Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 24 april 2023 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout, Vic Huysmans - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Hilde Van Reet, Karen Broes - raadsleden

 

Overzicht punten

 

Kennisgeving aan de raad: einde periode van afwezigheid van raadslid Evelien Van Bedts

 

Situering

In de raadszitting van 21 november 2022 werd kennis genomen van de verhindering van raadslid Evelien Van Bedts vanaf de raad van 21 november 2022.

 

Wettelijke gronden

Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur voorziet:

 

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.

 

Toelichting en advies

Raadslid Evelien Van Bedts liet weten dat zij vanaf 1 april 2023 haar mandaat als raadslid en als lid van de raad van bestuur AGB herneemt.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 20 maart 2023

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 20 maart 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 20 maart 2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Vastleggen datums gemeenteraad en RMW 2024

 

Situering

Het is wenselijk om de datums voor de gemeenteraad (en aansluitend de raad voor maatschappelijk welzijn) in 2024 nu reeds vast te leggen zodat zaal d'Asbroek tijdig kan gereserveerd worden en zodat de diensten hun planning hierop kunnen afstemmen.

 

Toelichting en advies

Voorstel voor de datums van de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2024.

 

Maand

Laatste maandag

Voorstel

Reden afwijking

Januari

29

22

betere spreiding wegens vervroegen raad maart

Februari

26

19

betere spreiding wegens vervroegen raad maart

Maart

25

18

zaal d'Asbroek niet beschikbaar wegens tennistornooi van 24 tot 31 maart

April

29

29

 

Mei

27

27

 

Juni

24

24

 

Juli

29

geen raad

vakantieperiode

Augustus

26

geen raad

vakantieperiode

September

 

2

continuïteit verzekeren na lange vakantieperiode

September

30

30

onder voorbehoud van voldoende dringende punten

Oktober

28

21

28 oktober valt in herfstvakantie

November

25

25

begroting al in november wegens installatievergadering in december

December

30

eerste week

installatievergadering

 

De gemeenteraad (en aansluitend de raad voor maatschappelijk welzijn) gaan telkens door op de laatste maandag van de maand, behalve:

•Tijdens de zomermaanden juli en augustus is er geen raad voorzien maar om de continuïteit te verzekeren wordt een extra raad voorzien op de eerste maandag van september.

•De raad op de laatste maandag van september blijft behouden maar onder voorbehoud, enkel bij voldoende dringend te behandelen punten zal deze raad doorgaan. (slechts 3 weken na de vorige raad)

•De raad van maart wordt 1 week verschoven, omdat zaal d'Asbroek niet beschikbaar is op de laatste maandag van maart (10-daags tennistornooi waarbij publiek in zaal d'Asbroek zit).

*Bijgevolg vinden de raden van januari en februari telkens op de voorlaatste maandag plaats om een betere spreiding te hebben.

*De begroting wordt besproken tijdens de raad van november.

*In december wordt de datum van de installatievergadering vastgelegd door de voorzitter van de raad.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers en Maria Leirs

 

Motivatie onthouding Ronan Korthout: namens de fractie CD1V+2230: Traditiegetrouw is de gemeenteraad altijd de laatste maandag van de maand, dat is gemakkelijk voor raadsleden en voor inwoners. De fractie stelt in vraag waarom de raden vergaderen in zaal d'Asbroek i.p.v. in de raadzaal. Deze moeten we niet altijd klaarzetten (kost dus pak minder qua verhuizen - opbouwen, afbreken). De raadzaal is makkelijker, compacter, beter begrijpbaar voor de burger en kost minder en dan hoeft er niet geschoven te worden in de data.  Om deze redenen onthoudt de fractie CD&V+2230 zich.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De datums voor de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2024 worden vastgelegd zoals voorgesteld door de administratie en college van burgemeester en schepenen:

• 22 januari

• 19 februari

• 18 maart

• 29 april

• 27 mei

• 24 juni

• 2 september

• (30 september onder voorbehoud)

• 21 oktober

• 25 november

• december = installatievergadering

 

Artikel 2:

De datums voor de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2024 worden bekendgemaakt op de website van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Gebiedsprogramma Grote Nete - Strategisch project Grote Nete - participatie

 

Situering

Mail van Departement Leefmilieu / Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van 16 maart 2023 i.v.m. gebiedsprogramma Grote Nete - Strategisch project Grote Nete.

 

Toelichting en advies

AANLEIDING VOOR DE OPSTART VAN HET GEBIEDSPROGRAMMA GROTE NETE

De provincie Antwerpen nam recent het initiatief om een gebiedsprogramma voor de vallei van de Grote Nete op te starten met focus op een klimaatveilige vallei vol beleving. Het gebiedsprogramma is een actie uit het ambitieus klimaatbeleids- en actieplan: “Plan Vandaag – Voor het veilig klimaat van Morgen”.

 

De Grote Nete is een prachtige rivier, vol oude kronkelende netemeanders, prachtige kastelen en watermolens als waardevol erfgoed. De vallei van de Grote Nete is van onschatbare waarde omwille van haar grote rijkdom aan natuur en biodiversiteit en haar uitzonderlijk recreatief potentieel.

 

De Grote Nete werd in de jaren zeventig heringericht met hoge dijken om water zo snel mogelijk af te voeren naar zee. Het gevolg is dat de rivier de vallei draineert in plaats van het water ter plaatse te houden en het in de grond te laten dringen. Vandaag beseffen we dat het anders moet. De grote droogte in de zomer van 2022 toont des te meer aan dat we rivieren weer méér ruimte moeten geven, klaar voor de toekomst.

 

In de vallei zijn heel wat actoren actief. Zo werken het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Waterweg met het Sigmaplan mee aan het herstel van de vallei. De rivier krijgt opnieuw meer overstromingsruimte en zo’n 850 hectare natte natuur langs de rivier wordt hersteld.  
Ook verschillende (boven)lokale partners zoals Natuurpunt, de Regionale Landschappen, gemeenten… zijn actief in het gebied. 

 

De provincie Antwerpen stelde een gebiedscoördinator aan en er volgden verkennende gesprekken met lokale besturen en bovenlokale partners. De vallei is in volle verandering. Het momentum om te werken aan meer ruimte voor water, natuur én de mens.


Situering van de vallei van de Grote Nete, met Molse Nete en Scheppelijke Nete.

 

MOTIVERING

Om de lopende processen af te stemmen op de acties van stakeholders en de ambities van lokale besturen, nam provincie Antwerpen het initiatief om een gebiedsprogramma op te starten. Het biedt een platform om als coalitie samen te werken.

 

Naast het werken aan een klimaatveilige vallei, zet het gebiedsprogramma ook voluit in op recreatie. Het momentum van de werken in kader van het Sigmaplan willen we grijpen voor ruimte voor de mens om de vallei te beleven. Door de werken zullen er bijvoorbeeld plekken zijn waar men niet meer op de dijk kan wandelen. Uitstippelen van alternatieve paadjes voor wandelaars en fietsers en het bekijken van de mogelijkheden om de Grote Nete beter te ontsluiten door nieuwe onthaalpunten op te richten zijn belangrijk voor een beleefbare vallei. Vanuit de gebiedswerking willen we werken aan een grote valleiroute van bron tot monding. Zo’n route brengt één groot verhaal van de Grote Nete en zet alle erfgoedparels en natuurgebieden mooi in de kijker. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter.

 

Nu de verkennende gesprekken achter de rug zijn en de eerste concrete projecten zijn opgestart, vraagt de provincie Antwerpen het engagement van de gemeenten en steden in het gebied om toe te treden tot de gebiedscoalitie om samen met lokale en bovenlokale instanties de handen in elkaar te slaan om te werken aan de Grote Nete van de toekomst. Door de  ambities op elkaar af te stemmen, kunnen de partners zoveel meer bereiken.

 

Het programma van het samenwerkingsverband draagt bij tot de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) 6, 13, 14, 15 en 17.

 

AANLEIDING VOOR HET INDIENEN VAN EEN STRATEGISCH PROJECT

Ten minste één keer per jaar wordt een oproep gelanceerd die bestemd is voor publieke actoren die een concreet strategisch project realiseren en zo bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Vlaanderen.

 

Dat project moet uitvoering geven aan het ruimtelijk beleid op bovenlokaal niveau en de interbestuurlijke samenwerking via gebiedscoalities op het terrein bevorderen. 

 

De projecten zorgen voor de uitvoering van het Vlaamse ruimtelijke beleid. Ze hebben een impact op Vlaams niveau, vertrekken vanuit bestaande ruimtelijke visies en bieden maximaal een antwoord op actuele beleidsdoelstellingen rond bijvoorbeeld ontharding, bebossing, de realisatie van natte natuur, ruimte voor water (Blue Deal), etc. Ze stimuleren de samenwerking van ruimtelijke actoren in een strategisch gebied. 

 

Een commissie beoordeelt per oproep de aanvragen. Geselecteerde strategische projecten krijgen een subsidie voor de loon- en werkingskosten van een professionele projectcoördinatie tot 80% van de gemaakte kosten en tot maximaal 100.000 euro per jaar, gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren. 

 

De veertiende oproep 2022 is gelanceerd. Aanvragen kunnen digitaal worden ingediend tot en met 31 maart 2023, eventuele aanvullende documenten kunnen nog tot en met 21 april 2023 worden nagestuurd.  

 

Een strategisch project biedt extra kansen om meer mankracht en middelen naar het gebied te halen zodat er sneller werk gemaakt kan worden van een klimaatveilige vallei vol beleving. Het Strategisch Project van de Grote Nete past binnen de Blue Deal. Met de Blue Deal wil de Vlaamse regering de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken.

 

Het Strategisch Project focust op de meer complexere bovenlokale projecten die interbestuurlijke samenwerking met meerdere partners in het gebied vragen. De aanvraag krijgt op die manier vorm.

 

Het aanvraagformulier is in bijlage toegevoegd.

 

De provincie Antwerpen vraagt aan de gemeente om in stappen als partner in het strategisch project.

 

FINANCIELE BIJDRAGE

Voor de toetreding tot de gebiedscoalitie wordt geen financiële bijdrage gevraagd.

Voor het aansluiten bij het Strategisch Project wordt een financiële bijdrage van 1.692,31 euro per jaar gevraagd en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024.

 

DUBBELE VRAAG AAN DE GEMEENTE

Enerzijds vraagt de provincie Antwerpen om in te stappen als partner in de gebiedscoalitie Grote Nete. Het gebiedsprogramma gaat door, ongeacht de inhoud van de beslissing over het Strategisch Project.

 

Anderzijds vraagt de provincie Antwerpen om in te stappen als partner in het Strategisch Project. Dit kan doorgaan, mits goedkeuring door Vlaanderen. Hiervoor wordt een financiële bijdrage van de gemeente gevraagd van 1.692,31 euro per jaar en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024. De goedkeuring van een Strategisch Project kan zorgen voor een stroomversnelling door extra handen voor coördinatie en extra financiële steun vanuit de Vlaamse overheid.

 

Het Strategisch Project zet in op de meer complexe bovenlokale projecten en is eerder limitatief gezien de inhoud is afgelijnd op basis van de criteria van de subsidieoproep.

 

In het gebiedsprogramma ligt de focus op projecten van gemeenten in de vallei die inzetten op ruimte voor water, natuur én mens en die door samenwerking met partners tot stand kunnen komen. Door samen te werken is het potentieel van de vallei nog zoveel groter. Welke projecten dit zijn kan in de loop der tijd evolueren in overleg met de coalitiepartners.

 

Financiële weerslag

Voor de toetreding tot de gebiedscoalitie wordt geen financiële bijdrage gevraagd.

Voor het aansluiten bij het Strategisch Project wordt een financiële bijdrage van 1.692,31 euro per jaar gevraagd en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeente stapt als projectpartner mee in de gebiedscoalitie Grote Nete en gaat het engagement aan om mee te werken aan het gebiedsprogramma voor een klimaatveilige vallei vol beleving.

 

Artikel 2:

De gemeente stapt als projectpartner mee in het Strategisch Project Grote Nete en levert een financiële bijdrage van 1.692,31 euro per jaar en dit voor 3 opeenvolgende jaren vanaf 2024 en keurt de managementnota Grote Nete goed.

De gemeente geeft haar engagement voor de indiening van het aanvraagformulier voor het Strategisch Project Grote Nete.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen Sociaal Engagement cvba vso/Fietsbieb en gemeente Herselt voor de werking van Fietsbieb Herselt: goedkeuring

 

Situering

Fietsbieb Herselt is sinds maart 2019 actief aan de locatie van de Kringwinkel te Herselt. Bij de opstart ontvingen ze steun van Leader en ontvingen daardoor een startbudget vanuit de Europese Unie, de Vlaamse gemeenschap en de provincie Antwerpen. In 2019 werd deze subsidiëring vanuit Leader gestopt.

 

Tijdens het college van 6 december 2021 werd beslist om een financiële ondersteuning te geven aan de vrijwilligers van de fietsbieb Herselt. Om deze samenwerking formeel te maken, stellen we een samenwerkingsovereenkomst op tussen sociaal engagement cvba vso/fietsbieb en gemeente Herselt. Deze zit in de bijlage.

 

Wettelijke gronden

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2017

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 december 2018

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 december 2021

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2023

 

Toelichting en advies

Fietsbieb organiseert Fietsbieb Herselt in samenwerking met de gemeente Herselt als dienst voor alle burgers. Kinderen tot 12 jaar kunnen kinderfietsen lenen. Er is verhoogde aandacht voor mensen in (kans)armoede. Fietsbieb Herselt is gelokaliseerd op de site van Kringwinkel Zuiderkempen.

Fietsbieb Herselt komt in de gemeente aan een behoefte tegemoet, maar de Fietsbieb beslaat ook heel wat beleidsdomeinen (transversaal beleid): economisch, sociaal, klimaatbewust, gezond, mobiel, toerisme, vrijwilligersbeleid, korte keten … noem maar op. De Fietsbieb laat verschillende beleidsdomeinen samenkomen.

 

In de samenwerkingsovereenkomst worden de verschillende engagementen geformaliseerd.

 

Fietsbieb verbindt zich tot volgende engagementen:

         Het aanleveren van promotiemateriaal en het verzorgen van de nodige promotie voor de uitbouw van de Fietsbieb Herselt:

         Flyers:

          1.000 exemplaren of het aantal leerlingen in kleuter en basisscholen in de gemeente Herselt;

          formaat 9,9 – 21 cm;

          lay-out.

         Affiches:

          5 exemplaren (extra leverbaar);

          formaat A1;

          standaard affiches Fietsbieb.

         Eigen promotiemateriaal Fietsbieb Herselt:

          Roll up (1);

          Beachvlag (1);

          Stoepbord (1);

          Deurplaat voor informatie (1): uren, dagen, uitzonderlijke sluitingen (bv. Kerstmis), … .

         Extra promotiemateriaal occasionele activiteiten te lenen bij het provinciaal Fietsbieb-secretariaat (beurs, wijkfeest, fietshappening …):

          Roll-up Fietsbieb;

          Dataprojector;

          Projectiescherm;

          Laptop.

         Logo

          Kant en klaar logo;

          Met vermelding van de locatie “Herselt”.

         Bekendmaking Fietsbieb Herselt.

          Sociale media;

          Geschreven media;

          Website.

         Communicatie:

         Website met de nodige webruimte voor Fietsbieb Herselt:

          Toelichting van de werking;

          Vermelding van het lokale uitleenpunt;

          Vermelding van de gegevens van het openingsmoment.

         Facebook: Fietsbieb Herselt.

          Nieuws van de Fietsbieb, fietsnieuwsjes, aankondigingen, … .

         Werktuig – materiaal:

         Basismateriaal voor reparaties;

         Reparatiestaander;

         Inrichting (indien nodig):

          Meubilair: tafel, stoelen, kast, geldkoffer.

         2de handsfietsen:

         20 kinderfietsen:

          Klaar voor gebruik;

          Kinderfietsen zijn in orde en gekeurd;

          Bij uitleen van kinderfietsen worden de kinderfietsen terug aangevuld.

         Wisselstukken/wrakfietsen:

          I.f.v. reparaties.

         Verzekering:

         Vrijwilligers zijn verzekerd:

          Lichamelijke ongevallen;

          Burgerlijke aansprakelijkheid;

          Rechtsbijstand.

         Verzekering gebouw als gebruiker:

          Aansprakelijkheid als huurder;

          Brand.

         Ondersteuning vrijwilligers door het provinciaal Fietsbieb-secretariaat:

         De Fietsbieb gaat op zoek naar vrijwilligers die de Fietsbieb Herselt organiseren. Samenwerking met de gemeente Herselt is hierbij wenselijk (via het gemeentelijk infoblad).

         Ondersteuning van de vrijwilligersploeg: bij start en het verdere verloop:

          vorming;

          eventuele steun van ervaren vrijwilligers uit een andere Fietsbieb.

         Uitwisseling tussen andere Fietsbieben (vrijwilligers).

         Er is een model van afspraken en regels die in elke Fietsbieb hetzelfde zijn.

         Alle administratie is ontwikkeld en is eenvoudig, zodat het voor de vrijwilligers geen zware taak is.

         De vrijwilligers van Fietsbieb Herselt zorgen ervoor dat het lokaal steeds netjes blijft. De Fietsbieb zorgt hierbij voor de nodige materialen.

         Netwerk van Fietsbieben in de provincie Antwerpen:

         Zie ondersteuning provinciaal Fietsbieb-secretariaat:

          Uitwisseling met andere Fietsbieben van ideeën, ervaring, van elkaar leren …

          Secretariaat als zekerheid: vrijwilligers uit andere Fietsbieben als invallers.

         Samen naar buiten komen in de provincie met één naam/merk/logo©. Herkenbaarheid naar de buitenwereld.

         Uitwisseling fietsen tussen andere Fietsbieben: bv. tekort van bepaalde fietsmaat in de eigen locatie.

         Unieke nummering van elke fiets.

         Fietsbieb-sticker voor elke fiets.

         Openingen & duurtijd:

         Het opstartmoment (datum) is bepaald op de tweede zaterdag van de maand gedurende 2 uur. Indien evaluatie uitwijst dat een tweede moment per maand nodig is dan kan dat ingevoerd worden: tijdelijk of continu. Eventueel kan o.w.v. een dringende nood de Fietsbieb op vraag geopend worden, in overleg met de vrijwilligers.

         Het is de intentie van “Fietsbieb” om Fietsbieb Herselt alle kansen te geven om te groeien en een bestendig karakter te krijgen als een service naar de bevolking.

         OCMW:

         Met OCMW Herselt is Fietsbieb bereid om afspraken te maken waardoor mensen in armoede/budgetbegeleiding/…  op een makkelijke wijze kunnen gebruik maken van de Fietsbieb. Het lokale OCMW bepaalt welke administratieve regeling voor het OCMW het beste past, maar Fietsbieb heeft enkele standaardvoorstellen ter beschikking.

         Extra initiatieven:

         Voor scholen en jeugdbewegingen is er de mogelijkheid om voor korte periode gratis te lenen bij Fietsbieb Herselt: bv. verkeersweek, uitstap met fiets, gezin dat tijdelijk problemen heeft (overbrugging), … .

         Indien er in Herselt fietslessen worden gegeven, dan biedt Fietsbieb Herselt gratis kinderfietsen aan.

         Voor gemeentelijke initiatieven waarbij “fietsen” een thema is, wil Fietsbieb Herselt mee deelnemen.

 

Gemeente Herselt verbindt zich tot volgende engagementen:

         Locatie (huisvesting):

         De gemeente Herselt engageert zich mee om te zoeken naar een gratis locatie voor de Fietsbieb Herselt.

          Plaats waar de kinderfietsen kunnen getoond worden (uitleenmomenten).

          Plaats waar de kinderfietsen kunnen gestald worden (buiten de uitleenmomenten).

          Plaats waar vrijwilligers aan de kinderfietsen kunnen sleutelen.

          Deze drie voorgaande elementen kunnen het liefst samen gaan.

         Locatie:

          Een eenvoudige plaats is voldoende.

          Elektriciteit, water en een toilet in de buurt zijn evenwel noodzakelijk.

          De locatie kan een plaats zijn waarvan gemeente Herselt eigenaar is of bij een privaat persoon zijn (bv. oud magazijn, leegstaande garage, leegstaande winkel, …).

          Situatie op 10 december 2021:

         Fietsbieb Herselt gebruikt momenteel (10/12/2021) het gebouw gelegen op volgende locatie: Kringwinkel Zuiderkempen, Aarschotsesteenweg 44, 2230 Herselt. Daardoor is er momenteel geen nood aan locatie vanuit de gemeente Herselt.

         Indien verhuis naar een andere locatie noodzakelijk wordt, zal een onderling overleg tussen Fietsbieb en gemeente Herselt plaatsvinden.

         Vrijwilligers:

         Mee op zoek gaan naar vrijwilligers die de Fietsbieb Herselt kunnen dragen (bv. gemeentelijk infoblad).

 

De samenwerkingsovereenkomst geldt voor één jaar en wordt telkens stilzwijgend verlengd met een jaar. Als één van de partijen de samenwerking wil stopzetten dan moet dit in onderling overleg besproken om de nodige afspraken te maken.

 

Er wordt een jaarlijkse bijdrage/toelage van 1.500 euro (excl. btw) voor de werking en de begeleiding van de Fietsbieb voorzien vanuit gemeente Herselt. Hiervoor bezorgt Fietsbieb jaarlijks een factuur aan de gemeente Herselt.

 

Financiële weerslag

Kosten

1.815 euro (incl. btw) jaarlijkse kost

Werkuren

 

Actie

AC 000088

Actie omschrijving

Kringloopwinkel ondersteunen en samenwerken voor het stimuleren van hergebruik van materialen.

MJP nummer

MJP 001218

 

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 27 februari 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De samenwerkingsovereenkomst tussen Sociaal Engagement cvba vso/Fietsbieb en gemeente Herselt voor de werking van Fietsbieb Herselt goed te keuren en te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Brandweerzone: financiële verdeelsleutel 2024

 

Situering

In zitting van de zoneraad van 31 oktober 2020 werd het principe financiële verdeelsleutel 2021-2026 van brandweer zone Kempen goedgekeurd. De verdeelsleutel wordt jaarlijks aangepast aan de meest actuele data:

         bevolkingsaantal

         kadastraal inkomen

         correctiefactor aanrijtijden (niet gewijzigd)

         correctie Dringende Geneeskundige Hulpverlening

 

De zoneraad heeft in de zitting van 18 maart 2023 de financiële verdeelsleutel voor het jaar 2024 goedgekeurd. Dit geeft volgende verdeling:

 

Gemeente/stad

% 2024

Geel

21,34%

Mol

15,44%

Herentals

10,70%

Westerlo

10,34%

Balen

8,76%

Laakdal

4,64%

Herselt

3,52%

Olen

5,09%

Grobbendonk

4,21%

Retie

2,53%

Hulshout

2,34%

Meerhout

3,50%

Dessel

2,58%

Herenthout

3,21%

Vorselaar

1,80%

 

Vanaf 2024 zal ook een verrekening van de goederen gebeuren volgens het principe vastgelegd in de zoneraad van 31 oktober 2020. De effectieve bedragen zijn bijgevolg:

 

Gemeente/stad

Bedrag/jaar

Geel

-6 539,30

Mol

-96 295,79

Herentals

-65 023,84

Westerlo

-21 632,80

Balen

-11 991,22

Laakdal

+40 856,36

Herselt

+40 760,73

Olen

+44 681,87

Grobbendonk

-38 772,49

Retie

+26 702,01

Hulshout

+25 363,08

Meerhout

+32 248,98

Dessel

+24 597,98

Herenthout

-14 962,95

Vorselaar

+20 007,38

 

Wettelijke gronden

Hoofdstuk II van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, BS 31 juli 2007.

Het koninklijk besluit van 23 augustus 2014 houdende vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten, BS 29 oktober 2014.

 

Toelichting en advies

De financiële verdeelsleutel 2024 moet door alle gemeenteraden worden goedgekeurd. Indien een gemeenteraad de verdeelsleutel niet goedkeurt, zal de gouverneur een beslissing nemen. 

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

...

 

Financiële weerslag

Voor Herselt daalt het bijdragepercentage van 3,53 naar 3,52%.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende financiële verdeelsleutel voor 2024 voor brandweerzone Kempen goed:

 

Gemeente/stad

% 2024

Geel

21,34%

Mol

15,44%

Herentals

10,70%

Westerlo

10,34%

Balen

8,76%

Laakdal

4,64%

Herselt

3,52%

Olen

5,09%

Grobbendonk

4,21%

Retie

2,53%

Hulshout

2,34%

Meerhout

3,50%

Dessel

2,58%

Herenthout

3,21%

Vorselaar

1,80%

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt goed dat een verrekening van de goederen wordt doorgevoerd op het investeringsbudget

 

Gemeente/stad

Bedrag/jaar

Geel

-6 539,30

Mol

-96 295,79

Herentals

-65 023,84

Westerlo

-21 632,80

Balen

-11 991,22

Laakdal

+40 856,36

Herselt

+40 760,73

Olen

+44 681,87

Grobbendonk

-38 772,49

Retie

+26 702,01

Hulshout

+25 363,08

Meerhout

+32 248,98

Dessel

+24 597,98

Herenthout

-14 962,95

Vorselaar

+20 007,38

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

IOK - algemene vergadering op 25 mei 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De algemene vergadering van IOK gaat door op donderdag 25 mei 2023 om 18 uur in CC Zwaneberg, Cultuurplein 1 in Heist-op-den-Berg.

 

Wettelijke gronden

Decreet over het lokaal bestuur

De statuten van IOK

 

Toelichting en advies

De agenda van de algemene vergadering van 25 mei 2023 bevat volgende agendapunten:

1)       Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2)       Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022

3)       Resultaatsbestemming 2022

4)       Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022

5)       Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2023

6)       Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 regiodecreet Heist-op-den-Berg

7)       Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 regiodecreet Nijlen

8)       Varia

 

Tijdens de gemeenteraad van 21 oktober 2019 werd Dolinda Voet aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IOK.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 25 mei 2023.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

 

De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het negatieve resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

 

De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.

 

Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.

 

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.

 

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022 goed te keuren.

 

Artikel 2:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.

 

Artikel 3:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022, goed te keuren.

 

Artikel 4:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Heist-op-den-Berg, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de dienstverlenende vereniging IOK.

 

Artikel 5:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Nijlen, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de dienstverlenende vereniging IOK.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

IOK Afvalbeheer - algemene vergadering op 25 mei 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De algemene vergadering van IOK Afvalbeheer gaat door op donderdag 25 mei 2023 om 18.30 uur in CC Zwaneberg, Cultuurplein 1 in Heist-op-den-Berg.

 

Wettelijke gronden

Decreet over het lokaal bestuur

De statuten van IOK Afvalbeheer

 

Toelichting en advies

De agenda van de algemene vergadering van 25 mei 2023 bevat volgende agendapunten:

1)       Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2)       Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022

3)       Resultaatsbestemming 2022

4)       Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022

5)       Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2022

6)       Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 regiodecreet Heist-op-den-Berg

7)       Afwijkingsaanvraag conform artikel 7 regiodecreet Nijlen

8)       Varia

 

Tijdens de gemeenteraad van 21 oktober 2019 werd Dolinda Voet aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 25 mei 2023.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

 

De raad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.

 

De raad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.

 

De raad sluit zich aan bij het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.

 

Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022.

 

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Heist-op-den-Berg aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Heist-op-den-Berg blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK Afvalbeheer.

 

De raad steunt het gemotiveerde verzoek van de gemeente Nijlen aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer om de afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur conform artikel 7 van het Regiodecreet in te dienen, zodat de gemeente Nijlen blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan IOK Afvalbeheer.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022 goed te keuren.

 

Artikel 2:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2022, afgesloten per 31 december 2022, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.

 

Artikel 3:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2022, goed te keuren.

 

Artikel 4:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Heist-op-den-Berg, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

Artikel 5:

De raad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de indiening goed te keuren van de afwijkingsaanvraag conform artikel 7 van het Regiodecreet zodat de gemeente Nijlen, ook op haar verzoek, blijvend en voor onbepaalde duur als vennoot kan deelnemen aan de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Iverlek - Algemene vergadering op 23 juni 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 30 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek die op 23 juni 2023 plaatsheeft in “Salons Waerboom, Jozef Mertensstraat 140 te 1702 Groot-Bijgaarden”;

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 30 maart 2023 overgemaakt;

 

Wettelijke gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Toelichting en advies

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 23 april 2019 werd Kristof Van Dingenen aangeduid als de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen bij Iverlek en Mireille Colson als plaatsvervanger.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 23 juni 2023:

1)       Kennisneming verslagen van Iverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

2)       Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)       Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4)       Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2022.

5)       Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6)       Statutaire benoemingen.

7)       Statutaire mededelingen

 

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 23 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Pidpa - Algemene vergadering op 16 juni - Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

Mail en aangetekend schrijven van Pidpa van 17 maart 2023 ivm de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023 om 11.30 uur.

 

Toelichting en advies

a)                    Deelnemerschap van de gemeente

De gemeente Herselt is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

b)                    Voorgenomen transactie

De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

 

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water-link zal aldus bestaan uit twee fusie-entiteiten: Water-Entiteit (het huidige water-link) en Rio-Entiteit (het huidige Pidpa).

 

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

 

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

 

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

c)                    Procedurele aspecten

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

 

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

 

I)                     water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het decreet lokaal bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

 

II)                    Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

 

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het decreet lokaal bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

 

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

 

De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het decreet lokaal bestuur.

 

III)                  Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

 

Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze [stad/gemeente]. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

 

Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

 

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

         Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.

         Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

         Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

         Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

         Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

         Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

         Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.

         In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

         Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

         Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

         In het kader van het rioleringsbeheer dient onze gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

         Onze gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot de activiteit solidaire sanering van Pidpa.

         Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van de activiteit solidaire sanering - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht.

         Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

         Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen onze gemeente als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor onze gemeente heeft voorbereid, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat onze gemeente zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

         Voor het buitengebied van onze gemeente, waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

         Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen onze gemeente de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan onze gemeente genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

         In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook onze gemeente mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.

 

De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

 

IV)                  Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

 

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

 

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

 

V)                   Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

 

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het decreet lokaal bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

 

VI)                  Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het decreet lokaal bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

 

De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

 

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

 

VII)                Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

 

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

 

Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze gemeente naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

 

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:

         dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;

         om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;

         om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de gemeente betreft; en

         akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

VIII)              Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

 

Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

 

IX)                  Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

1.a)              Buitengewone algemene vergaderingen

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

 

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

1)       Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

2)       Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het decreet lokaal bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

I)                     de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;

II)                    de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

III)                  de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

IV)                  de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;

V)                   de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

VI)                  de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

VII)                de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

VIII)              de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

IX)                  de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

X)                    de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;

XI)                  het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en

XII)                het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

(hierna de “Transactie”);

3)       Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het decreet lokaal bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;

4)       Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;

5)       Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);

6)       Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;

7)       Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;

8)       Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];

9)       Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:

a)       de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

b)       de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

c)       de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

10)   Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;

11)   Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;

12)   In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;

13)   Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;

14)   Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:

a)                    de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;

b)                    het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;

c)                    daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en

d)                    alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

 

Wettelijke gronden

Artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.

Artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.

Artikel 420, eerste lid van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.

Artikel 422, eerste lid van het decreet lokaal bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.

Artikel 422, tweede lid van het decreet lokaal bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Artikel 423, eerste lid van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.

Artikel 425, eerste lid van het decreet lokaal bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2019 werd dhr.Geert Sterckx aangeduid als afgevaardigde op de algemene vergaderingen van Pidpa voor de huidige legislatuur.

 

Financiële weerslag

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;

Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

I)                     de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

II)                    de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

III)                  de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

IV)                  de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

V)                   de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

VI)                  de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

VII)                de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

VIII)              de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

IX)                  de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

X)                    de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

XI)                  het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en

XII)                het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

(hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van 2,50 euro per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.

 

Artikel 7:

De gemeenteraad keurt de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 cfr. de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft.

 

Artikel 8:

De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het decreet lokaal bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Artikel 9:

De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het decreet lokaal bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

 

Artikel 10:

De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze gemeente zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

 

Artikel 11:

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Artikel 12:

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Artikel 13:

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Woonmaatschappij werkingsgebied Kempen Zuid: goedkeuring erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten

 

Situering

In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen, die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij  of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van de hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17 december 2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen). Deze verlenging van erkenning is bekomen.

Nu hebben de verschillende partijen die zich omvormen tot de nieuwe woonmaatschappij een  een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021).

SHM Zonnige Kempen, SHM Geelse Huisvesting, SHM De Woonbrug, SHM Kleine Landeigendom Zuiderkempen, SVK Zuiderkempen en SVK ISOM vloeien hierdoor samen in één woonmaatschappij Kempen Zuid.

 

Wettelijke gronden

Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)

Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

 

Toelichting en advies

De concrete werking van de woonmaatschappij, met een zonale werking, en hoe zij zich wenst te organiseren, wordt beschreven in bijgevoegde documenten.

In de voorgelegde documenten worden de basisprincipes en fundamentele bouwstenen vastgelegd van de noodzakelijke herstructurering om te komen tot de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.

De erkenningsaanvraag beschrijft de fundamentele principes en gemaakte keuzes voor het totstandbrenging van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.

Het "ontwerp-Fusievoorstel" beschrijft de basisprincipes voor het samengaan van de vier huisvestingsmaatschappijen, terwijl het "ontwerp-Voorstel van Overdracht" de essentiële elementen weergeeft voor de inkanteling van beide SVK’s in de fusiemaatschappij die het statuut van woonmaatschappij zal aanvragen.

Tot slot zijn de ontwerpstatuten ook bijgevoegd welke opgemaakt zijn volgens de richtlijnen van het agentschap Wonen in Vlaanderen.

Beide voorstellen zijn in ontwerpversie en dienen nog verder aangevuld te worden met bijlagen die heden nog niet zijn toegevoegd of slechts in ontwerp zitten.

De raden van bestuur van alle betrokken organisaties keurden deze documenten goed op hun vergadering van maart 2023 goed.

Op 30 juni 2023 zal deze fusie operatie zich voltrekken.

 

Op voorstel van het besluit van het college van burgemeester en schepenen;

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad sluit zich aan bij het gunstig advies van het college.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en verleent zijn goedkeuring aan de erkenningsaanvraag, het gezamenlijk fusievoorstel, het overdrachtsvoorstel en de ontwerpstatuten van de nieuwe woonmaatschappij zoals opgesteld en goedgekeurd door de Stuurgroep voor de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen Zuid.

 

Artikel 2:
De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Artikel 3:
Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Zefier - algemene vergadering op 8 juni 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

Uitnodiging via e-mail van 14 maart 2023 tot de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier op 8 juni 2023.

 

Wettelijke gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op artikel 41.

De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180.

De statuten van de cvba Zefier inzonderheid de artikelen 26, 27 en 28

 

Toelichting en advies

De gemeente is vennoot is van de cvba Zefier;

 

De uitnodiging tot de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier op 8 juni 2023 werd via e-mail verzonden op 14 maart 2023.

 

De ter beschikking gestelde documenten werden toegevoegd in bijlage.

 

Goedkeuring van de agenda:

1)       Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;

2)       Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;

3)       Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4)       Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

Tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2019 werd Milo Anthonis aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Zefier en Kristof Van Dingenen als plaatsvervanger.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het besluit

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring aan de age8da en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 8 juni 2023, zijnde

 

1)       Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;

2)       Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;

3)       Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4)       Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties - toetreding aankoopcentrale

 

Situering

Besluit tot toetreding tot de aankoopcentrale van AGB Herselt m.b.t. de raamovereenkomst voor de aankoop van drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

AGB Herselt treedt op als aankoopcentrale voor de raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Specificaties van de raamovereenkomst:

         de raamovereenkomst heeft een looptijd van 48 maanden

         de opdracht is opgesplitst in 3 percelen:
perceel 1: water, frisdranken, bieren en versnaperingen
perceel 2: wijnen en aperitieven
perceel 3: warme dranken en koffiemachines

         de voorziene startdatum is 1 september 2023

         de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd is bepaald op 772.000 euro (excl. btw)

 

AGB Herselt treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Het gemeentebestuur van Herselt wordt nu gevraagd om toe te treden tot de raamovereenkomst van de aankoopcentrale AGB Herselt.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij de goedkeuring en het voorstel van de raad van bestuur.

 

Financiële weerslag

Kosten

772.000 euro (excl. btw) (gemeente, OCMW en AGB samen)

Actie

AC000147

Actie omschrijving

Onderhoud en uitrusting van de gemeenschapsinfrastructuur en die ter beschikking stellen.

MJP nummer

MJP000866 e.a.

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 14 april 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeente Herselt treedt toe tot de aankoopcentrale van AGB Herselt aangaande de raamovereenkomst voor dranken en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Wijziging gemeenteweg Buurtweg nr. 6 en deel buurtweg nr. 80 (Dieperstraat) - definitieve beraadslaging

 

Situering

De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 houdende de voorlopige vaststelling van het ontwerp rooilijnplan d.d. 30 november 2022 en het ontwerp innemingsplan d.d. 30 november 2022 in verband met de wijziging van de gemeenteweg Dieperstraat, buurtwegen nrs. 6 en deel van nr. 80, voor het gedeelte op grondgebied Herselt.

De eerdere toetsing in het voornoemde gemeenteraadsbesluit van het dossier aan de artikels 3 en 4, van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;

 

Het openbaar onderzoek dat, in overeenstemming met art. 17 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, plaatsvond van maandag 30 januari 2023 tot en met dinsdag 28 februari 2023 geopend en gesloten tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk op 9 januari 2023 en 27 maart 2023;

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Toelichting en advies

Er werden opmerkingen en/of bezwaren ontvangen tijdens het openbaar onderzoek.

Deze vindt u in bijlage, evenals het gemotiveerd standpunt van het bestuur in kader van de opmerkingen en/of bezwaren. De bijlagen maken integraal deel uit van deze beslissing.

 

Gelet op het advies van adviesinstantie, dienst mobiliteit van de Provincie Antwerpen dat als volgt beschreven werd:

 

Overwegende dat de raad volgende gemotiveerd standpunt inneemt voor advies van de Provincie Antwerpen:

De opmerkingen worden meegenomen in kader van de uitvoering van de werken.

 

Gelet op het advies van adviesinstantie Aquafin dat als volgt beschreven werd:

Wij ontvingen bijgevoegde brief met betrekking tot het in het onderwerp vermelde aanvraag omgevingsvergunning.

Wij hebben geen bezwaar tegen de werken

 

Overwegende dat de raad volgende gemotiveerd standpunt inneemt voor advies het advies van Aquafin:

Er wordt kennis genomen van het gunstig advies

 

Op basis van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren en adviezen worden volgende aanpassingen aan het dossier doorgevoerd:

         De grondwaarden die zijn opgenomen in de tabel van meer- en minwaarden zijn gebaseerd op het gewestplan. Aangezien het gewestplan voor een deel van de Dieperstraat niet meer van toepassing is, moeten de meer- en minwaarden, voor de betreffende percelen, worden getoetst aan het geldige RUP Woonkernen.

         De bewoners van nr. 80 vragen om aanpassingen uit te voeren aan de opritten, in kader van hun toekomstige nieuwbouw. Er wordt 1 oprit verwijderd en terug open gracht gemaakt en 1 inbuizing wordt toegevoegd. De ligging van de grachten hebben een invloed op de rooilijn dus moet dit worden aangepast in het rooilijndossier.

 

Materiële fouten:

         Lot 133 niet in tabel – Lot 132 2x in tabel

         Lot 109 op het plan 173,61 m² - in tabel 1.773,63 m² (ook totaalbedrag nakijken)

 

Overwegende dat het aanvaarden van deze bezwaren en adviezen uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat de bezwaren aan deze artikels werden getoetst;

 

De aanpassing van de tabellen van meer- en minwaarden hebben geen impact op de rooilijn. De motivering in kader van artikel 3 (doelstellingen) en artikel 4 (principes) zoals beschreven in de voorlopige beraadslaging blijft ongewijzigd.

De aanpassing van de rooilijn ter hoogte van huisnummer 80 is heel beperkt. De invloed op de rooilijn is in die mate dat de motivering in kader van artikel 3 (doelstellingen) en artikel 4 (principes), zoals beschreven in de voorlopige beraadslaging, blijft behouden.

Met deze aanpassing wordt geanticipeerd op een noodzaak in de toekomst. Hiermee wordt voorzien dat alle percelen in de toekomst toegankelijk blijven zonder dat opnieuw een wijziging van de rooilijn nodig is.

 

Het rooilijnplan werd, door landmeter-expert Olivier Buyckx op 5 april 2023, aangepast aan de aanvaarde bezwaren en adviezen. Hieruit blijkt duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg.

 

Eveneens de tabellen van meer- en minwaarden, opgemaakt door landmeter-expert Olivier Buyckx, Studiebureau Hosbur van 5 april 2023, werden aangepast aan de aanvaarde bezwaren en adviezen.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: namens de fractie CD&V+2230: De fractie CD&V+2230 wil het dossier niet in de weg staan en wil zeker niet voor verdere vertraging zorgen maar er is geen zicht op de uitkomst van de onderhandelingen met de bezwaarindieners, daarom onthoudt de fractie zich.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het rooilijnplan definitief vast te stellen.

 

Artikel 2:

Akkoord te gaan om de gemeenteweg met naam Dieperstraat, buurtwegen nrs. 6 en deel van nr. 80 te wijzigen zoals aangeduid op het definitief vastgestelde rooilijnplan.

 

Artikel 3:

Akkoord te gaan met de voorgestelde meer- en minwaarde zoals bepaald door de landmeter-expert Olivier Buyckx, namens Studiebureau Hosbur te Diestsestraat 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

 

Artikel 4:

Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

Artikel 5:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement mobiliteit en openbare werken en aan de deputatie van de Provincie Antwerpen.

 

Artikel 6.

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle gedeeltelijke opheffing en een deel van buurtweg nr. 23 terug op te nemen in het openbaar domein  - voorlopige beraadslaging

 

Situering

Tijdens de zitting van 27 oktober 1950 heeft de gemeenteraad het plan ivm de wijziging aan de baan Herselt – Varendonk – Veerle goedgekeurd en beslist de betreffende beraadslaging en de daaraan gehechte stukken ter goedkeuring over te maken aan de hogere overheid.

Tijdens de zitting van 28 december 1951 heeft de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen het dossier goedgekeurd.

Hoge Dreef 5, het Zusterhuis te Bergom, is gelegen op deze buurtweg. Daarom is het niet mogelijk om een geldige omgevingsvergunning af te leveren voor de nieuwe invulling van de ruimte met een lokaal dienstencentrum, een buitenschoolse kinderopvang en verenigingslokalen.

 

Wettelijke gronden

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Toelichting en advies

Gelet op het voornemen van het college van burgemeester en schepenen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over het opheffen van een deel van de gemeenteweg met naam ‘verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle’. Een deel van buurtweg nr. 23, afgeschaft volgens het goedgekeurde plan op 28 december 1951, wordt terug ingenomen als openbaar domein.

 

Gelet op het ontwerp van grafisch plan, opgemaakt door landmeter-expert Stef Geukens van 1 maart 2023.

 

Gelet op de tabel van meer- en minwaarden, opgemaakt door landmeter-expert Stef Geukens van 1 maart 2023 met de aan de gemeente te betalen waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van het opheffen van een deel van de gemeenteweg; 

Op alle getroffen percelen, behalve perceel B 424d of lot J op het plan, is er infrastructuur aanwezig dat door of in opdracht van de gemeente werd aangelegd of bevindt er zich een gebouw waarvoor een omgevingsvergunning werd afgeleverd voor 1 september 2019 of dat geacht vergund is. Voor al deze percelen is de weerwaarde nihil.

 

Aangezien het voornemen tot opheffen van een deel van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 is het nodig deze af te toetsen.

 

(art. 3, gemeentewegendecreet)

Sinds de goedkeuring van het rooilijnplan in 1951 werd de weg zoals ingetekend op dit rooilijnplan nooit gerealiseerd. Het afschaffen van deze gemeenteweg, die enkel op plan bestaat, heeft geen impact op de toestand zoals die vandaag is.

De luchtfoto van 2022 toont aan dat de verbindingsweg niet werd uitgevoerd en dat Hoge Dreef en Varendonksesteenweg (buurtweg nr. 23) de functie als verbinding tussen Varendonksesteenweg en Diestsebaan hebben overgenomen.

Om ervoor te zorgen dat de verbinding via de Varendonksesteenweg terug volledig binnen het openbaar domein komt te liggen, is het nodig een deel van buurtweg nr. 23, afgeschaft volgens het goedgekeurde plan van 1951, terug op te nemen binnen de rooilijnen.

 

 

Hoge Dreef maakt deel uit van het wandelnetwerk en maakt deel uit van de schoolomgeving. Hiervoor is de Hoge Dreef ter hoogte van de school ingericht als fietsstraat.

 

(art. 4,1° gemeentewegendecreet)

Door het niet uitvoeren van het rooilijnplan zoals goedgekeurd in 1951 kan de ruimte ontwikkeld worden rekening houdend met de invulling zoals voorzien in het RUP woonkernen (Zone voor gemeenschapsvoorzieningen met groen karakter – kerk en zone voor gemengde ontwikkeling – school). In dit RUP is eveneens voorzien om in de toekomst een trage verbinding te realiseren tussen de Hoge Dreef en de Varendonksesteenweg.

In dit kader zal Hoge Dreef 3, gelegen op de verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle, worden uitgebouwd als een lokaal dienstencentrum. Er wordt eveneens een buitenschoolse kinderopvang voorzien en verenigingslokalen.

 

(art. 4,2° gemeentewegendecreet)

Het rooilijnplan van de verbindingsweg Herselt-Varendonk-Veerle werd nooit uitgevoerd. Het openbaar domein werd niet ingenomen en de weg werd niet aangelegd.

Het deel van buurtweg nr. 23 dat terug wordt opgenomen in het openbaar domein werd nooit afgestaan aan de aangelanden en wordt tot op vandaag openbaar gebruikt. De Varendonksesteenweg loopt over dit deel.

 

(art. 4,3° gemeentewegendecreet)

Door het niet uitvoeren van het rooilijnplan zoals goedgekeurd in 1951 zal de huidige verkeerssituatie behouden blijven. De Hoge Dreef ingericht als fietsstraat die zorgt voor een aangepaste verkeerssituatie rond de school.

De Varendonksesteenweg die voor lokaal verkeer en fietsverkeer de verbinding maakt tussen Bergom en Veerle-Laakdal en de functie van verbindingsweg voor doorgaand verkeer wordt ingevuld door de N19 en N127.

Als de situatie op terrein ongewijzigd blijft, zal de ontsluiting van alle percelen eveneens behouden blijven.

 

(art. 4,4° gemeentewegendecreet)

Het rooilijnplan van 1951 werd goedgekeurd om de mogelijkheid te voorzien om een verbindingsweg, met aanzienlijke omvang (breedte openbaar domein 15 meter) te realiseren tussen Herselt en Veerle. Deze beoogde verbinding tussen Herselt en Veerle-Laakdal werd ondertussen gecreëerd door de aanleg van de gewestwegen N19 en N127.

 

(art. 4,5° gemeentewegendecreet)

Het BPA goedgekeurd volgens MB 14 juli 1997 vermeldt enkel de Hoge Dreef en de Varendonksesteenweg als openbare weg. Ook het kerkplein is als openbaar ingetekend wat aangeeft dat men het behoud van dit plein voor ogen had bij het toekomstig gebruik. Ook met de opmaak van het RUP Woonkernen werd geen rekening gehouden met de verbindingsweg van 1951 bij de ruimtelijke invulling.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het advies van het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1.

Principieel akkoord te gaan om de gemeenteweg ‘Verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle' gedeeltelijk op te heffen en een deel van buurtweg nr. 23 terug op te nemen in het openbaar domein zoals aangeduid op het ontwerp van grafisch plan.

 

Artikel 2.

Het ontwerp van grafisch plan voorlopig vast te stellen.

 

Artikel 3.

Het college te gelasten het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen.

Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig art. 21, §2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 4.

Akkoord te gaan met de voorgestelde meerwaardezoals bepaald door de landmeter-expert Stef Geukens van 1 maart 2023, namens LSG Landmeters.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Opmaken, drukken en bedelen gemeentelijk infoblad

Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

Situering

Een bestek i.v.m. het ‘opmaken, drukken en bedelen van het gemeentelijk infobad’ wordt ter goedkeuring voorgelegd om te anticiperen op de voorbereiding van een nieuw contract.

 

Toelichting en advies

In het kader van de opdracht “Opmaken, drukken en bedelen gemeentelijk infoblad” werd een bestek met nr. 2.073.532 opgesteld om ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 200.000 euro (excl. btw) of 221.600 euro (incl. btw).

Opmaak en drukken: 136.000 euro (excl. 6% btw)

Bedelen: 64.000 euro (excl. 21% btw)

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Kosten

144.160 euro (incl. btw) opmaak en drukken

77.440 euro (incl. BTW) bedelen/portkosten

Actie

AC000006

Actie omschrijving

We werken een nieuwe communicatiestrategie uit overheen het ganse lokale bestuur

MJP nummer

MJP000005 (portkosten) en MJP000006 (drukwerk)

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 11 april 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2.073.532 en de raming voor de opdracht “Opmaken, drukken en bedelen gemeentelijk infoblad”, wordt goedgekeurd. De raming bedraagt 200.000 euro (excl. btw) of 221.600 euro (incl. btw).

 

Artikel 2: 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3: 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

LDC Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

27 oktober 2020

Tennishal

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

30 mei 2022

Masterplan Ramsel

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.

Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:

– 152 interlokale verenigingen;

– 50 projectverenigingen;

– 36 dienstverlenende verenigingen;

– 60 opdrachthoudende verenigingen

Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.

 

Wettelijke gronden

         Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.

         Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.