Goedkeuring ontwerpnotulen van 19 december 2022
Situering
De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 19 december 2022.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 19 december 2022 goed te keuren.
Voorlopige vaststelling RUP Mie Maan
Situering
Aan de orde is de voorlopige vaststelling van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Mie Maan.
Tijdens de zitting van 31 mei 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingsnota voor het RUP Mie Maan goed. Na goedkeuring van de scopingsnota, stond het dossier on hold tot de eigendomsverwerving van de gronden door de provincie in orde was. Op 27 juni werd de provincie Antwerpen eigenaar van de gronden. Nadien werden zowel de toelichtingsnota als de stedenbouwkundige voorschriften nog beperkt aangepast op basis van feedback vanuit de provincie.
Voorgeschiedenis
● 27 maart 2017: Gunning RUP recreatiezones als "in house"-opdracht aan IOK
● 7 september 2017: Kennisname provincie van de vergunningsproblematiek van de site (regularisatie)
● 12 september 2017: Visienota IOK
● 16 oktober 2017: Goedkeuring timing en aanvang opmaak startnota
● 3 mei 2018: Goedkeuring provincie tot subsidiëring van de opmaak van het RUP
● 20 december 2018: Overleg gemeente-provincie-IOK
● 29 april 2019: Startnota en screening IOK
● 4 december 2019: Ontwerp procesnota IOK
● 10 december 2019: Startnota en procesnota IOK
● voorjaar 2020: Uitsturen adviesvragen
● 31 mei 2021: Goedkeuring scopingsnota door college van burgemeester en schepenen
● 3 oktober 2022: Goedkeuring voorontwerp door college van burgemeester en schepenen
● 8 tot 29 november 2022: Plenair overleg door middel van een schriftelijke adviesvraag aan de betrokken adviesinstanties
● 28 november 2022: Advisering door GECORO
Wettelijke gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd;
Vlaamse codex ruimtelijke ordening, zoals gewijzigd, inzonderheid Titel II, hoofdstuk II, afdeling 4 en gelet op de uitvoeringsbesluiten;
Besluit van de Vlaamse regering van 23 september 1997 houdende de definitieve vaststelling van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 17 december 1997 wat de bindende bepalingen betreft;
Besluit van de Vlaamse regering van 12 december 2003 houdende de definitieve vaststelling van een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 19 maart 2004 wat de bindende bepalingen betreft;
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2010 houdende de definitieve vaststelling van een tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd bij het decreet van 25 februari 2011 wat de bindende bepalingen betreft;
Ministerieel besluit van 10 juli 2001 houdende de goedkeuring van het ruimtelijk structuurplan voor de provincie Antwerpen;
Ministerieel besluit van 4 mei 2011 houdende de gedeeltelijke goedkeuring van de partiële herziening van het ruimtelijk structuurplan voor de provincie Antwerpen;
Besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 13 september 2012 houdende de definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Herselt;
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 houdende de definitieve vaststelling van het gewestplan Herentals-Mol;
Het RUP situeert zich, volgens het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS), in de deelruimte ‘Oostelijk Heuvelgebied’ en in het agrarisch gebied type II. Het GRS voorziet hier enerzijds in een toetsingskader voor zonevreemde (bestaande) infrastructuur. Andere functies dan landbouw zijn mogelijk. Hertberg is aangeduid als een toeristisch-recreatief aantrekkingspunt;
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2017 waarbij aan dienstverlenende vereniging IOK opdracht wordt gegeven tot opmaak van het RUP ‘Recreatiezones’;
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2018 om het RUP 'Recreatiezones' op te splitsen in 4 afzonderlijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, die onafhankelijk van elkaar goedgekeurd worden en waarvan het RUP Mie Maan een deel-RUP uitmaakt.
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 december 2019 houdende de goedkeuring tot opmaak van het RUP ‘Mie Maan’ ;
Toelichting en advies
Het college van burgemeester en schepenen van 10 december 2019 besliste de startnota en procesnota opgemaakt door IOK voor het RUP Mie Maan goed te keuren.
De eerste raadpleging over voormelde startnota en procesnota werd georganiseerd van 27 januari 2020 tot en met 23 maart 2020, alsmede het participatiemoment op 25 februari 2020.
Het verslag van het raadplegingsmoment RUP Mie Maan van 25 februari 2020 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 30 maart 2020.
De adviesvraag in functie van de eerste raadpleging werd verzonden van 7 mei 2020 tot en met 9 juli 2020.
De volgende adviesinstanties hebben naar aanleiding van de start- en procesnota advies uitgebracht:
● Departement Omgeving op datum van 17 juni 2020
● Provinciebestuur Antwerpen, dienst ruimtelijke planning op datum van 25 juni 2020
● Vlaamse Landmaatschappij op datum van 8 juli 2020
● Departement Landbouw en Visserij op datum van 3 juli 2020
● Agentschap voor Natuur en Bos op datum van 2 juli 2020
● VMM op datum van 27 mei 2020
● Sport Vlaanderen op datum van 12 juni 2020
● De Lijn op datum van 30 juni 2020
Volgende adviesinstanties brachten geen advies uit:
● Vlaams Energieagentschap Toerisme Vlaanderen
● Departement cultuur, jeugd, sport en media
● GECORO Herselt
Het college van burgemeester en schepenen van 31 mei 2021 besliste tot goedkeuring van de scopingnota.
In voormelde scopingsnota worden onder meer de ontvangen adviezen en inspraakreacties van de eerste raadplegingsronde verwerkt, en wordt bekeken hoe met deze adviezen en inspraakreacties wordt omgegaan.
Op 11 april 2019 werd een RVR-toets (ruimtelijk veiligheidsrapport) doorlopen (met kenmerk RVR-AV-1020). Op basis hiervan werd geconcludeerd dat:
● er geen bestaande Seveso-inrichting gelegen is binnen het plangebied;
● het plangebied niet gelegen is binnen de consultatiezone van een bestaande Seveso-inrichting;
● het inplanten van nieuwe Seveso-inrichtingen in het plangebied niet mogelijk is, aangezien er geen bedrijvigheid aanwezig of gepland is binnen het plangebied.
● er zich voor wat betreft het aspect externe mensveiligheid in dit geval geen probleem stelt: dat het RUP niet verder voorgelegd dient te worden aan het Team Externe Veiligheid en dat er geen ruimtelijk veiligheidsrapport dient te worden opgemaakt.
De startnota, de adviezen, de reacties, het verslag van het participatiemoment en de scopingnota werden op 22 juli 2021 overgemaakt aan de bevoegde dienst MER. Deze bevoegde dienst gaf op 6 augustus 2021 aan dat er nog aanvullingen en een nieuw advies van ANB nodig waren. Deze aanvulling en het nieuwe advies werden bezorgd op 16 december 2021. Deze bevoegde dienst MER bevestigde op 21 december 2021 dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het voorliggend RUP. Deze beslissing werd verwerkt in een bijgewerkte versie van de scopingsnota.
Alle informatie werd gebundeld en verwerkt in een voorontwerp RUP dat, samen met de verplicht voorgeschreven adviezen en rapporten volgens artikel 2.2.20 Vlaamse codex ruimtelijke ordening, voor een schriftelijk plenair advies werd voorgelegd.
Naar aanleiding van het schriftelijk plenair overleg in de maand november 2022 hebben volgende adviesinstanties advies uitgebracht:
● De GECORO bracht tijdens de zitting van 28 november 2022 een positief advies uit zonder opmerkingen of voorwaarden.
● Sport Vlaanderen liet op 14 november 2022 weten geen opmerkingen te hebben op dit voorontwerp.
● De Lijn liet op 21 november 2022 weten akkoord te kunnen gaan met de inhoud van het RUP.
● Het Departement Landbouw en Visserij formuleerde op 25 november 2022 een gunstig advies.
● De Vlaamse Landmaatschappij gaf op 30 november 2022 aan dat de adviezen van VLM uit 2020 op de startnota meegenomen werden in het voorontwerp en dat de VLM geen uitspraken doet over de aanpassing van de gewestplanbestemmingen.
● De Dienst Ruimtelijke Planning van het Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit liet op 24 november 2022 dat de deputatie akkoord gaat met het plan en het voorontwerp, met volgende opmerkingen:
○ De parking moet op Elsschot ontsluiten en niet op Diestsebaan.
○ Het plangebied is voor een belangrijk deel gelegen op een plaggenbodem, wat een goede landbouwgrond is vanuit historisch standpunt. Dit kan meegenomen worden in het educatieve luik.
○ Er zijn nog een aantal onduidelijkheden in de stedenbouwkundige voorschriften:
■ Zowel onder de algemene voorschriften als onder de specifieke is er een “artikel 1”, dit is verwarrend.
■ De functie “Reca” die aan de zone gegeven wordt, sluit overnachtingsmogelijkheden uit. Anderzijds wenst men kleinschalige logies wel toe te laten. Dit lijkt een tegenstrijdigheid.
■ Artikel 1 (onder specifieke voorschriften): Indien er naast de kantoren ook een werkplaats/opslagruimte voor materiaal e.d. nodig is, dan dient dit best expliciet in de voorschriften te worden opgenomen.
■ Artikel 1.1: Nu is het niet duidelijk of de bebouwde oppervlakte ook als maximaal bebouwbare oppervlakte wordt gezien. Dit is relevant voor vergunningsaanvragen na eventuele sloop. Het zou goed zijn hier duidelijkheid in te scheppen.
■ Artikel 1.2: Om verwarring te vermijden moet de term “constructies” weggelaten worden onder het titeltje “Bebouwing”. Zowel gebouwen, verhardingen als overige infrastructuur zijn immers constructies volgens de gehanteerde definitie in het RUP en volgens de VCRO. Kan men in hetzelfde artikel voor de de eenduidigheid de maximaal toelaatbare footprint van de verharding uitdrukken in m², zoals men dat doet bij bebouwing?
■ Bij Artikel 1.2: In de Zone voor buitenrecreatie staat er bij overige infrastructuur een passage over verlichting. Deze voorschriften zijn goed om verstrooiing van het licht te beperken, maar zouden nog iets strenger geformuleerd mogen worden.
Volgende adviesinstanties brachten geen advies uit:
● Vlaamse Landmaatschappij (Lucht)
● Vlaams Energieagentschap
● Departement Omgeving
● Toerisme Vlaanderen
● Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media
● Agentschap voor Natuur en Bos
● Vlaamse Milieumaatschappij (Water)
Het studiebureau IOK heeft de plannen en documenten aangepast naar aanleiding van voormelde adviezen.
Voorgesteld wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘RUP Mie Maan’ voorlopig vast te stellen (bevoegdheid gemeenteraad). Dit ontwerp bestaat uit volgende documenten die in bijlage toegevoegd worden:
● Procesnota
● Toelichtingsnota
● Grafisch plan
● Stedenbouwkundige voorschriften.
Waterparagraaf
Gelet op het decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid;
In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid (waterwetboek) dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets.
Het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 stelt de nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, zoals gewijzigd in het bijzonder artikel 2 en 4 en de in bijlage III, IV en V opgenomen kaarten.
Het plangebied is niet gelegen in overstromingsgevoelige gebieden vanuit de zee en in fluviale overstromingsgevoelige gebieden.Het plangebied is deels (ter hoogte van de vijver) gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied waarbij een kleine kans op overstroming ingeschat wordt onder klimaatverandering.
Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.
In de milieueffectenbespreking, als onderdeel van de start- en scopingsnota, werd onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij de uitvoering van het RUP en maatregelen die daarbij zijn aangewezen. Een bespreking hiervan is opgenomen in de toelichtingsnota.
Hierdoor kan geoordeeld worden dat de planinhoud geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem; dat het plan verenigbaar is met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid, dat de doelstellingen zoals bedoeld in artikel 1.2.2 van het waterwetboek in acht werden genomen bij de opmaak van het plan en dat daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 1.2.3.
Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.
Advies:
De administratie stelt voor om het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'RUP Mie Maan' voorlopig vast te stellen. Dit ontwerp bestaat uit volgende documenten:
● Procesnota
● Toelichtingsnota
● Grafisch plan
● Stedenbouwkundige voorschriften.
Volgende stappen in dit planproces:
● Organisatie openbaar onderzoek binnen de 30 dagen na voorlopige vaststelling. Tijdens het openbaar onderzoek wordt het RUP gedurende 60 dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en ter beschikking gesteld op de gemeentelijke website. Er wordt voorgesteld om het openbaar onderzoek te organiseren van 28 februari 2023 tot 29 april 2023. Opmerkingen en bezwaren kunnen tot en met de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) bezorgd worden.
● Behandeling bezwaren en adviezen na openbaar onderzoek door GECORO, die een gemotiveerd advies uitbrengt bij de gemeenteraad.
● Opmaak definitief RUP op basis van de ontvangen adviezen en bezwaren.
● Definitieve vaststelling door de gemeenteraad binnen 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek.
Na definitieve vaststelling moet nog rekening gehouden worden met de termijn van schorsing/vernietiging (45 dagen na betekening) door de provincie/departement. Na deze termijn dient het RUP gepubliceerd te worden in het Belgisch Staatsblad. Het RUP treedt effectief in werking 14 dagen na de bekendmaking van de gemeenteraadsbeslissing in het Belgisch Staatsblad.
Financiële weerslag
De kosten voor de opmaak van het RUP Mie Maan worden gedragen door de provincie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘RUP Mie Maan’ voorlopig vast. Dit ontwerp bestaat uit volgende documenten:
● Procesnota
● Toelichtingsnota
● Grafisch plan
● Stedenbouwkundige voorschriften.
Artikel 2:
Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt overgemaakt aan de deputatie van de provincie Antwerpen, het departement Omgeving en de Vlaamse regering.
Artikel 3:
Het college van burgemeester van schepenen wordt gelast met de organisatie van het voorgeschreven openbaar onderzoek, zoals bepaald in artikel 2.2.21 Vlaamse codex ruimtelijke ordening, om het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek te onderwerpen.
Aanvullend politiereglement: Witputstraat - verkeerskussens
Situering
Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2022 over het voorstel tot aanpassing van de verkeersremmers en de verkeersveiligheid in het ganse traject in de Witputstraat voor te leggen aan de verkeerscommissie.
De verkeerscommissie geeft een gunstig advies voor het plaatsen van verkeerskussens en paaltjes, breed genoeg zodat de landbouwvoertuigen geen hinder hebben.
Wettelijke gronden
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Standaardbestek 250
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht
Besluit van de gemeenteraad van 31 maart 2014 m.b.t. het aanleggen van dubbele asverschuivingen met voorrangsregeling en snelheidsbeperking 50 km/uur in de Witputstraat t.h.v. de Witput en het ruiternetwerkpad
Besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2017 m.b.t. het verwijderen van de voorrangsborden t.h.v. de asverschuivingen in de Witputstraat
Besluit van de gemeenteraad van 25 september 2017 herziening besluit gemeenteraad 26 juni 2017 m.b.t. het verwijderen van de voorrangsborden t.h.v. de asverschuivingen in de Witputstraat komt te vervallen.
Beslissing van de burgemeester van 10 mei 2021 om de asverschuiving t.h.v. de Witput in de Witputstraat bij hoogdringendheid te verwijderen en het opheffen van de gemeenteraardsbeslissing voor te leggen aan de gemeenteraad.
Besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2021 betreffende verwijderen asverschuivingen met voorrangsregeling in de Witputstraat t.h.v. de Witput. De asverschuivingen met voorrangsregeling t.h.v. de oversteek van het ruiternetwerkpad blijft behouden.
Besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2022 betreffende “Toegevoegd agendapunt Groen Herselt – Verkeersremmers Witputstraat en inventarisatie oude verkeersremmers”
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 juli 2022 m.b.t. het plaatsen van verkeerskussens in de Witputstraat ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad
Besluit van de gemeenteraad van 26 september 2022 m.b.t. het plaatsen van verkeerskussens in de Witputstraat uit te stellen wegens onduidelijkheden.
Toelichting en advies
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.
Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:
● De heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout;
● De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout;
● De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen;
● De afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.
Gunstig advies
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Het besluit betreffende verwijderen asverschuivingen met voorrangsregeling in de Witputstraat t.h.v. de Witput en het behouden van de asverschuivingen met voorrangsregeling t.h.v. de oversteek van het ruiternetwerkpad goedgekeurd door de gemeenteraad van 31 mei 2021, wordt ingetrokken.
Alle signalisatie met betrekking tot de asverschuivingen wordt verwijderd.
Artikel 2:
Akkoord te gaan om de asverschuivingen in de Witputstraat t.h.v. de oversteek het ruiternetwerkpad, te vervangen door verkeerskussens en paaltjes, breed genoeg zodat landbouwvoertuigen geen hinder hebben (volgens aanduiding op plan).
Artikel 3:
De verkeerskussens worden extra gesignaleerd door middel van een gevaarsbord A14
Artikel 4:
De weggebruikers worden door middel van de voorgeschreven verkeerstekens van deze verkeersmaatregelen in kennis gesteld.
Artikel 5:
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Een verkeerskussen, buskussen, rijbaankussen, Berlijns kussen of Berlijnse mat is een snelheidsremmende verkeersmaatregel, net als een verkeersdrempel. Een verkeerskussen is gemaakt van kunststof of van beton. Doordat een bus breder is dan het kussen kan een bus er wel overheen rijden zonder hinder van het kussen te hebben, maar een auto niet.
Verkeerskussens worden aangelegd om alleen het autoverkeer in snelheid af te remmen - overig verkeer (zoals fietsers en ook vrachtwagens) kan veelal vrijwel ongehinderd doorstromen.
Erfpachtovereenkomst voor de MS-distributiecabine Maria Gorettistraat (M 337B3, 336W2 - Vest 1) - goedkeuring voorwaarden
Situering
Tijdens de zitting van 28 mei 2018 werd er akkoord gegaan met het afsluiten van een erfdienstbaarheid voor de MS-distributiecabine nr. 64 ‘Maria Gorettistraat’ t.h.v. Vest 1 en werden de voorwaarden beschreven in de voorlopige erfpachtovereenkomst, goedgekeurd.
De akte i.v.m. de erfpacht die werd opgesteld volgens de voorwaarden opgenomen in de voorlopige erfpachtovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur
Toelichting en advies
Het betreft een erfpachtovereenkomst voor een lokaal met een MS-distributiecabine in een gebouw, meer bepaald in de Maria Gorettistraat t.h.v. Vest 1.
De overeenkomst wordt afgesloten voor 99 jaar tussen Iverlek als erfpachter en de gemeente als erfpachtgever.
Er wordt door de erfpachter een eenmalige vergoeding betaald van 650 euro per m² bij het verlijden van de notariële akte, voor een totaal van 30.452,50 euro (incl. btw).
De gemeente treedt op als erfpachtgever, de opdrachthoudende vereniging “Iverlek” treedt op als de erfpachter.
Er wordt een erfpacht gevestigd in een lokaal dat deel uitmaakt van de gemeentelijke werkhal, Vest 1, op perceel sectie M nr. 3377B3 met een oppervlakte van 46,85 m². Het betreffende goed is aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan opgesteld door landmeter Francis Koyen op 5 maart 2020.
Er worden erfdienstbaarheden gevestigd op percelen sectie M nummer 337B3 en 336W2, bestaande uit een recht van toegang en doorgang en het recht om ondergrondse leidingen aan te leggen en te onderhouden. De betreffende zones zijn gelegen op perceel sectie M nr. 337B3 en 336W2 en zijn aangeduid op het opmetingsplan in groene kleur (erfdienstbaarheid zone 1) en blauwe kleur (erfdienstbaarheid zone 2).
De akte wordt verleden door Meester Bart Van Thielen, notaris te Herselt met tussenkomst van Meester Erik Lerut, notaris te Tielt-Winge.
Het dossier dat ter goedkeuring wordt voorgelegd, bevat volgende documenten:
- de voorwaarden zoals opgenomen in de akte
- het opmetingsplan
- uittreksel kadastrale legger
- omgevingsvergunning
- cadgis
- watertoets
- risicozones overstromingen
- rapport onroerend erfgoed
- precad
- kennisgeving gemeente Vlaamse belastingsdienst
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur zullen de akte van eigendomsoverdracht ondertekenen voor de gemeente Herselt.
De notaris wordt hiervan op de hoogte gebracht.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie en het college van burgemeester en schepenen.
Financiële weerslag
Alle kosten van de authentieke akte zijn ten laste van de erfpachter.
Stemming over het besluit: met eenparigheid
BESLUIT
Artikel 1:
Er wordt akkoord gegaan het vestigen van de erfpacht in een lokaal dat deel uitmaakt van de gemeentelijke werkhal, Vest 1, op perceel sectie M nr. 3377B3 met een oppervlakte van 46,85 m² aangeduid als lot 1 op het opmetingsplan opgesteld door landmeter Francis Koyen op 5 maart 2020.
Artikel 2:
Er wordt akkoord gegaan met het vestigen van erfdienstbaarheden op percelen sectie M nummer 337B3 en 336W2, bestaande uit een recht van toegang en doorgang en het recht om ondergrondse leidingen aan te leggen en te onderhouden, aangeduid als op het opmetingsplan in groene kleur (erfdienstbaarheid zone 1) en blauwe kleur (erfdienstbaarheid zone 2).
Artikel 3:
De voorwaarden voor deze overeenkomst tussen de gemeente als erfpachtgever en de opdrachthoudende vereninging “Iverlek” als erfpachter, zoals beschreven in de akte, goed te keuren en van het visum van de gemeenteraad te voorzien.
Artikel 4:
De akte zal verleden worden ten overstaan van Meester Bart Van Thielen te Herselt met tussenkomst van Meester Erik Lerut die de akte volgt via videoconferentie.
Artikel 5:
De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur te machtigen om in naam van de gemeente de akte te ondertekenen. De notaris wordt hiervan op de hoogte gebracht.
Artikel 6:
De hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting om ambtshalve een inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 7:
Alle rechten en kosten van onderhavige akte worden door de erfpachter ten laste genomen.
Overzicht actuele dossiers
ID | Type | Status | Datum | Beschrijving van het te onderzoeken item | Wie rapporteert | Graad van belang | Datum rappor- tage |
1 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | LDC Varenwinkel | college | Normaal | nvt |
2 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | Jeugdlokalen Blauberg | college | Normaal | nvt |
3 | stand van zaken | Open | 25 maart 2019 | Werkgroep Duurzaamheid | college | Normaal | nvt |
4 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Jeugdhuis de Choke | college | Normaal | nvt |
5 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Fietspad Dieperstraat | college | Normaal | nvt |
6 | stand van zaken | Open | 23 april 2019 | Fietspaden en riolering Aarschotsestwg. | college | Normaal | nvt |
7 | stand van zaken | Open | 27 oktober 2020 | Tennishal | college | Normaal | nvt |
8 | stand van zaken | Open | 30 mei 2022 | Masterplan Ramsel | college | Normaal | nvt |
Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur
Situering
Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.
Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:
– 152 interlokale verenigingen;
– 50 projectverenigingen;
– 36 dienstverlenende verenigingen;
– 60 opdrachthoudende verenigingen
Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.
Wettelijke gronden
● Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.
● Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.
KENNISNAME
Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen
KENNISNAME
Mondelinge vragen
KENNISNAME
De voorzitter sluit het openbaar gedeelte van de gemeenteraad om 20.39 uur teneinde het openbaar gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn aan te vatten.
De voorzitter opent de gemeenteraad in besloten zitting om 20.57 uur.
Verwerving – Averbodesesteenweg E 421 E9 (prekad. 421V14)
Goedgekeurd
Kosteloze grondafstand - Wasserijstraat I 217Y2 - HRD&M
Goedgekeurd
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.