Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 6 september 2021 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - voorzitter vast bureau

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Maria Leirs - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring notulen 28 juni 2021

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Audioverslag RMW 28 juni 2021
Overzicht punten

 

Opvolgingsrapport 1e semester 2021

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (art. 263) bepaalt dat er tussentijds een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze opvolgingsrapportering is minder gericht op de bewaking van de kredieten, die op hoog niveau geautoriseerd werden, maar vooral op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen en onderliggende actieplannen en acties.

 

Conform art. 29 van het besluit van de Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus bevat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen:

         Een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

         Een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

         In voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan en de aanpassing ervan

         In voorkomend geval, de wijzigingen van de financiële risico’s

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Besluit Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus.

 

Toelichting en advies

In bijlage kan u het opvolgingsrapport voor het eerste semester 2021 terugvinden.

 

Er is geen officieel rapportmodel voorgeschreven door de Vlaamse overheid. Het kan door het lokaal bestuur naar eigen inzichten en eigen informatienoden aangevuld worden.

 

De minimaal voorgeschreven opvolgingsrapportering focust in principe enkel op de prioritaire actieplannen, maar er wordt voorgesteld om in deze opvolgingsrapportering over alle actieplannen, prioritair of niet, een stand van zaken toe te lichten. Ook de onderliggende acties worden verder toegelicht en beoordeeld.

 

De geraamde kosten en opbrengsten worden per actieplan opgenomen. De onderliggende acties werden individueel bekeken en aan de hand van een kleurenmatrix beoordeeld.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Groeperingsrekening huurwaarborgen

 

Situering

Belfius stelt een aantal sociale producten ter beschikking aan de OCMW’s die beantwoorden aan hun behoeften en om hen te helpen bij het vervullen van hun opdracht.

 

 

Wettelijke gronden

OCMW-wet

Decreet lokaal Bestuur

 

Toelichting en advies

OCMW Herselt maakt gebruik van het systeem van bankwaarborgen voor het toekennen van huurwaarborgen aan haar cliënten, in plaats van effectief geld te storten op een geblokkeerde waarborgrekening verbindt het OCMW zich om in geval van huurachterstal deze aan te zuiveren ten belope van de waarborg die wordt toegekend door het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

In sommige gevallen echter is het OCMW verhuurder en de cliënt huurder, als de cliënt dan ook nog eens recht heeft op een toelage van het Vlaams Woningfonds om de huurwaarborg te dekken is het nodig om een geblokkeerde huurwaarborgrekening te openen.

 

Belfius biedt deze dienst aan mits goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad sluit zich aan bij de argumentatie van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het openen van een groeperingsrekening voor huurwaarborgen bij Belfius goed, wat het OCMW toestaat om indien nodig een geblokkeerde huurwaarborgrekening te openen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Project jongerenwelzijn: subsidieaanvraag

 

Situering

Op 3 mei 2021 ging het vast bureau principieel akkoord om een subsidieaanvraag in te dienen in het kader van de projectoproep “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren” voor de aanstelling van 0,5 VTE begeleider/straathoekwerk binnen het project Move-it (Arktos), waarvan 0,3 VTE voor de gemeente Herselt en 0,2 VTE voor de gemeente Hulshout.

De laatste toekenningsronde voor de projectoproep van minister Bart Somers voor “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren” is 25 juni. Hierdoor was er geen ruimte meer om de subsidieaanvraag te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn en diende het vast bureau wegens hoogdringendheid het subsidiedossier goed te keuren.

Het vast bureau keurde de subsidieaanvraag goed op 21 juni en het dossier werd ingestuurd op 23 juni.

 

Toelichting en advies

Na overleg met Arktos ontvingen Herselt en Hulshout een offerte op maat van Arktos voor de inzet van 0,5 VTE jongerenbegeleider/straathoekwerker binnen het project Move-it.

Om de gewenste resultaten te bereiken hebben we minstens 1 jaar en mogelijk nog een langere periode iemand nodig die intensief met de jongeren aan de slag kan gaan. De offerte van Arktos is jaarlijks verlengbaar.

De subsidies lopen maar tot 30 juni 2022, dus enkel voor de kosten tot dan zullen we 50% kunnen recupereren via de subsidieaanvraag. Het lokaal bestuur dient namelijk in te staan voor een cofinanciering van 50% van de totale projectkosten. We zullen ook iets later kunnen opstarten dan we initieel hadden voorzien omdat Arktos maar een begeleider kan beginnen zoeken na toezegging van het project.

Er werd afgesproken dat Herselt de beherende gemeente zal zijn voor de indiening van de subsidieaanvraag. Met Hulshout werd de volgende inzet afgesproken: 0,3 VTE voor Herselt en 0,2 VTE voor Hulshout (verdeling gebaseerd op inwonersaantallen).

De totale kost ligt iets hoger dan initieel ingeschat, maar deze projectoproep blijft een mooie kans om onze vooropgestelde doelen met een beperkte financiële opleg te realiseren en zal op lange termijn zijn vruchten afwerpen doordat deze jongeren terug in hun eigen kracht gezet worden. 

 

Op 23 augustus ontving OCMW Herselt bericht dat de subsidieaanvraag werd goedgekeurd.

 

Financiële weerslag

Kosten 34.166 euro (incl. btw), waarvan 11.389 euro in 2021 en 22.777 euro in 2022

Opbrengsten Recuperatie via projectsubsidies: 14.236 euro (voor periode tot 30 juni 2022)

  Recuperatie van Hulshout: 2.278 euro in 2021 en 5.694 euro in 2022

Actie AC000111

Actie omschrijving We helpen kwetsbare doelgroepen om hun rechten uit te putten.

MJP nummer MJP000729

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 27 april 2021 blijkt dat het krediet initieel niet was voorzien, maar intern kan verschoven worden van MJP000730 naar MJP000729.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van en bekrachtigt bijgevoegde subsidieaanvraag voor het project "Jongeren terug in hun kracht zetten met hulp van een jongerenwerker", een projectoproep in het kader van “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren” in te dienen. Herselt zal hiervoor de beherende gemeente zijn.

 

Artikel 2:

Akkoord te gaan met volgende verdeling van de kosten voor de aanstelling van 0,5 VTE begeleider/straathoekwerk binnen het project Move-it (Arktos), waarvan 0,3 VTE voor de gemeente Herselt en 0,2 VTE voor de gemeente Hulshout.

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn bevestigt het akkoord om in het meerjarenplan volgende budgetten te voorzien:

Kosten: 2021 = 11.389 euro

 2022 = 22.777 euro

Opbrengsten 2021 = 5.694 euro (recuperatie via projectsubsidies)

 + 2.278 euro (recuperatie via Hulshout)

 2022 = 8.542 euro (recuperatie via projectsubsidies)

 + 5.694 euro (recuperatie via Hulshout)

Deze bedragen zijn te voorzien via een verschuiving van kredieten van MJP000730 naar MJP000729.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Lokaal opvang initiatief (LOI): Deontologische code personeel

 

Situering

De bedoeling van de deontologische code voor de personeelsleden van het lokaal opvanginitiatief (LOI) is niet alleen gedrag helpen sturen, maar eveneens de medewerkers stimuleren om zich in te zetten voor een integer en doelmatig opvangnetwerk.

Onze deontologische code volgt volledig het wettelijk vastgestelde model.

Het vast bureau gaf op 12 juli 2021 een positief advies aan het voorgestelde model voor de deontologische code voor de personeelsleden van het LOI.

 

Wettelijke gronden

Ministerieel besluit van 19 december 2013 tot vaststelling van de deontologische code voor de personeelsleden van de opvangstructuren voor asielzoekers.

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 193.

 

Toelichting en advies

Deze deontologische code zal van toepassing zijn op alle personeelsleden die werken voor het LOI. Ze vormt een aanvulling op de algemene deontologische code voor het personeel.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn volgt het voorstel van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de deontologische code voor de personeelsleden van het lokaal opvanginitiatief.

 

Artikel 2:

Deze deontologische code is van toepassing op alle personeelsleden van het lokaal opvanginitiatief.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Huis Vest 2: Noodwoning en subsidieaanvraag

 

Situering

Voorgeschiedenis Zusterhuis Vest 2:

• 18 februari 2019: beslissing college tot aankoop van de woning te Vest 2 (Zusterhuis)

• 25 februari 2019: beslissing gemeenteraad tot aankoop en bestemming jeugdhuis de Choke

• 2 september 2019: gunning van de opdracht aan Artesta architecten- en ingenieursbureau

• 30 maart 2020: beslissing college om te kiezen voor het afbreken van de bestaande constructie en nieuwbouw en het ontwerp zodanig opmaken dat een later gebruik als doorgangswoning mogelijk blijft.

• 14 december 2020: Het bestuur heeft voor jeugdhuis de Choke unaniem gekozen voor locatie aan de Mixx. Vest 2: plannen opstarten om hier een doorgangswoning van te maken.

 

Op 9 juni 2021 lanceerde Agentschap Wonen-Vlaanderen een projectoproep noodwoningen 2021.

 

Wettelijke gronden

Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 1.2, eerste lid, 87°.

 

Toelichting en advies

Ook de renovatie en inrichting van onroerende goederen die (verder) als noodwoningen zullen worden ingezet komen in aanmerking voor subsidiëring. Projecten kunnen voor 50% worden gesubsidieerd met een maximum van 145.000 euro per noodwoning. Projectvoorstel digitaal in te dienen tegen 30 september 2021.

Bij een combinatie van renovatie en inrichting is het project te realiseren binnen een termijn van 30 maanden vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de minister het besluit neemt tot subsidiëring van het project.

In bijlage wordt het projectvoorstel toegevoegd.

 

Herselt kent een aanzienlijke problematiek van dakloosheid, met een hoog aantal personen zonder stabiele of in een onhoudbare woonsituatie. Vooral voor grote gezinnen hebben we momenteel geen aanbod en het is net voor die doelgroep belangrijk om in de eigen gemeente gehuisvest te blijven waar de kinderen school lopen en het netwerk van het gezin zich bevindt. De woning heeft een grondige renovatie nodig om deze gebruiksklaar te maken als doorgangswoning. Deze subsidieoproep, waarvan we verwachten dat hij jaarlijks zal herhaald worden, creëert een opportuniteit om ons aanbod aan noodwoningen uit te breiden voor die doelgroep waar we nu een tekort ervaren.

 

De raming voor een renovatie van Vest 2 bedraagt ongeveer 280.000 euro excl. btw of 296.800 euro incl. 6% btw en excl. inrichting

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Beschikbaar budget 335.314,25 euro (incl. btw)

Kosten 296.800 euro (incl. btw)

Actie AC000033

Actie omschrijving We onderhouden en optimaliseren onze doorgangwoningen en bejaardenwoningen

Nr. raming MJP000491

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 4 augustus blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2021.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om het zusterhuis Vest 2, 2230 Herselt te renoveren en in te richten als noodwoning/doorgangswoning.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan het uitgewerkte projectvoorstel zoals toegevoegd in bijlage.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Zusterhuis Vest 2: Recht van opstal

 

Situering

Op 25 februari 2019 besliste de gemeenteraad om de woning te Vest 2 (Zusterhuis) aan te kopen. Jeugdhuis De Choke werd tijdelijk in deze woning ondergebracht, maar ondertussen werd gekozen om jeugdhuis De Choke definitief te vestigen in een nog te realiseren gebouw op de site aan De Mixx. Hierdoor komt op termijn de woning te Vest 2 vrij voor een nieuwe bestemming.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Burgerlijk wetboek, boek 3, titel 8 (inwerkingtreding op 1 september 2021).

 

Toelichting en advies

Herselt kent een aanzienlijke problematiek van dakloosheid, met een hoog aantal personen zonder stabiele of in een onhoudbare woonsituatie. Vooral voor grote gezinnen hebben we momenteel geen aanbod en het is net voor die doelgroep belangrijk om in de eigen gemeente gehuisvest te blijven waar de kinderen school lopen en het netwerk van het gezin zich bevindt. Het Zusterhuis te Vest 2 in Herselt heeft een grondige renovatie nodig, maar door haar ligging vlak bij het centrum en voorzieningen en op korte afstand van het OCMW is deze woning ideaal geplaatst voor de creatie van een bijkomende doorgangswoning.

Als we voor de renovatie en omvorming van deze woning tot doorgangswoning subsidies willen ontvangen dan heeft het OCMW een zakelijk recht nodig op deze woning. De gemeente kan met het OCMW een onderhandse akte afsluiten waarin zij een recht van opstal toekennen zodat het OCMW in de woning de nodige werken kan uitvoeren, deze woning kan gebruiken en in aanmerking komt voor subsidiëring van de werken. Het vestigen van een recht van opstal kan op deze manier kosteloos en er is eveneens geen vergoeding verschuldigd van de ene partij aan de andere.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Aan het recht van opstal zijn geen kosten verbonden.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord dat het OCMW een overeenkomst afsluit met de gemeente Herselt voor het vestigen van een recht van opstal voor de woning (gekend als zusterhuis) te Vest 2, 2230 Herselt, kadastraal gekend als sectie M, nummer 338/F, met een oppervlakte van 757 m2.

 

Artikel 2:

De voorwaarden zoals beschreven in de onderhandse overeenkomst goed te keuren.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de raad en de algemeen directeur te machtigen om samen de onderhandse akte voor het vestigen van het recht van opstal te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Huis Zegers Hoge Dreef 3: Recht van opstal

 

Situering

Op 30 juni 2008 besliste de gemeenteraad om de woning te Hoge Dreef 3 (Huis Zegers) aan te kopen. Deze woning werd door het OCMW gebruikt als doorgangswoning maar is ondertussen aan een grondige renovatie toe. Aangezien de elektriciteit werd afgekeurd, de keuken niet meer in orde is, het dak niet geïsoleerd is en er nog andere gebreken zijn, werd beslist om na de laatste bewoning Huis Zegers niet meer verder te gebruiken. Deze woning staat ondertussen al meer dan 1 jaar leeg.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Burgerlijk wetboek, boek 3, titel 8 (inwerkingtreding op 1 september 2021).

 

Toelichting en advies

Aangezien het college in zitting van 23 juli besliste om Hoge Dreef 3 af te breken en de site in Bergom in zijn geheel te bekijken in het kader van de bouw van een antennepunt van het lokaal dienstencentrum gecombineerd met een nieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang, met ook plaats voor de verenigingen die daar nu een plaats hebben.

De omgevingsaanleg wordt dan gekaderd in het geheel. Aangezien het OCMW bouwheer zal zijn voor het project Hoge Dreef 5, is het logisch een zakelijk recht aan het OCMW te verlenen voor Hoge Dreef 3, zodat de ganse aanleg door dezelfde bouwheer kan gerealiseerd worden.

De gemeente kan met het OCMW een onderhandse akte afsluiten waarin zij een recht van opstal toekennen zodat het OCMW in de woning de nodige werken kan uitvoeren, deze woning kan gebruiken en in aanmerking komt voor subsidiëring van de werken. Het vestigen van een recht van opstal kan op deze manier kosteloos en er is eveneens geen vergoeding verschuldigd van de ene partij aan de andere.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Aan het recht van opstal zijn geen kosten verbonden.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord dat het OCMW een overeenkomst afsluit met de gemeente Herselt voor het vestigen van een recht van opstal voor de woning (gekend als Huis Zegers) te Hoge Dreef 3, 2230 Herselt, kadastraal gekend als sectie B, nummer 424/B, met een oppervlakte van 92 m2 en de bijhorende grond, kadastraal gekend als sectie B, nummer 423/F/2 met een oppervlakte van 370 m2 (oppervlakte exclusief woning).

 

Artikel 2:

De voorwaarden zoals beschreven in de onderhandse overeenkomst goed te keuren.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de raad en de algemeen directeur te machtigen om samen de onderhandse akte voor het vestigen van het recht van opstal te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.