Goedkeuring ontwerpnotulen van 22 januari 2024
Situering
De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 22 januari 2024.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 22 januari worden goedgekeurd.
Oprichting interlokale vereniging "Intergemeentelijk Archief- en Informatiebeheer": goedkeuring
Situering
De gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo wensen in de toekomst versterkt samen te werken rond het (optimaliseren van) het beheer van de archieven en documenten van deze lokale besturen. Om deze samenwerking vorm te geven wordt een intergemeentelijke vereniging "Intergemeentelijk Archief- en Informatiebeheer" opgericht. Doel van deze vereniging is methodieken te ontwikkelen en toe te passen voor de organisatie van het informatiebeheer, de archiefvorming en archiefbeheer, zowel digitaal als analoog, van de deelnemende gemeenten.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Bestuursdecreet
Archiefdecreet
Besluit van de Vlaamse regering van 10 mei 2019 tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.
Toelichting en advies
Het archiefbeheer, in de brede zin van het woord, binnen het werkingsgebied van de drie partners vereist blijvende aandacht. De intergemeentelijke vereniging en de (nog aan te werven) intergemeentelijk archief- en informatiebeheerder zijn verantwoordelijk voor het uitwerken van beheersregels die opgenomen zijn in de artikels III.79 - III.89 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018. Dit houdt o.m. in dat ze deze beheersregels concretiseert, de coördinatie op zich neemt om deze uit te werken en te vertalen naar richtlijnen en standaarden m.b.t. archief- en informatiebeheer.
Een lokale overheid maakt of ontvangt immers bestuursdocumenten in het kader van de uitvoering van haar taken, haar dienstverlening aan de burger of ter handhaving van haar eigen rechten. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het beheren en bewaren van die bestuursdocumenten wordt dan ook expliciet toegewezen. Met de term ‘bestuurlijke verantwoordelijkheid’ wordt het eigenaarschap over de bestuursdocumenten aangeduid. Eigenaarschap impliceert dat een overheidsorganisatie voldoende garanties biedt op het vlak van infrastructuur, financiële en personele middelen om de bestuursdocumenten, waarvoor ze verantwoordelijk is, op een kwaliteitsvolle manier te beheren en te bewaren. Ze moeten in goede, geordende en toegankelijke staat beheerd en bewaard worden. Deze verplichting heeft tot doel om de bestuursdocumenten integer, authentiek en toegankelijk te houden. De wijze van beheer is door de Vlaamse regering in een uitvoeringsbesluit verder uitgewerkt, namelijk in het Besluit van de Vlaamse regering van 10 mei 2019 tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.
Het lokale bestuur moet er over waken dat de beheersregels toegepast en geëvalueerd worden.
Om tegemoet te komen aan de verwachtingen die gesteld worden ten aanzien van archiefbeheer, overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 en het Archiefdecreet van 9 juli 2019, is het aangewezen om in een intergemeentelijk verband de krachten te bundelen in functie van een goede opvolging, verderzetting en uitbreiding van de werkzaamheden in verband met archief- en informatiebeheer om een kwalitatief beheer op duurzame wijze te garanderen.
Door de samenwerking in een intergemeentelijk verband kan, op een meer duurzame wijze, de nodige expertise worden binnengehaald in functie van een ondersteuning van de interne administratieve werking, alsook rechtstreekse service ten aanzien van burgers en partners.
Een verdere modernisering van archiefbeheer in de nabije toekomst, met het digitaal archiveren en aansluiten op het digitaal depot vormen tevens een uitdaging voor de deelnemende gemeenten, waar de interlokale vereniging een expliciete rol in heeft te vervullen.
De interlokale vereniging heeft geen eigen financiële middelen.
De participerende gemeentebesturen delen volgende kosten van de intergemeentelijke informatiebeheerder:
● het bedrag van de brutoloonkost;
● de direct toegewezen werkingskosten zoals laptop, gsm-kosten, vergoeding zoals woon-werkverkeer, opleidingskosten, ...;
● de werkingskosten.
Deze kosten worden gelijkmatig verdeeld onder de deelnemende gemeenten zodat elke gemeente één derde voor haar rekening neemt.
Halfjaarlijks verstuurt gemeente Westerlo een afrekening naar de partnergemeenten.
De beherende gemeente betaalt eventuele overschotten van de werkingskosten terug of vordert de tekorten in de werkingskosten.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1
Goedkeuring te verlenen voor de oprichting van de interlokale vereniging "Intergemeentelijk Archief- en Informatiebeheer".
Artikel 2:
Goedkeuring te verlenen bij de statuten van de interlokale vereniging "Intergemeentelijk Archief- en Informatiebeheer", die als bijlage aan dit besluit worden gevoegd en er deel van uitmaken.
Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Tina Vervloessem Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Karen Broes Milo Anthonis Raf Vangenechten Peter Keymeulen Geert Sterckx Mark Van den Wouwer Kristof Van Dingenen Elke Verlinden Dolinda Voet Stefan Korthout Vic Huysmans Tim Tubbax Hilde Van Reet Ronan Korthout Anneleen Maris Christiane Van Thielen Gerda Battel Evelien Van Bedts Maria Leirs Warre Schauwaers Kathleen Helsen Luc Peetermans aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Personeel: kaderwijziging: organogram: goedkeuring
Situering
Een aantal nieuwe opportuniteiten dringen zich op, die zich vertalen in gewijzigde noden in het personeelskader / organogram.
De resulterende wijzigingen aan het kader worden nu aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Toelichting en advies
De verschillende wijzigingen aan het bestaande kader worden toegelicht:
Over deze wijzigingen is overleg geweest binnen het MAT en de personeelsdienst, het college van burgemeester en schepenen en met de vakorganisaties. Deze verschillende gesprekken resulteerden in het voorliggende voorstel, dat door het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.
Onderhavige materie werd aan de vakorganisaties voorgelegd en resulteerde in een protocol van akkoord.
De verschillende wijzigingen aan het bestaande kader worden toegelicht.
Samengevat:
- Maaltijdbedeling: diensthoofd maaltijden C1-C3 (0,5 VTE) toevoegen en uitdoven hoofd maaltijdbedeling D1-D3 (0,8 VTE) + toevoegen 0,24 VTE op E1-E3 niveau
- Vrije tijd: toevoegen 1 VTE administratief medewerker C1-C3
- Omgeving:1 VTE deskundige omgeving B1-B3 toevoegen, 1,3 VTE administratief medewerker schrappen.
1) Maaltijden
● Organogram: verwijdering hoofd maaltijdbedeling op D-niveau (0,8 VTE)
● Toevoeging: diensthoofd maaltijdbedeling C1-C3-niveau (0,5 VTE)
● Maaltijdbedelers E-niveau: nood aan 142 uren ipv 133 uren (3,74 VTE ipv 3,5 VTE)
Motivering: het diensthoofd is mee aanwezig op de werkvloer. De bevoegdheid voor functioneren en evalueren zou moeten zitten bij een personeelslid dat daar aanwezig is. (Cfr. diensthoofden in de uitvoeringsdiensten).
Eveneens verzwaring takenpakket van het diensthoofd door volledige luik rond personeelsmanagement toe te voegen aan de functie van diensthoofd (bv. ook opmaak uurroosters, goedkeuring uren en verloven medewerkers).
Deze bevoegdheid rond het personeelsmanagement zit nu niet meer bij een personeelslid op B-niveau, wat tot nu toe een maatschappelijk werker was die deel uitmaakt van het zorgteam.
Hierdoor is een overbodige tussenstap tussen de maaltijddienst en de coördinator zorg en welzijn verwijderd.
2) Vrije tijd
Administratief medewerker vrije tijd C1-C3: 1 VTE
Dienst | Huidige kader |
Cultuur / evenementen / patrimonium | Cultuurbeleidscoördinator B1-B3 (1 VTE) Cultuurambtenaar B1-B3 (1 VTE) Administratief medewerker C1-C3 (1 VTE) |
Jeugd | Jeugdconsulent B1-B3 (1 VTE) Pedagogisch coach B1-B3 (0,2 VTE) |
Toerisme | Deskundige toerisme B1-B3 (1 VTE) |
Sport | Sportfunctionaris B1-B3 (1 VTE) Sportpromotor B1-B3 (2 VTE) |
Bibliotheek | Bibliothecaris B1-B3 (1 VTE) Educatief medewerker B1-B3 (1 VTE) Bibliotheekassistenten (2 VTE) |
Er is nood aan bijkomende administratieve ondersteuning bij de vrijetijdsdiensten. De voornaamste redenen:
● het aantal aanvragen voor evenementen intern en extern is de voorbije jaren sterk toegenomen, zowel culturele, sportieve, gericht op de jeugd als gericht op de ouderen; ook worden private evenementen in open lucht voortaan mee opgenomen en behandeld in het evenementenloket.
● Herselt zal toetreden tot de Uit-pas, wat nieuwe administratieve taken meebrengt (registratie eigen activiteiten (zowel vrijetijdsactiviteiten als activiteiten georganiseerd door andere diensten binnen gemeente of OCMW) op portaal, promotie Uit-pas binnen de eigen organisatie en bij de verenigingen, registratie punten, schrijven handleidingen / checklists voor interne en eigen diensten en deze aanpassen na wijzigingen op Vlaams niveau…) maar ook sterke communicatieve vaardigheden en oog voor participatie (binnen de organisatie mensen enthousiasmeren, maar ook enthousiasmeren van inwoners om te participeren aan gemeentelijke activiteiten en activiteiten georganiseerd door het OCMW – bv. in het kader van het lokaal dienstencentrum);
● naar de toekomst toe uitbouwen van een geïntegreerde vrijetijdsbalie (front-office) voor alle vrijetijdsdiensten.
Deze medewerker is niet toegewezen aan een specifieke vrijetijdsdienst, maar werkt voor het ganse team vrije tijd, en vormt zo de opstap naar een geïntegreerde vrijetijdswerking. In eerste instantie kan de medewerker administratieve en sterke communicatieve ondersteuning bieden bij het opzetten en vervolgens onderhouden van de Uitpas, dewelke organisatiebreed wordt uitgerold. In een volgende fase wordt de medewerker ingeschakeld in een geïntegreerde vrijetijdsbalie.
Voorstel is om over te gaan tot aanwerven van een administratief medewerker C1-C3, voltijds en voor onbepaalde duur.
De medewerker zal administratieve ondersteuning bieden over alle vrijetijdsdiensten heen. Het takenpakket omvat onder meer:
● opvolgen van het evenementenloket (nieuwe accounts goedkeuren, aanvragers contacteren bij onvolledige vragen, up to date houden loket, wijzigingen in loket of werkwijze proactief communiceren…)
● helpen bij de implementatie van de Uit-pas (input in systeem) en na de implementatie ervan voor alle vrijetijdsdiensten het administratieve luik van de Uit-pas opnemen (registratie activiteiten op portaal, promotie Uit-pas, registratie punten, verkoop passen…)
● balie: inwoners en bezoekers helpen met inschrijvingen voor activiteiten, ticketverkoop, vragen beantwoorden over het ganse vrijetijdsaanbod (ongeacht door welke dienst ze georganiseerd worden), …
● opmaak van promotie voor de activiteiten van de gemeentelijke vrijetijdsdiensen (helpen bij schrijven teksten voor Herselt Leeft en brochures, Facebook, …)
● ondersteuning van het inschrijvingsprogramma (Ticketgang) voor alle vrijetijdsdiensten: input activiteiten, inschrijvingen, behandelen aanvragen sociaal tarief, …
3) Omgeving
Omgevingsvergunningsdossiers en projecten worden steeds complexer. Het RUP woonkernen laat met de specifieke projectaanvraag meer ruimte en vrijheid aan architecten en ontwikkelaars, hetgeen positief is, en tegelijk wel noodzaakt tot een kwalitatieve beoordeling die niet eenvoudig af te toetsen is aan een aantal regels verankerd in een RUP. Niet alleen eigen te behandelen dossiers, maar ook tal van planinitiatieven van andere overheden (ruimtelijk beleidsplan Vlaanderen, provinciaal beleidsplan ruimte, …) vragen een vertaling naar de eigen reglementen en verordeningen. Daarnaast wordt de gemeente geconfronteerd met stelselmatig meer vragen om adviezen ikv plan-mer studies, sigmaplan. Daarom is het aangewezen om de dienst omgeving te versterken met een bijkomende deskundige op B-niveau, waarbij een functie op C niveau verdwijnt.
Het oude kader: 1 VTE op niveau A1-A3 omgevingsambtenaar, 1 VTE B1-B3 deskundige omgeving, 3,3 VTE C1-C3 administratieve medewerkers omgeving / grondgebiedzaken.
Het nieuwe kader: 1 VTE A1-A3 omgevingsambtenaar, 2 VTE B1-B3 deskundige omgeving, 2 VTE C1-C3 administratieve medewerkers omgeving / grondgebiedzaken.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college.
Financiële weerslag
De wijzigingen zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025
Stemming over het besluit:
Stemmen voor:
Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris
BESLUIT
Artikel 1:
De kaderwijziging en het nieuwe geïntegreerde organogram, zoals hierboven weergegeven en toegelicht, worden goedgekeurd en ingevoerd.
Artikel 2:
De nieuwe functies worden meteen vacant verklaard.
Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Tina Vervloessem Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Elke Verlinden Peter Keymeulen Karen Broes Vic Huysmans Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Milo Anthonis Geert Sterckx Mark Van den Wouwer Dolinda Voet Stefan Korthout Hilde Van Reet Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Ronan Korthout Kathleen Helsen Maria Leirs Anneleen Maris Luc Peetermans Evelien Van Bedts Gerda Battel aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Reglement telewerk: goedkeuring aanpassing
Situering
Ontwerpreglement telewerk wordt voorgelegd zoals besproken in de vergadering van 22 april 2023 met het managementteam, de personeelsdienst en IT-dienst. Dit werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 5 februari 2024.
In de zitting van 25 mei 2020 werd dit reglement grotendeels goedgekeurd.
Voorgestelde wijziging: maximaal 2 dagen telewerk als gunst (i.p.v. 1) per week voor een voltijdse medewerker.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
RPR
Besluit gemeenteraad van 25 mei 2020
Besluit college van burgemeester en schepenen van 5 februari 2024
Toelichting en advies
Het ontwerpreglement wordt voorgelegd met aanpassing van het maximaal aantal dagen thuiswerk als gunst van 1 naar 2 dagen per week.
Een belangrijke randvoorwaarde voor een verdere uitrol is een toekomststrategie op vlak van IT-infrastructuur en digitalisering. Dit zal in het toekomsttraject rond IT worden meegenomen. Het gaat o.a. over de uitrol aankoop laptops en het garanderen van telefonische bereikbaarheid (bv. VoIP).
Een belangrijk aandachtspunt blijft de permanentie op de verschillende diensten zodat de burger altijd terecht kan.
Dit biedt een kans op evolutie naar een werking front en back office. De digitalisering en evolutie naar een digitaal dossier zijn belangrijke trajecten om verder te zetten.
Reglement en afsprakennota in bijlage.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel vanuit managementteam en diensten.
Stemming over het besluit:
Stemmen voor:
Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris
Motivatie onthouding Luc Peetermans: We ontkennen de pluspunten niet, maar willen ook klare kijk houden op misbruiken die er mogelijk zijn en de service naar de bevolking optimaal behouden.
BESLUIT
Goedkeuring te hechten aan het reglement telewerk en de afsprakennota.
Tariefbepaling dranken gemeentelijke zalen en VTC de Mixx
Situering
In zitting van 19 september 2023 keurde de raad van bestuur AGB Herselt het bestek met nr. AGB-2023-005 en de raming voor de opdracht "raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties" goed. De gemeenteraad besliste op 25 september 2023 om toe te treden tot de aankoopcentrale.
Perceel 1 (water, frisdranken, bieren en versnaperingen) werd intussen gegund aan Alken Maes. Perceel 2 (warme dranken en benodigdheden) werd gegund aan Miko Coffee Service.
De tariefbepaling van (i) de gemeentelijke zalen en evenementen op site VTC de Mixx, (ii) de vergaderzalen in VTC de Mixx en (iii) de drankautomaten van VTC de Mixx ligt ter goedkeuring voor.
Deze werden reeds goedgekeurd door de raad van bestuur AGB Herselt in zitting van 1 februari 2024.
Wettelijke gronden
Gebruiksreglement huur gemeentelijke zalen
Reglement regulier gebruik VTC de Mixx
Reglement evenementen VTC de Mixx
Beslissing van de raad van bestuur van 19 september 2023 (goedkeuring bestek en raming)
Beslissing van de gemeenteraad van 25 september 2023 (toetreding aankoopcentrale)
Beslissing van het directiecomité en college van 27 december 2023 (gunning opdracht)
Beslissing van de raad van bestuur van 1 februari 2024 (tarieven)
Toelichting en advies
Gemeentelijke zalen en evenementen VTC de Mixx
|
Er komt eenzelfde aanbod (standaard en op aanvraag) voor de gemeentelijke zalen en evenementen in VTC de Mixx.
Bij de samenstelling van het aanbod werd gekeken naar de meest populaire dranken (op basis van afnames voorbije jaren) en een goede prijs-kwaliteitverhouding (bv. Cristal bij Alken Maes veel goedkoper dan Stella en kwam als beste pils naar voren uit de smaakproef).
Wat de koffie betreft, zijn gebruikers voortaan niet meer verplicht om ook suiker, melk en koekjes af te nemen. De reden hiervoor is dat (i) heel wat gebruikers aanhaalden geen of amper melk en suiker te verbruiken en (ii) we regelmatig melkjes en koekjes moesten weggooien omwille van de beperkte houdbaarheid. Gebruikers die koekjes, suiker en melkjes wel willen afnemen, hebben hiertoe de mogelijkheid (in aanbod op aanvraag, per doos).
In bovenzaal Bergom en de voetbalkantine van Blauberg is er geen vaste voorraad. Overschotten van het standaard aanbod worden verder gebruikt in VTC de Mixx.
Standaard aanbod
Producten van het standaard aanbod zijn altijd op voorraad. Gebruikers moeten enkel de effectief verbruikte dranken afnemen (geen volledige bakken / dozen).
AANBOD STANDAARD | NIEUWE PRIJS (in euro) |
Water niet-bruisend 20cl Ginstberg | 0,45 |
Water bruisend 20cl Ginstberg | 0,45 |
Cola 20cl | 0,75 |
Cola zero 20cl | 0,75 |
Fanta 20cl | 0,85 |
Fruitsap Oxfam 20cl | 0,70 |
Lipton ice tea 20cl | 1,00 |
1l water niet-bruisend Ginstberg | 0,80 |
1l water bruisend Ginstberg | 0,80 |
1l cola | 2,90 |
1l cola zero | 2,90 |
1l fruitsap VARESA JUSTO | 2,70 |
|
|
Cristal 0,0 25cl | 0,90 |
Cristal 25cl | 0,90 |
Kriek Mort Subite 25cl | 1,30 |
Westmalle dubbel 33 cl | 1,50 |
Westmalle tripel 33 cl | 1,50 |
Duvel 33 cl | 2,00 |
|
|
Koffie 250gr regular (percolator - 80 tassen) | 6,00 |
Koffie 250gr deca (percolator - 80 tassen) | 6,00 |
Pouch regular (thermos - 15 tassen) | 2,00 |
Pouch deca (thermos - 15 tassen) | 2,00 |
Thee English breakfast (25 stuks) | 3,00 |
Thee bosvruchten (25 stuks) | 3,00 |
Thee green (25 stuks) | 3,00 |
Thee rozenbottel (25 stuks) | 3,00 |
Thee munt (25 stuks) | 3,00 |
|
|
Rode wijn 75cl | 8,50 |
Witte wijn (droog) 75cl | 8,50 |
Cava 75cl | 8,50 |
Aanbod op aanvraag
Naast het standaard aanbod, is er ook een aanbod op aanvraag (selectie uit de volledige catalogus van Alken Maes en Miko). Gebruikers kunnen deze dranken bestellen, maar onder twee voorwaarden:
voorwaarde 1: begonnen bakken / dozen worden volledig aangekocht door de gebruiker
(reden: we kunnen enkel volledige bakken / dozen retourneren aan de leveranciers + overschotten worden niet meer weg gewerkt in VTC de Mixx)
voorwaarde 2: gebruiker betaalt het leeggoed van het betreffende product
(reden: AGB / gemeente dienen deze kost ook te betalen en de gebruiker kan het leeggoed zelf binnenbrengen en de kost recupereren)
Het leeg goed is nog niet meegerekend in onderstaande prijzen en wordt nog apart aangerekend.
AANBOD OP AANVRAAG | NIEUWE PRIJS (in euro) |
Cristal 50l | 160,00* |
Cristal 30l | 105,00* |
Jupiler 50l | 245,00* |
Jupiler 30l | 155,00* |
Stella 50l | 270,00* |
Stella 30l | 170,00* |
Stella 25cl | 1,70 |
Jupiler 25cl | 1,50 |
Hapkin 33cl | 1,50 |
Stanneman blond 33cl | 2,00 |
Stanneman donker 33cl | 2,00 |
Bergomse Tripel 33cl | 2,00 |
Grimbergen Blond 33cl | 1,50 |
Grimbergen Bruin 33cl | 1,50 |
|
|
Sprite 20cl | 0,85 |
Oxfam Appel 20cl | 0,70 |
Oxfam worldshake 20cl | 0,70 |
Royal Bliss bitter lemon 20cl | 0,85 |
Royal Bliss Tonic Water 20cl | 1,00 |
Royal Bliss Agrumes 20cl | 1,00 |
Chocomelk 25cl | 1,30 |
Doos suikertjes 500 stuks | 10,00 |
Doos melkcups 200 stuks | 12,50 |
Doos koekjes 125 stuks | 18,00 |
|
|
Chips zout 20 stuks Croky | 18,00 |
Chips paprika 20 stuks Croky | 18,00 |
Chips pickles 20 stuks Croky | 18,00 |
* koolzuur inclusief (vroeger apart aangerekend)
Bestellingen uit volledige catalogus
Indien gebruikers een specifiek product willen dat niet in het standaard aanbod of aanbod op aanvraag staat (bijvoorbeeld Hoegaarden), dan kan dit besteld worden uit de volledige catalogus van Alken-Maes (ca. 900 producten) en Miko. Volgende voorwaarden gelden dan:
voorwaarde 1: begonnen bakken / dozen worden volledig aangekocht door de gebruiker
(reden: we kunnen enkel volledige bakken / dozen retourneren aan de leveranciers + overschotten worden niet meer weggewerkt in VTC de Mixx)
voorwaarde 2: gebruiker betaalt het leeggoed van het betreffende product
(reden: AGB / gemeente dienen deze kost ook te betalen en de gebruiker kan het leeggoed zelf binnenbrengen en de kost recupereren)
Volgende winstmarges worden gehanteerd:
● frisdranken: 30%
● waters: 50%
● melkdranken: 30%
● bier vat: 30%
● bieren 25cl: 20%
● bieren 33cl: 25%
● versnaperingen: 18%
Drankautomaten VTC de Mixx
|
Het huidige aanbod wordt behouden, zonder aanpassingen.
AANBOD | NIEUWE PRIJS (in euro) |
Chaudfontaine plat 50cl | 1,00 |
Chaudfontaine bruis 50cl | 1,00 |
Coca Cola 50cl | 2,00 |
Coca Cola zero 50cl | 2,00 |
Aquarius Orange 50cl | 2,50 |
Aquarius Red Peach 50cl | 2,50 |
Aquarius Lemon 50cl | 2,50 |
Fanta 50cl | 2,00 |
AA drink High Energy 33cl | 1,50 |
Vergaderzalen VTC de Mixx
|
Er zal met een vast aanbod in de vergaderzalen gewerkt worden. Overschotten van evenementen worden niet meer aangeboden in de vergaderzalen, want begonnen bakken van dranken op aanvraag moeten voortaan overgenomen worden door de aanvrager (zie bovenstaand).
Voordelen van deze werkwijze:
- overzichtelijker voor de gebruikers
- eenvoudiger stockbeheer
- geen overvolle frigo's meer
- eenvoudiger werken voor zaalwachters en poetspersoneel van de Mixx
- minder vervallen dranken
AANBOD | NIEUWE PRIJS (in euro) |
Water niet-bruisend 20cl Ginstberg | 1,00 |
Water bruisend 20cl Ginstberg | 1,00 |
Cola 20cl | 1,00 |
Cola zero 20cl | 1,00 |
Fanta 20cl | 1,00 |
Fruitsap Oxfam 20cl | 1,00 |
Lipton ice tea 20cl | 1,00 |
|
|
Cristal 0,0% 25cl | 1,00 |
Cristal 25cl | 1,00 |
Westmalle dubbel 33cl | 2,00 |
Westmalle tripel 33cl | 2,00 |
Duvel 33cl | 2,00 |
Stanneman blond 33cl | 2,00 |
Stanneman donker 33cl | 2,00 |
Bergomse Tripel 33cl | 2,00 |
Opperjan 33cl | 2,60 |
|
|
Pouch regular+15 suiker/melk/koekje | 5,00 |
Pouch deca+15 suiker/melk/koekje | 5,00 |
Thee mengeling (per zakje) | 0,50 |
|
|
Rode wijn 25cl | 3,30 |
Witte wijn 25cl | 3,30 |
Cava 20cl | 5,00 |
Timing
Er wordt voorgesteld om deze tarieven en werkwijze in te laten gaan vanaf 1 maart 2024. De maand februari kan nog overbrugd worden met stock van AB-Inbev. Dit geeft de administratie de tijd om de bruikleenmaterialen (o.a. glazen) af te stemmen op het nieuwe aanbod, stock van producten die niet meer op de standaard lijst staan weg te werken, de nodige afspraken te maken,...
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie en de raad van bestuur.
De nodige kredieten zijn voorzien.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De voorgestelde drankenlijsten, bijhorende tarieven en werkwijze goed te keuren en te laten ingaan vanaf 1 maart 2024.
Artikel 2:
Akkoord te gaan met de voorgestelde voorwaarden bij bestellingen op aanvraag en uit de volledige catalogus.
Artikel 3:
Akkoord te gaan met volgende winstmarges bij de bestelling van producten uit de hele catalogus:
● frisdranken: 30%
● waters: 50%
● melkdranken: 30%
● bier vat: 30%
● bieren 25cl: 20%
● bieren 33cl: 25%
● versnaperingen: 18%
Aanstellen als kandidaat voor het bestuursorgaan Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Tina Vervloessem Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Bosgroep Zuiderkempen - algemene vergadering op 12 maart 2024: verkiezing bestuursorgaan en mandaat vertegenwoordiger
Situering
Uitnodiging van Bosgroep Zuiderkempen voor hun algemene vergadering op dinsdag 12 maart in de Zoerla in Westerlo, ontvangen per brief op 25 januari.
Toelichting en advies
De algemene vergadering van Bosgroep Zuiderkempen gaat door op dinsdag 12 maart in de Zoerla in Westerlo
Op deze algemene vergadering zal conform de statuten het bestuursorgaan opnieuw verkozen worden (elke 3 jaar). Alle effectieve leden kunnen zich kandidaat stellen om te zetelen in het bestuursorgaan. Het bestuursorgaan is samengesteld uit minimaal 5 en maximaal 15 leden. Zij wordt verkozen voor een periode van maximaal 3 jaar.
Welk engagement wordt van een lid van het bestuursorgaan verwacht?
● Elke 3 à 4 maanden woont een bestuurslid een vergadering bij die ongeveer 2 uur duurt.
● Hij/zij denkt mee na over de verdere uitbouw van de vereniging, om zo te komen tot een goede en efficiënte dienstverlening voor de boseigenaars.
● Via de vergaderingen volgen de bestuurders de activiteiten en de middelen van de bosgroep op en nemen ze beslissingen.
● De leden van het bestuursorgaan worden via de vergaderingen op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen in de bosbouw.
● Onder de leden van het bestuursorgaan worden de volgende functies verkozen: voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester.
Waar zorgt de bosgroepcoördinator voor?
● Hij bereidt de vergaderingen van de raad van bestuur voor en stelt de verslagen op. De coördinator zetelt zonder stemrecht in het bestuursorgaan.
● Hij doet voorstellen. Hij wordt immers s dagelijks geconfronteerd met de noden van de eigenaars.
● Hij zorgt voor de administratie en de boekhouding.
Kandidatuurstelling:
Als u zich kandidaat wil stellen om lid te worden van het bestuursorgaan, gelieve vóór 1 maart 2024 je naam, adres en telefoon via email over te maken aan zuiderkempen@bosgroep.be.
Tijdens de gemeenteraadszitting van 6 september 2021 werd Stefan Korthout aangesteld als vertegenwoordiger en Sonja Wijnants als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Bosgroep Zuiderkempen.
Aanstellen als kandidaat voor het bestuursorgaanna geheime stemming met 22 stemmen voor.
Art 2 en 3met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad wenst Peter Keymeulen af te vaardigen als kandidaat voor het bestuursorgaan.
Artikel 2:
Mandaat te verlenen aan de vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van 12 maart 2024.
Artikel 3:
Een kopie van dit raadsbesluit wordt bezorgd aan Bosgroep Zuiderkempen.
Pandschap_samenwerkingsovereenkomst: goedkeuring
Situering
● Voorgeschiedenis
○ Stuurgroep Kempens Woonplatform najaar 2022
● Tijdens de stuurgroep van Kempens Woonplatform in het najaar van 2022 werd er een toelichting gegeven over het Pandschap. Deze organisatie is in Gent opgericht en heeft als doel om eigenaars van een leegstaande woning te ontzorgen bij de renovatie ervan. Als voorwaarde voor deze dienstverlening wordt aan de eigenaar gevraagd om deze na de werken te verhuren via de woonmaatschappij als een sociale huurwoning. Hoewel het Pandschap eind 2022 nog niet actief was binnen de regio Kempen, werden de voordelen ervan wel erkend door de leden van de stuurgroepen.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Decreet intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
Toelichting en advies
● Als bijlage:
○ Raamovereenkomst provincie Antwerpen met Pandschap
○ Samenwerkingsovereenkomst Herselt - provincie Antwerpen - Pandschap
● De provincie Antwerpen heeft na een openbare aanbesteding het Pandschap aangesteld als externe partner voor de coördinatie en uitvoering van ontzorgingstrajecten voor verhuurders bij renovaties van huurwoningen op de private huurmarkt om ze betaalbaar te verhuren via een woonmaatschappij.
● Deze dienstverlening wordt nu aangeboden in de hele provincie Antwerpen. Door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen en het Pandschap kan het lokaal bestuur eigenaars van leegstaande panden doorverwijzen naar het Pandschap voor ontzorging bij de renovatie ervan, zonder zelf nog een aanbesteding te moeten organiseren volgens de wetgeving overheidsopdrachten. Deze dienstverlening is gratis voor het lokaal bestuur.
● Meer informatie vanuit de dienst wonen van de provincie:
Welk engagement nemen wij als gemeente op?
○ Het intekenen op het raamakkoord brengt geen enkele financiële implicaties voor Het Pandschap (HP), gemeente noch provincie met zich mee.
○ Het betreft enkel een juridische ontzorging van een lokaal bestuur of een IGS, en dit om:
■ met één legitiem geselecteerde renovatiepartner, HP dus, te kunnen samenwerken zonder zelf als gemeente eerst een openbare aanbesteding voor selectie te moeten doen (wetgeving op de overheidsopdrachten) en daaruit volgend:
■ als gemeente GDPR-proof proactief reclame, promotie te kunnen maken naar particulieren, bv. als Dienst Wonen of Dienst Leegstand de eigenaars op de leegstandslijst aanschrijven met de suggestie van de mogelijkheid om te renoveren met deze partner HP. Let wél: omdat de gegevens van de leegstandslijst met één welbepaald doel zijn vergaard, mogen zij niet met een ander, niet omschreven doel worden overgemaakt aan een derde partner, i.c. HP hier. Maar omgekeerd mag dus wél.
● Wat is het exacte procesverloop?
○ Enkel de formele ondertekening, en vervolgens is het de eigen keuze om al dan niet iets te doen met dit juridisch kader (bv. promotie Het Pandschap naar eigenaars uit leegstandsregister bij een mailing, een flyer verspreiden, … (?))
● De gemeente deelt de gegevens leegstand ook met de dienst Wonen van de provincie Antwerpen, die hiermee de verbintenis aangaat deze gegevens enkel te gebruiken voor geänonimiseerde statistische analyse. Wat wordt hiermee bedoeld?
○ Dat is eigenlijk een pro forma formulering voor de GDPR om, als wij daar ooit zouden toe komen en tijd voor hebben, om met ons Team Data en Analyse, leegstandgegevens, die zoals je weet niet op federaal of Vlaams niveau beschikbaar zijn, te kunnen gebruiken voor geänonimiseerde statistische analyse op Provinciaal niveau.
○ Géén ontsluiting per gemeente dus.
● Voorstel :
○ De samenwerkingsovereenkomst met provincie Antwerpen en Pandschap goed te keuren.
○ De ondertekende samenwerkingsovereenkomst over te maken aan wonen@provincieantwerpen.be.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
Het gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Geeft goedkeuring aan de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen en het Pandschap.
Artikel 2:
De ondertekende samenwerkingsovereenkomst over te maken aan wonen@provincieantwerpen.be.
Samenwerkingsovereenkomst Bosgroep Zuiderkempen vzw (BGZK): goedkeuring
Situering
De Bosgroep Zuiderkempen heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voorgesteld voor alle gemeenten binnen haar werkingsgebied. Deze samenwerkingsovereenkomst heeft als doel eerlijker, transparanter en duidelijker te zijn. Deze overeenkomst zal van start gaan op 1 januari 2024 (of de datum van akkoord) en wordt drie-jaarlijks geëvalueerd.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Bosdecreet
Toelichting en advies
De samenwerking tussen de gemeente en de Bosgroep Zuiderkempen is doorheen de laatste 20 jaar organisch gegroeid. Het is gestart bij de ondersteuning bij de bestrijding van Amerikaanse vogelkers. Vervolgens werd een samenwerkingsovereenkomst ontworpen waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden werd met de intensiteit van de taken in de gemeente. Voor de blijvende opvolging van de kloempen en bosranden werd daarenboven nog een bijdrage gevraagd aan de gemeente. Het is van essentieel belang dat deze opvolging blijft gebeuren. Indien dit niet het geval is, dreigen de gedane investeringen uit het verleden verloren te gaan. Daarnaast merkt het college van burgemeester en schepenen op dat er kansen zijn om de bossen van het OCMW mee te nemen in besprekingen met de Bosgroep voor een verdere samenwerking.
Op basis van de noden en vragen vanuit de Bosgroep en de gemeenten, wil de Bosgroep deze samenwerking vernieuwen omwille van de volgende redenen:
● De dienstverlening Bosgroep staat niet rechtstreeks in verhouding met de huidige ondersteuning van de gemeente. De huidige regeling is dan ook niet helemaal rechtvaardig.
● De ondersteuning van het investeringsfonds wordt niet door alle gemeenten ondersteund. Bovendien beperkt het werk zich niet enkel tot het opvolgen van kloempen en bosranden. De Bosgroep investeert eveneens in de opvolging van natuurlijke verjonging, alsmede nieuwe vlaksgewijze aanplantingen.
● Het belang van een blijvende opvolging van het bosbeheer wordt steeds belangrijker met de klimaatopwarming. Steeds meer bossen hebben te kampen met de gevolgen ervan. De hoofdprioriteit van het beheer is om de bossen klimaatrobuust te maken. Dit houdt in dat er geïnvesteerd dient te worden in een goed microklimaat, variatie en dood hout en een goede bodem in het bos. Dergelijke transitie vraagt een gedegen aanpak en goede opvolging.
● Steeds meer gemeenten vragen de Bosgroep om ondersteuning te bieden bij het beheer van de openbare bossen. Ook de oppervlakte bos van de leden en het aantal leden zijn in de loop der jaren enorm toegenomen. Dit vraagt een goede organisatie en voldoende middelen.
● Naast klimaatslim bosbeheer is bosuitbreiding een belangrijke opdracht geworden van de Bosgroep. Hierbij verleent de Bosgroep ondersteuning van A tot Z.
● De loonkosten zijn het laatste jaar gestegen waardoor er een begrotingstekort is ontstaan. Voor een duurzame aanpak dienen extra middelen gezocht te worden.
Op dit moment levert Herselt een jaarlijkse financiële bijdrage 3.500 euro. Dit is de totale ondersteuning, Herselt levert geen bijdrage aan het investeringsfonds. De Bosgroep geeft hierbij volgende argumentering voor de verhoging van de werkingskosten:
● Oppervlakte bos en aantal leden zijn in de loop der jaren enorm toegenomen.
● Dienstverlening staat niet in verhouding tot de ondersteuning.
● Belang toegankelijkheid is gestegen: sinds corona worden bossen nog meer gebruikt en stijgt het belang inzake gezondheid (meer werk aangaande opvolging toegankelijkheid).
● Belang beheer is gestegen: de grote nieuwe uitdaging is klimaatslim bosbeheer.
● Nieuwe dienstverlening: bosuitbreiding.
● Loonkosten stijgen – gedeelde inzet van verschillende financieringsbronnen.
De Bosgroep wilt met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst werken op basis van volgende principes:
● Eerlijk systeem van ondersteuning dat betrouwbaar kan berekend worden;
● Dienstverlening op maat;
○ ondersteunen
○ ontzorgen waar nodig
● Duidelijkheid in verwachtingen en dienstverlening;
● Streven naar opvolging van beheer (voorwaarde om resultaten te boeken);
● Professionaliteit in bosbeheer en aanpak;
● Eenvoud (geen onderscheid privaat-openbaar);
● Respect voor belangen;
● Zo groot mogelijke maatschappelijke meerwaarde en draagvlak;
● Kwaliteit boven kwantiteit.
Het nieuwe voorstel omvat een bijdrage voor de ondersteuning in beheer en een bijdrage voor de bossen met een toegankelijkheidsreglement. Voor de beheersbijdrage vraagt de Bosgroep een bijdrage van 20 euro per hectare bos dat aangesloten is bij de Bosgroep binnen Herselt, exclusief de bossen van Natuurpunt. Voor de samenwerkingsovereenkomst is dit 40 euro per hectare bos waarop een toegankelijkheidsregeling van de bosgroep van kracht is. Voor de gemeente Herselt zorgt dit voor een bijdrage van 7.266 euro voor de beheerskosten en een bijdrage van 688 euro voor de toegankelijkheidsregeling. Voor de nieuwe samenwerkingsovereenkomst komt dit neer op een totale meerkost van 4.454 euro per jaar. De milieudienst adviseert in te stappen in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Binnen de huidige samenwerkingsovereenkomst was er weinig duidelijkheid over de effectief uitgevoerde werken van de Bosgroep, weinig transparantie. Toch vervult de Bosgroep een belangrijke rol, namelijk de ondersteuning van de private boseigenaar door een adviserende rol op te nemen, nieuwe bossen aan te planten en eerdere realisaties op te volgen en te beheren. De Bosgroep helpt ook mee met de coördinatie van verschillende bosbeheerplannen van verschillende eigenaren zodat ze een coherent en consistent geheel vormen.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor de gemeente Herselt om nauwer samen te werken met de Bosgroep en gerichter samen acties op te starten en burgers te betrekken. Er is de mogelijkheid om in te zetten op burgerparticipatie, toegankelijkheid van bossen, infosessies over duurzaam bosbeheer. Dit wordt mogelijk door op regelmatige basis in overleg te treden met de Bosgroep en hen te betrekken bij bijvoorbeeld de werkgroep duurzaamheid en klimaat. De samenwerkingsovereenkomst kan, indien afspraken niet worden nagekomen, aan het einde van alk werkjaar beëindigd worden.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad volgt het advies van de administratie en stapt in onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de Bosgroep Zuiderkempen vzw.
Financiële weerslag
Kosten | 7.954,00 euro (incl. btw) |
Werkuren | / |
Actie | AC000091 |
Actie omschrijving | We herstellen en versterken de biodiversiteit binnen de gemeente, en zoeken hiervoor partners wanneer dat een meerwaarde betekent. |
MJP nummer | MJP000664 |
Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 8 januari 2024 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2024.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De gemeenteraad volgt het advies van de administratie en ondertekent de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst met de Bosgroep Zuiderkempen vzw.
Subsidiereglement milieu- en natuurprojecten: goedkeuring
Situering
Om lokale (natuur)verenigingen te ondersteunen wordt er een subsidie voorzien voor het realiseren van projecten binnen Herselt, die buiten de reguliere werking vallen.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Toelichting
Om lokale (natuur)verenigingen te ondersteunen wordt er een subsidie voorzien voor het realiseren van projecten binnen Herselt, die buiten de reguliere werking vallen. De voorwaarden verbonden aan dit subsidiereglement staan vermeld. Jaarlijks is er een deadline voorzien waarvoor de projectaanvragen moeten worden ingediend. Vervolgens zal het college van burgemeester en schepenen beslissen over de toekenning van de subsidie.
Het subsidiereglement voor milieu- en natuurprojecten werd op 29 januari 2024 voorgelegd aan de werkgroep duurzaamheid en klimaat, dewelke een positief advies gaf.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor milieu- en natuurprojecten goed.
Financiële weerslag
Kosten | 7.000 euro (incl. btw) |
Werkuren | / |
Actie | AC000090 |
Actie omschrijving | De problematiek van leegstaande weekendverblijven wordt aangepakt. |
MJP nummer | MJP000659 |
Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 11 januari 2024 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2024. Er is een maximumbedrag voorzien van 7.000 euro.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor milieu- en natuurprojecten goed.
Aanvullend politiereglement: Snelheidsregime: Gijmelsesteenweg thv het kruispunt met de Wolfsdonksesteenweg
Herneming na uitstel op de gemeenteraad van 18 december 2023.
Situering
Er werd vastgesteld dat ter hoogte van het kruispunt Wolfsdonksesteenweg/Gijmelsesteenweg snelheidsmaatregelen dienen getroffen te worden om de veiligheid van het verkeer op de openbare weg te verzekeren, meer bepaald op de Gijmelsesteenweg.
Wettelijke gronden
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het standaardbestek 250.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Toelichting en advies
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
De heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout
De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout
De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen
De afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
Gunstig advies
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Het snelheidsregime wordt aangepast voor de veiligheid op het kruispunt Wolfsdonksesteenweg – Gijmelsesteenweg.
Op de Gijmelsesteenweg, 100 meter voor het kruispunt met de Wolfsdonksesteenweg, wordt 50 km/uur ingevoerd.
Deze regeling zal met de verkeersborden C43 ‘50’ (begin van de snelheidsbeperking) en C45 ’50’ (einde van de snelheidsbeperking) gesignaleerd worden, geplaatst naargelang de rijrichting.
Artikel 2:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Aanvullend politiereglement: Snelheidsregime - Wolfsdonksesteenweg thv kruispunt met Gijmelsesteenweg aansluitend op bebouwde kom
Herneming na uitstel op de gemeenteraad van 18 december 2023.
Situering
Er werd vastgesteld dat op de Wolfsdonksesteenweg/Gijmelsesteenweg snelheidsmaatregelen dienen getroffen te worden om de veiligheid van het verkeer op de openbare weg te verzekeren, meer bepaald op de Wolfsdonksesteenweg.
Wettelijke gronden
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het standaardbestek 250.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2023 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Toelichting en advies
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
De heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout
De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout
De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen
De afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
Gunstig advies
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Het snelheidsregime wordt aangepast voor de veiligheid ter hoogte van het kruispunt Wolfsdonksesteenweg - Gijmelsesteenweg.
Op de Wolfsdonksesteenweg, 150 meter voor het kruispunt tot aan de bebouwde kom, wordt 50 km/uur ingevoerd.
Deze regeling zal met de verkeersborden C43 ‘50’ (begin van de snelheidsbeperking) en C45 ’50’ (einde van de snelheidsbeperking) gesignaleerd worden, geplaatst naargelang de rijrichting.
Artikel 2:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Aanvullend politiereglement: Ramselsesteenweg – Mindervalideparkings - kerk
Situering
Er werd een aanvraag ingediend voor het aanleggen van een parkeerplaats voor mindervaliden op de parking aan de kerk te Ramsel.
Wettelijke gronden
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het standaardbestek 250.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2024 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Toelichting en advies
In de nabije omgeving is geen parkeerplaats voor mindervaliden aanwezig. Er is wel een mindervalide parking aan de inkom van de kerk.
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen een gemeenteweg betreft.
Gunstig advies
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Op de parking aan de kerk te Ramsel worden twee mindervalideparkings gemaakt op de aangeduide plaats (zie foto hieronder).
Indicatief plan:
Deze maatregel zal met de borden E9a + symbool gesignaleerd worden.
Artikel 2:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname/goedkeuring gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
● de heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout;
● de heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout;
● de brandweercommandant, de politie Zuiderkempen;
● de afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
2024-276 Wegmarkeringen 2024-2027_Lastvoorwaarden
Situering
Jaarlijks wordt budget voorzien voor het aanbrengen en onderhouden van wegmarkeringen.
Wettelijke gronden
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000 euro niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Toelichting en advies
● In het kader van de opdracht “Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2024 - 2025 - 2026 - 2027” werd een bestek met nr. 2024-276 opgesteld door de dienst grondgebiedzaken.
● Raming: 239.834,12 euro (Incl btw)
○ Basisopdracht: 59.958,53 euro (incl. btw)
○ Verlenging 1: 59.958,53 euro (incl. btw)
○ Verlenging 2: 59.958,53 euro (incl. btw)
○ Verlenging 3: 59.958,53 euro (incl. btw)
● Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
● De opdracht is jaarlijks opzegbaar met inachtneming van 90 kalenderdagen opzegtermijn.
● Opmerking in navolging van de gemeenteraadsbeslissing van 25 mei 2020 en de bijhorende debatten:
○ Werd de vraag tot samenaankoop gesteld aan de gemeente Westerlo en Hulshout?
■ Westerlo zit zelf in een gunningsfase
■ Hulshout zit nog tot 2025 in de groepsaankoop IOK maar heeft aangegeven mee te willen stappen in deze opdracht. Een samenwerkingsovereenkomst zal worden voorgelegd aan de GR van maart.
○ Een geografische beperking ikv duurzaamheid kan wettelijk niet worden opgenomen.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
Goedkeuring te verlenen aan de lastvoorwaarden, gunningswijze en de raming.
Financiële weerslag
Kosten | 239.834,12 euro (Incl. btw) |
Werkuren |
|
Actie | AC000044 |
Actie omschrijving | We nemen de nodige maatregelen op de veiligheid op de openbare wegen te garanderen. |
MJP nummer | MJP000528 |
Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 22 januari 2024 blijkt dat er voldoende budget is voorzien (4 x 60.000 euro).
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Goedkeuring te verlenen aan de lastvoorwaarden, gunningswijze 2024-276 “Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2024 - 2025 - 2026 - 2027” zoals opgesteld door de dienst grondgebiedzaken.
Artikel 2:
De raming bedraagt: 239.834,12 euro (Incl. btw)
● Basisopdracht: 59.958,53 euro (incl. btw)
● Verlenging 1: 59.958,53 euro (incl. btw)
● Verlenging 2: 59.958,53 euro (incl. btw)
● Verlenging 3: 59.958,53 euro (incl. btw)
Artikel 3:
De opdracht te gunning bij wijze van openbare procedure.
Noodplanning. Samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator. Principiële goedkeuring
Situering
Het koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de Nood- en Interventieplannen legt aan de gemeenten op om een coördinator verantwoordelijk voor de noodplanning aan te duiden. Ingevolge het KB van 16 februari 2006 over noodplannen werd de veiligheidscel in Herselt opgericht. Vanaf juni 2008 wordt de veiligheidscel georganiseerd op het niveau van de lokale politiezone Zuiderkempen, samen met Westerlo en Hulshout.
Op de veiligheidscel van 8 april 2022 werd vanuit de gemeente Herselt de vraag gesteld of er een mogelijkheid is om de functie van noodplanningscoördinator op te nemen over de drie gemeenten.
Op 16 juni 2023 bracht de gouverneur van de provincie Antwerpen een werkbezoek aan onze gemeente. Hier werd het belang van een samenwerking tussen naburige gemeenten benadrukt en werd melding gemaakt van een nieuwe wet / codificatie rond noodplanning en crisisbeheer, met onder andere meer aandacht voor burgerbetrokkenheid bij noodplanning.
Op het managementteam van 30 oktober 2023 werd het idee van een samenwerkingsovereenkomst voor een intergemeentelijke noodplanningscoördinator besproken.
Wettelijke gronden
22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.
16 februari 2006: Koninklijk besluit over de nood- en interventieplannen.
22 mei 2019: Koninklijk besluit over de lokale noodplanning.
Toelichting en advies
Overeenkomstig het KB van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen moet elk gemeentebestuur beschikken over een 'ambtenaar verantwoordelijk voor de noodplanning'. In Herselt werd de functie van noodplanningscoördinator door Marc Van den Bruel waargenomen, die tegelijk ook diensthoofd administratieve technische dienst was.
Tegen een achtergrond van bestaande schaalvergrotingen binnen het thema van veiligheid (bv. brandweerzones, meergemeentezones bij de politie) kijkt men ook op het vlak van noodplanning en crisisbeheer steeds meer naar samenwerkingen tussen verschillende gemeenten. Het is een piste die wordt bewandeld in het nieuwe koninklijk besluit betreffende de nood- en interventieplannen (in ontwerp). Ook de gouverneur van Antwerpen promoot deze aanpak vanuit de vaststelling dat noodplanning en crisisbeheer een specifieke materie is die de nodige aandacht, vakkennis, ervaring en tijdsinvestering vergt om voldoende kwalitatief te kunnen zijn en om te kunnen voldoen aan de bepalingen in het KB inzake noodplanning. Daar bovenop zien we een aantal fenomenen en tendensen die samenwerking tussen disciplines vereisen en waarbij alsmaar meer beroep wordt gedaan op de noodplanningscoördinator voor coördinatie en afstemming (bv. klimatologische veranderingen, stijgend aantal (grote) evenementen met een toenemend belang van veiligheid, crisissen zoals de coronapandemie en de Oekraïne-crisis die elkaar snel opvolgden).
Vanuit de vaststelling dat de opdracht van noodplanning gespecialiseerde vakkennis vereist en er geen fulltime invulling op gemeentelijk niveau noodzakelijk blijkt, werd de piste van een intergemeentelijke samenwerking tussen Herselt, Hulshout en Westerlo onderzocht. Door te opteren voor een schaalvergroting door middel van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator wensen de gemeentebesturen van Herselt, Hulshout en Westerlo samen te investeren in expertise, ervaring en zekerheid om op het vlak van noodplanning en crisisbeheer maximaal in te zetten op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier.
Er wordt een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt die een zo uniform mogelijke werkwijze rond algemene en bijzondere nood- en interventieplannen, actiekaarten, veiligheidsvergaderingen, evacuatieprocedures, organisatie van noodplanoefeningen, een gestroomlijnde beleidscoördinatie van incidenten en een optimalisering van de coördinatie voor, tijdens en na de multidisciplinaire samenwerking op het vlak van crisissen, beoogt. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de specifieke lokale context en verwachtingen van het bestuur. Binnen deze samenwerkingsovereenkomst wordt overgegaan tot de aanwerving van een voltijdse noodplancoördinator op A-niveau voor de gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo. Daarnaast stelt elke gemeente lokaal een contactpersoon aan die de relatie tussen de gemeente en de noodplancoördinator verzorgt en die nog enkele concrete taken lokaal opneemt.
Door ons te organiseren op het niveau van de lokale politiezone Zuiderkempen, kunnen we ook de samenwerking met de lokale politie op vlak van noodplanning op een meer efficiënte manier laten verlopen. Ook binnen enkele andere specifieke thema's gingen we formeel een samenwerkingsovereenkomst aan met Westerlo, Herselt en Hulshout (bv. trajectbegeleiding, Huis van het Kind) en we ervaren deze samenwerking over het algemeen als positief.
De noodplanningscoördinator wordt ingeschreven in het organogram van de gemeente Westerlo. De noodplanningscoördinator staat dus op de loonlijst van Westerlo.
Het bedrag van de brutoloonkost en de direct toegewezen werkingskosten (laptop, gsm-kosten, vergoeding woon-werkverkeer, opleidingskosten, …) van de noodplanningscoördinator zullen verdeeld worden onder de drie gemeenten volgens de verdeelsleutel van de politiezone (Voor Herselt betekent dit een bijdrage van ca. 28% van de loonkost).
Halfjaarlijks verstuurt gemeente Westerlo een afrekening naar de partnergemeenten.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeentebesturen van Herselt, Hulshout en Westerlo zoals toegevoegd in de bijlage en integraal deel uitmakend van het besluit
goed te keuren.
Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Tina Vervloessem Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Gerda Battel Kathleen Helsen Anneleen Maris Vic Huysmans Christiane Van Thielen Luc Peetermans Evelien Van Bedts Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Warre Schauwaers Maria Leirs Dolinda Voet Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Hilde Van Reet Milo Anthonis Karen Broes Elke Verlinden Raf Vangenechten Ronan Korthout Peter Keymeulen Tim Tubbax Kristof Van Dingenen Elke Verlinden Stefan Korthout Milo Anthonis Dolinda Voet Mark Van den Wouwer Peter Keymeulen Raf Vangenechten Vic Huysmans Geert Sterckx Karen Broes Ronan Korthout Hilde Van Reet Warre Schauwaers Gerda Battel Maria Leirs Kathleen Helsen Christiane Van Thielen Evelien Van Bedts Anneleen Maris Luc Peetermans aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Aankoop percelen Blauberg KMO zone: goedkeuring verkoopovereenkomst
Situering
In zitting van 18 december 2023 ging de gemeenteraad principieel akkoord om de percelen aan de Blaubergsesteenweg 53 en Bleidenhoek (sectie F: 119R2, 119S2 en 119V2 en 119 C2 samen ca. 10.000 m²) met het oog op de toekomst te verwerven en met het oog hierop de besprekingen met de eigenaars te voeren.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur.
Toelichting en advies
● Tijdens de voorbesprekingen van de ontwikkeling KMO Blauberg werd de ontwikkelaar bereid gevonden om een deel van de site te verkopen. Deze site vormt een unieke toekomstlocatie om eventueel de uitvoeringsdiensten te herlocaliseren.
De besprekingen met de eigenaars resulteerden in de volgende afspraken:
- aankoopprijs 2.000.000 euro onder voorwaarden van:
● sloop van de villa
● bodemattest zonder opmerkingen
● verwijderen van de benzinepomp en aanhorigheden (ook ondergronds)
● leegmaken hangars.
● asbestcertificaten
Voorgesteld wordt om dezelfde notaris aan te stellen als deze aangezocht door de eigenaars, firma Kempische Constructie (Kempco), om de aankoop zo efficiënt mogelijk te kunnen afronden: aanstelling notaris Van Hemeldonck, Oosterwijkseweg 50, 2250 Olen.
Voorstel besluit:
Artikel 1:
Akkoord te gaan om de percelen aan de Blaubergsesteenweg 53 en Bleidenhoek (sectie F: 119R2, 119S2 en 119V2 en 119 C2 samen ca. 10.000 m²) te verwerven voor een bedrag van 2.000.000 euro, aan de overeengekomen voorwaarden.
Artikel 2:
De voorwaarden, zoals beschreven in de akte en de hiermee verband houdende stukken goed te keuren en van het visum van de gemeenteraad te voorzien.
Artikel 3:
De akte van eigendomsoverdracht zal verleden worden ten overstaan van Meester Van Hemeldonck.
Artikel 4:
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen om in naam van de gemeente de akte van eigendomsoverdracht te ondertekenen. De notaris wordt hiervan op de hoogte gebracht.
Artikel 5:
De hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting om ambtshalve een inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 6:
Alle rechten en kosten van onderhavige akte worden door de gemeente ten laste genomen.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college.
Financiële weerslag
De notariskosten zijn ten laste van de koper, ic de gemeente.
Stemming over het besluit:
Stemmen voor:
Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans
Stemmen tegen:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Karen Broes en Anneleen Maris
Motivatie stem tegen Kathleen Helsen: Er blijven nog een aantal vragen open na de vorige raad. Er moet een grondige analyse gebeuren m.b.t. noden van ondernemers, toestand globale visie op dienstverlening en samenwerking, totale kostenplaatje en mogelijke inkomsten, vergunningstoestand.
BESLUIT
Staking van stemming
Het voorstel wordt niet goedgekeurd.
De voorzitter schorst de zitting om 21.38 uur.
De voorzitter hervat de zitting om 21.54 uur
De voorzitter schorst de zitting om 22.17 uur.
De voorzitter hervat de zitting om 22.21 uur
Overzicht actuele dossiers
ID | Type | Status | Datum | Beschrijving van het te onderzoeken item | Wie rapporteert | Graad van belang | Datum rappor- tage |
1 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | LDC Varenwinkel | college | Normaal | nvt |
2 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | Jeugdlokalen Blauberg | college | Normaal | nvt |
3 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | Werkgroep Duurzaamheid | college | Normaal | nvt |
4 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Jeugdhuis de Choke | college | Normaal | nvt |
5 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Fietspad Dieperstraat | college | Normaal | nvt |
6 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Fietspaden en riolering Aarschotsestwg. | college | Normaal | nvt |
7 | stand van zaken | Open | 30 mei 2022 | Masterplan Ramsel | college | Normaal | nvt |
Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur
Situering
Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.
Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:
– 152 interlokale verenigingen;
– 50 projectverenigingen;
– 36 dienstverlenende verenigingen;
– 60 opdrachthoudende verenigingen
Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.
Wettelijke gronden
● Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.
● Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.
KENNISNAME
Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen
KENNISNAME
Mondelinge vragen
KENNISNAME
De voorzitter sluit het openbaar gedeelte van de gemeenteraad om 22.55 uur teneinde het openbaar gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn aan te vatten.
De voorzitter opent de gemeenteraad in besloten zitting om 23.03 uur.
Kosteloze grondafstand - Hoekheide I 381s en 381
Goedgekeurd
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.