Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 21 oktober 2019 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - Voorzitter

Peter Keymeulen - Voorzitter Vast Bureau

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - Leden Vast Bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - Raadsleden

Tina Vervloessem - Algemeen Directeur

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring notulen en zittingsverslag 30 september 2019

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De notulen en het zittingsverslag van 30 september 2019 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Toepassing maatregel tot tussenkomst voor minimale levering van aardgas in de winterperiode 2019-2020

 

Situering

De komende winterperiode 2019 – 2020 kunnen de OCMW’s opnieuw opteren om gebruik te maken van het systeem van ‘minimale levering van aardgas via de budgetmeter’. Dit houdt in dat een minimale hoeveelheid aardgas ter beschikking gesteld wordt aan mensen waarvoor uit sociaal onderzoek blijkt dat ze hun budgetmeter onvoldoende kunnen opladen en daardoor zonder verwarming dreigen te vallen. De kost hiervoor kan voor 70% gerecupereerd worden via de netbeheerders. De overige 30% kan gerecupereerd worden bij de hulpvrager of door het OCMW ten laste genomen worden via het energiefonds;

 

Het OCMW heeft deze maatregel ook de vorige winterperioden toegepast en dient nu opnieuw te beraadslagen of het deze maatregel ook de komende winter zal toepassen.

Deze beslissing dient formeel genomen te worden door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

De toepassingsperiode van de maatregel is van 1 november tot en met 31 maart.

 

De Sociale Dienst wenst de proactieve aanpak van de afgelopen jaren aan te houden. Dit betekent dat een maatschappelijk assistent op basis van een lijst van de distributienetbeheerder alle cliënten die hiervoor in aanmerking komen actief zal contacteren en motiveren om de maatregel aan te vragen.

 

Het gaat om algemene maatschappelijke dienstverlening in toepassing van de OCMW wet (art. 1 en art. 57, §1). Het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst dient bijgevolg per individueel gezin dat een aanvraag doet een beslissing te nemen over al dan niet toekenning van de maatregel en al dan niet ten laste name van 30% van de kosten voor de minimale levering die niet gerecupereerd kunnen worden via de netbeheerder. De Voorzitter kan dit ook bij hoogdringendheid toekennen.

 

Overwegende dat de Sociale Dienst vragende partij is om deze maatregel ook toe te passen in de winterperiode 2019-2020;

 

Gelet  op de besprekingen;

 

Wetgeving

De OCMW-wet van 8 juli 1976.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Het systeem van ‘minimale levering via de aardgasbudgetmeter’ in de winterperiode 2019-2020 toe te passen volgens de voorgestelde werkwijze.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

IOK Algemene Vergadering 5 november 2019 - Goedkeuring agenda

 

Situering

De agenda van de Algemene Vergadering van 5 november 2019 van IOK bevat volgende agendapunten:

1)    Verlenging IOK

2)    Vervanging Bestuurder

3)    Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4)    Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

5)    Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

6)    Varia

 

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de Algemene Vergadering IOK van 5 november 2019.

Verlenging IOK

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1)    Consultatie van de stakeholders

2)    Algemeen kader

3)    Evaluatie 2001-2018

4)    Missie en visie

5)    Strategische doelstellingen tot 2037

6)    Activiteitenprogramma 2019-2024

7)    Statuten

8)    Besluit

9)    Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet Lokaal Bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van het mailbericht d.d. 17 september 2019 vanwege de Voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging Intergemeentelijk Samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG dd. 30 augustus 2019.

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van en onderzoekt voormelde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 overgemaakt door IOK.

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van de mail van de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters van 17 september 2019 met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijke samenwerkingsverbanden inzake streekontwikkeling opgesteld door de VVSG van 30 augustus 2019.

De conclusie van het document ter ondersteuning van gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019 luidt als volgt:

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Wat dienstverlenende verenigingen betreft is het niet evident om een vergelijkend onderzoek te doen over mogelijke verschillende beheersvormen, aangezien zich in feite geen diverse beheersvormen aanbieden. De dienstverlening die wordt aangeboden door de streekontwikkelingsintercommunales vindt zijn grond in wettelijke of decretale regelgeving en het aanbieden van gemeenschappelijk personeel is een activiteit die zich bij uitstek binnen de gemeentelijke bevoegdheid afspeelt. Bijkomend is de gemeente steeds vrij om al dan niet te kiezen voor de specifieke dienstverlening van zijn dienstverlenende vereniging. Een gemeente heeft immers de keuze deze dienstverlening ook zelf uit te oefenen. Voor de wettelijk of decretaal opgelegde taken waarbij de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband als actor wordt genoemd, is de gemeente steeds vrij te kiezen deze zelf uit te voeren, via zijn verlengstuk of door een combinatie van beide te maken. En als het over dienstverlening gaat die niet wettelijk of decretaal aan de gemeente als actor is toegewezen, kan de gemeente ook de keuze maken (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers.”

 

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de Raad voor Maatschappelijk Welzijn zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten, te meer daar uit dit onderzoek duidelijk blijkt dat er  voor het OCMW geen meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het bestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning.

 

Vervanging Bestuurder

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van Federaal Parlementslid en Bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als Bestuurder bij IOK.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als Bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de Gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

Samenstelling adviescomités/algemeen comité

Artikel 442 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

Artikel 42 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de Raad van Bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de Voorzitter van de Raad van Bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de Burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de Raad van Bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de Burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

Artikel 443 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de Algemene Vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

Artikel 43 – Adviescomités

Volgende adviescomités worden opgericht:

Adviescomité milieu

Adviescomité ruimtelijke ordening

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.

De Voorzitter van de Raad van Bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de Raad van Bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (Burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.

Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 Burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.

De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

 

Aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn wordt gevraagd om mandaat te geven om de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en de leden van het adviescomité ICG (op voordracht van de politiezones) te benoemen.

Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur behoort tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de Algemene Vergadering.

Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de Algemene Vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro (incl. BTW).

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2014, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het voorstel van statutenwijziging (artikel 5) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed te keuren.

 

Artikel 3:

De benoeming van mevrouw Martine Taelman als Bestuurder bij IOK ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed te keuren.

 

Artikel 4:

Mandaat te geven om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 5:

Mandaat te geven om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 6:

Mandaat te geven om de leden van het adviescomité ruimtelijke ordening op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 7:

Mandaat te geven om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politiezones te benoemen.

 

Artikel 8:

Het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur goed te keuren.

 

Artikel 9:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in
4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro (incl. BTW).

 

Artikel 10:

Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de Algemene Vergadering van 5 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.