Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 28 juni 2021 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Ronan Korthout, Warre Schauwaers - raadsleden

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring notulen 31 mei 2021

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Overzicht punten

 

Jaarrekening 2020 gemeente en OCMW Herselt

 

Bespreking in aanwezigheid van de financieel directeur.

Situering

Gelet op de voorliggende documenten m.b.t. de jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt.

 

De jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is de eerste gezamenlijke jaarrekening van gemeente en OCMW Herselt volgens de nieuwe regels van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) ingevoerd bij besluit van de Vlaamse regering (BVR) en de eerste van het  meerjarenplan 2020-2025.

 

De jaarrekening wordt opgemaakt door de algemeen directeur en de financieel directeur en bestaat minimaal uit:

         een beleidsevaluatie;

         een financiële nota;

         bijkomende toelichting;

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de Beleids- en beheerscyclus.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de toelichting ervan en van de rekeningstelsels.

 

Toelichting en advies

2020 was een ongewoon jaar. Corona hield de wereld in de greep, en dus ook, de gemeente en het OCMW werden met de gevolgen hiervan geconfronteerd.

 

De finale (financiële) resultaten van gemeente en OCMW zijn beter dan de geraamde resultaten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

         de belangrijkste opbrengsten voor gemeente en OCMW (aanvullende personenbelasting, opcentiemen op de onroerende voorheffing, gemeentefonds, Vlaamse en federale subsidies...) waren ongevoelig voor de coronacrisis en bleven op het verwachte peil.

         de Vlaamse en federale overheid kenden heel wat coronasubsidies toe aan gemeente en OCMW. Deze opbrengsten werden in 2020 gerealiseerd, maar zullen deels nog in 2021 gespendeerd worden.

         heel wat uitgaven vielen stevig terug: o.a. activiteiten in de vrijetijdssector, ook binnen de buitenschoolse kinderopvang (BKO) konden niet georganiseerd worden, de prijssubsidies aan het AGB vielen fors terug, zelfs de personeelskosten daalden (mede door corona)...

 

Al deze zaken samen leiden er toe dat de gemeente en het OCMW in 2020 een merkelijk groter overschot hebben geboekt dan geraamd, maar de komende jaren zal deze reserve nuttig blijken te zijn, aangezien de (financieel) negatieve effecten van de coronacrisis zich wellicht de komende jaren zullen voordoen (lagere opbrengsten aanvullende personenbelasting, meer steunaanvragen, besteding subsidies die in 2020 verworven werden...)

 

In de beleidsevaluatie wordt de stand van zaken (per 31 december 2020) voorgesteld van de verschillende actieplannen. Een aantal plannen liepen wat vertraging op (soms omwille van corona), maar in 2020 werden er toch een heel aantal zaken gerealiseerd.

 

De financiële vertaling hiervan kan als volgt samengevat worden:

 

Het exploitatieresultaat (4.326.503 euro) valt 1.943.681 euro hoger uit dan na de laatste aanpassing van het meerjarenplan verwacht werd. Dit hoger dan verwachte exploitatieresultaat biedt een extra buffer voor de uitdagingen van de komende jaren.

 

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 12.787.448 euro (+ 7.811.182 euro boven de raming), maar hier dient bij opgemerkt te worden dat dit een momentopname is op 31 december. Er werden immers voor netto 5.468.799 euro niet aangewende investeringsbudgetten overgedragen naar 2021. Dit bedrag komt als het ware op 1 januari 2021 in min van het budgettair resultaat.

 

Het balanstotaal van gemeente en OCMW bedraagt per 31 december 66.228.009 euro (+1.479.759 euro t.o.v. balanstotaal 2019).

 

De staat van opbrengsten en kosten toont een overschot van 2.975.313 euro in 2020 (ter vergelijking: in 2019 bedroeg het gezamenlijk overschot van gemeente en OCMW  244.419 euro).

 

 

In het verleden kende de gemeente jaarlijks een werkingstoelage toe aan het OCMW. Deze toelage werd bij de budgetopmaak (voorafgaand aan het boekjaar) geraamd en het jaar nadien door de gemeente integraal uitgekeerd aan het OCMW. Volgens de nieuwe BBC-regels wordt een bijdrage van de gemeente niet meer vooraf geraamd, maar wordt die bijdrage na het einde van het boekjaar onderling bepaald. Deze bijdrage moet toelaten dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen.

 

Voor 2020 werd bedraagt deze bijdrage 990.346 euro en dit werd als volgt berekend:

 

 

Deze berekeningswijze kan jaarlijks op dezelfde manier gehanteerd worden waardoor er (in de toekomst) over de jaren heen kan vergeleken worden. Inclusief deze bijdrage van 990.346 euro heeft het OCMW eind 2020 nog een overgedragen resultaat/reserve van 1.796.199 euro (zie ook schema T5: toelichting bij de balans).

 

Verdere toelichting bij de jaarrekening ter zitting.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad sluit zich aan bij het advies van het vast bureau en de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De OCMW-raad stelt de jaarrekening 2020 (gedeelte OCMW) vast.

 

Artikel 2:

De jaarrekening wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling van de globale jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Overzicht punten

 

Welzijnszorg Kempen: Besluitenlijst raad van bestuur 12 mei en 26 mei,  goedkeuring jaarverslag 2020

 

Situering

Kennisname van de jaarrekening 2020 van de Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen, onderworpen aan Deel 3, Titel 4, Hoofdstuk 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Jaarlijks stelt de algemene vergadering van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen in de loop van het eerste semester van het boekjaar, dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, de rekening vast.

Het besluit van de algemene vergadering en een afschrift van de jaarrekening van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen wordt na de vaststelling  bezorgd aan de raden voor maatschappelijk welzijn van de deelnemende OCMW’s.

De raad voor maatschappelijk welzijn kan binnen de 50 dagen na de overzending zijn opmerkingen ter kennis brengen van de provinciegouverneur.

Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van de welzijnsvereniging, met toepassing van artikel 286, § 2, en de welzijnsvereniging de digitale rapportering erover aan de Vlaamse regering heeft bezorgd.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur dd. 22 december 2017 art. 490

Besluit van 26 mei 2021 van de algemene vergadering welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen tot vaststelling van de rekening 2020.

 

Toelichting en advies

In de koppelingen vindt u de bijlagen met de linken terug.:

Jaarrekening 2020 van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen.

Besluit van de algemene vergadering van Welzijnszorg Kempen dd. 26 mei 2021.

 

KENNISNAME

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft geen opmerkingen.

De kennisname van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Overzicht punten

 

Verslavingszorg: Samenwerkingsovereenkomst Verslavingskoepel en OCMW's van Herselt, Hulshout en Westerlo.

 

Situering

De Verslavingskoepel Kempen VZW (VKK) is een netwerk- en platformorganisatie die als doel heeft de hulp voor een persoon met een verslaving in de Kempen te verbeteren. De VKK creëert samen met organisaties uit de Geestelijke Gezondheidszorg (CAW de Kempen, CGG Kempen, MSOC), de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg (huisartsen, verslavingsartsen, Ziekenhuisnetwerk Kempen), WZK en de lokale besturen van de Kempen een Kempisch model verslavingszorg. De VKK organiseert een open werking via contactgroepen en individuele gesprekken met ervaringsdragers verslaving. De ervaringsdragers geven hun anonimiteit op om hulpvragenden bij te staan met hun ervaringskennis. Ze zijn gestabiliseerde verslaafden of hun mantelzorgers. Ze informeren, sensibiliseren en gidsen het individu vanuit hun eigen verhalen en vanuit hun kennis van het zelfhulplandschap en de zorgverlening. De VKK creëert hiervoor de mogelijkheden, helpt bij nieuwe initiatieven en participeert in projecten.

De doelgroep van de werking is dan ook breed, verslavingsproblemen zonder onderscheid, personen die een verslaving hebben of gehad hebben, mantelzorgers, vrijwilligers, professionelen, … . Iedereen die betrokken is bij verslavingsproblemen wordt uitgenodigd tot participatie.

De werking is herstelgericht. De VKK bouwt bruggen tussen lokale besturen, het zelfhulplandschap en de zorgverleners om ervaringskennis en professionele kennis samen in te zetten. De ervaringsdragers kunnen zich binnen gemeenten Westerlo-Herselt-Hulshout inzetten voor Dienst Gelijke Kansen, de jeugddienst, het OCMW, buurtzorg en de maatschappelijke diensten van de politie. Zij vormen mee de brug naar contactgroepen en andere zelfhulpgroepen in de eigen gemeente, maar ook naar contactgroepen en zelfhulpgroepen in de regio, naar de huisartsen, naar de eerstelijns-drughulpverlening en naar de GGZ. Ze zijn eveneens de brug, ‘door de muren door’ (transmuraal), voor het AZ Geel en worden nu ook de brug voor AZ Herentals, AZ Mol en AZ Turnhout. Verslaving is immers een levenslang probleem, stoppen met gebruik een levenslange opdracht, waardoor elke stukje kennis en elke soort hulp een deeltje van de oplossing kan bieden. 

De doelstelling is te komen tot een samenwerking met bij de doelgroep betrokken diensten van de OCMW's van Westerlo-Herselt-Hulshout en op termijn een bijkomende overkoepelende contactgroep op te richten in gemeenten Westerlo-Herselt-Hulshout.

 

Toelichting en advies

De bedoeling is dat de lokale contactgroepen laagdrempelig zijn en dat er een proces op gang wordt gebracht samen met ervaringsdragers. Er wordt gevraagd dat de lokale besturen de kosten die hiermee gepaard gaan ten laste kunnen nemen. Voor de 3 gemeenten samen gaat het om een jaarlijkse kost van 3500 euro. Hierin zit de kost begrepen voor het organiseren van één wekelijkse contactgroep, de kilometervergoeding van de trekker van de contactgroep en de kilometervergoeding van de ervaren vrijwilliger die de lokale contactgroep begeleidt, alsook intervisie en opleiding voor de trekker en begeleider.

Deze kostprijs zal als volgt worden verdeeld: 30 % voor het OCMW van Herselt, 20% voor het OCMW van Hulshout en 50% voor het OCMW van Westerlo.

Voor de wekelijkse contactvergadering stellen we voor een lokaal ter beschikking te stellen in VTC De Mixx – Asbroek 1 te 2230 Herselt omdat deze locatie goed bereikbaar is vanuit de drie gemeenten. De kosten voor de huur van de zaal en verbruik van dranken zullen jaarlijks worden doorgerekend volgens bovenstaande verdeelsleutel.

Dit initiatief biedt een antwoord op een leemte die we momenteel aanvoelen binnen de hulpverlening. Bovendien is er een sterke band met sociale dienst zodat er een nauwe samenwerking kan zijn bij problemen. Ook individuele gesprekken met cliënt, maatschappelijk werker en ervaringsdrager behoort tot de mogelijkheden.

 

Het vast bureau gaf een positief advies op 25 mei 2021.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Zich aansluitend bij bovenstaand advies.

 

Financiële weerslag

Kosten 3.500 euro (incl. btw) waarvan 1.750 euro door te factureren aan Westerlo en 700 euro aan Hulshout, samen met de kosten voor huur zaal en drank.

Actie AC000116

Actie omschrijving We zetten in op preventie van en omgang met verslavingsproblematiek.

Nr. raming MJP000786

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 19 mei 2021 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2021.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen vzw Verslavingskoepel Kempen en de OCMW's van Herselt, Hulshout en Westerlo.

 

Artikel 2:

De ingangsdatum is 1 september 2021.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Overzicht punten

 

BKO Ramsel: aanpassing gebruikersovereenkomst met Vrije Kleuterschool De Bolster

 

Situering

Aanpassing van de gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Arcadia VZW met betrekking tot het gebruik van de polyvalente zaal met aanhorigheden gelegen te Achter Kennes 14 te Ramsel (BKO Ramsel).

 

Wettelijke gronden

- Decreet lokaal bestuur

- Gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Arcadia VZW, zoals goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020

- Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 december 2020

 

Toelichting en advies

De gebruiksovereenkomst voorziet in een jaarlijks overleg in juni tussen de eigenaar en de gebruiker.

 

Op dit overleg wordt de inventaris nagekeken (art. 1.1) en worden in onderling overleg de beschikbare periodes, dagen en uren vastgelegd gedurende dewelke de gebruiker van de polyvalente zaal en aanhorigheden gebruik kan maken tijdens het aanstaande schooljaar (art. 1.2.). Van dit overleg wordt ook gebruik gemaakt om het gedeeld gebruik van de ruimtes door BKO en de school algemeen te evalueren.

 

Het eerste jaarlijks overleg vond intussen plaats. Uit dit overleg kwamen volgende aanpassingen naar voor:

 

Inventaris

 

De school stelt bijkomend ter beschikking:

         vier rekken voor jassen en boekentassen;

         een afstandsbediening voor de dubbele poort (kant stationsstraat);

         een sleutel van de poort aan de kant van de parochiezaal.

 

De aangepaste inventaris is gekoppeld in bijlage, met de aanvullingen geel gearceerd.

 

 

Gebuiksovereenkomst

 

Verder vraagt de school om, sporadisch, gebruik te kunnen maken van de vergaderruimte. Bijvoorbeeld voor kleine vergaderingen met het CLB.

 

Hiertoe werd volgende zin toegevoegd in de gebruiksovereenkomst, in art. 1.2: "de school zal kunnen beschikken over de vergaderzaal door vooraf te reserveren via kinderopvang@ocmwherselt.be".

 

 

De aangepaste gebruiksovereenkomst is gekoppeld in bijlage, met de aanvullingen geel gearceerd.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1

Akkoord te gaan met de aangepaste gebruiksovereenkomst.

 

Artikel 2:

Akkoord te gaan met de aanpassingen aan de inventaris.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Overzicht punten

 

VARENWINKEL: bouw LDC verhoging budget

 

Situering

Op 27 september 2018 werd architect Karolien Van der Veken, Limberg 98, 2230 Herselt aangesteld voor de opmaak van het ontwerp en lastenboek in het kader van de sloop en bouw van een lokaal dienstencentrum te Varenwinkel.

December 2020 werd het dossier overgemaakt aan VIPA tot het bekomen van subsidies.

De voorafgaande vergunning als lokaal dienstencentrum werd aangevraagd.

De raad stelde in zitting van 25 januari de lastvoorwaarden vast en keurde de gunningswijze goed van lastenboek 2020/1 "Afbraak van een kapel en bouwen van een lokaal dienstencentrum te Varenwinkel".

De opdracht werd op 10 mei 201 gepubliceerd met 21 april 2021 als uiterste inschrijvingsdatum.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het vast bureau bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

 

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 februari 2017 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

         Als bijlage : Gunningsvoorstel Perceel 1 Afbraak en ruwbouw

         De opdracht wordt gegund bij wijzen van openbare aanbesteding.

         Gunningscriteria :

          Prijs en methodiek 50 punten

          Technische kwaliteit 20 punten

          Uitvoeringstermijn en planning 30 punten

         Er werden 2 offertes ingediend:

          DSV nv, Ter Heidelaan 69, 3200 Aarschot tegen nagerekend bedrag van 771.569,57 euro (incl. btw)

          Moons BV, Hasseltsebaan 73, 3940 Hechtel tegen nagerekend bedrag van 771.068,38 euro (incl. btw)

         Alle offertes werden onderworpen aan een regelmatigheidsonderzoek.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

         De werken te gunnen aan de economisch meest voordelige offerte volgens de vooropgestelde gunningscriteria zijnde DSV nv, Ter Heidelaan 69, 3200 Aarschot tegen nagerekend bedrag van 771.569,57 euro (incl. btw).

         De door DSV nv voorgestelde uitvoeringstermijn van 121 werkdagen bindend te maken bij sluiting van de opdracht.

 

Financiële weerslag

Kosten 771 569,57 euro (incl. btw) Perceel 1 Afbraak en ruwbouw

Actie AC000145

Actie omschrijving Kapel Varenwinkel: nieuwbouw polyvalente zaal annex kapel.

MJP nummer MJP001110

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 15 juni 2021 blijkt dat er onvoldoende budget is voorzien in het budget 2021.

Het visum werd geweigerd door de financieel directeur omwille van onvoldoende beschikbaar krediet.

De raad kan dit visum overrulen door elders binnen het meerjarenplan voldoende kredieten vrij te maken.

 

Voorstel :

MJP000769 (bouw LOI woningen Ramsel)

MJP000714 (bouw BKO Ramsel)

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan met het hogere benodigde budget

 

Artikel 2:

De nodige kredieten vrij te maken door verschuivingen van:

-MJP000769 (bouw LOI woningen ramsel): 100.000 euro naar MJP 0001162 kapel Varenwinkel: nieuwbouw polyvalente zaal

-MJP000714 (bouw BKO ramsel): 250.000 euro naar MJP 0001162 kapel Varenwinkel: nieuwbouw polyvalente zaal.

 

 

Publicatiedatum: 10/09/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.