamd op 305.846,95 euro. Deze is als volgt samengesteld:

 

Personeelskost = 218.462,11 euro

De berekening van de personeelskost is op basis van het voorziene uurtarief binnen de projectoproep

- twee VTE intensieve begeleider (C-niveau) binnen het project = 2 x 98.818,95 euro

- 500 collectieve vormingsuren = 20.824,20 euro

 

40% Forfaitaire kosten = 87.384,84 euro

 

Vanuit het ESF en het Vlaams cofinancieringsfonds wordt 80% financiering voorzien (40% ESF = 122.338,78 euro en 40% Vlaams cofinancieringsfonds = 122.338,78 euro). De overige 20%, zijnde 61.169,39 euro, is eigen financiering vanuit de lokale besturen. Deze eigen financiering wordt voorzien vanuit de inkomsten wijk-werken die we als organisator binnen ILV tewerkstelling Zuiderkempen ontvangen.

 

Deze budgetten worden voorzien in de meerjarenplanning van stad Geel als beherende gemeente binnen de ILV tewerkstelling Zuiderkempen gespreid over kalenderjaar 2021 en 2022 à rato de uitvoering van het project.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeenteraad keurt de uitvoering van het project “Competentieversterkende ondersteuning binnen wijk-werken” binnen ESF oproep 490 voor de looptijd van 1 december 2020 tot 31 december 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

GDPR: Samenwerkingsovereenkomst en protocol met Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent gegevensuitwisseling COVID-19.

 

Situering

De Vlaamse regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van COVID-19 in te dijken. De zorgraden met hun netwerk kregen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Eind oktober en begin november namen de lokale besturen van de eerstelijnszone (ELZ) Zuiderkempen daarom al de beslissing om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de zorgraad van de ELZ. Daardoor kon deze laatste beschikken over een subsidie waarmee o.a. een halftijdse coördinator gedurende zes maanden wordt ingeschakeld om de lokale huisbezoekers/bellers te ondersteunen.

 

In een nieuw besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 in verband met de regeling voor bronopsporing en lokaal contactonderzoek, worden nu de lokale besturen zelf opgeroepen om initiatief te nemen en daarmee complementair aan hetgeen de zorgraad doet, in te zetten op optie 1 (sensibilisering, preventie, bronopsporing) of optie 2 (= volledig optie 1 + bijkomend contactonderzoek). Er is geen verplichting, maar een keuze voor één van beide opties, is wel voorzien van bijkomende financiering, dit keer niet voor de zorgraad, maar voor het lokaal bestuur of, indien men daarvoor kiest, een vereniging van lokale besturen.

 

Voor de zes gemeenten van onze ELZ komt dit eigenlijk neer op het verder zetten en versterken van de huidige werking, aangezien we reeds eigen personeel inzetten in ons ELZ-call-centrum. Onze bellers/huisbezoekers zitten als het ware op zowel de stoel van de ELZ, als die van het lokaal bestuur zelf.

 

De voorwaarden voor het bekomen van deze subsidie zijn de volgende:

         Een keuze maken voor optie 1 of optie 2,

         Een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met het Agentschap Zorg en Gezondheid,

         Een verwerkingsovereenkomst afsluiten met het Agentschap Zorg en Gezondheid,

         Een afsprakenkader vastleggen tussen lokaal bestuur en ELZ-zorgraad.

 

Wettelijke gronden

         EU-verordening 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (in werking getreden vanaf 25 mei 2018).

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen.

         Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018.

         De Belgische kaderwet van 30 juli 2018 - Wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

         Eerstelijnsdecreet van 24 april 2019.

         Besluit van de Vlaamse regering over erkenning en subsidie van zorgraden van 27 mei 2019

         Besluit van de Vlaamse regering om een rol toe te bedelen aan de zorgraden in de aanpak van de COVID-19-pandemie van 26 juni 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken van 10 september 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken van 13 november 2020.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2021 tot afsluiting van een verwerkingsovereenkomst met het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

 

Toelichting en advies

Binnen de lokale besturen van de ELZ Zuiderkempen is er overleg gebeurd met elkaar, met onze lokale coördinatoren en met het COVID-19 team van de ELZ. Er wordt geopteerd om de nodige beslissingen te nemen om in te zetten op optie 1.

Opdat ons lokaal bestuur zou kunnen beschikken over deze Vlaamse middelen, is het noodzakelijk om de voorliggende samenwerkingsovereenkomst met alle bijlagen te ondertekenen vanuit ons lokaal bestuur.

Door het afsluiten van het voorliggende protocol gegevensuitwisseling met Agentschap Zorg en Gezondheid waarin de gemeente zich verbindt tot een veilige verwerking van persoonsgegevens, komt de gemeente tegemoet aan de GDPR-reglementering.

 

Op 16 december 2020 gaf de Data Protection Officer (Welzijnszorg Kempen) een voorwaardelijk positief advies aan het voorliggende protocol, herbevestigd in een uitgebreider advies van 23 december 2020. Zijn opmerkingen werden aangepast in de definitieve versie van de overeenkomst.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorliggende samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de daarbij horende bijlagen voor optie 1.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst en het protocol gegevensuitwisseling namens gemeente Herselt te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Deze samenwerkingsovereenkomst en zijn bijlagen uiterlijk op 31 januari 2021 naar Vlaanderen te versturen via het digitale loket.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

GDPR: Protocol met Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent gegevensuitwisseling handhaving en sanctionering COVID-19

 

Situering

De Vlaamse regering keurde op 8 januari het uitvoeringsbesluit inzake naleving quarantaineplicht goed, waardoor handhaving door lokale besturen mogelijk wordt. Het besluit en het decreet waaraan het uitvoering geeft, gaan na publicatie in het Staatsblad op maandag 11 januari van kracht.

Dit instrument moet een belangrijke stap zijn in het altijd maar performanter maken van onze strijd tegen de verspreiding van het virus.

 

Om effectief van start te kunnen gaan moet het lokaal bestuur nog een verantwoordelijke voor de gegevensverwerking aanduiden en een protocolakkoord afsluiten met het agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Het Vlaamse preventiedecreet geeft arts-ambtenaren van Zorg en Gezondheid het mandaat om een bevel tot isolatie of quarantaine op te leggen aan patiënten en risicovolle contacten. Dit wordt in principe alleen gebruikt na overleg met de betrokkene en zijn huisarts en met de mogelijkheid tot beroep.

 

Het Vlaamse preventiedecreet voorziet in een informatie-uitwisseling met de lokale besturen van de gegevens van de personen die in verplichte quarantaine moeten met het oog op de controle en de handhaving van de verplichte quarantaine. Hierdoor krijgen de lokale besturen de tools in handen om deze controle en handhaving ook efficiënt te kunnen uitvoeren.

 

Om de gegevensoverdracht in het kader van het preventiedecreet mogelijk te maken moet het lokale bestuur een protocol afsluiten met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

In de nieuwsbrief van het crisiscentrum van de Vlaamse overheid van 8 januari 2021 wordt uitdrukkelijk vermeld dat het belangrijk is om de functionaris voor gegevensbescherming (FG) te

betrekken bij het opstellen van het protocolakkoord – dit volgt uit een decretale vereiste (art. 8, §1, derde lid E-govdecreet 18 juli 2008). In de laatste paragraaf van de considerans van het protocol (blz. 3 punt G) dient de datum van het advies van de functionaris voor gegevensbescherming met betrekking tot het ontwerp van dit protocol opgenomen te worden.

 

Wettelijke gronden

         EU-verordening 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (in werking getreden vanaf 25 mei 2018).

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen)

         De Belgische kaderwet van 30 juli 2018 - Wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

         Decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid

         Besluit Vlaamse regering 8 januari 2021 tot uitvoering van artikel 34/1, tweede lid, en artikel 47/1 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot uitvoering van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19

         Artikel 135, § 2 Nieuwe gemeentewet

 

Toelichting en advies

Het protocol werd uitgewerkt door het agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) in samenwerking met VVSG, e-Gov, Agentschap Binnenlands Bestuur, en enkele DPO’s van Vlaamse steden.

Elke gemeente dient dit protocol af te sluiten om de volgende gegevens te bekomen van het AZG in het kader van de quarantainehandhaving.

- Naam en voornaam

- Quarantaine-plaats (adres)

- Quarantaine-periode

 

Wie kan deze gegevens verkrijgen:

- De burgemeester

- De diensten die belast worden met de controle op en handhaving van de maatregel (waaronder de lokale politiezone)

- De noodplanambtenaar

 

Al de ontvangers van deze gegevens hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend (of dienen er nog een te ondertekenen), waarin hen wordt gewezen dat zij gehouden zijn aan het beroepsgeheim. Het OCMW krijgt deze gegevens dus niet! Indien een gemeente dit toch wenst moet de gemeente eerst een toelating vragen aan AZG en vervolgens een protocol opstellen tussen gemeente en OCMW.

 

Op 11 januari 2021 gaf de Data Protection Officer (Welzijnszorg Kempen) een voorwaardelijk positief advies aan het voorliggende protocol,

Het protocol voldoet volgens ons aan de minimale inhoudelijke vereisten zoals opgelegd door art. 8, §1, tweede lid E-Govdecreet 18 juli 2008.

 

Wij verlenen POSITIEF advies op versie v.1 202010108 van het protocol, mits het volgen van de voorwaarden die opgesomd zijn in het protocol en met volgende aandachtspunten:

o Opslag en eventuele doorgifte van de gegevens moet op een beveiligde manier gebeuren, bij voorkeur versleuteld zodat de leesbaarheid voor onbevoegden uitgesloten wordt

o Strikte melding van eventuele gegevenslekken op gemeentelijk niveau aan de eigen DPO.

 

Deze gegevens mogen enkel gebruikt worden met het oog op de controle op en handhaving van quarantainehandhaving. Deze gegevens mogen NIET gedeeld worden met de eerstelijnszone, niet voor contacttracing, bronopsporing en voor het nemen van bijkomende maatregelen.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Geen financiële gevolgen voor de gemeente.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 8 januari 2021 tot wijziging van het preventiedecreet van 2003.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorliggende protocol afgesloten met Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd om het protocol gegevensuitwisseling namens gemeente Herselt te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Het protocol zo snel mogelijk naar Vlaanderen te versturen via het digitale loket.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

COVID-19: Vaccinatiestrategie

 

Toelichting ter zitting.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Aankoop percelen Asbroek: goedkeuring ontwerpakte

 

Situering

In zitting van 23 november 2020 besliste de Gemeenteraad om principieel akkoord te gaan met de aankoop van de percelen aangeduid op onderstaand plan; dit bestaat uit:

1) Een kleine strook bouwland gelegen aan de “Herentalsesteenweg”,  ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 1341/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zesentachtig centiare (00a86ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1b (blauw)

2) Een klein perceel weiland gelegen tussen de “Herentalsesteenweg” en “Asbroek”, ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 432/D/P0000 met een oppervlakte volgens meting van vijfentwintig vierkante decimeter (00a00ca25dm²), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 3 (oranje)

3) Een perceel bouwland ter plaatse genaamd “Bergumsche Velden”, ten kadaster gekend volgens titel en recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1344/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zevenendertig are vijftien centiare (37a15ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1 op een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Marjan De Groot te Westerlo de dato 4 september 2017 (13392/10281).

4) Een perceel weiland ter plaatse genaamd “Asbroek”, ten kadaster gekend volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1345/C/P0000 met een oppervlakte volgens meting van twee are tien centiare (02a10ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 2a (groen)

 

Totale te verkopen oppervlakte: veertig are twaalf centiare (40a12ca).

 

Het dossier werd intussen door notaris Marc Verlinden voorbereid en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd.

 

Wettelijke gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur.

Decreet ruimtelijke ordening.

 

Toelichting en advies

Het dossier dat werd samengesteld door notaris Marc Verlinden en dat ter goedkeuring wordt voorgelegd, bevat volgende documenten:

-  de ontwerpakte

-  de bodemattesten en stedenbouwkundige informatie en kadastrale stukken

 

Het betreft de aankoop door de gemeente van de volgende percelen met de volgende oppervlaktes en aan de totale prijs van 207.500 euro.

 

1) Een kleine strook bouwland gelegen aan de “Herentalsesteenweg”, voorheen ten kadaster gekend onder grotere oppervlakte sectie M gereserveerd perceelnummer 1341/A/P0000, ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 1341/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zesentachtig centiare (00a86ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1b (blauw) op een opmetingsplan opgemaakt door Olivier Buyckx te Scherpenheuvel de dato 15 februari 2018, thans ten kadaster gekend volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1345/B/P0000 met eenzelfde oppervlakte (00a86ca) – (13392/10292).

Met een kadastraal inkomen van nul euro (€ 0,00).

2) Een klein perceel weiland gelegen tussen de “Herentalsesteenweg” en “Asbroek”, voorheen ten kadaster gekend onder grotere oppervlakte sectie M nummer 432/C, ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 432/D/P0000 met een oppervlakte volgens meting van vijfentwintig vierkante decimeter (00a00ca25dm²), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 3 (oranje) op een opmetingsplan opgemaakt door Olivier Buyckx te Scherpenheuvel de dato 15 februari 2018, thans ten kadaster gekend volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1345/E/P0000 met een oppervlakte van één centiare (00a01ca) – (13392/10292).

Met een kadastraal inkomen van nul euro (€ 0,00).

3) Een perceel bouwland ter plaatse genaamd “Bergumsche Velden”, ten kadaster gekend volgens titel en recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1344/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zevenendertig are vijftien centiare (37a15ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1 op een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Marjan De Groot te Westerlo de dato 4 september 2017 (13392/10281).

Met een kadastraal inkomen van acht euro (€ 8,00).

4) Een perceel weiland ter plaatse genaamd “Asbroek”, ten kadaster gekend volgens titel onder grotere oppervlakte sectie M nummer 1341/B/P0000, thans ten kadaster gekend volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1345/C/P0000 met een oppervlakte volgens meting van twee are tien centiare (02a10ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 2a (groen) op een opmetingsplan opgemaakt door Olivier Buyckx te Scherpenheuvel de dato 15 februari 2018 (13392/10292).

-Totale te verkopen oppervlakte: veertig are twaalf centiare (40a12ca).

 

Er wordt geopteerd deze akte te laten verlijden voor notaris Marc Verlinden die als zodanig ook de administratieve opvolging van dit dossier zal verzorgen.

 

De Voorzitter van de Gemeenteraad en de Algemeen Directeur zullen de akte ondertekenen voor de gemeente Herselt.

De notaris wordt hiervan op de hoogte gebracht.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Alle kosten van onderhavige akte zijn ten laste van de koper, gemeente Herselt.

Kosten  207.500 euro + notariskosten

MJP nummer MJP000483

 

 

De financieel directeur leverde een gunstig visum af op 14 januari 2021.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan met de aankoop van de percelen grond van

1) Een kleine strook bouwland gelegen aan de “Herentalsesteenweg”,  ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 1341/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zesentachtig centiare (00a86ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1b (blauw)

2) Een klein perceel weiland gelegen tussen de “Herentalsesteenweg” en “Asbroek”, ten kadaster gekend volgens titel sectie M deel van nummer 432/D/P0000 met een oppervlakte volgens meting van vijfentwintig vierkante decimeter (00a00ca25dm²), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 3 (oranje)

3) Een perceel bouwland ter plaatse genaamd “Bergumsche Velden”, ten kadaster gekend volgens titel en recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1344/A/P0000 met een oppervlakte volgens meting van zevenendertig are vijftien centiare (37a15ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 1 op een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Marjan De Groot te Westerlo de dato 4 september 2017 (13392/10281).

4) Een perceel weiland ter plaatse genaamd “Asbroek”, ten kadaster gekend volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie M nummer 1345/C/P0000 met een oppervlakte volgens meting van twee are tien centiare (02a10ca), zoals voormeld goed werd afgebeeld als lot 2a (groen)

 

Totale te verkopen oppervlakte: veertig are twaalf centiare (40a12ca).

 

De akte werd opgemaakt door notaris Marc Verlinden. De overeengekomen verkoopprijs bedraagt 207.500 euro voor alle percelen samen.

 

Artikel 2:

De voorwaarden zoals beschreven in de akte en de hiermee verband houdende stukken goed te keuren en van het visum van de Gemeenteraad te voorzien.

 

Artikel 3:

De Voorzitter van de Raad en de Algemeen Directeur te machtigen om samen, in naam van het gemeentebestuur, de notariële akte m.b.t. deze aankoop te ondertekenen.

 

Artikel 4:

De hypotheekbewaarder te ontslagen van de verplichting om ambtshalve een inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.

 

Artikel 5:

De kosten verbonden aan het verlijden van deze akte vallen integraal ten laste van de gemeente Herselt.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO):  huishoudelijk reglement

 

 

Situering

Tijdens de vergadering van 15 december 2020 werd het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) aangepast en goedgekeurd.

 

Wettelijke gronden

De Vlaamse codex ruimtelijke ordening en latere herzieningen.

Het Besluit van de Vlaamse regering van 3 juni 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening en latere herzieningen.

Decreet lokaal bestuur.

Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke (verv. BVR 7 september 2018, art. 1, I: 1 januari 2019) en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2019 betreffende de samenstelling van de GECORO.

 

Toelichting en advies

Tijdens de vergadering van 15 december 2020 werd het huishoudelijk reglement van GECORO aangepast en goedgekeurd.

 

Bijlagen

         Huishoudelijk reglement GECORO

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

 

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van GECORO van 15 december 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Onderschrijving Kempenpact2030

 

Situering

Streekplatform Kempen heeft op datum van 12 november 2020 aan de gemeenten die lid zijn van de VZW Streekplatform Kempen de vraag gesteld om de onderschrijving van het Kempenpact2030 te agenderen op de gemeenteraad.

 

Wettelijke gronden

         het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering

         het bestuursdecreet van 7 december 2018

         de beslissing van de gemeenteraad van 24 februari 2014 tot het ondertekenen van het burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020

 

 

Toelichting en advies

Kempenpact2030 is een toekomstplan geschreven vanuit een sterk Kempens bondgenootschap en is het resultaat van een boeiend participatief traject gefaciliteerd door het Streekplatform Kempen. Het plan omhelst niet alleen de gezamelijke visie van mensen en organisaties met een warm hart voor de Kempen. Hoewel er een heel voortraject werd doorlopen met als eerste mijlpaal in dit traject het toekomstforum Kempen in oktober 2019, waar 80 Kempenaren de basis legden voor het toekomstplan is Kempenpact2030 geen eindresultaat, maar een begin van het opzetten van acties om de ambities van het toekomstplan waar te maken. Om samen op weg te gaan naar een gemeenschappelijke horizon is het nodig om het Kempenpact 2030 bewust te onderschrijven door het nemen van een gemeenteraadsbesluit.

In de bijlage kan het Kempenpact2030 teruggevonden worden. Het is de bedoeling via gemeentelijke acties mee te bouwen aan onze gezamelijke doelstellingen en anderzijds de versterkende werking ter ervaren.

Er zijn raakvlakken met andere projecten, zoals de klimaatdoelstellingen van Kempen2030, het Burgemeestersconvenant, inzetten op ruimtelijke kwaliteit bij vernieuwingsprojecten, aandacht hebben voor groen in de kernen en het investeren in een betere bereikbaarheid te voet of met de fiets.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Overwegende dat wij als gemeente lid zijn van de VZW Streekplatform Kempen, die op 11 april 2016 opgericht werd, met volgende missie: “De Kempense lokale besturen, provincie Antwerpen, politieke partijen, sociale partners en regionale stakeholders verbinden zich met het Streekplatform Kempen in een actiegericht netwerk dat de sociaaleconomische streekontwikkeling versterkt. Het nieuwe samenwerkingsverband is actief in het arrondissement Turnhout, inclusief Heist-op-den-Berg en Nijlen. Het doel is om met één stem de Kempen te versterken.”

 

Overwegende dat het Kempenpact2030 beantwoordt aan de doelstelling “opbouwen van een streekvisie op sociaaleconomisch vlak” zoals opgenomen in de oprichtingsakte van de VZW Streekplatform Kempen.

 

Overwegende dat aan de opmaak van het Kempenpact2030 een ruime sociaaleconomische analyse, co-creatie en een participatieproces vooraf ging waarover we meermaals geïnformeerd werden en waaraan ook wij konden deelnemen.

 

Overwegende dat wij ons als gemeenteraad kunnen vinden in de visie en ambities van het Kempenpact2030.

 

Overwegende dat we als gemeente inzetten op sterke partnerschappen in de regio om samen ambitieuze projecten aan te vatten opdat we onze gemeenschappelijke ambities kunnen waarmaken in 2030.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Gemeente Herselt onderschrijft het Kempenpact2030.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan Streekplatform Kempen streekplatformkempen@iok.be.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Verkaveling nr. 046/720(01) - Studiebureau Verhaert - Wolfsdonksesteenweg 118 - verkaveling 2 loten open bebouwing - kosteloze grondafstand

 

Situering

Studiebureau Verhaert, met adres Kasteelstraat 9, 2280 Grobbendonk heeft een verkavelingsontwerp ingediend voor het verkavelen van gronden en lot 3 af te staan in het kader van kosteloze grondafstand, gelegen te Herselt, Wolfsdonksesteenweg 118 – kadastraal gekend als 2de afdeling, sectie M 935 d3/deel - 2 kavels, voor open bebouwing in woongebied met landelijk karakter.
De perceelsbreedte op de voorgevelbouwlijn bedraagt voor lot 1: 25,17 meter en voor lot 2: 23,66 meter. Het verordend deel van het begrip 'perceelsbreedte' stelt dat de perceelsbreedte dient gemeten te worden ter hoogte van de voorgevelbouwlijn. De aanvraag is bijgevolg conform het RUP woonkernen.

 

 

Gedurende de periode van 19 december 2020 tot en met 17 januari 2020 werd een openbaar onderzoek gehouden en tijdens deze periode werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Sluiting van het openbaar onderzoek: 20 januari 2020.

 

Het dient in deze context benadrukt dat een verkaveling een toegewezen bevoegdheid is van het college van burgemeester en schepenen.

 

De kosteloze grondafstand in de context van dit ontwerp is anderzijds een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Er is geen wijziging van het wegtracé.

Deze bevoegdheid is overigens logisch, gelet op het zeer belangrijke art. 135§2 van de nieuwe gemeentewet dat een grote verantwoordelijkheid legt in de schoot van gemeentebesturen wat het wegennet op hun grondgebied betreft (autosnelwegen buiten beschouwing gelaten).

 

Wettelijke gronden

Art. 4.2.16 §1 en §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Art. 4.2.17 §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De kosteloze grondafstand zoals aangegeven op onderhavig verkavelingsontwerp (lot 3), 2de afdeling, sectie M 935 d3/deel, strekkende tot het verkavelen van gronden en kosteloze grondafstand, gelegen te Herselt, Wolfsdonksesteenweg 118, 2 kavels voor open bebouwing voor woningbouw, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2:

De kosteloze grondafstand dient te worden gerealiseerd overeenkomstig het voorgestelde verkavelingsontwerp.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Gedeeltelijke wijziging gemeenteweg, buurtweg nr. 57, nr. 94 en nr. 104 en gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg, buurtweg nr. 57 - Voorlopige goedkeuring

 

Situering

Voorgesteld wordt om de gemeentewegen, buurwegen nr. 57, 94 en 104 gedeeltelijk te wijzigen en buurtweg nr. 57 gedeeltelijk op te heffen.

 

 

De buurtwegen worden aangepast aan de huidige gebruikte beddingen van de effectieve wegen aanwezig op het terrein.

Vanaf het einde van de geasfalteerde weg (Wolfsdonksesteenweg) wordt buurtweg nr. 94 tussen buurtweg nr. 57 en 104 verbreed van 1,6m naar 3m.

Buurtweg nr. 104 wordt tussen buurtweg nr. 94 en 57 verbreed van 1,6m naar 3m. Toch is het de bedoeling dat dit deel enkel wordt opengesteld voor de trage weggebruiker en moet de breedte van 3m de mogelijkheid bieden tot onderhoud van naastgelegen percelen en de weg.

Zo sluit deze aan op de nieuwe ligging van buurtweg nr. 57, wordt thv perceel 902 volledig rond de site van de Klokkenkuil gelegd en met een breedte van 3m aangesloten op Mottaart. Tussen de Klokkenkuil en Mottaart blijft de ligging van de weg behouden en wordt enkel de breedte van 2,4m gewijzigd naar 3m.

rood aangeduide delen: op te nemen in het openbaar domein

geel aangeduide delen: te wijzigen of af te schaffen buurtweg

groen aangeduide delen: te behouden traject zoals aangeduid in de Atlas der Buurtweg

 

De aansluitende buurtwegen zullen in een volgend wegendossier worden geëvalueerd.

 

Wettelijke gronden

Gelet op het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Toelichting en advies

De wijziging van de buurtwegen en aanduiding van de gemeentelijke rooilijn werd door landmeter Jan Tubbeckx aangeduid op het opmetingsplan ‘Gedeeltelijke wijziging gemeenteweg, buurtweg nr. 57, nr. 94 en nr. 104 en gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg, buurtweg nr. 57’ d.d. 5 januari 2021 en bijgevoegd aan het dossier.

 

Het dossier is aangevuld met een tabel van meer- en minwaarden van de gronden ten gevolge van het wijzigen, verplaatsen of opheffen van de gemeenteweg, opgemaakt door landmeter Jan Tubbeckx.

 

Het voornemen tot gedeeltelijk wijzigen, verplaatsen en opheffen van de gemeentewegen dat uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werd getoetst aan deze artikels.

 

(art. 3, Gemeentewegendecreet)

Door dit wijzigingsdossier worden de bestaande verbinding tussen de Wolfsdonksesteenweg en Mottaart gevrijwaard. De nieuwe gemeenteweg wordt op de bestaande en huidig gebruikte bedding gevestigd.

De topografische kaart geeft duidelijk aan welke de route momenteel wordt gebruikt.

 

 

Tijdens de zitting 21 oktober 2013 werd door het College van Burgemeester en Schepenen beslist een gebiedsdekkend project ‘trage wegen’ op te starten en dit te doen in samenwerking met de VZW Trage Wegen.

Deze verbinding werd op de inventariskaart ‘Trage Wegen’ opgetekend als een toegankelijke trage weg waarop een wandeltraject (verbinding knooppunten 353 en 156) aanwezig is. Dit geïnventariseerd traject loopt samen met de huidig gebruikte weg en daardoor voor een deel niet samen met de buurtwegen zoals beschreven in de Atlas der Buurtwegen. Daarom is het aangewezen de buurtweg aan te passen en een rooilijn op te maken voor het nieuwe traject.

Voor het deel dat nog steeds samenvalt met de buurtweg, blijft het traject behouden.

De breedte, voor de volledige nieuwe weg, wordt gewijzigd naar 3m om de toegankelijkheid voor het uitvoeren van onderhoud van de weg en van de naastgelegen bossen en velden mogelijk te maken.

In het bijzonder wordt hier aandacht besteed aan de historische site van de Klokkenkuil, perceelnr. 902 en het naastgelegen speelbos, perceelnr. 901.

 

[art. 4,1°]

Met dit dossier zal de gevestigde toestand juridisch worden verankerd. Zo wordt de grens tussen privaat en openbaar gebruik duidelijk aangeduid en wordt er rechtszekerheid gecreëerd. Het is van algemeen belang dat de grensbepaling correct kan gebeuren

 

[art. 4,2°]

De bestaande gemeentewegen blijven voor een groot deel behouden.  De breedte wordt aangepast om te voldoen aan het gebruik van de wegen. Toch is het niet de intentie om deze verbinding open te maken voor doorgaand gemotoriseerd verkeer.

Buurtweg nr. 57 wordt ter hoogte van perceel 571B, waarop de woning Wolfsdonksesteenweg 96 zich bevind, en perceel 570 opgeheven. Buurtweg nr. 104, ten zuiden van perceel 571B, heeft de functie van het op te heffen deel overgenomen.

 

 

Op de luchtfoto van 1971 is het niet gebruik van de buurtweg ten zuiden van de woning minder goed zichtbaar. Het gebruik van de weg ten noorden van de woning is wel waar te nemen. Ter verduidelijking is de foto van 2006 toegevoegd die aangeeft dat voor de woning geen doorgang meer aanwezig is en het perceel grotendeels is ingericht als tuin en voor privaat gebruik. De woning werd, volgens het kadaster opgebouwd tussen 1900 en 1920. Hieruit kan worden opgemaakt dat toen reeds de omgeving als tuin of voor privaat gebruik werd ingericht.

De oorspronkelijke buurtweg over perceel nr.  902 gaat door de klokkenkuil. Dit is niet aangewezen voor het behoud van deze historische site. Er wordt gekozen om deze weg te verplaatsen naar het huidig gebruikte traject en zo terug aan te sluiten op het verder verloop van de buurtweg nr. 57.

De klokkenkuil blijft, zolang de overeenkomst met de eigenaar gehandhaafd blijft, vrij toegankelijk voor bezoekers. Dit geld ook voor het speelbos op perceel met nr. 901. Ook dit perceel wordt verbonden met het nieuwe en het bestaande traject van de weg.

 

[art. 4,3°]

De nadruk zal gelegd worden op gebruik door de trage weggebruiker en de doorgang van gemotoriseerd verkeer zal, op een deel van het traject, worden verhinderd. Toch zal de weg, zoals ook vandaag, toegankelijk zijn voor de eigenaars van de in de buurt gelegen percelen. Ongeacht niet al deze percelen grenzen aan de buurtweg is deze weg altijd de toegang geweest. Dit zal ook zo in toekomst worden verder gezet.

Perceel 903 wordt niet meer bediend door deze gemeenteweg, Chemin nr. 57. Dit is, zoals eerder aangetoond, al geruime tijd zo. Dit perceel is eigendom van de eigenaars van de naastgelegen percelen die wel aansluiten op de gemeenteweg en is dus via die weg bereikbaar. Het betreffende perceel grenst aan de zuidkant wel aan een gemeenteweg Sentier nr. 94 en daardoor blijf de toegankelijkheid ook in de toekomst gegarandeerd.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Principieel akkoord te gaan om de gemeenteweg buurtweg nr. 57, nr. 94 en nr. 104 gedeeltelijk te wijzigen en buurtweg nr. 57 gedeeltelijk op te heffen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

 

Artikel 2:

Het ontwerp-rooilijnplan ‘Gedeeltelijke wijziging gemeenteweg, buurtweg nr. 57, nr. 94 en nr. 104 en gedeeltelijke afschaffing gemeenteweg, buurtweg nr. 57’ opgemaakt door landmeter Jan Tubbeckx d.d. 5 januari 2021voorlopig vast te stellen.

De op te heffen delen van de weg worden gedesaffecteerd.

 

Artikel 3:

Het college te gelasten het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen.

Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Artikel 4:

Akkoord te gaan met de voorgestelde meer-/minwaarde zoals bepaald door de landmeter-expert Jan Tubbeckx.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Verkoop wegoverschot - G. Vandenheuvel H 441/02 (nieuwe perceelnr. H 688B en 688D) - erfgen. Torfs - rechtzetting materiele vergissing

 

Situering

Tijdens de zitting van 27 april 2020 werd akkoord gegaan met de verkoop van de percelen gelegen te Herselt, Gustaaf Vandenheuvelstraat - sectie H nummer 441/2 volgens recent kadastraal uittreksel en met nieuwe perceelidentifiatienummers H 668 B (lot 1) en H 688 D (lot 2) voor een oppervlakte van respectievelijk 7m² en 21m²., aangeduid op het opmetingsplan, opgesteld door beëdigd Landmeter-expert Olivier Buyckx, als loten 1B en 2B en eigendom van de gemeente Herselt.

 

In artikel 6 van de beslissing werd opgenomen: 'Alle rechten en kosten van onderhavige akte worden door de overdragers ten laste genomen'. Aangezien de gemeente de overdrager is in dit dossier is deze stelling foutief.

 

KENNISNAME

In de akte werd deze materiële fout rechtgezet door het opnemen van volgende verklaring:

12. Verklaring.

De kopers zullen in tegenspraak met de gemeenteraadsbeslissing de dato 27 april 2020 de aktekosten op zich nemen; daar dit gaat om een materiële vergissing opgenomen in hogervermelde gemeenteraadsbeslissing de dato 27 april 2020.

 

 

De voorzitter schorst de gemeenteraad om 21.20 uur.

 

De voorzitter hervat de gemeenteraad om 21.31 uur.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt 2 - Verlengen termijn terugname aangekochte restafvalzakken - Toegevoegd punt ingediend door Gerda Battel

 

Situering

Tijdens de gemeenteraad van 16 december 2020 werd de invoering van het DIFTAR systeem in Herselt met de daarbij horende te betalen vergoedingen goedgekeurd.

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 2 juni 2020 werd beslist om de inwoners van Herselt de gelegenheid te bieden om de zakken voor restafval met opdruk van Herselt in te leveren in ruil voor een vergoeding tot en met 15 januari 2021.

De gemeente heeft geruime tijd op voorhand gecommuniceerd over de nieuwe regeling. Gezinnen hebben tot eind december gebruik gemaakt van deze zakken. Voor jonge gezinnen met twee werkende ouders en kinderen is de periode van terugname door de gemeente heel erg kort. Het gemeentehuis is gedurende een beperkt aantal uren geopend en de Coronasituatie maakt het voor velen niet makkelijk om binnen de beperkte terugnameperiode tot inlevering over te gaan.

 

Voorstel van besluit:

De gemeente neemt tot 1 maart 2021 de gekochte restafval zakken met opdruk Herselt terug en betaalt de kostprijs ervan terug.

De gemeente communiceert deze termijnverlenging via het gemeentelijk infoblad en andere communicatiekanalen zoals bijvoorbeeld website en Hopl. 

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt 2 - Vragen bij de investeringen van Fluxys - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

Uitdragen waarden rond duurzaamheid in de organisaties waarin onze gemeente als aandeelhouder vertegenwoordigd is.

 

Toelichting :

De gemeente Herselt is onrechtstreeks mede-eigenaar van het Belgische gasnetbedrijf Fluxys. De publieke holding Publigas heeft een controlebelang van 77,45% in de gasnetbeheerder Fluxys. Onze distributienetbeheerder Iverlek heeft aandelen in Publigas en de gemeente participeert in de distributienetbeheerder. Door deze cascadeconstructie heeft onze gemeente en deze gemeenteraad geen inzage en geen inspraak in de activiteiten Fluxys. We hebben erin geïnvesteerd en strijken dividenden op, maar we worden nooit uitgenodigd voor een algemene vergadering. De democratische controle is zoek en het loopt nu helaas fout.

 

In de kranten van 6 en 7 januari vernamen we dat Fluxys investeert in het Braziliaanse TBG. Het is voor het eerst dat Fluxys uitbreidt buiten Europa. Fluxys verwerft via de deal in één klap een belang van 27,5 procent in Transportadora Brasileira Gasoduto Bolívia-Brasil (TBG), een van de grote drie gasnetbedrijven in Brazilië.

 

Is deze investering wel conform de klimaatdoelstellingen en onze gemeentelijke ambities? 269 van de 300 Vlaamse gemeenten ondertekenden het burgemeesterconvenant. Als gemeente Herselt zijn we mee gestapt in het klimaatproject Kempen 2030, waarbij we met ons allen ons engageren om minder broeikasgassen uit te stoten. Fluxys-voorzitter Daniël Termont zegt daarover: “Aardgas is in België en Europa een aflopend verhaal, maar kijkt nu naar regio’s waar aardgas wel nog een sterke groei kent”.

 

Is deze investering conform de doelstellingen van Fluxys zelf? Volgens hun website wenst Fluxys internationale investeringen met het oog op LNG. TBG is een klassiek pijpleidingennet dat niets met LNG te maken heeft.

Is deze investering bedrijfseconomisch verantwoord? Gasinfrastructuur dreigt een ‘stranded asset’ te worden, infrastructuur die waardeloos wordt omdat ze niet meer gebruikt mag worden. De omwenteling in de energiesector gaat snel, waardoor aardgas misschien sneller dan verwacht verdwijnt.

 

Naast deze inhoudelijke vragen, stellen ons ook vormelijke, procedurele en ethische vragen. Aangezien Fluxys’ hoofdaandeelhouder de publieke sector is, verwachten we dat het bedrijf maximaal democratisch en transparant handelt. Zo betreuren we in De Tijd te moeten lezen dat Fluxys geen overnameprijs bekendmaakt en dus geen transparantie toont over de bewuste overnamedeal.

 

We begrijpen dat Fluxys TBG overneemt van de Braziliaanse oliereus Petrobras die een meerderheidsparticipatie van 51 procent in TBG behoudt. “Petrobras, dat al jaren gebukt gaat onder corruptieschandalen”, dixit De Tijd en Wikipedia. De Belgische investeringsgelden komen dus in handen van een gecorrumpeerd bedrijf dat bovendien de meerderheidscontrole over de Belgische investering behoudt.

 

Fluxys voorzitter Daniel Termont beweert in De Tijd dat deze participatie het bruggenhoofd is voor de Belgische groep in Latijns-Amerika en een startpunt moet worden voor verdere expansie in de regio. ‘We krijgen er ook een voet mee aan de grond om de markt te leren kennen’, zegt Termont. ‘Op termijn kan het belang van 27,5 procent in TBG nog toenemen.

 

Vanuit Groen Herselt vinden we dat de gemeente als aandeelhouder samen met alle andere publieke aandeelhouders Fluxys moet vragen deze ambities te staken en eerst een helder bedrijfseconomische, klimaat georiënteerde verantwoording af te leggen aan de algemene vergadering. En dat Fluxys in afwachting van deze informatie zich focust op haar traditionele kernactiviteit (gasdistributie binnen België en Europa) en tegelijkertijd op de transitie naar een klimaatneutrale energiebevoorrading binnen haar deelsector.

 

Voorstel tot besluit:

De gemeenteraad vraagt aan Raadslid Kristof Van Dingenen, aangeduid als afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van Iverlek om er de vragen en het standpunt van onze gemeente te verwoorden.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Dit agendapunt te heragenderen na het infomoment dat vanuit Iverlek zal worden georganiseerd omtrent onder meer de participatie van Fluxys van 27,5 procent in het Braziliaanse Transportadora Brasileira Gasoduto Bolívia-Brasil (TBG), een van de grote drie gasnetbedrijven in Brazilië.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Nota Fluxys strategie en investering in Brazilie.docx Download
PPT RBC Iverlek 20 januari 2021 deel Fluxys Publigas.pptx Download
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25-03-2019

Kapel Varenwinkel

College

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25-03-2019

Jeugdlokalen Blauberg

College

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25-03-2019

Strokapel

College

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

25-03-2019

Werkgroep Duurzaamheid

College

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23-04-2019

Jeugdhuis de Choke

College

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspad Dieperstraat

College

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

College

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

27-10-2020

Tennishal

College

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

De voorzitter sluit het openbare gedeelte van de gemeenteraad om 22.59 uur teneinde de raad voor maatschappelijk welzijn aan te vangen.

 

De voorzitter opent de besloten zitting van de gemeenteraad om 23.13 uur.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021