Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 6 september 2021 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Geert Sterckx, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Maria Leirs - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 28 juni 2021

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Politiecodex Zuiderkempen: voorgestelde wijziging aanplakking van ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaringen

 

Situering

De gemeenteraad keurde op 31 januari 2011 het politiereglement, genaamd de Politiecodex goed en voerde hierdoor het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (kortweg GAS) in;

De politiecodex trad in werking op 1 maart 2011;

Na een grondige evaluatie waarbij rekening gehouden werd met de wetswijzingen, de ervaringen en de adviezen vanuit de burgers, de diensten en de politie werd de politiecodex gewijzigd. Deze wijzigingen traden in werking op 1 juni 2012;

De Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties dd. 24 juni 2013 (kort: nieuwe GAS-wet) werd na een maatschappelijk debat en uitgebreid politiek debat goedgekeurd;

De nieuwe GAS-wet trad in werking op 1 januari 2014. Naar aanleiding van deze nieuwe GAS-wet werd ook de politiecodex herbekeken en aangepast. Deze wijzigingen traden in werking op 1 januari 2014;

Sindsdien werden opnieuw opmerkingen van burgers, politie, besturen, gemeenteambtenaren en nieuwe maatschappelijke fenomenen en wetswijzigingen verzameld;

De voorstellen tot wijzigingen werden een eerste keer besproken in de werkgroep, bestaande uit de algemeen directeurs van elke gemeente van de politiezone, de korpschef en de sanctionerend ambtenaar, op 22 mei 2019;

Het politiecollege nam kennis van de voorstellen op 14 juni 2019 en 13 september 2019 en bracht haar advies uit;

 

Omwille van de coronacrisis werd het gepland informatiemoment voor alle adviesraden binnen de politiezone uitgesteld. Binnen het politiecollege werd de consensus bereikt dat deze wijzigingen niet hoogdringend zijn en in 2022 terug zullen worden opgenomen.
Een voorafname voor het opnemen van de verplichte aanplakking van ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaringen wordt nu voorgesteld om te kunnen voldoen aan de ingediende subsidie voor het Kempens woonplatform. Doel is de woonkwaliteit te versterken. De wijziging geldt enkel voor Herselt. Hulshout en Westerlo nemen deze niet op.

 

Wettelijke gronden

Gemeenteraadsbesluiten omtrent vaststelling van de verschillende versies van de politiecodex

Nieuwe GAS-wet

 

Toelichting en advies

Voorgesteld wordt een hoofdstuk 7 in te voegen onder Deel 7: diverse bepalingen.

 

Hoofdstuk 7 – Aanplakking van ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaringen

 

Art. 539-1

Het besluit tot ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaring wordt na betekening aan de belanghebbenden aangeplakt op de woning en dit op een van op de openbare weg goed zichtbare en leesbare plaats.

 

Art. 539-2

De aanplakking van het besluit mag slechts ongedaan gemaakt worden na opheffing van het besluit door middel van afgifte van een conformiteitsattest, een opheffingsbesluit of een proces-verbaal van uitvoering.

 

Art.539-3

Het is verboden de aanplakking te weigeren en / of het aangeplakte besluit onleesbaar te maken, te vernielen of te verwijderen.

 

Argumentatie van het college van burgemeester en schepenen leidende tot het uiteindelijke besluit

De voorgestelde wijzigingen worden best voorgelegd aan de verschillende adviesorganen.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers en Wies Ooms

 

BESLUIT

Hoofdstuk 7 toe te voegen aan de politiecodex als volgt:

Hoofdstuk 7 – Aanplakking van ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaringen

 

Art. 539-1

Het besluit tot ongeschikt- en / of onbewoonbaarverklaring wordt na betekening aan de belanghebbenden aangeplakt op de woning en dit op een van op de  openbare weg goed zichtbare en leesbare plaats.

 

Art. 539-2

De aanplakking van het besluit mag slechts ongedaan gemaakt worden na opheffing van het besluit door middel van afgifte van een conformiteitsattest, een opheffingsbesluit of een proces-verbaal van uitvoering.

 

Art.539-3

Het is verboden de aanplakking te weigeren en / of het aangeplakte besluit onleesbaar te maken, te vernielen of te verwijderen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Verlenging samenwerkingsovereenkomst met Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent Covid-19

 

Situering

De Vlaamse regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van Covid-19 in te dijken. De zorgraden met hun netwerk kregen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Eind oktober 2020 sloten de lokale besturen van de eerstelijnszone (ELZ) Zuiderkempen een samenwerkingsovereenkomst af met de zorgraad van de ELZ. Daardoor kon deze laatste beschikken over een subsidie waarmee o.a. een halftijdse coördinator gedurende zes maanden zou worden ingeschakeld om de lokale huisbezoekers/bellers te ondersteunen. Sinds half oktober 2020 is An Laenen, medewerker van lokaal bestuur Meerhout, halftijds aan de slag als coördinator van de lokale contacttracers.

 

In het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 werden de lokale besturen dan zelf opgeroepen om initiatief te nemen en daarmee complementair aan hetgeen de zorgraad doet, in te zetten op (optie 1) sensibilisering, preventie, bronopsporing of (optie 2 = volledig optie 1 + bijkomend) contactonderzoek. De lokale besturen binnen de ELZ Zuiderkempen kozen voor optie 1. Dit was in grote lijnen een keuze om de toenmalige werking verder te zetten en daarvoor als lokaal bestuur een financiering te ontvangen van 0,125 euro per inwoner.

 

De samenwerkingsovereenkomst met de ELZ Zuiderkempen voorzag het inzetten van een halftijdse coördinator gedurende zes maanden, van half oktober 2020 tot half april 2021, met een eventuele verlenging van de opdracht, afhankelijk van de situatie. De financiering voor de lokale besturen voor optie 1 zou eindigen op 31 maart 2021, maar werd al een eerste keer verlengd van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021. In een wijzigingsbesluit van de Vlaamse regering werd deze periode van verlenging veranderd van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021. Hiervoor werd door het lokaal bestuur een addendum ondertekend.

 

Bij besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 wordt deze periode opnieuw verlengd van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021. Om dit administratief in orde te maken, moet het lokaal bestuur een addendum ondertekenen.

 

Wettelijke gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen).

         Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018.

         Eerstelijnsdecreet van 24 april 2019.

         Besluit van de Vlaamse regering over erkenning en subsidie van zorgraden van 27 mei 2019

         Besluit van de Vlaamse regering om een rol toe te bedelen aan de zorgraden in de aanpak van de Covid-19-pandemie van 26 juni 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 10 september 2020.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen tot het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst  met de ELZ Zuiderkempen omtrent Covid-19 van 26 oktober 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 13 november 2020.

         Besluit van de gemeenteraad tot het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent Covid-19 van 25 januari 2021.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 19 maart 2021.

         Besluit van de gemeenteraad tot het verlengen van de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent COVID-19 van 26 april 2021.

         Besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het Besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 om de periode van toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om aan contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te doen, te verlengen tot 31 augustus 2021.

         Besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Toelichting en advies

Sedert de opstart vormt optie 1 (bronopsporing, en quarantainecoaching) een belangrijk beheersinstrument om (1) contacten van besmette personen snel te identificeren en in quarantaine te plaatsen, (2) (uitbraak)clusters te detecteren en isoleren en (3) burgers blijvend aan te moedigen en te sensibiliseren om de basismaatregelen vol te houden om zo de transmissie van het COVID-19 virus te doorbreken en deze pandemie in te dijken.

 

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Als enige niveau ondernemen lokale besturen concrete acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen verbanden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van Covid-19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken.

 

Intussen vordert de vaccinatiecampagne in Vlaanderen met rasse schreden. Niettemin zal bronopsporing de komende maanden nodig blijven. Dit blijft een tweede belangrijke beschermingslinie tegen de verspreiding van het virus.

 

Uit 2020 leerden we dat de combinatie van versoepelingen van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten indijken in de lente- en zomermaanden, de terugkeer van vakantiegangers en het slechter wordende weer naar het einde van de zomer toe mogelijk aanleiding gaven tot de tweede en meest dodelijke golf van de corona-pandemie in België. Het begin van de tweede golf werd door Sciensano vastgesteld op maandag 31 augustus 2020.

 

De vaccinatiecampagne draait weliswaar op volle toeren, maar het zal vermoedelijk nog tot het najaar 2021 duren vooraleer de vaccinatiegraad voldoende hoog is om groepsimmuniteit te bekomen.

         Dit komt doordat er voor de bestelde 1,4 miljoen J&J vaccins nog geen leverzekerheid is. Die onzekerheid omtrent de J&J vaccins heeft een dubbele impact: als ze niet tijdig geleverd worden, dan moeten er 2 andere vaccins in de plaats komen (J&J is vooralsnog immers het enige vaccin waarbij 1 prik volstaat). In de voorbije maanden is al enkele keren gebleken dat de onzekerheid met betrekking tot de leveringen en/of leeftijdsrestricties bepalend zijn voor het tempo van de vaccinatie.

         Daarnaast wordt de vaccinatiecampagne ook doorkruist door vakantieplannen van de bevolking, waardoor de uitrol van de vaccinaties mogelijks vertraging oploopt. Veel Belgen gaan deze zomer op vakantie naar het buitenland, en daarbovenop worden grote sportevenementen zoals de Tour de France en het EK voetbal bezocht door Europeanen uit alle windstreken. In combinatie met de versoepelingen van het “Zomerplan” en de oprukkende deltavariant bestaat zo een verhoogd risico is op het importeren/verder verspreiden van nieuwe varianten.

         In andere delen van het land, zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, valt de vaccinatiegraad tegen door twijfelaars en weigeraars.

         Bovendien bestaat de mogelijkheid dat een derde coronavaccinatie nodig zal zijn om de bevolking te beschermen tegen oprukkende nieuwe varianten van het coronavirus.

         Met een te lage vaccinatiegraad is er onvoldoende groepsimmuniteit en ontstaat er een grote kans dat het virus zich weer snel verspreidt. Deze kans wordt nog vergroot door de risico’s op het ontstaan van nieuwe virusvarianten, en door de recente versoepelingen inzake sociale contacten en reizen. Daarom is verhoogde waakzaamheid nodig om snel te kunnen ingrijpen bij uitbraken en een stijgende besmettingsgraad. Het reëel bestaan van dit risico is recent nog bevestigd door nieuwe uitbraken zoals in Israël en Portugal, niettegenstaande de zeer hoge vaccinatiegraad in Israël. Het is dan ook van essentieel belang dat iedere vorm van uitbraak of clustervorming zo snel mogelijk gedetecteerd wordt, zodat de nodige isolatie- en quarantainemaatregelen kunnen worden genomen.

         Daarenboven is er onvoldoende zekerheid over de duur van de beschermingsgraad die de huidige vaccins bieden. Hierdoor bestaat de kans dat de groepsimmuniteit onvoldoende hoog is om risicoloos het najaar en de winterperiode door te komen.

         Elke burger die overtuigd kan worden de basismaatregelen te respecteren, elke besmette persoon die wordt opgebeld met het oog op de identificatie van (uitbraak)clusters en elke persoon die begeleid wordt in het volhouden van de isolatie of de quarantaine, is een extra rem op de verspreiding van het virus.

 

We verwijzen hierbij ook naar het Hoog Overlegcomité in haar verslag van 18 juni 2021 (2020C80750.002): “Het virus zal de volgende maanden blijven circuleren. Bovendien is het risico op nieuwe varianten reëel, die mogelijks een hogere besmettelijkheid en ziektegraad veroorzaken. In dat verband heeft het Comité kennis genomen van de huidige situatie met betrekking tot de delta-variant. Alleen een zo breed mogelijke vaccinatiecampagne biedt hier een afdoend antwoord op. Verder is het belangrijk dat de verschillende onder(delen van een deugdelijk risicobeheer, met name preventie, testing, isolatie en quarantaine, contactopvolging, outbreak management, ventilatie, enz. op een adequaat en doeltreffend niveau worden gehandhaafd.”.

 

Uit de evaluatie van de periode 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 blijkt de meerwaarde van de lokale besturen. Door hun direct contact met de burger en diepgaande kennis van de lokale situatie kunnen de lokale besturen de bronopsporing en quarantainecoaching heel doeltreffend aanpakken. Hierbij gebruiken ze verschillende acties en methodieken om nieuwe uitbraken en nieuwe besmettingen snel te lokaliseren en te bekampen. In aanvulling van de centrale contacttracing op het Vlaamse niveau konden de lokale besturen fysieke hulp bieden of zelfs beschermingsmateriaal ter beschikking stellen.

 

Op 16 juli 2021  heeft de Vlaamse regering met het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021  tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken (hierna BVR 16 juli  2021) de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personendoor lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de Covid-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeenten die inzetten op optie 1 (sensibilisering / communicatie, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1.

 

Hiertoe wordt door de gemeente een addenddum opgesteld bij de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Dit addendum is, omwille van de startdatum van 1 september 2021, reeds bij hoogdringendheid goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 23 augustus 2021. Deze beslissing wordt hier ter bekrachtiging voorgelegd.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Voor de periode van 1 september tot en met 15 oktober 2021 zal door Vlaanderen een bedrag van 0,125 euro per inwoner worden betaald aan het lokaal bestuur.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het voorgelegde addendum bij de reeds eerder afgesloten samenwerkingsovereenkomst en keurt dit goed.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Goedkeuringsbesluit jaarrekening 2020 AGB en verlenen kwijting

 

Situering

De jaarrekening 2020 van AGB Herselt werd op 14 juni 2021 door de raad van bestuur vastgesteld en op 28 juni 2021 gunstig geadviseerd door de gemeenteraad.

 

De jaarrekening van AGB Herselt werd op 21 juni 2021 voorgelegd aan toezicht ter goedkeuring.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur art. 332 §1

 

Toelichting en advies

Het goedkeuringsbesluit dient ter kennisname aan de raad voorgelegd te worden.

 

Het besluit van de gouverneur van 14 juli 2021 kan u in bijlage terugvinden.

 

Na goedkeuring door de gouverneur kan de gemeenteraad ook kwijting verlenen aan de bestuurders van het AGB.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad neemt kennis van het goedkeuringsbesluit van de gouverneur d.d. 14 juli 2021 van de jaarrekening 2020 van AGB Herselt en verleent kwijting aan de bestuurders van AGB Herselt m.b.t. de activiteiten en jaarrekening 2020 van AGB Herselt.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Kennisname van het goedkeuringsbesluit van de gouverneur d.d. 14 juli 2021 van de jaarrekening 2020 van AGB Herselt.

 

Artikel 2:

Kwijting te verlenen aan de bestuurders van AGB Herselt m.b.t. de activiteiten en jaarrekening 2020 van AGB Herselt.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuringsbesluit jaarrekening 2020

 

Situering

De jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt werd op 28 juni 2021 door de respectievelijke raden vastgesteld.

 

De jaarrekening werd op 2 juli 2021 voorgelegd aan toezicht ter goedkeuring.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur art. 332 §1

 

Toelichting en advies

Het goedkeuringsbesluit dient ter kennisname aan de raad voorgelegd te worden.

 

Het besluit van de gouverneur van 11 augustus 2021 kan u in bijlage terugvinden.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Opvolgingsrapport 1e semester 2021

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (art. 263) bepaalt dat er tussentijds een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze opvolgingsrapportering is minder gericht op de bewaking van de kredieten, die op hoog niveau geautoriseerd werden, maar vooral op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen en onderliggende actieplannen en acties.

 

Conform art. 29 van het besluit van de Vlaamse Regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus bevat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen:

         Een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

         Een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

         In voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan en de aanpassing ervan

         In voorkomend geval, de wijzigingen van de financiële risico’s

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Besluit Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus.

 

Toelichting en advies

In bijlage kan u het opvolgingsrapport voor het eerste semester 2021 terugvinden.

 

Er is geen officieel rapportmodel voorgeschreven door de Vlaamse overheid. Het kan door het lokaal bestuur naar eigen inzichten en eigen informatienoden aangevuld worden.

 

De minimaal voorgeschreven opvolgingsrapportering focust in principe enkel op de prioritaire actieplannen, maar er wordt voorgesteld om in deze opvolgingsrapportering over alle actieplannen, prioritair of niet, een stand van zaken toe te lichten. Ook de onderliggende acties worden verder toegelicht en beoordeeld.

 

De geraamde kosten en opbrengsten worden per actieplan opgenomen. De onderliggende acties werden individueel bekeken en aan de hand van een kleurenmatrix beoordeeld.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Coronasubsidies: subsidiereglement huur materialen

 

Situering

De gemeenteraad besliste in zitting van 28 juni 2021 om 36.331 euro van de coronasubsidies te gebruiken voor tussenkomst in de huurkost van materialen die verenigingen huren voor de organisatie van activiteiten of evenementen (huursubsidie).

Het subsidiereglement, dat het kader voor de aanvraag en toekenning van deze subsidie vastlegt, ligt ter goedkeuring voor.

 

Wettelijke gronden

- Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en m.b.t. de armoedebestrijding n.a.v. de Covid-19 pandemie. 

- Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021.

- Beslissing van de gemeenteraad van 28 juni 2021.

- Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021.

 

Toelichting en advies

Er werd een subsidiereglement (in bijlage) uitgewerkt om objectieve criteria voor de aanvraag en toekenning van deze subsidie vast te leggen.

 

Het reglement is gebaseerd op de input van de adviesorganen:

- De noden van verenigingen inzake materialen lopen sterk uiteen. Het is dus geen goede zaak om een limitatieve lijst van materialen die in aanmerking komen voor subsidie op te leggen.

- Veel verenigingen focussen nu eerst op het behouden van de eigen leden en gaan niet meteen evenementen voor een ruim publiek organiseren. Ook materialen die gehuurd worden voor bv. een ledenfeest moeten in aanmerking komen.

- De tussenkomst kan best beperkt worden tot max. 50% van de factuur.

- Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk verenigingen van de subsidie gebruik kunnen maken. Daarom moet een maximumbedrag per jaar per vereniging opgelegd worden. Er zijn momenteel 133 verenigingen (36.331 euro: 133 verenigingen = max. 273,165 euro / vereniging om elke vereniging ervan gebruik te laten maken).

- De huursubsidie kan gecombineerd worden met andere subsidies. Bijvoorbeeld: jeugdverenigingen die herbruikbare bekers huren kunnen beroep doen op deze subsidie en de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven. Verenigingen mogen door de combinatie van verschillende vormen van ondersteuning wel geen winst maken.

- Het is een impulssubsidie om het heropnemen van activiteiten en evenementen te stimuleren, die kadert binnen de coronasubsidies.

- Ook facturen van de gemeentelijke uitleendienst moeten in aanmerking komen voor vergoeding.

 

Het ontwerp van reglement is volledig toegevoegd in bijlage. In bijlage werd tevens een ontwerp van aanvraagformulier opgenomen.

 

Het reglement gaat in vanaf 28 juni 2021, de datum waarop de gemeenteraad de subsidie goedkeurde, en loopt tot uitdoving budget.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten 36 331 euro

Actie AC000154

Actie omschrijving We ondersteunen verenigingen en inwoners binnen hun vrijetijdsaanbod. Verenigingen die inclusief werken, worden extra ondersteund.

MJP nummer MJP001194

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 19 augustus 2021 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget van 2021.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers en Wies Ooms

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met het voorliggende subsidiereglement.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Verdeling coronasubsidies

 

Situering

De gemeenteraad besliste in zitting van 28 juni 2021 om, vanuit het coronanoodfonds, 18.165 euro toe te kennen aan elk van de volgende adviesraden: sportraad, jeugdraad, cultuurraad en beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur.

 

De sportraad, de jeugdraad en het beheersorgaan voor vrijetijdsinfrastructuur hebben al advies uitgebracht over de verdeling of besteding van deze middelen.

Het cultuuradviesorgaan behandelt de verdeling onder de socio-culturele verenigingen in de vergadering van 23 september 2021.

 

Wettelijke gronden

- Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en m.b.t. de armoedebestrijding n.a.v. de Covid-19 pandemie. 

- Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021.

- Beslissing van de gemeenteraad van 28 juni 2021.

 

Toelichting en advies

 

Sportraad

De algemene vergadering van de sportraad adviseert om elke vereniging een tweede keer de basissubsidie voor 2021 uit te betalen. De aanvraagformulieren voor 2021 (waren binnen te brengen tegen uiterlijk 31 mei 2021) vormen de basis voor de berekening.

 

Het resterende bedrag wordt gelijkmatig verdeeld onder alle erkende sportverenigingen (erkenningsformulieren waren binnen te brengen uiterlijk 31 mei 2021).

 

De sportdienst werkt momenteel nog aan de berekening van de basissubsidies 2021. De concrete bedragen die de verenigingen zullen ontvangen zijn nog niet bekend.

 

Jeugdraad

Het advies van de jeugdraad is om het bedrag evenredig te verdelen over het aantal erkende jeugdverenigingen:

 

Chirojongens Herselt

2.595 euro

Chiromeisjes Herselt

2.595 euro

Chirojongens Ramsel

2.595 euro

Chiromeisjes Ramsel

2.595 euro

KSA Blauberg

2.595 euro

Scouts Blauberg

2.595 euro

Jeugdhuis de Choke

2.595 euro

 

Beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur

Het beheersorgaan focust op investeringen die het verenigingsleven in het algemeen (verenigingoverschrijdend) ten goede komen. Het beheersorgaan stelt voor om volgende zaken aan te kopen voor de uitleendienst:

- beamer van betere kwaliteit

- extra schermen: betere kwaliteit en een groter formaat dan oorspronkelijk voorzien

- koelremorque (veel brouwers hebben dit niet meer en het is nuttig voor allerlei evenementen).

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten 54.495 euro (18.165 euro voor sport, jeugd en het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur)

Actie AC000154

Actie omschrijving We ondersteunen verenigingen en inwoners binnen hun vrijetijdsaanbod.
Verenigingen die inclusief werken, worden extra ondersteund.

MJP nummer MJP001194

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 19 augustus 2021 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget van 2021.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers en Wies Ooms

Motivatie onthouding Luc Peetermans: De CD&V+2230-fractie is akkoord met de ondersteuning aan verenigingen maar niet met de manier waarop.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Voor de verdeling van de subsidies onder de sportverenigingen, principieel akkoord te gaan met het voorstel van de sportraad:

         elke vereniging een tweede keer de basissubsidie voor 2021 uit te betalen;

         het resterende bedrag gelijkmatig te verdelen onder alle erkende sportverenigingen.

 

De concrete subsidiebedragen per vereniging te behandelen in de gemeenteraad van oktober.

 

Artikel 2:

Akkoord te gaan met het voorstel van het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur en volgende materialen aan te kopen voor de gemeentelijke uitleendienst:

         beamer

         extra en groter projectiescherm(en)

         koelremorque

 

Artikel 3:

Akkoord te gaan met volgende subsidies voor de erkende jeugdverenigingen van Herselt:

 

Chirojongens Herselt

2.595 euro

Chiromeisjes Herselt

2.595 euro

Chirojongens Ramsel

2.595 euro

Chiromeisjes Ramsel

2.595 euro

KSA Blauberg

2.595 euro

Scouts Blauberg

2.595 euro

Jeugdhuis de Choke

2.595 euro

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Prijssubsidiereglement AGB 2021 addendum

 

Situering

De raad van bestuur en de gemeenteraad spraken eind 2020 het prijssubsidiereglement 2021 af. Dit reglement ging er vanuit dat 2021 relatief normaal zou verlopen, dus met minimale effecten van de coronacrisis. Eind juni 2021 blijkt echter duidelijk dat corona ook in 2021 nog een zéér groot effect heeft op de werking van VTC de Mixx.

 

De eerste zes maanden van 2021 bleven de prijssubsidies ca. 263.000 euro (of - 45,9%) achter op de geraamde bedragen.

 

Voor 2021 is er vanuit de btw administratie nog geen enkel initiatief gekomen om, naar analogie met 2020, een werkingstoelage mogelijk te maken zonder impact op het winstoogmerk van het AGB. De gemeente en het AGB dienen dus het prijssubsidiereglement te herzien in functie van het winstoogmerk van het AGB.

 

Wettelijke gronden

Beheersovereenkomst tussen gemeente Herselt en AGB Herselt.

 

Toelichting en advies

De herziening van de prijssubsidies kan niet retroactief doorgevoerd worden en kan dus ten vroegste ingaan vanaf 6 september 2021, na beraadslaging door de gemeenteraad.

 

Het prijssubsidiereglement kan steeds bijgestuurd worden tengevolge onvoorziene omstandigheden of elementen met een disruptieve impact. De coronacrisis voldoet hier zeer zeker aan.

 

Aangezien er tot en met juni al een 'achterstand' was opgelopen van ca. 263.000 euro, dienen de prijssubsidies drastisch aangepast te worden voor de laatste 4 maanden van het jaar. Het blijft echter een zéér moeilijke inschatting. Er zijn heel wat onzekere factoren: nieuwe of aangepaste coronamaatregelen vanaf september die het gebruik van VTC de Mixx toch nog zouden beperken, of alle clubs/particulieren direct terug op volle kracht gaan sporten (bijv. Bouger), clubs die een (gedeeltelijke) verhuis plannen (Real Statie), opstart van de nieuwe tennishal,...

 

Ten einde de voorziene prijssubsidie voor 2021 (1.180.000 euro incl. btw) zo goed mogelijk te benaderen worden volgende aanpassingen voorgesteld (bedragen per uur en incl. btw):

 

 

prijssubsidie tot 6 september

prijssubsidie vanaf 6 september

grote zaal

100 euro

170 euro

kunstgrasveld

80 euro

130 euro

klimzaal

70 euro

120 euro

kleine zaal

80 euro

130 euro

mattenzaal

70 euro

120 euro

spiegelzaal

70 euro

120 euro

squash

40 euro

80 euro

tennis

40 euro

80 euro

 

Mits een gelijkaardige bezetting van de lokalen, zoals in 2019, zal de prijssubsidie in totaliteit ca.  1.180.000 euro bedragen.

 

De raad van bestuur van AGB Herselt keurde dit addendum goed in zitting van 15 juli 2021.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt het in bijlage toegevoegde addendum bij de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB m.b.t. het verlenen van prijssubsidies 2021 goed.

 

Financiële weerslag

In het meerjarenplan van het AGB en de gemeente is er voor 2021 een prijssubsidie geraamd van 1.180.000,00 euro (incl. btw).

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het in bijlage toegevoegde addendum bij de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB m.b.t. het verlenen van prijssubsidies 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Wijziging Meerjarenplan 2020-2025 - kerkfabriek Bergom

 

Situering

Op 5 augustus 2021 werd er door kerkfabriek Bergom een wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 ingediend, ter goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Aanleiding voor de wijziging van het meerjarenplan is het opkuisen van de kerktoren en het dichtmaken van de galmgaten om verdere overlast te voorkomen.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

Toelichting en advies

Kerkfabriek Bergom voorziet een investeringsuitgave van 6.718,17 euro (incl. btw) voor bovenvermelde werken en vraagt hiervoor een gemeentelijke toelage.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt dee wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (budgetwijziging 2021) van kerkfabriek Bergom goed.

 

Financiële weerslag

Kosten 6.719,00 euro (incl. btw)

Actie AC000069

Actie omschrijving De gemeente ondersteunt de kerkfabrieken

MJP nummer MJP001092

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 5 augustus 2021 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget, dankzij de overdrachten van 2020. De kerkfabriek had de uitgaven en inkomsten niet voorzien; zij moest dus een aangepast meerjarenplan opmaken. Voor de gemeente is dit echter geen extra of onvoorziene uitgave.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 (budgetwijziging 2021) van kerkfabriek Bergom goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Bosgroep Zuiderkempen - vervanging vertegenwoordiger algemene vergaderingen

 

Situering

Op 21 december 2020 ontving de algemeen directeur een mail van Eric Sorgeloos waarin hij zijn mandaten in de Bosgroep en De Lijn terug ter beschikking stelt.

 

Toelichting en advies

Tijdens de gemeenteraad van 7 september 2020 werd Eric Sorgeloos aangeduid als vertegenwoordiger voor de Bosgroep Zuiderkempen en Sonja Wijnants als plaatsvervanger.

Door het ontslag van Eric Sorgeloos dient een nieuwe vertegenwoordiger aangesteld te worden.

 

Stemming over het besluit: na geheime stemming met 22 stemmen voor.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Stefan Korthout aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Bosgroep Zuiderkempen gedurende de huidige legislatuur.

 

Artikel 2:

Sonja Wijnants blijft plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Bosgroep Zuiderkempen gedurende de huidige legislatuur.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

De Lijn - Vervanging plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergaderingen

 

Situering

Op 21 december 2020 ontving de algemeen directeur een mail van Eric Sorgeloos waarin hij zijn mandaten in de Bosgroep en de Lijn terug ter beschikking stelt.

 

Toelichting en advies

Tijdens de gemeenteraad van 29 juni 2020 werd Raf Vangenechten aangeduid als vertegenwoordiger voor de Lijn en Eric Sorgeloos als plaatsvervanger.

Door het ontslag van Eric Sorgeloos dient een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger aangesteld te worden.

 

Stemming over het besluit: na geheime stemming met 22 stemmen voor.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Schepen Raf Vangenechten blijft afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van vervoersmaatschappij de Lijn.

 

Artikel 2:

Tim Tubbax aan te duiden als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van vervoersmaatschappij de Lijn.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beraadslaging over te maken aan “de Lijn” centrale diensten, directie van de directeur-generaal, Motstraat 20, 2800 Mechelen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Stichting Kempens Landschap - Oprichtingsakte - kennisname

 

Situering

In een schrijven van 16 april 2021 laat 'Kempens landschap' weten dat het van rechtsvorm wijzigt. Sinds 1997 is de organisatie 'Kempens Landschap' actief als landschapsvereniging in de provincie Antwerpen. De activiteiten van Kempens Landschap vzw worden voortaan verdergezet via de rechtsvorm van een stichting onder de naam 'Stichting Kempens Landschap'. Het ondernemingsnummer is 0749.895.122. De kopie van de oprichtingsakte zit in de bijlage.                            

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Stichting Kempens Landschap - goedkeuring samenwerkingsovereenkomst

 

Situering

Stichting Kempens Landschap bezorgde het gemeentebestuur op 16 april 2021 een schrijven met daarin de aankondiging van de oprichting 'Stichting Kempens Landschap'. Deze stichting neemt de activiteiten over van de Kempens Landschap vzw. De stichting wil van deze gelegenheid gebruik maken om de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via de samenwerkingsovereenkomst.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de activiteiten van Kempens Landschap vzw worden verdergezet onder de nieuwe rechtsvorm van een stichting van openbaar nut, opgericht onder de naam 'Stichting Kempens Landschap', met als ondernemingsnummer 0749.895.122.

 

Overwegende dat Stichting Kempens Landschap van deze gelegenheid wenst gebruik te maken om de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

Overwegende dat in de samenwerkingsovereenkomst de voormalige werkingsprocedures van- en tussen de gemeente en Stichting Kempens Landschap worden hernomen, rekening houdend met de nieuwe rechtsvorm van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie om de samenwerkingsovereenkomst met 'Stichting Kempens Landschap' te ondertekenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring tot ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Lokaal Energie en Klimaatpact: goedkeuring en ondertekening

 

Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

 

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

 

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Herselt van de burgemeestersconvenant, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Gelet op het Vlaams energie- en klimaatplan (VEKP) 2021-2030

 

Gelet op het regeerakkoord Vlaamse regering 2019-2024

Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

Gelet op art. 2 van het decreet lokaal bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

 

Gelet op het gemeentelijk klimaatactieplan – ikv kempen 2030 zoals goedgekeurd in zitting van 28 juni 2021.

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeente het lokaal energie- en klimaatpact ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht. 

 

Financiële weerslag

Voor Herselt gaat het concreet om minstens 48.000 euro. .

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeente neemt de principiële beslissing om het lokaal energie- en klimaatpact te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend politiereglement: Fietspad Berglaan - verboden voor bromfietsers klassse B en speed pedelecs

 

Situering

In de Berglaan wordt het fietspad op bepaalde plaatsen omhoog geduwd door boomwortels. Deze wortels maken het onveilig om het fietspad tegen hoge snelheid te berijden. Er dienen maatregelen getroffen te worden om de veiligheid van de (brom)fietsers op de openbare weg te verzekeren.

 

Wettelijke gronden

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

De beslissing van de gemeenteraad van 13 december 1977 een verplicht fietspad in te voeren in de Berglaan.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 oktober 2019 dit agendapunt ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na kennisname door de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen overgemaakt aan:

De heer griffier van de Rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen

De afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

In de Berglaan is een verplicht tweerichtingsfietspad aanwezig.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1: 

In de Berglaan wordt het tweerichtingsfietspad verboden voor bromfietsers klasse B en speed pedelecs. Deze maatregel zal met onderbord M16¹ gesignaleerd worden.

 

Artikel 2: 

Als bijlage 1 aan dit besluit wordt het plan toegevoegd waarop bovenvermelde maatregelen worden aangeduid.

 

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het agentschap binnenlands bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Huis Zegers Hoge Dreef 3: Recht van opstal

 

Situering

Op 30 juni 2008 besliste de gemeenteraad om de woning te Hoge Dreef 3 (Huis Zegers) aan te kopen. Deze woning werd door het OCMW gebruikt als doorgangswoning maar is ondertussen aan een grondige renovatie toe. Aangezien de elektriciteit werd afgekeurd, de keuken niet meer in orde is, het dak niet geïsoleerd is en er nog andere gebreken zijn, werd beslist om na de laatste bewoning Huis Zegers niet meer verder te gebruiken. Deze woning staat ondertussen al meer dan 1 jaar leeg.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Burgerlijk wetboek, boek 3, titel 8 (inwerkingtreding op 1 september 2021).

 

Toelichting en advies

Het college besliste in zitting van 23 juli om Hoge Dreef 3 af te breken en de site in Bergom in zijn geheel te bekijken in het kader van de bouw van een antennepunt van het lokaal dienstencentrum gecombineerd met een nieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang, met ook plaats voor de verenigingen die daar nu een plaats hebben.

De omgevingsaanleg wordt dan gekaderd in het geheel. Aangezien het OCMW bouwheer zal zijn voor het project Hoge Dreef 5, is het logisch een zakelijk recht aan het OCMW te verlenen voor Hoge Dreef 3, zodat de ganse aanleg door dezelfde bouwheer kan gerealiseerd worden.

De gemeente kan met het OCMW een onderhandse akte afsluiten waarin zij een recht van opstal toekennen zodat het OCMW in de woning de nodige werken kan uitvoeren, deze woning kan gebruiken en in aanmerking komt voor subsidiëring van de werken. Het vestigen van een recht van opstal kan op deze manier kosteloos en er is eveneens geen vergoeding verschuldigd van de ene partij aan de andere.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de gemeente Herselt een recht van opstal toekent aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Herselt voor de woning (gekend als Huis Zegers) te Hoge Dreef 3, 2230 Herselt, kadastraal gekend als sectie B, nummer 424/B, met een oppervlakte van 92 m2 en de bijhorende grond, kadastraal gekend als sectie B, nummer 423/F/2 met een oppervlakte van 370 m2 (oppervlakte exclusief woning).

 

Artikel 2:

De voorwaarden zoals beschreven in de onderhandse overeenkomst goed te keuren.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de raad en de algemeen directeur te machtigen om samen de onderhandse akte voor het vestigen van het recht van opstal te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Zusterhuis Vest 2: Recht van opstal

 

Situering

Op 25 februari 2019 besliste de gemeenteraad om de woning te Vest 2 (Zusterhuis) aan te kopen. Jeugdhuis De Choke werd tijdelijk in deze woning ondergebracht, maar ondertussen werd gekozen om jeugdhuis De Choke definitief te vestigen in een nog te realiseren gebouw op de site aan De Mixx. Hierdoor komt op termijn de woning te Vest 2 vrij voor een nieuwe bestemming.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Burgerlijk wetboek, boek 3, titel 8 (inwerkingtreding op 1 september 2021).

 

Toelichting en advies

Herselt kent een aanzienlijke problematiek van dakloosheid, met een hoog aantal personen zonder stabiele of in een onhoudbare woonsituatie. Vooral voor grote gezinnen hebben we momenteel geen aanbod en het is net voor die doelgroep belangrijk om in de eigen gemeente gehuisvest te blijven waar de kinderen school lopen en het netwerk van het gezin zich bevindt. Het Zusterhuis te Vest 2 in Herselt heeft een grondige renovatie nodig, maar door haar ligging vlak bij het centrum en voorzieningen en op korte afstand van het OCMW is deze woning ideaal geplaatst voor de creatie van een bijkomende doorgangswoning.

Als we voor de renovatie en omvorming van deze woning tot doorgangswoning subsidies willen ontvangen dan heeft het OCMW een zakelijk recht nodig op deze woning. De gemeente kan met het OCMW een onderhandse akte afsluiten waarin zij een recht van opstal toekennen zodat het OCMW in de woning de nodige werken kan uitvoeren, deze woning kan gebruiken en in aanmerking komt voor subsidiëring van de werken. Het vestigen van een recht van opstal kan op deze manier kosteloos en er is eveneens geen vergoeding verschuldigd van de ene partij aan de andere.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de gemeente Herselt een recht van opstal toekent aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Herselt voor de woning (gekend als zusterhuis) te Vest 2, 2230 Herselt, kadastraal gekend als sectie M, nummer 338/F, met een oppervlakte van 757 m2.

 

Artikel 2:

De voorwaarden zoals beschreven in de onderhandse overeenkomst goed te keuren.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de raad en de algemeen directeur te machtigen om samen de onderhandse akte voor het vestigen van het recht van opstal te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Aankoop en leveren graafmachine -

Goedkeuring lastvoorwaarden, raming  en gunningswijze

 

Situering

De laad/graafcombinatie Fermec (bouwjaar 2000) is aan vervanging toe. De machine staat regelmatig in panne, waardoor de kostenlast oploopt. De werking van openbare werken en de groendienst hebben hier hinder van. Na overleg met de betrokken ploegbazen is er het voorstel om een rupsenkraan van +/- 6 ton aan te kopen. Deze kan ingezet worden op plaatsen waarvoor de laad/graafcombinatie en onze bandenkraan (14,5 ton) te groot zijn. De bediening van deze machine is eenvoudiger dan de bandenkraan waardoor er meerdere personen opgeleid kunnen worden om er mee te werken. Het transport van de rupsenkraan zal gebeuren door in een container te rijden en met de vrachtwagen te verplaatsen.

 

Wettelijke gronden

Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000 euro niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

In het kader van de opdracht “Aankoop en leveren graafmachine” werd een bestek met nr. 2021-223 opgesteld.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 61.983,47 euro (excl. btw) of 75.000,00 euro (incl. 21% btw).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Actie AC000014

Actie omschrijving We voorzien de nodige werkingsmiddelen om alle algemene doelen te realiseren. Aankoop kraantje 5,5 ton (ter vervanging Fermec)

MJP nummer MJP001145

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2021, op budgetcode 24002000/02/0200 (actie/raming AC000014/MJP001145) van de buitengewone dienst

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2021-223 en de raming voor de opdracht “Aankoop en leveren graafmachine”, wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 61.983,47 euro (excl. btw) of 75.000,00 euro (incl. 21% btw).

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2021, op budgetcode 24002000/02/0200 (actie/raming AC000014/MJP001145) van de buitengewone dienst.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt Groen: Veilige fietsroute ter hoogte van Dorp/Aarschotsesteenweg en

kruispunt met Stap momenteel onwettig - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

Fietsers die uit de richting van het centrum of de Dieperstraat komen en richting Stap willen fietsen, worden geconfronteerd met een situatie die hen voor de keuze stelt: relatief veilig kunnen oversteken ter hoogte van het kruispunt met de Dieperstraat en een overtreding begaan of reglementair zijn en op een gevaarlijk punt oversteken. Groen wilt dat deze situatie wordt aangepakt om de veiligheid en duidelijkheid voor alle weggebruikers te verbeteren.

 

Toelichting en advies

Wie de fietsbewegingen aan de fietsoversteekplaats ter hoogte van het kruispunt Dorp - Dieperstraat in de gaten houdt, zal snel opmerken dat quasi alle fietsers die uit de richting van het centrum of de Dieperstraat komen en naar Stap fietsen een overtreding begaan. Het kort stukje tussen de oversteekplaats en Stap is immers geen dubbelrichtingsfietspad meer, dus mag je er als fietser eigenlijk niet verder. Nochtans doet bijna elke fietser het, simpelweg omdat het alternatief stukken gevaarlijker is. Het alternatief is dat je de Aarschotsesteenweg volgt langs de Aldi en oversteekt ter hoogte van Stap, waar auto’s vaak al een beduidend hogere snelheid hebben en niets autobestuurders attent maakt op fietsers en voetgangers die willen oversteken.

Dit is een veel gebruikte schoolroute voor kinderen en ouders die van De Letterboom en zelfs Ter Veste richting de Watertorenweg, Stap en Kerkeveld fietsen. Als gemeente hebben we in het kader van het Vision Zero-beleid de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze en andere schoolroutes zo veilig mogelijk zijn.

 

 

Daarom vragen we het gemeentebestuur om de verkeerscommissie en indien nodig AWV volgende voor te leggen, met als doel de veiligheid en duidelijkheid voor alle weggebruikers te verbeteren:

● Het dubbelrichtingsfietspad te verlengen van Dorp/Aarschotsesteenweg tot en met het kruispunt met Stap.

● In Stap de nodige signalisatie aan te brengen om autobestuurders attent te maken op het dubbelrichtingsfietspad.

○ Verkeersbord M9 of M10 toevoegen aan bestaand Stop-bord.

○ Verduidelijkende markeringen aan te brengen op de rijweg ter hoogte van kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg

● Het verkeersbord C11 te verplaatsen richting Aarschot, tot net voorbij het kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg.

We beseffen dat deze aanpassing niet alle mogelijke conflicten tussen fietsers en autobestuurders oplost. Zo blijft bijvoorbeeld het gevaar dat wagens die van Herselt komen en er Stap inrijden de fietsers die van Herselt komen niet opmerken. De aanpassing zal dit gevaar echter ook niet vergroten, omdat het slechts een bestaande situatie beter kadert.

Situaties als deze maken ook duidelijk dat er nog heel wat werk nodig is om veilige functionele fiets- en wandelroutes in Herselt en haar deeldorpen te realiseren. Wij hopen dat het mobiliteitsplan daar de nodige veranderingen in gang kan zetten.

 

Voorstel tot besluit:

Het gemeentebestuur legt de verkeerscommissie en indien nodig AWV volgende voor, met als doel de veiligheid en duidelijkheid voor alle weggebruikers te verbeteren:

● Het dubbelrichtingsfietspad te verlengen van Dorp/Aarschotsesteenweg tot en met het kruispunt met Stap.

● In Stap de nodige signalisatie aan te brengen om autobestuurders attent te maken op het dubbelrichtingsfietspad.

○ Verkeersbord M9 of M10 toevoegen aan bestaand Stop-bord.

○ Verduidelijkende markeringen aan te brengen op de rijweg ter hoogte van kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg

● Het verkeersbord C11 te verplaatsen richting Aarschot, tot net voorbij het kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het gemeentebestuur legt de verkeerscommissie en indien nodig AWV volgende voor, met als doel de veiligheid en duidelijkheid voor alle weggebruikers te verbeteren:

● Het dubbelrichtingsfietspad te verlengen van Dorp/Aarschotsesteenweg tot en met het kruispunt met Stap.

● In Stap de nodige signalisatie aan te brengen om autobestuurders attent te maken op het dubbelrichtingsfietspad.

○ Verkeersbord M9 of M10 toevoegen aan bestaand Stop-bord.

○ Verduidelijkende markeringen aan te brengen op de rijweg ter hoogte van kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg

● Het verkeersbord C11 te verplaatsen richting Aarschot, tot net voorbij het kruispunt Stap - Aarschotsesteenweg

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Kapel Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Strokapel

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

27 oktober 2020

Tennishal

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021