Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 21 oktober 2019 - Gemeenteraad

 

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - Voorzitter

Peter Keymeulen - Burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - Schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - Raadsleden

Tina Vervloessem - Algemeen Directeur

 

Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit de Voorzitter

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen en zittingsverslag van 30 september 2019

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 30 september 2019.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 30 september 2019 wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Vastleggen data Gemeenteraad 2020

 

Situering

Het is wenselijk om de data voor de Gemeenteraden in 2020 nu reeds vast te leggen zodat de diensten hun planning hierop kunnen afstemmen.

 

Toelichting en advies

Voorstel voor de Gemeenteraden in 2020.

 

Maand

Laatste Maandag

Voorstel

Schoolvakantie

Januari

27

27

 

Februari

24

24

krokusvakantie van24 februari tot 1 maart

Maart

30

30

 

April

27

27

paasvakantie van 6 tot 19 april

Mei

25

25

Hemelvaart op 21 mei

Juni

29

29

 

Juli

geen zitting

geen zitting

 

Augustus

geen zitting

7 september indien nodig

 

September

28

28

 

Oktober

26

26

 

November

30

30

Allerheiligenverlof van 2 tot 8 november

December

28

14 (begroting)

kerstvakantie van 21 december tot 3 januari

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgestelde data voor de Gemeenteraden in 2020 worden vastgelegd zoals voorgesteld door de administratie mits volgende wijzigingen:

- 7 september wordt vastgelegd en 28 september wordt facultatief

- 30 november wordt verzet naar 23 november

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

IOK - Buitengewone Algemene Vergadering van 5 november 2019

 

Situering

De agenda van de Algemene Vergadering van 5 november 2019 van IOK bevat volgende agendapunten:

1)      Verlenging IOK

2)      Vervanging Bestuurder

3)      Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4)      Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

5)      Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

6)      Varia

 

De Gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) van 26 juli 2019 ter voorbereiding van de Algemene Vergadering IOK van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

 

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1)      Consultatie van de stakeholders

2)      Algemeen kader

3)      Evaluatie 2001-2018

4)      Missie en visie

5)      Strategische doelstellingen tot 2037

6)      Activiteitenprogramma 2019-2024

7)      Statuten

8)      Besluit

9)      Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet Lokaal Bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

 

De Gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht van 17 september 2019 vanwege de Voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging Intergemeentelijk Samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019.

 

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

De Gemeenteraad neemt kennis van en onderzoekt voormelde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 overgemaakt door IOK.

De Gemeenteraad neemt kennis van de mail van de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters van 17 september 2019 met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijke samenwerkingsverbanden inzake streekontwikkeling opgesteld door de VVSG van 30 augustus 2019.

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten.

 

De conclusie van het document ter ondersteuning van gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019 luidt als volgt:

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Wat dienstverlenende verenigingen betreft is het niet evident om een vergelijkend onderzoek te doen over mogelijke verschillende beheersvormen, aangezien zich in feite geen diverse beheersvormen aanbieden. De dienstverlening die wordt aangeboden door de streekontwikkelingsintercommunales vindt zijn grond in wettelijke of decretale regelgeving en het aanbieden van gemeenschappelijk personeel is een activiteit die zich bij uitstek binnen de gemeentelijke bevoegdheid afspeelt. Bijkomend is de gemeente steeds vrij om al dan niet te kiezen voor de specifieke dienstverlening van zijn dienstverlenende vereniging. Een gemeente heeft immers de keuze deze dienstverlening ook zelf uit te oefenen. Voor de wettelijk of decretaal opgelegde taken waarbij de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband als actor wordt genoemd, is de gemeente steeds vrij te kiezen deze zelf uit te voeren, via zijn verlengstuk of door een combinatie van beide te maken. En als het over dienstverlening gaat die niet wettelijk of decretaal aan de gemeente als actor is toegewezen, kan de gemeente ook de keuze maken (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers.”

 

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de Gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten, te meer daar uit dit onderzoek duidelijk blijkt dat er  voor de gemeente geen meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning.

 

2Vervanging Bestuurder

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en Bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als Bestuurder bij IOK.

 

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als Bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de Gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

3Samenstelling adviescomités/algemeen comité

Artikel 442 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

 

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

 

Artikel 42 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de Raad van Bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de Voorzitter van de Raad van Bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de Raad van Bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

 

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de Burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

 

Artikel 443 van het decreet Lokaal Bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de Algemene Vergadering op voordracht van de deelnemers.

 

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

 

Artikel 43 – Adviescomités

Volgende adviescomités worden opgericht:

                     Adviescomité milieu

                     Adviescomité ruimtelijke ordening

                     Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.

De Voorzitter van de Raad van Bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de Raad van Bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (Burgemeesters/Schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.

Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.

De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de Algemene Vergadering:

           De voordracht van de Burgemeester in het algemeen comité

           De voordracht van de Schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

        De voordracht van de Schepen met de bevoegdheid ruimtelijke ordening in het adviescomité ruimtelijke ordering.

        Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing (op voordracht van de politiezones) over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur behoort tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

 

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de Algemene Vergadering.

 

5Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als Commissaris, te benoemen als Commissaris.

 

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

 

Tijdens de zitting van de Algemene Vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van Commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

 

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de Gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot Commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670,00 euro (incl. BTW).

 

BESLUIT

Stemming gebeurt in 3 delen:

 

Artikels 4, 5 en 6

Na geheime stemming met 13 stemmen voor, 10 onthoudingen.

 

Artikels 1, 2, 3, 7, 8 en 10

Met eenparigheid.

 

Voor artikel 9 verlaat de Voorzitter de zitting gezien het kiesheidsbeginsel.

Met eenparigheid, in afwezigheid van de Voorzitter van de Gemeenteraad.

 

Artikel 1:

De motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2014, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het voorstel van statutenwijziging (artikel 5) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed te keuren.

 

Artikel 3:

De benoeming van mevrouw Martine Taelman als Bestuurder bij IOK ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed te keuren.

 

Artikel 4:

De Burgemeester Peter Keymeulen voor te dragen in het Algemeen Comité en mandaat te geven om de leden van het Algemeen Comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 5:

De Schepen van (Leef)milieu Mireille Colson voor te dragen in het adviescomité milieu en mandaat te geven om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 6:

De Schepen van Ruimtelijke Ordening Mireille Colson voor te dragen in het adviescomité Ruimtelijke Ordening en mandaat te geven om de leden van het adviescomité Ruimtelijke Ordening op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 7:

Mandaat te geven om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politiezones te benoemen.

 

Artikel 8:

Het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur goed te keuren.

 

Artikel 9:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot Commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670,00 euro (incl. BTW).

 

Artikel 10:

Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de Algemene Vergadering van 5 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

IOK Afvalbeheer - Buitengewone Algemene Vergadering van 5 november 2019

 

Situering

De agenda van de Algemene Vergadering van 5 november 2019 van IOK Afvalbeheer bevat volgende agendapunten:

1)      Verlenging IOK Afvalbeheer

2)      Vervanging Bestuurder

3)      Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4)      Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

5)      Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

6)      Varia

 

De Gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de Algemene Vergadering IOK Afvalbeheer van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK Afvalbeheer

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

 

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1)      Consultatie van de stakeholders

2)      Algemeen kader

3)      Evaluatie 2001-2018

4)      Missie en visie

5)      Strategische doelstellingen tot 2037

6)      Activiteitenprogramma 2019-2024

7)      Statuten

8)      Besluit

9)      Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet Lokaal Bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

 

De Gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht van 17 september 2019 vanwege de Voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging Intergemeentelijk Samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019.

 

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

De Gemeenteraad neemt kennis van en onderzoekt voormelde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 overgemaakt door IOK Afvalbeheer.

De Gemeenteraad neemt kennis van de mail van de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeesters van 17 september 2019 met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijke samenwerkingsverbanden inzake streekontwikkeling opgesteld door de VVSG van 30 augustus 2019.

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten.

 

De conclusie van het document ter ondersteuning van gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019 luidt als volgt:

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Wat dienstverlenende verenigingen betreft is het niet evident om een vergelijkend onderzoek te doen over mogelijke verschillende beheersvormen, aangezien zich in feite geen diverse beheersvormen aanbieden. De dienstverlening die wordt aangeboden door de streekontwikkelingsintercommunales vindt zijn grond in wettelijke of decretale regelgeving en het aanbieden van gemeenschappelijk personeel is een activiteit die zich bij uitstek binnen de gemeentelijke bevoegdheid afspeelt. Bijkomend is de gemeente steeds vrij om al dan niet te kiezen voor de specifieke dienstverlening van zijn dienstverlenende vereniging. Een gemeente heeft immers de keuze deze dienstverlening ook zelf uit te oefenen. Voor de wettelijk of decretaal opgelegde taken waarbij de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband als actor wordt genoemd, is de gemeente steeds vrij te kiezen deze zelf uit te voeren, via zijn verlengstuk of door een combinatie van beide te maken. En als het over dienstverlening gaat die niet wettelijk of decretaal aan de gemeente als actor is toegewezen, kan de gemeente ook de keuze maken (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers.”

 

Na onderzoek van voormelde documenten (motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten en het document van de VVSG van 30 augustus 2019) sluit de Gemeenteraad zich aan bij de uitgebreide motivering tot verlenging zoals opgenomen in deze documenten, te meer daar uit dit onderzoek duidelijk blijkt dat er  voor de gemeente geen meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning.

 

2Vervanging Bestuurder

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en Bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als Bestuurder bij IOK Afvalbeheer.

 

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de statuten van IOK Afvalbeheer stellen voor om mevrouw Martine Taelman als Bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de Gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

3Samenstelling adviescomités/algemeen comité

Artikel 442 van het decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

 

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

 

Artikel 43 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de Raad van Bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de Raad van Bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de Voorzitter van de Raad van Bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de Raad van Bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

 

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de Burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

 

Artikel 443 van het decreet Lokaal Bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

 

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

 

Artikel 44 – Adviescomités

Volgende adviescomités worden opgericht:

                     Adviescomité milieu

 

De Voorzitter van de Raad van Bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de Raad van Bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

Het adviescomité milieu wordt respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (Burgemeesters/Schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu behoort.

Het adviescomité heeft een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een Voorzitter aan.

 

Aan de Gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de Algemene Vergadering:

           De voordracht van de Burgemeester in het algemeen comité

           De voordracht van de Schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

        Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van deze comités over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement Raad van Bestuur

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur behoort tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

 

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de Algemene Vergadering.

 

5Bevestiging aanstelling Commissaris-Revisor

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

 

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

 

Tijdens de zitting van de Algemene Vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van Commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

 

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de Gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670,00 euro (incl. BTW).

 

BESLUIT

Stemming gebeurt in 3 delen:

 

Artikels 4 en 5

Na geheime stemming met 13 stemmen voor, 10 onthoudingen.

 

Artikels 1, 2, 3, 6 en 8

Met eenparigheid.

 

Voor artikel 7 verlaat de Voorzitter de zitting gezien het kiesheidsbeginsel.

Met eenparigheid, in afwezigheid van de Voorzitter van de Gemeenteraad.

 

Artikel 1:

De motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK Afvalbeheer, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2014, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het voorstel van statutenwijziging (artikel 7) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed te keuren.

 

Artikel 3:

De benoeming van mevrouw Martine Taelman als Bestuurder bij IOK Afvalbeheer ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed te keuren.

 

Artikel 4:

De Burgemeester Peter Keymeulen voor te dragen in het Algemeen Comité en mandaat te geven om de leden van het Algemeen Comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 5:

De Schepen van (Leef)milieu Mireille Colson voor te dragen in het adviescomité milieu en mandaat te geven om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Artikel 6:

Het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur goed te keuren.

 

Artikel 7:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot Commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670 euro (incl. BTW).

 

Artikel 8:

Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de Algemene Vergadering van 5 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Iverlek - Buitengewone Algemene Vergadering op 17 december 2019

 

Situering

Gelet op het feit dat de Gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Gelet op het feit dat de Gemeente per aangetekend schrijven van 17 september 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek die op 17 december 2019 plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de Gemeente per brief van 17 september 2019 overgemaakt werd;

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:

          Creatie Aov-aandelen en aanverwante bepalingen

         Aanbrengen van statutaire verfijningen inzake de overname van het personeel en de daarmee verband houdende kosten vermits er niet alleen contractuele maar ook statutaire werknemers worden ingezet

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling

Fusievoorstel

 

De opdrachthoudende verenigingen Iverlek, PBE en Riobra staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen in de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio. Iverlek is distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor 51 gemeenten die zich situeren in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. PBE is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 20 gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant en staat tevens in voor de kabelactiviteit in 14 gemeenten. Riobra is belast met de activiteit riolering in 26 gemeenten uit de provincie Vlaams-Brabant. 

Gelet op de verplichting van het energiedecreet (artikel 4.1.1.) om tegen 1 januari 2021 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas, dringt een fusie zich op.

Het is de bedoeling om de gemeentelijke participaties in deze sectoren te bundelen door de drie voornoemde verenigingen tot Fluvius Zenne-Dijle te fusioneren. Het werkingsgebied van Fluvius Zenne-Dijle zal bestaan uit 70 gemeenten-deelnemers, met name Aarschot, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Berlaar, Bertem, Bever, Bierbeek, Bonheiden, Boortmeerbeek, Bornem, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Glabbeek, Haacht, Halle, Heist-op-den-Berg, Herent, Herne, Herselt, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Hulshout, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Kraainem, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Mechelen, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Putte, Puurs - Sint-Amands, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Katelijne-Waver, Steenokkerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Wezenbeek-Oppem, Willebroek, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw. 

 

Het voorgestelde fusieproject kadert ook in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt gestreefd naar een vermindering van het aantal bestuursmandaten.

 

Het is de bedoeling dat Fluvius Zenne-Dijle in de toekomst fungeert als één ‘multi utility’-entiteit, waarin samen met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergievoordelen voor de activiteiten kabelnetwerk, riolering en warmte maximaal worden geoptimaliseerd.

De fusie van de drie entiteiten zal onder meer synergievoordelen en kostenbesparingen opleveren, zowel op het terrein als bij de centrale diensten en toelaten om te werken in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.

 

Na een onderzoek van de juridische mogelijkheden om de voorgenomen integratie te realiseren, is een fusie door overneming conform artikel 693 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen met PBE en Riobra als over te nemen entiteiten en Iverlek als overnemende entiteit de meest aangewezen rechtsfiguur om tot het gewenste resultaat te komen.

 

De keuze voor Iverlek (en niet PBE of Riobra) als overnemende entiteit werd gemaakt vanuit overwegingen van administratieve eenvoud: het is namelijk zo dat bij de keuze voor Iverlek als overnemende entiteit de te ontwikkelen activiteiten i.v.m. overdrachten van vergunningen, attesten, licenties e.d. van de over te nemen entiteiten naar de overnemende entiteit het kleinst, en de kostprijs van de operatie aldus maximaal kan gedrukt worden.

 

Het gehele vermogen van PBE en Riobra zal ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Iverlek en dit vanaf 1 januari 2020. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zullen PBE en Riobra van rechtswege ophouden te bestaan.

 

Ter gelegenheid van de voorgenomen fusie door overneming zal een naamswijziging worden doorgevoerd in Fluvius Zenne-Dijle.

 

Door deze fusie wordt reeds ten dele tegemoet gekomen aan het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet. In het voorjaar van 2020 zullen de nodige voorstellen tot partiële splitsingen ter behandeling en goedkeuring worden voorgelegd zodat per 1 januari 2021 alle betrokken gemeenten Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas hebben en voldoen aan artikel 4.1.1 van het Energiedecreet. 

 

Ontwerp statuten Fluvius Zenne-Dijle

 

Naar aanleiding van het voorstel van de fusie tussen Iverlek, PBE en Riobra met ingang van 1 januari 2020 wordt ook een ontwerp van nieuwe statuten voor de gefuseerde vereniging Fluvius Zenne-Dijle ter goedkeuring voorgelegd.

 

Aangezien Iverlek de overnemende entiteit is, wordt vertrokken van de statuten van Iverlek. Hieraan zullen als belangrijkste aanpassingen volgende wijzigingen worden aangebracht:

 

1.       Nieuwe benaming

De nieuwe benaming Fluvius Zenne-Dijle zal worden opgenomen in artikel 1 van de statuten. 

2.      Duurtijd

Iverlek en PBE hebben een duurtijd tot en met 29 maart 2037. Riobra heeft een duurtijd tot 24 november 2023.  Er zal hiermee in de statuten van Fluvius Zenne-Dijle rekening worden gehouden. 

3.      Governance – Raad van Bestuur en Regionale Bestuurscomités

Fluvius Zenne-Dijle zal – ingevolge het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 – de hiernavolgende bestuursorganen tellen:

        een raad van bestuur die bestaat uit 15 leden, waarvan maximaal twee derden van de bestuurders van hetzelfde geslacht is.  Hieraan wordt één lid met raadgevende stem aan toegevoegd. 

        drie regionale bestuurscomités.

4.      Aanpassingen als gevolg van de statutaire medewerkers van PBE die werden ondergebracht in de opdrachthoudende vereniging Fluvius

De statutaire vastbenoemde personeelsleden van PBE werden per 1 april 2019 ondergebracht in de opdrachthoudende vereniging Fluvius om vervolgens gedetacheerd te worden naar Fluvius System Operator cvba. Bijgevolg zal de opdrachthoudende vereniging Fluvius in een aantal artikelen vermeld worden (o.a. bij de definities, bij het beroep doen op de werkmaatschappij,… )

5.       Kapitaal – aandelen – winstverdeling

Om te kunnen garanderen dat elke deelnemer zijn rechtmatig aandeel in de winst behoudt ten opzichte van hun winstaandeel van vóór de realisatie van de fusie worden de kapitaalstructuur en de winstverdeling aangepast. Dit is noodzakelijk gelet op de verschillende principes van winstverdeling binnen elke huidige entiteit en gelet op de verschillende rendementen van elke entiteit die het gevolg zijn van de verschillende kapitalisatiegraad.

We verwijzen naar analoge statutenaanpassingen die recent doorgevoerd werden binnen Fluvius Antwerpen (ingevolge fusie Iveg, IMEA en Integan) en Iveka (ingevolge partiële splitsing voor Vorselaar) met als doel maximale winstneutraliteit na te streven.

Technisch gezien zal een referentiewinst (talon) per gemeente worden ingevoerd en zal er gewerkt worden enerzijds met niet-preferente aandelen Ae, Ag, en anderzijds preferente aandelen Ae’ en Ag’.  Preferente aandelen zijn aandelen toegekend voor het ingebracht eigen vermogen boven de door de VREG vooropgestelde doelverhouding totale eigen vermogen versus de waarde van de ingebrachte activa, momenteel 40 %. Deze preferente aandelen worden vergoed overeenkomstig de kapitaalkostenvergoeding voor vreemd vermogen, gecorrigeerd met vennootschapsbelasting, zoals bepaald binnen de geldende tariefmethodologie van de VREG. 

Deze theoretische referentiewinst (talon) zal worden bepaald op de situatie per 31 december 2017. Daarnaast werden in de statuten aangevuld met de aandelen voor de anderen activiteiten, zijnde aandelen Aov voor de activiteit openbare verlichting, de aandelen Ar en Ar’ voor de activiteit riolering.

6.       Aanpassing van het deelnemersregister

 

 

Opschortende voorwaarden

 

De fusie door overneming wordt beschouwd als één ondeelbaar geheel, en de realisatie ervan is onderworpen aan de – op heden gekende – volgende opschortende voorwaarden:

a)      de voorafgaande goedkeuring door de Algemene Aandeelhoudersvergadering van Iverlek, PBE en Riobra van de ontwerpstatuten van de gefuseerde onderneming Fluvius Zenne-Dijle;

b)      de instemming door de bevoegde mededingingsautoriteiten omtrent de fusie die leidt tot de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle;

c)      de goedkeuring van de beschreven fusie door overneming door de Buitengewone Algemene Vergaderingen van alle drie betrokken opdrachthoudende verenigingen met bijhorende statuten van Fluvius Zenne-Dijle;

d)     het verkrijgen vanwege de VREG van de erkenning van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder elektriciteit én aardgas

e)     de voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek, PBE en Riobra van alle voorwaarden opgenomen in het hoofdstuk II van de beschreven fusie, namelijk

-          de omzetting van het aantal bestaande aandelen binnen Iverlek a rato van 25,00 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T en Publigas

-          de aanpassing binnen Iverlek van haar bestaande aandelen (i.e. per 31 december 2019) houdende de creatie van aandelen A (niet-preferente aandelen) en A’ (preferente aandelen) binnen de activiteit Elektriciteit en Gas à rato van één aandeel per 25,00 euro

-          de aanpassing binnen PBE van haar bestaande aandelen en winstbewijzenstructuur (i.e. per 31 december 2019) houdende de schrapping van de aandelen E, T en G en winstbewijzen E en T en met de creatie van een analoge aandeelhouderstructuur als de overnemende entiteit. 

-          de aanpassing binnen PBE van haar bestaande aandelen (i.e. per 31 december 2019) houdende de creatie van aandelen A (niet-preferente aandelen) en A’ (preferente aandelen) binnen de activiteit Elektriciteit en Gas à rato van één aandeel per 25,00 euro

-          de aanpassing binnen Riobra van haar bestaande aandelenstructuur (i.e. per 31 december 2019) houdende de vervanging van de aandelen Ra en Rb door de aandelen R met een waarde van één aandeel per 25,00 euro en vervanging van de aandelen Ri door de aandelen R’ met een waarde van één aandeel per 25,00 euro.

 

Door de geplande fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor de Vlaams-Brabantse en Antwerpse regio. 

Overeenkomstig artikel 4.1.1. van het energiedecreet wijst de reguleringsinstantie voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4. van het energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.

 

In het vooruitzicht van de geplande fusie van PBE, Riobra en Iverlek tot ‘Fluvius Zenne-Dijle’ op 1 januari 2020 hebben de Raden van Bestuur van PBE en Iverlek in hun zitting van 16 september 2019 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop momenteel beide distributienetbeheerders actief zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectieve buitengewone Algemene Vergaderingen van 17 en 20 december 2019. 

De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de algemene vergadering heeft ingenomen.

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 17 december 2019:

1.       Statutenwijziging

a.       Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b.      Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen. 

2.      Voorstel van fusie door overneming van de opdrachthoudende verenigingen PBE en Riobra door de opdrachthoudende vereniging Iverlek:

2.1.Vaststelling van de opschortende voorwaarden die gelden t.a.v. de fusie-operatie. Inzonderheid de erkenning Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas.

2.2.Kennisneming van het fusievoorstel en van de bijzondere verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming door de opdrachthoudende vereniging Iverlek van heel het vermogen, bestaande uit het volledige actief en passief, alle rechten en verplichtingen, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, van de over te nemen verenigingen PBE en Riobra, met juridische inwerkingtreding per 1 januari 2020 en fiscale boekhoudkundige inwerkingtreding per 1 januari 2020.

De aandeelhouders kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van de vennootschap kennis nemen van het fusievoorstel, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 694 en 695 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

2.3.Goedkeuring van de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek overeenkomstig het voorstel hiervoor vermeld onder punt 1.2, bij wijze van overdracht aan Iverlek van de algeheelheid van hun vermogen, omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, mits toekenning aan de deelnemers van de overgenomen verenigingen van nieuwe aandelen A en A’ van Iverlek (Fluvius Zenne-Dijle), en dit per activiteit netbeheer elektriciteit, netbeheer aardgas, (kabel)netwerken, riolering, warmte en strategische participaties, zonder aanduiding van nominale waarde, en volledig volstort.

De aandelen zullen worden verdeeld onder de desbetreffende deelnemers van de overgenomen verenigingen zonder opleg. De huidige toekenning van één winstbewijs per activiteit waarvoor is toegetreden blijft behouden.

En dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 30 juni 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2019.

En overeenkomstige kapitaalwijzigingen.

2.4.    Overeenkomstige aanpassing van het register van de deelnemers.

2.5.Goedkeuring van de statuten inclusief naamswijziging van de gefuseerde opdracht-houdende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

2.6.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek, en inzonderheid verlening van machtiging om :

-          de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek zoals vermeld onder punt 2.1. vast te stellen;

-          de verwezenlijking van deze fusie door overneming vast te stellen;

-          het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

-         de kapitaalverhoging vast te stellen en navenante aanpassing van de statuten;

-          het register van de deelnemers aan te passen;

-          daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn.

2.7.Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaande agendapunten 2.1. tot en met 2.6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2020.

4.Code goed bestuur.

5.Statutaire benoemingen.

6.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2:

  • zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iverlek (voor wat betreft de algemene bepalingen);
  • zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde fusie door overneming van PBE en Riobra door Iverlek (met naamwijziging in ‘Fluvius Zenne-Dijle’) met ingang van 1 januari 2020 en aan het ontwerp van statuten ‘Fluvius Zenne-Dijle (*);
  • zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde aanwijzing door de VREG van Fluvius Zenne-Dijle als distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas voor het volledige grondgebied waarop momenteel Iverlek en PBE actief zijn.

 

(*) onder de hogervermelde opschortende voorwaarden van de voorgestelde fusie.

 

Artikel 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 december 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de Gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4:

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e–mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend politiereglement: Schoolomgeving Blauberg - Schoolstraat

 

Situering

Om de wagen zoveel mogelijk te bannen uit de schoolomgeving, ten voordele van de veiligheid van onze kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan, dienen maatregelen getroffen te worden om de veiligheid van de zwakke weggebruiker op de openbare weg te verzekeren.

 

Wettelijke gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 2 september 2019 om het invoeren van een schoolstraat ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Deze gewijzigde verkeerssituatie zal de eerste 3 maanden zowel met vaste borden als met een verplaatsbare constructie gesignaleerd worden. Na 3 maanden zal deze 'schoolstraat' nog enkel met vaste borden aangeduid worden.

 

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeente- en gewestwegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:

de heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

de heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

de brandweercommandant, de Politie Zuiderkempen

de afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: Alle initiatieven ten behoeve van een veiliger verkeer, in het bijzonder voor de jongeren, worden door de fractie toegejuicht, maar hier heeft de fractie toch een voorbehoud bij de voor- en nadelen. Ze willen niet tegen stemmen, maar onthouden zich.

 

BESLUIT

Artikel 1:

T.h.v. VBS De Graankorrel, Blaubergsesteenweg 172, 2230 Herselt, wordt een 'schoolstraat' ingevoerd in Goorbaan, het gedeelte gelegen tussen Blauberg en Goordijk.

Deze maatregel wordt met vaste borden 'schoolstraat', met vermelding van de uren, gesignaleerd.

 

Artikel 2:

Op de parkeerplaatsen t.h.v. de pastorie, brasserie De Verlossing en het kerkplein worden stapspots voorzien.

 

Artikel 3:

T.h.v. de verschillende stapspots worden zebrapaden voorzien.

Deze maatregel wordt met de borden F49 gesignaleerd.

 

Artikel 4:

Als bijlage 1 aan dit besluit wordt het plan toegevoegd waarop bovenvermelde maatregelen worden aangeduid.

 

Artikel 5:

Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend politiereglement: Schoolomgeving Bergom

 

Situering

Voor onze kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan, dienen maatregelen getroffen te worden om de veiligheid van de zwakke weggebruiker op de openbare weg te verzekeren.

 

Wettelijke gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 2 september 2019 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:

de heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

de heer griffier van de de Politierechtbank van Turnhout

de brandweercommandant, de politie Zuiderkempen

de afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: De fractie is alle ideeën om tot verkeersveiligheid te komen genegen, maar alle informatie blijft achterwege, de plannen zijn niet duidelijk.

- Bekommernis over fietsstraat van Diestsebaan tot Berglaan, op een brede weg, wetende dat men achter de fietser moet blijven, zal dit dikwijls toch niet gebeuren.

- Geen info over aantal parkeerplaatsen dat zal verdwijnen

- Geen info over de breedte van de weg

- Voetpad ontbreekt

- technisch probleem in formulering "eenrichting in Hoge Dreef", link leggen naar plan of in de formulering duidelijk stellen waar juist de eenrichting in te voeren.

 

BESLUIT

Artikel 1:

In de Hoge Dreef wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd waarbij men via de Varendonksesteenweg de Hoge Dreef inrijdt en via de Diestsebaan weer verlaat.

Deze maatregel wordt met de borden F19 met onderbord M5 en verbodsbord C1 met onderbord M3 gesignaleerd.

 

Artikel 2:

In de Hoge Dreef wordt een 2-richtingsfietspad ingevoerd, langs de kant van de school, gescheiden van de weg door middel van paaltjes.

 

Artikel 3:

De Varendonksesteenweg, het gedeelte gelegen tussen de Diestsebaan en de Berglaan wordt een fietsstraat.

Deze maatregel wordt met de borden F111 (begin) en F113 (einde) gesignaleerd.

 

Artikel 4:

Als bijlage 1 aan dit besluit worden de plannen toegevoegd waarop bovenvermelde maatregelen worden aangeduid.

 

Artikel 5:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Aanvullend politiereglement: Schoolomgeving Ramsel - Schoolstraat

 

Situering

Om de wagen zoveel mogelijk te bannen uit de schoolomgeving, ten voordele van de veiligheid van onze kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan, dienen maatregelen getroffen te worden om de veiligheid van de zwakke weggebruiker op de openbare weg te verzekeren.

 

Wettelijke gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 2 september 2019 om het invoeren van een schoolstraat ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Deze gewijzigde verkeerssituatie zal de eerste 3 maanden zowel met vaste borden als met een verplaatsbare constructie gesignaleerd worden. Na 3 maanden zal deze 'schoolstraat' nog enkel met vaste borden aangeduid worden.

 

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:

De heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

De brandweercommandant, de Politie Zuiderkempen

De afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

T.h.v. VBS De Bolster, gelegen in de Schoolstraat te Ramsel, wordt een 'schoolstraat' ingevoerd.

Deze maatregel wordt met vaste borden 'schoolstraat', met vermelding van de uren, gesignaleerd.

 

Artikel 2:

- Er worden stapspots voorzien:

Op de parking naast het oude gemeentehuis.

In de zijstraat van de Stationsstraat, eveneens Stationsstraat genaamd, richting Dirksland.

• Op de parking tegenover de oude pastorie.

• Op de parking t.h.v. de voetbalkantine

 

Artikel 3:

Er worden verkeersplateau's en bijhorende zebrapaden aangelegd op de Stationsstraat t.h.v. kruispunt Schoolstraat/Stationsstraat en t.h.v. kruispunt Kapelleweg/Stationsstraat.

 

Artikel 4:

De verbindingsweg tussen de Schoolstraat en de Stationsstraat (richting voetbalkantine) blijft geknipt.

 

Artikel 5:

Als bijlage 1 aan dit besluit wordt het plan toegevoegd waarop bovenvermelde maatregelen worden aangeduid.

 

Artikel 6:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Goedkeuring organiek reglement Cultuuradviesraad

 

Situering

Het adviesorgaan voor cultuur wordt hervormd naar een Cultuuradviesraad.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal cultuurbeleid.

Het nieuwe organieke reglement werd goedgekeurd door het adviesorgaan voor cultuur op 1 oktober 2019.

 

Toelichting en advies

ORGANIEK REGLEMENT CULTUURADVIESRAAD

 

OPDRACHT

 

Art. 1.ALGEMEEN.

De Cultuuradviesraad wordt door het gemeentebestuur met adviserende stem betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid terzake. Als adviesorgaan hebben zij geen beslissingsrecht. De Cultuuradviesraad geeft advies op voorstellen en projecten vanuit het bestuur, of doet op eigen initiatief voorstellen aan het bestuur. Indien het bestuur een advies of voorstel niet volgt, wordt dit duidelijk gemotiveerd.

 

Er wordt gestreefd naar een zo soepel mogelijke structuur om een zo dynamisch mogelijk beleid te kunnen voeren dat gebaseerd is op engagement en inspraak.

 

De Cultuuradviesraad werkt los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige binding.

 

Art. 2.TAKEN.

De taak van de adviesraden bestaat erin om:

-op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen te brengen met betrekking tot het cultuurbeleid in al zijn aspecten;

-een signalerende functie te hebben tegenover het lokaal beleid door het detecteren, bespreken en aanbrengen van noden of problemen;

-de samenwerking te bevorderen tussen alle organisaties, verenigingen en diensten die actief zijn op het grondgebied en die werken ten behoeve van de betrokken doelgroepen;

-indien wenselijk, werkgroepen op te richten die projectmatig werken en kunnen inspelen op tijdelijke, maatschappelijke noden en die rapporteren aan de adviesraad in kwestie die de rol van klankbord opneemt door de projectwerking te stimuleren en op te volgen;

-het algemeen welzijn te bevorderen en bij te dragen tot de culturele ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente (niet enkel de vereniging tot dewelke ze behoren of het domein dat ze vertegenwoordigen).

 

De Cultuuradviesraad organiseert geen activiteiten die een inzet van financiële middelen of personeel van gemeente of AGB vergen, tenzij mits uitdrukkelijke, voorafgaande toelating door het College van Burgemeester en Schepenen, waarbij de omvang van de gevraagde ondersteuning duidelijk weergegeven wordt. Er kunnen geen rechtstreekse opdrachten gegeven worden aan het personeel van gemeente of AGB.

 

SAMENSTELLING

 

Art. 3.STEMGERECHTIGDE LEDEN.

De Cultuuradviesraad bestaat uit maximaal 15 stemgerechtigde leden, bij voorkeur volgens volgende verdeling over de domeinen:

-1 Beeldende kunst, architectuur en vormgeving

-1 Muziek

-1 Podiumkunsten

-2 Socio-cultureel (1 man en 1 vrouw)

-1 Bibliotheekraad

-1 Evenementen (iemand feestcomité en/of organisatie socio-culturele evenementen)

-1 Jeugdraad

-1 ouderenadviesraad

-1 Toerisme

-1 Erfgoedcel

-4 Specialisten en individuele geïnteresseerden

 

Er wordt steeds gestreefd naar een maximale spreiding over de domeinen en naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de cultuurdomeinen bij de specialisten en individuele geïnteresseerden.

 

Art. 4.EINDE MANDAAT.

Aan het mandaat van de stemgerechtigde leden komt voortijdig een einde:

-Door ontslag van de betrokkene zelf uit de Cultuuradviesraad of de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt

-Door intrekking van het mandaat door de vereniging/deeldomein die hij/zij vertegenwoordigt

-Door ontbinding of opheffing van de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt

-Door het overlijden van het lid

-Door drie opeenvolgende afwezigheden zonder gegronde reden of verontschuldiging

-Door het niet langer voldoen aan de algemene en specifieke beoordelingscriteria

 

Art. 5.NIET-STEMGERECHTIGDE LEDEN.

Volgende personen maken eveneens deel uit van de Cultuuradviesraad, evenwel enkel met raadgevende stem:

-Schepen van Cultuur

-Personeelsleden van de Cultuurdienst

-Vrijetijdscoördinator van de gemeente

 

Art. 6.GELIJKWAARDIGE VERTEGENWOORDIGING.

Er wordt gestreefd naar een gelijkwaardige vertegenwoordiging op het vlak van geslacht en leeftijd.

Conform het Decreet Lokaal Bestuur, mag ten hoogste 2/3e van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

Art. 7.DESKUNDIGEN.

De Cultuuradviesraad kan steeds beslissen om deskundigen uit te nodigen.

 

Gemeenteraadsleden en leden van het College van Burgemeester en Schepenen (met uitzondering van de Schepen van Cultuur) kunnen geen lid zijn, maar kunnen desgewenst uitgenodigd worden als deskundige.

 

De deskundigen hebben geen stemrecht.

 

Art. 8.ROLLEN.

De cultuuradviesraad bevat minstens volgende rollen:

-Voorzitter: die de vergaderingen voorzit, de raad voorzit, de adviesraad vertegenwoordigt en verantwoordelijk is voor de formulering van de adviezen

-Ondervoorzitter: die de voorzitter vervangt bij zijn/haar afwezigheid

-Secretaris: die instaat voor de praktische afspraken, secretariaatstaken en verslaggeving

-Afgevaardigden vanuit de burgers, verenigingen of een expertfunctie, met stemrecht.

 

De voorzitter en ondervoorzitter worden door de adviesraad verkozen onder de stemgerechtigde leden.

 

Het secretariaat wordt waargenomen door een personeelslid van de Cultuurdienst.

 

Art. 9.PROCEDURE

Binnen de 6 maanden na de hernieuwing van de Gemeenteraad, wordt de Cultuuradviesraad opnieuw samengesteld. Het bestuur zal hiervoor via verschillende kanalen een oproep lanceren.

 

Zowel leden van verenigingen als onafhankelijken/deskundigen kunnen hun kandidatuur indienen, uitgezonderd voor de vertegenwoordiging van bestaande gemeentelijke raden (Bibliotheekraad, Jeugdraad, ouderenadviesraad, Erfgoedcel) die intern in deze adviesraden wordt bepaald. Verenigingen en de 4 gemeentelijke raden worden gevraagd zowel een afgevaardigde als een plaatsvervanger voor te dragen.

 

Bij elke kandidatuur moet aangetoond en gemotiveerd worden dat de kandidaat voldoende voeling en connectie heeft met het domein om een gedragen advies en input te geven én dat de kandidaat voldoet aan de algemene en specifieke beoordelingscriteria.

 

De Gemeenteraad bekrachtigt de samenstelling van de Cultuuradviesraad, na beoordeling van de kandidaten op basis van navolgende criteria. Deze beoordeling wordt voorbereid door de Cultuurdienst.

 

Art. 10.ALGEMENE BEOORDELINGSCRITERIA KANDIDATEN.

Alle stemgerechtigde leden moeten aan volgende algemene voorwaarden voldoen:

-Actief betrokken zijn bij (socio-)culturele activiteiten in Herselt en/of over een persoonlijke expertise inzake (socio-)culturele activiteiten/beleid beschikken

-Geen politiek mandaat bekleden

-Minimum 18 jaar zijn

 

Art. 11.SPECIFIEKE BEOORDELINGSCRITERIA KANDIDATEN.

De beoordeling van de kandidaten zal verder gebeuren op basis van specifieke criteria, met name ‘Kennis en inzicht’ met een gewicht van 50%, ‘Specifieke criteria’ met een gewicht van 30% en ‘Competenties’ met een gewicht van 20%.

 

1. Kennis en inzicht (50%)

-Interesse, kennis en inzicht in het cultuurdomein en cultuur algemeen. Deze interesse en kennis worden in de toegevoegde motivering van de kandidatuur gespecificeerd en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: opleidingen, beroep, bijscholingen, deelname aan bepaalde organisaties…

-Aanvoelen en verwoorden wat leeft in de gemeente Herselt, kennis hebben van het gemeentelijke en regionale cultuurdomein

-Er moet verenigbaarheid zijn tussen vertegenwoordiging in de cultuuradviesraad en activiteiten daarbuiten

 

2. Specifieke criteria

a. Criteria voor vertegenwoordigers van deeldomeinen: (30%)

-Aanvoelen en verwoorden wat leeft in het deeldomein en daarbij het algemeen belang kunnen zien en vooropstellen ook indien deze het belang van het deeldomein overstijgt

-Herkenbaar en aanvaardbaar als vertegenwoordiger voor een deeldomein.

of

b. Criteria voor specialisten en individuele geïnteresseerden: (30%)

- Een specialist of individuele geïnteresseerde van de Cultuuradviesraad moet beschikken over specifieke kennis. Die kan het gevolg zijn van een beroep, een opleiding, een specifieke ervaring of interesse. (Dit kan vervat zitten in de motivering van het eerste criterium).

 

3. Competenties (20%)

Een aantal competenties die belangrijk worden geacht voor de leden van de Cultuuradviesraad zijn de volgende:

- Inhoudelijk een beeld kunnen vormen van problematieken en voorstellen inzake cultuur

- Hierover vergaderen en advies vormen

- Communicatievaardig zijn, standpunt duidelijk maken

- Luisterbereidheid zonder vooringenomenheid

- Heden kunnen overstijgen om een lange termijnvisie te kunnen vormen

- Beschikbaarheid

- Algemeen belang kunnen zien en vooropstellen

 

WERKING

 

Art. 12.SECRETARIAAT.

Het secretariaat wordt waargenomen door een personeelslid van de cultuurdienst.

Zij kunnen zich hierbij desgewenst laten bijstaan of vervangen door andere personeelsleden van de dienst Vrije Tijd.

 

Art. 13.SAMENKOMSTEN.

De Cultuuradviesraad komt structureel driemaandelijks samen.

 

De voorzitter nodigt de leden van de Cultuuradviesraad uit. De uitnodiging bevat de plaats en uur van de samenkomst, evenals de agenda met toelichting. De voorzitter stelt de agenda op, na interactie met de leden.

 

De uitnodiging wordt uiterlijk 21 dagen voor de samenkomst bezorgd aan de leden.

 

De vertegenwoordigers van de deeldomeinen organiseren voor de samenkomst een eigen consultatie en interactie binnen hun deeldomein zodat gedragen input geleverd kan worden tijdens de samenkomst.

 

Voor specifieke dossiers kan de Cultuuradviesraad ook ad hoc bijeengeroepen worden door de voorzitter.

 

Art. 14.ADVIEZEN.

De adviezen van de Cultuuradviesraad worden bij consensus genomen.

Bij gebreke aan consensus, wordt er een stemming ingericht, waarbij elk lid 1 stem heeft. Er is een tweederdemeerderheid vereist om tot een beslissing te komen.

 

De adviezen of voorstellen zullen door de Cultuurdienst geagendeerd worden op het College van Burgemeester en Schepenen. De Cultuuradviesraad krijgt daarna feedback over hun adviezen en voorstellen.

 

Art. 15.HUISHOUDELIJK REGLEMENT.

De Cultuuradviesraad kan bijkomend een huishoudelijk reglement opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan de Gemeenteraad.

 

ONDERSTEUNING

 

Art. 16.CENTRAAL AANSPREEKPUNT.

De leden van de Cultuuradviesraad kunnen voor alle ondersteuning terecht bij de Cultuurdienst.

 

Art. 17.Werkvergaderingen.

De vertegenwoordigers van de deeldomeinen kunnen voor hun vergaderingen in het kader van de werking van de Cultuuradviesraad, kosteloos gebruik maken van vergaderlokalen in VTC de Mixx, volgens beschikbaarheid en indien aangevraagd via de Cultuurdienst.

 

Er kan ter voorbereiding van elke samenkomst van de Cultuuradviesraad maximaal 2 keer van deze mogelijkheid gebruik gemaakt worden (m.a.w. max. 8 keer per kalenderjaar).

 

Art. 18.CULTUURATELIERS.

De Cultuurdienst organiseert 2 keer per jaar een cultuuratelier, dat openstaat voor alle leden van (socio-)culturele verenigingen en andere inwoners die geïnteresseerd zijn in cultuur.

 

Het programma van een cultuuratelier bestaat uit:

-Een half uur tot drie kwartier vorming over brede domeinen interessant voor alle Cultuurdomeinen

-Een uur vergadering per Cultuuradviesdomein

-Een Cultuurcafé om de interactie te bevorderen tussen de (socio-)culturele verenigingen en de specialisten/individueel geïnteresseerden onderling en tussen hen en de gemeentediensten/bestuur.

 

Art. 19.COMMUNICATIE.

De Cultuurdienst verzorgt de communicatie over het cultuurbeleid (algemeen), via de informatiekanalen van de gemeente, brochures en digitale media.

 

Voor specifiekere interactie volgens de noden van de verenigingen of individuen wordt gecommuniceerd via telefoon en email of kan een afspraak gemaakt worden met de Cultuurdienst of de Schepen van Cultuur.

 

De verslagen van de Cultuuradviesraad zullen publiek beschikbaar zijn via de gemeentelijke website.

 

SLOTBEPALINGEN

 

Art. 20.WIJZIGINGEN.

Aan het organiek reglement kunnen slechts wijzigingen aangebracht worden door de Gemeenteraad, na voorafgaande bespreking met de Cultuuradviesraad, die hierover een schriftelijk advies uitbrengt.

 

Art. 21.OPHEFFING.

Het gemeenteraadsbesluit van 23 september 2013 ‘Goedkeuring organiek reglement adviesorgaan voor cultuur en sectorale deelraden’ wordt opgeheven.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

Motivatie stem tegen Luc Peetermans: Zie argumenten in de tussenkomst

 

BESLUIT

Het voorliggende organiek reglement Cultuuradviesraad goed te keuren.

 

 

De Voorzitter schorst de zitting om 22.22u voor 10 minuten.

 

 

De Voorzitter hervat de zitting om 22.35u.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Goedkeuring statuten gemeentelijke Jeugdraad Herselt

 

Situering

Tijdens de Jeugdraad van 20 september 2019 werden de statuten van de gemeentelijke Jeugdraad geactualiseerd.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal jeugdbeleid van 6 juli 2012.

 

Toelichting en advies

De statuten van de gemeentelijke Jeugdraad Herselt worden integraal weergegeven:

 

Statuten gemeentelijke Jeugdraad Herselt

 

1.       Erkenning

Artikel 1:        De Jeugdraad wordt erkend als adviesorgaan in uitvoering van het decreet lokaal jeugdbeleid van 6 juli 2012 volgens de nadere voorwaarden bepaald in deze statuten.

 

2.       Doelstellingen

Artikel 2:        De Jeugdraad heeft als doel het bevorderen van een jeugdbeleid in het belang van alle kinderen en jongeren van de gemeente.

 

De Jeugdraad neemt in het kader hiervan volgende taken op zich:

  • De gemeentelijke Jeugdraad brengt op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief advies uit over alle aangelegenheden die betrekking hebben op jeugd of het jeugdwerk.
  • Bij het formuleren van adviezen zal de gemeentelijke Jeugdraad indien mogelijk en/of gewenst kinderen, jongeren of deskundigen betrekken.
  • Het samen brengen van verschillende jeugdverenigingen en/of jeugd om hun gemeenschappelijke belangen te behartigen en probleemoplossend te werken.

 

3.       Structuur

Artikel 3:         

De Jeugdraad is samengesteld uit een algemene vergadering ,  een bestuur en indien nodig werkgroepen.

 

4.       Algemene vergadering

4.1.   Samenstelling

Artikel 4:         

De algemene vergadering van de Jeugdraad bestaat uit de volgende stemgerechtigde leden:

  • Elke vereniging, actiegroep, organisatie of instelling die een actieve jeugdwerking heeft binnen het grondgebied van de gemeente kan twee stemgerechtigde aanduiden (meerdere leden van een erkende vereniging kunnen de jeugdraad bijwonen maar dan zonder stemrecht)
  • Elke onderwijsinstelling gevestigd in de gemeente kan één stemgerechtigde aanduiden.
  • Elke instelling die met haar dienstverlening kinderen en jongeren bereikt kan één stemgerechtigde aanduiden
  • Individuele jongeren die in Herselt woonachtig zijn

 

Artikel 5:         

De algemene vergadering is pluralistisch samengesteld, bestaat uit ten hoogste twee derde van de leden van hetzelfde geslacht en is samengesteld uit stemgerechtigde leden en waarnemende leden met een raadgevende stem

4.2.   Procedure van samenstelling

Artikel 6:         

Het werkjaar van de Jeugdraad loopt van 1 september tot 31 augustus. Vóór de 1ste jeugdraadvergadering worden alle verenigingen, organisaties en instellingen die in aanmerking komen voor het lidmaatschap van de algemene vergadering aangeschreven met de vraag om hun stemgerechtigde aan te duiden.

Artikel 7:         

Voor het begin van elk werkjaar wordt via verschillende informatiekanalen een oproep gelanceerd in de gemeente opdat geïnteresseerde jongeren zich kandidaat kunnen stellen als lid van de Jeugdraad

Artikel 8:         

Stemgerechtigden moeten aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimum 17 jaar en maximum 30 jaar
  • Actief betrokken zijn bij de werking van de organisatie waardoor ze worden aangeduid (uitgezonderd geïnteresseerde jongeren die geen vereniging vertegenwoordigen)
  • Geen politiek mandaat uitoefenen
  • Akkoord gaan met de engagementsverklaring en de rechten en plichten van de Jeugdraad nastreven.

Artikel 9:         

De Jeugdraad kan ten allen tijde waarnemende leden met raadgevende stem aanduiden. Waarnemende leden zijn:

  • De jeugdambtenaar
  • De bevoegde Schepen

 

4.3.   Uitsluiting

Artikel 10:     

Aan het mandaat van de stemgerechtigde leden wordt een einde gesteld:

  • Door intrekking van hun opdracht door de organisatie, vereniging of instelling welke zij vertegenwoordigt
  • Door het ontslag van de betrokkene zelf uit de Jeugdraad of uit de organisatie.

 

4.4.   Engagementsverklaring

Artikel 11:     

Alle stemgerechtigde leden van de gemeentelijke Jeugdraad gaan akkoord met de engagementsverklaring waarin volgende elementen vastgelegd worden:

a.       Plichten van het stemgerechtigd lid:

  • Onderschrijven van de doelstellingen van de Jeugdraad en verbintenis om actief mee te werken aan de realisering ervan.
  • Verbintenis om de algemene vergaderingen van de Jeugdraad bij te wonen tenzij men belet is door overmacht of een andere belangrijke reden, in welke gevallen men zich telkens uitdrukkelijk zal verontschuldigen.
  • Verbintenis dat men zich werkelijk engageert voor werkzaamheden van de Jeugdraad.
  • Verbintenis voor afgevaardigden van een vereniging, organisatie en instelling om hun achterban grondig te informeren over de werkzaamheden van de Jeugdraad en ook geregeld overleg te plegen in functie van het opsporen bij de eigen organisatie van behoeften, ideeën en verwachtingen inzake jeugdbeleid.
  • Verbintenis niet aan politiek te doen binnen de Jeugdraad

 

b.      Rechten van het stemgerechtigd lid:

  • Spreekrecht op alle vergaderingen van de Jeugdraad
  • Stemrecht in de algemene vergadering
  • Inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt van de Jeugdraad

 

4.5.   Vergaderingen

Artikel 12:     

De vergadering komt minstens 4 keer per jaar samen op een vast tijdstip (behalve juli en augustus). Documenten en verslagen liggen steeds ter inzage bij de Jeugddienst.

Artikel 13:     

De duur van de vergadering wordt gehouden op twee uur. De agendapunten die niet afgehandeld zijn binnen deze duur worden verschoven naar de volgende vergadering.

Artikel 14:     

De uitnodiging van de vergadering wordt opgemaakt door de jeugdambtenaar in overleg met het bestuur.

4.6.   Werkgroepen

Artikel 15:     

De algemene vergadering kan steeds werkgroepen oprichten. Elk lid van de Jeugdraad kan hieraan deelnemen. Ook andere geïnteresseerde jongeren en/of deskundigen kunnen lid worden van een werkgroep.

 

5.       Vrijwilligersviering

Artikel 16:     

Jaarlijks organiseert het bestuur van de Jeugdraad in samenwerking met de Jeugddienst een moment waarop de vrijwilligers van alle jeugdwerkingen uit de gemeente bedankt worden voor hun inzet. Dit moment wordt ingevuld door het bestuur van de Jeugdraad in de vorm van een ontspannende activiteit.

 

6.       Het bestuur

Artikel 17:     

De vergadering van de Jeugdraad kiest bij het begin van elk werkjaar een voorzitter, ondervoorzitter en een secretaris. Samen met de jeugdambtenaar vormen zij het dagelijkse bestuur. Dit dagelijks bestuur bereidt de vergaderingen technisch en administratief voor.

Artikel 18:     

De jeugdambtenaar en bevoegde Schepen zijn waarnemend lid van het bestuur en hebben geen stemrecht.

 

7.       Besluitvormingsprocedure

Artikel 19:     

Alle beslissingen worden met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigden leden genomen.

 

8.       Ontbinding

Artikel 20:     

Bij ontbinding van de Jeugdraad worden de netto kasgelden gestort in de gemeentekas met de bedoeling de gelden te gebruiken voor de uitbouw van een jeugdbeleid.

 

9.       Adviezen

9.1.   Verplichte adviezen

Artikel 21:     

Het gemeentebestuur is verplicht om advies te vragen aan de Jeugdraad in het kader van beleidsvoorbereiding en evaluatie van het beleidsveld jeugd zoals beschreven in het decreet van 6 juli 2012 houdende het lokaal jeugdbeleid.

 

9.2.   Adviesvragen

Artikel 22:     

Het vragen van advies door het College van Burgemeester en Schepenen zal volgens de volgende modaliteiten geschieden:

  • De vraag om advies wordt op de eerstvolgende vergadering geagendeerd, met een duidelijke formulering
  • In de adviesvraag zal vermeld worden dat de Jeugdraad geacht wordt advies te verstrekken voor het verstrijken van een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de datum van de adviesvraag, behoudens aanduiding van een andere termijn.
  • Bij de adviesvraag zullen alle nodige documenten ter inzage liggen op de Jeugddienst.

Artikel 23:     

De Jeugdraad kan ook op eigen initiatief advies uitbrengen over alle aangelegenheden die de Jeugdraad belangrijk acht in het kader van het jeugdbeleid.

9.3.   Verstrekken van advies

Artikel 24:     

Het verstrekken van advies zal volgens de volgende modaliteiten geschieden:

  • De adviezen worden door de Jeugdraad steeds schriftelijk bezorgd
  • De adviezen maken bij voorkeur melding van de wijze waarop dit advies is tot stand gekomen, met duidelijke vermelding wie hierbij betrokken werd.
  • De adviezen maken bij voorkeur melding van de argumentatie die tot het advies heeft geleid
  • De adviezen maken melding van het standpunt van de Jeugdraad en van de afwijkende meningen of minderheidsstandpunten, indien hierom door de betrokkenen uitdrukkelijk is verzocht

 

9.4.   Beantwoording van de adviezen

Artikel 25:     

Overeenkomstig het decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal jeugdbeleid, moet de gemeente bij het nemen van beslissingen eventuele afwijkingen op de uitgebrachte adviezen motiveren.

Artikel 26:     

Het gemeentebestuur zal binnen een termijn van 6 weken vanaf de datum dat het advies bij haar toekwam, een schriftelijk gemotiveerd antwoord op het advies bezorgen aan de Jeugdraad (uitgezonderd juli en augustus).

De Jeugdraad vraagt om bij een hoogdringend advies de termijn van 30 dagen te respecteren.

Artikel 27:     

Indien de verder afhandeling van het dossier een lagere termijn vergt, zal zij binnen dezelfde termijn van 30 dagen een antwoord bezorgen met opgave van de procedure die het dossier nog verder moet volgen en van de datum waarop een definitief antwoord aan de Jeugdraad kan bezorgd worden.

 

10.   Ondersteuning

Artikel 28:     

Het gemeentebestuur zal de Jeugdraad ondersteunen door:

  • Op de gemeentelijke begroting jaarlijks een budget voor de financiering van de werking op te nemen.
  • Administratieve ondersteuning voorzien door een ambtenaar ter beschikking te stellen voor het bijwonen van de vergadering van de Jeugdraad om het secretariaat waar te nemen en in te staan voor de informatiedoorstroming.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Het College van Burgemeester en Schepenen sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De Gemeenteraad gaat akkoord met de statuten van de gemeentelijke Jeugdraad zoals bovenstaand omschreven.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Gebruikersreglement Zusterhuis Bergom

 

Situering

In zitting van 24 juni 2019 ging de Gemeenteraad akkoord met de aankoop van het Zusterhuis, gelegen te Bergom, Hoge Dreef 5.

 

Vanuit een initiatief van de Helden van Herselt in samenwerking met andere verenigingen werden subsidies van de Koning Boudewijnstichting verkregen om meer samenwerking tussen verenigingen te creëren en het Zusterhuis in Bergom in te zetten als centrale ontmoetingsplaats.

 

Met Blenders VZW als promotor en gemeente Herselt als co-promotor werd het dossier Herselt All Inclusive ingediend voor subsidies van Leader Provincie Antwerpen. Het Zusterhuis wordt in dit projectvoorstel ingezet als buurthuis met als doel onder andere eenzaamheid te verminderen, sociale cohesie te verbeteren en mensen en verenigingen te versterken. Deze projectaanvraag is nog in behandeling bij Leader.

 

Toelichting

Een aantal lokale verenigingen zijn vragende partij om het Zusterhuis, Hoge Dreef 5, Bergom te gebruiken voor vergaderingen en repetities. Zolang er niet gestart wordt met verbouwingswerken om het gebouw in orde te maken voor een nieuwe bestemming, is dit praktisch mogelijk. Het Vast Bureau heeft in de zitting van 9 september beslist dat een gebruikersreglement moet worden opgesteld voor terbeschikkingstelling van het Zusterhuis van Bergom aan verenigingen.

 

Het Vast Bureau is in de zitting van 9 september ook akkoord gegaan dat verenigingen uit Herselt die zich bezig houden met het uitwerken van het project van de Koning Boudewijnstichting in afwachting van het gebruikersreglement het Zusterhuis reeds kosteloos kunnen gebruiken voor vergaderingen of repetities op voorwaarde dat ze zelf instaan voor het voorzien van drank, de opkuis en het onderhoud van het gebouw.

 

In bijlage is een ontwerp van gebruikersreglement toegevoegd voor verenigingen en een ontwerp van gebruikersreglement voor Blenders VZW.

 

De verenigingen kunnen de woning gebruiken zolang er geen ingrijpende verbouwingswerken gestart zijn en zolang het project Herselt All Inclusive niet is opgestart. Indien het lokale bestuur op de hoogte is over de startdatum van de verbouwingswerken of van de goedkeuring van het project Herselt All Inclusive door Leader, kan het lokaal bestuur de terbeschikkingstelling beëindigen middels opzegging, in acht genomen de opzeggingstermijn van 1 maand.

Voorgesteld wordt om de woning enkel terbeschikking te stellen aan lokale verenigingen die actief betrokken zijn bij het project dat door de Koning Boudewijnstichting of Leader werd goedgekeurd en hier ook actief aan meewerken.

 

Indien de projectaanvraag Herselt All Inclusive door Leader wordt weerhouden, eindigt de terbeschikkingstelling aan de verenigingen of wordt deze aangepast met ingang van 1 januari 2020. De woning wordt dan volgens de bepalingen van het gebruikersreglement voor Blenders i.k.v. het project Herselt All Inclusive terbeschikkingstelling gesteld aan Blenders VZW voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2021.

 

Financiële weerslag

De kosten voor verwarming, elektriciteit, water en regelmatig tuinonderhoud zijn ten koste van de organisatie.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het voorliggende gebruikersreglement voor terbeschikkingstelling van het Zusterhuis van Bergom aan verenigingen wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2:

Het voorliggende gebruikersreglement voor terbeschikkingstelling van het Zusterhuis van Bergom aan Blenders VZW wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het College van Burgemeester en Schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

Indiener dossier

1

stand van zaken

Gesloten

25-03-2019

Verzakking kleiput

College

Normaal

nvt

N-VA

2

stand van zaken

Open

25-03-2019

Kapel Varenwinkel

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

3

stand van zaken

Open

25-03-2019

Jeugdlokalen Blauberg

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

4

stand van zaken

Open

25-03-2019

Betaalparking Aarschot

College

Normaal

nvt

College

5

stand van zaken

Open

25-03-2019

BKO Ramsel

College

Normaal

nvt

College

6

stand van zaken

Open

25-03-2019

Strokapel

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

7

stand van zaken

Open

25-03-2019

Werkgroep Duurzaamheid

College

Normaal

nvt

College

8

stand van zaken

Open

23-04-2019

Jeugdhuis de Choke

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

9

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspad Dieperstraat

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

10

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

11

stand van zaken

Open

23-04-2019

Zwerfkattenbeleid

College

Normaal

nvt

Groen Herselt

12

stand van zaken

Open

23-04-2019

Oversteekplaats in het Dorp

College

Normaal

nvt

Groen Herselt

13

stand van zaken

Open

21-10-2019

Eerstelijnszones

College

Normaal

nvt

College

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Toegev.pnt: IOK Afvalbeheer - aanduiding vertegenwoordiger - Toegevoegd punt

 

Situering

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB);

 

Gelet op de statuten van IOK afvalbeheer;

 

Gelet op artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) dat de samenstelling en samenroeping van de Algemene Vergadering reglementeert;

 

Overwegende dat conform de decretale en statutaire bepalingen elke vennoot bij IOK afvalbeheer recht heeft op één volmachtdrager op de Algemene Vergadering;

 

In zitting van 25 februari 2019 werd Mireille Colson aangeduid als afgevaardigde voor de Algemene Vergadering van IOK afvalbeheer. In de Algemene Vergadering van IOK afvalbeheer van juli werd er echter een adviescomité opgericht waarvan de Schepen van Leefmilieu deel uitmaakt. Er is een onverenigbaarheid tussen vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering en lid van een adviescomité. Bijgevolg moet er een andere vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Na geheime stemming met 13 stemmen voor, 10 onthoudingen.

 

BESLUIT

Raadslid Dolinda Voet wordt gemandateerd als volmachtdrager in de Algemene Vergadering van IOK afvalbeheer gedurende de huidige legislatuur.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Toegev.pnt: Jeugdhuis de Choke: goedkeuring ter beschikkingstellingsovereenkomst gebouw Vest 2 - Toegevoegd punt

 

Situering

Het College wenst het huis gelegen Vest 2 ter beschikking te stellen van de Choke, om hen te helpen in afwachting van een definitieve oplossing voor het jeugdhuis en de verbouwingen van het onroerend goed, gelegen Vest 2.

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Toelichting en advies

Volgende ter beschikkingstellingsovereenkomst wordt voorgesteld, goed te keuren door de Gemeenteraad:

 

OVEREENKOMST M.B.T. DE TERBESCHIKKINGSTELLING VAN EEN WONING VOOR JEUGDHUISWERKING

 

Tussen:

Gemeente Herselt, vertegenwoordigd door de Milo Anthonis, Voorzitter van de Gemeenteraad, en mevrouw Tina Vervloessem, Algemeen Directeur.

Hierna genoemd ‘de gemeente’.

en:

Jeugdhuis “De Choke”, vertegenwoordigd door Sem Verhaegen, voorzitter en Sam Ector, secretaris,

Hierna genoemd ‘het jeugdhuis’.

 

Werd het volgende overeengekomen:

Artikel 1. Omschrijving ter beschikking gestelde goed

De gemeente stelt een woning, gelegen Vest 2, 2230 Herselt, inclusief aanwezig meubilair en benodigdheden zoals, onder andere, het sanitair, het meubilair, en de tuin, ter beschikking van het jeugdhuis voor de dagelijkse werking van het jeugdhuis, evenals voor de organisatie van evenementen door het jeugdhuis, die binnen de normale werking van het jeugdhuis passen.

De terbeschikkingstelling gebeurt gratis. Het jeugdhuis verzaakt hierbij uitdrukkelijk aan de mogelijkheid om de subsidie van een jeugdhuiswerking aan te vragen op basis van het reglement en dit voor de volledige periode dat het jeugdhuis bovengenoemde locatie ter beschikking heeft voor zijn jeugdhuiswerking.

Het bedrag van deze subsidie (295 euro per maand, met een maximum van 10 maanden, zijnde 2.950 euro per jaar), wordt door de gemeente aangewend om bovengenoemde zaal ter beschikking te kunnen stellen.

 

Artikel 2. Gebruik van het ter beschikking gestelde goed

Het jeugdhuis verbindt zich ertoe de woning, inclusief aanwezig meubilair en benodigdheden en tuin, als een goed huisvader te gebruiken en onderhouden. De choke is zelf verantwoordelijk voor de opkuis en het onderhoud van het gebouw en de tuin na elk gebruik. Ook regelmatig tuinonderhoud gebeurt door de choke.

De rust van de buurtbewoners moet worden gerespecteerd. Dit is de verantwoordelijkheid van het jeugdhuis.  Bij eventuele gefundeerde klachten, gestoeld op bevindingen van politie, zal onder meer het niveau van de muziek- en klankinstallaties onmiddellijk dienen te worden verminderd of uitgeschakeld.

 

Het jeugdhuis verbindt zich ertoe alle relevante wetgeving omtrent het organiseren van evenementen na te leven, zo onder meer milieuwetgeving (afwijking geluidsniveaus), politiecodex, regels m.b.t. security en dergelijke meer.

In het ter beschikking gestelde goed geldt een algemeen rookverbod en is geen vuur toegelaten. Ook het gebruik van ovens, elektrische vuurtjes of gas-vuurtjes en dergelijke meer is niet toegelaten.

Bij het gebruiken van friteuses of microgolfovens en dergelijke, worden de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen. De toestellen worden steeds uitgeschakeld na gebruik.

Het jeugdhuis houdt het energiegebruik binnen de perken. Hij sluit deuren, dooft de lichten in ruimten die niet gebruikt worden en laat de verwarming niet onnodig opstaan. Het is niet toegelaten om wijzigingen aan te brengen aan de nutsvoorzieningen en bijkomende verwarmingsinstallaties of verwarmingstoestellen te plaatsen.  De nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming) worden door de Choke betaald.

Het jeugdhuis zal geen enkele verandering, verbouwing of aanpassing doen aan het gebouw, behoudens uitdrukkelijke, schriftelijke en voorafgaande toestemming van het CBS.

Het goed wordt nu tijdelijk, zijnde tot de start van de verbouwingen ter beschikking gesteld aan het jeugdhuis (“De Choke”). De ruimte mag gebruikt worden voor de dagelijkse werking van het jeugdhuis, evenals voor de organisatie van evenementen of fuiven. Zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van de gemeente is het voor de Choke verboden deze bestemming te wijzigen.

Gelijk welke kosten die de eigenaar / gemeente kan oplopen als gevolg van een inbreuk door de huurder op de voorgaande bepalingen, worden aan de Choke aangerekend en op hem afgewenteld.

 

Artikel 3. Overdracht

Het jeugdhuis mag de toelating tot gebruik noch geheel, noch gedeeltelijk overdragen.

 

Artikel 4. Duur van de terbeschikkingstelling

De terbeschikkingstelling wordt aangegaan voor een termijn van bepaalde duur voor 2 jaar, welke ingaat op 22 oktober 2019. De ter beschikkingstelling wordt van rechtswege opgeschort op het ogenblik dat de verbouwingen starten, en verstrijkt van rechtswege na 2 jaar, zonder dat de opzegging moet worden betekend.

De terbeschikkingstelling kan vroegtijdig beëindigd worden door de gemeente middels opzegging, in acht genomen de opzeggingstermijn van 1 maand.

In geval van zware tekortkomingen in hoofde van het jeugdhuis, zoals schade, ontvreemding, vandalisme, blijvende overlast of inbreuken tegen deze overeenkomst (waaronder het niet naleven van de voorwaarden bepaald in artikel 5), kan de gemeente de terbeschikkingstelling onmiddellijk beëindigen zonder opzegging.

 

Artikel 5. Voorwaarden terbeschikkingstelling

Om aanspraak te kunnen maken op de gratis terbeschikkingstelling, dient het jeugdhuis aan volgende voorwaarden te voldoen en hiervan, op vraag van de gemeente, bewijs voor te leggen:

  • Er moet een zekere vorm van democratisch bestuur aanwezig zijn;
  • De werking staat voornamelijk open voor alle jongeren uit de gemeente Herselt tussen 12 en 25 jaar;
  • De openingsuren vallen buiten de schooluren;
  • Er wordt de jongeren een programma aangeboden dat de werking van een jeugdcafé overstijgt.
  • Er wordt een gezond financieel evenwicht nagestreefd, zonder commercieel ingesteld te zijn. Dit betekent dat o.a. drank en activiteiten aan democratische prijzen aangeboden worden;
  • Er dienen jaarlijks minstens 20 activiteiten aangeboden te worden, welke minstens één van volgende componenten bevatten:

o        Sport en spel;

o        Stimuleren van creativiteit;

o        Culturele vorming;

o        Sociaal vormende activiteiten rond een actuele problematiek;

o        Bewustmakings- en emancipatorische vorming en informatie.

 

De organisatie van activiteiten kan tijdelijk worden opgeschort wanneer Choke niet kan beschikken over de locatie, waardoor mits goedkeuring van het College afgeweken kan worden van het vooropgestelde aantal van 20 activiteiten.

 

Al deze componenten moeten op jaarbasis aan bod komen.

  • Er is een huishoudelijk reglement opgesteld. Dit wordt op een duidelijk zichtbare manier omhoog gehangen, zodat iedereen er kennis van kan nemen;
  • Er wordt een pluralistische houding aangenomen. De bezoekende jongeren beschikken over uiteenlopende meningen, overtuigingen en stijlen en het is aan het bestuur om ervoor te zorgen dat geen enkele jongere zich uitgesloten voelt. Deze houding komt tot uiting in de inrichting van het lokaal, de muziekkeuze enz.
  • Jaarlijks wordt een (financieel) jaarverslag voorgelegd aan de gemeente (Stand rekeningen, openstaande facturen……….)
  • De Choke dient eigen inboedel te verzekeren. De gemeente heeft een afstand van verhaal laten opnemen in de brandverzekeringpolis. Afstand van verhaal geldt t.a.v. elke gebruiker/vereniging.

 

Het jeugdhuis heeft een belangrijke maatschappelijke functie en het is uiterst belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan wat op dat moment leeft. De jongeren komen naar het jeugdhuis voor vermaak maar indien nodig moeten zij er ook terecht kunnen voor vragen die daarbuiten vallen.

 

Artikel 6. Schade en aansprakelijkheid

Het jeugdhuis is aansprakelijk voor alle schade die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg zijn van de door hem georganiseerde activiteiten, tenzij hij kan aantonen dat deze schade in geen geval te wijten is aan een fout of een nalatigheid in het gebruik, de bewaking of het onderhoud in zijn hoofde.  Ook schade die door aanwezigen of deelnemers op activiteiten georganiseerd door het jeugdhuis worden aangericht valt onder de verantwoordelijkheid van het jeugdhuis.

Hij zal deze schade onverwijld melden aan de gemeente en vergoeden.

Het jeugdhuis is gehouden de gemeente te vrijwaren voor alle eventuele aanspraken van derden die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg zijn van de door hem georganiseerde activiteit.  De gemeente kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor schade, inclusief brandschade, veroorzaakt door het jeugdhuis.

 

Artikel 7. Controle

Het jeugdhuis staat toe dat de gemeente op elk ogenblik toegang krijgt tot de infrastructuur om het gebruik ervan te controleren.

De gemeente kan op elk moment de nodige informatie of documenten opvragen, om te kunnen beoordelen of het jeugdhuis voldoet aan de in artikel 5 gestelde voorwaarden. Het jeugdhuis zal de opgevraagde informatie bezorgen binnen de 5 werkdagen.

 

Opgemaakt te Herselt, op 22 oktober 2019, in evenveel exemplaren als er partijen zijn.

 

 

Namens de gemeenteNamens het jeugdhuis

 

 

Milo AnthonisTina VervloessemSem VerhaegenSam Ector

VoorzitterAlgemeen Directeur      VoorzitterSecretaris

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De volgende overeenkomst goed te keuren:

OVEREENKOMST M.B.T. DE TERBESCHIKKINGSTELLING VAN EEN WONING VOOR JEUGDHUISWERKING

 

Tussen:

Gemeente Herselt, vertegenwoordigd door de Milo Anthonis, Voorzitter van de Gemeenteraad, en mevrouw Tina Vervloessem, Algemeen Directeur.

Hierna genoemd ‘de gemeente’.

en:

Jeugdhuis “De Choke”, vertegenwoordigd door Sem Verhaegen, voorzitter en Sam Ector, secretaris,

Hierna genoemd ‘het jeugdhuis’.

 

Werd het volgende overeengekomen:

Artikel 1. Omschrijving ter beschikking gestelde goed

De gemeente stelt een woning, gelegen Vest 2, 2230 Herselt, inclusief aanwezig meubilair en benodigdheden zoals, onder andere, het sanitair, het meubilair, en de tuin, ter beschikking van het jeugdhuis voor de dagelijkse werking van het jeugdhuis, evenals voor de organisatie van evenementen door het jeugdhuis, die binnen de normale werking van het jeugdhuis passen.

De terbeschikkingstelling gebeurt gratis. Het jeugdhuis verzaakt hierbij uitdrukkelijk aan de mogelijkheid om de subsidie van een jeugdhuiswerking aan te vragen op basis van het reglement en dit voor de volledige periode dat het jeugdhuis bovengenoemde locatie ter beschikking heeft voor zijn jeugdhuiswerking.

 

Artikel 2. Gebruik van het ter beschikking gestelde goed

Het jeugdhuis verbindt zich ertoe de woning, inclusief aanwezig meubilair en benodigdheden en tuin, als een goed huisvader te gebruiken en onderhouden. De choke is zelf verantwoordelijk voor de opkuis en het onderhoud van het gebouw en de tuin na elk gebruik. Ook regelmatig tuinonderhoud gebeurt door de choke.

De rust van de buurtbewoners moet worden gerespecteerd. Dit is de verantwoordelijkheid van het jeugdhuis.  Bij eventuele gefundeerde klachten, gestoeld op bevindingen van politie, zal onder meer het niveau van de muziek- en klankinstallaties onmiddellijk dienen te worden verminderd of uitgeschakeld.

 

Het jeugdhuis verbindt zich ertoe alle relevante wetgeving omtrent het organiseren van evenementen na te leven, zo onder meer milieuwetgeving (afwijking geluidsniveaus), politiecodex, regels m.b.t. security en dergelijke meer.

In het ter beschikking gestelde goed geldt een algemeen rookverbod en is geen vuur toegelaten. Ook het gebruik van ovens, elektrische vuurtjes of gas-vuurtjes en dergelijke meer is niet toegelaten.

Bij het gebruiken van friteuses of microgolfovens en dergelijke, worden de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen. De toestellen worden steeds uitgeschakeld na gebruik.

Het jeugdhuis houdt het energiegebruik binnen de perken. Hij sluit deuren, dooft de lichten in ruimten die niet gebruikt worden en laat de verwarming niet onnodig opstaan. Het is niet toegelaten om wijzigingen aan te brengen aan de nutsvoorzieningen en bijkomende verwarmingsinstallaties of verwarmingstoestellen te plaatsen.  De nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming) worden door de Choke betaald.

Het jeugdhuis zal geen enkele verandering, verbouwing of aanpassing doen aan het gebouw, behoudens uitdrukkelijke, schriftelijke en voorafgaande toestemming van het CBS.

Het goed wordt nu tijdelijk, zijnde tot de start van de verbouwingen ter beschikking gesteld aan het jeugdhuis (“De Choke”). De ruimte mag gebruikt worden voor de dagelijkse werking van het jeugdhuis, evenals voor de organisatie van evenementen of fuiven. Zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van de gemeente is het voor de Choke verboden deze bestemming te wijzigen.

Gelijk welke kosten die de eigenaar / gemeente kan oplopen als gevolg van een inbreuk door de huurder op de voorgaande bepalingen, worden aan de Choke aangerekend en op hem afgewenteld.

 

Artikel 3. Overdracht

Het jeugdhuis mag de toelating tot gebruik noch geheel, noch gedeeltelijk overdragen.

 

Artikel 4. Duur van de terbeschikkingstelling

De terbeschikkingstelling wordt aangegaan voor een termijn van bepaalde duur voor 2 jaar, welke ingaat op 22 oktober 2019. De ter beschikkingstelling wordt van rechtswege opgeschort op het ogenblik dat de verbouwingen starten, en verstrijkt van rechtswege na 2 jaar, zonder dat de opzegging moet worden betekend.

De terbeschikkingstelling kan vroegtijdig beëindigd worden door de gemeente middels opzegging, in acht genomen de opzeggingstermijn van 1 maand.

In geval van zware tekortkomingen in hoofde van het jeugdhuis, zoals schade, ontvreemding, vandalisme, blijvende overlast of inbreuken tegen deze overeenkomst (waaronder het niet naleven van de voorwaarden bepaald in artikel 5), kan de gemeente de terbeschikkingstelling onmiddellijk beëindigen zonder opzegging.

 

Artikel 5. Voorwaarden terbeschikkingstelling

Om aanspraak te kunnen maken op de gratis terbeschikkingstelling, dient het jeugdhuis aan volgende voorwaarden te voldoen en hiervan, op vraag van de gemeente, bewijs voor te leggen:

  • Er moet een zekere vorm van democratisch bestuur aanwezig zijn;
  • De werking staat voornamelijk open voor alle jongeren uit de gemeente Herselt tussen 12 en 25 jaar;
  • De openingsuren vallen buiten de schooluren;
  • Er wordt de jongeren een programma aangeboden dat de werking van een jeugdcafé overstijgt.
  • Er wordt een gezond financieel evenwicht nagestreefd, zonder commercieel ingesteld te zijn. Dit betekent dat o.a. drank en activiteiten aan democratische prijzen aangeboden worden;
  • Er dienen jaarlijks minstens 20 activiteiten aangeboden te worden, welke minstens één van volgende componenten bevatten:

o        Sport en spel;

o        Stimuleren van creativiteit;

o        Culturele vorming;

o        Sociaal vormende activiteiten rond een actuele problematiek;

o        Bewustmakings- en emancipatorische vorming en informatie.

 

De organisatie van activiteiten kan tijdelijk worden opgeschort wanneer Choke niet kan beschikken over de locatie, waardoor mits goedkeuring van het College afgeweken kan worden van het vooropgestelde aantal van 20 activiteiten.

 

Al deze componenten moeten op jaarbasis aan bod komen.

  • Er is een huishoudelijk reglement opgesteld. Dit wordt op een duidelijk zichtbare manier omhoog gehangen, zodat iedereen er kennis van kan nemen;
  • Er wordt een pluralistische houding aangenomen. De bezoekende jongeren beschikken over uiteenlopende meningen, overtuigingen en stijlen en het is aan het bestuur om ervoor te zorgen dat geen enkele jongere zich uitgesloten voelt. Deze houding komt tot uiting in de inrichting van het lokaal, de muziekkeuze enz.
  • Jaarlijks wordt een (financieel) jaarverslag voorgelegd aan de gemeente (Stand rekeningen, openstaande facturen……….)
  • De Choke dient eigen inboedel te verzekeren. De gemeente heeft een afstand van verhaal laten opnemen in de brandverzekeringpolis. Afstand van verhaal geldt t.a.v. elke gebruiker/vereniging.

 

Het jeugdhuis heeft een belangrijke maatschappelijke functie en het is uiterst belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan wat op dat moment leeft. De jongeren komen naar het jeugdhuis voor vermaak maar indien nodig moeten zij er ook terecht kunnen voor vragen die daarbuiten vallen.

 

Artikel 6. Schade en aansprakelijkheid

Het jeugdhuis is aansprakelijk voor alle schade die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg zijn van de door hem georganiseerde activiteiten, tenzij hij kan aantonen dat deze schade in geen geval te wijten is aan een fout of een nalatigheid in het gebruik, de bewaking of het onderhoud in zijn hoofde.  Ook schade die door aanwezigen of deelnemers op activiteiten georganiseerd door het jeugdhuis worden aangericht valt onder de verantwoordelijkheid van het jeugdhuis.

Hij zal deze schade onverwijld melden aan de gemeente en vergoeden.

Het jeugdhuis is gehouden de gemeente te vrijwaren voor alle eventuele aanspraken van derden die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg zijn van de door hem georganiseerde activiteit.  De gemeente kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor schade, inclusief brandschade, veroorzaakt door het jeugdhuis.

 

Artikel 7. Controle

Het jeugdhuis staat toe dat de gemeente op elk ogenblik toegang krijgt tot de infrastructuur om het gebruik ervan te controleren.

De gemeente kan op elk moment de nodige informatie of documenten opvragen, om te kunnen beoordelen of het jeugdhuis voldoet aan de in artikel 5 gestelde voorwaarden. Het jeugdhuis zal de opgevraagde informatie bezorgen binnen de 5 werkdagen.

 

Opgemaakt te Herselt, op 22 oktober 2019, in evenveel exemplaren als er partijen zijn.

 

 

Namens de gemeenteNamens het jeugdhuis

 

 

Milo AnthonisTina VervloessemSem VerhaegenSam Ector

VoorzitterAlgemeen Directeur      VoorzitterSecretaris

 

Artikel 2:

De Algemeen Directeur en de Voorzitter van de Gemeenteraad worden gemachtigd deze namens de gemeente te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt namens de CD&V+2230-fractie:

Vraag tot naleving van het protocol van 16 mei 2018 aangaande de plaatsing van ANPR-camera’s langs de Westerlosesteenweg - Toegevoegd punt

 

Situering

Vraag tot naleving van het protocol van 16 mei 2018 aangaande de plaatsing van ANPR-camera’s langs de Westerlosesteenweg.

 

Wettelijke gronden

Het door alle betrokken diensten en instanties ondertekende protocol van 16 mei 2018.

 

Toelichting en advies

Blijkbaar zou het voertuig van de daders van de plofkraak bij Argenta in Herselt-Centrum enkele weken geleden gefilmd zijn door de ANPR-camera’s langs de Aarschotsesteenweg. Hopelijk helpt dit om de daders snel te vinden en wordt daarbij het belang van deze camera’s en hun strategische locatie voor iedereen duidelijk..

 

Tijdens de Gemeenteraad van 25 maart informeerden we naar de stand van zaken betreffende de plaatsing van de ANPR-camera’s langs de Westerlosesteenweg. De Burgemeester kon hier toen niet op antwoorden maar zou het navragen en ons informeren. Wij mochten echter nooit een antwoord ontvangen.

 

Ondertussen werden de camera’s geplaatst maar in Bergom niet volgens het door alle betrokken diensten ondertekende protocol. Daarom vroegen wij vorige Gemeenteraad om als Gemeenteraad de naleving van het protocol door alle betrokken diensten te vragen. De Burgemeester vroeg toen uitstel om zich eerst te informeren hierover. Wij hopen dat dit ondertussen gebeurd is.

 

Omdat ons agendapunt vorige raad werd verworpen wegens staking van stemmen leggen wij het nu opnieuw voor, in de hoop dat nu iedereen voldoende geïnformeerd is en het belang hiervan inziet voor onze inwoners van Bergom, Blauberg en Herselt-Centrum. Bij deze het voorstel zoals het ook vorige Gemeenteraad al voorlag:

 

Vorig jaar werd een protocol afgesloten tussen alle betrokken diensten en instanties aangaande de plaatsing en locatie van ANPR-camera’s langs de Westerlosesteenweg te Herselt.

 

In het protocol wordt duidelijk de locatie vastgelegd: t.h.v. kilometerpaal 30 en 33,3. Kilometerpaal 30 bevindt zich ter hoogte van de Grote Nete en 33,3 ter hoogte van Kapkes.

 

De locatie te Bergom tussen de Diestsebaan en grens met Westerlo heeft als grote meerwaarde het eventueel voorkomen en oplossen van misdrijven te Bergom en het achterliggend gebied Blauberg en Herselt-centrum (en omgekeerd ook naar Westerlo toe). Alle voertuigen die onze gemeente langs de N19 binnen- of buitenrijden worden zo immers gedetecteerd.

 

Om diezelfde reden werd de ANPR-paal langs de Aarschotsesteenweg tussen de Madestraat en de grens met Aarschot geplaatst. Snelheidscontrole was voor het vorig bestuur immers niet het enige doel van deze camera’s.

 

Recent werden de ANPR-palen en camera’s geïnstalleerd en bleek dat de locatie te Bergom werd aangepast. Deze paal staat, komende van Westerlo, net voorbij het kruispunt van de Westerlosesteenweg met Berglaan. Hierdoor vallen Bergom en het achterliggende gebied (Blauberg en Herselt-centrum) buiten de bescherming van deze camera’s. Iemand met slechte bedoelingen die onze gemeente via Westerlo binnenkomt zal immers geneigd zijn verder te rijden langs de Diestsebaan of Berglaan.

 

CD&V+2230 vraagt daarom aan alle betrokkenen het nodige te doen om alsnog het ondertekende protocol na te leven en de ANPR-paal te Bergom te verplaatsen naar de overeengekomen locatie tussen Diestsebaan en de grens met Westerlo.

 

Protocol en stafkaart in bijlage.

 

Voorstel van besluit (Wij staan open voor eventuele bijsturingen aan het voorgestelde besluit.):

 

 

BESLUIT:

De Gemeenteraad verzoekt de Burgemeester, het college van Burgemeester en Schepenen, het Politiecollege en alle betrokken diensten en instanties al het nodige te doen tot naleving van het protocol van 16 mei 2018 aangaande de locatie voor plaatsing van ANPR-camera’s langs de Westerlosesteenweg te Bergom en Herselt-centrum.

 

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

Onthoudt zich:

Karen Broes

 

BESLUIT

Het toegevoegde agendapunt wordt niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.