Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 23 oktober 2023 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Anneleen Maris - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 25 september 2023

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 25 september 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 25 september 2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Wijziging politieraad - vervanging Geert Sterckx door Stefan Korthout

 

Situering

Geert Sterckx nam ontslag als politieraadslid via mail aan de voorzitter van de politieraad dd. 9 oktober 2023.

 

Wettelijke gronden

Artikel 19, lid 1 WGP.

De gemeenteraad waaruit het te vervangen raadslid afkomstig is, neemt kennis van het ontslag van het politieraadslid en de voordracht van het kandidaat effectief lid en één of twee kandidaat-opvolgers en gaat over tot de verkozen verklaring van de kandidaten. De eedaflegging van het nieuwe politieraadslid gebeurt in handen van de voorzitter van het politiecollege. Na de beëdiging eindigt het mandaat van het vorige politieraadslid en zetelt het nieuwe politieraadslid in de politieraad. Er wordt aanbevolen om ook de toezichthoudende overheid hiervan in kennis te stellen zodat er een controle kan plaatsvinden op de geldigheid van de akte.

 

Toelichting en advies

Wanneer een effectief lid voor het verstrijken van zijn mandaat ophoudt deel uit te maken van de politieraad en hij geen opvolger of opvolgers heeft, kunnen alle nog in functie zijnde gemeenteraadsleden die de voordracht van het te vervangen lid hadden ondertekend, gezamenlijk een kandidaat effectief lid en één of meer kandidaat-opvolgers voordragen. In dit geval worden deze kandidaten verkozen verklaard, de kandidaat-opvolgers in orde van hun voordracht.

 

In dit geval werd de oorspronkelijke akte van voordracht, waarin Geert Sterckx werd voorgedragen, ondertekend door Peter Keymeulen. In de akte van voordracht werden geen kandidaat-opvolgers voorgedragen.

 

Peter Keymeulen diende een nieuwe akte van voordracht in op datum van 11 oktober 2023 waarbij Stefan Korthout, gemeenteraadslid, wordt voorgedragen.  Stefan Korthout ondertekende de akte van voordracht waarmee hij zijn instemming betuigt.

 

De gemeenteraad kan bijgevolg kennis nemen van het ontslag van het politieraadslid Geert Sterckx en de voordracht van het kandidaat effectief lid Stefan Korthout, en overgaan tot de verkozen verklaring van de kandidaat.

 

Artikel 1:

Kennis te nemen van het ontslag van Geert Sterckx als politieraadslid.

 

Artikel 2:

Stefan Korthout verkozen te verklaren als politieraadslid.

 

Artikel 3:

De politieraad en de toezichthoudende overheid op de hoogte te brengen van dit besluit.

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Iverlek - buitengewone algemene vergadering op 15 december 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 25 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 15 december 2023 in “de Brabanthal, Brabantlaan 1 te 3001 Leuven”.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 25 september 2023 overgemaakt.

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Toelichting en advies

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 23 april 2019 werd Kristof Van Dingenen aangeduid als de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen bij Iverlek en Mireille Colson als plaatsvervanger.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 15 december 2023:

 

1)         Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.

2)         Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3)         Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

4)         Statutaire benoemingen.

5)         Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 15 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Poolstok - buitengewone algemene vergadering op 25 oktober 2023 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

Uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van Poolstok cvba, die zal plaatsvinden op woensdag 25 oktober 2023 om 19 uur (de registratie start om 18.30 uur) in zaal Arendt in Het Predikheren (Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen).

 

Toelichting en advies

De buitengewone algemene vergadering vindt plaats met het oog op het doorvoeren van een statutenwijziging. De statutenwijziging stond initieel gepland op de bijzondere algemene vergadering dd. 26 mei 2023. Aan het begin van de vergadering moest vastgesteld worden dat er niet voldoende vennoten aanwezig waren om rechtsgeldig te beraadslagen over de wijzigingen. Artikel 35 van de huidige statuten bepaalt namelijk het volgende: "De algemene vergadering kan slechts beraadslagen over statutenwijzigingen wanneer het doel van de voorgestelde wijzigingen speciaal in de oproeping werd vermeld en wanneer minstens de helft van de vennoten aanwezig of vertegenwoordigd is, en wanneer zij die aan de vergadering deelnemen ten minste de helft van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen."

Datzelfde artikel bepaalt eveneens het volgende: "Indien aan deze voorwaarde niet is voldaan, is een nieuwe bijeenroeping vereist en zal de nieuwe algemene vergadering geldig beraadslagen ongeacht het aantal vertegenwoordigde aandelen." De raad van bestuur van Poolstok beroept zich op dit artikel voor een nieuwe bijeenroeping van haar vennoten. De buitengewone algemene vergadering van 25 oktober 2023 zal bijgevolg zonder het vooraf vereiste aanwezigheidsquorum plaatsvinden.

Een overzicht van de voorgestelde wijzigingen, een duiding bij de voorgestelde wijzigingen en de actuele statuten d.d. 25 mei 2018 kan u raadplegen via deze link.

 

De Buitengewone Algemene Vergadering heeft de volgende agenda:

1)       Samenstelling van het bureau van de vergadering

2)       Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

3)       Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

4)       Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

5)       Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

6)       Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

7)       Volmacht voor de coördinatie van statuten.

8)       Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

9)       Volmacht voor de formaliteiten.

 

De bijzondere algemene vergadering zal over een beperkt aantal agendapunten moeten beslissen. Hierdoor zal de vergadering binnen een beperkt tijdsbestek plaatsvinden. Na de bijzondere algemene vergadering wordt er omwille van organisatorische redenen geen receptie voorzien

 

Tijdens de gemeenteraad van 23 april 2019 werd Kristof Van Dingenen aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Poolstok cvba voor de periode 2022-2024.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De agenda van de buitengewone en gewone algemene vergadering van Poolstok cvba op 25 oktober 2023 goed te keuren.

Dit besluit bepaalt het mandaat van de vertegenwoordiger.

 

Artikel 2:

Kristof Van Dingenen af te vaardigen als vertegenwoordiger voor de buitengewone en gewone algemene vergadering van Poolstok cvba op 25 oktober 2023.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Ouderenadviesraad: aanpassing huishoudelijk reglement en samenstelling

 

Situering

De laatste aanpassing van het huishoudelijk reglement dateert van 27 april 2020. De vraag vanuit het woonzorgcentrum om iemand anders te mogen afvaardigen, leidt tot een voorstel tot aanpassing van de leden.

 

Toelichting en advies

Karen Eeckels, administratief medewerker van WZC Sint-Barbara, neemt sinds 1 september 2023 de verantwoordelijkheid van de vrijwilligerswerking in WZC Sint-Barbara over van Chris Thijs. Van daaruit wil de directie dat zij vanaf nu aanwezig zal zijn op de ouderenadviesraad. Ze voldoet momenteel niet aan de leeftijdsvoorwaarden zoals bepaald in het huishoudelijk reglement.

 

Volgens het huidige huishoudelijk reglement zijn dit de voorwaarden om een stemgerechtigd lid te zijn van de ouderenadviesraad:

Elk stemgerechtigd lid van de Ouderenadviesraad is woonachtig in de gemeente Herselt en heeft een minimumleeftijd van 55 jaar. Komen in aanmerking voor een stemgerechtigd lidmaatschap in de gemeentelijke Ouderenadviesraad:

         Alle personen die als stemgerechtigde afgevaardigd zijn door hun plaatselijke ouderenvereniging. De plaatselijke ouderenvereniging telt minstens 30 leden. Elke vereniging heeft recht op 2 stemgerechtigde leden in de Ouderenadviesraad.

         De bewonersraad van het woonzorgcentrum Sint-Barbara heeft recht op twee stemmen.

         Alle niet georganiseerde ouderen hebben samen recht op maximum zoveel stemmen als er niet georganiseerde ouderen aanwezig zijn, met een absoluut maximum van 7 stemmen. Onder niet georganiseerde ouderen wordt verstaan de ouderen van 55 jaar en ouder, die geen bestuursmandaat opnemen in een ouderenvereniging.

         De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat uitoefenen, mensen met een politiek mandaat mogen wel aanwezig zijn op de adviesraad en actief lid zijn in de werkgroepen

Voor de aanwezigen die tot de stemgerechtigde leden behoren, geldt dus de voorwaarde dat ze 55-plus moeten zijn. Er is geen uitzondering voorzien dat personen onder die leeftijdsgrens aanwezig mogen zijn zonder stemgerechtigd te zijn.

De ouderenadviesraad ging op 8 september 2023 akkoord dat Karen Eeckels aanwezig kan zijn op de ouderenadviesraad, zonder stemgerechtigd te zijn. Het is belangrijk dat de stem vanuit Sint-Barbara blijft gehoord worden. Het huishoudelijk reglement dient dus aangepast te worden zodat vertegenwoordigers vanuit Sint-Barbara jonger kunnen zijn dan 55-plus en niet vanuit de gemeente Herselt moeten zijn.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad volgt het voorstel van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan met de toevoeging van volgende zin in artikel 2 van het huishoudelijk reglement ouderenadviesraad:

"Twee vertegenwoordigers vanuit woonzorgcentrum Sint-Barbara zetelen als deskundigen in de gemeentelijke Ouderenadviesraad. Zij zijn niet stemgerechtigd als zij niet voldoen aan de voorwaarden qua leeftijd en woonplaats."

 

Artikel 2:

Kennisname van de gewijzigde samenstelling van de ouderenadviesraad, zoals weergegeven in de toegevoegde ledenlijst in bijlage. 

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Jaarrekening 2022 - kerkfabrieken - advies

 

Situering

Op 6 oktober 2023 werden de rekeningen 2022 van volgende kerkfabrieken digitaal ingediend:

- kerkfabriek Sint-Servaas Herselt

- kerkfabriek Sint-Hubertus Ramsel

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg

 

De kerkfabrieken hadden hun jaarrekeningen 2022 al tijdens de eerste maanden van 2023 klaar, maar door technische problemen, zijn de jaarrekeningen pas op 6 oktober 2023 digitaal ingediend. Vanaf begin 2023 dient alle communicatie en documentatie door de kerkfabrieken digitaal ingediend te worden bij de gemeente (en bij bisdom en toezichthoudende overheid) via Religiopoint. Voor jaarrekeningen en budgetten dient dit zelfs gezamenlijk en gelijktijdig (voor de 4 kerkfabrieken) te gebeuren door het Centraal Kerkbestuur.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen.

 

Toelichting en advies

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad binnen een termijn van 50 dagen.

 

Saldogegevens rekening 2022:

 

Bij kerkfabriek Sint Servaas (Herselt) is er een kredietoverschrijding gebeurd bij de nutsvoorzieningen. Bij afloop van hun contracten eind 2022 werden ze geconfronteerd met aangepaste (torenhoge) voorschotfacturen. Deze zijn betaald, maar van deze bedragen zal er bij de eindafrekening in 2023 wellicht een deel gerecupereerd worden. De kerkfabriek was op het moment van de facturatie niet meer in de mogelijkheid een budgetwijziging (ook niet intern) door te voeren.

 

De jaarrekening van kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen (Blauberg) werd opgemaakt op 2 maart 2023, maar in Religiopoint was er nog geen ondertekende versie beschikbaar. De budgetten en de jaarrekeningen van deze kerkfabriek zijn de laatste jaren meestal vrij laat en soms onvolledig. De aanbeveling van de financieel directeur is dat het gemeentebestuur een onderhoud inplant met de vertegenwoordigers van deze kerkfabriek om hen aan te sporen een tijdige en correcte afwerking van hun documenten af te leveren. De kerkfabriek heeft geen financiële nood en zij vroegen in 2022 geen exploitatietoelage aan de gemeente, maar bij sommige rubrieken moeten vragen gesteld worden.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Gunstig advies te verlenen m.b.t. de voorgelegde rekeningen 2022 van de kerkfabrieken.

 

Artikel 2:

Dit advies over te maken aan het administratief toezicht en de betrokken kerkfabrieken.

 

Artikel 3:

Een overleg in te plannen met kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen (Blauberg) met het oog op toekomstig in te dienen documenten.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Aankoop boeken voor bibliotheek (2024-2026)

 

Situering

De lopende overheidsopdracht voor het leveren van boeken voor de bibliotheek loopt eind 2023 af. Er dient een nieuwe overheidsopdracht gevoerd te worden voor het aanstellen van een leverancier voor boeken voor de bibliotheek voor de dienstjaren 2024, 2025 en 2026.

 

Wettelijke gronden

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

In het kader van de opdracht “Aankoop boeken voor de bibliotheek (2024-2026)” werd een bestek met nr. BIB/2023/1.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 99.173,55 euro excl. btw of 120.000 euro (incl. 21% btw).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad gaat akkoord met voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten

40.000 euro per jaar, dus 120.000 euro voor de ganse looptijd (incl. btw)

Actie

AC000135

Actie omschrijving

Een uitgebreide, up-to-date en klantvriendelijke collectie wordt uitgebouwd en beheerd.

MJP nummer

MJP000839

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 9 oktober 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in de meerjarenplanning.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. BIB/2023/1 en de raming voor de opdracht “Aankoop boeken voor de bibliotheek (2024-2026)” wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 99.173,55 euro (excl. btw) of 120.000 euro (incl. 21% btw).

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Voorlopige aanduiding WORG (watergevoelige openruimtegebieden) - advies aan Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW)

beslissing: gunstig advies

 

Situering

Op 14 juli 2023 heeft de Vlaamse regering een tweede reeks van 21 gebieden voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied.  

Over deze voorlopige aanduidingen wordt van 12 september tot en met 10 november 2023 een openbaar onderzoek georganiseerd. Dit openbaar onderzoek werd op de website van de gemeente Herselt gepubliceerd en opgenomen in Herselt Leeft!.

Voor Herselt zijn de gebieden 'Langdonken' en 'Varenwinkel' voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden bepaalt dat de CIW advies vraagt over de voorlopige aanduiding aan de instanties, vermeld in artikel 5.6.8, § 2, eerste lid, van de VCRO. De instanties brengen advies uit binnen zestig dagen vanaf de ontvangst van de adviesvraag. Deze instanties zijn: de bevoegde waterbeheerders, de deputatie, de gemeenteraden en de gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening van de gemeenten waarbinnen de voorlopige aanduidingen liggen.

 

Wettelijke gronden

         VCRO artikel 5.6.8, §1, tweede lid, en §2, tweede lid,

         het besluit van de Vlaamse regering van 15 juni 2018 houdende nadere regels voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden;

         het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, artikel 1.3.1.1, §1, eerste lid, gewijzigd bij het decreet van 24 juni 2022;

         het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, gewijzigd bij het besluit van 25 november 2022.

 

Toelichting en advies

 

Voorgeschiedenis

In uitvoering van het Decreet Integraal Waterbeleid keurde de Vlaamse regering op 30 januari 2009 de 11 bekkenbeheerplannen voor de periode 2008-2013 goed. In deze beheerplannen was een actie opgenomen om de bestemming te toetsen van een aantal zones gelegen in actueel of potentieel waterbergingsgebied of in waterconserveringsgebied.

 

Vanaf 2009 werden deze gebieden aan een analyse onderwerpen. Deze gebieden kregen de naam “signaalgebied”: nog niet ontwikkelde gebieden waar een tegenstrijdigheid kan bestaan tussen de geldende bestemmingsvoorschriften en het belang van dit gebied voor het watersysteem.

 

In een eerste fase werden in 2009-2010 de meest relevante en prioritaire gebieden verspreid over gans Vlaanderen afgebakend, op basis van oppervlakte, omvang van de waterproblematiek en ontwikkelingsdruk. Hierbij werden nabijgelegen stukken gebundeld tot samenhangende gehelen met de nog niet ontwikkelde omgeving.

 

Voor 66 prioritaire gebieden werden binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) fiches opgemaakt die zowel de wateraspecten als de ruimtelijke aspecten van deze signaalgebieden onderzochten.

 

Telkens werd een suggestie voor ontwikkelingsperspectief meegegeven, met eventueel voorstel voor herbestemming. In 2013 volgde een tweede reeks van 17 signaalgebiedsfiches.

 

In 2013 besliste de Vlaamse regering om deze signaalgebieden grondiger aan te pakken om het waterbergend vermogen van Vlaanderen te vrijwaren. Voor elk gebied waarvan blijkt dat het ontwikkelen volgens de huidige bestemming het overstromingsrisico verhoogt, werden bijkomende voorwaarden of een alternatief ontwikkelingsperspectief uitgewerkt.

In die ontwerp-startbeslissingen werd gezocht naar het best in te zetten instrumentarium en de bijhorende initiatiefnemende overheid.

In 2014 keurde de Vlaamse regering de vervolgtrajecten goed voor de eerste reeks van 66 signaalgebieden, en in 2015 volgde reeks 2 met 17 signaalgebieden.

 

Vervolgens werd door de CIW en op basis van de meest recente gegevens over bestemming, bebouwing en overstromingsgevoeligheid een derde en laatste selectie gemaakt van nog 152 te onderzoeken signaalgebieden.

 

In alle reeksen werd in overleg met de gemeentebesturen en de waterloopbeheerders gezocht naar een integrale toekomstvisie, waarbij zowel de waterproblematiek als ruimtelijke aspecten in rekening werden genomen voor het bepalen van het ontwikkelingsperspectief (watertoets, bijkomende voorwaarden of nieuwe functionele invulling).

 

In de startbeslissingen die de Vlaamse regering voor elk signaalgebied goedkeurde, werd na grondige analyse een vervolgtraject en een gebiedsgericht ontwikkelingsperspectief bepaald dat rekening houdt met het watersysteem en waarbij minstens het waterbergend vermogen behouden blijft. In die beslissingen zijn volgende zaken vastgelegd:

         het ontwikkelingsperspectief van het signaalgebied;

         het bestuur dat initiatief moet nemen;

         het instrument dat gebruikt moet worden om het ontwikkelingsperspectief te realiseren.

 

De vervolgstappen met betrekking tot de signaalgebieden gaan van een waterrobuuste inrichting binnen de geldende bestemming tot een (gedeeltelijke) herbestemming van het gebied met flankerende maatregelen.

De signaalgebieden en de bijhorende beslissingen zijn terug te vinden op de geoloketten van

www.signaalgebieden.be.

 

Er worden twee categorieën van vervolgtrajecten onderscheiden:

         Verscherpte watertoets. De geldende harde bestemming blijft behouden, maar er kunnen extra voorwaarden opgelegd worden voor de ontwikkeling van het gebied.

         Bouwvrije opgave. Delen van het signaalgebied moeten bouwvrij blijven en moeten bijgevolg een andere bestemming krijgen.

 

Uit voorgaande grondige analyses bleek dat 172 gebieden dermate belangrijk zijn voor de waterbeheersing dat er minstens in een deel niet meer gebouwd kan worden.

Initieel werd vooropgesteld om deze gebieden met bouwvrije opgave via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) te herbestemmen. Door de lange doorlooptijd van een dergelijk planproces werden begin 2023 slechts een dertigtal signaalgebieden herbestemd via een RUP (gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk).

 

Op vandaag lopen nog diverse planprocessen voor opmaak van een RUP om signaalgebieden te herbestemmen.

Voor de andere gebieden zal de bouwvrije opgave vertaald worden via aanduiding als watergevoelig openruimtegebied (WORG) in uitvoering van artikel 5.6.8 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO), ingevoerd bij decreet van 8 december 2017 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving.

 

In 2018 startte de CIW met de voorbereiding voor de aanduiding van deze watergevoelige openruimtegebieden, vertrekkende van de startbeslissingen van de Vlaamse regering.

Op 12 maart 2018 gaf de CIW goedkeuring aan het ontwerp voor de voorlopige aanduiding van 124 watergevoelige openruimtegebieden.

 

Het voorstel kwam tot stand in overleg met de bekkensecretariaten, het departement Omgeving, de waterloopbeheerders en de betrokken gemeenten. Plannende overheden konden voor alle signaalgebieden aangeven of ze nog op korte termijn een planinitiatief zouden opstarten om zelf een herbestemming uit te voeren of ze verkozen om deze als WORG aan te duiden.

 

Begin mei 2018 vroeg de CIW advies aan het college van burgemeester en schepenen van de betrokken gemeenten over het voorstel voor de voorlopige aanduiding. Het college van burgemeester en schepenen van Herselt heeft geen advies gegeven op het voorstel van afbakening.

 

Gezien de nieuwe overstromingskaarten, zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op 25 november 2022, is een actualisatie van de ontwerpen vereist. Hierbij zal uiteraard ook rekening moeten gehouden worden met een geactualiseerde feitelijke en juridische toestand.

 

Met deze ontwerpbeslissing geeft de Vlaamse regering uitvoering aan de vooropgestelde aanduiding van WORG voor: 'Langdonken' en 'Varenwinkel' voor Herselt. Over deze voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden wordt een openbaar onderzoek georganiseerd, dat loopt van 12 september 2023 tot en met 10 november 2023, en wordt het advies van de gemeenteraad gevraagd.

 

Alle eigenaars van de betrokken percelen werden door de Vlaamse overheid in kennis gesteld per aangetekend schrijven. Waarbij alle info terug te vinden is op de website van CIW: www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek

 

Argumentatie

 

De aanduiding als watergevoelig openruimtegebied brengt bouwbeperkingen met zich mee, zoals omschreven in artikel 5.6.8, § 3 van de VCRO:

"§ 3. Binnen de aangeduide watergevoelige openruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies.

 

Voor zover de ruimtelijk-ecologische draagkracht en de waterbeheersfunctie van het gebied niet worden overschreden, zijn alleen de volgende handelingen die nodig of nuttig zijn voor de functies, vermeld in het eerste lid, toegelaten:

1)       het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op de sociale, educatieve of recreatieve functie van het gebied, waaronder sanitaire gebouwen of schuilplaatsen van één bouwlaag met een oppervlakte van ten hoogste 100 mØ, met uitsluiting van elke verblijfsaccommodatie;

2)       het aanleggen, herstellen, heraanleggen of verplaatsen van openbare wegen en nutsleidingen. Openbare wegen en nutsleidingen kunnen aangelegd of verplaatst worden voor zover dat noodzakelijk is voor de kwaliteit van het leefmilieu, het beheer van het landschap, het herstel en de ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu, de openbare veiligheid of de volksgezondheid;

3)       het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur, gericht op het gebruik van het gebied voor landbouw of hobbylandbouw;

4)       handelingen die nodig of nuttig zijn om overstromingen te beheersen of om wateroverlast buiten de natuurlijke overstromingsgebieden te voorkomen;

5)       handelingen voor natuurbehoud en landschapszorg."

 

De mogelijkheden om af te wijken van stedenbouwkundige voorschriften of om rekening te houden met ontwerpen van stedenbouwkundige voorschriften, vermeld in titel IV, hoofdstuk 4, zijn van overeenkomstige toepassing in de aldus aangeduide gebieden.

 

Artikel 5.6.8, § 4 van de VCRO heeft van rechtswege het verval tot gevolg voor ook een niet-vervallen verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, alsook een principieel akkoord binnen deze afbakening.

 

De aanduiding als WORG heeft geen andere rechtsgevolgen dan deze vermeld in artikel 5.6.8 van de VCRO.

 

Voor Herselt gaat het om 2 percelen in de Langdonkerstraat en Eindheuvel (benoemd als 'Langdonken') en om het gebied rond Elzenbroek en Worfkes (benoemd als 'Varenwinkel').

 

 

 



 

De kaarten van de overstromingsgevoelige gebieden tonen voor de zones 'Langdonken' en 'Varenwinkel' een middelgrote tot grote overstromingskans. Vrijwaring van het gebied voor verdere bebouwing is aangewezen en ondersteunt de uitvoering van acties uit het stroomgebiedbeheerplan 2022-2027 ter realisatie van bijkomende waterberging.

 


 


 

Ingevolge de bepalingen van artikel 5.6.8, § 6 van de VCRO, komen eigenaars van gronden die gelegen zijn binnen een definitief aangeduid watergevoelig openruimtegebied in aanmerking voor een eigenaarsvergoeding, met toepassing van dezelfde voorwaarden en modaliteiten als deze die gelden voor de planschadevergoeding, zoals deze vooropgesteld wordt met het Instrumentendecreet. Ingevolge de daarin opgenomen harmonisering en aanpassing van de compenserende vergoedingen, wordt die eigenaarsvergoeding bepaald op basis van een schaderapport van de landscommissies.

Het eventueel recht op planschadevergoeding wordt verder onderzocht.

 

 

1)       Ontwerpbeslissing ‘Langdonken’

Op 31 maart 2017 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het ontwikkelingsperspectief waarin als conclusie gesteld wordt: “Het signaalgebied heeft de bestemming verblijfsrecreatie en kent voor het grootste deel een grote overstromingskans. Gelet op de hoge kans op overstromingen in meer dan de helft van het signaalgebied, wordt in het signaalgebied geen nieuwe verblijfsrecreatie/bebouwing meer toegelaten. Het gebied moet daarom herbestemd worden.”

Het gebied ‘Langdonken’ maakt deel uit van het Netebekken en ligt in de vallei van de Herseltseloop/Kalsterloop. Het betreft een effectief overstromingsgevoelige, niet-ontwikkelde harde gewestplanbestemming van meer dan 2 ha. De oorspronkelijke, GIS-matige afbakening bestond uit een samenraapsel van vele individuele clusters. In de uiteindelijke afbakening werden kleine snippers en ontwikkelde percelen weggelaten, en werden de resterende clusters meer volgens perceelsgrenzen afgebakend. Zo ontstond een vrijwel volledig onbebouwd gebied met een oppervlakte van 1,2 ha, dat bestaat uit weiland met schuilhok en een klein gedeelte bos.

Het gebied is volgens het gewestplan gelegen in een bestemming die bebouwing mogelijk maakt, met name een gebied voor verblijfsrecreatie.

Het gebied kent voor het grootste deel een middelgrote overstromingskans.

 

Het betreft voornamelijk braakliggende percelen en tuinen. Het grootste deel van het gebied

bestaat uit 1 groot, nat weiland. Het gebied is niet duurzaam uitgerust is (wegen, riolering,...).

In het GRS van de gemeente Herselt wordt vermeld: "Voor de zones Langdonken, de Schrieken en Elzenbroek dienen minimaal maatregelen genomen te worden langs de verschillende waterlopen in afstemming op het watersysteem. Voor de meest kwetsbare zones waar geen weekendverblijven gewenst zijn, is omzetting naar een natuurfunctie aangewezen.", en dat het gebied opgenomen wordt als “aandachtsgebied inzake structuurbepalende ecologische processen (winteroverstroming)”.

 

Voor het gebied en de omgeving is er geen ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak, noch voorzien op korte termijn. Om het gebied voor verdere bebouwing te vrijwaren, is een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied in uitvoering van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening aangewezen.

 

Het planvoornemen is onderworpen aan een milieubeoordeling. Er worden geen significante negatieve effecten op de leefomgeving verwacht. In het ontwerp van plan-MER worden geen milderende maatregelen noodzakelijk geacht.

 

2)       Ontwerpbeslissing ‘Varenwinkel-Wolfsdonk’

 

Op 31 maart 2017 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het ontwikkelingsperspectief waarin als conclusie gesteld wordt: “Voor dit signaalgebied geldt ontwikkelingsperspectief C: nieuwe functionele invulling voor het gebied.

Het signaalgebied is bestemd voor verblijfsrecreatie (Herselt) en industrie (Aarschot). Het kent nagenoeg volledig een grote overstromingkans. Gelet op de hoge kans op overstromingen in het zo goed als volledige signaalgebied, wordt in het gebied geen nieuwe verblijfsrecreatie/bebouwing meer toegelaten. Het gebied moet daarom herbestemd worden”

 

Het gebied ‘Varenwinkel-Wolfsdonk’ maakt deel uit van het Netebekken en ligt in de vallei van de Herseltseloop/Kalsterloop. Het wordt doorkruist door de Schriekse Loop. Het is gelegen ter hoogte van de monding van de Schriekse Loop in de Herseltseloop/Kalsterloop, op de grens met Herselt en Aarschot.

Het betreft een effectief overstromingsgevoelig gebied met harde gewestplanbestemming van 16,7 ha. Het bestaat uit recreatiegebied waarvan heel wat percelen in meer of mindere mate ontwikkeld zijn met weekendverblijven en visvijvers. Op verschillende percelen is bebossing aanwezig.

Het gebied is volgens het gewestplan gelegen in een bestemming die bebouwing mogelijk maakt, met name gebied voor verblijfsrecreatie en gebied voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s.

Het gedeelte binnen de gemeente Herselt omvat uitsluitend een gebied voor verblijfsrecreatie.

 

In het GRS van de gemeente Herselt wordt vermeld: "Voor de zones Langdonken, de Schrieken en Elzenbroek dienen minimaal maatregelen genomen te worden langs de verschillende waterlopen in afstemming op het watersysteem. Voor de meest kwetsbare zones waar geen weekendverblijven gewenst zijn, is omzetting naar een natuurfunctie aangewezen.", en dat het gebied opgenomen als “aandachtsgebied inzake structuurbepalende ecologische processen (winteroverstroming)”.

 

Voor het gebied en de omgeving is er geen ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak noch voorzien op korte termijn. Om het gebied voor verdere bebouwing te vrijwaren, is een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied in uitvoering van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening aangewezen.

 

Het planvoornemen is onderworpen aan een milieubeoordeling. Er worden geen significante negatieve effecten op de leefomgeving verwacht. In het ontwerp van plan-MER worden geen milderende maatregelen noodzakelijk geacht.

 

Financiële gevolgen

geen

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit:

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

 

Motivatie stem voor Kathleen Helsen: Het is een kans om de gebieden af te bakenen en een oplossing te vinden voor het probleem. Het raadslid kan zich bijgevolg vinden in het voorliggende advies.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Langdonken' als watergevoelig openruimtegebied gunstig.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad adviseert de voorlopige aanduiding van het gebied 'Varenwinkel' als watergevoelig openruimtegebied gunstig.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Aankoop zelfrijdende grasmaaier

 

Situering

De huidige zitmaaier met opvang is aan vervanging toe. De zitmaaier is 10 jaar oud en heeft +/- 5000 uren gewerkt. De zitmaaier wordt ingezet bij het maaien van al de voetbalpleinen, graspleinen aan het rusthuis, speelpleinen, kerkhoven, schoolpleinen, VTC De Mixx, …

De machine begint onderhevig te worden aan pannes waardoor deze soms enkele dagen niet kan werken omwille van herstellingen die uitgevoerd moeten worden.

Tevens is de machine niet uitgerust met airco, wat het welzijn van de werknemer niet ten goede komt op zeer (extreem) warme zomerdagen.

 

Wettelijke gronden

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

         Het besluit van de gemeenteraad van 21 oktober 2013 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

In het kader van de opdracht “Aankoop zelfrijdende grasmaaier” werd een bestek met nr. UD/2023/2 opgesteld.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 66.115,70 euro (excl. btw) of 80.000 euro (incl. 21% btw).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten

80.000 euro (excl. btw)

Werkuren

 /

Actie

AC000014

Actie omschrijving

 We voorzien de nodige werkingsmiddelen om alle algemene doelen te realiseren.

MJP nummer

MJP000091

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 4 oktober 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. UD/2023/2 en de raming voor de opdracht “Aankoop zelfrijdende grasmaaier”, wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. De raming bedraagt 66.115,70 euro (excl. btw) of 80.000 euro (incl. btw).

 

Artikel 2:

De opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2023.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Begraafplaatsen: masterplan: toelichting

 

Situering

Toelichting bij het masterplan begraafplaatsen dat werd opgemaakt voor Bergom, Blauberg en Herselt.

 

Wettelijke gronden

Besluit van de Vlaamse regering tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria.

Omzendbrieven betreffende toepassing van het decreet en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

Het besluit van de gemeenteraad van 22 december 2017 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Art. 41 en art. 56, §3 van het decreet lokaal bestuur en de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2013, houdende vaststelling van het begrip ‘dagelijks bestuur’, waarbij de bevoegdheid voor uitgaven van buitengewone begroting (of investeringenbudget) wordt toegewezen aan het college van burgemeester van schepenen, voor zover deze opdrachten kunnen gegund worden op basis van een onderhandelingsprocedure en dit maximaal tot een bedrag van 50.000 euro (excl. btw). Het college van burgemeester en schepenen stelt de lastvoorwaarden vast;

 

Toelichting en advies

         Voorgeschiedenis

         Op 8 november 2020 gaf het college van burgemeester en schepenen de opdracht om de procedure te starten.

         Op 8 november 2021 gaf het college goedkeuring aan de lastvoorwaarden 2021-2024 Begraafplaatsen: aanstelling ontwerper voor opmaak toekomstvisie, inrichtings- en beheersplannen en de lijst uit te nodigen firma's.

         Op 26 november 2021 werden de firma's uitgenodigd tot indienen van een offerte.

         De offerte dienden toe te komen op 20 januari 2022.

         Op 21 februari 2022 nam het college kennis van het PV van opening. De inschrijvingen overschreden het vooropgestelde budget waardoor het college van burgemeester en schepenen besliste om middels onderhandeling de opdracht aan te passen als volgt:

          De opdracht via de onderhandelingsfase verder zetten.

          Beperking van de opdracht tot 2 of 3 begraafplaatsen, afhankelijk van de aanpassing van de prijzen.

          Te weerhouden begraafplaatsen:

         Herselt wegens plaatsgebrek.

         Bergom wegens plaatsgebrek en de mogelijkheid tot inrichten strooibos/natuurlijk begraven.

         Blauberg te weerhouden als bijkomende optie.

         Op 14 maart 2022 werden de uitnodigingen aan de inschrijvers verstuurd.

         Op 30 maart 2022 werden de offertes ontvangen waarna het PV van nazicht werd opgemaakt.

         Op basis van het lastenboek 2021-224 Begraafplaatsen: Aanstelling ontwerper voor opmaak toekomstvisie, inrichtings- en beheersplannen, Art. I.13 werden de beste 3 inschrijvers uitgenodigd om hun dossier komen toe te lichten en desgevallend bij te sturen.

         Op 27 juni 2022 werd de opdracht gegund aan Omgeving cvba.

 

 

KENNISNAME

 

 

De voorzitter schorst de zitting om 21.20 uur.

 

De voorzitter hervat de zitting om 21.30 uur

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Toegevoegd agendapunt CD&V+2230: Het correct plaatsen van verkeerssignalisatie en het voorkomen van onnodige inname van parkeerplaatsen. - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans

 

Situering

Het gemeenteplein / parkeerterrein voor het gemeentehuis is een belangrijke parking voor wie in het gemeentehuis, het O.C.M.W, de kerk, het funerarium of bij lokale handelaars, de bowling, plaatselijke bewoners, … moet zijn. Tijdens de kermis, avondmarkt of bij andere activiteiten in Herselt-centrum is de parkeerdruk en het belang van de parkeerplaatsen op dit plein nog veel groter.

 

Het vorig bestuur zorgde er daarom steeds voor dat bij kermissen, de avondmarkt, de Kerstkroeg en eventueel andere activiteiten op het gemeenteplein de niet door deze evenementen ingenomen ruimte maximaal beschikbaar bleef als parking, met respect voor de veiligheid. Ook werd er steeds voor gezorgd dat de opbouw en afbraak veilig kon gebeuren.

 

De burgemeester zei vorige gemeenteraad herhaaldelijk dat het huidig bestuur identiek dezelfde reglementen als het vorig bestuur goedkeurde. Het agendapunt en de toelichting waren nochtans zeer duidelijk: de bewering was niet dat het reglement niet voldeed maar dat de toegepaste signalisatie niet correct was en bovendien steeds voor het hele gemeenteplein parkeerverbod oplegde tijdens de kermissen en avondmarkt en dit vanaf het opstellen tot na de afbraak (zie zittingsverslag vorige gemeenteraad en fotoreportage deze raad).

Dit werd vorige gemeenteraad door de burgemeester met klem ontkend en vurig tegengesproken. Bijzonder vreemd,… want vrijdag 26 mei 2023 om 15.57 uur, voor aanvang van Sinksenkermis dus, stuurde ik hem en de algemeen directeur al volgende bericht per email (originele mail in bijlage):
 

‘Parking voor gemeentehuis alweer onnodig afgesloten.
Peter
Al meer dan 4 jaar laat de verkeersregeling met de kermis en de avondmarkt zeer te wensen over. De parking voor het gemeentehuis is maar voor een klein deel ingenomen door de kermis en er is geen extra gevaar voor de kinderen.

Ondanks de afspraken op de gemeenteraad is de parking voor het gemeentehuis alweer nodeloos volledig afgesloten. Nu is parkeren niet verboden maar er mag niemand tot aan de parking rijden.

In de huidige omstandigheden lijkt het mij ook niet nodig om het doorgaand verkeer langs het gemeentehuis, tussen de Kerstraat en de N19 te verbieden. Alleen hulpvoertuigen mogen door. Zelfs fietsers mogen volgens de signalisatie niet door…

Met vriendelijke groet
Luc Peetermans’

 

Verloren moeite blijkbaar. Er werd geen enkel gevolg gegeven aan dit goedbedoelde mailbericht en mijn reeds eerder gemaakte opmerking op de gemeenteraad. Met een fotoreportage tijdens de gemeenteraad zal dit overduidelijk bewezen worden voor zowel Sinksenkermis in mei, de avondmarkt in juli alsook september-kermis. De signalisatie komt blijkbaar niet overeen met het politiereglement en zelfs de gebruikte (onder)borden worden niet correct aangebracht.

De beschikbare parkeerplaatsen van de meest centrale en veiligste parking van het centrum worden nog steeds door de geplaatste signalisatie nodeloos afgesloten en dit terwijl al de parkeerplaatsen tussen de Wolfsdonkse- en Blaubergsesteenweg zijn ingenomen door de kermis of avondmarkt. Met Sinksenkermis werd zelfs alle doorgaand verkeer, uitgezonderd hulpdiensten, tussen de verkeerslichten en bakkerij Tart’es verboden. Zelfs voetgangers, fietsers en bewoners mochten dus niet door…!

 

Voor het verplaatsen van de nutsleidingen voor de riolerings- en wegenwerken aan de N19 te Ourodenberg werd de N19 onnodig een half jaar volledig afgesloten. Daarna nog eens ongeveer een jaar voor de eigenlijke riolerings- en wegenwerken zelf. Gedurende heel die periode werd het verkeer naar Aarschot, komende van de Ramselse-, Westmeerbeekse-, Begijnendijkse-, Houtvensesteenweg en Stationsstraat naar de N19 gestuurd door niet-afgedekte vaste signalisatie. De bestuurders werden dus naar de N19 gestuurd om naar Aarschot te rijden om dan vast te stellen dat ze daar niet door mogen en terug omgeleid worden langs de Madestraat naar Begijnendijk… (Zie fotoreportage tijdens de gemeenteraad.)

 

En nu het toch over verkeerssignalisatie gaat: het is ook aangewezen om de bestaande vaste signalisatie na te kijken op zichtbaarheid (plantengroei, vuil, gedraaid, afgebleekt) en recht te zetten waar nodig. (Zie fotoreportage tijdens de gemeenteraad) Ook voor voertuigen met digitale verkeersbordherkenning is dit belangrijk.

 

Voorstel tot besluit:

Artikel 1:

Bij kermissen, de avondmarkt en andere activiteiten dienen de niet-ingenomen parkeerplaatsen op het gemeenteplein maximaal ter beschikking te blijven als parkeerplaats. Het spreekt voor zich dat het reglement en de signalisatie correct en in overeenstemming moeten zijn.

 

Artikel 2:

Tussen de verkeerslichten en het kruispunt aan bakkerij Tart’es moeten voetgangers, fietsers en plaatselijk verkeer steeds toegelaten zijn.

 

Artikel 3:

Er worden veiligheidshekken voorzien tussen het evenement enerzijds en de weg en parkeerplaatsen anderzijds, zodat kinderen maximaal beschermd zijn.

 

Artikel 4:

Omleidingen moeten in tijd beperkt worden, de signalisatie moet windbestendig geplaatst worden en bestaande vaste signalisatie moet bij aangepaste verkeerssituaties afgeplakt worden waar nodig.

 

Artikel 5:

Verkeersborden worden nagekeken op hun zichtbaarheid en rechtgezet waar nodig.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

Stemmen tegen:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

 

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

LDC Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

4 september2023

Padel

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

30 mei 2022

Masterplan Ramsel: uitvoering

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.

Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:

– 152 interlokale verenigingen;

– 50 projectverenigingen;

– 36 dienstverlenende verenigingen;

– 60 opdrachthoudende verenigingen

Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.

 

Wettelijke gronden

         Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.

         Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

De voorzitter sluit het openbaar gedeelte van de gemeenteraad om 22.25 uur teneinde het openbaar gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn aan te vatten.

 

De voorzitter opent de gemeenteraad in besloten zitting om 22.29 uur.

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Principieel akkoord om bod uit te brengen met het oog op verwerving van site Delfino (Westerlosesteenweg)

 

Goedgekeurd

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

 

Kosteloze grondafstand - Begijnendijksesteenweg I 382F (prekad. I 382S)

 

Goedgekeurd

 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.