Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 30 januari 2023 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Wendy Tubbax - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2022

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Punt bijlagen/links Audioverslag RMW en gemeenteraad van 19 december 2022
20221219 Notulen RMW.pdf Download
Overzicht punten

 

Schuldbemiddeling: modelovereenkomst OCMW - cliënt

 

Situering

De Vlaamse regering stelde een nieuwe modelovereenkomst schuldbemiddeling vast die ieder Vlaams OCMW dient af te sluiten met cliënten waarvoor een traject schuldbemiddeling wordt opgestart na 9 december 2022.

 

Wettelijke gronden

Besluit van de Vlaamse regering van 9 september 2022 tot wijziging van artikel 14 en bijlage I van het besluit van de Vlaamse regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling.

 

Toelichting en advies

Dit besluit bepaalt in bijlage de nieuwe modelovereenkomst voor schuldbemiddeling. De inhoud blijft dezelfde maar de modelovereenkomst is opgesteld in een heldere taal, zodat ze beter begrijpbaar is voor de doelgroep. Ook wordt een vermeld grensbedrag in frank omgezet naar euro.

Het OCMW mag de inhoud van de modelovereenkomst schuldbemiddeling niet wijzigen.

 

KENNISNAME

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de nieuwe modelovereenkomst voor schuldbemiddeling, te gebruiken voor opstartende trajecten schuldbemiddeling na 9 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

 

Patrimonium: Aanpassing pachtprijzen ingevolge verhoging coëfficiënt

 

Situering

Driejaarlijks verschijnen nieuwe wettelijke coëfficiënten voor een bepaling van de pachtprijzen in het Belgisch Staatsblad. De verpachtende openbare besturen kunnen de prijzen van de lopende pachten herzien op de eerstvolgende vervaldag en aanpassen met vermelde coëfficiënt.

 

Wettelijke gronden

4 november 1969 (en latere wijzigingen): Wet tot beperking van de pachtprijzen, meer bepaald artikel 2, § 3-4.

11 september 1989 (en latere wijzigingen): koninklijk besluit betreffende de pachtprijzencommissies.

 

Toelichting en advies

In het Belgisch Staatsblad van 13 december 2022 werden de coëfficiënten vastgesteld voor de berekening van de pachtprijzen.

Voor de gronden gelegen in de Kempen in de provincie Antwerpen werd een coëfficiënt van 12,57 vastgesteld (vorig coëfficiënt 10,32).

De individuele pachtprijzen dienen bepaald te worden in de besloten zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn volgt het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Actie

AC000023

Actie omschrijving

We innen belastingen en retributies.  

MJP nummer

MJP000397

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan de herziening van de prijzen van de lopende pachten volgens de wettelijke coëfficiënten door de pachtprijzencommissie vastgesteld, als volgt: het kadastrale inkomen x 12,57 (= coëfficiënt voor de Kempen – Belgisch Staatsblad 13  december 2022).

 

Artikel 2:

Deze herziening toepasselijk te stellen op de eerstvolgende vervaldag.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

 

BKO kwaliteitshandboek: procedure grensoverschrijdend gedrag

 

Situering

De procedure voor het voorkomen en reageren op grensoverschrijdend gedrag werd aangepast. Deze leggen we ter goedkeuring voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Wettelijke gronden

VR 2020 1707 DOC.0749/2QUATER

Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang

Hoofdstuk 2. kwaliteitsvoorwaarden

Afdeling 1. organisatorisch beleid

Art. 5. 2° integriteit: ... met specifieke aandacht voor de positieve omgang met diversiteit en het voorkomen van en gepast reageren op discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.

Afdeling 4. Medewerkersbeleid

Art. 15. De begeleiders voldoen aan de volgende voorwaarden:

2° Ze hebben kennis en kunde om te handelen in crisissituaties.

 

 

Toelichting en advies

De procedure om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en er gepast op te reageren indien het zich toch zou voordoen is herschreven. De procedure is gebaseerd op de brochure van Kind & Gezin: grensoverschrijdend gedrag: preventie, detectie en aanpak.

De procedure en de brochure zijn toegevoegd in de bijlage.

 

Het vast bureau verleende gunstig advies bij deze procedure.

 

Naast het hebben van een procedure is het ook noodzakelijk dat medewerkers signalen van grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen en hier gepast op kunnen reageren. Hiervoor wordt er in het voorjaar van 2023 een vorming voorzien voor al het BKO-personeel via sensoa.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De procedure rond grensoverschrijdend gedrag uit het kwaliteitshandboek van de dienst buitenschoolse kinderopvang goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt Groen Herselt: Persoonlijke hygiëne i.f.v. menstruatiearmoede. - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Toelichting door raadslid Karen Broes

 

Situering

Menstruatie-armoede betekent dat mensen die hun maandstonden krijgen niet of moeilijk aan beschermingsproducten geraken.

 

In het verlengde daarvan is ook persoonlijke hygiëne een belangrijk gegeven. Tijdens de menstruatie heeft de vrouw vaker nood aan zich op te frissen. Met de huidige energiecrisis is het voor veel mensen moeilijk om rond te komen en ze besparen op (sanitaire) verwarming en dus ook persoonlijke hygiëne.

 

Toelichting en advies

5% van de Vlaamse meisjes bleef al eens weg van school omdat ze geen geld had om menstruatie-producten te kunnen kopen. Bij jonge meisjes die leven in materiële deprivatie miste 15% al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten.

In Vlaanderen heeft 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar al wel eens niet genoeg geld gehad om menstruatieproducten te kunnen kopen. Bij meisjes die leven in materiële deprivatie loopt dit op tot 45%.

Ongeveer 11% van de Vlaamse meisjes leende al eens menstruatieproducten omdat ze er zelf geen geld voor had.

 

De helft van de Vlaamse meisjes gebruikte al wel eens een dubbelgevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten had. Meisjes in materiële deprivatie doen dit vaker dan anderen: 65% van de meisjes in materiële deprivatie zoekt een andere oplossing.

De mentale impact van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten is groot. Het zorgt voor stress en angst voor lekken.

Daarnaast is er nog nood aan persoonlijke hygiëne bij deze meisjes en vrouwen. Het is niet altijd mogelijk om zich voldoende te wassen tijdens deze periode wegens hoogoplopende kosten.

Bron: Caritas Vlaanderen, Bruzelles

 

Wij stellen daarom voor om via het OCMW een bedeling te regelen van menstruatieproducten voor de meest kwetsbare meisjes en vrouwen in Herselt. Het inzamelen van deze producten, kan gepromoot worden via de gemeente o.a. in Herselt Leeft! en sociale media zodat inwoners menstruatieproducten kunnen doneren (soortgelijk aan de inzameling van de pamperbank). Daarnaast kunnen vrouwen en meisjes via het OCMW een soort pasje aanvragen om x keer per maand te komen douchen in de douchefaciliteiten van vrijetijdscentrum de Mixx. Op vertoon van dit pasje, kunnen de toezichters deze vrouwen en meisjes begeleiden naar de sanitaire faciliteiten. Evenals zullen er brochures meegegeven worden met de werking, suggesties van uren waarop het minder druk verwacht te zijn en de aangeboden menstruatieproducten.

 

Financiële weerslag

Te bekijken, het gebruik van de sanitaire installaties van VTC de Mixx.

 

Voorstel tot besluit

Artikel 1:

Met het oog op menstruatiearmoede zet de gemeente een inzamelpunt(en) op voor het inzamelen van menstruatieproducten (maandverbanden, tampons, menstruatiecups…).

 

Artikel 2:

De gemeente maakt de inzameling van menstruatieproducten periodiek kenbaar via verschillende kanalen zodat inwoners kunnen doneren.

 

Artikel 3:

De gemeente/OCMW zorgt voor de verdeling van de menstruatieproducten bij het doelpubliek.

 

Artikel 4:

De gemeente voorziet sanitaire faciliteiten in VTC de Mixx, eventueel aangevuld met andere locaties, voor vrouwen en meisjes die via het OCMW toelating kregen om gratis te komen douchen.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Schepen Elke Verlinden licht de acties toe die het OCMW sinds 2021 onderneemt op vlak van menstruatiearmoede.

Ze legt uit op welke manier elke piste werd onderzocht en waarom deze wel of niet goed werd bevonden, en ze suggereert de LAC-werking als alternatief voor douche beurten.

 

Voorstel amendement door schepen Elke Verlinden:

 

Artikel 1:

Project rond menstruatie-armoede van het Huis van het Kind verder ondersteunen.

 

Artikel 2:

De gemeente/OCMW blijft aandacht besteden aan de problematiek menstruatie-armoede en zorgt voor regelmatige verspreiding op maat van materiaal via de voedselpakketten én neemt elke bijkomende vraag hierrond individueel ter harte.

 

Artikel 3:

Het OCMW blijft inzetten op een outreachende LAC-werking om de energie-problematiek structureel aan te pakken. De gemeente stelt sanitaire faciliteiten in VTC de Mixx voor personen die via het OCMW toelating kregen om gratis te komen douchen (individuele vragen).

 

Raadslid Karen Broes stelt toevoeging van artikel 4 voor:

 

Artikel 4:

Communicatie hierover bijkomend in de kijker te zetten (Herselt leeft en social media) en als OCMW een sensibiliserende functie opnemen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Project rond menstruatie-armoede van het Huis van het Kind verder ondersteunen.

 

Artikel 2:

De gemeente/OCMW blijft aandacht besteden aan de problematiek menstruatie-armoede en zorgt voor regelmatige verspreiding op maat van materiaal via de voedselpakketten én neemt elke bijkomende vraag hierrond individueel ter harte.

 

Artikel 3:

Het OCMW blijft inzetten op een outreachende LAC-werking om de energie-problematiek structureel aan te pakken. De gemeente stelt sanitaire faciliteiten in VTC de Mixx voor personen die via het OCMW toelating kregen om gratis te komen douch  en (individuele vragen).

 

Artikel 4:

Communicatie hierover bijkomend in de kijker te zetten (Herselt leeft en social media) en een sensibiliserende functie opnemen.

 

 

De voorzitter sluit het openbare gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn om 20.56 uur.

 

De voorzitter opent het besloten gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn om 21.00 uur.

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Overzicht punten

 

Patrimonium: Individuele aanpassing pachtprijzen ingevolge verhoging coëfficiënt

 

Goedgekeurd

 

 

Publicatiedatum: 28/02/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.