Goedkeuring notulen van 22 februari 2021
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.
ESF 490: Samenwerkingsovereenkomst I CAN
Situering
Begin 2020 werd het project I CAN opgestart. Dit project is ontstaan uit een samenwerking van Emino vzw (in Antwerpen voorheen De Ploeg vzw), Arktos vzw en de lokale besturen.
Doelstelling van het project bestaat erin om via een outreachende & laagdrempelige manier van werken deelnemers te ondersteunen om stappen te zetten naar activering d.m.v. onder andere werk, het volgen van een opleiding, enz.
Het project wordt voor 80% gefinancierd via middelen van ESF en het Vlaams Cofinancieringsfonds. Het lokaal bestuur voorziet in een cofinanciering op basis van het aantal plaatsen waarvoor we intekenden. De cofinanciering bedraagt 560 euro/traject/jaar. Het project werd gegund voor twee werkingsjaren, met name 2020 en 2021 en werd bij beslissing van het vast bureau van 24 augustus 2020 verlengd voor het werkingsjaar 2022. Hierbij werd beslist om voor OCMW Herselt in te tekenen op de ESF oproep 490 "outreach en activering" voor 4 trajecten in 2022.
Het vast bureau gaf in zitting van 8 maart 2021 een positief advies te geven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Herselt en vzw Arktos voor het project I CAN en het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst.
Wettelijke gronden
De raad voor maatschappelijk welzijn ging in zitting van 24 juni 2019 akkoord om in te tekenen op het projectvoorstel van Emino vzw en Arktos vzw, als antwoord op de ESF oproep 457 "outreach en activering" voor 4 trajecten in 2020 en 4 trajecten in 2021.
Het vast bureau van 24 augustus 2020 ging akkoord om een projectvoorstel uit te werken om in te tekenen op de ESF oproep 490 "outreach en activering" voor 4 trajecten in 2022.
Toelichting en advies
Door in te tekenen op dit project kan OCMW Herselt cliënten die nog niet klaar zijn om in te stappen in Wijk-werken, TWE (art. 60§7) of een aanbod van VDAB doorverwijzen naar I CAN. Elke cliënt krijgt een vaste vertrouwenspersoon van Emino vzw of Arktos vzw. Het traject bestaat uit een intake voor de inschatting van de drempels, individuele gesprekken om de 2 weken (start bij de cliënten thuis) en wekelijks een groepsmoment. Het groepsmoment wordt ingevuld op maat van de groep. Een afgerond traject duurt gemiddeld 1 jaar per cliënt.
Gelet op de reële kans op uitval, verloop, vroegtijdige stopzetting, maar ook nieuwe instroom, werd voorzichtig ingetekend voor 4 trajecten per jaar.
Om de samenwerking met I CAN te formaliseren dient de samenwerkingsovereenkomst voor de jaren 2020-2021 te worden goedgekeurd, samen met een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst voor het jaar 2022.
Financiële weerslag
De 4 trajecten kunnen normaal gezien als collectieve modules volledig gefinancierd worden met middelen uit het fonds voor Participatie en Sociale activering.
De bedragen voor 2022 die in het kader van dit fonds aan OCMW Herselt zullen toegekend worden zijn echter nog niet gekend. Naar analogie met voorgaande jaren gaan we in het meerjarenplan voor het jaar 2022 uit van een toegekend subsidiebedrag van 7.058 euro, waarvan minstens 25% en maximum 50% moet besteed worden aan collectieve modules.
Kosten 2.240 euro (incl. btw) voor 2021 en 2.240 euro (incl. btw) voor 2022
Actie AC000154
Actie omschrijving We ondersteunen verenigingen en inwoners binnen hun vrije tijdsaanbod. Verenigingen die inclusief werken, worden extra ondersteund.
MJP nummer MJP000921 (uitgave) en MJP000927 (ontvangst)
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Herselt en vzw Arktos voor het project I CAN en het addendum bij deze overeenkomst, voor 4 trajecten per jaar, voor de jaren 2020, 2021 en 2022.
Klusjesdienst. Opstart nieuwe dienstverlening en goedkeuring reglement.
Situering
OCMW had vanaf 1 november 2008 een erkende karweidienst voor het uitvoeren van de klusjes en het tuinonderhoud bij mensen thuis, met een medewerker die werd gesubsidieerd vanuit lokale diensteneconomie. Door een wetswijziging voldeed OCMW Herselt niet langer aan de erkenningsvoorwaarden voor een lokalediensteneconomieonderneming.
Aangezien OCMW Herselt slechts over 1 doelgroepwerknemer beschikte i.p.v. de vereiste 5 zou OCMW Herselt de subsidie voor de karweidienst verliezen vanaf 1 januari 2018. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste dan ook op 22 augustus 2017 om de karweidienst niet langer aan te bieden vanaf 1 januari 2018. OCMW Herselt participeerde vanaf dan aan de klus- en verhuisdienst van Kringwinkel Zuiderkempen vzw. Zij hebben de LDE-erkenning van OCMW Herselt overgenomen.
We zijn echter niet tevreden over de dienstverlening van de klus- en verhuisdienst van Kringwinkel Zuiderkempen. Niet alleen zijn de tarieven voor de gebruikers zeer hoog, de gebruikers moeten soms zeer lang wachten voordat ze verder kunnen geholpen worden of blijven soms helemaal in de kou staan. De vraag is in elk geval groter dan het aanbod.
Voor onze Herseltse burgers zou het een meerwaarde zijn als we vanuit het OCMW deze dienstverlening opnieuw zelf zouden kunnen aanbieden. Ook vanuit de burgers zelf komt de vraag om terug een klusjesdienst op te richten.
Het vast bureau gaf in zitting van 15 maart 2021 een positief advies aan de opstart van de nieuwe dienstverlening en het bijhorende reglement.
Wettelijke gronden
Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.
Toelichting en advies
Vanaf 1 januari 2021 heeft OCMW Herselt via Welzijnszorg Kempen een uitbreiding gekregen van 0,72 VTE bij de aanvullende thuiszorg. OCMW Herselt heeft tot nu toe de gesubsidieerde aanvullende thuiszorg altijd ingezet bij de poetsdienst (en tijdens de coronaperiode via een afwijking ook voor dienst maaltijdbedeling), maar er is ook een mogelijkheid om deze in te zetten voor karweihulp. Dit biedt ons een opportuniteit om opnieuw een eigen klusjesdienst op te starten, waarbij deze in hoge mate gesubsidieerd kan worden.
Het lijkt ons de beste piste om verschillende medewerkers vanuit de gemeentelijke uitvoeringsdiensten in te schakelen voor de klusjesdienst. Het gemeentelijk kader binnen de uitvoeringsdiensten zou dan ook met een extra medewerker kunnen uitgebreid worden waar 0,72 VTE subsidiëring tegenover staat. Door de link met aanvullende thuiszorg moet echter voor iedere gebruiker een BelRAI of Bel-foto opgemaakt worden. Voor eenmalige, kleinere klusjes is dit een grote tijdsinvestering. We zouden dus graag ook een koppeling maken met Wijkwerken. OCMW Herselt zou dan 4 uur per week een wijkwerker kunnen inhuren en betalen via wijkwerkcheques. Die wijkwerker kan dan ook ingezet worden voor klusjes bij burgers, maar kunnen we ook mee inzetten voor het onderhoud van ons patrimonium, meer in het bijzonder de bejaardenwoningen en doorgangswoningen.
Voor beide categorieën zouden we naar de klant wel hetzelfde tarief hanteren. Dit tarief is afgestemd op het huidige tarief voor de Herseltse poetsdienst via aanvullende thuiszorg.
Alle voorwaarden voor het gebruik van de nieuwe dienstverlening zijn opgenomen in bijgevoegd reglement.
Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit
Zich aansluitend bij bovenstaand advies.
Financiële weerslag
Kosten 1.450 euro (incl. btw) per jaar voor de wijkwerkcheques.
Hier staan wel inkomsten tegenover.
Actie AC000114
Actie omschrijving We ondersteunen zorgbehoevende inwoners om zo lang mogelijk kwaliteitsvol thuis te kunnen wonen, eventueel in samenwerking met partners.
Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 9 maart 2021 blijkt dat het krediet nog moet voorzien worden via een aanpassing van de raming.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om vanaf 1 april 2021 opnieuw een klusjesdienst op te starten, gekoppeld aan aanvullende thuiszorg en aan wijkwerken.
Artikel 2:
Goedkeuring te verlenen aan het reglement "klusjesdienst" zoals toegevoegd in bijlage.
Artikel 3:
Dit reglement zal in werking treden vanaf 1 april 2021.
Toegevoegd punt: Klusjesdienst: Gebruikersovereenkomst met ILV Tewerkstelling Zuiderkempen voor wijkwerken - Toegevoegd punt ingediend door Milo Anthonis
Situering
Op de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 maart 2021 staat de beslissing geagendeerd om vanaf 1 april 2021 opnieuw een klusjesdienst op te starten, gekoppeld aan aanvullende thuiszorg en aan wijk-werken.
Voor de koppeling met wijk-werken wil OCMW Herselt graag 4 uur per week een wijk-werker kunnen inhuren en betalen via wijkwerkcheques. Die wijk-werker kan dan ingezet worden voor klusjes bij burgers, maar ook voor het onderhoud van ons patrimonium, meer in het bijzonder de bejaardenwoningen en doorgangswoningen.
De deskundige tewerkstelling en wijk-werken raadde aan dat het OCMW zich zou registreren als gebruiker zodat niet iedere Herseltse inwoner die misschien maar eenmalig van de dienst gebruik wil maken, zich individueel moet registreren en wijkwerkcheques moet aankopen.
Opdat het OCMW kan erkend worden als gebruiker van wijk-werken moet een overeenkomst afgesloten worden met de organisator, ILV Tewerkstelling.
Toelichting en advies
Het inschrijvingsgeld voor wijk-werken bedraagt 7,50 euro, de prijs per wijkwerkcheque (dus prijs per uur) bedraagt 6,95 euro. Zowel in het kader van de klusjesdienst, als voor het patrimonium van het OCMW, kan een wijk-werker ingezet worden voor kleine herstellings- en onderhoudswerken.
Financiële weerslag
Kosten 1.450 euro (incl. btw) per jaar voor de wijkwerkcheques.
Hier staan wel inkomsten tegenover.
Actie AC000114
Actie omschrijving We ondersteunen zorgbehoevende inwoners om zo lang mogelijk kwaliteitsvol thuis te kunnen wonen, eventueel in samenwerking met partners.
Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 9 maart 2021 blijkt dat het krediet nog moet voorzien worden via een aanpassing van de raming.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de gebruikersovereenkomst wijk-werken, zoals toegevoegd in bijlage, afgesloten tussen de wijk-werkorganisator ILV wijk-werken Tewerkstelling Zuiderkempen en de gebruiker van wijk-werken OCMW Herselt.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord dat het OCMW het inschrijvingsgeld van 7,5 euro betaald en wijkwerkcheques besteld voor de inzet van een wijk-werker gedurende 4 uur per week.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.