Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 28 april 2025
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Tim Tubbax Evelien Van Bedts Annick Tubbax Mark Van den Wouwer Raf Vangenechten Fien Bries Femke Poelmans Peter Keymeulen Maria Leirs Christiane Van Thielen Hava Gokuzum Luc Peetermans Kathleen Helsen Elke Verlinden Els Van de Kerckhof Greet Bries Hilde Van Reet Mireille Colson Ronan Korthout Emelie Laeremans Anneleen Maris Milo Anthonis Kristof Van Dingenen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Definitie begrip 'dagelijks bestuur' en delegatie bij reglement van bepaalde bevoegdheden door de raad
Situering
De gemeenteraad respectievelijk raad voor maatschappelijk welzijn beschikt overeenkomstig art. 40, §1 resp. art. 77, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen) over de volheid van bevoegdheid.
Bepaalde bevoegdheden kunnen overeenkomstig art. 41, 1e lid resp. art. 78, 1e lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen) door de gemeenteraad resp. raad voor maatschappelijk welzijn bij reglement toevertrouwd worden aan het college van burgemeester en schepenen resp. vast bureau.
Art. 41 §2, 8° en art. 78 tweede lid 9° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen) bepaalt dat de gemeenteraad resp. de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is voor het vaststellen van wat onder het begrip “dagelijks bestuur” moet worden verstaan.
De doelstelling is om een efficiënte en flexibele werking te kunnen opzetten, binnen een transparant en duidelijk bevoegdheidskader. Hiervoor willen we dezelfde regeling hanteren voor alle gemeentelijke rechtspersonen.
We combineren de invulling van het begrip “dagelijks bestuur” met een aantal delegaties bij reglement, om ondanks de juridische nuance toch enige coherentie te bereiken.
Wettelijke gronden
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen (artikels 40, 41, 56, 77, 78, 84 en 235). Verder vermeld als DLB.
● Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (en latere wijzigingen) (artikel(s) 41, 42, 47, 48). Verder vermeld als wet OO.
● Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten (en latere wijzigingen) (art. 37, 38). Verder vermeld als KB Uitvoering.
● Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren (en latere wijzigingen). Verder vermeld als KB Plaatsing.
Toelichting en advies
Het is wenselijk het begrip 'dagelijks bestuur' en overige te delegeren bevoegdheden duidelijk te omschrijven met het oog op een duidelijke invulling van de bevoegdheden die de raad voor maatschappelijk welzijn onder dit begrip aan het vast bureau toevertrouwd.
1) Algemene visie ten aanzien van dagelijks bestuur en te delegeren bevoegdheden
Het begrip “dagelijks bestuur” in de enge zin van art. 78, lid 2, 9°, is enkel gericht op de vaststelling van plaatsingsprocedure en voorwaarden van overheidsopdrachten. Enkel dit luik kan via de invulling van het begrip door de raad als een bevoegdheidsverdeling tussen raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau worden vastgesteld.
Andere bevoegdheden die in een concept ‘dagelijks bestuur’ in brede zin gevat zouden kunnen worden, moeten voor zover dit nog niet in regelgeving werd vastgelegd, expliciet via reglement aan het vast bureau worden toevertrouwd door de raad.
Dit zijn de handelingen die betrekking hebben op de regeling van de behoeften van het dagelijks leven, de zaken van een gering belang en de zaken die naar snelheid van optreden een dringend karakter vertonen.
Gelet op de bepaling van het DLB dat het vast bureau instaat voor de uitvoering van de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn, met inbegrip van de uitvoering van vastgestelde reglementen, hoeven daaromtrent geen bepalingen te worden opgenomen in de begripsdefinitie rond 'dagelijks bestuur' of delegatie van overige bevoegdheden.
Ook andere bevoegdheden die door wetten of decreten specifiek aan het vast bureau worden toevertrouwd, vallen buiten het toepassingsgebied van dit besluit.
2) Overheidsopdrachten
Voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten is volgens het DLB steeds het college/vast bureau (art. 56 §3 4° en 84 §3 4° DLB) bevoegd.
Voor de vaststelling van de plaatsingsprocedureen de voorwaarden van overheidsopdrachten is volgens het DLB de raad (art. 41 10° en 78 10° DLB) bevoegd, tenzij :
● er sprake is van dwingende en onvoorziene omstandigheden; (art. 56 §4 en 84 §4 DLB);
● de raad voor maatschappelijk welzijn de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden voor de betreffende opdracht nominatief aan het vast bureau heeft toevertrouwd; (art. 41 10° b) en 78 10°b) DLB);
● het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur' (art. 41 10° a) en 78 10°a) DLB).
Een goede definiëring van het begrip dagelijks bestuur bij overheidsopdrachten moet het bestuur in staat stellen om soepel te werken, gelet op de hoeveelheid aankopen en de frequentie van vergaderen van de raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau.
Tijdens de uitvoering van een opdracht is snel en soepel kunnen handelen belangrijk, vandaar dat het aanbrengen van wijzigingen aan lopende opdrachten en het plaatsen van aanvullende werken, leveringen of diensten grotendeels binnen dagelijks bestuur valt. Hoewel juridisch kan worden aangevoerd dat de beslissing tot wijziging valt onder de uitvoering van overheidsopdrachten en daarmee sowieso een bevoegdheid van het vast bureau betreft, lijkt het wenselijk dit te expliciteren omdat de wijziging de vastgestelde voorwaarden van de opdracht kan veranderen. Binnen de grenzen die door de wet OO en het KB Uitvoering worden gesteld, kunnen de nodige wijzigingen in het kader van dagelijks bestuur aan het vast bureau worden toevertrouwd.
Ten overvloede wordt er op gewezen dat dit onderdeel van het begrip 'dagelijks bestuur' enkel ingaat op het bevoegde orgaan voor de vaststelling van de plaatsingsprocedures en voorwaarden. De mate van delegatie die hierin belegd wordt, laat de toepassing van de wet OO onverlet.
Voorgesteld wordt het bepalen van drempelwaarde voor de invulling van het begrip “dagelijks bestuur” te koppelen aan de drempelwaarde die in de wet OO zijn opgenomen voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (art. 42, §1, 1° a) wet OO). Deze drempelwaarde is bij goedkeuring van dit reglement 143.000 euro, exclusief btw. Heel veel steden en gemeenten hanteren deze wettelijk bepaalde drempelwaarde om de begripsbepaling op af te stemmen.
De waarde van de overheidsopdrachten wordt bepaald op basis van de in art. 7 KB Plaatsing vastgestelde ramingsregels.
Overheidsopdrachten die volgens dit voorstel passen binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’, zijn de volgende:
● De overheidsopdrachten met een geraamde waarde tot en met het bedrag bepaald in artikel 42 §1 1° a) van de wet van 17 juni 2016 (m.i.v. latere aanpassingen en wijzigingen, vanaf 1 januari 2024 143.000 euro excl. btw) van het investeringsbudget en het exploitatiebudget, ongeacht de looptijd van de opdracht.
● De beslissingen met betrekking tot het aanbrengen van wijzigingen aan een lopende overheidsopdracht, waarvan de gunningswijze en -voorwaarden initieel door de raad voor maatschappelijk welzijn bepaald werd, genomen in toepassing van artikel 37 en 38 van het KB Uitvoering.
Daarnaast brengen sommige besturen ook volgende opdrachten onder het begrip dagelijks bestuur:
● De overheidsopdrachten voor uitgaven voor investeringen die nominatief zijn opgenomen in het investeringenbudget (ongeacht het bedrag). Het nominatieve karakter van een investering dient duidelijk te blijken uit het goedgekeurde budget en/of één van de bijlagen bij dit budget, die mee ter goedkeuring werden voorgelegd.
Voorgesteld wordt om dit niet te doen in functie van de éénduidigheid ten aanzien van drempelwaarden en om het eventuele gebruik van nominatieve investeringen niet met aanvullende voorwaarden te belasten.
In aanvulling op de invulling van het begrip “dagelijks bestuur” wordt voorgesteld om zowel de toetreding tot een aankoopcentrale als de toetreding tot een occasionele gezamenlijke opdracht, via reglement te delegeren aan het vast bureau, voor zover de geraamde opdrachtwaarde eveneens onder de drempel bepaald in art. 42 §1, 1° a) wet OO blijft.
Dit zijn aankoopmogelijkheden waarbij een aanbestedende overheid is vrijgesteld van het zelf organiseren van een plaatsingsprocedure. Dit is ook de reden waarom dit niet onder de invulling van het begrip “dagelijks bestuur” kan worden gebracht, maar via reglement gedelegeerd moet worden.
Op deze manier worden alle overheidsopdrachten onder deze drempel een bevoegdheid van het vast bureau, alle opdrachten boven deze drempel komen toe aan de raad.
3) Financiële aangelegenheden (leningen en beleggingen)
● Inzake financiële aangelegenheden is het wenselijk het aangaan van leningen voor een periode langer dan 1 jaar en voor het goedkeuren van de voorwaarden waaronder een lening in de markt moet worden geplaatst, toe te vertrouwen aan het vast bureau.
● Ook het aangaan van beleggingen van kapitaal voor een periode langer dan 1 jaar, kunnen aan het vast bureau worden toevertrouwd.
Voor beide bovenstaande punten geldt overigens dat wanneer het korter dan 1 jaar is, dit een bevoegdheid van de financieel directeur betreft.
4) Overeenkomsten
De beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten, die uitdrukkelijk zijn toegewezen aan de raad voor maatschappelijk welzijn of deze bedoeld in art. 78, 2e lid, 6° DLB, vallen buiten de reikwijdte van dit besluit.
Wat overige overeenkomsten betreft, zoals samenwerkingsovereenkomsten met derde partijen, projectovereenkomsten in het kader van te geven of te ontvangen subsidies, uitvoeringsovereenkomsten bij werken e.d., is het ook aangewezen om het bestuur in staat te stellen om soepel te werken en de continuïteit van de dienstverlening te verzekeren, gelet op de frequentie van vergaderen van de raad voor maatschappelijk welzijn en vast bureau.
Kunnen worden toevertrouwd aan het vast bureau bij reglement:
● het goedkeuren van overeenkomsten zonder financiële impact;
● het goedkeuren van overeenkomsten, waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget en die het bestuur niet verbinden voor meer dan een jaar;
● het goedkeuren van overeenkomsten, voor maximum 4 jaar, waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget voor zover de grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, (cf. art. 42, §1, 1° a wet OO) niet wordt overschreden;
● het goedkeuren van (samenwerkings)overeenkomsten met begunstigden van nominatieve subsidies die door de raad werden toegekend binnen volgende grenzen:
Grensbedrag cumulatief \\ Looptijd | ≤ 1 jaar | > 1 jaar en ≤ 4 jaar | > 4 jaar |
≤ grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking | vast bureau | vast bureau | raad voor maatschappelijk welzijn |
> grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking | raad voor maatschappelijk welzijn | raad voor maatschappelijk welzijn | raad voor maatschappelijk welzijn |
Investeringstoelage | raad voor maatschappelijk welzijn |
5) Mogelijkheid tot verder delegeren
De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert het vast bureau en geeft toelating aan het vast bureau om deze taak (gedeeltelijk) verder te delegeren aan de algemeen directeur of andere personeelsleden.
Stemming over het besluit:
Stemmen voor:
Luc Peetermans, Ronan Korthout, Kathleen Helsen, Tim Tubbax, Raf Vangenechten, Peter Keymeulen, Christiane Van Thielen, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Evelien Van Bedts, Maria Leirs, Elke Verlinden, Anneleen Maris, Hava Gokuzum, Els Van de Kerckhof, Greet Bries, Annick Tubbax, Fien Bries, Femke Poelmans en Emelie Laeremans
Stemmen tegen:
Milo Anthonis en Kristof Van Dingenen
BESLUIT
Artikel 1 - definitie begrip 'dagelijks bestuur'
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat volgende elementen vallen onder het begrip 'dagelijks bestuur', zoals bedoeld in art. 78, lid 2, 9° van het Decreet over het lokaal bestuur:
● De overheidsopdrachten met een geraamde waarde tot en met het bedrag bepaald in artikel 42 §1 1° a) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (m.i.v. latere aanpassingen en wijzigingen, vanaf 1 januari 2024 143.000 euro excl. btw) van het investeringsbudget en het exploitatiebudget, ongeacht de looptijd van de opdracht.
● De beslissingen met betrekking tot het aanbrengen van wijzigingen aan een lopende overheidsopdracht, waarvan de gunningswijze en -voorwaarden initieel door de raad voor maatschappelijk welzijn bepaald werd, genomen in toepassing van artikel 37 en 38 van het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten,
Artikel 2: - aankopen zonder eigen plaatsingsprocedure
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit zowel de toetreding tot een aankoopcentrale als de toetreding tot een occasionele gezamenlijke opdracht, via reglement te delegeren aan het vast bureau, voor zover de geraamde opdrachtwaarde eveneens onder de drempel bepaald in art. 42 §1, 1° a) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten blijft.
Artikel 3 – financiële verbintenissen
§1. De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het aangaan van leningen voor een periode langer dan 1 jaar en voor het goedkeuren van de voorwaarden waaronder een lening in de markt moet worden geplaatst, via reglement toe te vertrouwen aan het vast bureau.
§2. De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het aangaan van beleggingen van kapitaal voor een periode langer dan 1 jaar, via reglement toe te vertrouwen aan het vast bureau.
Artikel 4 - andere overeenkomsten
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit via reglement toe te vertrouwen aan het vast bureau:
● het goedkeuren van overeenkomsten zonder financiële impact;
● het goedkeuren van overeenkomsten, waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget en die het bestuur niet verbinden voor meer dan een jaar;
● het goedkeuren van overeenkomsten, voor maximum 4 jaar, waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget voor zover de grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, (cf. art. 42, §1, 1° a wet OO) niet wordt overschreden;
● het goedkeuren van (samenwerkings)overeenkomsten met begunstigden van nominatieve subsidies die door de raad werden toegekend binnen volgende grenzen:
Grensbedrag cumulatief \\ Looptijd | ≤ 1 jaar | > 1 jaar en ≤ 4 jaar | > 4 jaar |
≤ grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking | vast bureau | vast bureau | raad voor maatschappelijk welzijn |
> grens voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking | raad voor maatschappelijk welzijn | raad voor maatschappelijk welzijn | raad voor maatschappelijk welzijn |
Investeringstoelage | raad voor maatschappelijk welzijn |
Artikel 5 - mogelijkheid tot verder delegeren
De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert het vast bureau als budgethouder voor de opdrachten van dagelijks bestuur en geeft toelating aan het vast bureau om deze taken vervat in artikels 1 t.e.m. 4 van dit besluit (gedeeltelijk) verder te delegeren aan de algemeen directeur die deze desgevallend verder kan delegeren aan andere personeelsleden.
Artikel 6 - inwerkingtreding
De invulling van het begrip dagelijks bestuur en de delegaties opgenomen in dit reglement treden onmiddellijk na goedkeuring en bekendmaking in werking en vervangt vanaf deze datum alle voorgaande besluiten over het dagelijks bestuur en delegatie van vermelde bevoegdheden.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Beheerscomité GiD PBW - aanduiding afgevaardigde voor de algemene vergaderingen
Situering
Mail van 10 april 2025 vanuit de Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GiD PBW) om de vernieuwing van de mandaten voor legislatuur 2025-2030 voor het beheerscomité GiD PBW te agenderen.
Wettelijke gronden
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
Koninklijk besluit van vergunning van 13 juni 2018 waarbij voor de werking van de Gemeenschappelijke interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GiD PBW), wordt voorzien in een beheerscomité
Artikel 2.3. van voormeld KB van de voorwaarden over de organisatie van het beheerscomité van de gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk
Toelichting en advies
Vanuit GiD PBW wordt gevraagd om in het Beheerscomité GiD PBW personen te laten zetelen die belast zijn met het dagelijks beheer van de aangesloten besturen - in concreto het college van burgemeester en schepenen, werknemersvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de Federale Overheidsdienst – Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD – WASO).
Vanuit de gemeente moet één vertegenwoordiger in het Beheerscomité GiD PBW worden aangeduid.
Het beheerscomité vergadert 1 keer per jaar. Binnen het beheerscomité wordt een dagelijks bestuur gevormd. De samenstelling en werking van zowel het beheerscomité als het dagelijks bestuur is vastgelegd in een reglement van inwendige orde. Er is geen presentiegeld voorzien.
GiD PBW vraagt om uiterlijk op 19 mei 2025 de afgevaardigde in het beheerscomité mee te delen.
(IOK laat weten dat gemeente en OCMW dezelfde persoon dienen af te vaardigen.)
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om Ronan Korthout aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in het Beheerscomité van de gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk (GiD PBW) van IOK voor de legislatuur 2025-2030.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Eerstelijnszone Zuiderkempen: afvaardiging bestuursorgaan
Situering
De vzw Eerstelijnszone Zuiderkempen werd opgericht. Gemeente en OCMW Herselt beslisten in zitting van 16 december 2019 om toe te treden tot de vzw Eerstelijnszone Zuiderkempen.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur - 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden - 29 juni 2018.
Decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders - 26 april 2019.
Besluit van de Vlaamse regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijns- zorgaanbieders -17 mei 2019.
Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 juni 2020.
Toelichting en advies
Peter Keymeulen, schepen welzijn en Inne Hermans, coördinator zorg en welzijn zijn afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Eerstelijnszone Zuiderkempen.
Elk lokaal bestuur heeft recht op één afgevaardigde binnen het bestuursorgaan. Elke Verlinden wenst haar mandaat als bestuurder te beëindigen. De bestuurders moeten worden voorgedragen door de cluster. Op het overleg met de 6 lokale besturen van de Zuiderkempen op 13 maart werd Inne Hermans voorgedragen als bijkomende bestuurder voor ELZ Zuiderkempen.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
Inne Hermans, coördinator zorg en welzijn wordt afgevaardigd als lid in het bestuursorgaan van de vzw Eerstelijnszone Zuiderkempen.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
IOK - algemene vergadering op 13 juni 2025 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
Situering
De algemene vergadering van IOK gaat door op vrijdag 13 juni 2025 om 14 uur in Den Eyck, Houtum 39 in Kasterlee.
Wettelijke gronden
Decreet over het lokaal bestuur
De statuten van IOK
Toelichting en advies
De agenda van de algemene vergadering van 13 juni 2025 bevat volgende agendapunten:
1) Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024
2) Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2024
3) Resultaatsbestemming 2024
4) Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024, afgesloten per 31 december 2024
5) Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2024
6) Samenstelling adviescomités/algemeen comité
7) Goedkeuring Code goed bestuur
8) Aanstelling Commissaris-revisor
9) Goedkeuring evaluatierapport over de werking IOK
10) Goedkeuring meerjarenactiviteitenprogramma en meerjarenbegroting 2025-2030 IOK (ondernemingsplan)
11) Participatie Creat Services dienstverlenende vereniging
12) Afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg voor werkingsgebied IGS-Wonenprojecten
13) Afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg werkingsgebied Energiehuis
14) Afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied IGS-wonenprojecten
15) Afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied Energiehuis
16) Toetreding welzijnsverenigingen tot IOK
17) Varia
Het overzicht van de presentiegelden 2024 is opgenomen in de jaarrekening.
Tijdens de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 januari 2025 werd Hava Gokuzum aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IOK en Evelien Van Bedts als plaatsvervanger.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 13 juni 2025.
De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024.
De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024.
De raad neemt kennis van het verzoek om een goedkeuringsmandaat voor de samenstellingen van algemeen comité en de adviescomités ruimtelijke ordening, adviescomité milieu en het adviescomité ICG op voordracht van de deelnemers.
Enerzijds wordt er in bepaalde gemeenten een coördinatie vastgesteld waarbij een schepen van omgeving wordt aangesteld die sectorbevoegdheden van zowel milieu als ruimtelijke ordening toevertrouwd krijgt.
Anderzijds is er een herverkaveling in die zin dat zowel milieu als ruimtelijke ordening worden verdeeld:
- in specifieke deelsectoren van milieu zoals klimaat, duurzaamheid, afvalbeleid, energie, waterbeheer, bosbeheer en groenbeheer;
- in specifieke deelsectoren van ruimtelijke ordening zoals wonen, stedenbouw, mobiliteit, dorpskernvernieuwing, coördinatie masterpannen & RUP’s.
Om hierover discussie binnen gemeenten te vermijden, wordt door de raad van bestuur van IOK voorgesteld dat de gemeenten de mogelijkheid krijgen om zowel voor het adviescomité milieu als voor het adviescomité ruimtelijke ordening elk 2 mandatarissen (burgemeester of schepenen) voor te dragen, zodat per adviescomité 2 mandatarissen kunnen participeren, waarbij de agenda richtinggevend kan zijn voor de aanwezigheid.
Hierbij wordt dan formeel bepaald dat ook ingeval van aanwezigheid van 2 mandatarissen, elke gemeente maar beschikt over 1 stem in de adviescomités. Dit principe geldt in het bijzonder wanneer in een uitzonderlijke situatie een stemming over een advies noodzakelijk zou blijken.
Elke gemeente krijgt deze mogelijkheid, maar kan ervoor kiezen om 1 mandataris (burgemeester of schepen) voor te dragen voor elk adviescomité.
De raad neemt kennis van de ontwerpcode goed bestuur en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het voorstel van de statutaire benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christof Oris en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het evaluatierapport over de werking van IOK voor de periode 2019-2024 en sluit zich hierbij aan.
De raad kennis van het meerjarenactiviteitenprograma en de meerjarenbegroting 2025-2030 (ondernemingsplan) en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het voorstel van participatie van IOK tot Creat Services dienstverlenende vereniging en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Heist-op-den-Berg voor het werkingsgebied IGS-wonenprojecten en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Heist-op-den-Berg voor het werkingsgebied Energiehuis en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Nijlen voor het werkingsgebied IGS-wonenprojecten en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Nijlen voor het werkingsgebied Energiehuis en sluit zich hierbij aan.
De raad neemt kennis van het voorstel van principiële goedkeuring van de toetreding van welzijnsverenigingen tot IOK in functie van een verder participatietraject en sluit zich hierbij aan.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
Artikel 1:
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024 goed te keuren.
Artikel 2:
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2024, afgesloten per 31 december 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.
Artikel 3:
De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024, goed te keuren.
Artikel 4:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenteraden te benoemen.
Artikel 5:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het adviescomité ruimtelijke ordening op voordracht van de gemeenteraden te benoemen.
Artikel 6:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenteraden te benoemen.
Artikel 7:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politieraden te benoemen.
Artikel 8:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de Code goed bestuur goed te keuren.
Artikel 9:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de statutaire benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christof Oris, goed te keuren. Voor IOK bedraagt de vergoeding voor 3 jaar 43.200,00 euro (excl. btw).
Artikel 10:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het meerjarenactiviteitenprogramma en meerjarenbegroting 2025-2030 (Ondernemingsplan) goed te keuren.
Artikel 11:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de participatie van IOK tot Creat Services dienstverlenende vereniging goed te keuren.
Artikel 12:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg werkingsgebied IGS-wonenprojecten goed te keuren.
Artikel 13:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg werkingsgebied Energiehuis goed te keuren.
Artikel 14:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied IGS-wonenprojecten goed te keuren.
Artikel 15:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied Energiehuis goed te keuren.
Artikel 16:
De raad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de mogelijkheid van toetreding van welzijnsverenigingen tot IOK principieel goed te keuren.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
OFP Prolocus - aanduiding vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen
Situering
Gemeente Herselt, OCMW Herselt en AGB Herselt zijn aangesloten bij OFP Prolocus, het tweede pijlerpensioenfonds voor de opbouw van het aanvullend pensioen van de contractuele medewerkers.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Statuten OFP Prolocus
Toelichting en advies
Op basis van de statuten van het OFP heeft de gemeente, OCMW en AGB dan ook stemrecht in de algemene vergadering van OFP Prolocus. De eerstvolgende algemene vergadering gaat door op dinsdag 17 juni om 14.30 uur in het Concertgebouw te Brugge. De raad van bestuur zal daar onder meer het jaarverslag 2024 van het OFP ter goedkeuring voorleggen.
● De vaste vertegenwoordiger kan tegelijkertijd meerdere entiteiten vertegenwoordigen, bijvoorbeeld zowel het gemeentebestuur, het OCMW, als een AGB.
● De vertegenwoordiger hoeft geen mandataris te zijn. In de statuten van OFP Prolocus is sprake van ‘bestuurders, leden van het directiecomité of werknemers’. Het OFP laat het aan het oordeel van de besturen wie daaronder wordt verstaan.
● Indien het bestuur naast een vaste vertegenwoordiger ook een plaatsvervanger heeft aangeduid, kan deze aan de vergadering deelnemen indien de vaste vertegenwoordiger belet zou zijn. Het bestuur is echter niet verplicht een plaatsvervanger aan te duiden.
● De vaste vertegenwoordiger kan tevens een volmacht geven aan een vaste vertegenwoordiger van een ander bestuur. Dit bestuur dient echter tot dezelfde groep van leden te behoren. Grosso modo gaat dit om leden van de ‘groep VVSG’, de besturen die vanaf 2022 tot OFP Prolocus zijn toegetreden, en om leden van de groep Provant, dit zijn de besturen die voor 1 januari 2022 al aangesloten waren bij OFP Provant, de voorganger van OFP Prolocus. Bij twijfel over die groepen kan contact genomen worden met het fonds op info@ofpprolocus.be. Je kan het volmachtsformulier gebruiken dat voorzien is op www.ofpprolocus.be, onder het tabblad algemene vergadering.
● De agenda van de algemene vergadering, noch een formele stellingname daarover, dient vooraf voorgelegd aan (bijvoorbeeld) de gemeenteraad. Het OFP is immers niet onderworpen aan de wetgeving op de intergemeentelijke samenwerking waarin dit is voorzien.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:
Artikel 1:
Ronan Korthout aan te stellen als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus voor de huidige legislatuur.
Artikel 2:
Raf Vangenechten aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus voor de huidige legislatuur.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Poolstok - aanduiding vertegenwoordiger
Situering
Tijdens de gemeenteraad van 13 januari 2025 werd de vertegenwoordiging voor de algemene vergaderingen van Poolstok voor de huidige legislatuur vastgelegd. Ronan Korthout werd aangesteld als vertegenwoordiger en Raf Vangenechten als plaatsvervanger.
Voor de raad voor maatschappelijk welzijn dient de vertegenwoordiging voor de algemene vergaderingen van Poolstok nog vastgelegd te worden.
Toelichting en advies
Elke Poolstok-klant is ook aandeelhouder en dus vertegenwoordigd in de algemene vergadering. Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur, actualiseert Poolstok in dat kader hun contactgegevens.
Alle klanten kunnen één vaste vertegenwoordiger aanduiden: een mandataris (raadslid, schepen of burgemeester) of een medewerker. Deze persoon neemt namens de organisatie deel aan de beraadslagingen, brengt zijn of haar stem uit en kan akten/beslissingen ondertekenen. En dat gedurende de hele legislatuur, per jaar of per vergadering. Het is wenselijk om ook een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijk besluit
Er wordt voorgesteld om dezelfde vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) aan te stellen voor de raad voor maatschappelijk welzijn als de gemeenteraad, zijnde Ronan Korthout als vertegenwoordiger en Raf Vangenechten als plaatsvervanger.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om Ronny Korthout aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Poolstok voor de legislatuur 2025 - 2030.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om Raf Vangenechten aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Poolstok voor de legislatuur 2025 - 2030.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Poolstok - Algemene vergadering op 6 juni 2025 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
Situering
De raad van bestuur en de algemeen directeur nodigen de aandeelhouders van Poolstok cv graag uit voor de algemene vergadering, die zal plaatsvinden op vrijdag 6 juni 2025 in De Hoorn (Sluisstraat 79, 3000 Leuven). De ontvangst start vanaf 10 uur in de Brouwerszaal. De vergadering zelf vangt aan om 11 uur in de Machinezaal.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Artikel 30 van de gecoördineerde statuten
Toelichting en advies
De gewone algemene vergadering heeft de volgende agenda:
| ||
| ||
|
Aansluitend op de officiële agenda geeft Poolstok cv graag een terugblik op 2024 en een vooruitblik op 2025. Na afloop van de vergadering wordt de vertegenwoordiger uitgenodigd voor een hapje en drankje.
Alle relevante documenten m.b.t. de algemene vergadering zijn toegevoegd als bijlage.
De jaarrekening m.b.t. boekjaar 2024 is uiterlijk vanaf 21 mei beschikbaar via de link in de mail.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
Artikel 1:
De agenda van de algemene vergadering van Poolstok cv op 6 juni 2025 goed te keuren.
Dit besluit bepaalt het mandaat van de vertegenwoordiger.
Artikel 2:
Ronan Korthout af te vaardigen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Poolstok cv op 6 juni 2025.
Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Pieter Soetewey Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden Christiane Van Thielen Hilde Van Reet Raf Vangenechten Kristof Van Dingenen Mireille Colson Tim Tubbax Milo Anthonis Els Van de Kerckhof Hava Gokuzum Greet Bries Peter Keymeulen Maria Leirs Kathleen Helsen Mark Van den Wouwer Evelien Van Bedts Ronan Korthout Femke Poelmans Anneleen Maris Fien Bries Emelie Laeremans Annick Tubbax Luc Peetermans Elke Verlinden aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
EthiasCo - algemene vergadering op 12 juni 2025: goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
Situering
Het OCMW ontving als coöperant-lid van de coöperatieve vennootschap EthiasCo een brief op 2 mei 2025.
Wettelijke gronden
Statuten EthiasCo
Decreet lokaal bestuur
Toelichting en advies
De gewone algemene vergadering van EthiasCo vindt plaats, in digitale vorm, op donderdag 12 juni 2025 om 10 uur, conform artikel 23, lid 8 van de statuten. De stemming gebeurt op afstand via een digitaal platform.
De agenda van de algemene vergadering ziet er als volgt uit:
1) verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024
2) goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2024 en bestemming van het resultaat (inclusief de toekenning van het divident)
3) kwijting aan de bestuurders
4) kwijting aan de commissaris
5) statutaire benoemingen - Client Board
Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het OCMW bedraagt 1 deelbewijs/stem.
De documentatie voor de algemene vergadering is beschikbaar via het digitaal platform.
Vanaf 26 mei 2025 ontvangen de vertegenwoordigers alle praktische instructies om te stemmen:
● ofwel vooraf, tussen 26 mei en 11 juni;
● ofwel live, tijdens de algemene vergadering op 12 juni om 10 uur.
Tijdens de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 mei 2023 werd Bart Verelst, financieel directeur, aangeduid als administratief beheerder.
Stemming over het besluit: na geheime stemming met 23 stemmen voor.
BESLUIT
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit:
Artikel 1:
de agenda van de algemene vergadering van EthiasCo cvba op 12 juni 2025 goed te keuren.
Artikel 2:
mandaat te geven aan de vertegenwoordiger, Raf Vangenechten, die aangesteld werd tijdens het vast bureau van 12 mei 2025, om op te treden tijdens de algemene vergadering van 12 juni 2025.
Artikel 3:
Raf Vangenechten aan te stellen als vertegenwoordiger voor de volgende algemene vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur en Peter Keymeulen als plaatsvervanger.
Pidt: algemene vergadering 17 juni 2025
Situering
Algemene vergadering van PIDT BV op dinsdag avond 17 juni 2025 voor de afgevaardigden.
De dagorde stelt zich als volgt:
- Vaststelling van de aanwezigheid, vereiste meerderheid, voorzitter en eventuele volmachten.
- Goedkeuring van het verslag van de vorige statutaire algemene vergadering
- Bespreking jaarrekening, balans en resultatenrekening huidig afgesloten boekjaar
- Resultaatverdeling
- Goedkeuring, kwijting, ontlasting van bestuurders, zaakvoerder, boekhouding/accountant, opmerkingen en diversen
- Statutaire benoemingen en ontslagen
- Verkiezing en samenstelling bestuursorgaan
- Varia:
Wettelijke gronden
Vennootschapswetgeving
Decreet lokaal bestuur; artikel 511 §1
Toelichting en advies
OCMW Herselt participeert in PIDT BV, bezit 168 aandelen en mag 4 kandidaten afvaardigen voor de algemene vergadering. Op de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 februari 2025 werden Mark Van den Wouwer, Maite Vangenechten, Lise Peetermans en Stien Warpy afgevaardigd voor de algemene vergadering van PIDT.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
Raadslid Mark Van den Wouwer verzoekt om dit agendapunt te behandelen in besloten zitting.
Aangenomen bij consensus.
BESLUIT
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit bij consensus niet te stemmen over dit punt in openbare zitting en het agendapunt te bespreken in besloten zitting.
Huis van het Kind - Algemene vergadering 5 juni 2025: goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
Situering
Oproeping via mail van 8 mei inzake de uitnodiging voor de algemene vergadering van vzw Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo op donderdag 5 juni 2025 in zaal ‘Raadzaal’, OCMW Westerlo, Verlorenkost 22/1, 2260 Westerlo van 17.30 tot 19 uur (NIET in het Lokaal Dienstencentrum).
Agendapunten:
1) Verwelkoming door de voorzitter
2) Goedkeuring verslag vorige vergadering 2024
3) Bespreking en goedkeuring jaarrekening 2024
4) Kennisname ontslag van rechtswege afgevaardigden OCMW’s Herselt, Hulshout en Westerlo
5) Stemming nieuwe afgevaardigden OCMW’s
6) Stemming toetreding afgevaardigden bestuursorgaan
7) Kennisname overzicht van afgelopen werkjaar
8) Bespreking en goedkeuring jaarplanning en begroting 2025
Wettelijke gronden
Besluit raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2010 tot oprichting van de vzw Lokaal Welzijn, samen met de OCMW's van Westerlo en Hulshout en cvba-vso Pidt
Decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning;
Ministerieel besluit betreffende de regels voor erkenning en subsidiëring van Huizen van het Kind van 6 mei 2014
De erkenning van vzw Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo door de Vlaamse overheid op 23 april 2015
Decreet lokaal bestuur
De statuten vzw Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo.
Toelichting en advies
De uitnodiging voor de algemene vergadering van vzw Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo samen met alle stukken zijn ter inzage meegestuurd.
● Uitnodiging algemene vergadering 5 juni 2025
● Cijfers en info jaar 2024
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag 2024 en keurt de agenda van de algemene vergadering op 5 juni 2025 goed.
Artikel 2:
De volmachtdragers Peter Keymeulen en Hava Gokuzum worden gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de algemene vergadering van 5 juni 2025.
CIPAL dv - algemene vergadering op 24 juni 2025 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
Situering
Op 6 mei 2025 ontving de administratie een mail van Cipal dv i.v.m. de uitnodiging voor de algemene vergadering op 24 juni 2025.
Wettelijke gronden
Het OCMW is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”);
Het decreet lokaal bestuur
De statuten van Cipal dv
Toelichting en advies
De algemene vergadering van Cipal dv zal plaatsvinden op dinsdag 24 juni 2025 om 16 uur in het Technologiehuis, Cipalstraat 3, 2440 Geel.
Personen die de algemene vergadering fysiek bijwonen, worden vriendelijk gevraagd aanwezig te zijn tegen 15.45 uur om de registratieformaliteiten te vervullen.
Er wordt tevens de mogelijkheid geboden de algemene vergadering vanop afstand bij te wonen via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.
Het elektronisch communicatiemiddel stelt de vertegenwoordigers van de deelnemers in staat om in eigen persoon digitaal vanop afstand deel te nemen aan de algemene vergadering, te stemmen en schriftelijk online vragen te stellen tijdens de algemene vergadering. Daarnaast zullen vragen van deelnemers, die uiterlijk 4 dagen voor de algemene vergadering op het e-mailadres infoavdv@cipal.be toekomen, tijdens de algemene vergadering beantwoord worden. De algemene vergadering zal ook live gestreamd worden via de webpagina van de algemene vergadering.
De aanwezigheid van de vertegenwoordiger moet uiterlijk op 20 juni 2025 (voor 12.00 uur) bevestigd worden via het elektronische inschrijvingsformulier dat op de webpagina van de algemene vergadering https://www.c-smart.be/cipal/algemenevergadering-24-juni/ terug te vinden is.
Bij inschrijving moet ook aangeduid worden of de vertegenwoordiger fysiek dan wel digitaal aan de algemene vergadering zal deelnemen en moet er een gsm-nummer en e-mailadres opgegeven worden waarop Cipal de vertegenwoordiger verder kan informeren over de digitale tool.
De algemene vergadering heeft de volgende agenda:
1) Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
2) Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024
3) Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024 met bestemming van het resultaat
4) Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024
5) Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024
6) Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2024
7) Benoeming commissaris en vaststelling van vergoeding
8) Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de raad van bestuur
9) Goedkeuring van het evaluatierapport 2019-2024 met inbegrip van het ondernemingsplan 2025-2030
10) Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering
Documenten en toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering werden in bijlage toegevoegd.
Tijdens de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 februari 2025 werd Raf Vangenechten aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Cipal voor de huidige legislatuur en Ronan Korthout als plaatsvervanger.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2025 goedgekeurd.
Artikel 2:
De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3:
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Toegevoegd punt van Milo Anthonis namens de fractie Mensen Met Mensen: Noodzaak aan een beleidsvisie rond de bestemming van landbouwgronden eigendom van het OCMW van Herselt. - Toegevoegd punt ingediend door Milo Anthonis
Situering
Vlaamse en Brusselse lokale besturen bezitten samen zo’n 53.000 hectare landbouwgrond. Bijna de helft daarvan is eigendom van OCMW’s en kerkfabrieken. Deze publieke gronden bieden een unieke hefboom voor lokaal sociaal, ecologisch en landbouwbeleid. Uit de februari-editie van het tijdschrift Lokaal (VVSG) blijkt dat tal van gemeenten al creatieve modellen toepassen: van een toewijzingsreglement met maatschappelijke criteria tot innovatieve vormen van “carbon farming”, waarbij landbouwers koolstof vastleggen in de bodem.
In de praktijk zien we dat landbouwers, en zeker jonge boeren, steeds moeilijker toegang krijgen tot betaalbare landbouwgrond. Gemeenten kunnen hier echt het verschil maken – niet via verkoop, maar via duidelijke beleidskeuzes rond pacht, bestemming en criteria.
Ook in Herselt bezit het OCMW landbouwgronden. Tot op vandaag ontbreekt echter een visie of reglementaire kadering. Dit is een gemiste kans om in te zetten op duurzame voedselproductie, lokale verankering en generatiewissel binnen de landbouw.
Argumentatie en motivering omtrent enkele krachtlijnen
Mensen Met Mensen is van mening dat:
● het OCMW als publieke eigenaar verantwoordelijkheid draagt in het duurzaam beheren van landbouwgronden.
● we als OCMW beleid moeten voeren dat kansen biedt aan jonge landbouwers en producenten met maatschappelijke meerwaarde.
● de bestemming van deze gronden niet uitsluitend financieel mag benaderd worden, maar vooral vanuit publieke meerwaarde.
● verkoop van landbouwgronden onder publieke eigendom uitgesloten moet blijven.
● het OCMW in navolging van andere Vlaamse besturen best werk maakt van een toewijzingsreglement met transparante criteria.
Wettelijke gronden
Vlaams pachtdecreet van 13 oktober 2023 en de hierop aansluitende regelgeving.
Decreet lokaal bestuur
Voorstel tot besluit
De raad voor maatschappelijk welzijn van Herselt geeft opdracht aan het vast bureau om tegen de volgende zitting een ontwerpnota voor te leggen met de krachtlijnen van een beleidsvisie en reglementair kader inzake het gebruik van de landbouwgronden in eigendom van het OCMW.
Hierbij wordt bijzondere aandacht gevraagd voor:
● Voorrang voor lokale landbouwers met effectieve uitbating in Herselt of één van haar deeldorpen;
● Extra kansen voor jonge landbouwers die nood hebben aan toegang tot grond om hun bedrijf op te starten of uit te breiden;
● Uitsluiting van verkoop van landbouwgronden;
● Transparantie en objectieve criteria bij elke nieuwe verpachting, waarbij afstand, gebruiksdoel en band met Herselt worden meegewogen;
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
Gelet op de complexiteit van het onderwerp en het belang om hier rond een goede betrokkenheid te creëren, zal de problematiek en de beleidsontwikkeling ter zake worden voorgelegd aan de nog op te richten landbouwraad.
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit bij consensus niet te stemmen over het punt.
BESLUIT
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit bij consensus niet te stemmen over het punt.
De voorzitter sluit het openbaar gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn om 22.55 uur.
De voorzitter opent de raad voor maatschappelijk welzijn in besloten zitting om 22.55 uur.
Pidt: algemene vergadering 17 juni 2025
Goedgekeurd
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.