Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Mark Van den Wouwer Stefan Korthout Geert Sterckx Milo Anthonis Mireille Colson Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Pieter-Jan Parrein Elke Verlinden Dolinda Voet Karen Broes Tim Tubbax Gerda Battel Luc Peetermans Warre Schauwaers Wies Ooms Ronan Korthout Christiane Van Thielen Kathleen Helsen Evelien Van Bedts Maria Leirs Hilde Van Reet aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Toegevoegd agendapunt: Besluit betreffende de openbare gezondheid naar aanleiding van het coronavirus COVID-19: Plaatsvinden van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op digitale wijze - Toegevoegd punt ingediend door Milo Anthonis
Situering
De uitzonderlijke omstandigheden van het coronavirus in combinatie met het verzekeren van de continuïteit van de openbare dienstverlening vereisen een pragmatische en alternatieve aanpak voor de vergaderingen van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Wettelijke gronden
Decreet Lokaal Bestuur, art. 28
Nieuwe gemeentewet, in het bijzonder art. 134§1 en art. 135§2
Het MB van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID -19
Het MB van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, en latere wijzigingen.
De richtlijnen van het Agentschap Binnenlands bestuur dd 25 maart 2020 betreffende vergaderingen van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Toelichting en advies
Agentschap Binnenlands Bestuur stelt in de richtlijnen dd. 25 maart 2020 dat fysieke vergaderingen nog mogelijk zijn, maar deze worden afgeraden. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan dit nog de werkwijze zijn. Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een digitale manier de vergaderingen te organiseren. Een vergadering kan, tijdens de federale fase, via videoconferentie worden georganiseerd of via e-mail. Indien toch een fysieke samenkomst noodzakelijk is, wordt aangeraden voldoende afstand tussen de leden te houden.
Alle punten kunnen op de agenda van de raad worden geplaatst. Het virtueel vergaderen is niet langer beperkt tot enkel de hoogdringende punten die geen verder uitstel verdragen. De reden hiervoor is dat de huidige situatie nog enige tijd kan aanhouden. In de besluitvorming moet de dagelijkse werking van de lokale besturen gegarandeerd worden. De algemene principes uit het decreet over het lokaal bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid, ….) blijven van toepassing.
In uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden kan de burgemeester politieverordeningen nemen in plaats van de Gemeenteraad (artikel 134, §1 Nieuwe Gemeentewet). Bijgevolg kan de Burgemeester bij politieverordening een beperking (bijv. maximaal aantal bezoekers) of algehele sluiting van de Gemeenteraadszitting opleggen (Gemeenteraadszitting zonder publiek). De vergadering kan ook uitgesteld worden. Deze verordening vervalt wanneer die niet op de eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad wordt bekrachtigd.
De Burgemeester kan op grond van de artikelen 134§1 en 135§2 van de nieuwe gemeentewet een gemotiveerd besluit nemen dat de vergadering van de Gemeenteraad of Raad voor Maatschappelijk Welzijn op digitale wijze wordt georganiseerd. Het vergaderen op digitale wijze is aangewezen tijdens de federale fase.
Na overleg met het College van Burgemeester en Schepenen en Voorzitter van de Gemeenteraad, stelt de Burgemeester vast dat het noodzakelijk is de dienstverlening en besluitvorming van gemeente en OCMW te garanderen naar best vermogen, ook in deze huidige, uitzonderlijke omstandigheden. Bijgevolg is het aangewezen de voorziene zitting van 25 mei te laten doorgaan, maar op digitale wijze, gebruik makend van meeting.net en MS Teams. Tegensprekelijk debat kan georganiseerd worden doordat de Raadsleden ter zitting hun stem uitbrengen en motiveren. De geluidsopname van de vergadering wordt naderhand via de website ter beschikking gesteld van de geïnteresseerde inwoners.
De Burgemeester nam hiertoe besluit dd. 19 mei 2020. Dit besluit wordt nu ter bekrachtiging van de Gemeenteraad voorgelegd.
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms
Motivatie onthouding Luc Peetermans: De CD&V+2230-fractie wil de gemeentelijke werking niet verhinderen, maar gezien de redenen vorige keer genoemd, verkiest de fractie een gewone setting.
BESLUIT
De Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Herselt zullen op maandag 25 mei doorgaan op digitale wijze. Er wordt gebruik gemaakt van meeting.mobile en MS teams. De vergadering gaat door zonder publiek.
Goedkeuring ontwerpnotulen en zittingsverslag van 27 april 2020
Situering
De goedkeuring van de ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 27 april 2020.
Met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 27 april 2020 wordt goedgekeurd.
De Voorzitter schorst de Gemeenteraad om 20.32u teneinde agendapunt 2 "Vaststelling jaarrekening 2019 OCMW" van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn te kunnen aanvangen.
De Voorzitter hervat de Gemeenteraad om 20.35u, na de afhandeling van agendapunt 2 "Vaststelling jaarrekening 2019 OCMW" van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Vaststelling jaarrekening 2019 OCMW
Situering
Gelet op de voorliggende documenten m.b.t. de jaarrekening 2019 van OCMW Herselt.
Op 25 mei 2020 werd de jaarrekening van 2019 van het OCMW vastgesteld door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
De jaarrekening 2019 van het OCMW wordt voorgelegd. De rekening van OCMW Herselt wordt sinds 2014 gevoerd op basis van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC), ingevoerd bij Besluit van de Vlaamse Regering (BVR).
De Gemeenteraad kan eventueel opmerkingen desbetreffend overmaken aan de provinciegouverneur.
De rekening wordt opgemaakt door de Algemeen Directeur en de Financieel Directeur van de gemeente/OCMW en bestaat uit:
-een beleidsnota
-een financiële nota
-een samenvatting van de algemene rekeningen (balans en staat van opbrengsten en kosten)
-bijkomende toelichting
- niet-verplichte bijlagen
De rekeningdocumenten werden conform het Gemeentedecreet minimaal 14 dagen voor de raadszitting bezorgd.
Wettelijke gronden
Decreet Lokaal Bestuur.
Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Beleids- en Beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW’s werd op 25 juni 2010 door de Vlaamse Regering goedgekeurd en trad in werking op 1 januari 2014.
Toelichting en advies
De financiële toestand van het OCMW per 31 december 2019 kan als volgt samengevat worden:
Jaarrekening: een positief resultaat op kasbasis van 2.700.700 euro en een autofinancieringsmarge van 133.936 euro.
Budget: een positief resultaat op kasbasis van 1.078.987 euro en een autofinancieringsmarge van 63.154 euro.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De Gemeenteraad heeft geen opmerkingen bij de jaarrekening 2019 van het OCMW zoals ze is goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 25 mei 2020.
Artikel 2:
Onderhavig besluit en de bijgevoegde vastgestelde documenten worden voor goedkeuring overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Milo Anthonis Pieter-Jan Parrein Geert Sterckx Peter Keymeulen Dolinda Voet Elke Verlinden Mark Van den Wouwer Kristof Van Dingenen Tim Tubbax Stefan Korthout Mireille Colson Raf Vangenechten Maria Leirs Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Gerda Battel Luc Peetermans Kathleen Helsen Evelien Van Bedts Ronan Korthout Wies Ooms Warre Schauwaers Karen Broes aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Belasting op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het Diftar-systeem (Diftar)
Situering
• De beslissing van de Gemeenteraad van 24 november 2003 houdende beheersoverdracht aan de intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer, zoals verwoord in artikel 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer.
• De beslissing van de Gemeenteraad van 25 mei 2020 houdende participatie in het DIFTAR-project van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
• De financiële toestand van de gemeente Herselt.
• Dit reglement vervangt het volgende reglement, met ingang van 1 januari 2021:
◦ retributiereglement op het ophalen van steenpuin, snoeihout en boomstronken (gestemd op 16 december 2019)
Wettelijke gronden
• Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen.
• Het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
• Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.
• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.
• Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.
Toelichting en advies
Het DIFTAR-systeem impliceert dat huisvuil aangeboden moet worden in daartoe voorziene grijze container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd. Bij grote(re) appartementsgebouwen en gebouwencomplexen geniet echter de collectieve inzameling aan de hand van ondergrondse huisvuilcontainer(s) de voorkeur. Zo kan er vermeden worden dat grote aantallen containers op één plaats langs de openbare weg worden aangeboden. In dat geval zal er geen individuele grijze huisvuilcontainer maar een toegangspas uitgereikt worden waarmee er toegang verleend wordt tot de ondergrondse container. Het aangeboden huisvuil wordt niet gewogen maar geregistreerd per volume aan de hand van de toegangspas voor 30 of 60 liter. Dit volume refereert naar de schuifgroottes die in de ondergrondse huisvuilcontainer is voorzien. Op basis van de programmatie van de toegangspas gaat de bijhorende schuif open.
Het thuiscomposteren van het gft heeft de voorkeur op de selectieve inzameling. Bijgevolg heeft elke inwoner van de gemeente Herselt de keuze tussen gratis thuiscomposteren en betalende huis-aan-huisinzameling van gft. In dit laatste geval dient het gft, analoog als bij huisvuil, aangeboden te worden in daartoe voorziene groene container met elektronische gegevensdrager, waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.
Daarnaast wordt grof vuil, snoeihout en steenpuin tevens huis-aan-huis ingezameld, gewogen en geregistreerd binnen het DIFTAR-systeem.
Tot slot worden verschillende afvalstoffen huis-aan-huis, via wijkinzameling of selectief via het recyclagepark ingezameld.
De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden verhaald op de aanbieders. Dit gebeurt aan de hand van een vaste en een variabele contantbelasting. De variabele contantbelasting wordt gedifferentieerd in functie van de afvalstof en in functie van het aangeboden gewicht of volume (bij de ondergrondse containers). Hierdoor kan de gemeente Herselt deels het principe “de vervuiler betaalt” toepassen, waarbij prioriteit verleend wordt aan afvalvoorkoming, in tweede instantie hergebruik en tenslotte recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.
Een vaste contantbelasting is verschuldigd voor:
• de gescheiden huis-aan-huisinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
• de wijkinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
• de toegang tot het recyclagepark en de verwerking van niet-betalende afvalstoffen op het recyclagepark;
• de algemene reinheid van de gemeente Herselt.
Voor de ophaling en verwerking van het aangeboden huisvuil, gft, grof vuil, steenpuin en snoeihout is een contantbelasting voor de ingezamelde hoeveelheden afval verschuldigd. De verrekening gebeurt per kilogram of per volume (bij de ondergrondse containers), met de mogelijkheid voor de aanrekening van een bijkomende aanrijkost. Bij de vaststelling van de kilogramtarieven wordt er rekening gehouden met de minimum- en maximumtarieven die vastgelegd zijn in het VLAREMA. Deze kunnen jaarlijks geïndexeerd worden. Aangezien wegen niet mogelijk is bij de ondergrondse huisvuilcontainer, is het kilogramtarief niet van toepassing maar wel een volumetarief op basis van een 30- of 60-liter zak. Deze volumetarieven zijn gebaseerd op het kilogramtarief en worden omgerekend volgens de tabel in bijlage 5.1.4. van het VLAREMA. Deze manier van kostenaanrekening wordt gelijk geacht aan het weegsysteem. De omrekeningtabel stelt dat een huisvuilzak van 60 liter gelijk aan 7,5 kilogram huisvuil. Een huisvuilzak van 30 liter wordt bijgevolg gelijkgesteld aan 3,75 kilogram huisvuil.
Tot slot zijn er specifieke contantbelastingen voorzien voor :
• de terbeschikkingstelling van gft-containers, grote rolcontainers van 1100 liter, ondergrondse containers, evenementencontainers;
• het gebruik van een slot;
• de vervanging of herstelling van de (onderdelen van een) container of de vervanging van de toegangspas;
• de omruiling van een container.
Bij de vaststelling van de contantbelastingen in dit reglement is de financiële toestand van de gemeente Herselt in acht genomen. De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën. De gemeentelijke inkomsten en uitgaven dienen in evenwicht te zijn.
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen en de administratie.
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout
Stemmen tegen:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms
Onthoudt zich:
Karen Broes
BESLUIT
Artikel 1. Belastbaar voorwerp en definities
Met ingang van 1 januari 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting gevestigd op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het DIFTAR-systeem.
Op de afvalstoffen vermeld in dit reglement zijn de definities van het Materialendecreet, het VLAREMA en het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval van toepassing.
Daarnaast wordt in dit reglement verstaan onder:
• aansluitpunt: een adres dat geregistreerd staat in het DIFTAR-systeem
• container: een mobiel inzamelrecipiënt dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
• ondergrondse container: een inzamelrecipiënt dat vast onder de grond is geplaatst en dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
• toegangspas: een digitale kaart waarmee toegang wordt verleend tot een ondergrondse container
Artikel 2. Belastingplichtigen
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 zijn per aansluitpunt hoofdelijk verschuldigd door:
• de referentiepersoon of andere leden van een (één- of meerhoofdig) gezin, die op het aansluitpunt ingeschreven is/zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “gezin”;
• iedere natuurlijke persoon die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, zonder op het aansluitpunt ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “2de verblijf”;
• ieder natuurlijke of rechtspersoon die een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent, en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, verder omschreven als “bedrijf”;
• iedere natuurlijke of rechtspersoon die een gebouw beheert (eigenaar, vereniging van mede-eigenaars, syndicus …), en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem;
• verenigingen, scholen, gemeenschapshuizen, rusthuizen, openbare en semi-openbare instellingen … die ingestapt zijn in het DIFTAR-systeem.
De contantbelastingen in artikel 10 zijn per evenement hoofdelijk verschuldigd door:
• ieder natuurlijke of rechtspersoon die een evenement organiseert, waarvoor op diens vraag tijdelijk een container ter beschikking wordt gesteld, verder omschreven als “evenementenorganisator”.
Artikel 3. Toekenningsregels
Het huisvuil wordt aangeboden in een grijze container, tenzij de belastingplichtige door middel van een toegangspas toegang heeft tot een ondergrondse huisvuilcontainer. In dit laatste geval wordt er per aansluitpunt één toegangspas voor 30 of 60 liter ter beschikking gesteld.
Het gft wordt aangeboden in een groene container.
Grof vuil en snoeihout worden los aangeboden.
Steenpuin wordt aangeboden in een bigbag, die door de gemeente Herselt ter beschikking wordt gesteld.
De containers en/ of toegangspassen worden in opdracht van de gemeente Herselt via IOK Afvalbeheer ter beschikking gesteld en blijven eigendom van IOK Afvalbeheer. Ze bevatten een ingebouwde elektronische gegevensdrager waardoor de identiteit van de normale gebruiker is gekend. Ze behoren toe aan de fysieke locatie (gebouw, infrastructuur of domein) van het aansluitpunt.
Per aansluitpunt zijn de volgende toekenningsregels voor de containers van toepassing:
• standaardvolume:
◦ Voor huisvuil is het standaardvolume een container van 120 of 240 liter.
◦ Voor gft is het standaardvolume een container van 120 liter. Er is voor gft geen container van 240 liter beschikbaar.
• maximaal toekenbaar volume:
◦ Voor huisvuil en gft is het maximaal toekenbare volume voor een gezin, 2de verblijf en een bedrijf 240 liter.
• container van 40 liter:
◦ Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume met de nodige containers van 40 liter:
▪ appartement, studentenkamer of studio
▪ aanéénsluitende bebouwing
▪ assistentie- of bejaardenwoning
▪ verder dan 150 meter afgelegen van de reguliere ophaalronde
• container van 1100 liter:
◦ Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume van het standaardvolume met een container van 1100 liter:
▪ jeugd-, cultuur-, sport- en andere verenigingen
▪ gemeenschapshuizen en rusthuizen
▪ scholen
▪ openbare en semi-openbare instellingen
▪ verhuring voor evenementen
Gemotiveerde afwijkingen op deze toekenningsregels worden beoordeeld door het College van Burgemeester en Schepenen.
Artikel 4. Vaste kost
Per aansluitpunt is een vaste contantbelasting van 4,50 euro per maand verschuldigd voor:
• de gescheiden huis-aan-huisinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
• de wijkinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
• de toegang tot het recyclagepark en de verwerking van niet-betalende afvalstoffen op het recyclagepark;
• de algemene reinheid van de gemeente Herselt.
Artikel 5. Containerkosten
Voor onderstaande containers is een contantbelasting verschuldigd, die per maand wordt verrekend:
Type container | Tarief per maand |
40 liter container: gft | 0,50 euro voor de eerste container en 0,00 euro per bijkomende container |
120 liter container: gft | 0,50 euro voor de eerste container en 0,50 euro per bijkomende container |
1.100 liter container: gft | 7,50 euro voor de eerste container en 7,50 euro per bijkomende container |
1.100 liter container: huisvuil | 7,50 euro voor de eerste container en 7,50 euro per bijkomende container |
ondergrondse container: huisvuil | 35,00 euro per container |
ondergrondse container: papier | 35,00 euro per container |
ondergrondse container: glas | 35,00 euro per container |
ondergrondse container: PMD | 35,00 euro per container |
Artikel 6. Slotkosten
Voor het gebruik van een slot is een eenmalige contantbelasting van 35,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 7. Variabele kosten
Voor de ingezamelde hoeveelheden afval is een contantbelasting verschuldigd, die na elke aanbieding wordt verrekend. Deze verrekening gebeurt per kilogram of per volume, met de mogelijkheid voor de aanrekening van een bijkomende aanrijkost:
Type | Tarief |
container: huisvuil | 0,24 euro per kilogram |
container: gft | 0,10 euro per kilogram |
ophaling (op afroep): grof vuil | 0,24 euro per kilogram en 15,00 euro aanrijkost per ophaalbeurt |
ophaling (op afroep): snoeihout | 0,10 euro per kilogram en 15,00 euro aanrijkost per ophaalbeurt |
ophaling (op afroep): steenpuin | 0,02 euro per kilogram en 15,00 euro aanrijkost per ophaalbeurt |
ondergrondse container: huisvuil | 0,90 euro per aanbieding van de toegangspas van 30 liter 1,80 euro per aanbieding van de toegangspas van 60 liter |
Alle bedragen worden na elke aanbieding afgerond op 2 cijfers na de komma.
De kilogram- en volumetarieven worden jaarlijks geïndexeerd zoals bepaald in artikel 11.
Artikel 8. Vervangings- of herstellingskosten
Voor de vervanging of herstelling van de (onderdelen van een) container of de vervanging van de toegangspas is een contantbelasting verschuldigd:
TARIEVEN | 40 liter container | 120 liter container | 240 liter container | 1.100 liter container | ondergrondse container |
wiel met wielas | - | 4,39 euro | 4,44 euro | - | - |
deksel met dekselas | 6,93 euro | 3,38 euro | 4,69 euro | - | - |
beugel | 4,09 euro | - | - | - | - |
romp | 22,31 euro | 20,91 euro | 26,16 euro | - | - |
slot | 35,00 euro | 35,00 euro | 35,00 euro | 35,00 euro | - |
elektronische gegevensdrager | 7,34 euro | 7,34 euro | 7,34 euro | 7,34 euro | - |
container | 33,34 euro | 28,68 euro | 35,30 euro | 242,99 euro | - |
toegangspas | - | - | - | - | 5,00 euro |
De vervangings- of herstellingskosten zijn niet verschuldigd wanneer de containergebruiker of de houder van een toegangspas het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging niet werd veroorzaakt door zijn nalatigheid.
Artikel 9. Omruilingskosten
De omruiling naar een ander containerformaat is éénmalig gratis bij wijziging van de gezinssituatie of bij aanmelding van nieuwe containergebruikers.
Voor een omruiling om andere redenen is een contantbelasting van 10,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 10. Kosten bij evenementen
Containers voor huisvuil en gft kunnen aan evenementenorganisators ter beschikking worden gesteld voor het afval dat op het evenement ontstaat. De containers worden ter beschikking gesteld voor een vastgelegde periode.
Voor de terbeschikkingstelling van containers op een evenement is een contantbelasting verschuldigd:
Type container | Tarief |
120 liter container: huisvuil | 10,00 euro per container |
120 liter container: gft | 10,00 euro per container |
240 liter container: huisvuil | 10,00 euro per container |
1.100 liter container: huisvuil | 25,00 euro per container |
1.100 liter container: gft | 25,00 euro per container |
Bijkomend is voor de ingezamelde hoeveelheden afval een variabele kost verschuldigd volgens de tarieven vastgelegd in artikel 7.
Indien er vervangings- of herstellingskosten van toepassing zijn worden deze aangerekend volgens de tarieven vastgelegd in artikel 8.
Artikel 11. Indexering
De kilogramtarieven, vermeld in artikel 7, worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de evolutie van de consumptieprijsindex.
De tarieven worden vermenigvuldigd met een factor met:
• in de teller de consumptieprijsindex die van toepassing was in september van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het tarief wordt gewijzigd, en
• in de noemer de consumptieprijsindex die van toepassing was in september 2020.
Het zo verkregen getal wordt naar beneden afgerond op 2 cijfers na de komma.
De kilogramtarieven worden enkel geïndexeerd indien een even tarief na afronding op 2 cijfers na de komma bereikt wordt.
De volumetarieven, vermeld in artikel 7, worden niet zelfstandig geïndexeerd maar worden, in geval van tariefwijziging van de kilogramtarieven, eveneens aangepast volgens de omrekensleutel in VLAREMA bijlage 5.1.4.
De aanrijkost voor een ophaling op afroep, vermeld in artikel 7, wordt niet geïndexeerd.
Artikel 12. Wijze van inning
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 worden geïnd via een provisie die vooraf te betalen is.
De betalingsuitnodigingen voor de provisie worden door IOK Afvalbeheer verzonden, in opdracht van de Financieel Directeur van de gemeente Herselt.
Het bedrag van de eerste betalingsuitnodiging is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| bedrag van de eerste betalingsuitnodiging |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor een ondergrondse container | 75,00 euro |
aanlsuitpunt met één of meerdere containers van 1.100 liter | 250,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 750,00 euro |
Zodra de provisie lager is dan een bepaald bedrag, het drempelbedrag, wordt een nieuwe betalingsuitnodiging verzonden. Het drempelbedrag is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| drempelbedrag |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor een ondergrondse container | 10,00 euro |
aanlsuitpunt met één of meerdere containers van 1.100 liter | 50,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 250,00 euro |
Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging is afhankelijk van de afvalhistoriek van de belastingplichtige:
| bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging |
afvalhistoriek < 3 maanden | bedrag van de eerste betalingsuitnodiging + negatieve saldo van de provisie |
afvalhistoriek > 3 maanden | bedrag is gebaseerd op het geraamde gebruik van het DIFTAR-systeem voor 1 jaar + negatieve saldo van de provisie |
In geval van afmelding naar aanleiding van een verhuis, overlijden, stopzetting,… wordt het resterende bedrag van de provisie teruggestort op het rekeningnummer van de belastingplichtige.
De afmelding moet uitdrukkelijk door de belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger gebeuren.
Na afmelding worden de containers en/of de toegangspas voor verder gebruik geblokkeerd.
Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd op de provisie, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
De contantbelastingen voor een evenement, vermeld in artikel 10, worden geïnd via een aparte betalingsuitnodiging en worden aldus niet verrekend via een provisie. Deze betalingsuitnodiging wordt verzonden door IOK Afvalbeheer, in opdracht van de financieel directeur. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
Artikel 13. Bezwaren
De vestiging en invordering van de belastingen en ook de behandeling van geschillen gebeuren volgens de modaliteiten vervat in het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
Artikel 14. Openbaar onderzoek
Indien geen bezwaren worden ingediend gedurende het openbaar onderzoek, wordt dit reglement als definitief aanzien en overgemaakt aan de hogere overheid.
Artikel 15. Kennisgeving
Een afschrift van dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IOK Afvalbeheer en OVAM.
Toelagereglement (Diftar)
Situering
De Gemeenteraad stemde op 25 mei 2020 de contantbelasting Diftar.
De beslissing van de gemeenteraad van 3 december 2003 houdende beheersoverdracht aan de
intergemeentelijke vereniging IOK Afvalbeheer voor de activiteiten inzake afvalbeheer, zoals verwoord in artikel 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer.
De beslissing van de Gemeenteraad van 25 mei 2020 houdende participatie in het DIFTAR-project van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De beslissing van de Gemeenteraad van 25 mei 2020 om vanaf 1 januari 2021 met het DIFTAR-systeem te starten bij de huis-aan-huisinzameling van restafval en GFT.
Dit reglement vervangt het toelagereglement m.b.t. huisvuilzakken, gestemd door de Gemeenteraad op 16 december 2019, met ingang van 1 januari 2021.
Wettelijke gronden
• Het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur, en latere wijzigingen.
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
• Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, houdende de bepalingen openbaarheid van bestuur.
• De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Argumentatie
Om sociale redenen is het aangewezen om een tegemoetkoming te voorzien voor de volgende personen die ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente, aangezien zij meer afval produceren:
• Personen met een medische reden (zoals bijvoorbeeld: incontinentie, nierdialyse, stomapatiënten, mucoviscidosepatiënten,…)
• Kinderen onder de 1 jaar (toekenning bij geboorte)
De toelage wordt rechtstreeks op de Diftarrekening gestort om tussen te komen in de kosten voor het extra aangeboden afval.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1
Met ingang van 1 januari 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt om sociale redenen een gemeentelijke toelage verleend voor Diftar.
Artikel 2
De gemeente Herselt keert een toelage uit aan de referentiepersonen van het gezin waarvan ten minste 1 of meerdere gezinsleden geconfronteerd worden met een tijdelijke of permanente verhoging van hun hoeveelheid restafval als gevolg van de hieronder vastgelegde situaties.
Artikel 3 – Medische redenen
De gemeente Herselt verleent jaarlijks een toelage van 54,00 euro aan personen ingeschreven in de gemeente om een medische reden (vb. nierdialyse thuis, stomapatiënten, incontinentie, een huidziekte met blaarvorming en loslating opperhuid, mucoviscidosepatiënten, …), die extra afval veroorzaakt na voorlegging van een attest van het ziekenfonds of van een medisch getuigschrift waarin bevestigd wordt dat betrokkene extra verzorgingsmateriaal gebruikt.
Artikel 4 – Kinderen
De gemeente Herselt verleent éénmalig een toelage van 18,00 euro/kind aan ieder gezin ingeschreven in de gemeente, waar er in de loop van het jaar een kind (kinderen) geboren wordt (worden).
Artikel 5
De toelage bedoeld in artikel 3 en 4 zal aan de referentiepersoon toegekend worden als uit de bevolkingsgegevens blijkt dat het gezin in het toelagejaar in Herselt woont en aan de gestelde voorwaarden voldoet.
De toelage bedoeld in artikel 3 zal toegekend worden op voorwaarde dat hij/zij het gevraagde attest voorlegt. Het attest hoeft slechts éénmalig en niet jaarlijks worden voorgelegd als een geneesheer of ziekenfonds verklaart dat de aandoening onomkeerbaar is.
Indien het een minderjarige persoon betreft zal de toelage toegekend worden aan de referentiepersoon van het gezin waarvan hij/zij deel uitmaakt.
Artikel 6
De gemeentelijke toelagen kunnen nooit meer bedragen dan 100% van de ‘contantbelasting per kilogram’ dat jaarlijks betaald wordt voor het gewogen gewicht aan restafval dat werd aangeboden door de referentiepersoon van het gezin waar de rechthebbende op de toelage deel van uit maakt.
Het gewogen gewicht wordt berekend aan het einde van het jaar voor het jaar waarvoor de toelage werd aangevraagd.
Artikel 7
De toelage wordt verrekend op de provisie van het Diftar-project van de referentiepersoon van het aansluitpunt.
Iverlek: intekening aandelen Apt
Situering
Gelet op het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer in het bijzonder de artikelen 2, 40 en 41 en Deel 3 Titel 3;
Gelet op het feit dat de gemeente/stad aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;
Gelet op het feit dat Iverlek aandeelhouder is van Publi-T;
Gelet op de aangetekende brief van 17 april 2020 van Iverlek met als onderwerp “Uitnodiging intekening uitgifte aandelen Apt”; (zie bijlage)
Overwegende de toelichting in de nota “Uitgifte aandelen Apt motivering en procedure”; (zie bijlage)
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.
Financiële weerslag
In het Meerjarenplan 2020-2025 werd reeds rekening gehouden met deze kapitaalsverhoging. In 2021 werd er 150.000 euro gebudgetteerd.
Het voorstel is om in te tekenen en dit met eigen middelen te financieren. Elia, dat in belangrijke mate gecontroleerd wordt door Publi-T (aandelen Apt), opereert in een sterk gereguleerde markt wat stabiele winsten en dividenden oplevert.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
In te tekenen op het proportioneel toegewezen aantal aandelen Apt, in casu 6.911 aandelen aan een eenheidsprijs van 21,34 euro voor een totaal bedrag van 147.480,74 euro.
Artikel 2:
De volstorting van de nieuwe aandelen Apt te financieren met eigen middelen en de volstorting uit te voeren op eenvoudig verzoek van Iverlek.
Artikel 3:
Bekend te maken aan Iverlek dat de gemeente interesse heeft maximaal 118 bijkomende aandelen Apt te verwerven indien deze beschikbaar zouden zijn omdat niet alle andere deelnemers hebben ingetekend op de hen toegewezen aandelen. (noot: In het Meerjarenplan werd 150.000 euro voorzien in 2021; dit zou een extra intekening van maximaal 118 aandelen toelaten; extra aandelen zouden enkel kunnen via financiering via Iverlek)
Artikel 4:
De volstorting van de toegewezen bijkomende aandelen Apt te financieren met eigen middelen en de volstorting uit te voeren op eenvoudig verzoek van Iverlek.
Artikel 5:
Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de financiële diensten van Fluvius, uitsluitend op het e mailadres johan.verzyck@fluvius.be.
Retributiereglement op de verkoop van compost, potgrond, strooizout, compostvaten en compostbakken
Overwegende dat de Raad wenst over te gaan tot de invoering van onderhavig retributiereglement;
Overwegende dat er veel vraag is naar GFT-compost (los en in zakken), strooizout, compostvaten en compostbakken;
Overwegende dat het GFT-compost en het strooizout verkocht zullen worden tegen kostprijs;
Overwegende dat het gratis ter beschikking stellen van het compost aan de particulier niet in overeenstemming is met het VLACO-label en bijgevolg niet toegelaten is;
Gelet op de recente prijsaanpassingen van compost door IOK Afvalbeheer;
Gelet op de aankoopprijs van compostvaten (44,39 euro) en compostbakken (72,00 euro);
Gelet op het feit dat de gemeente financiële middelen nodig heeft voor zijn werking en investeringen;
Gelet op de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur;
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Met ingang van 1 juni 2020 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie ingevoerd op de verkoop van GFT-compost, strooizout, compostvaten en compostbakken.
Artikel 2:
De retributie bedraagt:
- voor compost en potgrond:
compost per zak van 40 liter2,00 euro
compost fijn (topdressing) per zak van 40 liter4,00 euro
compost los per kg (afgehaald op recyclagepark)0,01 euro
potgrond per zak van 50 liter4,00 euro
- voor strooizout:
per zak van 25 kg4,00 euro
- voor compostvat30,00 euro
- voor compostbak (incl. levering aan huis)45,00 euro
Artikel 3:
De retributie GFT-compost, potgrond, strooizout, compostvat en compostbak dient betaald te worden aan de Financieel Directeur of diens aangestelde, door de afhaler op het ogenblik van afhaling van de goederen. De retributie voor compostbak dient voor de levering ervan door de aanvrager betaald te worden aan de Financieel Directeur of diens aangestelde.
Artikel 4:
Deze verordening wordt naar de toezichthoudende overheid gezonden.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Raf Vangenechten Karen Broes Stefan Korthout Geert Sterckx Mark Van den Wouwer Tim Tubbax Kristof Van Dingenen Pieter-Jan Parrein Elke Verlinden Milo Anthonis Dolinda Voet Peter Keymeulen Mireille Colson Luc Peetermans Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Ronan Korthout Gerda Battel Evelien Van Bedts Kathleen Helsen Maria Leirs Warre Schauwaers Wies Ooms aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zendmast werkhal AN 0187 C - vraag tot verlenging
Herneming agendapunt na uitstel Gemeenteraad van 27 april 2020
Situering
Op 20 maart 2020 stelde de heer Erik Gielis, namens Telenet, de vraag of de huur voor de locatie van de zendmast aan de gemeentelijke werkhal (AN 0187 C) kan verlengd worden.
De huidige overeenkomst, afgesloten eind 1999 en ingegaan op 28 februari 2001, loopt af op 28 februari 2022.
Wettelijke gronden
Decreet Lokaal Bestuur
Toelichting en advies
De huidige overeenkomst werd destijds afgesloten voor een termijn van 9 jaar, tweemaal verlengbaar met een periode van 6 jaar (in totaal dus 21 jaar).
Telenet had nu al graag de intenties gekend van het bestuur: stopzetting of verlenging van de overeenkomst omdat ingeval van stopzetting de operatoren rekening houden met een termijn van zeker 2 jaar om een andere, geschikte locatie te vinden en in te richten.
Telenet doet het voorstel om een addendum toe te voegen aan de huidige overeenkomst (zie bijlage) en de huur te verlengen voor een periode van 9 jaar, en hernieuwbaar (door Telenet) voor een extra periode van 9 jaar. Indien Telenet deze hernieuwing inroept, zou de overeenkomst lopen tot 28 februari 2040.
Telenet betaalt momenteel 6.824,48 euro per jaar per zendmastlocatie (jaarlijks indexeerbaar).
Een al dan niet verlenging kan afhankelijk zijn van de lange termijn perspectieven van het bestuur. 9 jaar is in die optiek niet onoverkomelijk, maar afhankelijk van de toekomstige plannen zou een éénzijdig vast te leggen termijn van 18 jaar misschien een hypotheek kunnen leggen op bepaalde ontwikkelingen. Op vraag van de Financieel Directeur en het College van Burgemeester en Schepenen voegde Telenet een art. 6.4 toe, waarbij de gemeente het recht krijgt om de overeenkomst na een eerste termijn van 9 jaar op te zeggen, mits 2 jaar vooropzegtermijn.
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.
Financiële weerslag
De locatie voor de zendmast levert momenteel 6.824,48 euro per jaar op.
De overeenkomst niet verlengen, betekent ca. 7.000,00 euro (actuele waarde 2022) per jaar gedurende 18 jaar. (= 126.000,00 euro over ganse termijn overeenkomst).
Dit is een marktconforme vergoeding.
(noot: vergelijkbare contracten leverden huurprijzen op van 4.080 tot 7.223 euro per jaar, met een gemiddelde van 5.680 euro. Prijzen zijn mee afhankelijk van 'dekkingsgebied', nabijheid andere masten...)
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms
BESLUIT
Artikel 1:
Het addendum voorgesteld door Telenet voor de huur van de locatie zendmast (AN 0187 C - gemeentelijke werkhal) wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De Algemeen Directeur en de Voorzitter van de Gemeenteraad worden gemachtigd om deze overeenkomst te ondertekenen.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Dolinda Voet Stefan Korthout Milo Anthonis Tim Tubbax Mireille Colson Raf Vangenechten Mark Van den Wouwer Peter Keymeulen Pieter-Jan Parrein Karen Broes Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Elke Verlinden Evelien Van Bedts Luc Peetermans Kathleen Helsen Wies Ooms Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Ronan Korthout Maria Leirs Warre Schauwaers Gerda Battel aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Reglement telewerk: goedkeuring
Situering
Ontwerpreglement telewerk zoals besproken met Managementteam in vergadering van 22 april, met Personeelsdienst en IT en goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen wordt voorgelegd.
Dit kan een kader bieden nu, maar ook in post-corona tijden of in kader van een exitstrategie.
Wettelijke gronden
Decreet Lokaal Bestuur
RPR
Toelichting en advies
Het ontwerpreglement wordt voorgelegd.
Een belangrijke randvoorwaarde voor een verdere uitrol in de toekomst is toekomststrategie op vlak van IT-infrastructuur en de digitalisering. Dit zal in het toekomsttraject rond IT worden meegenomen, onder andere: uitrol aankoop laptops, telefonische bereikbaarheid garanderen (bv. VoIP).
Permanentie op de verschillende diensten zodat de burger altijd terecht kan is een belangrijk aandachtspunt.
Dit biedt een kans op evolutie naar een werking front en back office. De digitalisering en evolutie naar een digitaal dossier zijn belangrijke trajecten om verder te zetten.
Reglement en afsprakennota in bijlage.
Argumentatie van het College van Burgemeester en Schepenen leidende tot het uiteindelijke besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel vanuit Managementteam en diensten.
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms
Motivatie onthouding Luc Peetermans: De CD&V+2230-fractie heeft een aantal bedenkingen, alles is afhankelijk van een goede opvolging en management van de betrokkenen.
BESLUIT
Goedkeuring te hechten aan het reglement telewerk en de afsprakennota.
De Lijn - Algemene vergadering op 26 mei 2020
Situering
Uitnodiging van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, Motstraat 20 - 2800 Mechelen, voor de Algemene Vergadering op dinsdag 26 mei 2020. Deze zal dit jaar omwille van corona georganiseerd worden middels een schriftelijke procedure.
Toelichting en advies
Omwille van de coronacrisis en de dwingende maatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd, is het op dit ogenblik niet mogelijk om fysieke vergaderingen te organiseren. Bovendien is het thans nog niet duidelijk wanneer de maatregelen (stapsgewijs) zullen opgeheven worden.
Zelfs na een versoepeling zal het in de eerste weken niet aangewezen zijn om een Algemene Vergadering te organiseren in een besloten vergaderruimte en in aanwezigheid van tientallen aandeelhouders en medewerkers van De Lijn.
In het Belgisch Staatsblad van donderdag 9 april 2020 verscheen een volmachtenbesluit dat bijkomende flexibiliteit biedt bij de organisatie van Algemene Vergaderingen. De versoepelde regels lopen momenteel tot 3 mei 2020 maar kunnen verlengd worden.
Op het statutair voorziene tijdstip van de Algemene Vergadering zal een conference call worden
georganiseerd met toelichting over de jaarresultaten 2019.
De mogelijkheid zal voorzien worden om vooraf vragen te stellen over de jaarresultaten 2019. De vragen zullen beantwoord worden tijdens de conference call en samen met de antwoorden opgenomen worden in de notulen van de vergadering.
De schriftelijke procedure telt vier stappen:
• Stap 1: het ter beschikking stellen van de agenda, documenten en het stemformulier (zie koppelingen)
• Stap 2: de mogelijkheid tot het stellen van een vraag over het jaarverslag of de jaarrekening 2019;
• Stap 3: een conference call op dinsdag 26 mei 2020 om 14u waar toelichting en duiding zal gegeven worden bij het jaarverslag en de jaarrekening 2019 en de vooraf gestelde vragen zullen worden beantwoord;
• Stap 4: de schriftelijke stemming uit te voeren met het stemformulier.
De agenda van de zitting is als volgt:
1) Verwelkoming en inleiding
2) Mededeling van het verslag van de Raad van Bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen-revisoren
a. beleidsverslag
b. commentaar bij de jaarrekening
c. mededeling van het verslag van het College van Commissarissen-revisoren
d. kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening
3) Goedkeuring van het verslag van de Raad van Bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen-revisoren
4) Goedkeuring jaarrekening 2019
5) Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de Raad van Bestuur en het College van Commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2019
6) Varia
Tijdens de Gemeenteraadszitting van 23 april 2019 werd Eric Sorgeloos aangeduid als afgevaardigde voor de Algemene Vergaderingen van vervoersmaatschappij De Lijn en Marcel Cooremans als plaatsvervanger.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De volmachtdrager wordt gemandateerd om overeenkomstig deze beslissing te handelen en beslissen tijdens de Algemene Vergadering van De Lijn op dinsdag 26 mei 2020 middels een schriftelijke procedure.
Artikel 2:
De agenda van de Algemene Vergadering van De Lijn goed te keuren.
Pidpa - Algemene Vergadering op 19 juni 2020
Situering
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Op vrijdag 19 juni 2020 om 11 uur organiseert Pidpa een Algemene Vergadering op afstand.
Brief van Pidpa van 24 april 2020 met agenda en bijlagen :
- verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2019
- de jaarrekening over het boekjaar 2019
- het verslag van de Commissaris over 2019
- Toelichting toetredingen/uitbreidingen
- Toelichting benoemingen
- model als Raadsbeslissing
Toelichting en advies
De agenda van deze Algemene Vergadering is als volgt:
1. Nazicht van de Raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
2. Verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2019.
3. Verslag van de Commissaris over het jaar 2019.
4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2019.
5. Decharge te verlenen aan Bestuurders en Commissaris.
6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
7. Benoemingen
8. Goedkeuring van het verslag van de Algemene Vergadering.
Aan de Gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
Besluit van Gemeenteraad dd. 27 mei 2019 betreffende de aanduiding van dhr.Geert Sterckx als afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de Algemene Vergaderingen van Pidpa.
Wettelijke gronden
De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2019. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.
Financiële weerslag
Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Het verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2019, de jaarrekening over het boekjaar 2019 en het verslag van de Commissaris worden goedgekeurd.
Artikel 2:
Het verlenen van decharge aan de Bestuurders en de Commissaris over het boekjaar 2019, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.
Artikel 4:
Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.
Artikel 5:
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 19 juni 2020, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere Algemene Vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze Algemene Vergadering.
Artikel 6:
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
EthiasCo cvba - Algemene vergadering
Situering
Wegens de Covid-19-maatregelen zullen de leden van de coopertatieve vennootschap hun Algemene Vergadering dit jaar elektronisch houden, zoals voorzien in het KB nr. 4 van 9 april 2020.
Het stemformulier en de informatie over de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 zullen vanaf maandag 15 juni 2020 voor de vertegenwoordiger beschikbaar zijn op een internetplatform en de stemming zal uiterlijk dinsdag 30 juni 2020 online moeten gebeuren.
Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van de gemeente bedraagt 3 deelbewijzen/stemmen.
De agenda van de Algemene Vergadering ziet er als volgt uit:
1) verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019
2) goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 en bestemming van het resultaat
3) kwijting te verlenen aan de Bestuurders voor hun mandaat
4) kwijting te verlenen aan de Commissaris voor zijn opdracht
5) mandaat van de Commissaris
Overeenkomstig artikel 25 van de statuten kan de gemeente zich laten vertegenwoordigen:
•ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het Gemeentebestuur
•ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur.
Tijdens de Gemeenteraadszitting van 27 mei 2019 werd Mark Van den Wouwer aangeduid als afgevaardigde voor de Algemene Vergaderingen van EthiasCo.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De volmachtdrager wordt gemandateerd om overeenkomstig deze beslissing te handelen en beslissen tijdens de Algemene Vergadering van EthiasCo cvba middels een schriftelijke procedure.
Artikel 2:
De agenda van de Algemene Vergadering van EthiasCo cvba goed te keuren.
Cipal - Algemene Vergadering op 25 juni 2020
Situering
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de Gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”);
Gelet op de statuten van Cipal;
Gelet op het Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de Algemene Vergaderingen van Cipal;
Gelet op de oproeping tot de Algemene Vergadering van Cipal van 25 juni 2020 met de volgende agendapunten:
1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
2. Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019
3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019
4. Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019
5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019
6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de Bestuurders en aan de Commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019
7. Vervanging bestuurder
8. Wijziging maatschappelijke zetel
9. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering;
Gelet op de voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal,
Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;
Toelichting en advies
Tijdens de Gemeenteraad van 25 februari 2019 werd Pieter-Jan Parrein aangeduid als vertegenwoordiger voor alle Algemene Vergaderingen bij Cipal en Dolinda Voet als plaatsvervanger.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 25 juni 2020 goedgekeurd.
Artikel 2:
De vertegenwoordiger van het Gemeentebestuur wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 25 juni 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit.Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het Gemeentebestuur gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3:
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
IOK Algemene Vergadering op 30 juni 2020
Situering
Gelet op het decreet over het Lokaal Bestuur;
Gelet op de statuten van IOK;
Overwegende dat de agenda van de Algemene Vergadering van 30 juni 2020 volgende agendapunten bevat:
• Goedkeuring van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019
• Verslag van de Commissaris-revisor over het boekjaar 2019
• Resultaatsbestemming 2019
•Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019
• Kwijting te geven afzonderlijk aan de Bestuurders en Commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2019
• Varia
Overwegende dat de Raad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 11 mei 2020 ter voorbereiding van de Algemene Vergadering IOK van 30 juni 2020;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van de jaarrekening over het boekjaar 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van het verslag van de Commissaris-revisor;
Overwegende dat goedkeuring kan worden gegeven aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering;
Overwegende dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de Bestuurders en de Commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.
Toelichting en advies
Tijdens de Gemeenteraad van 21 oktober 2019 werd Dolinda Voet aangeduid als vertegenwoordiger op de Algemene Vergaderingen van IOK.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019.
Artikel 2
Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Artikel 3
Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de Bestuurders en de Commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.
Artikel 4
Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de Algemene Vergadering.
IOK Afvalbeheer - Algemene Vergadering op 30 juni 2020
Situering
Gelet op het decreet over het Lokaal Bestuur;
Gelet op de statuten van IOK Afvalbeheer;
Overwegende dat de agenda van de Algemene Vergadering van 30 juni 2020 volgende agendapunten bevat:
• Goedkeuring van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019
• Verslag van de Commissaris-revisor over het boekjaar 2019
• Resultaatsbestemming 2019
•Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019
• Kwijting te geven afzonderlijk aan de Bestuurders en Commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2019
• Varia
Overwegende dat de Raad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 11 mei 2020 ter voorbereiding van de Algemene Vergadering IOK Afvalbeheer van 30 juni 2020;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van de jaarrekening over het boekjaar 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen;
Overwegende dat de Raad kennis neemt van het verslag van de Commissaris-revisor;
Overwegende dat goedkeuring kan worden gegeven aan het jaarverslag, de jaarrekening met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de klassieke jaarvergadering;
Overwegende dat om die reden kwijting kan worden gegeven afzonderlijk aan de Bestuurders en de Commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.
Toelichting en advies
Tijdens de Gemeenteraad van 21 oktober 2019 werd Dolinda Voet aangeduid als vertegenwoordiger op de Algemene Vergaderingen van IOK Afvalbeheer.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019.
Artikel 2
Goedkeuring te verlenen aan de jaarrekening over het boekjaar 2019, afgesloten per 31 december 2019, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Artikel 3
Goedkeuring te verlenen aan de kwijting, afzonderlijk aan de Bestuurders en de Commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2019.
Artikel 4
Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager van de Algemene Vergadering.
Eerstelijnszone (ELZ:) afvaardiging Algemene Vergadering
Herneming van dit agendapunt na uitstel tijdens de Gemeenteraad van 27 april 2020.
Situering
De VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen werd opgericht. Gemeente en OCMW Herselt beslisten
in zitting van 16 december 2019 beslist om toe te treden tot de VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen.
Wettelijke gronden
22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur.
29 juni 2018: Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.
26 april 2019: Decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
17 mei 2019: Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en
houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de
eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijns- zorgaanbieders.
Toelichting en advies
Elk toegetreden lid heeft recht op een stem in de algemene vergadering. Elke cluster, dus ook de cluster lokale besturen kan 12 leden afvaardigen. Dit betekent dat de gemeente/OCMW samen 2 leden mogen afvaardigen. Beide personen hebben effectief stemrecht binnen de algemene vergadering maar kunnen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid van de algemene vergadering met een volmacht.
BESLUIT
Dit agendapunt wordt uitgesteld naar een volgende zitting.
Reglement betreffende de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven i.k.v. jeugdbeleidsplan 2020-2025
Situering
In het kader van het jeugdbeleidsplan 2020-2025 werd het reglement betreffende de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven aangepast.
Wettelijke gronden
- Meerjarenplan 2020-2025
- decreet Lokaal Jeugdbeleid van 6 juli 2012
- advies Jeugdraad 21 februari 2020
Toelichting en advies
In het kader van het Jeugdbeleidsplan voor de beleidsperiode van 2020-2025 werd het reglement betreffende de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven besproken op de Jeugdraad van 21 februari 2020.
Het reglement werd aangepast aan de voorgestelde input van de Jeugdraad.
Het reglement werd besproken op het College van Burgemeester en Schepenen van 11 mei 2020.
Het nieuwe reglement betreffende de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven voor de beleidsperiode van 2020-2025 wordt onderstaand integraal meegegeven en in bijlage toegevoegd.
Jeugdbeleidsplan 2020-2025
Reglement betreffende de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven
Subsidiedossier
• Algemene bepalingen
Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting, kunnen aan de door het College van Burgemeester en Schepenen erkende jeugdwerkinitiatieven subsidies verleend worden volgens de normen en voorwaarden die in dit reglement worden vastgelegd in toepassing van het jeugdbeleidsplan.
Artikel 2: De erkenning kan door het College worden ingetrokken indien het jeugdwerkinitiatief niet meer voldoet aan de algemene bepalingen van dit reglement. De intrekking van erkenning heeft het verlies van het recht op subsidies tot gevolg.
Artikel 3: Onder jeugdwerk wordt verstaan: sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door kinderen en jongeren van drie tot en met dertig jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de kinderen en jongeren die daaraan deelnemen op vrijwillige basis en dat wordt georganiseerd door jongeren, particuliere jeugdverenigingen, gemeentelijke openbare besturen of de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Artikel 4: Om erkend te worden moet het jeugdwerkinitiatief daarenboven aan de volgende voorwaarden voldoen:
- organisatie zonder winstoogmerk zijn
- een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid afgesloten hebben
- minimaal 1 jaar werking kunnen aantonen
- geleid worden door een bestuur, waarvan de meerderheid jonger is dan 25 jaar
- geen onderafdeling zijn van een andere plaatselijke vereniging
- minstens 15 activiteiten kunnen voorleggen waarvan geen enkele een fuif, een feestje in het algemeen of een cantus mag zijn
- jaarlijks een erkenningsaanvraag doen (via erkenningsformulier)
- zetel en werking in Herselt hebben.
Artikel 5: Indien de kredieten voorzien in de gemeentebegroting niet volstaan om aan al de aanvragen te voldoen, zal het verschuldigde bedrag onder de aanvragers evenredig tot de aanvragen verminderd worden. Als in de verdeling voorzien in het subsidiereglement niet volstaan om aan al de aanvragen te voldoen, zal ook hier het verschuldigde bedrag evenredig tot de aanvragen verminderd worden.
Artikel 6: Indien er bij de verdeling van de kredieten bij sommige onderdelen overschotten zijn, worden deze overschotten gebruikt om de onderdelen met tekorten aan te vullen. Indien nergens tekorten zijn zal de verdeling van een eventueel restbedrag verdeeld worden volgens de voorwaarden onder punt 8. Overschottenregeling van het subsidiereglement.
Artikel 7: De verenigingen leggen jaarlijks een dossier voor met de daarvoor bestemde aanvraagformulieren en de nodige bewijzen om aanspraak te maken op subsidies, vergezeld van een formulier met de coördinaten van de vereniging en hun rekeningnummer.
Bewijzen die moeten voorgelegd worden om aanspraak te maken op subsidies moeten uiterlijk op 15 november van het lopende kalenderjaar voorgelegd worden, tenzij anders vermeld. Bewijzen die toekomen na 15 november of die handelen over de periode na 15 november van het lopende kalenderjaar zullen in aanmerking genomen worden voor de subsidieverdeling van het volgende kalenderjaar.
Artikel 8: Dit reglement gaat in vanaf 26 mei 2020 en wordt aangepast telkens dit noodzakelijk is.
• Ondersteuning dagelijkse werking
2.1. Kadervorming
Artikel 9: De kadervorming moet aan volgende voorwaarden voldoen:
• een minimum duur hebben van acht uur werkelijke vorming;
• een nationaal erkende cursus zijn;
• indien de cursist deel uitmaakt van een jeugdvereniging moet de cursus aansluiten bij de werking van het jeugdwerkinitiatief waarvan de deelnemer lid is zoals een cursus (hoofd)animator, EHBO cursus,..;
• indien de deelnemer geen deel uitmaakt van een erkende jeugdvereniging dan moet hij ofwel zich gedurende 10 dagen engageren ten voordele van de jeugd van Herselt bv. als monitor speelpleinwerking of als begeleider van crea-activiteiten ofwel moet hij/ zij lid zijn van een koepelorganisatie van een erkende jeugdbeweging in Herselt en zich van daaruit gedurende minimum 10 dagen ten dienste stellen van de jeugd van Herselt;
• de deelnemer moet minimum 16 jaar geworden zijn.
Artikel 10: Gericht worden aan de Jeugddienst op een speciaal daarvoor bestemd formulier met vermelding van:
• naam, adres en geboortedatum van de cursist;
• naam van het jeugdwerkinitiatief waarvan de cursist lid is of in voorkomend geval een opsomming van de activiteiten waarin hij zich geëngageerd heeft;
• naam en adres van de inrichters van de cursus;
• datum, plaats en aard van de cursus;
• bedrag van de betaalde deelnameprijs;
• bankrekening waarop moet uitbetaald worden.
Artikel 11: De toelating bedraagt 100 % van de totale kostprijs van de gevolgde opleiding of vorming met een maximum van 125,00 euro op jaarbasis. Bij het meermaals volgen van eenzelfde kadervorming tijdens één werkingsjaar, wordt het cursusgeld slechts éénmalig terugbetaald.
Indien aan de voorwaarde van 10 dagen engagement ten voordele van de jeugd van Herselt niet voldaan is, zal de cursist een subsidiebedrag ontvangen a rato van het aantal gepresteerde dagen. Voor de ontbrekende dagen kan de cursist achteraf het resterende bedrag verkrijgen, als aan alle voorwaarden voldaan is.
Artikel 12: Het toegekende krediet zal worden uitbetaald tussen 15 november en 15 december door overschrijving op het rekeningnummer van de persoon of jeugdvereniging die het krediet heeft aangevraagd.
2.2. Subsidie voor de aankoop van creatief-, spel- of kampmateriaal
Artikel 13:Elke jeugdvereniging kan éénmaal per jaar materiaal bestellen voor hun werking, met een maximum van 250,00 euro, via de groepsaankoop van Materiaal Magazijn.
Artikel 14:Het materiaal kan besteld worden via de website van de groepsaankoop van Materiaal Magazijn en volgens de instructies en deadlines van de jeugddienst. De instructies, deadlines en weblink worden tijdig gemaild naar de voorzitters van de jeugdverenigingen. Bestellingen die later binnen komen, worden niet meer behandeld.
Artikel 15: Het materiaal dient door de jeugdvereniging zelf afgehaald te worden in de opgegeven locatie (VTC de Mixx of technische werkhal).
2.3. Erkenning van en waardering voor het verenigingsleven
Artikel 16:Elke jeugdvereniging kan in het jaar van 25-, 50-, 75-, 100-jarig bestaan
een subsidie van maximum 170,00 euro bekomen als tussenkomst in de receptiekosten bij deze viering.
Artikel 17:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een betalingsbewijs voor de gemaakte onkosten.
Artikel 18:De subsidie wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
2.4. Werkingssubsidie koepelorganisaties
Artikel 19: Werkingssubsidie van 250,00 euro voor koepelorganisaties die activiteiten voorzien voor erkende jeugdverenigingen van Herselt.
Artikel 20:Koepelorganisaties moeten aan volgende voorwaarden voldoen:
- Minstens 5 activiteiten organiseren specifiek gericht naar het erkend jeugdwerk van Herselt. Activiteiten moeten één van volgende functies vervullen:
- Geleid worden door een bestuur waarvan minstens één persoon jonger is dan 25 jaar.
- De organisatie mag geen nationale, provinciale of verbondelijke koepel zijn.
Artikel 21:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier dat volgende gegevens moet bevatten:
- naam koepelorganisatie;
- rekeningnummer organisatie;
- naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum van het bestuur;
- overzicht en omschrijving van activiteiten die georganiseerd worden voor verenigingen van Herselt.
Artikel 22:De subsidies worden tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
• Ondersteuning meerdaagse uitstappen
3.1. Kampsubsidies
Artikel 23: Elke jeugdvereniging kan per jaar een kampsubsidie bekomen voor deelnemende leden en leiding aan een meerdaagse uitstap.
Artikel 24: De subsidie kan toegekend worden op voorwaarde dat:
- het een meerdaagse uitstap van minimum 5 dagen betreft of een weekend met twee overnachtingen;
- de subsidie kan slechts één maal per jaar aangevraagd worden;
- per leeftijdsgroep wordt een volledig kampprogramma voorzien dat beantwoordt aan de functies van het jeugdwerk. De jeugdconsulent kan dit te allen tijde opvragen;
- een lijst wordt overgemaakt met de namen van de leden die deelnemen;
- een lijst wordt overgemaakt met de namen van de leiding die deelneemt met vermelding van het behaalde attest of diploma. De jeugddienst kan ten allen tijde bewijzen opvragen van de behaalde attesten of diploma’s.
Artikel 25: De kampsubsidie bedraagt:
9,00 euro per kind dat deelneemt aan een meerdaagse uitstap en per leiding zonder attest;
15,00 euro voor leiding die een attest ‘animator in het jeugdwerk’ behaald heeft, of het 1ste jaar pedagogisch hoger onderwijs beëindigd heeft;
17,00 euro voor leiding die een attest ‘hoofdanimator’ behaald heeft of het 2de jaar pedagogisch hoger onderwijs beëindigd heeft;
19,00 euro voor leiding die een attest ‘instructeur’ behaald heeft, of het 3de jaar pedagogisch hoger onderwijs beëindigd heeft.
Artikel 26: De kampsubsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een lijst van de deelnemende leden en leiding.
Artikel 27: De subsidies worden tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
3.2. Kampvervoer
Artikel 28: De gemeente stelt tweemaal gratis kampvervoer ter beschikking van de jeugdverenigingen. Het vervoer gebeurt uitsluitend in het binnenland.
Artikel 29:Eénmaal kampvervoer van de jeugdlokalen naar de kampplaats en terug voor het vervoer van materiaal. Wanneer er verschillende aanvragen zijn voor dezelfde periode richt de gemeente een prijsvraag aan drie vervoerfirma’s met gunning aan de goedkoopste. De kosten hiervan worden rechtstreeks door de gemeente betaald.
Artikel 30:Eénmaal vervoer van de jeugdlokalen naar de verhuurmaatschappij van tenten en terug voor het ophalen en terugbrengen van kamptenten.
Artikel 31: Het vervoer voor de zomerkampen wordt aangevraagd via de aanvraagformulieren en volgens de instructies en deadlines van de Jeugddienst. Deze worden in het voorjaar gemaild aan de voorzitters van de jeugdverenigingen.
Artikel 32: Het kampvervoer buiten de zomermaanden dient 1 maand vóór vertrekdatum aangevraagd te worden.
Artikel 33: De gemeente Herselt vraagt hulp bij het laden en lossen van de te vervoeren materialen. Er dienen steeds minimum 2 personen van de vereniging aanwezig te zijn.
Artikel 34: De gemeente Herselt kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor tijdens het vervoer opgelopen schade.
3.3. Busvervoer en openbaar vervoer
Artikel 35:Elke jeugdvereniging kan per jaar een subsidie van maximum 500,00 euro bekomen voor het huren van een bus en het gebruik van openbaar vervoer van De lijn of de NMBS voor een daguitstap of een meerdaagse uitstap.
Artikel 36:De toelage kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een betalingsbewijs.
Artikel 37:De subsidie voor de huur van busvervoer wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
3.4. Aankoop, onderhoud en huren van tenten
Artikel 38: Elke jeugdvereniging kan per jaar een subsidie van max. 400,00 euro bekomen voor het onderhoud van tenten eigendom van de vereniging en/of voor het aankopen en huren van tenten. Schade of boetes bij verhuur komen niet in aanmerking.
Artikel 39:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een factuur.
Artikel 40:De subsidie voor de aankoop, onderhoud en huur van tenten wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
• Infrastructuur
4.1. Subsidies voor duurzame en structurele investeringen aan jeugdlokalen
Artikel 41: Erkende jeugdwerkinitiatieven kunnen een subsidie aanvragen voor duurzame en structurele infrastructuurwerken aan hun lokalen. Het kan gaan over nieuwbouw, verbouwings-, onderhouds- en omgevingswerken aan lokalen.
Artikel 42:Onder duurzame en structurele infrastructuurwerken vallen o.a. onderstaande werken:
o isoleren van muren, dak of vloeren;
o plaatsen nieuwe ramen en deuren;
o vervanging dak of dakgoten;
o vervanging verwarmingsketel of verwarmingselementen;
o vervanging sanitair (wc, douche, lavabo);
o vervanging keuken;
o aanbouw ifv uitbreiding werking (lokalen te klein);
o omgevingswerken zoals fietsstalling, verharde pad naar lokalen, …;
o anderen (te specifiëren)…………………………………………………..
Artikel 43: De subsidie geldt enkel voor lokalen die geen eigendom zijn van de gemeente. De infrastructuur waarop de subsidie betrekking heeft dient minimaal 10 jaar hoofdzakelijk gebruikt te worden voor de rechtstreekse werking van de jeugdvereniging.
Artikel 44: Een subsidie kan enkel uitgekeerd worden indien de nodige bouwvergunningen zijn afgeleverd voor de werken.
Artikel 45: De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van:
een factuur van de werken die datzelfde jaar werden uitgevoerd of een offerte van de toekomstige werken
de nodige vergunningen, indien van toepassing
Artikel 46:De aanvragen worden beoordeeld op de jeugdraad. De jeugdraad geeft zijn advies aan het schepencollege. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over de toegekende budgetten.
Artikel 47:Voor deze subsidie is een apart budget voorzien onder MPJ-nummer 000827 en actienummer AC000131. Er kunnen slechts subsidies goedgekeurd worden voor zover er kredieten beschikbaar zijn. Indien er kredieten over zijn, worden deze overgedragen naar het volgende begrotingsjaar.
Artikel 48:De uitbetaling van deze subsidie gebeurt als volgt:
De betaling gebeurt enkel op basis van een factuur op naam van de jeugdvereniging.
De subsidie wordt betaald aan de jeugdvereniging.
Indien een subsidie toegekend werd op basis van een offerte, dient de vereniging binnen de 3 jaar vanaf datum goedkeuring een factuur binnen te brengen. Nadien vervalt het recht op de subsidie.
Het bedrag dat wordt uitbetaald kan maximaal de offerteprijs of het goedgekeurde subsidiebedrag bedragen en kan nooit hoger zijn dan het factuurbedrag.
4.2. Subsidies voor initiatieven om de brandveilige jeugdlokalen
Artikel 49:Erkende jeugdverenigingen kunnen voor initiatieven om de brandveiligheid van hun infrastructuur te garanderen gesubsidieerd worden.
Artikel 50:Elke jeugdvereniging, waarvan de infrastructuur geen eigendom is van de gemeente, kan een subsidie van maximum 750,00 euro per jaar bekomen voor initiatieven om de brandveiligheid van hun infrastructuur te garanderen. Dit kan gaan over:
o aankoop en controle elektrische installaties, pictogrammen, noodverlichting
o aankoop of controle brandblusapparaten, rookdetectoren, pictogrammen
o controle of wettelijk onderhoud verwarmingsketel
o anderen (te specifiëren)
Artikel 51:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een betalingsbewijs van aankopen of controle.
Artikel 52:De subsidie wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
• Duurzaamheid en veiligheid
5.1. Subsidies voor duurzame en veilige evenementen
Artikel 53: Elke jeugdvereniging kan per jaar een subsidie van max. 400,00 euro bekomen voor het inzetten van erkende security of het huren van herbruikbare bekers. Schade of boetes bij verhuur komen niet in aanmerking voor de subsidies.
Artikel 54:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier en het toevoegen van een factuur.
Artikel 55: De subsidie wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
5.2. Subsidie voor het uitvoeren van natuurbeheer werken
Artikel 56:Jeugdverenigingen kunnen een subsidie ontvangen voor het uitvoeren van beheerwerken in natuurreservaten.
Artikel 57: Elke jeugdvereniging aangesloten bij de gemeentelijke jeugdraad kan zich per urenpakket engageren, in functie van de op voorhand opgestelde beheersactiviteiten. De inrichtende vereniging zal de activiteit zo organiseren dat elke aangesloten jeugdvereniging een kans krijgt om deel te nemen.
Artikel 58: De inrichters dienen per beheersdag een gemotiveerd verslag in bij de gemeentelijke Milieudienst. Hierbij worden de uitgevoerde activiteiten per deelnemende jeugdvereniging omschreven met vermelding van het aantal effectief gepresteerde manuren. Deze dienst en ook de Jeugddienst hebben volledig controlerecht van alle documenten en werkzaamheden op iedere beheersdag.
Artikel 59:Natuurpunt VZW dient een subsidieaanvraagformulier in, dat mee ondertekend wordt door een jeugdvereniging.
Artikel 60:Elke deelnemende jeugdvereniging bekomt de som van maximum 2,50 euro / uur / persoon vermenigvuldigd met het totaal aantal gepresteerde uren.
Voor slecht uitgevoerde werken kunnen de inrichters een vermindering van de voorgestelde uurprijs voorstellen.
Artikel 61:Alle betwistingen aangaande onderhavig reglement worden door het College van Burgemeester en Schepenen beslecht.
Artikel 62:De subsidies worden uitgekeerd op het einde van het jaar en dit binnen de perken van de begroting.
• Subsidie voor de organisatie van een jeugdhuiswerking
Artikel 63: Een georganiseerde groep van jongeren kan een subsidie krijgen voor de organisatie van een jeugdhuiswerking op voorwaarde dat:
Er een zekere vorm van democratisch bestuur aanwezig is.
De werking voornamelijk open staat voor alle jongeren uit de gemeente Herselt tussen 12 en 25 jaar.
De openingsuren buiten de schooluren vallen.
De jongeren een programma aanbieden dat de werking van een jeugdcafé overstijgt.
Een gezond financieel evenwicht nagestreefd wordt, zonder commercieel ingesteld te zijn. Dit betekent dat o.a. drank en activiteiten aan democratische prijzen aangeboden worden.
Artikel 64: Jaarlijks dienen er twintig activiteiten aangeboden te worden waarbij elk van volgende componenten minstens één keer aan bod komen:
o sport en spel
o stimuleren van creativiteit
o culturele vorming
o sociaal vormende activiteiten rond een actuele problematiek
o bewustmakings- en emancipatorische vorming en informatie
Op jaarbasis dienen al deze componenten aan bod te komen.
Artikel 65: De jongeren stellen een huishoudelijk reglement op dat duidelijk zichtbaar opgehangen wordt zodat iedereen er kennis van kan nemen.
Artikel 66: Om deze werking te steunen wordt een gemeentelijke subsidie voorzien van 295,00 euro per maand, met een maximum van 2.950,00 eur per jaar. De vereniging dient een lijst aan te leggen waarbij volgende gegevens genoteerd worden:
o naam en datum van de activiteit
o korte omschrijving van de activiteit
o aantal deelnemers.
Indien de werking een tijd onderbroken wordt, kunnen voor deze periode geen subsidies aangevraagd worden.
Artikel 67: Het is van belang dat het bestuur een pluralistische houding aanneemt. De bezoekende jongeren beschikken over uiteenlopende meningen, overtuigingen en stijlen en het is aan het bestuur om ervoor te zorgen dat geen enkele jongere zich uitgesloten voelt. Deze houding komt tot uiting in de inrichting van het lokaal, de muziekkeuze enz.
Het jeugdhuis heeft een belangrijke maatschappelijke functie en het is uiterst belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan wat op dat moment leeft. De jongeren komen naar het jeugdhuis voor vermaak, maar indien nodig moeten zij er ook terecht kunnen voor vragen die daarbuiten vallen.
Artikel 68: De gangbare normen en voorschriften met betrekking tot de wet, veiligheid en welvoeglijkheid dienen in acht te worden genomen.
Artikel 69: De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier.
Indien niet voldaan wordt aan het gevraagde aantal activiteiten en componenten (art. 64) wordt het subsidiebedrag berekend a rato van het aantal gepresteerde activiteiten.
Indien blijkt dat er onjuiste gegevens worden verstrekt of indien de voorwaarden tot dit besluit niet worden nageleefd, kan de gemeente op advies van de gemeentelijke jeugdraad, de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk weigeren of terugvorderen van de aanvrager.
Artikel 70: De subsidie wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
• Logistieke ondersteuning
7.1. Aanplakborden
Artikel 71: De gemeente stelt in elke parochie aanplakborden ter beschikking.
Artikel 72: Er kan gebruik gemaakt worden van de ruimte voor vrij aanplakken voorzien op iedere openbare aanplakplaats.
7.2. Elektronische borden
Artikel 73:De gemeente stelt elektronische borden ter beschikking.
Artikel 74:Activiteiten kunnen aangekondigd worden door het aanvraagformulier (elektronische borden of via aanvraagformulier fuiven en evenementen) te bezorgen aan informatie@herselt.be of aan de balie van de Jeugddienst.
Artikel 75:De borden zijn beperkt in hun weergave. De verantwoordelijke ambtenaar kan daarom beslissen om bepaalde teksten wel of niet op te nemen of de lay-out te beperken. In beperkte mate is het mogelijk logo’s weer te geven op het bord.
7.3 Uitleendienst
Artikel 76: Erkende jeugdverenigingen kunnen beroep doen op materiaal ter ondersteuning van hun vereniging.
Een koepelorganisatie van een vereniging die een lokale werking heeft in Herselt kan beroep doen op het materiaal van de gemeente op voorwaarde dat het gebruikt wordt voor een activiteit die plaatsvindt op het grondgebied van Herselt en zich richt op jeugdverenigingen van Herselt ter ondersteuning van hun werking.
Artikel 77: Aanvragen moeten gebeuren minimum twee weken op voorhand via de website of aan de balie in VTC de Mixx.
Artikel 78: Aanvragen worden behandeld in functie van datum van ontvangst.
Artikel 79:De kosten van de uitlening, bedrag van waarborg en andere praktische zaken zijn terug te vinden in het reglement van de uitleendienst.
• Overschottenregeling
Artikel 80:Indien er na de verdeling van de subsidies een subsidieoverschot is, wordt dit bedrag
gelijk verdeeld onder het aantal erkende jeugdverenigingen.
Artikel 81:Een jeugdvereniging heeft recht op de verdeling van de overschotten indien zij
- een actieve werking hebben (periodiek en op regelmatige basis activiteiten aanbieden aan kinderen en jongeren) en
- naast de algemene werking minstens 2 extra inspanningen leveren. Dit kan zijn:
O medewerking aan initiatieven op vraag van Jeugddienst of Jeugdraad of
Herseltse initiatieven voor het goede doel
O inzetten op participatie, kwetsbare gezinnen en inclusie
O naast de algemene werking extra activiteiten en evenementen
(mede)organiseren
O algemene vorming voorzien voor het leidingsteam
O EHBO kit voorzien en up-to-date houden
Artikel 82:De subsidie kan aangevraagd worden via het jaarlijks subsidiedossier met het daarvoor bestemde aanvraagformulier.
Artikel 83:De subsidie wordt tussen 15 november en 15 december uitbetaald.
Financiële weerslag
In het Meerjarenplan 2020-2025, onder de actiecode AC000139, werd er voldoende budget voorzien
om subsidies voor jeugd uit te betalen volgens het reglement.
BESLUIT
Dit agendapunt wordt uitgesteld naar een volgende zitting.
Aanvullend politiereglement: Verkeersmaatregelen - oversteek Diestsebaan - Tuincenter Van Roie/De Ploeg
Situering
Er werd vastgesteld dat in de Diestsebaan, t.h.v. tuincenter Van Roie en Hoeve De Ploeg, maatregelen dienen getroffen te worden om de veiligheid van de overstekende voetgangers op de openbare weg te verzekeren.
Wettelijke gronden
De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het standaardbestek 250.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.
Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 23 maart 2020 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.
Toelichting en advies
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
De heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout
De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout
De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen
De afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
Gunstig advies
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Op de Diestsebaan wordt een dubbele asverschuiving met voorrangsregeling aangelegd d.m.v. afbakeningsborden (uniform met de asverschuivingen aan Mie Maan) tussen:
- De Degstraat en Diestsebaan 42
- Poedertoren en Diestsebaan 38
Deze voorrangsregeling zal met de borden B19 en B21 gesignaleerd worden.
Artikel 2:
Om het verkeer af te remmen tussen de asverschuivingen wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd in het gedeelte gelegen tussen de Degstraat en Poedertoren.
Deze maatregel zal met de borden C43 '50' gesignaleerd worden.
Artikel 3:
Er wordt een zebrapad voorzien t.h.v. Diestsebaan 75.
Deze maatregel zal met de borden F49 gesignaleerd worden.
Artikel 4:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Peter Keymeulen Mark Van den Wouwer Stefan Korthout Kristof Van Dingenen Pieter-Jan Parrein Dolinda Voet Raf Vangenechten Tim Tubbax Geert Sterckx Mireille Colson Milo Anthonis Elke Verlinden Hilde Van Reet Evelien Van Bedts Kathleen Helsen Warre Schauwaers Wies Ooms Maria Leirs Ronan Korthout Christiane Van Thielen Gerda Battel Luc Peetermans Karen Broes aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Overeenkomst invoering Diftar
Situering
Op 4 mei 2020 ging het College van Burgemeester en Schepenen akkoord met het invoeren van een gedifferentieerd tariferingsysteem (DIFTAR) voor de ophaling en het verwerken van de huishoudelijke afvalstoffenfracties restafval en GFT-afval. In het kader van de aansluiting van de gemeente Herselt bij de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer is het aangewezen dat de gemeente Herselt zich engageert om in dit project te participeren en hierover met IOK Afvalbeheer in het kader van de uitbreiding van de beheersoverdracht een overeenkomst af te sluiten.
Toelichting
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 5.1.1. tot en met 5.1.5.
Gelet op het maatschappelijk doel van IOK Afvalbeheer en de modaliteiten van beheersoverdracht zoals vermeld in de artikelen 3 en 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer:
Artikel 3 – Maatschappelijk doel
De vereniging heeft tot doel het voeren van een duurzaam en integraal gemeentelijk afvalbeheer in opdracht van de aangesloten gemeenten en binnen het kader en binnen de bevoegdheid van de door de aangesloten gemeenten verleende beheersoverdracht, zoals omschreven in artikel 4 van deze statuten.
De vereniging heeft in het bijzonder tot doel
1. De sensibilisatie inzake de voorkoming, hergebruik, recyclage en nuttige toepassing van afvalstoffen.
2. Het inzamelen, het transporteren, de overslag, het voorbehandelen, het verwerken, valoriseren en/of vernietigen van alle fracties van het selectief ingezamelde afval.
3. Het transporteren, de overslag, het voorbehandelen, het verwerken, valoriseren en/of vernietigen van andere dan de in punt 2 vermelde afvalstromen.
4. De inzameling van andere dan de in punt 2 vermelde afvalstromen.
5. De inrichting en uitbating van containerparken.
6. De afzet van al dan niet verwerkte afvalstoffen en/of van alle producten die uit enige bewerking en/of verwerking voortkomen, voortvloeiend uit de activiteiten vermeld in 1 tot en met 5.
7. Het stellen van alle handelingen, zowel geldelijke als anderen, die verband houden met het doel van de vereniging.
Artikel 4 – Beheersoverdracht
4.1 Onder beheersoverdracht wordt verstaan het vertrouwen door de deelnemers aan de vereniging van de uitvoering van de door hen genomen beslissingen in het kader van de onder 3 van de statuten vermelde doelstellingen.
Elke aangesloten gemeente verleent via individuele gemeenteraadsbeslissing beheersoverdracht voor volgende activiteiten inzake afvalbeheer.
1. De sensibilisatie inzake de voorkoming, hergebruik, recyclage en nuttige toepassing van afvalstoffen.
2. Het inzamelen, het transporteren, de overslag, het voorbehandelen, het verwerken, valoriseren en/of vernietigen van alle fracties van het selectief ingezamelde afval.
3. Het transporteren, de overslag, het voorbehandelen, het verwerken, valoriseren en/of vernietigen van andere dan de in punt 2 vermelde afvalstromen.
Elke aangesloten gemeente kan via individuele gemeenteraadsbeslissing bijkomend de beheersoverdracht uitbreiden met één of beide volgende activiteiten inzake afvalbeheer.
1. De inzameling van andere van de selectief ingezamelde afvalstromen.
2. De inrichting en uitbating van containerparken.
4.2. De hierboven beschreven beheersoverdracht aan de vereniging houdt in hoofde van de vereniging het vermogen van substitutie in ten behoeve van een andere opdrachthoudende vereniging inzake afvalbeheer, waarin de vereniging participeert en waarmee de vereniging een samenwerkingsovereenkomst afsluit die noodzakelijk is voor de uitvoering van haar maatschappelijke opdracht. De vereniging kan bovendien enkel tot substitutie overgaan voor zover zulks onontbeerlijk is voor de goede uitvoering van het afvalstoffenbeleid van het Vlaams Gewest.
Gelet op de modaliteiten van de beheersoverdracht van de gemeente aan IOK Afvalbeheer, zoals verwoord in de Gemeenteraadsbeslissing dd 24 november 2003 , inzonderheid de artikelen 13 en 14;
Overwegende dat de invoering van DIFTAR een effectief instrument is om de principes voorzien in het Vlaamse afstoffenbeleid uit te voeren en zo een pro-actief afvalbeleid te bestendigen;
Gelet op de gunstige ervaring met het DIFTAR-project in de 24 gemeenten van het werkingsgebied van IOK Afvalbeheer die in de periode 2005 – 2016 het DIFTAR-project opstartten;
In uitvoering van de Gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2003 wenst de gemeente Herselt te participeren in het DIFTAR-project van haar opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer onder de hierna verwoorde modaliteiten en voorwaarden:
Per ophaalpunt wordt een differentiatie voorzien afhankelijk van het al dan niet activeren van een GFT-container.
Inzamelmiddelen:
Per ophaalpunt met 1 grijze container van 40 liter, 120 liter of 240 liter (voor restafval) en 1 groene container van 40 liter of 120 liter (GFT): 11,61 euro per ophaalpunt/jaar.
Per ophaalpunt met 1 grijze container van 40 liter, 120 liter of 240 liter (voor restafval): 7,74 euro per ophaalpunt/jaar.
Per ophaalpunt met 1 groene container van 40 of 120 liter (GFT): 3,87 euro per ophaalpunt/jaar.
Per extra container grijs en groen, van 40 liter, 120 liter of 240 liter: 7,74 euro per container/jaar;
Per 1.100 liter container (met slot): 83,86 euro per container/jaar.
Per kantelslot voor een container van 40 liter, 120 liter of 240 liter: 7,74 euro per kantelslot/jaar
DIFTAR nazorg per ophaalpunt: 13,95 euro per ophaalpunt/jaar.
In deze bedragen zijn alle kosten opgenomen inzake het voorzien van de nodige containers met chip (en hun toekomstige vervangingen), de voorbereide fase, wisselingen, verwerking datagegevens, voorbereiding facturatie, prefacturatie, opvolging betalingen individueel per ophaalpunt en per gemeente. De verzendingskosten van de individuele facturatie zijn niet mee opgenomen.
Deze bedragen zijn exclusief heffingen en belastingen en worden geïndexeerd volgens de koppeling aan de index van de consumptieprijzen en zijn gebaseerd op de index van december 2020.
De gemeente Herselt geeft er de voorkeur aan om te participeren in het DIFTAR-project huis aan huis voor GFT en restafval te starten vanaf 1 januari 2021. Overwegende dat de Gemeenteraad van oordeel is dat de participatie aan het DIFTAR-project van IOK Afvalbeheer een geschikt instrument is om het gewenste afvalbeleid te bestendigen en aldus het principe van ‘de vervuiler betaalt’ als een kenmerkend uitgangspunt van het Vlaamse Afvalstoffenbeleid in de praktijk om te zetten;
Overwegende immers dat het tot de opdracht van IOK Afvalbeheer behoort om een duurzaam lokaal afvalbeleid te stimuleren;
Overwegende dat DIFTAR bijdraagt tot afvalpreventie en sensibilisering van de burger wat zal bijdragen tot de reductie van de totale afvalberg en het te verwijderen restafval door differentiatie en tarifering;
Overwegende dat de invoering van DIFTAR ook voor de gemeente Herselt organisatorische, administratieve en financiële voordelen biedt;
Overwegende dat het daarom in het kader van de aansluiting van de gemeente Herselt bij de opdrachthoudende verenging IOK Afvalbeheer aangewezen is dat de gemeente Herselt zich engageert om in dit project te participeren en hierover met IOK Afvalbeheer in het kader van de uitbreiding van de beheersoverdracht een overeenkomst af te sluiten.
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout
Stemmen tegen:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms
Onthoudt zich:
Karen Broes
Motivatie stem tegen Luc Peetermans: De CD&V+2230-fractie stemt tegen met de argumentatie van agendapunt 4 Diftar.
BESLUIT
Artikel 1:
De Gemeenteraad verbindt er zich toe om te participeren in het DIFTAR-project van haar opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer en om hiertoe in het kader van de uitbreiding van de beheersoverdracht opdracht te geven aan IOK Afvalbeheer conform de modaliteiten en voorwaarden zoals opgenomen in de overeenkomst in bijlage.
Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
Situering
Het College van Burgemeester en Schepenen verleende in zitting van 4 mei 2020 principiële goedkeuring aan de opdracht “Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023” tegen een initieel geraamd bedrag van 53.557,53 euro (incl. BTW).
Wettelijke gronden
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de Gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. BTW overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet) en artikel 57.
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
In het kader van de opdracht “Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023” werd een bestek met nr. 2020-149 opgesteld door Gemeentelijke Werkplaats.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023), raming: 61.954,76 euro (excl. BTW) of 74.965,26 euro (incl. 21% BTW);
* Verlenging 1 (Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023), raming: 61.954,76 euro (excl. BTW) of 74.965,26 euro (incl. 21% BTW);
* Verlenging 2 (Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023), raming: 61.954,76 euro (excl. BTW) of 74.965,26 euro (incl. 21% BTW);
* Verlenging 3 (Aanbrengen (en onderhoud) van wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023), raming: 61.954,76 euro (excl. BTW) of 74.965,26 euro (incl. 21% BTW).
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 247.819,04 euro (excl. BTW) of 299.861,04 euro 'incl. 21% BTW).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Financiële weerslag
Kosten:74.965,26 euro (incl. BTW) voor 1 jaar
299.861,04 euro (incl. BTW) voor 4 jaar
Actie:AC000044
Actie omschrijving:Aanbrengen wegmarkeringen (uitbesteed)
MJP nummer:MJP000528
Uit de kredietcontrole door de Financiële Dienst op 4 mei 2020 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2020 en volgende jaren.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Het bestek met nr. 2020-149 en de raming voor de opdracht “Aanbrengen (en onderhoud) van
wegmarkeringen voor het jaar 2020 - 2021 -2022 -2023”, opgesteld
worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals
opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van
werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 247.819,04 euro excl. BTW of 299.861,04 euro
incl. 21% BTW.
Artikel 2:
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4:
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in 2020 en volgende jaren.
Oprichting en toetreding Opdrachtencentrale schakelzorgcentrum: stad Geel en goedkeuring bestek
Situering
Wereldwijd verspreidt het SARS-Cov-2 virus zich razendsnel. Dagelijks worden er in België talrijke bevestigde besmettingen gemeld, alsook overlijdens en ziekenhuisopnames. De overheden en ziekenhuizen houden nog ernstig rekening met een overbelasting van de beschikbare ziekenhuisbedden en vooral de intensieve bedden. Om bedden maximaal vrij te houden voor patiënten die acute zorg nodig hebben wordt de oprichting van schakelzorgcentra voorbereid.
Schakelzorgcentra richten zich op patiënten die medisch gezien het ziekenhuis kunnen verlaten, maar die (veelal om sociale redenen) nog niet naar huis kunnen. Evengoed kunnen schakelzorgcentra mensen opnemen die besmet zijn met het COVID-19 virus die niet thuis kunnen blijven maar nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten. De centra richten zich dus in hoofdzaak op COVID-19 patiënten, maar ook andere patiënten zullen er terecht kunnen. Beide stromen zullen strikt gescheiden worden.
Het is de bedoeling dat een schakelzorgcentrum wordt voorbereid voor elke 2 tot 3 eerstelijnszones.
In eerste instantie wordt een capaciteit van 30 bedden voorzien per schakelzorgcentrum. Stad Geel vraagt om het bestek goed te keuren dat bedoeld is om een toewijzing te doen indien het schakelzorgcentrum Astor in Geel dient open te gaan. De inschrijver dient beschikbaar te blijven tot eind 2020.
Het schakelzorgcentrum Astor in Geel is nog steeds niet opgestart. De kans bestaat dat dit nodig is en dan moet het vrij snel operationeel zijn.
Wettelijke gronden
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
KB van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren
KB van 14 januari 2013 met betrekking tot de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten
Beslissing College van Burgemeester en Schepenen van maandag 11 mei 2020: gunstig.
Decreet lokaal bestuur.
Toelichting en advies
Een schakelzorgcentrum rust op performante eerstelijnszorg. Het is dan ook in de eerste plaats de eerstelijnszorg en de lokale besturen die het schakelcentrum uitbouwen, het rust slechts in mindere mate op de aanwezige ziekenhuizen. Zo zullen het bv niet de ziekenhuisspecialisten zijn die verantwoordelijk zijn voor de medische zorgen, maar de huisartsen.
De doorverwijzing naar schakelzorgcentra verloopt vanuit het ziekenhuis, of vanuit een triagepost na een diagnostische oppuntstelling op de dienst spoedgevallen. Slechts in uitzonderlijke gevallen en bij gebrek aan alternatieven zal een huisarts rechtstreeks naar het schakelzorgcentrum kunnen verwijzen.
Er werd door de Vlaamse overheid (Agentschap zorg en gezondheid) een stappenplan uitgewerkt voor de schakelzorgcentra:
Fase 1 (10 dagen, lopende vanaf 25 maart 2020)
- keuze van de eerstelijnszones die samen werken
- opzetten van beheersstructuren en aanduiden van een coördinator
- uitbouwen van de personeelsequipe in overleg met de partners
- zoeken van geschikte infrastructuur
- afspraken maken om het schakelzorgcentrum snel te kunnen openen als het nodig blijkt
Fase 2 (4 dagen)
- bij een signaal van de Vlaamse overheid, als de ziekenhuiscapaciteit dreigt te verzadigen, het activeren van de 'slapende' schakelzorgcentra
Fase 3 (1 tot 2 maanden)
- operationele fase, effectieve opname en verzorging van patiënten
Fase 4
- afsluiten van het schakelzorgcentrum
De financiering van het schakelzorgcentrum zal samen door de Vlaamse en de federale regering worden uitgewerkt. Er is daarover nog erg weinig bekend. Het is niet uitgesloten dat de schakelzorgcentra naast deze financiering nog een (beperkt) financieel tekort zouden kennen.
Bij dit besluit richten we ons op fase 2 van het draaiboek. Het activeren van de ‘slapende’ schakelzorgcentra. Er moet een uitbater aangeduid worden voor de schakelzorgcentra.
Om fase 2 van het draaiboek te realiseren moet er een uitbater gekozen worden voor het schakelzorgcentrum.
Hiervoor dient een uitbater aangesteld te worden. Dit gebeurt via een overheidsopdracht.
Stad Geel hier op als aankoopcentrale.
Het is op dit ogenblik onduidelijk hoeveel de kosten zullen bedragen van de uitbating van het schakelzorgcentrum.
Er wordt gewerkt met een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor de sociale en speciale sectoren. De uitbating van een schakelzorgcentrum valt onder de speciale sectoren. Deze procedure geeft meer ruimte met betrekking tot de bekendmakingsdrempels (namelijk 750.000 euro).
Astor zal gecontacteerd worden om de zorgtoren uit te baten als schakelzorgcentrum.
De beslissing om een beroep te doen op een aankoopcentrale is een bevoegdheid van de gemeenteraad op grond van artikel 40 §2 decreet over het lokaal bestuur, eventueel samen te lezen met artikel 41. Als er geen exacte raming voorhanden is voor de overheidsopdracht, lijkt de bevoegdheid om toe te treden tot een aankoopcentrale toe te komen aan de gemeenteraad als generiek principe.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit:
De Raad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het College.
Financiële weerslag
Voorlopig niet gekend.
Met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1
De Gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerking tussen de eerstelijnszones Zuiderkempen en Baldemore voor wat betreft de oprichting en uitbating van een schakelzorgcentrum en stemt in met de vestigingsplaats Geel.
Artikel 2
De Gemeenteraad beslist om toe te treden tot en beroep te doen op de stad Geel als aankoopcentrale inzake de uitbating van een schakelzorgcentrum.
Artikel 3
De Gemeenteraad keurt daartoe het bijzonder bestek inzake de uitbating van een schakelzorgcentrum zoals opgemaakt door de stad Geel goed.
Artikel 4
Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de stad Geel.
Mededelingen vanuit het College van Burgemeester en Schepenen
KENNISNAME
Overzicht actuele dossiers
ID | Type | Status | Datum | Beschrijving van het te onderzoeken item | Wie rapporteert | Graad van belang | Datum rappor- tage | Indiener dossier |
1 | stand van zaken | Open | 25-03-2019 | Kapel Varenwinkel | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
2 | stand van zaken | Open | 25-03-2019 | Jeugdlokalen Blauberg | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
3 | stand van zaken | Open | 25-03-2019 | BKO Ramsel | College | Normaal | nvt | College |
4 | stand van zaken | Open | 25-03-2019 | Strokapel | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
5 | stand van zaken | Open | 25-03-2019 | Werkgroep Duurzaamheid | College | Normaal | nvt | College |
6 | stand van zaken | Open | 23-04-2019 | Jeugdhuis de Choke | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
7 | stand van zaken | Open | 23-04-2019 | Fietspad Dieperstraat | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
8 | stand van zaken | Open | 23-04-2019 | Fietspaden en riolering Aarschotsestwg. | College | Normaal | nvt | CD&V+2230 |
9 | stand van zaken | Open | 23-04-2019 | Oversteekplaats in het Dorp | College | Normaal | nvt | Groen Herselt |
10 | stand van zaken | Open | 21-10-2019 | Eerstelijnszones | College | Normaal | nvt | College |
11 | stand van zaken | Open | 27-10-2020 | Tennishal | College | Normaal | nvt | College |
Mondelinge vragen
KENNISNAME
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Wies Ooms Gerda Battel Maria Leirs Luc Peetermans Kathleen Helsen Karen Broes Christiane Van Thielen Evelien Van Bedts Hilde Van Reet Warre Schauwaers Ronan Korthout Geert Sterckx Raf Vangenechten Pieter-Jan Parrein Peter Keymeulen Mireille Colson Stefan Korthout Mark Van den Wouwer Kristof Van Dingenen Milo Anthonis Dolinda Voet Elke Verlinden Tim Tubbax aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Toegevoegd agendapunt: Fietsen en stappen promoten in coronatijden: Toolbox
Duurzame Mobiliteit en campagne ‘Blijven fietsen
allemaal’ - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes
Situering
Tijdens de lockdown zijn we met zijn allen meer beginnen fietsen. Hoe zorgen we
dat we dit kunnen doorzetten? Vlaanderen start in samenwerking met de Vlaamse Stichting
Verkeerskunde een grootschalige fietscampagne en biedt lokale overheden een Toolbox
Duurzame Mobiliteit.
Toelichting en advies
Groen verwees vorige maand tijdens een mondelinge vraag al naar de coronatips en -adviezen
van het Fietsberaad in kader van de mobiliteit aan de scholen.
Nu heeft de Vlaamse Overheid in navolging daarvan een eigen Toolbox Duurzame Mobiliteit
gemaakt. Met deze toolbox wil de Vlaamse overheid lokale overheden inspireren en
ondersteunen om naar aanleiding van de coronacrisis maatregelen te nemen voor het verder
stimuleren van wandelen en fietsen.
De toolbox bevat verschillende concrete acties die lokale overheden (tijdelijk) kunnen invoeren.
Denk aan een fietsstraat, het verbreden van fiets- of wandel en zebrapaden of het inrichten van
een vakantiestraat om zo ook onderweg de 1,5 meter regel te kunnen respecteren. Maar ook
aan het plaatsen van extra fietsenstallingen in de onmiddellijke omgeving van scholen, winkels en
bedrijventerreinen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat ter beschikking van de
steden en gemeenten om bepaalde verfwerken uit te voeren.
De Vlaamse regering maakt hiervoor 3 miljoen euro vrij. 2 miljoen kan ingezet worden op
gemeentelijke wegen, met een maximaal bedrag van 7.000 euro per lokaal bestuur. Bij het
uitvoeren vraagt de minister voor elke euro die Vlaanderen investeert op gemeentewegen, één
euro van het lokaal bestuur. Daarnaast kunnen binnen het tweede deel van het vrijgestelde
budget (nog eens 1 miljoen euro) lokale besturen ook voorstellen formuleren voor verfwerken
op gewestwegen.
Groen vraagt dat het gemeentebestuur aan de hand van de Toolbox Duurzame Mobiliteit een
analyse maakt of laat maken van mogelijke (tijdelijke) aanpassingswerken om fietsen en stappen
in Herselt verder te stimuleren tijdens en na de coronacrisis, ook nu de coronamaatregelen
stelselmatig versoepeld worden. Groen ziet dit als een opportuniteit om de positieve
veranderingen in het verplaatsingsgedrag van de Hesseleirs verder te ondersteunen.
Daarnaast startte Vlaanderen in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een
grootschalige fietscampagne ‘Blijven fietsen allemaal’ . We stelden met genoegen vast dat de
gemeente alvast een Facebook post van Kempen 2030 over die campagne deelde. Wij hopen dat
het daar niet zal bij blijven en vragen dat de gemeente deelneemt aan de uitgebreidere campagne
en daarvoor gebruik maakt van het beschikbare campagnemateriaal.
Stemmen voor:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes
Stemmen tegen:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout
BESLUIT
Dit agendapunt werd niet goedgekeurd.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Geert Sterckx Dolinda Voet Stefan Korthout Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Warre Schauwaers Gerda Battel Karen Broes Evelien Van Bedts Christiane Van Thielen Kathleen Helsen Hilde Van Reet Luc Peetermans Wies Ooms Maria Leirs Ronan Korthout Milo Anthonis Geert Sterckx Elke Verlinden Tim Tubbax Peter Keymeulen Dolinda Voet Stefan Korthout Pieter-Jan Parrein Kristof Van Dingenen Mireille Colson Raf Vangenechten Mark Van den Wouwer aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Toegevoegd Agendapunt: Fietsstraat Maria Gorettistraat – Vest - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans
Situering
De Maria Gorettistraat is een smalle weg waar het moeilijk en gevaarlijk is om fietsers met een voertuig in te halen. Bovendien is deze straat gelegen langs de kleuter- en lagere school. Het gedeelte Vest dat hierbij aansluit bevat de toegang tot de parochiezaal, chirolokalen, jeugdhuis, gemeentelijke werkhal en lagere school. Het is aangewezen om fietsers hier maximale bescherming en ruimte te geven. Het invoeren van het statuut ‘fietsstraat’ is dan ook een belangrijke meerwaarde voor het veiligheidsgevoel en de veiligheid van de zwakke weggebruikers.
Stemmen voor:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes
Stemmen tegen:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout
Motivatie stem tegen Peter Keymeulen: Participatie moet gebeuren.
Motivatie stem tegen Kristof Van Dingenen: Participatie moet gebeuren.
BESLUIT
Dit agendapunt werd niet goedgekeurd.
Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Dolinda Voet Christiane Van Thielen Tina Vervloessem Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Evelien Van Bedts Wies Ooms Kristof Van Dingenen Peter Keymeulen Tim Tubbax Kathleen Helsen Hilde Van Reet Pieter-Jan Parrein Luc Peetermans Ronan Korthout Maria Leirs Elke Verlinden Gerda Battel Dolinda Voet Christiane Van Thielen Warre Schauwaers Mark Van den Wouwer Milo Anthonis Raf Vangenechten Karen Broes Mireille Colson Warre Schauwaers Hilde Van Reet Kathleen Helsen Karen Broes Maria Leirs Christiane Van Thielen Evelien Van Bedts Luc Peetermans Wies Ooms Gerda Battel Ronan Korthout Tim Tubbax Mark Van den Wouwer Elke Verlinden Pieter-Jan Parrein Mireille Colson Milo Anthonis Raf Vangenechten Peter Keymeulen Kristof Van Dingenen Dolinda Voet aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Toegevoegd agendapunt: Opheffen van dubbelrichtingsfietspad en invoeren van ‘fietsstraat’ in Hoge Dreef - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans
Op 26/7/2019 adviseerde de verkeerscommissie:
Agendapunt 9. Schoolomgevingen
Bespreking van de verschillende schoolomgevingen
Besluit VC 26-07-2019:
Bergom: de VC gaat akkoord met het voorstel maar stelt voor om de fietsstraat door te trekken in de Hoge Dreef (= over de volledige breedte).
Op 21/10/2019 keurde de bestuurscoalitie op de gemeenteraad een nieuw politiereglement goed voor de ‘schoolomgeving Bergom’.
Zittingsverslag gemeenteraad van 21/10/2019, hieronder integraal weergegeven + in bijlage het bijhorend plan (bijlage 1-VBS Bergom-plan):
9. Aanvullend politiereglement: Schoolomgeving Bergom (2.077.6)
Situering
Voor onze kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan, dienen maatregelen getroffen te worden om de veiligheid van de zwakke weggebruiker op de openbare weg te verzekeren.
Wettelijke gronden
De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het standaardbestek 250.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.
Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 2 september 2019 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.
Toelichting en advies
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
de heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout
de heer griffier van de de Politierechtbank van Turnhout
de brandweercommandant, de politie Zuiderkempen
de afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
Gunstig advies
Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit
De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Tussenkomst
Schepen Pieter-Jan Parrein geeft toelichting bij de reeds uitgevoerde en nog geplande maatregelen in de schoolomgeving van Bergom. Gemeenteraad - 21 oktober 2019 23
Raadslid Ronny Korthout vraagt over welke breedte dit tracé wordt uitgewerkt (afscheiding met paaltjes). Het Raadslid vreest dat dit een vals gevoel van veiligheid creëert omdat fietsers, bakfietsen, karretjes,... elkaar zullen moeten kruisen over die straat in 2 richtingen.
Raadslid Ronny Korthout vraagt of het voetpad in Bergom, parallel aan het park De Merode, voetpad blijft. Als dit voetpad verdwijnt is de naam "stapspot" wel ongelukkig gekozen, want dan moet je over de rijweg.
Het Raadslid wijst op de opmerking van aantal bewoners: Wat als bewoners leveringen met vrachtwagens zouden ontvangen, hoe moeten die leveringen aan de woning geraken? Paaltjes zo ver uit elkaar zetten dat er een auto tussendoor kan, is geen oplossing, want dat is niet bevorderlijk voor de veiligheid. Is er rekening gehouden met activiteiten die plaatsvinden in Bergom? Dit zijn er heel wat. Bovendien is het volgende week Allerheiligen, dan zal er heel wat verkeer richting de begraafplaats plaatsvinden. Waar moeten mensen parkeren? Het parkeerterrein gaat veel te klein worden voor dergelijke zaken (bv. ook hiejel Bergom buiten, toneel Bergom, uitvaarten..)
Het Raadslid stelt dat hij Bergom heel goed kent, en weet welke problemen zich zullen stellen.
Schepen Raf Vangenechten zegt de exacte afmetingen te zullen bezorgen. De mogelijkheden om de leveringen ter plaatse te krijgen voor de bewoner werden bekeken, en de bewoner stelde dat er geen problemen meer waren. Alle bewoners waren akkoord om de paaltjes te plaatsen.
Het kerkplein blijft toegankelijk zoals het was.
Raadslid Luc Peetermans zegt dat de bewoners stellen dat er geen sprake was van paaltjes op de participatievergadering. De informatie was dan toch niet duidelijk. Bewoners zijn er ook niet gelukkig mee. Communicatie is duidelijk anders begrepen. Het Raadslid vervolgt: Schepen Raf Vangenechten vraagt om een fietspad goed te keuren, zonder te weten hoe breed dat is, en zonder te weten waar het juist komt, en of er een voetpad komt? Het is toch essentieel om te weten hoe breed dat is om de veiligheid te garanderen en of er een voetpad is. Schepen Pieter-Jan Parrein antwoordt dat er een voetpad zal zijn, de school is zelfs bereid om een deeltje grond af te staan om dit te realiseren.
Raadslid Luc Peetermans geeft de bemerking dat er nochtans verschillende bewoners niet blij zijn.
De Burgemeester meldt dat de technische berekeningen worden bezorgd. Het voorstel is zeker afgetoetst: er is rekening gehouden met de breedte van het fietspad, het voetpad en de weg, uiteraard is het mogelijk, anders zou dit niet voorgelegd worden ter beslissing. Participatie met bewoners is een moeizaam proces, met een aantal keren opnieuw huiswerk maken. Ergens moet er wel geland worden.
Raadslid Ronny Korthout merkt op dat hij al 60 jaar in Bergom woont en nog nooit uitgenodigd werd op een participatievergadering. De Burgemeester zei zonet dat het jammer is dat de Raadsleden niet aanwezig waren, hoewel ze waren uitgenodigd. Als dat getuigt van participatie, hoe moeten bewoners en Raadsleden dan weten over wat het gaat, als ze nooit worden uitgenodigd.
Voor het luttele volk dat er was, is er weinig gereageerd, men durfde niet. Het Raadslid gaat verder: Schepen Pieter-Jan Parrein zegt dat de school bereid is om een stukje grond op te offeren, als het Raadslid juist is ingelicht gaat het over deel waar de draad van de speelweide zou worden herplaatst, want aan de andere kant gaat het niet, want zit je aan schoolgebouw. Hij betreurt dat er geen veilige verbinding van het kerkplein meer is, en betreurt bovendien dat de twee gevaarlijkste punten nog meer worden belast. Het is een heel druk gebruikt traject richting Westerlo. Maak een totaal mobiliteitsplan, het initiële voorstel van schoolstraat zou misschien beter zijn geweest.
Raadslid Karen Broes vraagt om een aantal antwoorden op deze vragen naar een volgende Raad te verzamelen, de breedte na te meten, en het punt beter onderbouwd te heragenderen.
Schepen Pieter-Jan Parrein antwoordt dat het technisch bekeken was of het mogelijk is, antwoorden zullen worden bezorgd.
Kristof van dingenen zegt dat hij het belangrijk vindt dat de kinderen veilig naar school kunnen gaan. Het Raadslid stelt zich ook vragen bij het niet optreden van de politie bij de geparkeerde auto's in de berm bij evenementen van de Merode bv. Dat probleem stelt zich al lang. Er moet natuurlijk wel een oplossing voor de parkeerproblematiek geboden worden. Het Raadslid vraagt om ook verder te participeren met de inwoners bij het verder uitwerken van maatregelen. Gemeenteraad - 21 oktober 2019 24
Bij zijn weten is de Gemeenteraad uitgenodigd geweest op de participatie ivm de Varendonksesteenweg.
Raadslid Ronny Korthout stelt dat er mathematisch dubbel zoveel auto's langs de school komen met deze opstelling dan in de huidige toestand.
De Burgemeester antwoordt er van uit te gaan dat de techniciteit ok is, het is nagecheckt door de administratie en de verkeerscommissie en daar goed bevonden.
Stemmen voor:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes
Motivatie onthouding CD&V+2230-fractie: De fractie is alle ideeën om tot verkeersveiligheid te komen genegen, maar alle informatie blijft achterwege, de plannen zijn niet duidelijk.
- Bekommernis over fietsstraat van Diestsebaan tot Berglaan, op een brede weg, wetende dat men achter de fietser moet blijven, zal dit dikwijls toch niet gebeuren.
- Geen info over aantal parkeerplaatsen dat zal verdwijnen
- Geen info over de breedte van de weg
- Voetpad ontbreekt
- technisch probleem in formulering "eenrichting in Hoge Dreef", link leggen naar plan of in de formulering duidelijk stellen waar juist de eenrichting in te voeren.
BESLUIT
Artikel 1:
In de Hoge Dreef wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd waarbij men via de Varendonksesteenweg de Hoge Dreef inrijdt en via de Diestsebaan weer verlaat.
Deze maatregel wordt met de borden F19 met onderbord M5 en verbodsbord C1 met onderbord M3 gesignaleerd.
Artikel 2:
In de Hoge Dreef wordt een 2-richtingsfietspad ingevoerd, langs de kant van de school, gescheiden van de weg door middel van paaltjes.
Artikel 3:
De Varendonksesteenweg, het gedeelte gelegen tussen de Diestsebaan en de Berglaan wordt een fietsstraat.
Deze maatregel wordt met de borden F111 (begin) en F113 (einde) gesignaleerd.
Artikel 4:
Als bijlage 1 aan dit besluit worden de plannen toegevoegd waarop bovenvermelde maatregelen worden aangeduid.
Artikel 5:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Uitvoering:
Ruim een maand geleden werd de beslissing van de bestuurscoalitie uitgevoerd en sindsdien werden zoals voorspeld een aantal gevaren, gebreken en problemen vastgesteld. Enkele zaken werden op aangeven van ons opgelost. Zo werd de ruimte naast het fietspad aangevuld en na een maand pas de noodzakelijke signalisatie geplaatst voor de fietsers die van de richting begraafplaats kwamen. Maar de signalisatie was en is nog steeds onvolledig en op sommige plaatsen slecht opgesteld (borden hinderen de fietser of het verkeer) of zelfs fout. Zo zijn de borden D7, komende van de Diestsebaan fout. Ze maken immers een fietspad van het hogere deel dat als fietspad bedoeld is. Dit moeten dus borden D9 zijn: .
Ter hoogte van de parking kerkplein/kleuterschool/bovenzaal/Torenkelder is de situatie ronduit gevaarlijk. Er is geen overgang voorzien aan het einde van het dubbelrichtingsfietspad, komende van de school. Bestuurders die de parking afrijden kunnen fietsers niet zien aankomen door de hoge haag. De rode markering op de weg loopt er niet door. Er staan geen borden die aangeven dat er een dubbelrichtingsfietspad is en net op dat punt eindigt zonder enige signalisatie voor fietsers of bestuurders…!
Argumentatie voor het opheffen van het dubbelrichtingsfietspad en het invoeren van een fietsstraat:
-We verwijzen naar onze argumenten die we reeds op de gemeenteraad van 21/10/2019 formuleerden (zie integraal zittingsverslag hierboven).
-Door het invoeren van een fietsstraat worden alle bestaande fouten en veiligheidsproblemen eenvoudig opgelost.
-Bij een fietsstraat krijgen de fietsers voorrang over de hele wegbreedte, de helft van de weg in elke richting. Dit wil zeggen overal minstens 4m breedte, zonder hindernissen op de rand van de weg.
-Door het opheffen van het dubbelrichtingsfietspad wordt de ruimte voor de fietsers niet langer beperkt tot een dubbelrichtingsfietspad van slechts 1.90m breed, met aan de ene kant een boord en aan de andere kant paaltjes. Dit fietspad is te smal om elkaar te kruisen en is volledig tegen de normen die voor veilige fietspaden gehanteerd worden. Het houdt geen rekening met voetgangers, rolstoelgebruikers en fietsers die met een driewieler of aanhangwagentje rijden.
-Voetgangers moeten niet langer aan de kant gaan staan om fietsers door te laten. Tussen Varendonksesteenweg en de school hebben ze hiervoor niet eens de ruimte.
-Fietsers komende van Varendonksesteenweg richting Varendonk en van de begraafplaats worden gedwongen om de weg en dus het verkeer te kruisen om zich op het smalle fietspad te begeven. Het is net een streven bij mobiliteit om conflictpunten maximaal te mijden…
-Alle bewoners van Hoge Dreef ondersteunen de vraag van de school en ouders voor maximale veiligheid voor de kinderen in Hoge Dreef. Zeker niet iedereen is blij met de huidige situatie. De paaltjes maken het moeilijker om op en af hun oprit te rijden en zelfs onmogelijk met groter vervoer.
-Een fietsstraat biedt alle voordelen die de fietsers, de buren en de school beogen, zonder de nadelen van het dubbelrichtingsfietspad. Het is dan ook aangewezen om alsnog de huidige situatie aan te passen en van hoge Dreef een fietsstraat te maken.
Tot slot willen we stellen dat we bereid zijn om ons voorstel aan te passen indien er verbeteringen worden voorgesteld. Wij willen gewoon, net als iedereen, een optimale veiligheid voor iedereen. Suggesties zijn dus welkom.
Stemmen voor:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes
Stemmen tegen:
Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Tim Tubbax, Dolinda Voet en Kristof Van Dingenen
BESLUIT
Artikel 1:
Het politiereglement betreffende het dubbelrichtingsfietspad in de Hoge Dreef (gemeenteraad van 21/10/2020, agendapunt 9, artikel 2) wordt opgeheven. Het plan behorende tot dat reglement wordt in die zin aangepast.
Artikel 2:
Hoge Dreef wordt over de hele afstand tussen Varendonksesteenweg en de Diestsebaan volgens de afbakening op het plan in bijlage een ‘fietsstraat’ volgens artikel 22novies van de wegcode. Begin en einde van de fietsstraat worden aangegeven met de borden F111 en F113.
Artikel 3:
De paaltjes en signalisatie geplaatst voor het huidige dubbelrichtingsfietspad, met uitzondering van de rode grondschildering, worden verwijderd. De rode grondschildering wordt doorgetrokken tot tegen de Diestsebaan.
Artikel 4:
Op het wegdek worden nieuwe pijlen aangebracht die duidelijk maken dat fietsers in beide richtingen rechts van de weg moeten rijden.
Artikel 5:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd in Herselt leeft!, Facebook, op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.