Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 7 september 2020 - Gemeenteraad

 

 

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - Voorzitter

Peter Keymeulen - Burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - Schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - Raadsleden

Tina Vervloessem - Algemeen Directeur

 

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen en zittingsverslag van 29 juni 2020

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 29 juni 2020.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 29 juni 2020 wordt goedgekeurd, rekening houdend met de voorgebrachte wijzigingen.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Steun aan de verenigingen n.a.v. COVID-19

 

Situering

Ook het verenigingsleven in de gemeente werd dit jaar zwaar getroffen door de COVID-19 pandemie en de maatregelen die werden getroffen om deze gezondheidscrisis te bestrijden. Sinds midden maart kunnen verenigingen hun normale activiteiten niet of slechts zéér beperkt uitoefenen.

 

De Vlaamse overheid besliste daarom om, voor de lokale besturen, een noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media in het leven te roepen (totaal: 83.999.210 euro).

 

De gemeente Herselt heeft recht op 156.303,28 euro uit dit fonds.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en m.b.t. de armoedebestrijding n.a.v. de COVID-19 pandemie.

 

Toelichting en advies

De gemeentebesturen zijn relatief vrij in de aanwending van deze middelen.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen stelt voor om deze middelen op volgende wijze in te zetten:

1)      een snelle ondersteuning van de verenigingen door de uitkering van een extra éénmalige nominatieve subsidie (gebaseerd op de reguliere gemeentelijke subsidies 2019).

2)      een tussenkomst in de kosten die de verenigingen rechtstreeks leden door de COVID-19 maatregelen (bijv. aankoop handgels, maskers, huren wasstraten........)

3)      de overige middelen investeren in zaken die ten goede komen aan het verenigingsleven in globaliteit. Hier is het wel de bedoeling dat dit nieuwe zaken of initiatieven zijn, die nog niet voorzien waren in het eigen Meerjarenplan.

 

Voor punt 2) en 3) werd er een bevraging opgestart bij de verenigingen en op basis van de resultaten zal er op een volgende raad een voorstel voorgelegd worden aan de Gemeenteraad. Over deze punten zal, na de enquête, ook het gezamenlijk advies gevraagd worden van de verschillende adviesraden.

 

Wat punt 1) betreft, stelt het College voor om de reguliere gemeentelijke subsidie van 2019 aan de verschillende verenigingen als uitgangspunt te nemen, weliswaar met enkele kleine aanpassingen.

 

Voor de sportverenigingen worden de projectsubsidies 2019 niet hernomen, aangezien deze specifiek voor éénmalige acties werden uitgekeerd. Bij sport wordt er wel voorgesteld om 3 nieuwe verenigingen ook mee te betrekken bij deze steunsubsidies. Bij de jeugdverenigingen, waar verschillende éénmalige elementen de subsidie bepalen, wordt er, na bevraging van alle 7 de jeugdverenigingen, voorgesteld om iedere jeugdvereniging eenzelfde subsidie toe te kennen. Voor de culturele verenigingen worden de subsidies 2019 ongewijzigd behouden.

 

De hier voorgestelde nominatieve subsidies staan los van de subsidiereglementen die door de Gemeenteraad in het verleden werden goedgekeurd. Ze zijn een extra en hebben geen invloed op de reguliere gemeentelijke subsidies 2020 die in de loop van december, op basis van de criteria in de geldende reglementen, worden uitgekeerd.

 

Volgende nominatieve subsidies worden voorgesteld:

 

 

In totaal kan er op deze manier al onmiddellijk 47.099,84 euro uitgekeerd worden aan de verenigingen als COVID-19 'noodhulp'subsidie.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het voortel van het College van Burgemeester en Schepenen en de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten 47.099,84  euro

 

Deze uitgaven worden gecompenseerd door middelen vanuit de Vlaamse Overheid.

 

De ontvangen middelen van Vlaanderen (156.303,28 euro) dienen via een aanpassing van het Meerjarenplan nog ingeschreven te worden. Ook de verschillende bestedingswijzen dienen nog formeel ingeschreven te worden in het Meerjarenplan.

 

Na het uitkering van de 'noodsubsidies COVID-19' blijft er nog 109.203,44 euro over van de Vlaamse toelage.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

Onthoudt zich:

Karen Broes

 

BESLUIT

Artikel 1:

De jeugd-, culturele en sportverenigingen een extra nominatieve subsidie toe te kennen, uit de middelen die door Vlaanderen in het kader van het Noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media werden toegekend aan de gemeente.

 

In totaal wordt er 47.099,84 euro uitgekeerd volgens de lijst opgenomen in de toelichting van dit agendapunt.

 

Artikel 2:

Voor het resterende bedrag van de middelen uit dit noodfonds wordt er op volgende Raad/Raden een voorstel geformuleerd.

 

Artikel 3:

Deze onvoorziene opbrengsten en uitgaven in te schrijven in het Meerjarenplan bij de eerstvolgende wijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Ondersteuning kermissen: afwijking belastingreglement op kermissen op openbare plaatsen

 

Situering

Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale Veiligheidsraad steeds strikter geworden, met een aanzienlijke impact op onze maatschappij en economie. Foorkramers werden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen.

 

Daarom is het aangewezen een vrijstelling te verlenen voor de betaling van de standgelden zoals opgenomen in het belastingreglement op kermissen op openbare plaatsen, gedurende de duur van de civiele noodsituatie.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het Lokaal Bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het Lokaal Bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 1 van het Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (quarantainemaatregelen, dit MB werd opgeheven door het MB van 23 maart 2020).

 

Artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid (afbakening periode van civiele noodsituatie).

 

Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (opheffing MB van 18 maart 2020, uitbreiding quarantainemaatregelen).

 

Besluit van 16 december 2019 van de Gemeenteraad tot vaststelling van het belastingreglement op kermissen op openbare plaatsen.

 

Toelichting en advies

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden en de moeilijke periode voor de foorkramers, stelt het College van Burgemeester en Schepenen voor om vanaf heden en gedurende de duur van de civiele noodsituatie zoals die vastgesteld is door de Vlaamse Regering (artikel 4, § 1, eerste lid, 1°, van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid) de foorkramers vrij te stellen van de betaling van de standgelden zoals bepaald in het "belastingreglement op kermissen op openbare plaatsen" zoals goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting van 16 december 2019. Er zijn geen standgelden verschuldigd. 

 

De foorkramers kampen door de quarantainemaatregelen met zware omzetverliezen.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Met dit besluit op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse Regering om de lokale belastingreglementen te herzien opdat de belastingplichtigen op het grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

 

De financiën van de gemeente kunnen de tijdelijke minderontvangsten door deze tegemoetkomingen opvangen.

 

De standgelden voor Herselt 2 bedroegen in 2019 2.683,00 euro.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1 :

Foorkramers worden vrijgesteld van de betaling van de standgelden zoals opgenomen in het belastingreglement op kermissen op openbare plaatsen zoals goedgekeurd in de Gemeenteraad van 16 december 2019, gedurende de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid.

 

Artikel 2:

De Burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet over het Lokaal Bestuur.

 

Artikel 3:

De gemeente brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit besluit overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Rekening AGB 2019: kwijting

 

Situering

De jaarrekening 2019 van AGB Herselt werd op 18 juni 2020 door de Raad van Bestuur van AGB Herselt vastgesteld en op 29 juni 2020 verleende de gemeenteraad een positief advies over deze jaarrekening.

 

Op 11 augustus 2020 keurde de gouverneur de jaarrekening 2019 van AGB Herselt goed.

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Toelichting en advies

De Gemeenteraad dient kennis te nemen van deze goedkeuring door de gouverneur en kan nu, naar aanleiding van deze goedkeuring, overgaan tot het verlenen van kwijting aan de bestuurders.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

Kennisname van de goedkeuring, door de gouverneur, van de jaarrekening 2019 van AGB Herselt.

 

Artikel 2:

Kwijting te verlenen aan de bestuurders van AGB Herselt voor de jaarrekening 2019 van AGB Herselt.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst Bosgroep Zuiderkempen

 

Situering

De Bosgoep Zuiderkempen VZW vraagt om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Toelichting

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 27 juli 2020 om de overeenkomst met de Bosgroep Zuiderkempen VZW te ondertekenen. Volgende doelstellingen worden beoogd:

         het sensibiliseren en ondersteunen van de boseigenaars via de bosgroep om hun bossen op een duurzame manier te beheren, in uitvoering van het Gemeentelijk beleid.

         de werking van de bosgroep optimaal afstemmen op het gemeentelijk beleid. Om dit te doen slagen is het belangrijk te zorgen voor een goede communicatie tussen de bosgroep en de gemeente.

         De goede opvolging van het beheer van de boscomplexen van de gemeente met speciale aandacht voor:

          Realisatie toekomstvisie (rendabele weerbare bossen)

          Realisatie van natuurstreefbeelden

          Openstelling van bossen (paden, speelzones, …)

          Opvolging van de toegankelijkheidsreglementen in de betreffende bosgebieden

 

Financiële weerslag

Kosten 3.500,00 euro

Actie AC000091

Actie omschrijving Investeringstoelage aan de Bosgroep (de Bosgroep voor private boseigenaars actief binnen het grondgebied)

MJP nummer MJP000664

 

Uit de kredietcontrole door de Financiële Dienst op 17 juli 2020 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2020.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de Bosgroep Zuiderkempen VZW te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Bosgroep Zuiderkempen - vertegenwoordiger algemene vergadering

 

Situering

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 27 juli 2020 om de overeenkomst met de Bosgroep Zuiderkempen VZW te ondertekenen.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt in principe tijdens de Gemeenteraad van 7 september 2020 ondertekend.

 

Het gemeentebestuur van Herselt wordt bijgevolg door de Bosgroep Zuiderkempen uitgenodigd om een afgevaardigde te sturen naar de jaarlijkse Algemene Vergaderingen.

 

Toelichting en advies

Er dient nog een afgevaardigde (en plaatsvervanger) benoemd te worden om deel te nemen aan deze vergaderingen, gedurende de huidige legislatuur.

 

Na geheime stemming met 22 stemmen voor, 1 onthouding.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Eric Sorgeloos aan te duiden als vertegenwoordiger voor de Algemene Vergaderingen van Bosgroep Zuiderkempen gedurende de huidige legislatuur.

 

Artikel 2:

Sonja Wijnants aan te duiden als plaatsvervanger voor de Algemene Vergaderingen van Bosgroep Zuiderkempen gedurende de huidige legislatuur.

 

 

De Voorzitter schorst de Gemeenteraad om 21u.

 

De Voorzitter hervat de Gemeenteraad om 21.09u.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie

 

Situering

Het gemeentebestuur wenst aan elke inwoner die behoort tot een kwetsbare doelgroep een (of meerdere) waardebon(nen) te geven (geschenkbon Hartelijk Herselt), om:

- enerzijds de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden of die al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden, en

- anderzijds lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen.

 

Wettelijke gronden

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Het Ministerieel Besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.

 

Toelichting en advies

Onder kwetsbare doelgroepen worden begrepen:

begunstigden van een voedselpakket (per persoon bekeken, niet per gezin), aangevuld met alle leefloongerechtigden en mensen in budgetbeheer of - begeleiding. Personen die in meerdere categorieën vallen, ontvangen maar 1 keer een Herselts doosje per kwartaal zodat dubbele subsidiëring wordt vermeden.

 

Elke waardebon Hartelijk Herselt heeft een waarde van 5 euro en een geldigheidsduur tot 31 december 2024. De waardebonnen worden in 4 keer (1 keer per kwartaal) verdeeld onder de doelgroep. Elke persoon binnen de doelgroep ontvangt een zelfde bedrag. Wanneer het bedrag niet uitkomt op een veelvoud van 5 per persoon, zal de gemeente bijdragen, zodat elke begunstigde een zelfde bedrag ontvangt.

De uitkering gebeurt in kwartaal 4 2020, en vervolgens in de eerste drie kwartalen van 2021.

 

De waardebon kan besteed worden bij handelszaken of organisaties. Dit zijn handelszaken, ondernemingen of organisaties die ingeschreven zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen met vestiging op het grondgebied van de gemeente. Zowel horeca, kledingwinkels, andere detailhandelszaken, apothekers, supermarkten, kapperszaken, bloemisten, tuincentra, handelszaken met persoonlijke verzorging... nemen deel aan dit bestaande waardebonsysteem. In totaal kan de waardebon bij 76 handelaars binnen de gemeente worden besteed.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het besluit:

De gemeente acht het wenselijk een reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goed te keuren.

Het gemeentebestuur wenst aan elke inwoner die behoort tot een kwetsbare doelgroep waardebon(nen) te geven (geschenkbon Hartelijk Herselt), om:

- enerzijds de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden of die al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden, en

- anderzijds lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen.

 

Onder kwetsbare doelgroepen worden begrepen:

begunstigden van een voedselpakket (per persoon bekeken, niet per gezin), aangevuld met alle leefloongerechtigden en mensen in budgetbeheer of - begeleiding. Personen die in meerdere categorieën vallen, ontvangen maar 1 keer een Herselts doosje per kwartaal zodat dubbele subsidiëring wordt vermeden.

 

Elke waardebon Hartelijk Herselt heeft een waarde van 5 euro en een geldigheidsduur tot 31 december 2024. De waardebonnen worden in 4 keer (1 keer per kwartaal) verdeeld onder de doelgroep. Elke persoon binnen de doelgroep ontvangt een zelfde bedrag (veelvoud van 5).

 

De waardebon kan besteed worden bij 76 handelszaken of organisaties op het grondgebied van de gemeente.

 

Financiële weerslag

De geraamde uitgaven zullen worden ingeschreven in de eerstvolgende aanpassing van het Meerjarenplan 2020-2025.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1.

De Gemeenteraad keurt het bijgevoegde reglement inzake de toekenning en het gebruik van waardebonnen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie goed.

 

Artikel 2.

Het College wordt belast met de uitvoering van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Herinrichting kruispunt N19 Herselt - Beslissing betreffende de zaak van de wegen

 

Situering

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Wegen en Verkeer Antwerpen heeft bij het Departement Omgeving een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend betreffende het herinrichten van het kruispunt N19 (Aarschotsesteenweg) met de G. Vandenheuvelstraat, meer bepaald de aanleg van 4 haltehavens voor bussen van De Lijn langs de Aarschotsesteenweg / N19 en het creëren van fietsoversteken ter hoogte van de aansluiting van de Aarschotsesteenweg met de Gustaaf Vandenheuvelstraat.

 

Het Departement Omgeving vraagt op 20 april 2020 (omgevingsloket) aan de Gemeenteraad om een uitspraak te doen over de zaak van de wegen.

 

In het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Het openbaar onderzoek liep van 27 april 2020 tot en met 26 mei 2020.  

 

Wettelijke gronden

Decreet betreffende de omgevingsvergunning (datum 25 april 2014)

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

De Gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40 en artikel 41 van het decreet over het Lokaal Bestuur (datum 22 december 2017).

De Gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

 

Toelichting en advies

Op de plaats van de geplande werken, de Aarschotsesteenweg / N19 (tussen Kmp 38.7 en Kmp 38.8) is de huidige weg een 2x1 baanvaksweg met aanliggende fietspaden. Op deze weg komt tussen deze kilometerpunten de lokale weg Gustaaf Vandenheuvelstraat aan op de N19. Dit is een met 2x1 rijstrook en een dubbel aanliggend fietspad aan de westzijde. Binnen deze zone zijn er ook enkele opritten/toegangen tot de aangelanden (woningen en verkavelingen).

Komende van Herselt vindt men in de zone bebouwing terug, afgewisseld met braakliggend terrein. 

Uitgezonderd de fietspaden langs beide wegen is er geen andere fietsinfrastructuur voorzien. 

Tussen deze kilometerpunten zijn er 4 stopplaatsen voor bussen van De Lijn. Deze halteren op de rijbaan. Er zijn geen verhoogde perrons.

 

 

Bron: inplantingsplan omgevingsdossier (nieuwe situatie ter hoogte van het betreffende kruispunt)

 

De impact van de geplande werken op de omgeving is zeer gering. De werken omvatten voornamelijk ingrepen die de veiligheid verhogen voor de weggebruiker zoals het creëren van fietsoversteken, afslagstroken en haltehavens voor bussen. Er is geen enkel conflict met de wettelijke en ruimtelijke context.

Door de creatie van middengeleiders, fietsoversteken en de haltehavens wordt de wegbreedte op deze plaatsen groter, maar door behoud van de groenstroken en bermen en de geleidelijke overgang van de bestaande wegbreedte naar het nieuwe profiel wordt het bestaande wegbeeld zo goed mogelijk gehandhaafd.

Enkel de zones van de perrons aan de haltehavens wordt het niveau van het terrein beperkt verhoogd. De fietspaden aan het kruispunt langs de N19 zijn ontworpen met het oog om in de toekomst aangesloten te worden bij de aanleg van vrijliggende fietspaden langsheen de N19.

 

Het materiaalgebruik is afgestemd op de reeds aanwezige materialen: Het fietspad in doorlopend rood cementbeton, rijweg in asfaltverharding, beklinkerde zones zoals opritten en perrons in betonstraatstenen.

 

openbaar onderzoek:

Er is een bezwaarschrift ingediend door een aanpalende eigenaar. Dit bezwaarschrift handelt over de aanleg van een oprit aansluitend op de gemeenteweg. Er wordt gevraagd de oprit over een breedte van 5m ipv 4,5 meter aan te leggen. Reeds in het advies van de dienst Openbare Werken werd dit onderwerp aangehaald. De aanleg van een oprit (op openbaar domein) met een breedte van 5m kan volgens het geldende gemeentelijk reglement.

 

Dit bezwaarschift vormt geen belemmering voor de goedkeuring van de zaak van de wegen.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad gaat akkoord met het advies van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De zaak van de wegen die het voorwerp uitmaakt van de omgevingsaanvraag (OMV-2019151088) voor de herinrichting van het kruispunt N19 Herselt, meer bepaald de aanleg van 4 haltehavens voor bussen van De Lijn langs de Aarschotsesteenweg / N19 en het creëren van fietsoversteken ter hoogte van de aansluiting van de Aarschotsesteenweg met de Gustaaf Vandenheuvelstraat  zoals voorgesteld op de bijhorende plannen (plannr. 1M3D8E 0 029104 00 d.d. 11 februari 2020) , wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Klacht: invoering dubbelrichtingfietspad: antwoord Agentschap Binnenlands Bestuur

 

KENNISNAME

van de brief van 27 juli 2020 van Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Antwerpen met ingesloten kopie van het antwoord van de Gouverneur aan raadslid Luc Peetermans. n.a.v zijn klacht in verband met de invoering van een dubbelrichtingsfietspad.

 

De klacht werd zonder voorwerp verklaard.

 

Volgens artikel 333 van het decreet Lokaal Bestuur moet dit antwoord ter kennis gebracht worden van de Gemeenteraad.

 

 Artikel 333. (01 januari 2019- ...)

 

Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid of van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

1° de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

2° het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen, binnen tien dagen na dat verzoek;

3° het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

De toezichthoudende overheid brengt de betrokken gemeenteoverheid of aan het betrokken openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op de hoogte van haar definitieve antwoord aan de indiener van de klacht. Deze mededeling wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad of van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

In geval van stuiting van de termijn om een beroep in te stellen bij de Raad van State, brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering, op de hoogte van de motieven van de toezichthoudende overheid om het besluit van de gemeenteoverheid of van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn waartegen de klacht was ingediend, niet te vernietigen, binnen tien dagen na het nemen van dat besluit of na het verstrijken van de termijn.

 

De klacht van L.P. werd zonder voorwerp verklaard.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Punt bijlagen/links SKM_C75920090114470.pdf Download
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt 1 - Klacht: vraag tot onderzoek ‘weigering tot uitvoering gemeenteraadsbesluit door college en burgemeester’: antwoord Agentschap Binnenlands Bestuur - Toegevoegd punt ingediend door Milo Anthonis

 

KENNISNAME

van de brief van 1 september 2020 van Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Antwerpen met ingesloten kopie van het antwoord van de Gouverneur aan raadslid Luc Peetermans n.a.v zijn vraag tot onderzoek ‘weigering tot uitvoering Gemeenteraadsbesluit door College en Burgemeester’.

 

Volgens artikel 333 van het decreet Lokaal Bestuur moet dit antwoord ter kennis gebracht worden van de Gemeenteraad.

 

De klacht werd zonder voorwerp verklaard.

 

Artikel 333. (01 januari 2019- ...)

 

Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid of van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

1° de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

2° het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen, binnen tien dagen na dat verzoek;

3° het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

De toezichthoudende overheid brengt de betrokken gemeenteoverheid of aan het betrokken openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op de hoogte van haar definitieve antwoord aan de indiener van de klacht. Deze mededeling wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad of van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

In geval van stuiting van de termijn om een beroep in te stellen bij de Raad van State, brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering, op de hoogte van de motieven van de toezichthoudende overheid om het besluit van de gemeenteoverheid of van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn waartegen de klacht was ingediend, niet te vernietigen, binnen tien dagen na het nemen van dat besluit of na het verstrijken van de termijn.

 

De klacht van L.P. werd zonder voorwerp verklaard.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt 2 - Duurzame mobiliteit: kennismakingspakket De Lijn voor nieuwe inwoners - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

De gemeente betaald een bepaald deel van de totale kostprijs van het abonnement. Op deze manier stimuleren we de inwoners om voor het openbaar vervoer te kiezen i.p.v. de wagen.

 

Toelichting en advies:

Groen Herselt streeft ernaar om zoveel mogelijk inwoners zich duurzaam te laten verplaatsen. Het openbaar vervoersaanbod van De Lijn is zo een mogelijkheid.

Als gemeente kan je een deel betalen van het abonnement voor:

  • Een bepaalde duur. Er zijn abonnementen van 1 maand, 3 maanden en 12 maanden.
  • Een bepaalde leeftijd: Je kan de leeftijdsgroep(en) volledig zelf kiezen.
  • Een bepaalde doelgroep. Bijvoorbeeld enkel scholieren van de eerste graad.

De bijdrage op de reguliere abonnementsprijs kan zowel in de vorm van een vast bedrag (minimum 10 euro) of procentueel geleverd worden en ligt tussen minimaal 10% en maximaal 100%.

 

Voorstel tot besluit:

De Gemeenteraad beslist om een formule op maat te kiezen waarbij ze de inwoners ondersteunt bij de aankoop van een abonnement van De Lijn.

 

BESLUIT

Er zal overleg worden gepleegd tussen meerderheid en Groen-Herselt en er zal een afspraak plaatsvinden met de Lijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt 3 - Duurzame mobiliteit: kennismakingspakket De Lijn voor nieuwe inwoners - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

De gemeente biedt aan nieuwe inwoners een lijnkaart aan eventueel met aanvulling van een informatiepakket.

 

Toelichting en advies:

Groen Herselt streeft ernaar om zoveel mogelijk inwoners zich duurzaam te laten verplaatsen. Het openbaar vervoersaanbod van De Lijn is zo een mogelijkheid.

Als gemeente kan je een lijnkaart t.w.v. 16,00 euro aanbieden aan nieuwe inwoners van de gemeente om zo de omgeving te leren kennen en kennis te maken met het aanbod van ritten in de regio. De lijnkaart wordt voor de helft betaald door de gemeente en voor de helft door De Lijn. De totale kost is dus 8,00 euro per lijnkaart. Daarnaast kan de gemeente bij De Lijn ook informatiepakketten aanvragen omtrent het openbaar vervoersaanbod in de regio.

 

Voorstel tot besluit:

De Gemeenteraad beslist om aan nieuwe inwoners een lijnkaart te schenken die voor 50% wordt betaald door De Lijn en voor 50% door de gemeente. Eventueel aangevuld met een extra informatiepakket.

 

BESLUIT

Er zal overleg worden gepleegd tussen meerderheid en Groen-Herselt, en er zal een afspraak plaatsvinden met de Lijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het College van Burgemeester en Schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25-03-2019

Kapel Varenwinkel

College

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25-03-2019

Jeugdlokalen Blauberg

College

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25-03-2019

BKO Ramsel

College

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

25-03-2019

Strokapel

College

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

25-03-2019

Werkgroep Duurzaamheid

College

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23-04-2019

Jeugdhuis de Choke

College

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspad Dieperstraat

College

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

College

Normaal

nvt

9

stand van zaken

Open

23-04-2019

Oversteekplaats in het Dorp

College

Normaal

nvt

10

stand van zaken

Open

21-10-2019

Eerstelijnszones

College

Normaal

nvt

11

stand van zaken

Open

27-10-2020

Tennishal

College

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 29/10/2020