Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 26 september 2022
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.
Toepassing maatregel tot tussenkomst voor minimale levering van aardgas in de winterperiode 2022-2023
Situering
De komende winterperiode 2022-2023 kunnen de OCMW’s opnieuw opteren om gebruik te maken van het systeem van ‘minimale levering van aardgas via de budgetmeter’.
Wetgeving
- De OCMW-wet van 8 juli 1976.
- Artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit van 19 november 2010.
- Decreet lokaal bestuur.
Toelichting en advies
Het systeem van ‘minimale levering van aardgas via de budgetmeter’ houdt in dat een minimale hoeveelheid aardgas ter beschikking gesteld wordt aan mensen waarvoor uit sociaal onderzoek blijkt dat ze hun budgetmeter onvoldoende kunnen opladen en daardoor zonder verwarming dreigen te vallen.
In de context van de energiecrisis gaf de Vlaamse regering op 30 september 2022 haar principiële goedkeuring aan bijkomende maatregelen om de impact van de extreem hoge energieprijzen voor de gezinnen te verlichten. Betreffende de minimale levering aardgas werden twee beslissingen genomen om deze maatregel te versterken:
1) Hogere te recupereren bedragen voor OCMW’s die de minimale levering toepassen. Zij kunnen dit jaar 90% van de toegekende bedragen recupereren bij de netbeheerder (vorig jaar 70%).
2) Een minimale levering voor klanten bij de netbeheerder met het exclusief nachttarief die op elektriciteit verwarmen.
De overige 10% kan gerecupereerd worden bij de hulpvrager of door het OCMW ten laste genomen worden via het energiefonds. De nieuwe oplaadbedragen zijn nog niet gekend.
Het OCMW heeft deze maatregel ook de vorige winterperioden toegepast en dient nu opnieuw te beraadslagen of het deze maatregel ook de komende winter zal toepassen.
Deze beslissing dient formeel genomen te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn.
De toepassingsperiode van de maatregel is van 1 november tot en met 31 maart. Afhankelijk van de noden van de betrokken gezinnen, kunnen de tussenkomsten dus maximaal gedurende 5 maanden worden toegekend.
De sociale dienst wenst de proactieve aanpak van de afgelopen jaren aan te houden. Dit betekent dat een maatschappelijk assistent op basis van een lijst van de distributienetbeheerder alle cliënten die hiervoor in aanmerking komen actief zal contacteren en motiveren om de maatregel aan te vragen.
Het gaat om algemene maatschappelijke dienstverlening in toepassing van de OCMW wet (art. 1 en art. 57, §1). Het bijzonder comité voor de sociale dienst dient bijgevolg per individueel gezin dat een aanvraag doet een beslissing te nemen over al dan niet toekenning van de maatregel en al dan niet ten laste name van 10% van de kosten voor de minimale levering die niet gerecupereerd kunnen worden via de netbeheerder. De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan dit ook bij hoogdringendheid toekennen.
De sociale dienst is vragende partij om deze maatregel ook toe te passen in de winterperiode 2022-2023.
Financiële weerslag
Kosten: Voorzien in MJP 2022: 8.000,00 euro, waarvan 90% gerecupeerd wordt via opbrengsten.
Voorzien in MJP 2023: 7.000,00 euro, waarvan 90% gerecupeerd wordt via opbrengsten.
Actie: AC000111
Actie omschrijving: We helpen kwetsbare doelgroepen om hun rechten uit te putten.
MJP nummer: MJP000744
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Akkoord te gaan om het systeem van ‘minimale levering via de aardgasbudgetmeter’ in de winterperiode 2022-2023 toe te passen volgens de voorgestelde werkwijze.
Welzijnszorg Kempen: uitbreiding personeel CSR
Situering
De workload in de dienstverlening collectieve schuldenregeling van Welzijnszorg Kempen waarvan het OCMW gebruik maakt, is dermate gestegen dat een oplossing moet gezocht worden om de gekende kwalitatieve output van de dienstverlening te kunnen blijven waarborgen.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen).
Erkenningsbesluit van 19 mei 2009 onder erkenningsnummer WS/74/09001.
Decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling.
Toelichting en advies
Het OCMW is sinds 2017 aangesloten bij de dienst collectieve schuldenregeling aangeboden door Welzijnszorg Kempen.
De unieke samenwerking tussen de centrale dienst van Welzijnszorg Kempen die de schuldbemiddeling doet en de sociale dienst van het OCMW, die de cliënt begeleidt op vlak van budgetbeheer, verhoogt de slaagkansen van een collectieve schuldenregeling. Dit resulteerde ook in een sterke stijging van het aantal aanstellingen door de arbeidsrechter.
Het aantal toegewezen dossiers steeg van 29 dossiers in 2015 naar 82 dossiers medio 2022.
De caseload wordt heden gedragen door een halftijdse juriste en een halftijdse juridisch assistente.
Heden loopt de dienstverlening sterk tegen zijn grenzen aan en ligt de werkdruk voor de medewerker erg hoog.
Er zijn meerdere factoren die de druk veroorzaken:
● De zorgzwaarte van de dossiers is sterk gestegen. Dit heeft een directe impact op de jobtime-investering in zulk dossier.
● Het aantal mensen met financiële schulden neemt alsmaar toe
● OCMW’s vragen bij het verzoekschrift meer en meer ook de aanstelling van WZK als schuldbemiddelaar. De rechter willigt dit in vrijwel alle gevallen in.
● De arbeidsrechter zal bij dossiers van sociaal kwetsbare mensen sneller WZK als schuldbemiddelaar aanduiden.
Op basis van een analyse van de feiten alsook een benchmark bij vergelijkbare diensten, wordt voorgesteld voortaan te werken met een personeelsnorm zodat ook toekomstige groei kan worden opgevangen. Er wordt voorgesteld de norm te brengen op 0,5 VTE per 50 toegewezen dossiers in collectieve schuldenregeling. In de huidige context komt dit neer op een uitbreiding van de equipe met 0,5 VTE jurist of juridisch assistent. Heden wordt geopteerd voor een jurist omwille van de continuïteit ten aanzien van de rechtbank.
Het vast bureau gaf in zitting van 10 oktober een positief advies aan dit voorstel.
Financiële weerslag
Voor de financiering van de dienst collectieve schuldenregeling werd een kostendelende formule uitgewerkt en draagt het OCMW bij volgens volgende verdeelsleutel:
1. 25% totale kost verdeeld op basis van het aantal inwoners;
2. 25% totale kost verdeeld op basis van het aantal opgestarte dossiers;
3. 50% totale kost verdeeld op basis van het aantal aanstellingen.
Op basis van een simulatie zou de inzet van een bijkomende halftijdse jurist neerkomen op ca. 40.000 euro à 50.000 euro, afhankelijk van de geldelijke anciënniteit en de schaalanciënniteit.
Een uitbreiding met een halftijdse jurist zal m.a.w. voor een flink deel opgevangen worden met de ontvangen erelonen.
Kosten 6.348,67 euro (incl. btw)
Actie AC000111
Actie omschrijving We helpen kwetsbare doelgroepen om hun rechten uit te putten.
MJP nummer MJP000729
Er was onvoldoende budget voorzien in het MJP 2020-2025. Bijkomende kredieten zullen moeten voorzien worden vanaf 2023.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het voorstel tot invoering van de personeelsnorm ten belope van 1 VTE (jurist of juridisch assistent) per 50 toegewezen dossiers collectieve schuldenregeling aan Welzijnszorg Kempen.
Artikel 2:
De meerkost voor de uitbreiding met 0,5 VTE jurist bij Welzijnszorg Kempen te voorzien bij de aanpassing van het meerjarenplan.
Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden
Situering
De noodzaak van een aanpassing van het gemeentelijk reglement voor 4de pijlersubsidies leeft al een hele tijd. In het kader van de overheveling van het domein ontwikkelingssamenwerking van gemeente naar OCMW werd het reglement voor 4de pijlersubsidies aangepast.
Wettelijke gronden
- Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies
- Meerjarenplan 2020-2025
Toelichting en advies
De procedure zoals omschreven in het subsidiereglement voor subsidiëring van projecten 4de pijler, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 september 2010, kan niet meer toegepast worden omdat de Wereldraad al enkele jaren niet meer is samengekomen. Bovendien wijzigden de beslissende organen omdat de bevoegdheid en de budgetten sinds 2020 bij het OCMW staan.
Deze gelegenheid werd aangegrepen om het bestaande subsidiereglement grondig te herschrijven en open te trekken naar andere initiatieven toe, zoals bijvoorbeeld voor studenten een bijdragen leveren aan projecten in het Zuiden in het kader van een stage.
Het reglement werd positief geadviseerd op het vast bureau van 10 oktober 2022.
Het nieuwe subsidiereglement voor projecten in het Zuiden wordt onderstaand integraal meegegeven en in bijlage toegevoegd.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het voorstel vanuit de administratie.
Financiële weerslag
Kosten 2.400,00 euro (incl. btw)
Actie AC000106
Actie omschrijving We zetten in op ontwikkelingssamenwerking.
Nr. raming MJP000707
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Akkoord te gaan met het subsidiereglement voor projecten in het Zuiden.
Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden - Ontwikkelingssamenwerking -
Doel
Het lokaal bestuur wenst projecten in het Zuiden te ondersteunen via een toelage. Hiertoe zal het OCMW jaarlijks een bedrag voorbehouden voor de subsidiëring van deze projecten.
Het kan gaan om nieuwe projecten of om deelacties binnen bestaande projecten die gericht zijn op structurele en duurzame verandering of ondersteuning.
Voorwaarden
Artikel 1.
§ 1. De aanvragende organisatie:
De aanvraag wordt ingediend door een inwoner van Herselt of een organisatie waarbij inwoners van Herselt betrokken zijn.
Inwoners kunnen ook stagiairs of studenten zijn die deelnemen aan een project in het Zuiden;
Met organisaties wordt bedoeld: 4e pijlerorganisaties, bewonersgroepen, jeugdverenigingen, interculturele verenigingen, sportclubs, scholen, ziekenhuizen…;
Er is een duidelijke band tussen de aanvrager en het ingediende project;
De inwoner of organisatie mag geen winstgevend doel nastreven met zijn project.
§ 2. Een project in het Zuiden moet voldoen aan volgende voorwaarden:
Gericht zijn naar bevolkingsgroepen in het Zuiden die lijden onder structurele onderontwikkeling of onrecht (niet ten bate van individuen). Het project draagt bij tot een verbetering van de algemene levenskwaliteit van de lokale bevolking of tot meer sociale rechtvaardigheid;
Zich bevinden in een land dat voorkomt op de lijst van de Commissie voor Ontwikkelingssamenwerking van de OESO (DAC lijst van officiële ontwikkelingshulp);
Projecten in andere landen kunnen uitzonderlijk in aanmerking komen, indien aangetoond kan worden dat het gaat om steun voor duidelijk omschreven groepen of gebieden ter bestrijding van armoede en ongelijkheid;
Streven naar duurzame ontwikkeling en zelfredzaamheid staan centraal. Het project moet streven naar continuïteit en de aanvrager moet aantonen dat de effecten van het project niet stoppen na de ondersteuning vanuit het lokaal bestuur Herselt.
Alleen projecten die voldoen aan bovenstaande voorwaarden worden goedgekeurd.
Artikel 2.
Bijkomende bepalingen:
Een aanvrager/4e pijlerorganisatie kan per jaar slechts 1 aanvraag voor 1 project op een bepaalde locatie in het Zuiden indienen;
Alleen als de indiener aantoont dat zijn engagement over een langere periode loopt zal het OCMW van Herselt langer dan 3 opeenvolgende jaren dezelfde organisatie(s) of projecten van dezelfde indiener kunnen subsidiëren;
Een aanvrager kan beroep doen op verschillende subsidiërende instanties maar dubbele financiering (verschillende subsidies gebruiken voor eenzelfde uitgave) is niet toegestaan.
Bedrag
Artikel 3.
§1. Het OCMW van Herselt voorziet jaarlijks een totaalbedrag van 2.400 euro in het budget.
§2. OCMW Herselt ondersteunt maximaal 3 stagiairs of studenten per kalenderjaar met per student/stagiair een maximale toelage van 400 euro. Het toegekende bedrag zal afhankelijk zijn van de toelichting bij het onderdeel “Financiën” op het aanvraagformulier.
§ 2. Het saldo van het budget, na uitbetaling van de aanvragen van stagiairs of studenten, zal evenredig worden verdeeld over de goedgekeurde projecten.
§ 3. De uitbetaling van de toelagen voor projecten gebeurt na 1 december op het rekeningnummer dat de inwoner of organisatie opgeeft in het aanvraagformulier.
Aanvraagprocedure
Artikel 4.
§1. De aanvraag gebeurt op het daarvoor voorziene aanvraagformulier. Dit is toegevoegd als laatste pagina bij dit reglement. Een apart formulier is te verkrijgen bij het OCMW van Herselt of te downloaden op de website van Herselt.
§2. Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier, samen met de nodige informatie om de aanvraag te kunnen beoordelen, moet ingediend worden bij het OCMW van Herselt uiterlijk op 15 november.
OCMW Herselt – dienst ontwikkelingssamenwerking
Kerkstraat 1A – 2230 Herselt
t 014 53 90 67 – inne.hermans@herselt.be
§3. Bij een hernieuwingsaanvraag voegt de aanvrager aan zijn nieuwe aanvraag een werkingsverslag toe van het vorige jaar en een overzicht van de met de toelage bekostigde uitgaven.
Beoordeling
Artikel 5.
§ 1. Bij tijdige ontvangst van de aanvraag voert de dienst ontwikkelingssamenwerking een ontvankelijkheidscontrole uit en toetst of de aanvraag voldoet aan de formele vereisten van het reglement en de volledigheid van het aanvraagdossier.
§ 2. Indien het dossier onvolledig wordt bevonden, kan de dienst ontwikkelingssamenwerking verduidelijking of bijkomende informatie vragen.
Artikel 6.
§ 1. De welzijnsraad beoordeelt of het project voldoet aan de inhoudelijke criteria die zijn opgenomen in artikel 1 van dit subsidiereglement en formuleert op basis van deze beoordeling een advies voor het vast bureau.
§ 2. Het vast bureau beslist zo snel mogelijk over aanvragen van studenten/stagiairs en eenmaal per jaar over de toekenning van de toelagen aan projecten.
Het lokaal bestuur Herselt verwerkt persoonsgegevens conform de privacyverklaring en het privacybeleid. U vindt deze op https://www.herselt.be/toestemming-gebruik-persoonsgegevens.
De algemene bepalingen van de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies zijn van toepassing.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 november 2022. Met ingang van 1 november 2022 wordt het huidige subsidiereglement voor subsidiëring van projecten 4de pijler opgeheven.
Subsidiereglement voor mondiale vorming of sensibiliserende activiteiten over het Zuiden
Situering
Het lokaal bestuur wil de voorziene budgetten voor ontwikkelingssamenwerking meer kunnen inzetten om het draagvlak voor mondiale solidariteit te vergroten. Naast de projecten in het Zuiden wil het lokaal bestuur ook lokale initiatieven vanuit scholen en verenigingen kunnen ondersteunen die actief inzetten op het bevorderen van een mondiaal bewustzijn.
Er werd een reglement uitgewerkt om dit mogelijk te maken.
Wettelijke gronden
- Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies
- Meerjarenplan 2020-2025
Toelichting en advies
De voorbijgaande jaren werd met het voorziene budget van 2.500 euro steun verleend aan humanitaire organisaties die in het Zuiden noodhulp verlenen (Oxfam, Unicef, 11.11.11 en Handicap International). Het saldo werd op het einde van het budgetjaar gestort aan het Consortium 12.12. Consortium 12-12 is een platform dat de 7 belangrijkste Belgische ngo's samenbrengt die actief zijn op het gebied van humanitaire noodhulp: Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit, Plan International België en UNICEF België.
De hiervoor gereserveerde financiële middelen wil het lokaal bestuur mee inzetten om lokale activiteiten rond mondiaal beleid aan te moedigen. Het hiervoor uitgewerkte reglement richt zich zowel op Herseltse scholen als op lokale verenigingen.
Het reglement werd positief geadviseerd op het vast bureau van 10 oktober 2022.
Het nieuwe subsidiereglement voor mondiale vorming of sensibiliserende activiteiten over het Zuiden wordt onderstaand integraal meegegeven en in bijlage toegevoegd.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het voorstel vanuit de administratie.
Financiële weerslag
Kosten 2.500,00 euro (incl. btw)
Actie AC000106
Actie omschrijving We zetten in op ontwikkelingssamenwerking.
Nr. raming MJP000708
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Akkoord te gaan met het subsidiereglement voor mondiale vorming of sensibiliserende activiteiten over het Zuiden.
Subsidiereglement voor mondiale vorming of sensibiliserende activiteiten over het Zuiden
- Ontwikkelingssamenwerking -
Doel
Het lokaal bestuur wil het draagvlak voor mondiale solidariteit vergroten.
Via de scholen kunnen we het mondiale bewustzijn bij kinderen en jongeren uit onze gemeente verhogen en hen op die manier vormen tot wereldburgers. Het lokaal bestuur wenst scholen uit Herselt te ondersteunen die in hun lessen aandacht schenken aan mondiale vorming. Mondiale vorming is het geheel van lessen en activiteiten waardoor leerlingen in contact komen met het Zuiden/mondiale thema’s en/of zich bewust worden van de (wan)verhoudingen in de globale maatschappij.
Naast de scholen kunnen ook verenigingen uit Herselt een toelage ontvangen voor de organisatie van sensibiliserende activiteiten over het Zuiden of over de Noord-Zuid-problematiek.
Voorwaarden
Artikel 1.
§ 1. De aanvragende organisatie is een school of erkende vereniging:
met zetel in Herselt;
heeft geen winstoogmerk.
§ 2. De georganiseerde activiteit of aankoop is van educatieve of sensibiliserende aard en voldoet aan volgende voorwaarden:
Gericht zijn op schoolgaande kinderen of op een ruim publiek in de gemeente Herselt;
Het doel is om personen op een ongedwongen manier in contact te brengen met het Zuiden en/of de Noord-Zuidproblematiek;
De activiteit is niet louter gericht op fondsenwerving en heeft geen commerciële doeleinden;
De activiteit of aankoop sluit inhoudelijk aan bij minstens twee van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zoals voorgesteld door de Verenigde Naties.
Onder vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap, zitten volgende SDG’s:
Alleen projecten die voldoen aan bovenstaande voorwaarden worden goedgekeurd.
Voorbeelden van mondiale vorming of sensibiliserende activiteiten die in aanmerking komen voor subsidiëring: voordrachten en debatten, lessen, workshops, tentoonstellingen, optredens, quiz, filmvoorstelling, publicatie, feesten in het kader van mondiale thema’s. Deze thema’s kunnen zijn: sociale en economische rechtvaardigheid, mensenrechten en democratische waarden, duurzame en ecologische ontwikkeling in een mondiale context.
Artikel 2.
Bijkomende bepalingen:
Iedere aanvrager/organisatie kan per kalenderjaar slechts 1 aanvraag indienen.
Een aanvrager kan beroep doen op verschillende subsidiërende instanties maar dubbele financiering (verschillende subsidies gebruiken voor eenzelfde uitgave) is niet toegestaan.
Scholen die in het voorafgaande kalenderjaar al een subsidie van de gemeente Herselt ontvingen, moeten aantonen in hun dossier dat ze groeien in hun aanbod mondiale vorming en aangeven op welke manier ze hun aanbod (jaarlijks) verbeteren.
Bedrag
Artikel 3.
§ 1. Het OCMW van Herselt voorziet jaarlijks een totaalbedrag van 2.500 euro in het budget. Zolang het budget niet uitgeput is, kan iedere aanvrager een subsidie ontvangen van 75% van de onkosten met een maximum van 500 euro per activiteit of aankoop. Scholen kunnen 100% van de onkosten terugbetaald krijgen.
§ 2. Het toegekende bedrag zal afhankelijk zijn van de toelichting bij het onderdeel “Financiën” op het aanvraagformulier. Kosten die eigen zijn aan de reguliere, permanente of gewone werking van de organisatie komen niet in aanmerking, alsook niet de uitgaven voor voedsel- of drankaankoop, catering of bediening van eten en drinken of benodigdheden om eten en drinken te bewaren, te bereiden of te schenken.
§ 3. De uitbetaling van de toelage gebeurt na goedkeuring door het vast bureau op het rekeningnummer dat de organisatie opgeeft in het aanvraagformulier.
Aanvraagprocedure
Artikel 4.
§ 1. Aanvragen kunnen op elk moment van het jaar worden ingediend via het daarvoor voorziene aanvraag-formulier. Dit is toegevoegd als laatste pagina bij dit reglement. Een apart formulier is te verkrijgen bij het OCMW van Herselt of te downloaden op de website van Herselt.
§ 2. De aanvraag bevat een duidelijk tijdsbestek voor de geplande acties/activiteiten en een duidelijke financiële raming die de totale onkosten weergeeft, alsook de andere financieringsbronnen.
§ 3. Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier, samen met de nodige informatie om de aanvraag te kunnen beoordelen, moet ingediend worden bij het OCMW van Herselt uiterlijk op 15 november.
OCMW Herselt – dienst ontwikkelingssamenwerking
Kerkstraat 1A – 2230 Herselt
t 014 53 90 67
inne.hermans@herselt.be
§ 4. De aanvrager geeft bij zijn aanvraag duidelijk aan of de activiteit/aankoop nog moet plaatsvinden of al is doorgegaan. Bij een activiteit/aankoop die reeds is doorgegaan, voegt de aanvrager een financiële afrekening toe aan het aanvraagformulier met (kopies van) betaalde facturen en kostennota’s.
Beoordeling
Artikel 5.
§ 1. Bij tijdige ontvangst van de aanvraag voert de dienst ontwikkelingssamenwerking een ontvankelijkheidscontrole uit en toetst of de aanvraag voldoet aan de formele vereisten van het reglement en de volledigheid van het aanvraagdossier.
§ 2. Indien het dossier onvolledig wordt bevonden, kan de dienst ontwikkelingssamenwerking verduidelijking of bijkomende informatie vragen.
Artikel 6.
§ 1. De welzijnsraad beoordeelt of de activiteit/aankoop voldoet aan de inhoudelijke criteria die zijn opgenomen in artikel 1 van dit subsidiereglement en formuleert op basis van deze beoordeling een advies voor het vast bureau.
§ 2. Het vast bureau beslist zo snel mogelijk over de toekenning van de toelage.
Artikel 7.
§ 1. Bij een aanvraag vóór de activiteit of aankoop plaatsvindt, zal de aanvrager nadien een financiële afrekening bezorgen met (kopies van) betaalde facturen en kostennota’s.
§ 2. Als achteraf blijkt dat de aanvrager onjuiste gegevens heeft bezorgd of de subsidie niet is aangewend waarvoor ze was bedoeld en de aanvrager daardoor onterecht een toelage heeft gekregen, kan het vast bureau de uitbetaalde subsidie terugvorderen.
Het lokaal bestuur Herselt verwerkt persoonsgegevens conform de privacyverklaring en het privacybeleid. U vindt deze op https://www.herselt.be/toestemming-gebruik-persoonsgegevens.
De algemene bepalingen van de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies zijn van toepassing.
Artikel 2:
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 november 2022.
Artikel 3:
Indien in het lopende jaar niet alle daartoe voorziene budgetten voor deze subsidies zijn besteed, zal het saldo worden doorgestort aan het Belgisch Consortium voor Noodsituaties 12-12, het overkoepelend orgaan van zeven humanitaire organisaties.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.