Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 27 april 2020 - Gemeenteraad

 

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - Voorzitter

Peter Keymeulen - Burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - Schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - Raadsleden

Tina Vervloessem - Algemeen Directeur

 

Overzicht punten

 

Besluit betreffende de openbare gezondheid naar aanleiding van het coronavirus COVID-19: Plaatsvinden van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op digitale wijze

 

Situering

De uitzonderlijke omstandigheden van het coronavirus in combinatie met het verzekeren van de continuïteit van de openbare dienstverlening vereisen een pragmatische en alternatieve aanpak voor de vergaderingen van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur, art. 28

Nieuwe gemeentewet, in het bijzonder art. 134§1 en art. 135§2

Het MB van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID -19

Het MB van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

De richtlijnen van het Agentschap Binnenlands bestuur dd 25 maart 2020 betreffende vergaderingen van de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Toelichting en advies

Agentschap Binnenlands Bestuur stelt in de richtlijnen dd. 25 maart 2020 dat fysieke vergaderingen nog mogelijk zijn, maar deze worden afgeraden. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan dit nog de werkwijze zijn. Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een digitale manier de vergaderingen te organiseren. Een vergadering kan, tijdens de federale fase, via videoconferentie worden georganiseerd of via e-mail. Indien toch een fysieke samenkomst noodzakelijk is, wordt aangeraden voldoende afstand tussen de leden te houden.

 

Alle punten kunnen op de agenda van de Raad worden geplaatst. Het virtueel vergaderen is niet langer beperkt tot enkel de hoogdringende punten die geen verder uitstel verdragen. De reden hiervoor is dat de huidige situatie nog enige tijd kan aanhouden. In de besluitvorming moet de dagelijkse werking van de Lokale Besturen gegarandeerd worden. De algemene principes uit het decreet over het Lokaal Bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid, ….) blijven van toepassing.

 

In uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden kan de Burgemeester politieverordeningen nemen in plaats van de Gemeenteraad (artikel 134, §1 Nieuwe Gemeentewet). Bijgevolg kan de Burgemeester bij politieverordening een beperking (bijv. maximaal aantal bezoekers) of algehele sluiting van de Gemeentezitting opleggen (Gemeenteraadszitting zonder publiek). De vergadering kan ook uitgesteld worden. Deze verordening vervalt wanneer die niet op de eerstvolgende vergadering van de Gemeenteraad wordt bekrachtigd.

 

De Burgemeester kan op grond van de artikelen 134§1 en 135§2 van de nieuwe Gemeentewet een gemotiveerd besluit nemen dat de vergadering van de Gemeenteraad of Raad voor Maatschappelijk Welzijn op digitale wijze wordt georganiseerd. Het vergaderen op digitale wijze is aangewezen tijdens de federale fase.

 

Na overleg met het College van Burgemeester en Schepenen en Voorzitter van de Gemeenteraad, stelt de Burgemeester vast dat het noodzakelijk is de dienstverlening en besluitvorming van gemeente en OCMW te garanderen naar best vermogen, ook in deze huidige, uitzonderlijke omstandigheden. Bijgevolg is het aangewezen de voorziene zitting van 27 april te laten doorgaan, maar op digitale wijze, gebruik makend van meeting.net en MS Teams. Tegensprekelijk debat kan georganiseerd worden doordat de Raadsleden ter zitting hun stem uitbrengen en motiveren (schriftelijk via meeting.mobile of via MS teams).

 

De Burgemeester nam hiertoe besluit dd. 6 april 2020. Dit besluit wordt nu ter bekrachtiging van de Gemeenteraad voorgelegd.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Het Besluit van de Burgemeester dd. 6 april te bekrachtigen, met name dat de Gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Herselt op maandag 27 april zullen doorgaan op digitale wijze.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen en zittingsverslag van 24 febr 2020

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 24 februari 2020.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen en het zittingsverslag van de Gemeenteraad van 24 februari 2020 wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Afrekening GAS voor werkingsjaar 2019 - goedkeuring

 

Situering

Het Beheerscomité GAS is in vergadering van 13 maart 2020 overgegaan tot vastlegging van de rekening over het werkingsjaar 2019.

 

Het resultaat, zijnde het saldo van de gerealiseerde inkomsten en de aangerekende kosten van de GAS-dienst, wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten rekening houdend met hun bevolkingscijfer. Er is in 2019 gewerkt met een voorschotfactuur. Er is reeds een factuur gestuurd naar alle gemeenten voor 85% van de gebudgetteerde bijdrage 2019. De factuur van saldo 2019 zal samen met het voorschot van 2020 worden gefactureerd zoals berekend in de bijlage.

 

Concreet betekent dit volgende verdeelsleutel conform de overeenkomst Interlokale Vereniging Bureau GAS:

Geel : 15,30 %

Laakdal : 6,41 %

Meerhout : 4,07 %

Grobbendonk : 4,60 %

Herentals : 11,16%

Herenthout : 3,63 %

Olen : 4,91%

Vorselaar : 3,14%

Herselt : 5,79 %

Hulshout : 4,08 %

Westerlo :9,96 %

Balen : 8,77 %

Dessel : 3,80 %

Mol : 14,19 %

 

In het eindbudget werd een tussenkomst van alle gemeenten voorzien van 110 815,00 euro.

Bij de afrekening was dit 58 783,44 euro.

 

 

Opmerkingen bij de afrekening:

         In 2019 is het aantal dossiers sterk gestegen. De voorbije jaren waren er gemiddeld 1000 dossiers per jaar voor alle gemeenten samen. In 2019 waren dit 1750 dossiers. De inkomsten van 2019 zijn dan ook sterk gestegen in vergelijking met het budget 2019 en de voorbije jaren. De stijging is te verklaren doordat veel gemeenten meer inzetten op de aanpak van sluikstorten oa door de inzet van camera’s en doordat enkele gemeenten ook overtredingen in de blauwe zone laten bestraffen via GAS.

         De uiteindelijke bijdrage van elke gemeente is veel kleiner dan het gebudgetteerde bedrag.

 

Het initiële budget voorzag een bijdrage van de gemeente Herselt ten belope van 6.421,53 euro. De uiteindelijke afrekening bedraagt 3.406,40 euro.

 

Gelet op artikel 3 van de statuten van de interlokale vereniging ‘Bureau GAS’ dat luidt als volgt:

“Het beheerscomité stelt jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekeningen van het voorgaande werkingsjaar vast en legt ze binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Na het verstrijken van een termijn van 50 dagen vanaf de verzending ervan aan de voornoemde raden worden zij, zonder tegenbericht, geacht te zijn goedgekeurd.”;

 

Advies van de administratie

Overwegende dat het beheerscomité in vergadering van 13 maart 2020 is overgegaan tot de goedkeuring van de rekening over het werkingsjaar 2019;

 

Gelet onder meer op de omstandige motivering en onderbouwing van deze goedkeuring, is er geen reden om deze afrekening niet goed te keuren.

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies vanuit de administratie.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

De afrekening GAS voor het werkingsjaar 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Rekening 2019 - kerkfabrieken - advies

 

Situering

Op 20 februari 2020 werden de rekeningen 2019 van volgende kerkfabrieken ingediend:

- kerkfabriek Sint-Servaas Herselt

- kerkfabriek Sint-Hubertus Ramsel

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen.

 

Toelichting en advies

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de Gemeenteraad binnen een termijn van 50 dagen.

 

Saldogegevens rekening 2019 (exploitatie):

 

 

Saldogegevens rekening 2019 (investeringen):

 

 

Alle rekeningen beschikken over een batig eindsaldo (exploitatie- en investeringsresultaat 2019).

 

Kerkfabriek Bergom, maar zeker Blauberg dienen wel tijdig interne kredietaanpassingen door te voeren. Enkele individuele uitgavenkredieten werden overschreden, wat niet de bedoeling is, maar binnen de hoofdrubrieken waren er geen overschrijdingen.

 

Er zijn verder geen opmerkingen te maken bij de ingediende rekeningen, behoudens enkele kleine technische bemerkingen, die echter geen impact hebben op de uiteindelijke resultaten, en het voorstel is dan ook om deze gunstig te adviseren.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Gunstig advies te verlenen m.b.t. de voorgelegde rekeningen 2019 van de kerkfabrieken Sint-Servaas Herselt, Sint-Hubertus Ramsel, Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom en Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg.

 

Artikel 2:

Dit advies over te maken aan het administratief toezicht en de betrokken kerkfabrieken.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Zendmast werkhal AN 0187 C - vraag tot verlenging

 

Situering

Op 20 maart 2020 stelde de heer Erik Gielis, namens Telenet, de vraag of de huur voor de locatie van de zendmast aan de gemeentelijke werkhal (AN 0187 C) kan verlengd worden.

 

De huidige overeenkomst, afgesloten eind 1999 en ingegaan op 28 februari 2001, loopt af op 28 februari 2022.

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur

 

Toelichting en advies

De huidige overeenkomst werd destijds afgesloten voor een termijn van 9 jaar, tweemaal verlengbaar met een periode van 6 jaar (in totaal dus 21 jaar).

 

Telenet had nu al graag de intenties gekend van het bestuur: stopzetting of verlenging van de overeenkomst omdat ingeval van stopzetting de operatoren rekening houden met een termijn van zeker 2 jaar om een andere, geschikte locatie te vinden en in te richten.

 

Telenet doet het voorstel om een addendum toe te voegen aan de huidige overeenkomst (zie bijlage) en de huur te verlengen voor een periode van 9 jaar, en hernieuwbaar (door Telenet) voor een extra periode van 9 jaar. Indien Telenet deze hernieuwing inroept, zou de overeenkomst lopen tot 28 februari 2040.

 

Telenet betaalt momenteel 6.824,48 euro per jaar per zendmastlocatie (jaarlijks indexeerbaar).

 

Een al dan niet verlenging kan afhankelijk zijn van de lange termijn perspectieven van het bestuur. 9 jaar is in die optiek niet onoverkomelijk, maar afhankelijk van de toekomstige plannen zou een éénzijdig vast te leggen termijn van 18 jaar misschien een hypotheek kunnen leggen op bepaalde ontwikkelingen. Op vraag van de Financieel Directeur en het College van Burgemeester en Schepenen voegde Telenet een art. 6.4 toe, waarbij de gemeente het recht krijgt om de overeenkomst na een eerste termijn van 9 jaar op te zeggen, mits 2 jaar vooropzegtermijn.

 

Financiële weerslag

De locatie voor de zendmast levert momenteel 6.824,48 euro per jaar op.

 

De overeenkomst niet verlengen, betekent ca. 7.000,00 euro (actuele waarde 2022) per jaar gedurende 18 jaar. (= 126.000,00 euro over ganse termijn overeenkomst).

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Zefier - Algemene Vergadering op 11 juni 2020

 

Situering

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur, en in het bijzonder op artikel 41;

 

Gelet op de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;

 

Gelet op het feit dat de gemeente vennoot is van de cvba Zefier;

 

Gelet op de statuten van de cvba Zefier inzonderheid de artikelen 26, 27 en 28;

 

Gelet op de uitnodiging via e-mail van 17 maart 2020 tot de gewone Algemene Vergadering van de cvba Zefier op 11 juni 2020;

 

Gelet op de ter beschikking gestelde documenten;

 

Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

 

Toelichting en advies

Tijdens de Gemeenteraad van 25 februari 2019 werd Milo Anthonis aangeduid als Vertegenwoordiger voor de Algemene Vergaderingen van Zefier en Kristof Van Dingenen als plaatsvervanger.

Milo Anthonis liet op 21 maart 2020 per mail weten aanwezig te zullen zijn op de Algemene Vergadering.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Hecht, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone Algemene Vergadering van de cvba Zefier van 11 juni 2020, zijnde

 

1)      Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019;

2)      Verslag van de Commissaris-Revisor over de jaarrekening 2019;

3)      Goedkeuring van de jaarrekening 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4)      Kwijting aan de Bestuurders en de Commissaris-Revisor;

5)      Kennisname en bespreking van het bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 5:102 WVV;

6)      Besluit tot machtiging van de Raad van Bestuur om over te gaan tot uitgifte van nieuwe aandelen die niet evenredig aan het aantal uitgegeven aandelen binnen elke soort (rekeningsector) gebeurt; en

7)      Volmacht.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Zonnige Kempen -Algemene Vergadering op 27 mei 2020

 

Situering

Uitnodiging van Zonnige Kempen, Grote Markt 39, 2260 Westerlo voor de Algemene Vergadering op woensdag 27 mei 2020 om 18 uur in Feestzalen De Vlaschaard, Seysheistraat 22, 2235 Hulshout .

 

Toelichting en advies

Tijdens de Gemeenteraadszitting van 25 februari 2019 werd Mark Van den Wouwer aangeduid als 1ste kandidaat bestuurder voor de huidige legislatuur 2019 tot 2024.

 

Tijdens de Gemeenteraadszitting van 23 april 2019 werd Dolinda Voet aangeduid als 2de kandidaat bestuurder voor de eerste 3 jaren van de huidige legislatuur 2019 tot 2021 en Sofie Candillon als 2de kandidaat bestuurder voor de laatste 3 jaren van de huidige legislatuur 2022 tot 2024.

 

Tijdens de Gemeenteraadszitting van 30 september 2019 werd Stefan Korthout aangesteld als vertegenwoordiger en Tim Tubbax als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Algemene Vergaderingen van Zonnige Kempen.

 

In de uitnodiging staat dat de agenda enkele weken voor de Algemene Vergadering bezorgd wordt. Het secretariaat zal de agenda op dat moment mailen aan alle Raadsleden.

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

De volmachtdrager wordt gemandateerd om overeenkomstig deze beslissing te handelen en beslissen tijdens de Algemene Vergadering van Zonnige Kempen op woensdag 27 mei 2020 in Feestzalen De Vlaschaard, Seysheistraat 22, 2235 Hulshout, .

Naar aanleiding van de corona maatregelen is Zonnige Kempen momenteel van plan om de vergadering uit te stellen naar een latere datum zodat de vergadering toch fysiek kan plaatshebben.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Iverlek - Algemene Vergadering op 12 juni

 

Situering

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 30 maart 2020 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek die op 12 juni 2020 plaatsheeft in “Waerboomhof, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden”;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 30 maart 2020 overgemaakt werd;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de Vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de Gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Tijdens de Gemeenteraad van 23 april 2019 werd Kristof van Dingenen aangeduid als vertegenwoordiger voor de Algemene Vergaderingen van Iverlek, Mireille Colson als plaatsvervanger.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 12 juni 2020:

1.      Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de Commissaris over het boekjaar 2019.

2.       Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.      Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV - netto-actieftest (artikel 6:115 WVV)             

4.      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de Bestuurders, de leden van de Regionale Bestuurscomités en de Commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2019.

5.      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.      Statutaire benoemingen.

7.      Benoeming van een Commissaris.

8.       Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2:in geval van schriftelijke Algemene Vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke Algemene Vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele Gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3:in geval van een fysieke Algemene Vergadering

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 12 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de Gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4:

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e–mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Aanvullend politiereglement: Zebrapad - BS De Letterboom

 

Situering

Er werd vastgesteld dat ter hoogte van de toegangspoort van BS De Letterboom, Kerkstraat 10, maatregelen dienen getroffen te worden om de veiligheid van onze kinderen op de openbare weg te verzekeren. Een zebrapad zou de veiligheid verhogen.

 

Wettelijke gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 12 november 2019 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de Gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregel een gemeenteweg betreft.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:

De heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen

De afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van College van Burgemeester en Schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

T.h.v. de toegangspoort van BS De Letterboom, Kerkstraat 10, wordt een zebrapad aangelegd.

Deze maatregel zal met de borden F49 gesignaleerd worden.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden door middel van de voorgeschreven verkeerstekens van deze  verkeersmaatregelen in kennis gesteld.

 

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Eerstelijnszone (ELZ:) afvaardiging Algemene Vergadering

 

Situering

De VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen werd opgericht. Gemeente en OCMW Herselt beslisten

in zitting van 16 december 2019 beslist om toe te treden tot de VZW Eerstelijnszone Zuiderkempen.

 

Wettelijke gronden

22 december 2017 en latere wijzigingen: Decreet Lokaal Bestuur.

29 juni 2018: Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.

26 april 2019: Decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

17 mei 2019: Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en

houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de

eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijns- zorgaanbieders.

 

Toelichting en advies

Elk toegetreden lid heeft recht op een stem in de algemene vergadering. Elke cluster, dus ook de cluster lokale besturen kan 12 leden afvaardigen. Dit betekent dat de gemeente/OCMW samen 2 leden mogen afvaardigen. Beide personen hebben effectief stemrecht binnen de algemene vergadering maar kunnen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid van de algemene vergadering met een volmacht.

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt uitgesteld naar een volgende zitting.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Samenstelling Cultuuradviesraad

 

Situering

Het adviesorgaan voor cultuur werd hervormd naar een Cultuuradviesraad. Het organieke reglement werd goedgekeurd in de zitting van de Gemeenteraad op 21 oktober 2019. In een volgende fase werd gezocht naar kandidaten o.a. via Herselt leeft! en via het verenigingsleven.

 

Artikel 3 van het Organiek reglement Cultuuradviesraad vermeldt:

De Cultuuradviesraad bestaat uit maximaal 15 stemgerechtigde leden, bij voorkeur volgens volgende verdeling over de domeinen:

         1 beeldende kunst, architectuur en vormgeving

         1 muziek

         1 podiumkunsten

         2 socio-cultureel (1 man en 1 vrouw)

         1 bibliotheekraad

         1 evenementen (iemand feestcomité en / of organisatie socio-culturele evenementen)

         1 jeugdraad

         1 ouderenadviesraad

         1 toerisme

         1 erfgoedcel

         4 specialisten en individuele geïnteresseerden

Er wordt steeds gestreefd naar een maximale spreiding over de domeinen en naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de cultuurdomeinen bij de specialisten en individuele geïnteresseerden.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal cultuurbeleid

Het Organiek reglement Cultuuradviesraad, goedgekeurd door de Gemeenteraad op 21 oktober 2019.

 

Toelichting en advies

Volgende personen willen deel uitmaken van de Cultuuradviesraad

 

Sector

Naam

 

 

Beeldende kunst

Anne-Marie Hooyberghs

Muziek

Steven Nijs

Podiumkunsten

Roel Stinissen

Socio-cultureel

Ilse Van Eynde

Kris Verellen

Bibliotheekraad

Carla Berrevoets

Evenementen

Annick Tubbax

Jeugdraad

Vic Huysmans

Ouderenadviesraad

Chris Pelgrims

Toerisme

Dana Vermetten

Erfgoed

Frans Verstrepen

Specialisten / geïnteresseerden

Arnold Maris

Koenraad Cuypers

Theo Valgaeren

Anita Vercammen

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: Te beperkte vertegenwoordiging van het socio-culturele werkveld in de Cultuuradviesraad.

 

BESLUIT

Goedkeuring te verlenen aan de samenstelling van de Cultuuradviesraad.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Ouderenadviesraad - aanpassing  huishoudelijk reglement

 

Situering

Het huishoudelijk reglement van de Ouderenadviesraad werd aangepast als volgt :

 

Wettelijke gronden

2020- 2025

 

Toelichting en advies

Huidige versie:

Artikel 2: Samenstelling gemeentelijke Ouderenadviesraad

 

De gemeentelijke Ouderenadviesraad bestaat uit stemgerechtigde en waarnemende leden. De vergaderingen zijn openbaar. De agenda, vergaderdatum en -plaats worden bekend gemaakt aan de leden. De agenda en verslagen zijn ter inzage op de zetel en op de website van de gemeente Herselt.

 

Elk stemgerechtigd lid van de Ouderenadviesraad is woonachtig in de gemeente Herselt en heeft een minimum leeftijd van 55 jaar. Komen in aanmerking voor een stemgerechtigd lidmaatschap in de gemeentelijke Ouderenadviesraad:

  • Alle personen die als stemgerechtigde afgevaardigd zijn door hun plaatselijke ouderenvereniging. De plaatselijke ouderenvereniging telt minstens 30 leden. Elke vereniging heeft recht op 2 stemgerechtigde leden in de ouderenadviesraad.
  • De bewonersraad van het woonzorgcentrum Sint-Barbara heeft recht op twee stemmen.
  • Alle niet georganiseerde ouderen hebben samen recht op maximum 5 stemmen. Onder niet georganiseerde ouderen wordt verstaan de ouderen van 55 jaar en ouder, die geen bestuursmandaat opnemen in een ouderenvereniging.
  • De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat uitoefenen, mensen met een politiek mandaat mogen wel aanwezig zijn op de adviesraad en actief lid zijn in de werkgroepen

 

De Schepen van Welzijn, de medewerkers van het Lokaal Bestuur van Herselt en andere deskundigen die zetelen in de Ouderenadviesraad zijn niet stemgerechtigd. 

De leden van de Ouderenadviesraad duiden onder hun leden een Voorzitter, een Ondervoorzitter en een Secretaris aan. De Voorzitter wordt voor vier jaar aangeduid. De Ondervoorzitter wordt de eerste keer voor zes jaar verkozen, nadien voor 4 jaar. Zij kunnen één keer herkozen worden. De Secretaris heeft een mandaat van één jaar en kan jaarlijks verlengd worden.

 

 

Nieuwe versie:

Artikel 2: Samenstelling gemeentelijke Ouderenadviesraad

 

De gemeentelijke Ouderenadviesraad bestaat uit  stemgerechtigde en waarnemende leden. De vergaderingen zijn openbaar. De agenda, vergaderdatum en -plaats worden bekend gemaakt aan de leden. De agenda en verslagen zijn ter inzage op de zetel en op de website van de gemeente Herselt.

 

Elk stemgerechtigd lid van de Ouderenadviesraad is woonachtig in de gemeente Herselt en heeft een minimum leeftijd van 55 jaar. Komen in aanmerking voor een stemgerechtigd lidmaatschap in de gemeentelijke Ouderenadviesraad:

  • Alle personen die als stemgerechtigde afgevaardigd zijn door hun plaatselijke ouderenvereniging. De plaatselijke ouderenvereniging telt minstens 30 leden. Elke vereniging heeft recht op 2 stemgerechtigde leden in de Ouderenadviesraad.
  • De bewonersraad van het woonzorgcentrum Sint-Barbara heeft recht op twee stemmen.
  • Alle niet georganiseerde ouderen hebben samen recht op maximum zoveel stemmen als er niet georganiseerde ouderen aanwezig zijn, met een absoluut maximum van 7 stemmen. Onder niet georganiseerde ouderen wordt verstaan de ouderen van 55 jaar en ouder, die geen bestuursmandaat opnemen in een ouderenvereniging.
  • De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat uitoefenen, mensen met een politiek mandaat mogen wel aanwezig zijn op de adviesraad en actief lid zijn in de werkgroepen

 

De Schepen van Welzijn, de medewerkers van het Lokaal Bestuur van Herselt en andere deskundigen die zetelen in de Ouderenadviesraad zijn niet stemgerechtigd. 

De leden van de Ouderenadviesraad duiden onder hun leden een Voorzitter, een Ondervoorzitter en een Secretaris aan. De Voorzitter wordt voor vier jaar aangeduid. De Ondervoorzitter wordt de eerste keer voor zes jaar verkozen, nadien voor 4 jaar. Zij kunnen één keer herkozen worden. De Secretaris heeft een mandaat van één jaar en kan jaarlijks verlengd worden.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met de aanpassing van artikel 2 van het huishoudelijk reglement ouderenadviesraad als volgt:

 

Artikel 2: Samenstelling gemeentelijke Ouderenadviesraad

 

De gemeentelijke Ouderenadviesraad bestaat uit  stemgerechtigde en waarnemende leden. De vergaderingen zijn openbaar. De agenda, vergaderdatum en -plaats worden bekend gemaakt aan de leden. De agenda en verslagen zijn ter inzage op de zetel en op de website van de gemeente Herselt.

 

Elk stemgerechtigd lid van de Ouderenadviesraad is woonachtig in de gemeente Herselt en heeft een minimum leeftijd van 55 jaar. Komen in aanmerking voor een stemgerechtigd lidmaatschap in de gemeentelijke Ouderenadviesraad:

  • Alle personen die als stemgerechtigde afgevaardigd zijn door hun plaatselijke ouderenvereniging. De plaatselijke ouderenvereniging telt minstens 30 leden. Elke vereniging heeft recht op 2 stemgerechtigde leden in de Ouderenadviesraad.
  • De bewonersraad van het woonzorgcentrum Sint-Barbara heeft recht op twee stemmen.
  • Alle niet georganiseerde ouderen hebben samen recht op maximum zoveel stemmen als er niet georganiseerde ouderen aanwezig zijn, met een absoluut maximum van 7 stemmen. Onder niet georganiseerde ouderen wordt verstaan de ouderen van 55 jaar en ouder, die geen bestuursmandaat opnemen in een ouderenvereniging.
  • De stemgerechtigde leden mogen geen politiek mandaat uitoefenen, mensen met een politiek mandaat mogen wel aanwezig zijn op de adviesraad en actief lid zijn in de werkgroepen

 

De Schepen van Welzijn, de medewerkers van het Lokaal Bestuur van Herselt en andere deskundigen die zetelen in de Ouderenadviesraad zijn niet stemgerechtigd. 

De leden van de Ouderenadviesraad duiden onder hun leden een Voorzitter, een Ondervoorzitter en een Secretaris aan. De Voorzitter wordt voor vier jaar aangeduid. De Ondervoorzitter wordt de eerste keer voor zes jaar verkozen, nadien voor 4 jaar. Zij kunnen één keer herkozen worden. De Secretaris heeft een mandaat van één jaar en kan jaarlijks verlengd worden.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Subsidiereglement voor natuurverenigingen voor grondverwerving

 

Situering

Gelet op het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van groengebieden door natuurverenigingen, goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 29 november 2004;

 

Gelet op de herziening van het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van groengebieden door natuurverenigingen, goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 29 januari 2009;

 

Overwegende dat naar aanleiding van de vraag van Staf Aerts, in naam van Natuurpunt vzw, door het College van Burgemeester en Schepenen in zitting op datum van 17 februari 2020 werd besloten om:

1. een aangepast voorstel van een toelagereglement op te maken en voor te leggen;

2. de volgende elementen te weerhouden voor aanpassing in het bestaande toelagereglement:

         Het installeren van bijkomende voorwaarden ten aanzien van de natuurvereniging:

         De mogelijkheid inbouwen opdat de natuurvereniging ook een subsidie kan verkrijgen voor de aankoop van gronden die gelegen zijn in de gevoelige gebieden bosgebied en ecologisch waardevol agrarisch gebied;

 

De Milieudienst stelt voor om de subsidie niet meer uitsluitend voor te behouden voor Natuurpunt Beheer VZW, maar ook andere erkende natuurverenigingen de mogelijkheid te geven om de subsidie aan te vragen.

 

Wettelijke gronden

Het subsidiereglement voor de aankoop van groengebieden door natuurverenigingen, goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 29 november 2004;

Het subsidiereglement voor de aankoop van groengebieden door natuurverenigingen, goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 29 januari 2009 (herziening).

 

Toelichting en advies

De volgende elementen in het subsidiebesluit van de gemeenteraad van 29 januari 2009 worden gewijzigd:

 

Het artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

 

"De voor subsidiëring in aanmerking komende natuurvereniging is: Natuurpunt Beheer VZW, Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen."

 

wordt vervangen door:

 

"Alle volgens de bepalingen onder het besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 2015 houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen erkende  natuurverenigingen komen in aanmerking voor subsidiëring."

 

Het artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

 

"Hogergenoemde vereniging maakt aan het gemeentebestuur een afschrift van hun statuten over en geeft onmiddellijk kennis van eventuele wijzigingen in deze statuten."

 

wordt vervangen door:

 

"De natuurvereniging maakt aan het gemeentebestuur een afschrift van hun statuten over en geeft onmiddellijk kennis van eventuele wijzigingen in deze statuten."

 

Het artikel 12 wordt gewijzigd als volgt:

 

"In de aankoopakte dient vermeld. "De aankoper verklaart kennis te hebben van het gemeentelijk subsidiereglement op aankoop van natuurgebieden, goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting van 07 april 1993 en verklaart zich naar dit reglement te zullen schikken. De koper verklaart tevens aan de gemeente Herselt een recht van voorkoop toe te kennen bij de verkoop of overdracht van het bij deze aangekochte eigendom."

 

wordt vervangen door:

 

"In de aankoopakte dient vermeld: "De aankoper verklaart kennis te hebben van het gemeentelijk subsidiereglement op aankoop van natuurgebieden, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 27 april 2020 en verklaart zich naar dit reglement te zullen schikken. De koper verklaart tevens aan de gemeente Herselt een recht van voorkoop toe te kennen bij de verkoop of overdracht van het bij deze aangekochte eigendom.".

 

Het artikel 13 wordt gewijzigd als volgt:

 

"De aankoop van gronden die op het gewestplan als groengebied, natuurgebied, natuurgebied met wetenschappelijke waarde of natuurreservaat, bufferzones (zone gewestplan: T – eer specifiek zone van 7 ha in Langdonken) aangeduid staan, komen in aanmerking voor deze subsidie."

 

wordt vervangen door:

 

"De aankoop van gronden die op het gewestplan als groengebied, natuurgebied, natuurgebied met wetenschappelijke waarde, natuurreservaat, bufferzone (zone gewestplan: T – eer specifiek zone van 7 ha in Langdonken) komen in aanmerking voor deze subsidie.".

 

Onder artikel 14 worden de volgende paragrafen toegevoegd:

 

"§1. De verenigingen welke voor aankoop van gronden subsidies verkregen hebben, dienen, zo zij in de mogelijkheden daartoe verkeren, een aanvraag tot erkenning van de betreffende gronden als natuurreservaat (NBP type 4) in te dienen in toepassing hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de natuurbeheerplannen en de erkenning van natuurreservaten.

§2. De natuurgebieden waartoe de door de verenigingen verworven gebieden behoren of aansluiten, dienen, na het bekomen van de erkenning van de desbetreffende gronden als natuurreservaat, te worden opengesteld voor het algemene publiek.

§3. Minstens nemen de verenigingen het sjabloon van de gemeente Herselt mee op in de communicatiemiddelen m.b.t. de verworven gebieden waarvoor een subsidie van de gemeente Herselt verkregen werd.

§4. Indien de gemeente Herselt voor méér dan 10% van het totale areaal aan verworven gronden in een natuurreservaat een subsidie verleend heeft, dienen de verenigingen in samenspraak met de gemeente Herselt een communicatietraject te voeren.".

 

Het artikel 18 wordt geschrapt:

 

"Het College van Burgemeester en Schepenen zal het advies inwinnen van de Milieuraad.".

 

Procedureel worden de aanvragen voor subsidiëring niet aan de Milieuraad voorgelegd.

 

De artikel 19 en 20 worden hernummerd tot resp. de artikelen 18 en 19.

 

Het toelagebedrag onder artikel 5 blijft behouden op 10% van de aankoopprijs (volgens aankoopakte, vermeerderd met de notaris- en registratierechten).

 

Argumentatie van de Gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De Gemeenteraad sluit zich aan bij het advies vanuit de administratie.

 

Financiële weerslag

Kostenraming: 5.000,00 euro op jaarbasis.

 

Binnen de Meerjarenplanning worden de nodige kredieten ingeschreven in de begrotingen 2020 t.e.m. 2025.

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Binnen de perken van de jaarlijks voorziene begrotingskredieten kan het Gemeentebestuur subsidies verlenen aan natuurverenigingen voor de aankoop van gronden, met de bedoeling deze in te richten en te beheren als natuurgebied.

 

Artikel 2:

Alle volgens de bepalingen onder het besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 2015 houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen erkende  natuurverenigingen komen in aanmerking voor subsidiëring.

 

Artikel 3:

De natuurvereniging maakt aan het Gemeentebestuur een afschrift van hun statuten over en geeft onmiddellijk kennis van eventuele wijzigingen in deze statuten.

 

Artikel 4:

De aankoop van gronden wordt niet gesubsidieerd als deze verworven worden van een andere natuurvereniging.

 

Artikel 5:

De subsidie bedraagt maximum 10 % van de aankoopprijs, zoals deze voorkomt in de aankoopakte, vermeerderd met de notaris- en registratiekosten. De vereniging bewijst deze kosten aan het gemeentebestuur. Het College van Burgemeester en Schepenen kan te allen tijde per aankoop een limiet stellen aan de subsidie.

 

Artikel 6:

De aanvraag tot het bekomen van een subsidie voor de aankoop van gronden dient ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen. De aanvraag moet vergezeld zijn van :

         een uittreksel uit het kadaster met de kadastrale omschrijving van de betreffende gronden;

         een kopij van het gewestplan waarop de betreffende gronden zijn aangeduid - een opgave van de oppervlakte en een raming van de totale kosten;

         een opgave van de geplande beheerswerken en alle mogelijke inlichtingen ter motivatie van de aankoop.

 

Artikel 7:

Binnen de veertig dagen na de datum van ontvangst deelt het Gemeentebestuur de aanvrager mee, in een gemotiveerd schrijven, of de geplande aankoop voor subsidie in aanmerking komt of niet.

 

Artikel 8:

Na de aankoop stelt het schepencollege, op basis van de door de vereniging ingediende stukken, het precieze bedrag van subsidie vast. Van dit besluit wordt de aanvragende vereniging in kennis gesteld.

 

Artikel 9:

Op basis van het besluit vermeld in art. 8 wordt overgegaan tot uitbetaling van de toelage.

 

Artikel 10:

De bestemming en het gebruik van de verworven gronden moeten uitdrukkelijk in de aankoopakte omschreven worden.

 

Artikel 11:

De gronden, waarvan de aankoop te Herselt worden gesubsidieerd, mogen niet worden vervreemd, noch aan het gebruik en de bestemming als natuurgebied worden onttrokken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen. Die kan voorwaarden binden aan de eventuele toestemming.

 

Artikel 12:

In de aankoopakte dient vermeld: "De aankoper verklaart kennis te hebben van het gemeentelijk subsidiereglement op aankoop van natuurgebieden, goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting van 27 april 2020 en verklaart zich naar dit reglement te zullen schikken. De koper verklaart tevens aan de gemeente Herselt een recht van voorkoop toe te kennen bij de verkoop of overdracht van het bij deze aangekochte eigendom."

 

Artikel 13:

De aankoop van gronden die op het gewestplan als groengebied, natuurgebied, natuurgebied met wetenschappelijke waarde, natuurreservaat, bufferzone (zone gewestplan: T – eer specifiek zone van 7 ha in Langdonken) komen in aanmerking voor deze subsidie.

 

Artikel 14:

§1. De verenigingen welke voor aankoop van gronden subsidies verkregen hebben, dienen, zo zij in de mogelijkheden daartoe verkeren, een aanvraag tot erkenning van de betreffende gronden als natuurreservaat (NBP type 4) in te dienen in toepassing hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de natuurbeheerplannen en de erkenning van natuurreservaten.

§2. De natuurgebieden waartoe de door de verenigingen verworven gebieden behoren of aansluiten, dienen, ná het bekomen van de erkenning van de desbetreffende gronden als natuurreservaat, te worden opengesteld voor het algemene publiek.

§3. Minstens nemen de verenigingen het sjabloon van de gemeente Herselt mee op in de communicatiemiddelen m.b.t. de verworven gebieden waarvoor een subsidie van de gemeente Herselt verkregen werd.

§4. Indien de gemeente Herselt voor méér dan 10% van het totale areaal aan verworven gronden in een natuurreservaat een subsidie verleend heeft, dienen de verenigingen in samenspraak met de gemeente Herselt een communicatietraject te voeren.

 

Artikel 15:

De betrokken verenigingen zijn gehouden steeds het toezicht van gemeenteambtenaren toe te staan en in de beheerscommissie een afgevaardigde van het Gemeentebestuur toe te laten.

 

Artikel 16:

Het College van Burgemeester en Schepenen stelt jaarlijks bij besluit vast welk bedrag van het beschikbare krediet per vereniging zal voorbehouden worden, waarbij voorkeur kan gegeven worden aan de vereniging die geassocieerd is met een natuurvereniging die plaatselijk werkzaam is.

Van dit besluit worden betrokken verenigingen in kennis gesteld. Na vaststellen van de gemeentebegroting zal het College van Burgemeester en Schepenen een besluit nemen waardoor het per vereniging voorbehouden bedrag gewijzigd wordt in functie van de noden van elke vereniging. Van dit besluit worden de betrokken natuurverenigingen eveneens in kennis gesteld.

 

Artikel 17:

Alle betwistingen aangaande onderhavig reglement worden beslecht door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 18:

Op het einde van elk werkingsjaar dienen de natuurverenigingen, die subsidie verkregen voor aankoop van gronden zoals bedoeld in art. 1, een jaarverslag alsook een beheersplan voor de betreffende percelen voor te leggen aan het Gemeentebestuur.

 

Artikel 19:

Bij niet-naleving van dit reglement kan het Gemeentebestuur overgaan tot de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de verleende subsidie.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst Energiehuis Kempen

 

Situering

IOK Afvalbeheer vraagt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Energiehuis Kempen te ondertekenen.

 

Toelichting

De Vlaamse Regering vaardigde op 19 november 2010 het besluit houdende algemene bepalingen over het energiebeleid uit, kortweg het Energiebesluit.

 

Bij Gemeenteraadsbeslissingen in 2010 werd IOK voorgedragen door 25 gemeenten als lokale entiteit voor het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost, met als doelstelling energieleningen te verstrekken en te beheren. IOK verstrekt en beheert vandaag nog steeds energieleningen voor 25 gemeenten. (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Vorselaar en Westerlo)

 

Op 1 januari 2015 werd de bevoegdheid voor het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost van de Federale naar de Vlaamse overheid overgedragen.

 

Tussen het Vlaamse gewest en IOK werd een samenwerkingsovereenkomst inzake de toekenning van de energielening en erkenning als Energiehuis voor de regio Kempen afgesloten op 1 oktober 2017.

 

Bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 werd het Energiebesluit gewijzigd, wat betreft de energiehuizen. In art. 7.9.2/1. §1 werden andere taken van de energiehuizen toegevoegd waardoor de energiehuizen naast het verstrekken en beheren van energieleningen, in elke stad of gemeente binnen zijn werkingsgebied verplicht moet voorzien in de volgende dienstverlening en activiteiten:

 

1.inwoners informeren, adviseren en begeleiden door een laagdrempelig energieloket aan te bieden waar inwoners terecht kunnen met hun energievragen;

2.gestructureerde basisinformatie aanbieden over minstens:

a) relevante gemeentelijke, provinciale, gewestelijke en federale energiebeleidsmaatregelen;

b) energiepremies en -leningen, inclusief leningen bij de financiële sector;

c) energetische renovatie;

3.particulieren begeleiden en ondersteunen bij minstens:

a) de aanvragen van de premies en leningen, vermeld in punt 2°;

c) het aanvragen en vergelijken van offertes voor energetische renovatiewerken;

d) de uitvoering van energetische renovatiewerken, en het bieden van ontzorging daarbij, inclusief dienstverlening voortvloeiende uit door het energiehuis uitgevoerde energiescans die gericht is op begeleiding bij de uitvoering van energiebesparende investeringen;

e) de interpretatie van thermografische informatie, de zonnekaart, de resultaten na een energiescan en het energieprestatiecertificaat;

4.uitvoerende lokale diensten coördineren, onder meer van de door de respectievelijke gemeente aangeduide uitvoerders van de energiescans, en, in voorkomend geval, correct doorverwijzen.

 

In art. 7.9.2/1. §2 van hetzelfde besluit wordt aangegeven dat het energiehuis beroep kan doen op en samenwerkingsverbanden kan aangaan met partners om de dienstverlening te kunnen garanderen.

 

Op 1 mei 2019 werd tussen het Vlaamse gewest en IOK een addendum aan de bovenvermelde samenwerkingsovereenkomst afgesloten, na goedkeuring door de Raad van Bestuur van 26 april 2019. Het addendum voorziet een groeipad in functie van een geleidelijke versterking van het lokaal woon-energieloket in samenwerking met de verschillende partners (gemeenten, IOK, Kamp C, Fluvius, energiescanbedrijven).

 

Om die samenwerking te verankeren wil het Energiehuis Kempen samenwerkingsovereenkomsten afsluiten met de gemeenten uit het werkingsgebied van het Energiehuis Kempen. Deze samenwerkingsovereenkomst is toegevoegd als bijlage 1.

In onderling overleg met de betrokken diensten werd ook een afsprakennota met een taakverdeling per onderwerp, inclusief een eventuele doorverwijzing naar andere instanties uitgewerkt. De nota kan periodiek geëvalueerd en bijgestuurd worden en zal als bijlage 2 toegevoegd worden aan de samenwerkingsovereenkomst.

 

Bijlagen

– Bijlage 1: Samenwerkingsovereenkomst tussen Energiehuis Kempen en gemeente Herselt

In deze samenwerkingsovereenkomst wordt verwezen naar volgende bijlagen:

      Samenwerkingsovereenkomst van 1 oktober 2017 tussen Vlaams Gewest en Energiehuis Kempen. Naar de bijakte van de samenwerkingsovereenkomst wordt als bijlage niet verwezen, maar wordt eveneens toegevoegd.

      Addendum aan de Samenwerkingsovereenkomst van 1 mei 2019

      Afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst, zie bijlage 2.

– Bijlage 2:Afsprakennota bij de samenwerkingsovereenkomst

 

Met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Energiehuis Kempen.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Toegev.pnt 1- Oprichting Fietsraad - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

In het Meerjarenplan dat onlangs werd goedgekeurd is terecht veel aandacht voor fietsers en voetgangers. Met de oprichting van een Fietsadviesraad willen we ervoor zorgen dat fietsers zelf ook betrokken worden bij beslissingen die invloed hebben op hun dagelijkse realiteit.

 

Wettelijke gronden

De Gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van Adviesraden.

Zie artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Toelichting en advies

Groen streeft er naar fietsen in Herselt evident, gemakkelijk, veilig en plezant te maken voor iedereen. Voor oma en opa die in beweging willen blijven, voor de meisjes en jongens die naar school fietsen, voor de mama's en papa's die met de fiets naar het werk rijden, voor de Remco's en Sanne's die graag snel fietsen, voor de Hesseleirs die nog even langs de winkel willen, voor de adolescenten die 's avonds afgesproken hebben met vrienden, ... Deze verschillende mensen met verschillende noden zijn stuk voor stuk specialisten op de fiets.

 

Die mensen hadden we graag samengebracht in een Fietsraad, een fietsparlement, een fietsstuurgroep, ... Net zoals we een Jeugdraad en Welzijnsraad hebben. Een Fietsraad waarin fietsende Hesseleirs zitten die mee willen nadenken: is de infrastructuur aangepast aan fietsers van alle leeftijden, durf ik mijn zoon of dochter van 10 jaar langs die route sturen, is de fietsroute borduur- en schokvrij, kunnen conflicten met gemotoriseerd verkeer vermeden worden, ...? Een Fietsraad kan meewerken aan het opstellen van het fietsbeleidsplan dat een belangrijk onderdeel moest zijn van de mobiliteitsstudie die het bestuur in het Meerjarenplan aankondigde. Een Fietsraad buigt zich over concrete dossiers waar fietsers een rol in spelen en bouwt mee aan de uitbouw van de Herseltse fietscultuur.

In de beleidsnota van het Bestuur is er ook veel aandacht voor burgerparticipatie. De fiets leen zich om de daad bij het woord te voegen. Een uitgelezen kans voor "meer burger".

 

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Wies Ooms

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: De fractie is eerder voorstander van een open vergadering waar iedereen welkom is - er zijn veel verschillende doelgroepen binnen de fietsers. In een Raad is een bepaalde groep soms niet aanwezig of vertegenwoordigd, dit wil de fractie vermijden

 

BESLUIT

De Gemeenteraad beslist tot de oprichting van een gemeentelijke Fietsraad van betrokken burgers en organisaties die het gemeentebestuur adviseert over alle kwesties die fietsers aanbelangen. De Gemeenteraad vraagt aan de Schepen van mobiliteit om een voorstel van statuten te formuleren en hierover terug te koppelen naar de Gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Toegev.pnt 2 - Kempen 2030 - communicatie overnemen in gemeentelijke communicatie - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

Herselt sloot zich aan bij het Burgemeestersconvenant en Kempen2030. Het streekproject Kempen2030 stelt tot doel om de CO2-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030.

 

Naar aanleiding daarvan vragen we de gemeente om de communicatie rond klimaat in samenwerking met Kempen2030 op te voeren.

 

Toelichting en advies

Vorig jaar sloot Herselt zich aan bij het Burgemeestersconvenant en Kempen 2030.

Het streekplatform Kempen2030 stelt tot doel om de CO2-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030.

 

In afwachting van een volledig uitgewerkt gemeentelijk klimaatplan dat toewerkt naar een CO2-reductie van 40%, kunnen we al acties ondernemen. In het Meerjarenplan staan er bijvoorbeeld al een reeks beschreven.

 

Een concrete actie die we hier willen aankaarten gaat over de gemeentelijke communicatie. Het calt ons op dat Kempen2030 via haar communicatiekanalen vijzonder haar best doet om burgers te informeren en te betrekken bij haar klimaatproject. We vinden het jammer dat de gemeente daar zelf amper iets mee aanvangt door bijvoorbeeld een selectie relevante Facebook-berichten van Kempen2030 te delen op de Facebook-pagina van de gemeente.

Deze goedkope actie lijkt op zich misschien onbenullig, maar heeft wel degelijk impact als je weet dat veel mensen slechts beperkt zicht hebben op het klimaatprobleem, wat de lokale gevolgen zullen zijn, wat effectieve collectieve en persoonlijke klimaatacties zijn en op welke klimaat-gerelatieerde diensten ze beroep kunnen doen in de regio.

 

Meer oog hebben voor neutrale klimaatboodschappen in de gemeentelijke communicatie concretiseert het thema klimaat, kan onzekerheid en twijfel helpen omzetten in actie en toont een gemeente die actief oog heeft voor de aanpak van klimaatowarming. What's not to be like!

Wij hopen met dit voorstel dan ook de gemeentelijke communicatieverntwoordelijke(n) te inspireren.

 

In bijlage ter illustratie een reeks Kempen2030-communicaties van januari 2020 die de gemeente op een of andere manier had kunnen delen.

 

Voorstel tot besluit:

De gemeente Herselt herneemt in haar eigen communicatiekanalen (Facebook, website, Herselt Leeft!) - en waar nodig in overleg met Kempen2030 - de relevante communicaties over van Kempen2030. Het doel daarbij is tweeledig: enerzijds burgers en ondernemingen informeren en motiveren tot actie in kader van de klimaat- en milieuproblematiek en anderzijds het initiatief Kempen2030 meer zichtbaarheid geven bij de bevolking.

 

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

 

BESLUIT

Dit agendapunt werd niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt 3: Mondmaskers in functie van C-19 aanpak - Toegevoegd punt ingediend door Ronan Korthout

 

Situering

-          Het dragen van mondmaskers werd in eerste instantie niet aanbevolen maar in een volgende fase, kaderend in de bestrijding van C-19 en ook vooral tijdens de versoepeling van de lock-down wordt het belang van het dragen ervan onderstreept

-          Mondmaskers zullen met andere woorden deel uitmaken van de versoepeling van de Coronamaatregelen en wellicht een vast beeld worden in de straat.

-          Herselt is in de provincie Antwerpen de zwaarst getroffen gemeente op het vlak van C19. Ter vergelijking (gepubliceerde cijfers op 21 april), het aantal gevallen per 1000 inwoners :

o        Turnhout :1,61

o        Westerlo :2,12

o        Hulshout :3,00

o        Geel :3,05

o        HERSELT :5,19

-          Herselt heeft een rusthuis op haar grondgebied met ook een (zeer) hoog aantal geïnfecteerde bewoners en/of verzorgers.

Op datum van 22 april waren er dat blijkbaar 81, een zeer hoog cijfer wanneer je dit vergelijkt met de ons omringende gemeenten en de provincie in het algemeen.

-          Virologen onderstrepen het nut van het dragen van mondmaskers van zodra de lock-down maatregelen versoepeld worden: niet voor eigen bescherming maar voor bescherming van derden.

-          Diverse gemeenten gingen reeds over tot actie en bestelden voor hun inwoners mondmaskers, zo bijvoorbeeld :

o        Aalst

o        Deinze

o        Leuven

o        Tienen

o        Glabbeek

-          Wij hebben de gemeente Glabbeek gecontacteerd en vastgesteld dat zij hierin zeer ver staan en eerdaags al over gaan tot de bedeling van de mondmaskers bij de bevolking.

-          Het College van Burgemeester en Schepenen van Herselt heeft blijkbaar tot nu toe (nog) geen bestelling geplaatst maar is blijkbaar sinds zondag, 19 april in actie gekomen na de verschenen berichten op de sociale media en in de pers: zo werd nu ondertussen, vernemen wij van de gemeente Glabbeek, deze gemeente ook gecontacteerd voor meer info over wat zij besteld hebben.

-          De toestand is nu al zover gevorderd dat de leveringstermijnen bij diverse aanbieders van mondmaskers al maar langer worden. Zeker nu ook de grotere gemeenten/steden de vraag naar deze artikels opdrijven. Volgens onze contacten in Glabbeek zou hun leverancier nu al leveringstermijnen van ca 3 maanden hanteren. (maar er zijn nog andere aanbieders, waaronder in onze omgeving een fabrikant van sportkledij die zijn productie tijdelijk omschakelt naar de aanmaak van mondmaskers: leveringen mogelijk vanaf eind mei maar wel met deelleveringen…

-          Over één nacht ijs gaan is nooit goed maar in een dergelijke situatie moet een bestuur ook wel pro-actief werken en dus vooral vooruit kijken naar wat gaat komen. Deze crisis vergt immers een zeer korte en dagdagelijkse opvolging en ook de komende versoepeling van de maatregelen en het daaraan gekoppeld belang van de mondmaskers was al langer te voorspellen.

-          Daarom verwachten ook de Herseltse inwoners een krachtdadig bestuur en een inspanningen met name de mondmaskers zijn daarvan een belangrijk onderdeel.

-          Een aantal vrijwilligers in onze gemeente zien ook het nut daarvan in en maken mondmaskers aan (een lovenswaardig initiatief) maar wellicht zal dit niet volledig kunnen voldoen om iedereen in zijn/haar behoeften te kunnen voorzien en bovendien moet ook die kwaliteit gecontroleerd en gegarandeerd worden.

Voorstel tot besluit:

- De Gemeenteraad vraagt het College van Burgemeester en Schepenen om onverwijld en met de hoogste prioriteit een procedure op te starten voor de aanschaf van mondmaskers

- Deze mondmaskers moeten voldoen aan de vereisten. Er bestaan verschillende varianten en daarbij spelen de levensduur maar ook het reinigen ervan een belangrijke rol.

Een mondmasker dat niet gedragen en onderhouden wordt volgens de voorschriften heeft immers geen enkel nut.

- Afstemmen op de Federale Overheid (mocht hiertoe nog geen aanzet toe gegeven zijn) om te kijken of zij mondmaskers ter beschikking kunnen stellen.

De gemeente Glabbeek (8000 inwoners) heeft er zo 300 ter beschikking gekregen.

- Afstemmen op de Federale Overheid om te kijken of via een samenwerkingsverband kan overgegaan worden tot de aanschaf van mondmaskers. Indien dit te omslachtig wordt (administratief) of daarmee de leveringstermijn aanzienlijk verlengd wordt, zélf over te gaan tot aankoop.

- In geval van samenwerking met de Federale Overheid, erop aan dringen dat de kostprijs voor de  aanschaf van de maskers mee wordt gedragen door de hogere overheid.

- Het Gemeentebestuur zorgt ervoor dat per woning de nodige mondmaskers (afhankelijk van het aantal bewoners) gratis bedeeld en verpakt worden, met minstens één duidelijke gebruikershandleiding per verpakking.

- Alle Gemeenteraadsleden en de bevolking op zeer korte termijn informeren over de genomen stappen en de daaraan gekoppelde resultaten

 

Financiële weerslag en financieringsmogelijkheden

-          Mogelijkheid financiering door de hogere overheid

-          Een berekening (op korte en (middel)lange termijn laten maken door de Financiële Dienst om de impact (positief/negatief) van C19 te berekenen en de budgettering herschikken in functie van een mogelijke aankoop van mondmaskers.

 

Door de Covid-19 crisis en de daaraan gekoppelde beperkende maatregelen op het vlak van verplaatsingen, activiteiten enz dienden een aantal activiteiten niet alleen verschoven maar ook afgelast te worden. (misschien minder opbrengst maar ook minder uitgaven)

 

BESLUIT

Dit agendapunt is zonder voorwerp.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het College van Burgemeester en Schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

Indiener dossier

1

stand van zaken

Open

25-03-2019

Kapel Varenwinkel

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

2

stand van zaken

Open

25-03-2019

Jeugdlokalen Blauberg

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

3

stand van zaken

Open

25-03-2019

BKO Ramsel

College

Normaal

nvt

College

4

stand van zaken

Open

25-03-2019

Strokapel

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

5

stand van zaken

Open

25-03-2019

Werkgroep Duurzaamheid

College

Normaal

nvt

College

6

stand van zaken

Open

23-04-2019

Jeugdhuis de Choke

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

7

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspad Dieperstraat

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

8

stand van zaken

Open

23-04-2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

College

Normaal

nvt

CD&V+2230

9

stand van zaken

Open

23-04-2019

Oversteekplaats in het Dorp

College

Normaal

nvt

Groen Herselt

10

stand van zaken

Open

21-10-2019

Eerstelijnszones

College

Normaal

nvt

College

11

stand van zaken

Open

27-10-2020

Tennishal

College

Normaal

nvt

College

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

De Voorzitter schorst de Gemeenteraad om 23.37u teneinde het openbaar gedeelte van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn te kunnen aanvangen.

 

De Voorzitter hervat de Gemeenteraad in besloten zitting om 23.41u, na de afhandeling van het openbaar gedeelte van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2020