DE RAAD

In openbare zitting

 

Situering

Het koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de Nood- en Interventieplannen legt aan de gemeenten op om een coördinator verantwoordelijk voor de noodplanning aan te duiden. Ingevolge het KB van 16 februari 2006 over noodplannen werd de veiligheidscel in Herselt opgericht. Vanaf juni 2008 wordt de veiligheidscel georganiseerd op het niveau van de lokale politiezone Zuiderkempen, samen met Westerlo en Hulshout.

 

Op de veiligheidscel van 8 april 2022 werd vanuit de gemeente Herselt de vraag gesteld of er een mogelijkheid is om de functie van noodplanningscoördinator op te nemen over de drie gemeenten.

 

Op 16 juni 2023 bracht de gouverneur van de provincie Antwerpen een werkbezoek aan onze gemeente. Hier werd het belang van een samenwerking tussen naburige gemeenten benadrukt en werd melding gemaakt van een nieuwe wet / codificatie rond noodplanning en crisisbeheer, met onder andere meer aandacht voor burgerbetrokkenheid bij noodplanning.

 

Op het managementteam van 30 oktober 2023 werd het idee van een samenwerkingsovereenkomst voor een intergemeentelijke noodplanningscoördinator besproken.

 

Wettelijke gronden

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: artikel 41.

16 februari 2006: Koninklijk besluit over de nood- en interventieplannen.

22 mei 2019: Koninklijk besluit over de lokale noodplanning.

 

Toelichting en advies

Overeenkomstig het KB van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen moet elk gemeentebestuur beschikken over een 'ambtenaar verantwoordelijk voor de noodplanning'. In Herselt  werd de functie van noodplanningscoördinator door Marc Van den Bruel waargenomen, die tegelijk ook diensthoofd administratieve technische dienst was.

Tegen een achtergrond van bestaande schaalvergrotingen binnen het thema van veiligheid (bv. brandweerzones, meergemeentezones bij de politie) kijkt men ook op het vlak van noodplanning en crisisbeheer steeds meer naar samenwerkingen tussen verschillende gemeenten. Het is een piste die wordt bewandeld in het nieuwe koninklijk besluit betreffende de nood- en interventieplannen (in ontwerp). Ook de gouverneur van Antwerpen promoot deze aanpak vanuit de vaststelling dat noodplanning en crisisbeheer een specifieke materie is die de nodige aandacht, vakkennis, ervaring en tijdsinvestering vergt om voldoende kwalitatief te kunnen zijn en om te kunnen voldoen aan de bepalingen in het KB inzake noodplanning. Daar bovenop zien we een aantal fenomenen en tendensen die samenwerking tussen disciplines vereisen en waarbij alsmaar meer beroep wordt gedaan op de noodplanningscoördinator voor coördinatie en afstemming (bv. klimatologische veranderingen, stijgend aantal (grote) evenementen met een toenemend belang van veiligheid, crisissen zoals de coronapandemie en de Oekraïne-crisis die elkaar snel opvolgden).

 

Vanuit de vaststelling dat de opdracht van noodplanning gespecialiseerde vakkennis vereist en er geen fulltime invulling op gemeentelijk niveau noodzakelijk blijkt, werd de piste van een intergemeentelijke samenwerking tussen Herselt, Hulshout en Westerlo onderzocht. Door te opteren voor een schaalvergroting door middel van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator wensen de gemeentebesturen van Herselt, Hulshout en Westerlo samen te investeren in expertise, ervaring en zekerheid om op het vlak van noodplanning en crisisbeheer maximaal in te zetten op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier.

Er wordt een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt die een zo uniform mogelijke werkwijze rond algemene en bijzondere nood- en interventieplannen, actiekaarten, veiligheidsvergaderingen, evacuatieprocedures, organisatie van noodplanoefeningen, een gestroomlijnde beleidscoördinatie van incidenten en een optimalisering van de coördinatie voor, tijdens en na de multidisciplinaire samenwerking op het vlak van crisissen, beoogt. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de specifieke lokale context en verwachtingen van het bestuur. Binnen deze samenwerkingsovereenkomst wordt overgegaan tot de aanwerving van een voltijdse noodplancoördinator op A-niveau voor de gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo. Daarnaast stelt elke gemeente lokaal een contactpersoon aan die de relatie tussen de gemeente en de noodplancoördinator verzorgt en die nog enkele concrete taken lokaal opneemt.

Door ons te organiseren op het niveau van de lokale politiezone Zuiderkempen, kunnen we ook de samenwerking met de lokale politie op vlak van noodplanning op een meer efficiënte manier laten verlopen. Ook binnen enkele andere specifieke thema's gingen we formeel een samenwerkingsovereenkomst aan met Westerlo, Herselt en Hulshout (bv. trajectbegeleiding, Huis van het Kind) en we ervaren deze samenwerking over het algemeen als positief.

 

De noodplanningscoördinator wordt ingeschreven in het organogram van de gemeente Westerlo. De noodplanningscoördinator staat dus op de loonlijst van Westerlo.

Het bedrag van de brutoloonkost en de direct toegewezen werkingskosten (laptop, gsm-kosten, vergoeding woon-werkverkeer, opleidingskosten, …) van de noodplanningscoördinator zullen verdeeld worden onder de drie gemeenten volgens de verdeelsleutel van de politiezone (Voor Herselt betekent dit een bijdrage van ca. 28% van de loonkost).

Halfjaarlijks verstuurt gemeente Westerlo een afrekening naar de partnergemeenten.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeentebesturen van Herselt, Hulshout en Westerlo zoals toegevoegd in de bijlage en integraal deel uitmakend van het besluit

goed te keuren.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.