Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 4 september 2023 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Dolinda Voet - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 26 juni 2023

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Opvolgingsrapport 1e semester 2023

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (art. 263) bepaalt dat er tussentijds een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze opvolgingsrapportering is minder gericht op de bewaking van de kredieten, die op hoog niveau geautoriseerd werden, maar vooral op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen en onderliggende actieplannen en acties.

 

Conform art. 29 van het besluit van de Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus bevat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen:

         een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

         een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

         in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan en de aanpassing ervan

         in voorkomend geval, de wijzigingen van de financiële risico’s

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Besluit Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus.

 

Toelichting en advies

In bijlage kan u het opvolgingsrapport voor het eerste semester 2023 terugvinden.

 

Er is geen officieel rapportmodel voorgeschreven door de Vlaamse overheid. Het kan door het lokaal bestuur naar eigen inzichten en eigen informatienoden aangevuld worden. Voortaan is het de bedoeling dat dit rapport gemaakt wordt met behulp van Pepperflow.

 

De minimaal voorgeschreven opvolgingsrapportering focust in principe enkel op de prioritaire actieplannen, maar er wordt voorgesteld om in deze opvolgingsrapportering over alle actieplannen, prioritair of niet, een stand van zaken toe te lichten. Ook de onderliggende acties worden verder toegelicht en beoordeeld.

 

De geraamde kosten en opbrengsten worden per actie opgenomen. De acties werden individueel bekeken (stand van zaken, tijd en geld) en aan de hand van een kleurenmatrix beoordeeld.

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Cipal - buitengewone algemene vergadering op 12 oktober - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

OCMW Herselt is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking

Art. 427 van het DLB;

De huidige statuten van Cipal

Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 februari 2023 waarin Kristof Van Dingenen werd aangeduid als vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergaderingen van Cipal en Dolinda Voet als plaatsvervanger.

 

Toelichting en advies

Op 14 juli 2023 ontving de administratie de uitnodiging van Cipal dv voor hun buitengewone algemene vergadering op 12 oktober 2023, zowel digitaal als per aangetekende brief, met de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering en met de digitale link naar het ontwerp van statutenwijziging van Cipal.

 

Het ontwerp van statutenwijziging van Cipal werd goedgekeurd door de raad van bestuur van Cipal in zitting van 13 juli 2023;

 

De statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB.

 

Voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat ook het voorstel om (i) de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en (ii) de zetel van de vereniging te verplaatsen.

 

Het voormeld ontwerp van statutenwijziging omvat tevens het voorstel om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering werd in bijlage toegevoegd.

 

Het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren werd in bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Keurt de wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.

 

Artikel 2:

Keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.

 

Artikel 3:

Keurt de overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
 

Artikel 4:

Keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
 

Artikel 5:

Keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.

 

Artikel 6:

De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 7:

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Eerstelijns juridische dienstverlening OCMW: samenwerkingsovereenkomst: goedkeuring

 

Situering

Tussen de OCMW ’s van Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal werd op 30 oktober 1986 een overeenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke juridische dienst aangegaan.

Deze overeenkomst is intussen gedateerd en we opereren en werken als lokaal bestuur momenteel samen in de eerstelijnszone, daarom is er de noodzaak tot aanpassing van deze overeenkomst.

Op een overleg van de algemeen directeurs en de bevoegde schepenen is er de intentie geuit om de krachten te bundelen en deze vorm van dienstverlening te organiseren binnen de zes lokale besturen van de eerstelijnszone.

 

Wettelijke gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 77 en 78.

De overeenkomst tussen de gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal van 30 oktober 1986 tot oprichting van een intergemeentelijke juridische dienst.

 

Toelichting en advies

De lokale besturen van Geel, Westerlo, Herselt, Hulshout, Meerhout en Laakdal vormen samen de eerstelijnszone Zuiderkempen.

 

Er wordt op dit niveau intensief samengewerkt in het kader van het welzijn van de respectievelijke burgers, meer specifiek gericht op de meer kwetsbare burgers.

Op het vlak van juridische dienstverlening is er intussen een jurist van Westerlo aan de slag voor de lokale besturen van Westerlo, Herselt, Hulshout, Meerhout en Laakdal. Anderzijds is er in het lokaal bestuur Geel eveneens een jurist in dienst met quasi dezelfde finaliteit.

Bovengenoemde lokale besturen wensen nu deze samenwerking op het vlak van juridische dienstverlening te formaliseren binnen de OCMW ’s van de eerstelijnszone via een (nieuwe) samenwerkingsovereenkomst. 

Deze samenwerking moet zorgen voor een tweeledige eerstelijnshulp op het vlak van juridische dienstverlening, zowel op het niveau van de maatschappelijke werkers als rechtstreeks naar cliënten toe:

         Dossier gebonden ondersteuning in concrete dossiers: rechtstreeks ten aanzien van cliënten of via de maatschappelijk werker;

         Algemene ondersteuning van de sociale diensten van de respectievelijke OCMW ‘s.

De samenwerking zal ook de continuïteit van de dienstverlening versterken en zorgt bovendien voor een expertisedeling binnen de eerstelijnszone op dit vlak.

Binnen de eerstelijnszone ontstaat er op die manier een gelijkaardige en gelijkwaardige aanpak inzake juridische eerstelijnshulp met focus op de meest kwetsbare burgers en de maatschappelijk werkers.

 

Financiële weerslag

Het bedrag van de brutoloonkost en de direct toegewezen werkingskosten (laptop, gsm-kosten, vergoeding woon-werkverkeer, opleidingskosten, …) van de juridische dienst zullen verdeeld worden over de partner-OCMW ’s.

De hierboven omschreven kosten worden verdeeld op basis van volgende parameters:

         De helft van de totale kost van de juridische dienst wordt verdeeld op basis van inwonersaantal;

         De helft van de totale kost van de juridische dienst wordt gedeeld door 6 (het aantal OCMW ‘s van het werkingsgebied).

Driemaandelijks verstuurt OCMW Westerlo en OCMW Geel een afrekening naar de partner-OCMW ‘s.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst juridische dienstverlening tussen de OCMW ‘s van Geel, Herselt, Hulshout, Meerhout, Westerlo en Laakdal goed met ingang van 1 oktober 2023.

 

Artikel 2

De overeenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke juridische dienst tussen de OCMW ‘s van Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal wordt met ingang van 1 oktober 2023 opgeheven.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit zal worden overgemaakt aan de deelnemende OCMW’ s zoals vernoemd in artikel 1 van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

BKO: wijziging huishoudelijk reglement

 

Situering

VBS De Bolster (school te Ramsel) heeft nieuwe schooluren vanaf 1 september 2023.

 

Wettelijke gronden

Huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang

 

Toelichting en advies

VBS De Bolster (school te Ramsel) liet aan de administratie BKO weten om vanaf volgend schooljaar nieuwe schooluren toe te passen. Dit vraagt van de buitenschoolse kinderopvang ook andere starturen voor het personeel. Aangezien onze openingsuren vermeld staan in het huishoudelijk reglement vraagt dit een aanpassing op schooldagen.

 

De nieuwe schooluren zijn:

         ochtend: 8.30 uur

         woensdagmiddag: 12.05 uur

         namiddagen: 15.15 uur

 

Zoals steeds zal VBS De Bolster een kwartier voor- en na opvang voorzien.

 

De BKO zal voortaan geopend zijn:

         elke ochtend van 7.00 tot 8.45 uur

         namiddagen van 15.00 tot 18.30 uur

         woensdag van 12.00 tot 18.30 uur.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met de wijziging in het huishoudelijk reglement van de nieuwe (aanwezigheids)uren voor de opvang te Ramsel, op schooldagen.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Vrijwilligersbeleid: goedkeuring

 

Situering

Het vrijwilligersbeleid ligt deze zitting ter goedkeuring door de raad voor.

Dit beleid kwam tot stand door een traject met een werkgroep van medewerkers die lokaal vrijwilligers aansturen, onder begeleiding van de vrijwilligerscoördinator.

 

Wettelijk kader

Decreet van 3 april 2009 betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Wet van 3 juli 2005 (en latere wijzigingen) over de rechten van vrijwilligers.

 

Toelichting en advies

Tot nu toe werken de diensten die met vrijwilligers werken verschillend. Ook de vergoedingen verschillen van dienst tot dienst.

Met dit vrijwilligersbeleid willen we de vrijwilligerswerking meer gelijktrekken binnen het lokaal bestuur.

Met goede afspraken binnen onze gemeente willen we het vrijwilligerswerk aantrekkelijk maken en de pool aan vrijwilligers vergroten.

Binnen het beleid wordt een onderscheid gemaakt tussen drie types van vrijwilligers:

         Expertise vrijwilligers

         Structurele vrijwilligers

         Occasionele vrijwilligers

Bepaalde categorieën worden niet opgenomen als vrijwilliger:

         Stagiaires, jobstudenten en monitoren

         Leden die in een adviesraad zetelen

         Bestuurs- en verenigingsvrijwilligers

Aan de verschillende types van vrijwilligers is een ander type van vergoedingen gekoppeld.

 

Verder hecht het beleid veel aandacht aan het werven van vrijwilligers om de juiste vrijwilliger op de juiste plaats te krijgen en aan de ondersteuning en waardering van onze vrijwilligers.

 

De start van het nieuwe beleid is voorzien vanaf 1 januari 2024. Op die manier is de periode voor communicatie met de vrijwilligers voldoende ruim (vooral van belang in het kader van de aanpassing van de vergoedingen). 

 

Het vrijwilligersbeleid kreeg een positief advies van het vast bureau op 7 augustus 2023.

 

Financiële weerslag

Kosten

Afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Bij een zelfde inzet van vrijwilligers zal deze lager zijn dan de voorgaande jaren.

Actie

AC000058

AC000107

AC000103

Actie omschrijving

Ontwikkeling van een Lokaal Dienstencentrum met antennepunten in de deeldorpen.

We bieden voldoende, kwaliteitsvolle en laagdrempelige buitenschoolse kinderopvang in alle deeldorpen aan, (eventueel) in samenwerking met gespecialiseerde partners.

Stimuleren van de vermaatschappelijking van sociale hulp- en dienstverlening. We hebben aandacht voor buurtgerichte zorg.

MJP nummer

MJP000565 Lokaal dienstencentrum vrijwilligers

MJP000712 vrijwilligers BKO

MJP001208 Project buurtgerichte zorg: vrijwilligers

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

 

BESLUIT

Artikel 1:

Goedkeuring te verlenen aan het vrijwilligersbeleid voor lokaal bestuur Herselt, zoals toegevoegd in bijlage.

 

Artikel 2:

Het vrijwilligersbeleid en het nieuwe systeem voor vergoedingen neemt een aanvang vanaf 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.