Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 26 september 2022 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout, Vic Huysmans - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Karen Broes - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 5 september 2022

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Punt bijlagen/links Audioverslag raad voor maatschappelijk welzijn van 5 september 2022
Overzicht punten

 

Verkiezing van een nieuw lid van het BCSD - Toegevoegd punt ingediend door Milo Anthonis

 

Situering

De volgende kandidaten voor het bijzonder comité voor de sociale dienst werden voorgedragen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 januari 2019:

Namens de fractie CD&V+2230:

         Erik Valgaeren, met als einddatum van zijn mandaat opgenomen: 31 december 2019 en eerste opvolger Karine Moykens, met einddatum van haar mandaat 31 december 2021 en tweede opvolger Wendy Tubbax

         Hilde Vekemans, met als einddatum van haar mandaat opgenomen: 31 december 2021 en eerste opvolger Adam Gokuzum

         Daniel Valkiers, met als einddatum van zijn mandaat opgenomen: 31 december 2021 en eerste opvolger Jente Busschodts

 

Namens de N-VA-fractie:

         Lore Kenis met als opvolger Agnes Rosa Milis. Er is geen einddatum van haar mandaat opgenomen.

         Hans Nabor Celen, met als opvolger Geert Jozef Leonie Sterckx. Er is geen einddatum van zijn mandaat opgenomen. 

 

Namens de fractie Mensen Met Mensen:

         Margareta Anna Vanlommel, met als einddatum van haar mandaat opgenomen: 31 december 2021 en eerste opvolger Jeanne Dauwen en tweede opvolger Sonja Magdalena Dora Wijnants.

 

Lore Kenis diende haar ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst bij de voorzitter, via mail op 15 augustus 2022. Haar opvolger Agnes Milis liet weten af te zien van haar mandaat. Een nieuw kandidaat-lid voor het bijzonder comité voor de sociale dienst moet bijgevolg worden geïnstalleerd.

 

Wettelijke gronden

Het decreet over het lokaal bestuur, artikelen 91, 92, 93, 94, 95 en 96 en 103.

Artikel 95. (1 januari 2019 - 12 oktober 2024)

Als een lid, voordat zijn mandaat verstreken is, ophoudt deel uit te maken van het bijzonder comité voor de sociale dienst of verhinderd is en als hij, met behoud van de toepassing van artikel 94, geen opvolger of opvolgers meer heeft, kunnen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn van de lijst of groep van lijsten die het betreffende lid heeft voorgedragen, samen een kandidaat-lid en een of meer kandidaat-opvolgers voordragen.

Artikel 92, derde tot en met zevende lid, is van toepassing op die voordrachtsakte, met dien verstande dat "verkozenen" wordt gelezen als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn".

Die voordrachtsakte wordt uiterlijk acht dagen vóór de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn waarop de geloofsbrieven van het nieuwe lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en de opvolger of opvolgers zullen worden onderzocht, aan de algemeen directeur bezorgd, die een afschrift van de akte aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgt. In dat geval is de kandidaat verkozen verklaard en worden de kandidaat-opvolgers aangesteld in de volgorde van hun voordracht. Een opvolger die op grond van zijn geslacht het lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat ontslag genomen heeft, niet kon opvolgen, wordt geacht opvolger te zijn van het nieuw verkozen lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en neemt een rang in vóór de opvolgers, vermeld op de voordrachtsakte.

Als de vervanging, vermeld in het eerste lid, niet kan doorgaan of niet plaatsvindt binnen zestig dagen, wordt met behoud van de toepassing van artikel 92, derde tot en met zevende lid, in de vervanging voorzien bij een geheime stemming in een stemronde waarbij elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn over een stem beschikt en waarbij de kandidaat die de meeste stemmen behaalt, als verkozen wordt verklaard. Bij staking van stemmen is de jongste kandidaat verkozen.

 

Artikel 103. (1 januari 2019- ...)

Het lid of de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de kennisgeving ontvangt. Het lid of de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Toelichting en advies

Lore Kenis diende haar ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst bij de voorzitter, via mail op 15 augustus 2022.

 

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn ontving bericht dat Agnes Milis afziet van haar mandaat op 7 september 2022.

 

Op 18 september 2022 werd een voordrachtsakte namens de N-VA-fractie bezorgd aan de algemeen directeur voor de installatie van een nieuw kandidaat-lid: Greet Bries.

 

De ingediende akte werd door de voorzitter van de raad op ontvankelijkheid onderzocht.

 

Het kandidaat-lid bevindt zich niet in een geval van verhindering. De geloofsbrieven van het kandidaat-lid worden door de raad voor maatschappelijk welzijn onderzocht.

 

De verkozen leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst van wie de geloofsbrieven door de raad voor maatschappelijk welzijn zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, de volgende eed af in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

In geval van algehele vernieuwing van het bijzonder comité voor de sociale dienst vindt de eedaflegging plaats tijdens de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn aansluitend op de installatievergadering van de gemeenteraad. Die eedaflegging vindt plaats in openbare vergadering.

Elke andere eedaflegging gebeurt alleen ten overstaan van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en in aanwezigheid van de algemeen directeur. Daarvan wordt een proces-verbaal opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en door de algemeen directeur en dat aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt bezorgd.

 

Artikel 1:

Akte te nemen dat de opvolger van Lore Kenis, Agnes Rosa Milis afstand doet van haar mandaat.

 

Artikel 2:

Akte te nemen dat Greet Bries wordt voorgedragen als nieuwe opvolger van Lore Kenis en het mandaat wenst op te nemen vanaf 27 september 2022.

 

Artikel 3:

De geloofsbrieven van Greet Bries goed te keuren.

 

Artikel 4:

Kandidaat-lid Greet Bries wordt verkozen verklaard als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuringsbesluit jaarrekening 2021

 

Situering

De jaarrekening 2021 van gemeente en OCMW Herselt werd op 27 juni 2022 door de respectievelijke raden vastgesteld.

 

De jaarrekening werd op 1 juli 2022 voorgelegd aan toezicht ter goedkeuring.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur art. 332 §1

 

Toelichting en advies

Het goedkeuringsbesluit dient ter kennisname aan de raad voorgelegd te worden.

 

Het besluit van de gouverneur van 25 augustus 2022 kan u in bijlage terugvinden.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

 

BKO kwaliteitshandboek: taalbeleid

 

Situering

Toevoeging aan het kwaliteitshandboek buitenschoolse kinderopvang.

 

Wettelijke gronden

VR2020 1707 DOC.0749/2QUATER: Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang.

Afdeling 3. Pedagogisch beleid

art. 10 De opvang die de organisator aanbiedt, voldoet aan de volgende voorwaarden met betrekking tot de omgang met kinderen:

3° de organisator ontwikkelt een taalbeleid, waarbij het gebruik van het Nederlands een cruciale plaats krijgt en zet in op de taalontwikkeling van de kinderen en de verwerving van de Nederlandse taal.

 

Toelichting en advies

Voor de toekenning en behoud van het kwaliteitslabel voor kleuteropvang wordt er verwacht om te werken aan een taalbeleid.

 

Dit taalbeleid kwam tot stand na overleg met enkele kinderbegeleidsters van de BKO:

 

Beleid: "Als buitenschoolse kinderopvang willen we op een speelse manier met taal bezig zijn. We stimuleren het gebruik van het Nederlands en vermijden daarin het dialect van onze streek niet. We gebruiken de taal die onze kinderen gebruiken. We praten zoals we zelf praten en gebruiken Algemeen Nederlands als we merken dat kinderen en ouders ons moeilijk verstaan. Een gezamenlijke taal zorgt voor verbinding. Zo merken we dat we automatisch ‘mooier’ praten met onze kleuters en net iets meer dialect met onze tieners en ouders. Bij anderstalige kinderen en ouders proberen we het met de woorden en taal die we zelf kennen, maken we gebruik van pictogrammen en eventueel onze vertaalcomputer. "

 

Doelstellingen:

         "Stimuleren van de Nederlandse taal.

         Gebruik van het Algemeen Nederlands en het dialect.

         Op een speelse manier met taal bezig zijn.

         Samenwerken met de bibliotheek."

 

 

Hoewel de vorm van het kwaliteitshandboek niet langer een verplichte inhoud heeft vanuit Agentschap Opgroeien, is het wel het ideale instrument om ons taalbeleid in op te nemen. Er werd wel gekozen om dit op een eenvoudigere manier weer te geven, zodat het beter werkbaar wordt voor de BKO.

Dit taalbeleid wordt opgenomen in het kwaliteitshandboek onder:

 3. Kwaliteitsmanagementsysteem

 3.3 Procedures en processen

 3.3.2 Realisatie pedagogisch beleid

 3.3.2.5 Taalbeleid

 

Er werden bij het taalbeleid ook enkele acties geformuleerd waar de komende periode aan gewerkt wordt:

         20 % van onze jaarlijkse ‘Sint’-aankopen of speelgoed wordt besteed aan spelletjes die de taal stimuleren. Dit per locatie.

 

         We voorzien vijf leesboxen die worden doorgeschoven in de locaties. Ze bevatten strips, tijdschriften, leesboeken, voorleesboeken, audioboek, …

 

In 2022 wordt er uit het zomerbudget een 2.000 euro voorzien om deze boxen in leven te roepen. Nadien wordt er jaarlijks een nader te bepalen bedrag voorzien om de boxen aan te vullen of te vervangen.

 

         Storycubes, een spel dat verhalen vertellen stimuleert, werden aangekocht en de verschillende versies circuleren onder de locaties.

 

         Ons huidig materiaal aan strips en dvd’s wordt door de begeleiding bekeken en van label voorzien om nadien ook te kunnen rouleren onder de verschillende locaties.

 

         De tijdschriften aangekocht door de dienst rouleren onder de locaties en zal nadien aangeboden worden aan de onthaalouders via de tweemaandelijks boekenzakjes en nadien in de bibliotheek ter beschikking gesteld worden. Zo dienen ze niet enkel als opvulling in de bergruimte.

 

         De bibliotheek voorziet een aanbod aan themakoffers die door de BKO en externen kunnen worden uitgeleend. Thema’s kunnen gaan over rouwen, diversiteit, …

 

         Het voorleeskwartiertje van de bibliotheek willen we uitbreiden en 1 à 2 keer per jaar ook in de andere opvanglocaties laten plaatsvinden. Op deze momenten is de BKO ook toegankelijk voor andere kinderen. Herselt zal blijven aansluiten in de bibliotheek zelf.

 

         De begeleiding wordt gestimuleerd om meer voor te lezen in de opvang.

 

         De begeleiding wordt gestimuleerd om via de bibliotheek op regelmatige basis boeken en strips uit te lenen. Elke locatie beschikt over een eigen uitleenkaart.

 

         In samenwerking met de bibliotheek willen we in het najaar van 2022 of voorjaar 2023 een vorming voorzien rond voorlezen. Deze is toegankelijk voor kinderbegeleiders, bibliotheekvrijwilligers en de administratie van beide diensten. Afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen wensen we de deelnemers verder aan te vullen met bijvoorbeeld de onthaalouders, vrijwilligers Huis van het Kind en anderen.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het taalbeleid en neemt kennis van de concrete acties die uitgevoerd worden.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met het voorgestelde taalbeleid.

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Overzicht punten

 

Opvolgingsrapport 1e semester 2022

 

Situering

Het Decreet Lokaal Bestuur (art. 263) bepaalt dat er tussentijds een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze opvolgingsrapportering is minder gericht op de bewaking van de kredieten, die op hoog niveau geautoriseerd werden, maar vooral op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen en onderliggende actieplannen en acties.

 

Conform art. 29 van het besluit van de Vlaamse regering m.b.t. de Beleids- en beheerscyclus bevat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen:

         Een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

         Een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

         In voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan en de aanpassing ervan

         In voorkomend geval, de wijzigingen van de financiële risico’s

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur

Besluit Vlaamse regering m.b.t. de Beleids- en Beheerscyclus.

 

Toelichting en advies

In bijlage kan u het opvolgingsrapport voor het eerste semester 2022 terugvinden.

 

Er is geen officieel rapportmodel voorgeschreven door de Vlaamse Overheid. Het kan door het lokaal bestuur naar eigen inzichten en eigen informatienoden aangevuld worden. Voortaan is het de bedoeling dat dit rapport gemaakt wordt met behulp van Pepperflow.

 

De minimaal voorgeschreven opvolgingsrapportering focust in principe enkel op de prioritaire actieplannen, maar er wordt voorgesteld om in deze opvolgingsrapportering over alle actieplannen, prioritair of niet, een stand van zaken toe te lichten. Ook de onderliggende acties worden verder toegelicht en beoordeeld.

 

De geraamde kosten en opbrengsten worden per actie opgenomen. De acties werden individueel bekeken (stand van zaken, tijd en geld) en aan de hand van een kleurenmatrix beoordeeld.

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 25/10/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.