Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 13 december 2021 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring notulen 22 november 2021

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Herziening 3 meerjarenplan 2020-2025: gemeente en OCMW

 

Toelichting aan de hand van powerpoint presentatie (zie bijlage)

 

Situering

Er dient zich een herziening aan van het meerjarenplan 2020-2025.

 

De voorliggende herziening van het meerjarenplan heeft vooral betrekking op de jaren 2022-2025 en in mindere mate ook nog op 2021. Waarom dient het meerjarenplan 2020-2025 herzien te worden? Enerzijds dient er, binnen het kader van het meerjarenplan, jaarlijks een formele vaststelling te gebeuren van de kredieten van het komende jaar (i.c. 2022) en anderzijds dienen er acties en kredieten bijgestuurd te worden op basis van nieuwe evoluties, nieuwe inzichten of nieuwe opportuniteiten.

 

Wat het doelstellingenplan op zich betreft, handhaaft het bestuur de doelstellingen en actieplannen die initieel, bij opmaak van het meerjarenplan, geformuleerd werden. De coronacrisis heeft uiteraard een grote impact op het dagelijkse leven, maar de impact op de gemeentelijke financiën blijft beperkt en dankzij de financiële buffer die de gemeente heeft, dient er ook niets geschrapt te worden of dienen er ook geen investeringen teruggeschroefd te worden.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018 m.b.t. de BBC (Beleids- en beheerscyclus).

Ministerieel besluit 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 m.b.t. de strategische meerjarenplannen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 m.b.t. de aanpassing van de meerjarenplannen.

 

Toelichting en advies

Het meerjarenplan is initieel opgesteld voor een periode van 6 jaar (2020-2025). Dit is echter geen statisch document, maar een beleidsnota die ten gepaste tijd moet bijgestuurd worden. Dit kan een gevolg zijn van externe factoren (bijv. coronacrisis) die een impact hebben op de actieplannen, maar kan ook het gevolg zijn van interne factoren en eventueel gewijzigde keuzes.

 

In de voorliggende herziening (nr. 3) van het meerjarenplan zijn er als gevolg van beide factoren aanpassingen nodig aan het initiële meerjarenplan. De belangrijkste wijzigingen worden meer in detail toegelicht in de motiveringsnota (p. 3-6) van het bundel in bijlage. Dit bundel bevat verder alle nodige detailinformatie.

 

Dankzij de financiële buffer die de gemeente heeft, zijn er, ondanks de impact van de coronacrisis, momenteel geen besparingen nodig. Ook alle voorziene investeringsprojecten kunnen verder uitgevoerd worden. Het bestuur voorziet zelfs een aantal extra investeringen (o.a. extra middelen voor: wegenonderhoud, ook voor de onverharde wegen (dankzij de aankoop van een grader/wals),  onderhoud Berglaan, onderhoud fietspaden Wolfsdonksesteenweg, extra middelen voor waterbeheersing, studies voor de begraafplaatsen en de accommodaties in Blauberg, een nieuwe zoutopslag en een forse investering in een mega-buitenspeelplan...).

 

Binnen de dagdagelijkse werking werden er nieuwe kredieten voorzien voor een jongerenproject (i.s.m. Arktos en Hulshout), een e-inclusieproject en een project rond zwangerschap en menstruatie-armoede.

 

De voorgestelde wijzigingen hebben, samen met een aantal externe factoren (bijv. sterk dalende energiedividenden, stijgende responsabiliseringsbijdragen, stijgende energie- en brandstofprijzen, toenemende inflatie...), een sterke impact op de de financiële evenwichten.

 

Het budgettair resultaat (2025) wijzigt nauwelijks t.o.v. het initiële meerjarenplan, maar de autofinancieringsmarge daalt wel behoorlijk. Ze blijft met 166.816 euro nog steeds positief en dit biedt het bestuur, ook na 2025, nog altijd een zekere marge.

 

Samengevat hebben de voorgestelde aanpassingen het volgende effect:

 

 

 

Specifiek voor het OCMW werden volgende budgetten voorzien in 2022

 

 

uitgaven

ontvangsten

exploitatie

4.395.650 euro

2.758.149 euro

investeringen

2.032.500 euro

0 euro

financiering *

0 euro

0 euro

* qua liquiditeiten wordt het OCMW door de gemeente van de nodige middelen voorzien; het OCMW gaat zelf geen externe financiering aan.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de herziening van het meerjarenplan 2020-2025 en de aangepaste kredieten voor 2021 en 2022 (gedeelte OCMW Herselt) vast.

 

Artikel 2:

De herziening van het meerjarenplan 2020-2025 (gedeelte OCMW Herselt) ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Klusjesdienst. Aanpassing reglement.

 

Situering

Op 29 maart 2021 keurde de OCMW-raad goed om vanaf 1 april 2021 een klusjesdienst op te starten, gekoppeld aan aanvullende thuiszorg en verleende goedkeuring aan het reglement "klusjesdienst Herselt".

Het vast bureau gaf in zitting van 29 november 2021 een positief advies aan de aanpassing van het reglement klusjesdienst.

 

Wettelijke gronden

Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.

 

Toelichting en advies

Na een half jaar werd de werking van de klusjesdienst geëvalueerd. Hierbij werd het duidelijk dat het voor de uitvoerders van de werkhal heel vervelend was om na ieder tuintje naar het containerpark te rijden om het afgereden gras te laten wegen. Er wordt voorgesteld om een forfaitbedrag te gebruiken per m2 gazon.

Bovendien is het aangewezen om de berekeningswijze van het tarief uitgebreider te beschrijven zoals dit is gebeurd in het reglement van de poetsdienst.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Zich aansluitend bij bovenstaand advies.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan de aanpassing van het reglement "Klusjesdienst Herselt".

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 februari 2022 en daarbij wordt het vorige reglement opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Mantelzorgpremie. Aanpassing reglement.

 

Situering

Het OCMW van Herselt wenst de thuisverzorging van personen met een verminderde zelfredzaamheid te ondersteunen en geeft al sinds 1992 een extra premie aan personen die een verminderde zelfredzaamheid hebben van minstens 12 punten.

 

Vorige reglementen werden door de raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd in zittingen van 26 mei 1992, 26 september 1995, 29 januari 1996, 25 april 2000, 18 december 2001, 29 maart 2007, 28 mei 2008, 20 januari 2014, 17 november 2014 en 22 februari 2021.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap en latere wijzigingen.

Wet van 20 december 2020 tot wijziging van de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap, houdende de aanpassing van het leeftijdscriterium van 21 naar 18 jaar.

 

Toelichting en advies

Door de invoering van de BelRAI als instrument voor screening van de mate van zorgbehoevendheid moet deze mogelijkheid mee verwerkt worden in de doelgroep van rechthebbenden op een mantelzorgpremie.

 

In de vorige versie van het reglement waren dit de voorwaarden waaraan een aanvrager moest voldoen om recht te openen op een mantelzorgpremie:

1. 18 jaar of ouder is,

2. gedomicilieerd is in de gemeente Herselt en daar ook thuis verblijft. De mantelzorgpremie vervalt wanneer de aanvrager verhuist naar een WZC of een andere zorginstelling.

3. een verminderde zelfredzaamheid heeft die bewezen wordt door een attest afgeleverd door de FOD Sociale Zekerheid waaruit blijkt dat de aanvrager minstens 12 punten behaalt op het criterium verminderde zelfredzaamheid.

 

Na aanpassing zou de doelgroep als volgt worden omschreven:

 

§ 2. De premie wordt toegekend aan de aanvrager welke op de datum van de aanvraag:

a) 18 jaar of ouder is,

b) gedomicilieerd is in de gemeente Herselt en daar ook thuis verblijft. De mantelzorgpremie vervalt wanneer de aanvrager verhuist naar een WZC of een andere zorginstelling.

c) een verminderde zelfredzaamheid heeft die bewezen wordt door een attest afgeleverd door:

         de FOD Sociale Zekerheid waaruit blijkt dat de aanvrager minstens 12 punten behaalt op het criterium verminderde zelfredzaamheid

         de Zorgkas waaruit blijkt dat de aanvrager minstens een totaalscore 13 scoort, of minstens 6 punten scoort op de som van de modules IADL en ADL op de BelRAI Screener.

 

Van de gelegenheid werd gebruikt gemaakt om het reglement volledig mee om te zetten in de nieuwe huisstijl, maar inhoudelijk zijn er geen andere wijzigingen ten opzichte van de vorige versie.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten 40.000,00 euro (incl. btw)

Actie AC000103

Actie omschrijving Stimuleren van de vermaatschappelijking van sociale hulp- en dienstverlening. We hebben aandacht voor buurtgerichte zorg.

Nr. raming MJP000698

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te hechten aan het reglement mantelzorgpremie zoals toegevoegd in bijlage.

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 januari 2022.

 

Artikel 3:

Vanaf 1 januari 2022 zal het reglement 'mantelzorgpremie', zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 februari 2021, opgeheven worden.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Maaltijden aan huis. Goedkeuring reglement.

 

Situering

Het OCMW heeft al vele jaren een dienst maaltijden aan huis. Bij de uitwerking van de visie voor het zorgteam werd duidelijk dat alle zorgdiensten van het OCMW een iets andere doelgroep hanteren en ook andere inkomensgrenzen toepassen voor de berekening van het hogere of lagere tarief. De nood tot gelijkschakeling was de aanleiding om alle afspraken m.b.t. de dienst in een reglement te gieten. 

 

Het vast bureau gaf in zitting van 29 november 2021 een positief advies aan het toegevoegde reglement.

 

Wettelijke gronden

Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.

 

Toelichting en advies

De zorgdiensten van het OCMW (poetsdienst, maalijden aan huis, klusjesdienst en voetverzorging) hanteerden allen een iets verschillende doelgroep. Bij de visiebespreking van het zorgteam werd voorgesteld om deze gelijk te schakelen en de gedefinieerde doelgroep voor de klusjesdienst te gebruiken voor alle diensten.

Er zat ook een verschil in de gehanteerde inkomensgrenzen tussen het verhoogd tarief en lager tarief voor de diensten voetverzorging en maaltijden aan huis. Het zorgteam stelt voor om als inkomensgrens te hanteren dat de gebruiker al dan niet gebruik kan maken van het voorkeurtarief in de ziekteverzekering (vroegere omnio). Voor de maaltijdbedeling zouden we dit laten gepaard gaan met een prijsverhoging. Voor sommigen zal dit geen prijsverhoging zijn omdat de inkomengrens voor het lagere tarief wordt opgetrokken.

Bovendien zouden we het ook mogelijk willen maken om soep, hoofdgerecht en dessert apart te bestellen. Alle bestaande en aangepaste voorwaarden voor het gebruik van de bestaande dienstverlening zijn opgenomen in bijgevoegd reglement.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij bovenstaand advies.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan het reglement "maaltijden aan huis Herselt".

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Poetsdienst. Goedkeuring reglement.

 

Situering

Het OCMW heeft al vele jaren een poetsdienst. Bij de uitwerking van de visie voor het zorgteam werd duidelijk dat alle zorgdiensten van het OCMW een iets andere doelgroep hanteren. De nood tot gelijkschakeling was de aanleiding om alle afspraken m.b.t. de dienst in een reglement te gieten. 

 

Het vast bureau gaf in zitting van 29 november 2021 een positief advies aan het toegevoegde reglement.

 

Wettelijke gronden

Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.

 

Toelichting en advies

De zorgdiensten van het OCMW (poetsdienst, maalijden aan huis, klusjesdienst en voetverzorging) hanteerden allen een iets verschillende doelgroep. Bij de visiebespreking van het zorgteam werd voorgesteld om deze gelijk te schakelen en de gedefinieerde doelgroep voor de klusjesdienst te gebruiken voor alle diensten.

Alle bestaande en aangepaste voorwaarden voor het gebruik van de bestaande dienstverlening zijn opgenomen in bijgevoegd reglement.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij bovenstaand advies.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan het reglement "Poetshulp Herselt".

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Voetverzorging. Goedkeuring reglement.

 

Situering

Het OCMW heeft al vele jaren een dienst voetverzorging. Bij de uitwerking van de visie voor het zorgteam werd duidelijk dat alle zorgdiensten van het OCMW een iets andere doelgroep hanteren en ook andere inkomensgrenzen toepassen voor de berekening van het hogere of lagere tarief. De nood tot gelijkschakeling was de aanleiding om alle afspraken m.b.t. de dienst in een reglement te gieten. 

 

Het vast bureau gaf in zitting van 29 november 2021 een positief advies aan het toegevoegde reglement.

 

Wettelijke gronden

Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.

 

Toelichting en advies

De zorgdiensten van het OCMW (poetsdienst, maalijden aan huis, klusjesdienst en voetverzorging) hanteerden allen een iets verschillende doelgroep. Bij de visiebespreking van het zorgteam werd voorgesteld om deze gelijk te schakelen en de gedefinieerde doelgroep voor de klusjesdienst te gebruiken voor alle diensten.

Er zat ook een verschil in de gehanteerde inkomensgrenzen tussen het verhoogd tarief en lager tarief voor de diensten voetverzorging en maaltijden aan huis. Het zorgteam stelt voor om als inkomensgrens te hanteren dat de gebruiker al dan niet gebruik kan maken van het voorkeurtarief in de ziekteverzekering (vroegere omnio). Voor de dienst voetverzorging verandert dit niets.

Alle bestaande en aangepaste voorwaarden voor het gebruik van de bestaande dienstverlening zijn opgenomen in bijgevoegd reglement.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Zich aansluitend bij bovenstaand advies.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan het reglement "Voetverzorging Herselt".

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Herziening prijzen voetverzorging m.i.v. 1 januari 2022

 

Situering

De tarieven voor gebruikers van de dienst voetverzorging m.i.v. 1 januari 2022 dienen te worden vastgelegd.

 

Wettelijke gronden

Besluit van het vast bureau van 29 november 2021 met voorstel om de tarieven te behouden.

 

Toelichting en advies

De laatste herziening van de tarieven voor pedicure dateert van 15 december 2014. De raad voor maatschappelijk welzijn heeft toen beslist om de tarieven voor de prestaties aan huis te verhogen met 2,00 euro met ingang van 1 januari 2015. De prijzen voor de andere prestaties werden vastgelegd door de raad voor maatschappelijk welzijn op 16 december 2013 en toegepast met ingang van 1 januari 2014.

 

De daarop volgende jaren werd beslist om de prijzen voor de dienst voetverzorging ongewijzigd te houden, na vergelijking van de prijzen van verschillende andere OCMW’s.

 

De voetverzorgster adviseert om de prijzen niet aan te passen omdat de prijzen in vergelijking met andere OCMW’s nog goed liggen en er bij een verhoging steeds mensen stoppen om hun voeten te laten verzorgen. Voor een aantal mensen is de verzorging noodzakelijk, ze worden vaak doorgestuurd via thuisverpleging of dokter.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het advies van de voetverzorgster en het vast bureau.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Met ingang van 1 januari 2022 worden de tarieven voor gebruik van de dienst ongewijzigd behouden als volgt:

 

 

Met verhoogde tege- moetkoming ziekenfonds

Zonder verhoogde tege- moetkoming ziekenfonds

Prestatie op gemeentehuis of buurthuis of lokaal dienstencentrum

12,00 euro

15,00 euro

Prestatie aan huis

16,00 euro

19,00 euro

Naverzorging

3,00 euro

3,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Herziening prijzen warme maaltijdbedeling met ingang van 1 februari 2022

 

Situering

De tarieven voor gebruikers van de maaltijdendienst kunnen worden herzien vanaf 1 januari 2022.

 

Wettelijke gronden

Besluit van het vast bureau van 29 november 2021 met het voorstel om het aangepaste reglement goed te keuren met de voorgestelde tariefwijziging.

 

Toelichting en advies

De laatste herziening van de tarieven voor de maaltijden dateert van 17 december 2015. De raad voor maatschappelijk welzijn heeft toen beslist om het tarief per maaltijd te verhogen met 0,50 euro met ingang van 1 januari 2016.

In 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 werd beslist om de bedragen niet te verhogen met de bedoeling zoveel mogelijk mensen te blijven bereiken en het financieel haalbaar te houden voor zoveel mogelijk mensen op het grondgebied van Herselt.

 

Vanaf 1 september 2020 betaalt OCMW Herselt aan de leverancier WZC St.-Barbara te Herselt de geïndexeerde aankoopprijs van 5,83 euro per maaltijd.

 

In het verleden werd de inkomensgrens voor alleenstaanden jaarlijks gelijkgesteld met het leefloonbedrag voor alleenstaanden (cat. 2) en voor niet-alleenstaanden met het leefloonbedrag voor personen met gezinslast (cat. 3).

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft beslist om de inkomensgrenzen automatisch aan te passen bij indexering van de leefloonbedragen. Zo hoeven de bedragen niet bij elke indexering opnieuw ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Maandinkomen alleenstaande

Maandinkomen gezin

Tarief maaltijd

≤ leefloon categorie 2

≤ leefloon categorie 3

6,50 euro

> leefloon categorie 2

> leefloon categorie 3

7,50 euro

 

De stafmedewerker welzijn en de leden van het zorgteam adviseren om de tarieven aan te passen en een andere inkomensgrens te hanteren conform deze van de dienst voetverzorging.

Om alles administratief rond te krijgen, vragen we om de aanpassing pas te laten doorgaan vanaf 1 februari 2022.

 

Voorstel:

 

Tarief voor gebruikers met verhoogde tegemoetkoming (omnio)

Tarief voor gebruikers zonder verhoogde tegemoetkoming

Volledige maaltijd (soep, hoofdgerecht en dessert)

7,50 euro

8,50 euro

Soep

1,20 euro

1,50 euro

Hoofdgerecht

5,50 euro

6,00 euro

Dessert

0,80 euro

1,00 euro

 

Aangezien de prijs van de maaltijden al 7 jaar niet meer is aangepast, wordt het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven steeds groter. Met de prijsaanpassing blijft de maaltijddienst nog steeds een voordelig tarief in vergelijking met commerciële leveranciers uit de buurt en andere gemeenten. Door de aanpassing van de inkomensgrens zullen meer personen het lagere tarief genieten, waardoor er voor deze personen de facto geen prijsverhoging is.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het advies van het vast bureau.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Met ingang van 1 februari 2022 worden de tarieven voor de warme maaltijden aangepast als volgt:

 

Tarief voor gebruikers met verhoogde tegemoetkoming (omnio)

Tarief voor gebruikers zonder verhoogde tegemoetkoming

Volledige maaltijd (soep, hoofdgerecht en dessert)

7,50 euro

8,50 euro

Soep

1,20 euro

1,50 euro

Hoofdgerecht

5,50 euro

6,00 euro

Dessert

0,80 euro

1,00 euro

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Herziening kilometerheffing Minder Mobielencentrale (MMC) vanaf 1 januari 2022

 

Situering

De vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale (MMC) ontvangen momenteel een onkostenvergoeding van netto 0,35 euro per km en zijn door het OCMW omnium verzekerd tijdens de geplande ritten. Vanaf 1 juli 2021 geldt de geïndexeerde kilometervergoeding: maximum 0,3707 euro per kilometer. Dit bedrag blijft van toepassing tot 30 juni 2022 en is fiscaal vrijgesteld.

 

Toelichting en advies

De kilometervergoeding voor vrijwilligerswerk werd vanaf 1 juli opnieuw geïndexeerd, tot maximum 0,3707 euro/km.
Momenteel wordt er binnen de MMC een onkostenvergoeding van 0,35 euro per km gehanteerd en werd dit bedrag de laatste jaren niet aangepast.

De dienst en de chauffeurs vragen om deze vergoeding vanaf 1 januari 2022 toch aan te passen. Enkele van de vrijwilligers rijden ook voor andere voorzieningen, en daar worden de indexaties wel doorgevoerd.
Deze vergoeding wordt door de gebruiker rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald.

 

Verder stelt de dienst voor om de kilometervergoeding voor de MMC chauffeurs in de toekomst gelijk te schakelen aan de wettelijk bepaalde maximum kilometervergoeding voor vrijwilligers. Deze bedragen liggen telkens voor 1 jaar vast van 1 juli tot en met 30 juni.

 

Indien de ingangsdatum op 1 januari 2022 wordt bepaald, kunnen de leden tijdig op de hoogte worden gebracht en kan de communicatie gecombineerd worden met de uitnodiging tot betaling van het inschrijvingsgeld voor 2022.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Het is belangrijk om de vrijwilligers billijk te vergoeden voor hun belangeloze inzet in de maatschappij.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan om de kilometervergoeding (ten laste van de gebruikers) voor de vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale (MMC) te verhogen naar 0,3707 euro/km vanaf 1 januari 2022.

 

Artikel 2:

Akkoord te gaan om de kilometervergoeding voor de MMC chauffeurs in de toekomst gelijk te schakelen aan de wettelijke kilometervergoeding voor vrijwilligers.

 

 

De voorzitter sluit het openbare gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn om 20.28 uur.

 

De voorzitter opent het besloten gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn om 23.33 uur.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Overzicht punten

 

Herziening individuele bezettingsvergoedingen doorgangswoningen en huurprijzen bejaardenwoningen.

 

Goedgekeurd

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.