Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 27 februari 2023 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx - schepenen

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Wendy Tubbax - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Kathleen Helsen - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 30 januari 2023

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 30 januari 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 30 januari 2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Aanvullend politiereglement: Kermissen Herselt – intrekking

 

Situering

Voorstel om het aanvullend politiereglement goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 april 2018 in te trekken omwille van vele wijzigingen betreffende verkeersmaatregelen.

 

Wettelijke gronden

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

De gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2001 m.b.t. kermis Ramsel 1 en 2.

De gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2001 m.b.t. kermis Blauberg.

De gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2013 m.b.t. kermis Herselt-Centrum 1 en 2.

De gemeenteraadsbeslissing van 31 maart 2014 m.b.t. kermis Bergom.

Reglement op de organisatie van kermisactiviteiten (Gemeenteraad 24 september 2007).

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 november 2017 om de aanvullende politiereglementen m.b.t. kermissen Herselt aan te passen.

De gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2017 het aanvullend politiereglement ‘Kermissen Herselt versie 1’ goed te keuren.

De beslissing van de gemeenteraad van 26 maart 2018 dit agendapunt te verdagen.

De beslissing van de gemeenteraad van 23 april 2018 dit agendapunt te hernemen, waarbij de volgende beslissingen komen te vervallen: De gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2001 m.b.t. kermis Ramsel 1 en 2; de gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2001 m.b.t. kermis Blauberg; de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2013 m.b.t. kermis Herselt-Centrum 1 en 2; de gemeenteraadsbeslissing van 31 maart 2014 m.b.t. kermis Bergom en andere verkeersmaatregelen worden genomen.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 februari 2023 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Bij de organisatie van de kermissen was het nodig om het aanvullend politiereglement aan te vullen aan de situatie op het moment. Bijvoorbeeld door gewijzigde verkeerssituaties, georganiseerde omleidingswegen, werven in de buurt, onduidelijkheden op plannen, gewijzigde indeling van de kermis, … .

De veelvuldige aanvullingen op het reglement van 23 april 2018 hebben duidelijk gemaakt dat het noodzakelijk is voor de organisatie van elke kermis de verkeerssituatie en de maatregelen die nodig zijn te evalueren en op te nemen in een tijdelijk politiereglement. Zo kan geanticipeerd worden op de noden van het moment.

 

Daarom wordt voorgesteld om het aanvullend politiereglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 april 2018, in te trekken.

 

Bij elke kermis zal er steeds een tijdelijk politiereglement worden opgemaakt,rekening houdend met de specifieke situatie van dat moment.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen overgemaakt aan:

De heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen

De afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 23 april 2018 m.b.t. kermissen Herselt wordt ingetrokken.

 

Artikel 2: 

De intrekking van het aanvullend reglement wordt ter kennisname/goedkeuring gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Uniform erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen en aangepast subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen

 

Situering

Uniformisering van de erkenningsreglementen voor de sectoren jeugd, sport en cultuur en de daarbij horende aanpassingen van de subsidiereglementen per sector.

 

Wettelijke gronden

BBC 2019-2025

 

Toelichting en advies

Erkenningsreglement

Op dit moment heeft elke sector (jeugd, sport, cultuur) een eigen reglement voor erkenning en subsidies. Het college van burgemeester en schepenen stelde de vraag zoveel mogelijk eenvormigheid te creëren tussen de verschillende sectoren sport, jeugd en cultuur.

 

De vrijetijdsdiensten hebben één erkenningsreglement voor alle Herseltse verenigingen opgemaakt. Om erkend te worden, gelden voor alle verenigingen dezelfde voorwaarden en voordelen en is er slechts één aanvraagformulier om deze erkenning aan te vragen. Daarnaast behoudt elke sector (jeugd, sport, cultuur) een eigen subsidiereglement.

 

Bij het opstellen van het erkenningsreglement werd gekeken dat dit geen nadelige effecten heeft voor de verenigingen. Het zorgt voor eenvoud, duidelijkheid en transparantie.

 

Het advies van de sportraad (op 14 november 2022) en jeugdraad (op 9 december 2022) en cultuuradviesraad (op 17 november 2022) werd gevraagd.

Op 9 januari ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met het nieuwe erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen.

 

Het nieuwe erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen wordt in bijlage toegevoegd.

Het beschrijft zowel de voorwaarden waaraan je als vereniging moet voldoen om erkend te worden, als de voordelen die een erkenning geven.

 

Subsidiereglement per sector

Elke sector (jeugd, sport, cultuur) heeft zijn eigen specifieke noden en behoudt zijn eigen subsidiereglement. De subsidiereglementen voor sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen werden aangepast op basis van het nieuwe erkenningsreglement.

 

Het aangepaste subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 30 januari.

 

Het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen wordt in bijlage toegevoegd.

Voor cultuur werden een aantal bijkomende wijzigingen uitgevoerd. Deze staan in het geel gemarkeerd.

 

Invoering erkennings- en subsidiereglementen

Het reglement is van toepassing na goedkeuring op de gemeenteraad.

Verenigingen die een eerste aanvraag voor erkenning doen, vallen meteen onder het nieuwe erkenningsreglement.

Voor de erkende verenigingen wordt bij het vernieuwen van de erkenning het nieuwe erkenningsformulier gebruikt. Voor sport is dit in mei, voor jeugd is dit in september, voor cultuur is dit in november.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie.

 

Financiële weerslag

Per sector (jeugd, sport, cultuur) zijn er kredieten voorzien om subsidies te verdelen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

In functie van de uniformisering het erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen, aangepast aan het nieuwe erkenningsreglement goed te keuren.

 

Artikel 3:

De verenigingen op de hoogte te brengen van het nieuwe erkenningsreglement en de aangepaste subsidiereglementen en de algemene communicatie (vb. website) hieromtrent aan te passen.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Uniform erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen en aangepast subsidiereglement voor sportverenigingen

 

Situering

Uniformisering van de erkenningsreglementen voor de sectoren jeugd, sport en cultuur en de daarbij horende aanpassingen van de subsidiereglementen per sector.

 

Wettelijke gronden

BBC 2019-2025

 

Toelichting en advies

Erkenningsreglement:

Op dit moment heeft elke sector (sport, jeugd, cultuur) een eigen reglement voor erkenning en subsidies. Het college van burgemeester en schepenen stelde de vraag zoveel mogelijk eenvormigheid te creëren tussen de verschillende sectoren sport, jeugd en cultuur.

 

De vrijetijdsdiensten hebben één erkenningsreglement voor alle Herseltse verenigingen opgemaakt. Om erkend te worden, gelden voor alle verenigingen dezelfde voorwaarden en voordelen en is er slechts één aanvraagformulier om deze erkenning aan te vragen. daarnaast behoud elke sector (sport, jeugd, cultuur) een eigen subsidiereglement.

 

Bij het opstellen van het erkenningsreglement werd gekeken dat dit geen nadelige effecten heeft voor de verenigingen. Het zorgt voor eenvoud, duidelijkheid en transparantie.

 

Het advies van de sportraad (op 14 november 2022), de jeugdraad (op 9 december 2022) en cultuuradviesraad (op 17 november 2022) werd gevraagd.

Op 9 januari ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met het nieuwe erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen.

 

Het nieuwe erkenningsreglement voor de Herseltse verenigingen wordt in bijlage toegevoegd. Het beschrijft zowel de voorwaarden waaraan je als vereniging moet voldoen om erkend te worden, als de voordelen die de erkenning geven.

 

Subsidiereglement per sector:

Elke sector (sport, jeugd, cultuur) heeft zijn eigen specifieke noden en behoudt zijn eigen subsidiereglement. De subsidiereglementen voor sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen werden aangepast op basis van het nieuwe erkenningsreglement.

 

Het subsidiereglement voor sportverenigingen wordt in bijlage toegevoegd.

De wijzigingen staan in het geel gemarkeerd.

 

Invoering erkennings- en subsidiereglementen:

Het reglement is van toepassing na goedkeuring op de gemeenteraad.

Verenigingen die een eerste aanvraag voor erkenning doen, vallen meteen onder het nieuwe erkenningsreglement.

Voor de erkende verenigingen wordt bij het vernieuwen van de erkenning het nieuwe erkenningsformulier gebruikt. Voor sport is dit vanaf 31 mei.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

In functie van de uniformisering het erkenningsreglement voor Herseltse verenigingen goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het subsidiereglement voor sportverenigingen, aangepast aan het nieuwe erkenningsreglement goed te keuren.

 

Artikel 3:

De verenigingen op de hoogte te brengen van het nieuwe erkenningsreglement en de aangepaste subsidiereglementen en de algemene communicatie hieromtrent aan te passen.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Wijziging subsidiereglement jeugd

 

Situering

Uniformisering van de erkenningsreglementen voor de sectoren jeugd, sport en cultuur en de daarbij horende aanpassingen van het subsidiereglement van jeugd.

 

Wettelijke gronden

Gemeentelijk meerjarenplan

 

Toelichting en advies

 

Subsidiereglement per sector

Elke sector (jeugd, sport, cultuur) heeft zijn eigen specifieke noden en behoudt zijn eigen subsidiereglement. De subsidiereglementen voor sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen werden aangepast op basis van het nieuwe erkenningsreglement.

 

Het aangepaste subsidiereglement voor jeugdverenigingen werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 23 januari.

 

Het subsidiereglement voor jeugdverenigingen wordt in bijlage toegevoegd.

 

Invoering erkennings- en subsidiereglementen

Het reglement is van toepassing na goedkeuring op de gemeenteraad.

Verenigingen die een eerste aanvraag voor erkenning doen, vallen meteen onder het nieuwe erkenningsreglement.

Voor de erkende verenigingen wordt bij het vernieuwen van de erkenning het nieuwe erkenningsformulier gebruikt. Voor jeugd is dit in september.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies/voorstel vanuit de administratie.

 

Financiële weerslag

Er zijn kredieten voorzien om de subsidies uit te betalen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het subsidiereglement voor jeugdverenigingen, aangepast aan het nieuwe erkenningsreglement goed te keuren.

 

Artikel 2:

De verenigingen op de hoogte te brengen van het nieuwe erkenningsreglement en de aangepaste subsidiereglementen en de algemene communicatie (vb. website) hieromtrent aan te passen.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Vernieuwen gemeentelijke speelterreinen: goedkeuring lastvoorwaarden, raming en gunningswijze

 

Situering

Binnen het 'megabuitenspeelplan' worden de gemeentelijke speelterreinen vernieuwd. In het kader van de opdracht “ontwerp en aanleg van speelterreinen” werd een bestek opgesteld. De lastvoorwaarden en gunningswijze worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

 

Context

Met het megabuitenspeelplan wordt in alle deeldorpen ingezet op buiten spelen en bewegen. In dat kader worden de volgende gemeentelijke speelterreinen vernieuwd:

 

Huisakkers - Herselt

in eigen beheer

Maaiwanters - Herselt

in eigen beheer

Lokaal dienstencentrum - Varenwinkel

nieuw speelterrein wordt mee opgenomen in de buitenaanleg van het lokaal dienstencentrum

Roteinde - Ramsel

met externe firma - opgenomen in bestek

Achter Kennes - Ramsel

met externe firma - opgenomen in bestek

Heide - Bergom

met externe firma - opgenomen in bestek

Verbrand Goor - Blauberg

met externe firma - opgenomen in bestek

 

Daarnaast worden ook de tuinen en speeltoestellen van verschillende BKO-locaties vernieuwd:

 

BKO Blauberg

met externe firma - opgenomen in bestek

BKO Herselt

al een nieuw speeltoestel

BKO Ramsel

in latere fase

BKO Varenwinkel

na verhuis nieuwe locatie

BKO Bergom

na verhuis nieuwe locatie

 

 

Bestek

In het kader van de opdracht “Ontwerp en aanleg van speelterreinen” werd een bestek opgesteld.

 

Er wordt één firma aangesteld die instaat voor het ontwerp van de speelterreinen en de levering en plaatsing van de speeltoestellen.

 

Alle speelterreinen dienen volledig gebruiksklaar en gekeurd te zijn, uiterlijk 30 juni 2024. De betrokken firma en het opdrachtgevend bestuur bepalen in onderling overleg de timing en de volgorde van de aanleg van de verschillende speelterreinen. 

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 128.099,16 euro (excl. btw of 155.000 euro (incl. 21% btw) waarvan 130.000 euro (incl. btw) ten laste van de gemeente en 25.000 euro (incl. btw) ten laste van het OCMW (= BKO Blauberg).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten

130.000 euro (incl. btw)

Werkuren

 /

Actie

AC000132

 

Actie omschrijving

We voorzien en onderhouden binnen het openbaar domein ruimte voor jeugd volgens de veiligheidsnormen

MJP nummer

MJP001229

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 13 februari 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2023 en 2024.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 128.099,16 euro (excl. btw) of 155.000,00 euro (incl. 21% btw) waarvan 130.000 euro (incl. btw) ten laste van de gemeente en 25.000,00 euro (incl. btw) ten laste van het OCMW (= BKO Blauberg).

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek en de raming voor de opdracht “Ontwerp en aanleg van speelterreinen” worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De raming bedraagt 128.099,16 euro (excl. btw) of 155.000,00 euro (incl. 21% btw) waarvan 107.438,01 euro (excl. btw) of 130.000,00 euro (incl. btw) voor gemeente Herselt.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Beleidsplan Ruimte Antwerpen:Advies onderdelen GRS

 

Situering

Op 27 oktober 2022 stelde de provincieraad het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen vast. Hierover loopt een openbaar onderzoek van 16 december 2022 tot en met 15 maart 2023.

 

Tijdens de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte kan de provincieraad onderdelen van gemeentelijke beleidskaders of gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen omschrijven of aanduiden die niet geldig zijn.

 

De gemeente Herselt heeft door middel van een aangetekend schrijven op 30 november 2022 de adviesvraag ontvangen met betrekking tot de specifieke onderdelen uit het GRS van Herselt die niet langer meer geldig zijn. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om hierover een advies te formuleren. De nota wordt toegevoegd in bijlage.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft over dit onderwerp een besluit genomen in de zitting van 13 februari 2023 en een advies geformuleerd.

 

Wettelijke gronden

Artikel 2.1.8., §2, tweede lid VCRO

Eerste lid decreet van 8 december 2017 houdende wijzigingen van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving

Artikel 30 van het besluit van de Vlaamse regering houdende nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen van 30 maart 2018

 

Toelichting en advies

De provincie Antwerpen heeft gekozen om enkele thema's te selecteren die mogelijks aanleiding geven tot strijdigheid tussen het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen:

         Bedrijvigheid

         Verweving in kernen

         Detailhandel

         Huishoudentransitie

 

In dit advies worden voor elk thema de passages besproken die door de provincie Antwerpen aangeduid worden omdat ze niet langer geldig zouden zijn.

 

1. Thema Huishoudentransitie - Wonen

 

1.1 Toelichting relevante historiek en planprocessen

De gemeente Herselt heeft voor haar 5 woonkernen (Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel) en de landelijk woonlinten (overdruk) een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Woonkernen, opgemaakt. Dit RUP omvat een concrete afbakening van deze 5 woonkernen en van de landelijke woonlinten.

De belangrijkste aanleiding voor de opmaak van het RUP was de toenemende druk voor de ontwikkeling van meergezinswoningen verspreid over de kernen. Herselt is een landelijke gemeente die wil inzetten op (beperkte) verdichting van de kernen en kwalitatief wonen in een landelijke omgeving. De geldende BPA’s voor de woonkernen van Blauberg en Bergom waren achterhaald en werden door het RUP vervangen.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Woonkernen werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 25 juni 2018. Op 20 augustus 2018 werd de definitieve vaststelling gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Daarmee is het RUP woonkernen van kracht sinds 3 september 2018. In de gemeenteraadszitting van 26 november 2018 werden rechtzetting van materiële vergissingen goedgekeurd in een aantal errata. Voorafgaand aan de opmaak van het RUP werd een participatietraject met de bewoners doorlopen.

 

De gemeente wenst de eigenheid van de dorpskernen en het karakter van de nederzettingsstructuur te behouden. Het groene en landelijke karakter van de gemeente Herselt wordt als identiteit uitgespeeld en verankerd in het plan en de voorschriften. Het RUP zet daarnaast ook in op andere, vernieuwende type woonvormen zoals tweegezinswoningen en kwalitatieve groepswoningbouwprojecten. De doorwaadbaarheid voor fietsers en voetgangers wordt middels een netwerk van trage wegen doorheen de kernen bevorderd. Om aan vooropgestelde doelstellingen te voldoen wordt door middel van dit RUP een perimeter afgebakend van de zone waarvoor een kerngericht beleid zal worden uitgewerkt tegenover het buitengebied anderzijds.

Het RUP bakent binnen elke woonkern verschillende deelruimten af tot op perceelsniveau en maakt een onderscheid tussen ‘gewone vergunningsaanvragen’ en ‘specifieke projectaanvragen’. Bij specifieke projectaanvragen wordt er een uitgebreide kwaliteitstoets doorlopen. Per deelruimte worden er andere woningtypes, functies en groenpercentages bepaald. Binnen elke woonkern wordt een dorpscentrum afgebakend waarbinnen de centrumfuncties geclusterd moeten worden en een hogere woningdichtheid mogelijk is. Het RUP gaat uit van het evenwicht tussen verdichten en vergroenen, het behoud van de landelijke identiteit en het versterken van levendige dorpscentra.

 

1.2 Voorgestelde passages uit het GRS Herselt die niet meer geldig zijn

 

1.2.1 V. Visie op de deelruimten - 3. Hoofddorp Herselt (p. 42)

 

Kopie uit nota provincie - adviesvraag:



 

Advies:

Het RUP Woonkernen omvat 6 deelplannen: 5 woonkernen (Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel) en hiernaast de landelijk woonlinten. De woonlinten, die zich niet binnen maar aansluitend op de kern bevinden, maken dus reeds deel uit van dit RUP dat van kracht is als de overdruk RUP Landelijke woonlinten (bepaald tot op perceelsniveau).

 

Door het schrappen van de voorgestelde passage wordt gestreefd naar het voorzien van nieuwe woningen binnen de afgelijnde kern. Concreet betekent dit binnen de zone die afgebakend wordt door het RUP Woonkernen, deelzones Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel.

De bestaande uitlopers van de kernen maken deel uit van het deelplan Landelijke woonlinten van het RUP Woonkernen, die de mogelijkheden tot ontwikkeling vastlegt tot op perceelsniveau. De mogelijkheden tot ontwikkeling van de linten worden bijgevolg bepaald door het van kracht zijnde RUP Woonkernen, deelplan Landelijke woonlinten en blijft ongewijzigd.

 

Besluit:

De gemeente kan daarom uitsluitend akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor wonen voor wat betreft de delen gelegen buiten het RUP Woonkernen (deelplannen Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel en Landelijke woonlinten).

 

1.2.2 V. Visie op de deelruimten - 4. Gedifferentieerd Zuidelijk gebied Langdonken - Varenwinkel (p. 99)

 

Kopie uit nota provincie - adviesvraag:

 


Advies:

De ontwikkelingsmogelijkheden van Varenwinkel worden bepaald door het RUP Woonkernen dat van toepassing is. Deze ontwikkelingsmogelijkheden zetten in op het behoud van het bestaande landelijke karakter door:

      Een beperkt of compact deel af te bakenen als ‘Artikel 1: Centrumrand’. Enkel binnen deze deelruimte is dichter dorps bouwen mogelijk (gegroepeerd - geen appartementsbouw). Er wordt een minimum percentage groene ruimte opgelegd van 25% bij gewone aanvragen en 30% bij specifieke projectaanvragen.

      Het centraal gelegen binnengebied dat grotendeels nog niet ontwikkeld is, is bestemd als ‘Artikel 2: Groen dorpspark’ waarbij een groenpercentage van tenminste 70% behouden moet blijven/gerealiseerd worden. Voor dit groen dorpspark werd reeds een masterplan opgemaakt waarbij mogelijkheden tot ontwikkeling worden geboden, in lijn met de mogelijkheden van het RUP Woonkernen.

      Bij de andere deelruimten van deze kern, 'Artikel 3: Randverkaveling' en 'Artikel 4: Landelijke rand', wordt ook ingezet op landelijke woningtypologieën en hoge groenpercentages:

         Artikel 3: Randverkaveling: Minstens 60% groen bij gewone aanvragen en 65% bij projectaanvragen – uitsluitend grondgebonden één- en tweegezinswoningen

         Artikel 4: Landelijke rand: Minstens 70% groen bij gewone aanvragen en 75% bij projectaanvragen – uitsluitend grondgebonden één- en tweegezinswoningen – geen bebouwing in de zijtuinstroken.

Het RUP zet in op het behoud van het karakter van Varenwinkel.

 

De afbakening van de 5 woonkernen binnen de gemeente wordt bepaald door het RUP Woonkernen. Ook de woonlinten worden opgenomen in dit ruimtelijk uitvoeringsplan, als deelplan Landelijke Woonlinten (overdruk) tot op perceelsniveau. De mogelijkheden tot ontwikkeling van Varenwinkel werden bijgevolg vastgelegd in het RUP Woonkernen en blijven bijgevolg van toepassing.

 

Besluit:

De gemeente kan uitsluitend akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor wonen voor wat betreft de delen die gelegen zijn buiten het RUP Woonkernen (deelplannen Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel en Landelijke woonlinten). De gemeente wenst hierbij uitdrukkelijk te vermelden dat de ontwikkelingsmogelijkheden voor de kern Varenwinkel en haar woonlinten ongewijzigd blijven, aangezien deze bepaald worden door het RUP Woonkernen dat van kracht is.

 

1.2.3 VI. Gewenste ruimtelijke structuur – 4. Gewenste nederzettingsstructuur – 4.2 Ruimtelijke beleidscategorieën en ontwikkelingsperspectieven – 4.2.1 Vier woonkernen waarvan één hoofddorp (Herselt) (p. 124)

 

Kopie uit nota provincie - adviesvraag:

 



Advies:

De afbakening en de ontwikkelingsmogelijkheden van de woonkernen en de woonlinten worden bepaald door het RUP Woonkernen dat van toepassing is. De gemeente kan akkoord gaan om de doorgestreepte zin te schrappen gezien dit geen impact heeft op de vooropgestelde visie van dit RUP. 

 

2. Thema's Bedrijvigheid en verweving in de kernen

 

2.1 Algemeen

Het voorstel van de provincie Antwerpen bevat een aantal schrappingen met betrekking tot het thema bedrijvigheid. Dit voorstel van schrappingen heeft hoofdzakelijk als bedoeling elke uitspraak met betrekking tot bijkomende ruimte aan bedrijvigheid uit het GRS te schrappen, in concreto met betrekking tot de realisatie van bijkomend bedrijventerrein.

De gemeente kan hier niet mee akkoord gaan, omwille van het feit dat met betrekking tot de realisatie van deze visie, i.c. het realiseren van bijkomende bedrijvenzone, reeds een traject opgestart werd dat een historiek kent en hier reeds handelingen gesteld zijn. De gemeente dient nog werk te kunnen maken van niet opgeloste vraagstukken met betrekking tot de behoeftevraag en verspreid liggende dan wel zonevreemde bedrijven. Een actie die tevens werd ingeschreven in het GRS.

Het schrappen van de specifieke bepalingen uit het GRS doet afbreuk aan dit traject en zet de realisatie concreet op de helling, niettegenstaande dit volgens de gemeente in overeenstemming gebracht lijkt te kunnen worden met de inhoud van het ontwerp provinciaal beleidsplan ruimte.

 

2.2 Toelichting relevante historiek en planprocessen

 

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Herselt

Het GRS van de gemeente Herselt werd op 13 september 2012 door de deputatie goedgekeurd. Daarin werd de visie tot ontwikkeling van bijkomend lokaal bedrijventerrein en het aanduiden van een prioritaire zoekzone daarvoor opgenomen. In het GRS wordt een behoefte aan nieuwe ruimte voor bedrijvigheid vanuit de endogene groei vooropgesteld van 5,25 ha. De behoefte in functie van de herlokalisatie van zonevreemde bedrijven en bedrijven met zonevreemdheidsproblematieken werd hierbij nog niet becijferd maar ingeschat op een 80-tal bedrijven. Er werd hierbij verwezen naar een nog op te maken gedetailleerd onderzoek.

 

Locatiestudie d.d. 2008 i.k.v. GRS

In kader van het gemeentelijke ruimtelijke structuurplan Herselt, werd er een locatieonderzoek uitgevoerd naar mogelijke bijkomende bedrijventerreinen. Bij deze analyse werd er uitgegaan van terreinen die voldoen aan de basiscriteria zoals voorzien in RSV en RSPA:

      aansluitend op een woonkern of bestaand lokaal bedrijventerrein

      ontsluitbaar via verzamelweg op primaire weg of secundaire weg

      de beschikbaarheid van voldoende ruimte om aan de behoefte te voldoen

 

Er wordt daarbij uitgegaan van een nuttige netto oppervlakte van ca 5 ha, cf. een behoefteonderzoek; er dient rekening gehouden met een ruimere bruto oppervlakte, afhankelijk van de benodigde ruimte voor buffering, lokale inrichting, landschappelijke integratie e.d. De mogelijke locaties werden verder geëvalueerd op basis van hun verenigbaarheid met het fysisch systeem en de relevante gebruiksfuncties ter plaatse en in de omgeving. Bij de toetsing wordt in de eerste plaats uitgegaan van de gewenste ruimtelijke structuur (zie GRS).

Er werden 4 locaties verder geanalyseerd die in aanmerking kwamen conform bovenstaande criteria:

      locatie 1: Herentalsesteenweg

      locatie 2: Westerlosesteenweg

      locatie 3: Blauberg

      locatie 4: Aarschotsesteenweg

 

Studie zonevreemde bedrijven

In 2014 werd er een studie zonevreemde bedrijvigheid opgemaakt door de gemeente ter voorbereiding van de opmaak van een RUP Zonevreemde bedrijven. Dit onderzoek gaf de gemeente inzicht in de zonevreemdheidsproblematiek en de behoefte aan bijkomende bedrijvenzone. Deze studie is inmiddels verouderd en een actualisatie zal opgestart worden.

 

Huidige visie gemeente m.b.t. bovenstaande locatiestudie

      De site Herentalsesteenweg - Westerlosesteenweg is voor het gemeentelijke bestuur geen optie meer. Destijds waren er hier zeer veel bezwaren van de bewoners. Er is een bestaande waterproblematiek aanwezig, er ligt nog een reservatiestrook voor de omleidingsweg, de zone sluit aan bij de gemeentelijke begraafplaats.

      De site Oude Baan cf. de locatiestudie GRS is tevens niet wenselijk omwille van o.a. het bestaande landschap.

      De site Westerlosesteenweg – Oude Baan zoals in 2018-2019 door IOK voorgesteld (herstructurering bestaande bedrijvenzone + aansluitende uitbreiding en ruimtelijke inpassing) is voor het CBS ook geen optie. Er zijn hier jonge ondernemers aanwezig met agrarische activiteiten.

 

De gemeente Herselt geeft aan dat er vandaag geen aanbod is aan bestaande bedrijventerreinen die nog niet ontwikkeld zijn of in gebruik zijn. De gemeente wil een nieuw locatie- en behoefteonderzoek opstarten en de bestaande bedrijventerreinen en potentiële andere locaties verder onderzoeken en analyseren. Op basis hiervan zal een RUP Bedrijvenzones opgemaakt worden en kunnen de juiste ruimtelijke keuzes genomen worden.

 

RUP Bedrijvenzones Herselt – opstart

Het gemeentebestuur is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de opmaak van het RUP Bedrijvenzones en onderzoekt hierbij de knelpunten en potenties m.b.t. de lokale bedrijfsactiviteiten en bedrijfsinfrastructuur. Dit onderzoek betreft o.a.:

      Analyse van de bestaande bedrijvenzones en het huidige en potentieel bijkomend aanbod.

      Een vergelijking met de bestaande locatiestudie voor bijkomende bedrijvigheid i.k.v. GRS (d.d. 2008).

      Een onderzoek naar andere mogelijke locaties.

De gemeente wenst hierbij tegemoet te komen aan bijkomende ruimte voor de endogene groei en de herlokalisatie van zonevreemde bedrijven, alsook ruimte te creëren voor nieuwe bedrijfsactiviteiten. Het aanbod op de 3 bestaande bedrijvenzones is beperkt.

 

RUP Woonkernen Herselt – verweving bedrijfsactiviteiten in de woonkernen

De gemeente onderzoekt welke mogelijkheden het RUP Woonkernen biedt in kader van de verweving van bedrijvigheid. Indien uit deze studie blijkt dat een (beperkte) herziening van het RUP Woonkernen nodig is om in te zetten op verweefbare bedrijfsactiviteiten, zullen hiervoor de nodige initiatieven genomen worden.

 

2.3 Voorgestelde passages uit het GRS Herselt die niet meer geldig zijn

 

VI. Gewenste ruimtelijke structuur – 5. Gewenste ruimtelijke economische structuur – 5.2 Ruimtelijke beleidscategorieën en ontwikkkelingsperspectieven – 5.2.2 Lokaal bedrijventerrein (p.133)

 

Kopie uit nota provincie - adviesvraag:

 




Voor de gemeente Herselt is het noodzakelijk, gezien de historiek, de reeds gestelde handelingen uit het verleden en het lopende traject, dat de mogelijkheid tot het realiseren van het bijkomende bedrijventerrein behouden blijft. De voorgestelde schrappingen inzake het thema ‘bedrijvigheid’ mogen het lopende planningsproces voor de opmaak van het RUP niet hypothekeren.

Bovendien lijkt dit voorgenomen planningsproces in overeenstemming met het ontwerp provinciaal beleidsplan Ruimte Antwerpen gebracht te kunnen worden.

De provincie verwijst bij de voorstellen tot schrapping naar het ontwerp beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte’. Op p.45-46 lezen we dat behoud en herstructurering van de bestaande economische ruimte prioritair zijn, maar dat herbestemming van nieuwe ruimte niet volledig uitgesloten wordt. De gemeente vindt het alvast waardevol dat op die manier de mogelijkheid voor het ontwikkelen van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid behouden blijft. Hieraan worden in het ontwerp beleidskader evenwel randvoorwaarden gekoppeld, nl. dat herbestemmen van open ruimte naar bedrijvigheid enkel kan wanneer:

      dit een wezenlijke bijdrage levert tot de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein of

      een nieuwe locatie een slecht gelegen ruimtebeslag compenseert, om zo de doelstelling te halen om bijkomend ruimtebeslag in te perken of

      bijkomende ruimte nodig is om zich conform te stellen naar de energie- en milieuwetgeving.

 

Uit het voorstel tot schrappingen blijkt dat de provincie hierbij zelf nog niet toetste of het voorgenomene in overeenstemming is met deze randvoorwaarden.

 

De gemeente is echter van mening dat het behoud van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid in overeenstemming is met het ontwerp provinciaal beleidsplan, aangezien hiermee ingegaan wordt op de gestelde randvoorwaarden:

      Het RUP Bedrijvenzones wordt opgemaakt als sluitstuk voor specifieke problematieken inzake ruimte voor bedrijvigheid in Herselt. Er is effectief ruimte nodig voor herlokalisatie van specifieke activiteiten die momenteel problematisch dan wel zonevreemd gelegen zijn en niet (langer) verweefbaar zijn in de kern. Daarnaast is er ook de noodzaak tot herlokalisatie van de gemeentelijke werkplaatsen waarvoor de huisvesting ontoereikend wordt en waar situering in school- en gemeentehuisomgeving een behoud met uitbreiding in de weg staat.

 

Hierdoor kan gemotiveerd worden dat het bijkomend bedrijventerrein:

         in bijzondere mate zal bijdragen aan een herstructurering van economische niet-verweefbare activiteiten,

         dat hiermee slecht gelegen ruimtebeslag gecompenseerd wordt en dat de herlokalisatie van zonevreemde bedrijfsactiviteiten, uiteraard te bekijken als specifieke ruimtevragers, vooropgesteld wordt om een bijzondere en specifieke hinderproblematiek voor de kern op te lossen.

 

Enkel hierdoor kan hier voor de toekomst een ruimtelijk kwalitatieve oplossing voorzien worden op een hiervoor geschikte locatie.

 

Besluit:

De gemeente kan niet akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid. De gemeente is immers van mening dat het voorzien van een lokaal bedrijventerrein voor optimalisering van de economische ruimte binnen de gemeente én de regio in overeenstemming is met het ontwerp provinciaal beleidsplan ruimte (Ontwerp -beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte’).

 

In het ontwerp beleidskader wordt op pagina 45 gesteld dat behoud en herstructurering prioritair zijn, maar dat herbestemming van nieuwe ruimte niet volledig uitgesloten wordt. De gemeente vindt het waardevol dat er op die manier de mogelijkheid voor het ontwikkelen van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid behouden blijft. Hier worden in het ontwerp beleidsplan ruimte provincie Antwerpen evenwel randvoorwaarden aan gekoppeld, nl. dat herbestemmen van open ruimte naar bedrijvigheid maar kan wanneer:

      dit een wezenlijke bijdrage levert tot de herstructurering van het bestaande bedrijventerrein of

      een nieuwe locatie een slecht gelegen ruimtebeslag compenseert, om zo de doelstelling te halen om bijkomend ruimtebeslag in te perken of

      bijkomende ruimte nodig is om zich conform te stellen naar de energie- en milieuwetgeving.

 

Dit betekent dat een grondige oefening aan initiatieven tot herbestemmingen ten grondslag moeten liggen. Hier zal een bepaalde behoefte aan te herbestemmen ruimte uit resulteren, als resultante van een grondige oefening. De gemeente vraagt daarbij echter om bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen ter uitvoering van bovenstaande voorwaarden de oppervlakte niet al te strikt mathematisch te hanteren, maar ook hier rekening te houden met de eigenheid en de potenties van de betrokken site, door een logische ruimtelijke afbakening toe te staan.

 

De gemeente vraagt bovendien aandacht voor ‘verweefbare bedrijven’ die door hun groei, wijziging in de type van activiteiten, … op een bepaald moment niet langer verweefbaar zijn. Verweving mag geen keurslijf worden om de lokale groei van dergelijke lokaal gegroeide bedrijven te beknotten. Het gebrek aan evacuatiemogelijkheden van niet-(langer)-verweefbare bedrijven mag geen aanleiding geven tot verlies van dergelijke bedrijven.  Dit zijn vaak historisch gegroeide bedrijven die een lokale binding hebben onder meer door werknemers uit de directe omgeving.

 

3. Thema Zonevreemde woningen

 

3.1 Toelichting relevante historiek en planprocessen

 

RUP Woonkernen Herselt

         De gemeente heeft voor al haar kernen (Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel) en de landelijk woonlinten (overdruk) een ruimtelijk uitvoeringsplan, RUP Woonkernen, opgemaakt. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Woonkernen werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad in de zitting van 25 juni 2018. Op 20 augustus 2018 werd de definitieve vaststelling gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Daarmee is het RUP woonkernen van kracht sinds 3 september 2018. In de gemeenteraadszitting van 26 november 2018 werden rechtzetting van materiële vergissingen goedgekeurd in een aantal errata.

         De gemeente wenst de eigenheid van de dorpskernen en het karakter van de nederzettingsstructuur te behouden. Herselt is een landelijke gemeente die wil inzetten op (beperkte) verdichting van de kernen en kwalitatief wonen in een landelijke omgeving. Het groene en landelijke karakter van de gemeente Herselt wordt als identiteit uitgespeeld en verankerd in het plan en de voorschriften. Het is belangrijk dat de kernen hierbij hun identiteit en historiek bewaren. Het RUP zet daarnaast ook in op andere/ vernieuwende type woonvormen zoals tweegezinswoningen en kwalitatieve groepswoningbouwprojecten. De doorwaadbaarheid voor fietsers en voetgangers wordt middels een netwerk van trage wegen doorheen de kernen bevorderd. Om aan vooropgestelde doelstellingen te voldoen wordt een perimeter afgebakend van de zone waarvoor een kerngericht beleid zal worden uitgewerkt tegenover het buitengebied anderzijds.

 

Woonuitbreidingsgebieden en landelijke woonlinten

         De afbakening van de plangebieden is gebaseerd op de selectie van de kernen binnen het GRS van de gemeente Herselt. Deze wordt verder verfijnd tot op perceelsniveau.

         De plangebieden focussen op de woongebieden, dit zijn zowel de woongebieden, woongebieden met landelijk karakter als de woonuitbreidingsgebieden. Er worden middels het RUP geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden aangesneden, deze behouden hun bestemming als woonuitbreidingsgebied binnen het RUP. Enkel de reeds ontwikkelde (delen van) woonuitbreidingsgebieden worden beschouwd als woongebied en zullen middels het RUP inrichtings- en bestemmingsvoorschriften krijgen op basis van de indeling in deelruimten.

         De woonuitbreidingsgebieden worden volledig meegenomen in het RUP. De reeds ontwikkelde woonuitbreidingsgebieden worden in het RUP opgenomen als woongebied. De niet ontwikkelde (delen van) woonuitbreidingsgebied worden bestendigd als woonuitbreidingsgebied.

         De reeds vergunde goedgekeurde verkavelingen worden in rekening gebracht.

         De landelijke woonlinten op het grondgebied van de gemeente Herselt worden meegenomen binnen een apart deelplan. Hier wordt ingezet op het behoud van het landelijke karakter, een hoog groenpercentage en bouwvrije zijtuinen.

 

Zonevreemde woningen

Het RUP Woonkernen doet geen uitspraak over zonevreemde woningen.

De wetgeving (VCRO) m.b.t. zonevreemde woningen/constructies is hier van toepassing (basisrechten).

 

PRUP Clusters Weekendverblijven

De provincie Antwerpen heeft een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) opgemaakt voor 5 clusters van weekendverblijven, gelegen in het oosten van de gemeente Herselt. (PRUP Cluster weekendverblijven C11, C12, C13, C15 en C21 te Herselt.) Met dit provinciaal uitvoeringsplan werd ingezet op het voorkomen van permanent bewoonde weekendverblijven en zonevreemde woningen en de afbraak van weekendverblijven en andere constructies, gelegen in kwetsbaar tot zeer kwetsbaar gebied. Het PRUP Clusters Weekendverblijven werd definitief vastgesteld door de provincieraad van Antwerpen van 22 september 2011.

 

3.2 Voorgestelde passages uit het GRS Herselt die niet meer geldig zijn

 

VII. Toetskader zonevreemde infrastructuur – 2 Sectorale uitwerking: zonevreemde woningen – 2.2 ontwikkelingsperspectieven (p.159)

 

Kopie uit nota provincie – adviesvraag:

 


Advies gemeente

De gemeente verwijst hierbij naar het RUP Woonkernen. Zie §1.1. De 5 woonkernen en de landelijke woonlinten worden bij het RUP afgebakend tot op perceelsniveau. Buiten deze afgebakende woonkernen en het overdruk RUP Landelijke Woonlinten zijn er geen nieuwe woonontwikkelingen mogelijk. Voor wat betreft zonevreemde woningen, blijft de wetgeving VCRO van toepassing. Bij het RUP Woonkernen worden er geen uitspraken gedaan voor de zonevreemde infrastructuur buiten de afgebakende woonkernen. 

 

Besluit:

De gemeente kan akkoord gaan met schrapping van de mogelijkheid om bestaande zonevreemde woningen om te vormen tot woonzone. Binnen de gemeente Herselt is het RUP Woonkernen van kracht die de ontwikkelingsmogelijkheden voor de kernen en landelijke woonlinten bepalen. Voor de overige zonevreemde woningen en/of constructies zijn de basisrechten van toepassing.

 

 

Toevoeging door het college van burgemeester en schepenen zoals besloten tijdens de zitting van 13 februari 2023:

Het college van burgemeester en schepenen voegt aan het advies van de administratie volgende elementen toe:

         Het college wil toch benadrukken dat er geen afbreuk mag gedaan worden aan de rechten van bestaande en niet vervallen verkavelingen, ongeacht de gewestplanbestemming waarin deze zich bevinden.

         Het college stelt zich ook de vraag wat de juridische afdwingbaarheid is van het beleidsplan van de provincie.

         Daarnaast wil het college ook de bezorgdheid uiten dat de provincie onvoldoende rekening houdt met de bouwshift en hier voorbij gaat aan de visie dat de gemeente het overheidsniveau is dat het best weet wat op ruimtelijk vlak nodig is. Dit werd ook bevestigd door Vlaanderen zelf met de ontvoogding van de gemeenten.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie en bij de toevoegingen door het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout, Vic Huysmans en Wendy Tubbax

Onthoudt zich:

Karen Broes

 

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad formuleert volgend advies bij het voorstel tot aanduiden van onderdelen in het GRS van Herselt die niet langer geldig zouden zijn:

         Passage 1
V. Visie op de deelruimten - 3. Hoofddorp Herselt (p. 42):
De gemeente kan uitsluitend akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor wonen voor wat betreft de delen gelegen buiten het RUP Woonkernen (deelplannen Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel en Landelijke woonlinten).

         Passage 2
V. Visie op de deelruimten - 4. Gedifferentieerd Zuidelijk gebied Langdonken - Varenwinkel (p. 99):
De gemeente kan uitsluitend akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor wonen voor wat betreft de delen die gelegen zijn buiten het RUP Woonkernen (deelplannen Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel en Landelijke woonlinten). De gemeente wenst hierbij uitdrukkelijk te vermelden dat de ontwikkelingsmogelijkheden voor de kern Varenwinkel en haar woonlinten ongewijzigd blijven, aangezien deze bepaald worden door het RUP Woonkernen dat van kracht is.

         Passage 3
VI. Gewenste ruimtelijke structuur – 4. Gewenste nederzettingsstructuur – 4.2 Ruimtelijke beleidscategorieën en ontwikkelingsperspectieven – 4.2.1 Vier woonkernen waarvan één hoofddorp (Herselt) (p. 124)
De afbakening en de ontwikkelingsmogelijkheden van de woonkernen en de woonlinten worden bepaald door het RUP Woonkernen dat van toepassing is. De gemeente kan akkoord gaan om de doorgestreepte zin te schrappen gezien dit geen impact heeft op de vooropgestelde visie van dit RUP. 

         Passage 4
VI. Gewenste ruimtelijke structuur – 5. Gewenste ruimtelijke economische structuur – 5.2 Ruimtelijke beleidscategorieën en ontwikkkelingsperspectieven – 5.2.2 Lokaal bedrijventerrein (p.133)
De gemeente kan niet akkoord gaan met de schrapping van de mogelijkheid tot realisatie van bijkomende ruimte voor bedrijvigheid. De gemeente is immers van mening dat het voorzien van een lokaal bedrijventerrein voor optimalisering van de economische ruimte binnen de gemeente én de regio in overeenstemming is met het ontwerp provinciaal beleidsplan ruimte (Ontwerp -beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte’).

         Passage 5
VII. Toetskader zonevreemde infrastructuur – 2 Sectorale uitwerking: zonevreemde woningen – 2.2 ontwikkelingsperspectieven (p.159)
De gemeente kan akkoord gaan met schrapping van de mogelijkheid om bestaande zonevreemde woningen om te vormen tot woonzone. Binnen de gemeente Herselt is het RUP Woonkernen van kracht die de ontwikkelingsmogelijkheden voor de kernen en landelijke woonlinten bepalen. Voor de overige zonevreemde woningen en/of constructies zijn de basisrechten van toepassing.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad voegt aan het advies volgende elementen toe:

         De gemeenteraad wil toch benadrukken dat er geen afbreuk mag gedaan worden aan de rechten van bestaande en niet vervallen verkavelingen, ongeacht de gewestplanbestemming waarin deze zich bevinden.

         De gemeenteraad stelt zich ook de vraag wat de juridische afdwingbaarheid is van het beleidsplan van de provincie.

         Daarnaast wil de gemeenteraad ook de bezorgdheid uiten dat de provincie onvoldoende rekening houdt met de bouwshift en hier voorbij gaat aan de visie dat de gemeente het overheidsniveau is dat het best weet wat op ruimtelijk vlak nodig is. Dit werd ook bevestigd door Vlaanderen zelf met de ontvoogding van de gemeenten.

 

Artikel 3:

Aan de administratie wordt de opdracht gegeven om dit advies via mail te bezorgen aan de deputatie via beleidsplanruimte@provincieantwerpen.be.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) - Rapportering

 

Situering

Op 6 september 2021 werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekend door de gemeenteraad. Eén van de verbintenissen hieraan verbonden is het rapporteren over de voortgang binnen dit pact.

 

Wettelijke gronden

De gemeente Herselt ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

 

Art. 2 van het decreet lokaal bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

 

Toelichting

De gemeente Herselt ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 6 september 2021.

 

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden, die na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact en geeft de administratie de opdracht deze rapportering in te dienen bij Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

KENNISNAME van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

LDC Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

27 oktober 2020

Tennishal

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

30 mei 2022

Masterplan Ramsel

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.

Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:

– 152 interlokale verenigingen;

– 50 projectverenigingen;

– 36 dienstverlenende verenigingen;

– 60 opdrachthoudende verenigingen

Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.

 

Wettelijke gronden

         Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.

         Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 21/03/2023