Goedkeuring notulen en zittingsverslag 24 februari 2020
Met eenparigheid
BESLUIT
De ontwerpnotulen en het zittingsverslag van 24 februari 2020 worden goedgekeurd.
Huishoudelijk reglement LOI-werking
voorstel tot wijziging
Situering
Op basis van het Koninklijk Besluit van 2 september 2018 heeft Fedasil een algemeen huishoudelijk reglement opgemaakt voor alle opvangstructuren. Aan het einde van dit algemeen huishoudelijk reglement is ruimte gelaten om werkingsregels toe te voegen die eigen zijn aan de lokale werking. Het huishoudelijk reglement voor LOI-bewoners werd goedgekeurd door het Vast Bureau van 8 november 2018.
Een aantal wijzigingen aan dit huishoudelijk reglement worden nu voorgesteld.
Het BCSD verleende een gunstig advies bij deze wijzigingen in Zitting van 5 maart 2020.
Het huishoudelijk reglement voor LOI-bewoners werd goedgekeurd door het Vast Bureau van 9 maart 2020.
Wettelijke gronden
Decreet Lokaal Bestuur
De wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van andere categorieën van vreemdelingen.
De richtlijn 2003/9/EG van de Raad van de Europese Unie van 27 januari 2003 tot vaststelling van minimumnormen voor de opvang van asielzoekers in de lidstaten.
Het Koninklijk Besluit van 2 september 2018 tot vastlegging van het stelsel en de werkingsregels van toepassing op de opvangstructuren en de modaliteiten betreffende de kamercontroles.
Toelichting en advies
Voorstel aanpassing huishoudelijk reglement LOI
Doel:
Het automatisch (efficiënter) toekennen van een gelijke steun aan LOI-bewoners dewelke noodzakelijk is voor een menswaardig bestaan rekening houdend met de richtlijnen van Fedasil.
Aanleiding:
Vastgestelde tekortkomingen van het huidige HHR:
• huidige leefgeldbedragen zijn niet conform de richtlijnen (leefgeld exclusief zakgeld)
• bewoners komen niet toe met het bedrag voor kledij (40 euro/kwartaal/kind)
• geen richtlijnen of uniforme bedragen voor bijvoorbeeld feestdagen, wat van belang is voor de integratie van kinderen. (bijvoorbeeld sinterklaas)
• geen richtlijnen over steun bij aankomst (praktisch: voedingspakket, hygiënisch: bed en badlinnen, dag-bezigheid en integratie: educatief/vrije tijdspakket)
Voorstel tot wijziging:
1. Leefgeld:
Richtlijn Fedasil:
“Het wekelijks leefgeld omvat : een bedrag voor de uitgaven voor voeding en persoonlijke hygiëne, en het zakgeld. Wat boven het minimale bedrag uitkomt, kan als waarborg en/of spaargeld worden gebruikt. Het is ook mogelijk dat een deel van het zakgeld gebruikt wordt als waarborg of schadevergoeding.
Poedermelk, schoolgeld, vervoer, vrijetijdsbesteding, schoonmaakproducten enz. zijn niet in de wekelijks leefgeld inbegrepen.
Zakgeld wordt altijd verstrekt, ook al verblijft de bewoner tijdelijk in een residentiële structuur waar maaltijden worden verstrekt (bijvoorbeeld een ziekenhuis).”
Huidig HHR:
In het huidig HHR wordt er wekelijks leefgeld + zakgeld + waarborg toegekend.
Leefgeld:
Gezinshoofd | 65 euro |
Partner | 45 euro |
Kind < 3 jaar | 34 euro |
Kind 3 tot 12 jaar | 19 euro |
Kind 12 tot 18 jaar | 21 euro |
Zakgeld:
< 12 jaar: 4,80 euro
>12 jaar: 7,90 euro
Waarborg:
5 euro per gezin, vermeerderd met 1 euro per persoon.
De waarborg wordt gebruikt indien er schade aan de woning is, om de schade te herstellen. Indien er geen schade is wordt de waarborg uitbetaald aan het gezin.
Wat moet u onder andere met het leefgeld betalen?
- voeding en drank;
- producten voor de persoonlijke hygiëne zoals make-up, keukenrol, vochtige doekjes, …. die niet te verkrijgen zijn bij het OCMW ;
- andere persoonlijke uitgaven, zoals sigaretten, gsm-kaart, kapperskosten, etc.
Wat moet u niet met het leefgeld betalen?
- Schoolkosten;
- Trein, bus en tramtickets voor afspraken in functie van uw procedure betreffende het verzoek om internationale bescherming bij de DVZ, het CGVS of de RVV (krijgt u van het LOI).
- onder bepaalde voorwaarden, kan een jaarabonnement van De Lijn ten laste genomen worden door de opvangstructuur.
- Producten voor de persoonlijke hygiëne zoals maandverbanden, tampons, pampers, incontinentiemateriaal, shampoo, zeep, tandenborstels, tandpasta, waspoeder, wasverzachter, scheermesjes, allesreiniger, afwasmiddel, toiletreiniger, handzeep, WC-papier.
- vuilniszakken
Voorstel wijziging HHR:
-De bedragen voor leefgeld te behouden.
Gezinshoofd | 65 euro |
Partner | 45 euro |
Kind < 3 jaar | 34 euro |
Kind 3 tot 12 jaar | 19 euro |
Kind 12 tot 18 jaar | 21 euro |
-Het zakgeld te integreren in het leefgeld conform de richtlijnen Fedasil. De bovenstaande bedragen zijn inclusief zakgeld.
-De waarborg vaststellen op 10 euro per gezin van 5 personen exclusief het leefgeld conform de richtlijnen Fedasil bestaande uit 5 euro verschillend van het maximumbedrag gezinshoofd en 5 euro verschillend van het maximumbedrag samenwonende.
-Ten laste name van producten voor persoonlijk hygiëne, vuilniszakken, schoonmaakproducten zoals shampoo, zeep, tandenborstels, tandpasta, waspoeder, wasverzachter, scheermesjes, allesreiniger, afwasmiddel, toiletreiniger, handzeep, WC-papier, pampers, maandverbanden, tampons, incontinentiemateriaal.
2. Kledij
Richtlijn Fedasil:
“De bewoner heeft voldoende, nette kledij en schoeisel in goede staat, aangepast aan elk seizoen. De opvangstructuur biedt hiertoe kledij en schoeisel aan, nieuw of tweedehands, of voorziet in de middelen om deze aan te kopen in een (tweedehands)winkel.”
Huidig HHR:
Indien u behoeftig bent krijgt u per kwartaal per volwassene 75 euro en per kind 40 euro voor de aankoop van kledij en schoenen. Dit wordt toegekend aan het begin van elk kwartaal.
De behoeftigheid wordt tijdens het sociaal onderzoek bij uw aankomst onderzocht. Indien uw (financiële) situatie wijzigt moet u de maatschappelijk werker op de hoogte brengen en wordt er een nieuw sociaal onderzoek gevoerd.
De uitgaven aan kledij moeten geattesteerd worden aan de hand van kassatickets en binnengebracht worden uiterlijk binnen de 30 dagen. Indien dit niet gebeurd kan het uitgekeerde bedrag bedoeld voor de aankoop van kledij teruggevorderd worden.
Voorstel wijziging HHR:
Toekennen van een financiële steun van 75 euro per kwartaal en per persoon voor de aankoop van kledij en schoenen.
Dit wilt zeggen: Het bedrag voor een kind verhogen tot het bedrag voor een volwassene namelijk 75 euro per kwartaal per volwassene.
Motivering: Het huidig bedrag 45 euro per kwartaal per kind is onvoldoende om gepaste kledij te vinden. De andere voorwaarden ( behoeftigheid, sociaal onderzoek, attesten) blijven behouden.
In Westerlo wordt er 100 euro per kwartaal gegeven voor een persoon vanaf 12 jaar. Onder de twaalf jaar wordt er 70 euro per kwartaal toegekend. Dit bedrag wordt gegeven in een waardebon van C&A.
In alle andere gemeentes wordt er zelden een onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.
De ruilwinkel biedt kledij aan tot maat 134. De gezinnen met jonge kinderen gaan ook langs bij de ruilwinkel.
3. Feestgelegenheden
Richtlijn Fedasil:
geen
Huidig HHR:
geen
Voorstel wijziging HHR:
Toekennen van een financiële steun in de vorm van een waardebon.
Voor onderstaande feestgelegenheden wordt een steun toegekend:
- sinterklaas 6 december: 35 euro per kind.
- kerstdag 25 december: 50 euro per gezin.
Motivering: Bij deze feestdagen wordt er in de Belgische cultuur cadeaus aan kinderen geschonken. Twee weken voor de feestdagen komt dit thema uitvoerig voor in de klas door knutselwerken, liederen, verhalen, etc. De ouders kennen dit niet in hun cultuur en geven geen cadeaus waardoor de kinderen geconfronteerd worden op school met een ongelijkheid.
De andere cliënten krijgen via het fonds sociaal en culturele activering bij sinterklaas een dreamland bon ter waarde van 35 euro per kind. Voor kerstdag ontvangen zij een kerstpakket. Voor januari ontvangen zij een C&A bon van 50 euro. Om de lijn gelijk te houden werd voor elke feestdag evenveel voorgesteld.
4. Aankomst
Richtlijn Fedasil:
1. Dag van aankomst: Verschaffen van bed, bad, brood aan de bewoner.
Centra en woningen: De bewoner ontvangt minimum:
• 1 dekbed of deken (indien de bewoner erom vraagt, krijgt hij een 2de deken);
• 1 hoofdkussen en 1 kussensloop;
• 2 lakens, of 1 dekbedovertrek en 1 laken;
• 2 handdoeken;
• 2 keukenhanddoeken en 1 vaatdoek (indien de bewoner zelf dient af te wassen of de tafel af te kuisen).
2. Woningen: Indien er geen toegang is tot een droogkast ontvangt de bewoner een extra pakket bedlinnen.
3. De opvangstructuur voorziet toegang tot aangepast materiaal (voor wassen, verzorgen, verplaatsen en spelen) voor jonge kinderen.
Huidig HHR:
Geen vermelding in het HHR. In praktijk wordt een voedingspakket aangekocht om de eerste 2 dagen te overbruggen. Er wordt ook bad- en bedlinnen voorzien dat het gezin kan gebruiken tijdens het verblijf.
Voorstel wijziging HHR:
Bij aankomst in het LOI wordt een startpakket toegekend aan het gezin, bestaande uit:
- Een voedingspakket om de eerste 2 dagen te overbruggen.
- Een pakket met producten voor persoonlijke hygiëne.
- 1 donsdeken, 1 kussen en 2 bedlinnen per persoon
- 2 washandjes, 2 kleine en 1 grote badhanddoek per persoon
- Educatief en vrije tijdspakket ten bedrage van maximum 100 euro bestaande uit speelgoed, leesboeken, en educatief materiaal Nederlandse taal.
Motivering:
- Bij de aankomst moet het gezin administratieve zaken vervullen en nadien wegwijs gebracht worden in de gemeente. Omwille van de transfer van het collectief opvangcentrum naar het LOI, de administratie en het wegwijs maken verstrijken er vaak uren tussen hun ontbijt en volgende maaltijd. Uit praktische overwegingen is het gemakkelijk dat de eerste maaltijden onmiddellijk beschikbaar zijn.
- Omwille van hygiënische redenen is het aangeraden dat elk gezin een eigen donsdeken, kussen en bed- en bad linnen ontvangt. Omwille van de afwezigheid van een droogkast worden er 2 bedlinnen per persoon voorzien.
- Ter ondersteuning om Nederlands te leren worden er leesboeken en ander educatief materiaal Nederlandse taal voorzien. Dit is zowel een aanbod voor de kinderen als een aanbod voor de ouders. Dit bevordert de integratie.
- Elk kind heeft recht op vrije tijd. Daarom wordt bij elke aankomst speelgoed voorzien voor de kinderen.
5. Varia: vervoer, school, vrije tijd en verblijfsdocumenten
Richtlijn Fedasil:
1. De opvangstructuur voorziet in de kosten van of organiseert de verplaatsing van de bewoner (tenzij op wandelafstand) in het kader van zijn procedure internationale bescherming, het zoeken naar huisvesting na het bekomen van een verblijfsstatuut, medische of psychosociale redenen, de taallessen in één van de landstalen of de lessen alfabetisatie en de school, ook voor de ouder die het kind naar school brengt. De opvangstructuur faciliteert de tijdige aankomst van de bewoner op zijn afspraken, met een redelijke reistijd.
2. De opvangstructuur betaalt de schoolkosten van de minderjarige leerlingen: het basismateriaal, verplichte (conform schoolreglement) binnenlandse schooluitstappen, sportdagen en -meerdaagse activiteiten tijdens de schooluren.
3. De opvangstructuur bekostigt taallessen in één van de landstalen en lessen alfabetisatie, indien er geen gratis aanbod is.
4. De opvangstructuur bekostigt een voldoende aanbod aan vrijetijdsbesteding (sport, cultuur, etc.) met inbegrip van verplaatsingskosten, indien er geen voldoende gratis aanbod is in de opvangstructuur (centra) of op wandelafstand.
5. De opvangstructuur bekostigt de uitgaven voor verblijfsdocumenten gelinkt aan de procedure internationale bescherming en het bekomen van het statuut van vluchteling of de subsidiaire bescherming (bv. kosten voor Immatriculatieattest, foto, verblijfskaart, etc.) en uitgaven voor de aangetekende zending van de adreswijziging bij de asielinstanties bij aankomst in de opvangstructuur.
Huidig HHR:
Verwijzing in het hoofdstuk leefgeld:
“Wat moet u niet met het leefgeld betalen?
- Schoolkosten;
- Trein, bus en tramtickets voor afspraken in functie van uw procedure betreffende het verzoek om internationale bescherming bij de DVZ, het CGVS of de RVV (krijgt u van het LOI).
- onder bepaalde voorwaarden, kan een jaarabonnement van De Lijn ten laste genomen worden door de opvangstructuur.
- Producten voor de persoonlijke hygiëne zoals shampoo, zeep, tandenborstels, tandpasta, waspoeder, wasverzachter, scheermesjes, allesreiniger, afwasmiddel, toiletreiniger, handzeep, WC-papier.
- Vuilniszakken”
Voorstel wijziging HHR:
Expliciete vermelding van onderstaande steunen:
1. Toekennen van een jaarabonnement De Lijn.
Ten laste name van de treintickets voor afspraken in functie van uw procedure betreffende het verzoek om internationale bescherming bij DVZ, CGVS of RVV.
2. Ten laste name van alle schoolkosten en toekennen van schoolmateriaal bij de start van het schooljaar of aankomst zoals boekentas, pennenzak, schrijfmateriaal, kaften, papierwaren, turn en zwemkledij, fluohesje, etc. (niet-limitatieve lijst) Het schoolmateriaal wordt aangekocht door het OCMW.
3. Ten laste name van alle inschrijvingskosten en materiaalkosten voor Nederlandse lessen voor volwassenen.
4. De opvangstructuur bekostigt een voldoende aanbod aan vrijetijdsbesteding (sport, cultuur, etc.) Bij interesse in het uitoefenen van een sport of de invulling van vrije tijd kan een aanvraag gedaan worden bij de maatschappelijke assistent. Het BCSD beslist over deze aanvraag.
5. Ten laste name van de kostprijs van de verblijfsdocumenten gelinkt aan de procedure internationale bescherming en het bekomen van het statuut van vluchteling of de subsidiaire bescherming
6. Ten laste name van de kostprijs van pasfoto’s indien deze noodzakelijk zijn voor de aanvraag van verblijfsdocumenten gelinkt aan de procedure internationale bescherming en het bekomen van het statuut vluchteling of de subsidiaire bescherming.
Motivering:
1.Efficiëntie: De bus is naast de fiets het belangrijkste vervoersmiddel. De LOI-bewoners hebben recht op een vervoersgarantie abonnement waardoor de kostprijs per jaar minimaal is (gemiddeld 50 euro). Treintickets worden enkel ten laste genomen indien ze de verplaatsing moeten maken inzake hun asielprocedure of woningzoektocht.
2.Efficiëntie: Automatische ten laste name van schoolkosten conform de richtlijnen van Fedasil. Het schoolmateriaal is noodzakelijk voor een goede integratie in de klas en ontwikkeling.
3.Efficiëntie: Automatische ten laste name van schoolkosten voor Nederlandse lessen. Dit is noodzakelijk voor een goede integratie en ontwikkeling van Nederlandse taal.
4.Vrije tijd is een recht. Vrije tijdsbesteding is heel persoonlijk dat individueel kan aangevraagd worden via het BCSD. Hiervoor is een algemene richtlijn moeilijk. Bijvoorbeeld: het ene kind heeft nood aan zwemlessen terwijl het ander kind liever muziekles volgt.
5.Efficiëntie: Automatisch ten laste name van de kosten omtrent verblijfsdocumenten.
Het huishoudelijk reglement treedt in werking vanaf de nieuwe LOI-appartementen beschikbaar zijn.
Financiële weerslag
Alle kosten die verbonden zijn aan de bepalingen in dit huishoudelijk reglement kunnen betaald worden met de LOI-subsidies.
Met eenparigheid
BESLUIT
Het voorliggende huishoudelijk reglement voor de lokale opvanginitiatieven (LOI's) wordt met onderstaande herzieningen goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn:
Artikel 1: Inzake leefgeld, zakgeld, spaargeld:
- de bedragen leefgeld behouden
- het zakgeld integreren in het leefgeld
- het spaargeld vaststellen op 10 euro per gezin van 5 personen
- de persoonlijke hygiënische producten zoals tampons, maandverbanden, incontinentiemateriaal en pampers toevoegen aan de lijst van producten die niet met het leefgeld betaald dienen te worden.
Artikel 2: Inzake kledij:
- toekennen van een financiële steun van 75 euro per kwartaal en per persoon voor de aankoop van kledij en schoenen.
Artikel 3: Inzake feestgelegenheden:
- toekennen van een financiële steun in de vorm van een waardebon
- Voor onderstaande feestgelegenheden wordt een steun toegekend:
- Sinterklaas 6 december: 35 euro per kind
- Kerstdag 25 december: 50 euro per gezin
Artikel 4: Inzake aankomst:
- toekennen van een startpakket, bestaande uit:
- een voedingspakket om de eerste 2 dagen te overbruggen.
- 1 donsdeken, 1 kussen en 2 bedlinnen per persoon
- 2 washandjes, 2 kleine en 1 grote badhanddoek per persoon
- educatief en vrije tijdspakket ten bedrage van maximum 100 euro bestaande uit speelgoed, leesboeken, en educatief materiaal Nederlandse taal.
Artikel 5: Inzake vervoer:
- toekennen van een jaarabonnement Delijn.
- ten laste name van de treintickets voor afspraken in functie van de procedure betreffende het verzoek om internationale bescherming bij DVZ, CGVS of RVV.
Artikel 6: Inzake opleiding:
- ten laste name van alle schoolkosten en toekennen van schoolmateriaal bij de start van het schooljaar of aankomst zoals boekentas, pennenzak, schrijfmateriaal, kaften, papierwaren, turn- en zwemkledij, fluohesje, etc. (niet-limitatieve lijst)
Het schoolmateriaal wordt aangekocht door het OCMW.
- ten laste name van alle inschrijvingskosten en materiaalkosten voor Nederlandse lessen voor volwassenen.
Artikel 7: Inzake vrije tijd:
De opvangstructuur bekostigt een voldoende aanbod aan vrijetijdsbesteding (sport, cultuur, etc.) Bij interesse in het uitoefenen van een sport of de invulling van vrije tijd kan een aanvraag gedaan worden bij de maatschappelijke assistent. Het BCSD beslist over deze aanvraag.
Artikel 8: Inzake verblijfsdocumenten:
- ten laste name van de kostprijs van de verblijfsdocumenten gelinkt aan de procedure internationale bescherming en het bekomen van het statuut van vluchteling of de subsidiaire bescherming.
- ten laste name van de kostprijs van pasfoto’s indien deze noodzakelijk zijn voor de aanvraag van verblijfsdocumenten gelinkt aan de procedure internationale bescherming en het bekomen van het statuut vluchteling of de subsidiaire bescherming.
Artikel 9:
Alle bovenstaande artikels treden in voege vanaf de nieuwe LOI- appartementen beschikbaar zijn.
Eerstelijnszone (ELZ:) afvaardiging Algemene Vergadering
Situering
De VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen werd opgericht. Gemeente en OCMW Herselt beslisten
in zitting van 16 december 2019 beslist om toe te treden tot de VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen.
Wettelijke gronden
22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur.
29 juni 2018: Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.
26 april 2019: Decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.
17 mei 2019: Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en
houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de
eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijns- zorgaanbieders.
Toelichting en advies
Elk toegetreden lid heeft recht op een stem in de algemene vergadering. Elke cluster, dus ook de cluster lokale besturen kan 12 leden afvaardigen. Dit betekent dat de gemeente/OCMW samen 2 leden mogen afvaardigen. Beide personen hebben effectief stemrecht binnen de algemene vergadering maar kunnen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid van de algemene vergadering met een volmacht.
Met eenparigheid
BESLUIT
Dit punt wordt uitgesteld naar de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 25 mei 2020.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.