Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 28 juni 2021 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes, Stefan Korthout - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Warre Schauwaers - raadslid

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 31 mei 2021

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 31 mei 2021.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 31 mei 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Jaarrekening 2020 gemeente en OCMW Herselt

 

Situering

Gelet op de voorliggende documenten m.b.t. de jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt.

 

De jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is de eerste gezamenlijke jaarrekening van gemeente en OCMW Herselt volgens de nieuwe regels van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) ingevoerd bij besluit van de Vlaamse regering (BVR) en de eerste van het  meerjarenplan 2020-2025.

 

De jaarrekening wordt opgemaakt door de algemeen directeur en de financieel directeur en bestaat minimaal uit:

         een beleidsevaluatie;

         een financiële nota;

         bijkomende toelichting;

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de Beleids- en beheerscyclus.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de toelichting ervan en van de rekeningstelsels.

 

Toelichting en advies

De OCMW-raad heeft haar gedeelte van de jaarrekening 2020, als eerste orgaan, reeds vastgesteld.

 

2020 was een ongewoon jaar. Corona hield de wereld in de greep, en dus ook, de gemeente en het OCMW werden met de gevolgen hiervan geconfronteerd.

 

De finale (financiële) resultaten van gemeente en OCMW zijn beter dan de geraamde resultaten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

         de belangrijkste opbrengsten voor gemeente en OCMW (aanvullende personenbelasting, opcentiemen op de onroerende voorheffing, gemeentefonds, Vlaamse en federale subsidies...) waren ongevoelig voor de coronacrisis en bleven op het verwachte peil.

         de Vlaamse en federale overheid kenden heel wat coronasubsidies toe aan gemeente en OCMW. Deze opbrengsten werden in 2020 gerealiseerd, maar zullen deels nog in 2021 gespendeerd worden.

         heel wat uitgaven vielen stevig terug: o.a. activiteiten in de vrijetijdssector konden niet georganiseerd worden, de prijssubsidies aan het AGB vielen fors terug, zelfs de personeelskosten daalden (deels door corona)...

 

Al deze zaken samen leiden er toe dat de gemeente en het OCMW in 2020 een merkelijk groter overschot hebben geboekt dan geraamd, maar de komende jaren zal deze reserve nuttig blijken te zijn, aangezien de (financieel) negatieve effecten van de coronacrisis zich wellicht de komende jaren zullen voordoen (lagere opbrengsten aanvullende personenbelasting, meer steunaanvragen, besteding subsidies die in 2020 verworven werden...)

 

In de beleidsevaluatie wordt de stand van zaken (per 31 december 2020) voorgesteld van de verschillende actieplannen. Een aantal plannen liepen wat vertraging op (soms omwille van corona), maar in 2020 werden er toch een heel aantal zaken gerealiseerd.

 

De financiële vertaling hiervan kan als volgt samengevat worden:

 

Het exploitatieresultaat (4.326.503 euro) valt 1.943.681 euro hoger uit dan na de laatste aanpassing van het meerjarenplan verwacht werd. Dit hoger dan verwachte exploitatieresultaat biedt een extra buffer voor de uitdagingen van de komende jaren.

 

Het beschikbaar budgettair resultaat bedraagt 12.787.448 euro (+ 7.811.182 euro boven de raming), maar hier dient bij opgemerkt te worden dat dit een momentopname is op 31 december. Er werden immers voor netto 5.468.799 euro niet aangewende investeringsbudgetten overgedragen naar 2021. Dit bedrag komt als het ware op 1 januari 2021 in min van het budgettair resultaat.

 

Het balanstotaal van gemeente en OCMW bedraagt per 31 december 66.228.009 euro (+1.479.759 euro t.o.v. balanstotaal 2019).

 

De staat van opbrengsten en kosten toont een overschot van 2.975.313 euro in 2020 (ter vergelijking: in 2019 bedroeg het gezamenlijk overschot van gemeente en OCMW  244.419 euro).

 

Verdere toelichting bij de jaarrekening ter zitting.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad stelt de jaarrekening vast.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Motivatie onthouding Luc Peetermans: Fractie CD&V+2230 is akkoord met de technische kant van de jaarrekening, maar inhoudelijk wil de fractie een aantal zaken nuanceren. Er zitten veel goede zaken in de jaarrekening, die de fractie absoluut toejuicht. Maar toch zijn een aantal zaken bijzonder negatief voor de fractie. Voorbeelden hiervan zijn de schoolomgeving van Bergom, en het afgelegde traject voor de realisatie het jeugdhuis / het zusterhuis. Dit gebouw had al twee jaar gerealiseerd kunnen zijn.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de vaststelling door de OCMW-raad van het OCMW gedeelte van de jaarrekening 2020.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de globale jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt vast.

 

Artikel 3:

De jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Herselt ter goedkeuring voor te leggen aan het administratief toezicht.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Jaarrekening 2020 AGB Herselt

 

Situering

Gelet op de voorliggende documenten m.b.t. de jaarrekening 2020 van AGB Herselt.

 

De jaarrekening 2020 van AGB Herselt wordt voor advies voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is de eerste jaarrekening van AGB Herselt volgens de nieuwe regels van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) ingevoerd bij besluit van de Vlaamse regering (BVR) en de eerste van het  meerjarenplan 2020-2025.

 

De jaarrekening wordt opgemaakt door de secretaris van het AGB en de financieel directeur en bestaat minimaal uit:

         een beleidsevaluatie;

         een financiële nota;

         bijkomende toelichting;

         de statutaire jaarrekening (o.a. balans en resultatenrekening);

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de Beleids- en beheerscyclus.

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de toelichting ervan en van de rekeningstelsels.

Vennootschapswetgeving.

 

Toelichting en advies

Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het coronajaar. De coronacrisis had een enorme impact op de werking van het AGB.

 

De hoofdactiviteit van het AGB is de exploitatie van vrijetijdscentrum de Mixx. Vanaf midden maart 2020 mochten er, omwille van de verschillende maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis, nog amper activiteiten doorgaan in de indooraccommodatie van de Mixx. Indoorrecreatie, zeker voor volwassenen, was volledig verboden en de inkomsten van het AGB die hoofdzakelijk bestaan uit gebruiksvergoedingen vanwege de eindgebruiker en prijssubsidies vanwege de gemeente werden dan ook midscheeps getroffen.

 

De exploitatieopbrengsten die voor 2020 initieel geraamd waren op 1.710.565 euro vielen terug tot 1.146.048 euro (- 33,0%). Dit verlies bracht de liquiditeitspositie van het AGB in het gedrang en de gemeente keerde daarom uitzonderlijk een werkingstoelage van 250.000 euro uit aan het AGB. Hierdoor kon de terugval in opbrengsten beperkt worden tot -18,4%.

 

Ook op de exploitatiekosten had de coronacrisis een impact maar in veel minder mate. Van de voorziene uitgave van 1.656.611 euro werd er effectief 1.416.959 euro uitgegeven (- 14,4% t.o.v. de raming).

 

Puur budgettair (BBC) blijft er voor 2020 echter een exploitatieverlies - 20.911 euro. (ter vergelijking: in 2019 was er nog een exploitatiewinst van + 135.522 euro)

 

 

Globaal beëindigd het AGB 2020 met de volgende kerncijfers (BBC):

         een positief beschikbaar budgettair resultaat op kasbasis (incl. vorige jaren) van + 756.375 euro

         een negatieve autofinancieringsmarge van - 28.864 euro

 

 

De statutaire (bij de Nationale Bank neer te leggen) jaarrekening van AGB Herselt sluit met volgende cijfers:

         een balanstotaal van 4.636.411 euro (+ 2.391.925 euro t.o.v. 2019)

         de resultatenrekening toont een verlies van het boekjaar van - 107.382 euro (in 2019 was dit               nog een winst van 41.584 euro). Dit verlies is duidelijk groter dan het exploitatieverlies (BBC).              De reden hiervoor is dat in de resultatenrekening ook rekening moet gehouden worden met afschrijvingskosten, voorzieningen... e.d. Eind 2020 is het over te dragen resultaat (incl. vorige jaren) nog nipt positief (+ 1.708,54 euro).

 

 

AGB Herselt heeft nog heel wat van zijn doelstellingen, actieplannen en acties voor 2020 kunnen realiseren, maar de coronacrisis heeft sommige actieplannen en acties danig verstoord en/of vertraagd (bijv. de bouw van de tennishal werd met enkele maanden vertraagd door de coronamaatregelen t.a.v. het personeel in de bouwsector en leveringsproblemen met sommige materialen)

 

 

AGB Herselt is (on)rechtstreeks zwaar getroffen door de gevolgen van de wereldwijde corona-crisis. De concrete invloed die deze crisis op onze vennootschap zal hebben, zal slechts in een later stadium volledig gekend zijn. De bestuursorganen zullen verder alle maatregelen nemen die binnen haar mogelijkheden liggen om de continuïteit van de vennootschap te ondersteunen.

 

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad volgt het voorstel van de administratie en college van burgemeester en schepenen om de jaarrekening gunstig te adviseren.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Motivatie stem tegen Luc Peetermans: Fractie CD&V+2230 erkend dat COVID overmacht is, maar betreurt dat er 2 jaar geleden al een opening van een tennishal en een jeugdhuis kon plaatsvinden. Dat is tot vandaag nog niet het geval. De fractie betreurt dat het dossier dat klaar lag om een bouwaanvraag in te dienen en de aanbestedingsprocedure op te starten door de nieuwe meerderheid is weggegooid, ondanks de gunstige adviezen.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De jaarrekening 2020 van AGB Herselt gunstig te adviseren.

 

Artikel 2:

Dit advies over de jaarrekening 2020 van AGB Herselt over te maken aan de dienst toezicht autonome gemeentebedrijven conform de vigerende regelgeving ter zake.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Rekening 2020 - kerkfabrieken - advies

 

Situering

Op 28 mei 2021 werden de rekeningen 2020 van volgende kerkfabrieken ingediend:

- kerkfabriek Sint-Servaas Herselt

- kerkfabriek Sint-Hubertus Ramsel

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom

- kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen.

 

Toelichting en advies

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad binnen een termijn van 50 dagen.

 

Saldogegevens rekening 2020:

 

  

Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg sluit haar investeringsrekening af met een tekort van - 12.575,79 euro. De kerkfabriek dient maatregelen te nemen om dit tekort aan te zuiveren.

 

Er zijn verder geen opmerkingen te maken bij de ingediende rekeningen, het voorstel is dat ook om deze gunstig te adviseren.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Blauberg te verzoeken maatregelen te nemen om het tekort van de investeringsrekening (- 12.575,79 euro) aan te zuiveren.

 

Artikel 2:

Gunstig advies te verlenen m.b.t. de voorgelegde rekeningen 2020 van de kerkfabrieken, rekening houdend met de opmerking in artikel 1.

 

Artikel 3:

Dit advies over te maken aan het administratief toezicht en de betrokken kerkfabrieken.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Software rapportering beleidsuitvoering, projectopvolging en organisatiebeheersing

 

Situering

Er is nood aan een meer gecoördineerde, geïntegreerde, efficiënte en structurele rapportering over de uitvoering van het meerjarenplan, de opvolging van projecten en organisatiebeheersing.

 

Wettelijke gronden

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42 1°d) die stelt datde werken, leveringen of diensten alleen door een bepaalde ondernemer kunnen worden verricht, om een van de volgende redenen : ii) mededinging ontbreekt om technische redenen.

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

         Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

De beleids- en beheerscyclus heeft onder andere tot doel om de gemeenteraad meer op de hoofdlijnen te laten aansturen. Het meerjarenplan wordt opgebouwd als een structuur van doelstellingen, die worden geconcretiseerd in actieplannen en acties, die een financiële vertaling krijgen. Bij de opmaak, en de uitvoering van het meerjarenplan zijn heel wat stakeholders betrokken die elk op hun eigen niveau informatie rondom status en voortgang nodig hebben.

Tot op heden gebeurt opvolging en rapportering hoofdzakelijk manueel, en zijn tal van excel-bestandjes en word-documenten in elk lokaal bestuur in omloop om hieraan tegemoet te komen (Denken we bijvoorbeeld aan de kwartaalrapporering binnen het OCMW, of de opvolging niet-reguliere werking in excel.).

 

Een geïntegreerde softwaretoepassing die het financiële luik met het rapporteringsluik verenigt, is niet te vinden bij de standaard softwareleveranciers.

Zowel vanuit Agentschap Binnenlands Bestuur als Audit Vlaanderen wordt de focus op inhoudelijke rapportering aangegeven, en gevraagd om voldoende frequent te rapporteren.

Er werd contact opgenomen met de klassieke softwarehuizen, maar deze bevestigen op korte termijn geen grote ontwikkelingen te zullen doen om een afdoende rapporteringstool te ontwikkelen in hun pakketten. In het boekhoudpakket zit een aanzet voor de opvolging van indicatoren, maar dit is nog verre van een tool voor beleidsrapportering te noemen.

 

Daarnaast is het ook verplicht om jaarlijks te rapporteren rond organisatiebeheersing en de genomen acties, waarbij het de bedoeling is dit te integreren in de jaarlijkse rapportering over de uitvoering van het meerjarenplan.

 

Pepperflow biedt momenteel de enige softwareoplossing op de markt voor inhoudelijke beleidsrapportering, rechtstreeks gekoppeld aan de financiële input vanuit het boekhoudpakket:

 

 OFFICIËLE RAPPORTERINGEN: Facilitering van het complete proces van totstandkoming van alle strategische documenten van een gemeente zoals meerjarenplan (strategische nota), opvolgingsrapportering, jaarrekening (beleidsevaluatie). Zowel op niveau van beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties als op niveau van investeringen en projecten is rapportering mogelijk.

 

 MANAGEMENTRAPPORTERING: tal van interne rapporten kunnen gegenereerd worden op maat van de gebruiker (managementteam, diensthoofden, individuele schepen... )

 

 THEMATISCHE RAPPORTERING: transversale rapportering is mogelijk op basis van bv.

duurzaamheid, kindvriendelijkheid,... maar ook op basis van bestuursakkoord of individuele acties per schepen

 

Indicatoren en KPl's worden standaard ter beschikking gesteld in het pakket (stoplichten zoals kwaliteit, tijd en geld, uitbreidbaar op maat van het bestuur.)

 

Tal van koppelingen zijn reeds gemaakt in het pakket:

 rechtstreekse link met het boekhoudpakket (minstens dagelijkse update, tot op detailniveau van zelfs factuur beschikbaar) CipalSchaubroeck, de softwareleverancier van het boekhoudpakket, beveelt actief het gebruik / de koppeling met Pepperflow aan voor de rapportering.

 Leidraad Organisatiebeheersing van Audit Vlaanderen werd volledig ingelezen in het pakket

 

Klanten van Pepperflow in België zijn oa Hoogstraten en Lier, ook Lille, Meise, Halle, Nazareth en Ingelmunster zijn ingestapt.

 

Vanuit de grootsteden wordt het platform 'ORBA ' (Opvolging Realisatie BestuursAkkoord) gelanceerd, maar dit is veel minder op maat van kleinschaligere gemeenten en oogt minder gebruiksvriendelijk. ORBA is meer op projectopvolging en indicatoren gericht dan op inhoudelijke beleidsrapportering. Vanuit ORBA kan niet automatisch gerapporteerd en gepubliceerd worden. ORBA biedt voorlopig geen rechtstreekse mogelijkheden om dwarsdoorsnedes te maken, bv. om alles mbt kindvriendelijke gemeente of klimaat uit de rapportering te halen, of actielijnen per schepen. ORBA biedt momenteel geen link naar de financiële data uit het boekhoudpakket, belangrijkste nadeel van de software.

 

Het managementteam verleent een positief advies voor instap in Pepperflow:

         Om vooruit te willen gaan en te zorgen voor een goede opvolging van de doelstellingen, acties en projecten is een tool nodig.

         Huidige werking niet efficiënt:

          Op heden beschikt het bestuur niet over een tool voor projectplanning. Dit gebeurt manueel in excel.

          Het boekhoudpakket zelf heeft geen goede functionaliteiten inzake goede opvolging van de acties, mijlpalen en indicatoren.

          Monitoring, als belangrijk onderdeel van het beheerscontrolesysteem, is beperkt aanwezig.

 

Meerwaarde Pepperflow (onder andere):

◦ Kwaliteitsvollere beheers- en beleidsrapporten

◦ Overzichtelijke beheers- en beleidsrapporten

◦ Duidelijke flow van het meerjarenplan met een geïndividualiseerd dashboard per gebruiker. Op die manier kunnen openstaande 'to do's' goed opgevolgd worden.

◦ Monitoring: dataverzameling op één plaats, duidelijk aan de hand van grafieken. Gericht op te volgen wat er voor zal zorgen dat doelstellingen gerealiseerd worden en de dienstverlening goed verloopt.

◦ Goed opvolgingssysteem van indicatoren gelinkt aan acties. Er kan snel gezien worden waar er problemen zijn. Risico’s worden zo beter beheerst.

◦ Dashboards voor opvolging voor de projectmedewerkers en actieverantwoordelijken: ze weten wat hun taken zijn en tegen wanneer ze die moeten uitvoeren.

◦ Leden college hebben eigen dashboard: overzicht van alle eigen doelstellingen op 1 pagina. In realtime alle info. Rapporten kunnen ook in PDF.

 

Het document in de bijlage omschrijft in meer detail de verschillende functionaliteiten.

 

Nadeel is de aanzienlijke kostprijs die met deze software gepaard gaat.

 

Concreet adviseert het managementteam om in te tekenen op de volgende modules :

         Basis 4.729,90 euro

         BBC 1.996,72 euro

         Projectenmodule 1.789,78 euro

         Organisatiebeheersing 1.500,00 euro

         Statistieken & management informatie 1.789,78 euro

         Pepperflow financiële module Cipal Schaubroeck 4.500,00 euro

 

De opstartkost bedraagt 18.435 euro (excl. btw), inbegrepen het ganse implementatietraject. 

 

Er zijn momenteel maar 2 software pakketten op de markt die een volledig budgetopvolging systeem aanbieden volgens de BBC 2020 regels, waar ook een projectopvolging module is aan gekoppeld nl. Pepperflow en ORBA (Digipolis). Het ORBA systeem voldoet niet aan de vereisten: geen koppeling in 2 richtingen met het BBC pakket van de boekhouding die zorgt voor een correcte rapportering naar Agentschap binnenlands Vlaanderen, en ook geen financiële cijfers beschikbaar.

De onderhandelingprocedure wordt gevoerd, maar alleen met Pepperflow.

 

Na onderhandelen werd een korting bedongen. Hierdoor komt de jaarkost in jaar 1 op 9.222,48 euro (excl. btw), in jaar 2 op 10.403,10 euro (excl. btw) en vanaf jaar 3 op 11.583,72 euro (excl. btw). (14.016,30 euro incl btw).

In de jaarlijkse licentiekost is ook helpdesk, updates en onderhoud begrepen (niet enkel gebruik software).

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van het managementteam en het college om in te stappen in deze softwaretool.

 

Financiële weerslag

Kosten 9.222,48 euro (excl. btw) jaar 1 of 11.159,20 euro (incl. btw)

 18.435 euro (excl. btw) installatiekost of 22.306,35 euro (incl. btw).

 Jaarlijkse licentie jaar 2: 10.403,10 euro (excl. btw) 

 Jaarlijkse licentie vanaf jaar 3: 11.583,72 euro (excl. btw)

 

Éénmalige installatiekosten      

Actie AC000007        

Actie omschrijving uitbouwen van een nieuw dienstverleningsconcept en de uitrol hiervan

Meerjarenplannummer MJP000010     

 

Jaarlijkse onderhoudskosten    

Actie AC000009    

Actie omschrijving we optimaliseren de IT infrastructuur en investeren in een performant netwerk (hardware en software)

Meerjarenplannummer MJP000015

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 27 mei 2021 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2021.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Een overeenkomst aan te gaan met Pepperflow B.V., Postbus 3075, 2220 CB Katwijk Nederland, betreft het gebruik van rapporteringsmodule gekoppeld aan Cipal Schaubroeck BBC Software. Dit voor de komende 6 jaar voor een totaal bedrag van 14.016,30 euro (inclusief btw) per jaar en een eenmalige kost van 22.306,35 euro (inclusief btw).

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Verlenging samenwerkingsovereenkomst met Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent Covid-19.

 

Situering

De Vlaamse regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van Covid-19 in te dijken. De zorgraden met hun netwerk kregen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Eind oktober 2020 sloten de lokale besturen van de eerstelijnszone (ELZ) Zuiderkempen een samenwerkingsovereenkomst af met de zorgraad van de ELZ. Daardoor kon deze laatste beschikken over een subsidie waarmee o.a. een halftijdse coördinator gedurende zes maanden zou worden ingeschakeld om de lokale huisbezoekers/bellers te ondersteunen. Sinds half oktober 2020 is An Laenen, medewerker van lokaal bestuur Meerhout, halftijds aan de slag als coördinator van de lokale contacttracers.

 

In het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 werden de lokale besturen dan zelf opgeroepen om initiatief te nemen en daarmee complementair aan hetgeen de zorgraad doet, in te zetten op (optie 1) sensibilisering, preventie, bronopsporing of (optie 2 = volledig optie 1 + bijkomend) contactonderzoek. De lokale besturen binnen de ELZ Zuiderkempen kozen voor optie 1. Dit was in grote lijnen een keuze om de toenmalige werking verder te zetten en daarvoor als lokaal bestuur een financiering te ontvangen van 0,125 euro per inwoner.

 

De samenwerkingsovereenkomst met de ELZ Zuiderkempen voorzag het inzetten van een halftijdse coördinator gedurende zes maanden, van half oktober 2020 tot half april 2021, met een eventuele verlenging van de opdracht, afhankelijk van de situatie. De financiering voor de lokale besturen voor optie 1 zou eindigen op 31 maart 2021, maar werd al een eerste keer verlengd van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

In een wijzigingsbesluit van de Vlaamse regering wordt deze periode van verlenging veranderd van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021. Om dit administratief in orde te brengen moet het lokaal bestuur een nieuw addendum ondertekenen.

 

Wettelijke gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen).

         Decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018.

         Eerstelijnsdecreet van 24 april 2019.

         Besluit van de Vlaamse regering over erkenning en subsidie van zorgraden van 27 mei 2019

         Besluit van de Vlaamse regering om een rol toe te bedelen aan de zorgraden in de aanpak van de Covid-19-pandemie van 26 juni 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 10 september 2020.

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen tot het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met de ELZ Zuiderkempen omtrent Covid-19 van 26 oktober 2020.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 13 november 2020.

         Besluit van de gemeenteraad tot het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent Covid-19 van 25 januari 2021.

         Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken van 19 maart 2021.

         Besluit van de gemeenteraad tot het verlengen van de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid omtrent Covid-19 van 26 april 2021.

         Besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 om de periode van toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om aan contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te doen, te verlengen tot 31 augustus 2021.

 

Toelichting en advies

De lokale besturen in onze eerstelijnszone verlengden hun keuze voor optie 1 reeds tot eind juni 2021.Omdat de Vlaamse regering deze periode van verlenging nu verandert van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021, was het aangewezen het nieuwe addendum te ondertekenen opdat we ook deze extra maanden de subsidie zouden ontvangen.

Het ondertekende addendum diende ingestuurd te worden voor 31 mei waardoor dit niet meer tijdig op de gemeenteraad kon geagendeerd worden. Door deze hoogdringendheid nam het college van burgemeester en schepenen bij hoogdringendheid in zitting van 25 mei 2021 het besluit tot goedkeuring van de ondertekening van de voorliggende bijlage bij de samenwerkingsovereenkomst.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij bovenstaand advies.

 

Financiële weerslag

Voor de periode van 1 april tot en met 31 augustus 2021 zal door Vlaanderen een bedrag van 0.125 euro per inwoner worden betaald aan het lokaal bestuur.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021.

 

Artikel 2:

Het besluit genomen door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 mei en 14 juni 2021 om het voorliggende addendum bij de reeds eerder afgesloten samenwerkingsovereenkomst goed te keuren, te bekrachtigen en hiermee ook het engagement genomen in de beslissing van 25 januari 2021 te bevestigen en te verlengen van 1 april tot en met 31 augustus 2021.

 

 

De voorzitter schorst de gemeenteraad om 21.18 uur.

 

De voorzitter hervat de gemeenteraad om 21.30 uur.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Verdeling coronasubsidies

 

Situering

De gemeenteraad besliste in zitting van 7 september 2020 om de jeugd-, culturele en sportverenigingen een extra nominatieve subsidie toe te kennen uit de middelen die door Vlaanderen in het kader van het Noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media werden toegekend aan de gemeente.

 

Dit agendapunt betreft een voorstel voor de verdeling van het resterende bedrag van de middelen uit dit noodfonds.

 

Wettelijke gronden

- Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en m.b.t. de armoedebestrijding n.a.v. de Covid-19 pandemie.

- Beslissing van de gemeenteraad van 7 september 2020.

- Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021.

 

Toelichting en advies

 

Context

 

Herselt ontving 156.303,28 euro vanuit het noodfonds. Er werd tijdens de gemeenteraad van 7 september 2020 beslist om in twee stappen te werken voor de verdeling van deze middelen:

 

1. een snelle ondersteuning van de verenigingen via een extra nominatieve subsidie. In dat kader werd al een bedrag van 47.309,84 euro uitgekeerd aan de verenigingen;

2. de overige middelen (108.993,44 euro) in te zetten voor doelgerichte ondersteuning, gebaseerd op de specifieke noden van de verenigingen. Hierbij gaat extra aandacht naar zaken die het verenigingsleven in zijn globaliteit ten goede komen (verenigingoverschrijdend).

 

Om de noden van het verenigingsleven te achterhalen, werden volgende stappen genomen:

 

- enquête verstuurd naar alle verenigingen (zomer 2020);

- advies ouderenadviesraad (22 oktober 2020);

- informatiesessie voor verenigingen (24 oktober 2020);

- advies jeugdraad (24 oktober 2020);

- advies sportraad (24 oktober 2020);

- advies adviesorgaan voor cultuur (12 november 2020);

- advies beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur (4 februari 2021).

 

Ingewonnen input en adviezen

 

Enquête verenigingen

 

De bevraging liep van 24 augustus tot 8 september 2020 en werd ingevuld door 62 verengingen.

 

 

 

 

Uitgaven

 

 

 

De belangrijkste oorzaken van bijkomende uitgaven zijn investeringen in ontsmettings- en beschermingsmaterialen, het coronaproof maken van infrastructuur en activiteiten (bv. creëren van kleinere bubbels), extra onderhoud terreinen en gemaakte kosten die niet gerecupereerd konden worden. Daarnaast vermelden ook enkele verenigingen dat ze een deel van het lidgeld 2020 hebben terugbetaald of in 2021 minder lidgeld zullen vragen. 

Als er minder uitgaven waren, dan kwam dit door het wegvallen van activiteiten en werkingskosten.

 

- Bedragen schommelen tussen 40 euro en 4.003 euro meer uitgaven (81,3% kan deze wijzigingen aantonen/bewijzen).

 

- Bedragen schommelen tussen 60 euro en 30.697 euro minder uitgaven (94,1% kan deze wijzigingen aantonen/bewijzen).

 

Inkomsten

 

 

 

Er waren voornamelijk minder inkomsten door het wegvallen van activiteiten, eetdagen, sponsorgelden,... Sommige verenigingen betaalden ook een deel van het lidgeld terug of voorzien een compensatie in het lidgeld voor 2021.

 

Bedragen schommelen tussen 100 euro en 37.453 euro minder inkomsten (78,8% kan deze wijzigingen aantonen/bewijzen).

 

Te verwachten kosten

 

De opgegeven kosten hebben allemaal betrekking op aankoop ontsmettings- en

beschermingsmaterialen en extra medewerkers (bv. extra poets).

 

Steun die verschillende verenigingen overschrijdt

 

De verenigingen gaven volgende suggesties mee in de enquête:

 

- nieuw podiumgordijn parochiezaal Ramsel

- subsidies voor security

- extra materialen uitleendienst:

• opplooibare podiumonderdelen

• uitleenbare pastaborden

• WC-wagen en wasstraten

• wisselbekers

• aansluitkast elektriciteit

• geluidsinstallatie voor gebruik in open lucht

• kleinere tafels (voor bv. 4 personen)

• tapwagen(s)

• tenten

• koelwagen(s)

• grote parasols met voet

• barkrukken

• extra stoelen en tafels van degelijke kwaliteit

• draaitafel

- ontmoetingszaal kapel Varenwinkel

- handgels en handsprays

- bovenzaal Bergom: theaterdoeken en belichting voor theaterproducties

- huursubsidie

- parochiezalen: degelijke belichting en gordijn voor podium, degelijke geluidsinstallatie, een vast scherm en beamer, extra tentoonstellingspanelen, degelijke micro, soepwarmhoudketel, nieuwe warmhoudbakken en bordenverwarmer, airco en verluchting, akoestiek.

 

Advies jeugdraad

Uit het verslag van de jeugdraad van 24 oktober 2020:

 

Een eerste betaling is gebeurd. Voor de jeugdverenigingen is dit 2.589,52 euro per vereniging.

Het bestuur wil met de rest van het budget vooral inzetten op steun die de verschillende verenigingen overstijgt (cf. bevraging). De verenigingsoverschrijdende zaken die het meest naar boven kwamen in de enquête worden besproken:

- Lidgelden: sommige jeugdverenigingen hebben tussenkomsten gegeven, andere niet. Vb. chiro Ramsel geen vragen gekregen van ouders om dit terug te betalen. Chiromeisjes Herselt hebben de eerste helft van het werkingsjaar geen nieuw lidgeld gevraagd aan ouders die het voorbije werkingsjaar betaald hadden (25 euro per kind).

- Materialen voor bescherming en desinfectie: de aanwezige jeugdbewegingen hebben niet de grote kosten gehad. Ze hebben een deel gratis gekregen (o.a. via jeugddienst). Verder hebben ze zelf spoelbakken geknutseld of geluk gehad met een grote kampplaats en voldoende sanitair.

- Materiaal uitleendienst:

• goede installatie voor het afwassen van wisselbekers in de parochiezalen;

• of extra mobiele spoelbakken voor het afwassen van wisselbekers. Dit is echt noodzakelijk. Nu gebeurt dit in plastic afwaskommen en worden de bekers niet grondig schoongemaakt.

• biertafels en banken om mee te nemen op kamp.

 

Advies sportraad

Uit het verslag van de sportraad van 24 oktober 2020:

 

De sportraad kreeg een toelichting over de bedragen die voorhanden zijn en de resultaten van de enquête die naar de clubs werd gestuurd. Nadat iedereen zijn ideeën heeft kunnen geven, werd volgende consensus bereikt als advies:

 

- groepsaankoop nodige hygiënische middelen ikv corona (sectoroverschrijdend!). Deze middelen verdelen afhankelijk van de noden van de verschillende verenigingen + het aantal leden van de vereniging.

 

- De rest van de middelen verdelen over de verschillende sectoren (sport/jeugd/cultuur) op basis van het aantal actieve/verzekerde leden van de verschillende verenigingen per sector.

 

- Het deel dat dan voor de sportsector is niet overhaast verdelen.

Tijd nemen om de verschillende sportclubs grondig te bevragen naar de noden, ideeën, verliezen... en op basis daarvan een voorstel tot verdeling onder de sportclubs formuleren.

 

- Zeker een deel van de subsidie sport bijhouden tot de volledige impact van corona voor de verenigingen duidelijk is.

 

Ouderenadviesraad

Uit het verslag van de ouderenadviesraad van 22 oktober 2020:

 

De ouderenadviesraad geeft aan dat het belangrijk is om een gedeelte van de lidgelden van de verenigingen voor 2021 te betalen.

 

Cultuuradviesraad

Uit het verslag van de cultuuradviesraad van 12 november 2020:

 

De cultuuradviesraad stelt voor om 30.000 euro te reserveren voor een gemeenschappelijk doel bv. investering in de uitleendienst of in infrastructuur.

Het overige bedrag mag, pro rata, verdeeld worden over de sectoren. Elke sector (jeugd-sport-cultuur) beslist apart waarvoor het geld zal gebruikt worden.

 

Beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur

Uit het verslag van het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur van 4 februari 2021:

 

Het beheersorgaan stelt voor om het resterende bedrag als volgt te verdelen:

- 1/3de van het bedrag te verdelen onder de cultuur-, jeugd- en sportverenigingen. Er wordt voorgesteld om bv. het aantal leden van elke vereniging als verdeelsleutel te nemen.

- 1/3de van het bedrag te investeren in projecten die alle verenigingen ten goede komen, zoals de uitleendienst en de parochiezalen. Enkele voorbeelden:

• LED-verlichting, akoestiek, ...

• de uitleendienst uit te breiden met bv. wisselbekers, een wc-wagen, betere projectieschermen, verlichting, tafels en stoelen

- 1/3de van het bedrag voorlopig bij te houden en te bekijken hoe de situatie verder evolueert.

 

Bedenkingen / vragen vanuit het beheersorgaan:

- Als de uitleendienst uitgebreid wordt met Vlaamse middelen, worden die middelen dan gratis ter beschikking gesteld?

- De enquêtes werden ingevuld door zeer weinig personen (vaak 1 persoon / vereniging), er wordt voorgesteld om de bestuursleden de tijd te geven om hun achterban te informeren en hen inspraak te geven.

 

 

college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021

 

Het college van burgemeester en schepenen behandelde in zitting van 6 april 2021 de input vanuit het verenigingsleven en de adviesraden. Op basis van de ingewonnen adviezen, stelt het college van burgemeester en schepenen volgende verdeling voor:

 

 

1/3 van het resterende bedrag (ca. 36.331 euro) te reserveren voor tussenkomst in de huur van bv. WC-wagen, tapwagen, wasstraat voor wisselbekers,..

 

 

Verschillende verenigingen stelden in hun antwoord op de enquête voor om de uitleendienst uit te breiden met een WC-wagen, tapwagen, handreinigingsunits, wisselbekers en mobiele wasstraten voor wisselbekers, etc.

Het is echter niet mogelijk om al deze materialen toe te voegen aan de gemeentelijke uitleendienst, rekening houdend met hun hoge aankoopprijs en de beschikbare opslagplaats. Bovendien zijn voor bepaalde materialen, zoals WC-wagens en wasstraten voor wisselbekers, de kenmerken van het beoogde evenement bepalend voor het soort installatie dat je nodig hebt (type evenement, locatie, verwachtte aantal bezoeker etc).

 

Om bovenstaande redenen wordt voorgesteld om de verenigingen te ondersteunen via een  subsidiereglement. Op deze manier kiest de vereniging zelf bij welke firma de materialen worden gehuurd en kan, op basis van advies van de verhuurfirma, het meest geschikte materiaal ontleend worden. Achteraf kan de vereniging een deel van de huurkosten recupereren bij de gemeente op basis van de factuur.

 

 

2/3 van het resterende bedrag (ca.72.662 euro) te verdelen over de jeugdraad, sportraad, het adviesorgaan voor cultuur en het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur.

 

 

Elk van deze adviesraden krijgt 1/4 van het bedrag, zijnde 18.165 euro.

 

Het bedrag voor het beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur heeft betrekking op investeringen die alle verenigingen ten goede komen, zoals bijvoorbeeld aanpassingen aan gemeentelijke infrastructuur (bijvoorbeeld aanpassingen aan de parochiezalen) of aankoop materialen voor de uitleendienst.

 

Het College besliste verder om dit voorstel voor te leggen aan de adviesraden.

 

Advies van de adviesraden op het voorstel van het college

 

Voor alle adviezen werd dezelfde achtergrondnota gebruikt. Deze werd ter informatie toegevoegd in bijlage.

 

Cultuuradviesraad

Het voorstel werd besproken op 20 mei 2021.

 

De cultuuradviesraad had geen opmerkingen bij het voorstel van het college.

Hoe de verdeling onder de socio-culturele vergaderingen dient te gebeuren, wordt behandeld in de volgende vergadering.

 

Jeugdraad

Het voorstel werd besproken op 23 april 2021.

 

Advies van de jeugdraad over het voorstel van de verdeling van de coronasubsidies:

 

Huursubsidie

 

Voorstel materiaal:

- wastafels;

- wisselbekers;

- sneltesten.

 

Voorstel subsidiebedrag: 40 % per factuur met max. van 250 euro per jaar per vereniging.

 

Verdeling over verenigingen

De aanwezige leden beslissen unaniem om het budget voor jeugd  te verdelen volgens het aantal jeugdverenigingen.

 

Uitleendienst

Voor de jeugdraad zou het nuttig zijn om volgende zaken aan te kopen voor de uitleendienst:

 

- Biertafels/ banken

- Wisselbekers

- Wasmachine voor wisselbekers

- Tenten (kamp): groot probleem om deze te huren. Er zijn altijd tekorten. Voor de jeugdverenigingen is dit vaak een grote zoektocht. De huurprijs van tenten is op de privémarkt driemaal zo duur.

Aankoopprijs van een tent is ongeveer:

o Patrouilletent 6x4m = 1.500 euro

o Seniortent 6x8m = 2.000 euro

 

Sportraad (algemene vergadering)

Het voorstel werd behandeld in de algemene vergadering van 17 mei.

 

Betreft de adviesvraag 'Welk advies geeft uw vereniging betreffende huursubsidies?' is het advies van de sportraad:

- Het is de bedoeling dat het totaalbedrag wordt gedeeld door het aantal verenigingen

(ongeveer 36.500 euro voor ongeveer 130 verenigingen =  ongeveer 280 euro per vereniging)

- De aanvraag kan gebeuren tot eind 2022.

- De subsidie kan gebruikt worden om de rekening te betalen van één of meerdere mogelijkheden (uitleendienst gemeente, iets privé huren of huur gemeentelijke accomodatie).

 

Betreft de adviesvraag 'Hoe verdelen we het resterende bedrag (ongeveer 18.250 euro) dat specifiek voor sport is voorbehouden?' is het advies van de sportraad:

- Elke vereniging ontvangt een tweede keer de basissubsidies voor 2021

(zoals ook reeds in 2020 is gebeurd).

- De berekening gebeurd op basis van de binnen gebrachte formulieren voor 2021

(in te dienen op uiterlijk 31 mei 2021).

- Het resterende bedrag (5.000 à 7.000 euro) wordt gelijkmatig verdeeld onder alle erkende Herseltse sportverenigingen (erkenningsformulieren binnengebracht voor 31 mei 2021).

Dus ongeveer (5.000 à 7.000 euro voor ongeveer 60 sportverenigingen is) 83 à 116 euro extra per vereniging.

 

Beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur

Het voorstel werd behandeld in de vergadering van 21 april 2021.

 

Advies beheersorgaan:

Het beheersorgaan gaat akkoord met het voorstel tot verdeling.

 

Huursubsidie:

- tussenkomst tot max. 50% van de factuur;

- met een maximum van 250 euro / vereniging / jaar;

- geen limitatieve lijst van materialen vastleggen waarop deze subsidie van toepassing is;

uitbetaling na controle / advies beheersorgaan vrijetijdsinfrastructuur.

 

Opmerkingen bij het advies:

- Het voorstel komt voort uit de bevraging van de verenigingen. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk verenigingen ervan gebruik kunnen maken. Er zijn momenteel 133 verenigingen. Er moet voor gezorgd worden dat elke vereniging de kans krijgt om te genieten van deze ondersteuning en het potje niet op gaat aan enkele grotere evenementen. Vandaar voorstel maximumbedrag: 36 331 : 133 = 273 euro => afronden op 250 euro.

- Opletten met ‘dubbele vergoeding’ van dezelfde facturen: het subsidiereglement jeugd voorziet bv. ook al een tussenkomst voor security. Het is niet de bedoeling dat de verenigingen er winst op gaan maken.

- Het beheersorgaan adviseert wel dat deze huursubsidie bijkomend is aan de subsidie die cultuurverenigingen kunnen krijgen voor de organisatie van evenementen.

- Dit moet aanzien worden als een eenmalige subsidie, die kadert in het noodfonds voor corona. Het is niet zeker of deze huursubsidie zal blijven bestaan. Hiervoor is geen budget voorzien in het meerjarenplan. Het is een eenmalige impulssubsidie, om de werking van de verenigingen na de coronaperiode een duwtje in de rug te geven.

- De opmerking werd gemaakt of het niet beter is om dit budget van 36 331 euro te verdelen onder de verenigingen en hen zelf te laten beslissen waarvoor ze het gebruiken. Maar gezien dit voorkomt uit de bevraging en verenigingen dit ook kunnen aanwenden voor evenementen voor hun eigen leden, staat het beheersorgaan positief tegenover deze huursubsidie.

 

Verdeling onder verenigingen

Dit is een vraag voor de sportraad, jeugdraad en adviesorgaan voor cultuur.

 

Verenigingsoverschrijdende steun

Wordt behandeld in de volgende vergadering.

 

Ouderenadviesraad

Het voorstel werd besproken in de vergadering van 27 april 2021.

 

De ouderenadviesraad heeft geen opmerkingen bij het voorstel tot verdeling en geeft aan dat het goed zou zijn om te investeren in een betere en gebruiksvriendelijke geluidsinstallatie.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad volgt het voorstel van het college.

 

Financiële weerslag

108.993,44 euro

 

Deze uitgaven worden gecompenseerd door middelen vanuit de Vlaamse overheid.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het overige bedrag vanuit het noodfonds (108.993,44 euro) als volgt te verdelen:

 

- 1/3 van het bedrag (36.331 euro) te reserveren voor tussenkomsten in de huur van materialen (bv. WC-wagen, tapwagen, ...).

- 2/3 van het bedrag (72.662 euro) evenredig te verdelen onder de jeugdraad, sportraad, cultuuradviesraad en het beheersorgaan voor vrijetijdsinfrastructuur. Elk van deze organen ontvangt dus 1/4, zijnde 18.165 euro.

 

Artikel 2:

De administratie een subsidiereglement voor de tussenkomst in de huur van materialen op te laten stellen. Dit reglement wordt voorgelegd aan de gemeenteraad in september.

 

Artikel 3:

De nominatieve verdeling van de subsidies en het voorstel voor sectoroverschrijdend investeringen  voor te leggen aan de gemeenteraad in september.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt- Verdeling coronasubsidies - Toegevoegd punt ingediend door Kathleen Helsen

 

Situering

In het kader van corona Covid-19 nam de Vlaamse Regering de beslissing om extra middelen vrij te maken voor lokale besturen om de vrijetijdssector te ondersteunen in deze moeilijke tijden. De gemeenteraad besliste in zitting van 7 september 2020 om de jeugd- culturele en sportverenigingen een extra nominatieve subsidie toe te kennen uit de middelen die door Vlaanderen in het kader van het Noodfonds voor cultuur, jeugd, sport en media werden toegekend aan de gemeente.

Dit agendapunt betreft een voorstel voor de verdeling van het resterende bedrag van de middelen uit dit noodfonds.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen m.b.t. de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en m.b.t. de armoedebestrijding n.a.v. de Covid-19 pandemie.

Beslissing van de gemeenteraad van 7 september 2020.

Beslissing van het College van burgemeester en schepenen van 6 april 2021.

 

Toelichting en advies

Herselt ontving 156.303,28 euro vanuit het noodfonds. Er werd tijdens de gemeenteraad van 7 september 2020 beslist om in twee stappen te werken voor de verdeling van de middelen:

1. Een snelle ondersteuning van de verenigingen via een extra nominatieve subsidie. In dat kader werd al een bedrag van 47.309,84 euro uitgekeerd aan de verenigingen.

2. De overige middelen (108.993,44 euro) in te zetten voor doelgerichte ondersteuning gebaseerd op de specifieke noden van verenigingen.

 

Rekening houdend met de inhoud en resultaten van de enquête.

 

Rekening houdend met de noden van de verenigingen.

 

Rekening houdend met de effecten van de coronacrisis.

 

Rekening houdend met het vrijetijdsbeleid.

 

 

Voorstel tot beslissing

Artikel 1:

Het overige bedrag vanuit het noodfonds (108.993,44 euro) te verdelen onder de jeugdraad, sportraad en cultuuradviesraden.

 

Artikel 2:

De jeugdraad, sportraad en cultuuradviesraden een verdeling van het overige bedrag te laten uitwerken op basis van onderstaande criteria:

- De grootte van de sector en van de vereniging;

- De grootte van het totale financiële verlies in vergelijking met werkingsjaren voor corona;

- De extra initiatieven die genomen werden tijdens de coronacrisis en nog zullen genomen worden tijdens het werkjaar 2021-2022 om eenzaamheid en kansarmoede in onze gemeente tegen te gaan.

 

Artikel 3:

Het uitgewerkte verdelingsvoorstel van de jeugdraad, sportraad en cultuuradviesraden ter kennisgeving te agenderen op de gemeenteraad van oktober 2021.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

 

BESLUIT

Dit agendapunt werd niet aangenomen.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Aanduiding extra locatie voor voltrekking huwelijk

 

Situering

Vraag om buiten een locatie te hebben voor het voltrekken van huwelijken vermits in het kader van de coronamaatregelen buiten meer mensen mogen aanwezig zijn.

 

Wettelijke gronden

  • Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken van 28 oktober 2020 en latere wijzigingen - art. 15, § 3
  • Burgerlijk wetboek – inleidende titel van 21 maart 1804 en latere wijzigingen – art. 165/1

 

Toelichting en advies

Vanaf 8 mei mogen maximum 50 personen, kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand niet meegeteld, tegelijkertijd aanwezig zijn bij burgerlijke huwelijken, voor zover deze buiten worden georganiseerd op de plaatsen die daartoe bestemd zijn (MB art. 15, §3)

§ 3. [2 Een maximum van 15 personen, kinderen tot en met 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld, mag [4 tegelijkertijd]4 aanwezig zijn bij de volgende activiteiten in de gebouwen die hiervoor bestemd zijn [4 , onafhankelijk van het aantal ruimtes binnen een gebouw]4 :
   1° de burgerlijke huwelijken;

 

De mogelijkheid om huwelijken te sluiten op andere plaatsen dan het gemeentehuis staat uitdrukkelijk in artikel 165/1 BW:

In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad op het grondgebied van de gemeente andere openbare plaatsen met een neutraal karakter, waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft, aanwijzen om huwelijken te voltrekken.

 

Het parkje dat zich bevindt achter de kerk van Herselt-centrum en kadastraal gekend is onder 2e afd. M 271G kan beschouwd worden als een openbare plaats (openbare toegankelijkheid is immers een essentiële vereiste om een huwelijk te kunnen voltrekken!) met neutraal karakter waarvan de gemeente het exclusief gebruiksrecht (parkje lijkt voorbestemd voor een exclusief gemeentelijk gebruik, ook al heeft iedereen er publiekelijk toegang toe).

 

De aanduiding van deze locatie als extra locatie naast de raadzaal in het gemeentehuis, blijft steeds behouden tot wanneer de gemeenteraad beslist om deze mogelijkheid te beëindigen. De aanduiding heeft hierdoor een permanent karakter en staat dus los van de coronamatregelen.

Rekening houdende met het permanente karakter kan best een huishoudelijk reglement opgemaakt worden waarin alle door de aanvragers na te leven voorwaarden opgenomen zijn. Een en ander moet immers ook voorafgaandelijk afgesproken worden om alles -ook vanuit praktisch oogpunt- vlot te kunnen laten verlopen.

 

Het college en administratie stellen voor om het parkje achter de kerk van Herselt-centrum aan te duiden als mogelijke locatie voor het voltrekken van huwelijken.

 

De gebruikersovereenkomst / huishoudelijk reglement wordt in een apart agendapunt goedgekeurd.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Motivatie onthouding Luc Peetermans: Fractie CD&V+2230 vreest dat de locatie toch gevoelig ligt, aangezien dit de oude begraafplaats is. Het is jammer dat er geen betere locatie gevonden kon worden.

 

BESLUIT

Het parkje dat zich bevindt achter de kerk van Herselt-centrum en kadastraal gekend is onder 2e afd. M 271G aan te duiden als mogelijke locatie voor het voltrekken van huwelijken.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Gebruikersovereenkomst huwelijken in parkje achter de Sint-Servatiuskerk Herselt

 

Situering

In navolging van de aanduiding van het parkje  achter de kerk van Herselt-centrum en kadastraal gekend is onder 2e afd. M 271G als mogelijke locatie voor het voltrekken van huwelijken, wordt best een en ander praktisch verduidelijkt via een gebruikersovereenkomst.

 

Wettelijke gronden

  • Burgerlijk wetboek – inleidende titel van 21 maart 1804 en latere wijzigingen – art. 165/1
  • Politiecodex ‘gemeente Herselt’ van 31 januari 2011 en latere wijzigingen.

 

Toelichting en advies

Op basis van de ervaringen en anticiperende op mogelijke vragen werd onderstaand voorstel tot gebruikersovereenkomst opgesteld.

 

Artikel 1:

Een huwelijk kan plaats vinden in de raadzaal van het gemeentehuis of in het parkje achter de kerk Sint-Servatius Herselt.

 

Artikel 2:

Indien een bruidspaar hun huwelijk in het parkje wil laten voltrekken, dienen ze dit maximaal 6 maanden en minimaal 2 weken op voorhand aan te vragen bij de dienst burgerzaken.

Indien de weersomstandigheden de voltrekking van het huwelijk buiten niet zouden toestaan, kan er uitgeweken worden naar de raadzaal van het gemeentehuis. Het bruidspaar licht de dienst burgerzaken hier uiterlijk 2u op voorhand minstens telefonisch over in. Indien het huwelijk buiten de kantooruren zal voltrokken worden, dan dient de (plaatsvervangend) ambtenaar van de burgerlijke stand die het huwelijk zal voltrekken hierover telefonisch ingelicht te worden (eveneens minimum 2 uur op voorhand).

Indien reeds aanvaard werd om een huwelijksvoltrekking buiten te laten doorgaan, dan kan het daaropvolgende huwelijk slechts aanvaard worden ten vroegste 1 uur later.

 

Artikel 3:

Het bruidspaar voorziet minstens één tafel voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij bepalen zelf of zij ook stoelen of banken voorzien voor zichzelf en/of hun genodigden.

Er mogen geen versieringen aangebracht worden. Er mag niets bevestigd worden aan de bomen of palen, of verankerd worden in/aan de grond. Tevens mogen er geen rijst, papiertjes, bloemen/bloemblaadjes of andere voorwerpen gegooid worden, noch los laten van duiven, andere dieren of ballonnen e.d.

Er mag geen (sier-/sfeer-)verlichting aangebracht worden. Er mogen geen licht-ontvlambare/brandbare voorwerpen gebruikt worden, noch kaarsen, olielampjes e.d.

De opstelling mag ten vroegste de dag van de huwelijksvoltrekking zelf vanaf 8 uur geplaatst worden en moet terug verwijderd worden aansluitend aan de huwelijksvoltrekking.

Het plaatsen van materialen in het parkje gebeurt op eigen risico van het bruidspaar. Er is geen toezicht door de gemeente/politie voorzien.

De opstelling dient te gebeuren binnen de op bijgevoegd plan aangeduide zone. De richting waarin alles geplaatst wordt, is vrij te kiezen door het bruidspaar, maar een schets van de ganse opstelling dient wel minimaal 1 week op voorhand aan de dienst burgerzaken schriftelijk bezorgd te worden.

Indien om veiligheidsredenen of door overmacht het parkje afgesloten wordt voor publiek, dan kan het bruidspaar geen financiële tussenkomst verkrijgen voor de geleden schade (door het niet kunnen gebruiken van het parkje voor de huwelijksvoltrekking).

 

Artikel 4:

Er kan enkel in de periode: maximaal 10 minuten vóór tot maximaal 10 minuten na de feitelijke huwelijksvoltrekking (elektronisch versterkte) muziek gespeeld worden, met een maximaal geluidsniveau van 85 dBa. Het bruidspaar voorziet zelf een toestel met geluidsbox.

De geldende regels m.b.t. het spelen van elektronische muziek dienen steeds gerespecteerd te worden. Het bruidspaar staat ook zelf in voor de nodige toelatingen m.b.t. de billijke vergoeding en SABAM. Het bruidspaar engageert zich hiertoe, wat tevens in de gebruikersovereenkomst opgenomen is.

Er kan geen gebruik gemaakt worden van de elektriciteitskast. Er mag geen stroomgroep gebruikt worden.

 

Artikel 5:

Samen met de ondertekening van de gebruikersovereenkomst wordt aangegeven of er aansluitend een kleine receptie zal georganiseerd worden of niet. Als “kleine receptie” wordt beschouwd een receptie die maximaal 30 minuten duurt.

Het bruidspaar staat volledig in voor de logistieke organisatie hiervan. Er mag geen muziek gespeeld worden tijdens de receptie.

Het bruidspaar let er -in navolging van de politiecodex- tevens op dat er geen afval achter gelaten wordt, noch op het terrein, noch via de gemeentelijke afvalbakjes. Er mag geen (afval)water geloosd worden (noch in riolering, noch op de grond).

Het plaatsen van een mobiele drankstand kan enkel toegelaten worden in de op de bijgevoegd plan aangeduide zone. De aanvraag voor het plaatsen van een mobiele drankstand dient minimaal 1 maand op voorhand aangevraagd te worden via de dienst openbare werken. Er dient immers een tijdelijk politiereglement opgemaakt te worden voor de inname van openbaar domein.

 

Artikel 6

Er kan voor de organisatie geen ondersteuning gevraagd noch verleend worden aan resp. door de gemeentelijke diensten.

 

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad volgt het voorstel van het college.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Motivatie stem tegen Luc Peetermans: Fractie CD&V+2230 motiveert dat de gebruikersovereenkomst een te strak keurslijf vormt.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gebruikersovereenkomst goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te delegeren om hoger vermelde gebruikersovereenkomst af te sluiten met het bruidspaar.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Onesto - aankondiging fusieoperatie en mandaat afgevaardigde

 

Situering

Op 13 mei 2021 ontving het secretariaat een mail van Onesto Vlaanderen i.v.m. de aankondiging van een fusieoperatie.

 

Op 18 juni ontving de gemeente de uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van Sociale Kredietmaatschappij Sociaal Woonkrediet Voor Vlaanderen op 20 juli 2021.

 

De gemeente is sinds vele jaren coöperant van de CV Sociale Kredietmaatschappij Sociaal Woonkrediet Voor Vlaanderen (SWVV). Daardoor heeft de gemeente er mee toe bijgedragen dat de kredietmaatschappij in staat was heel wat mensen een betaalbaar woonkrediet te verstrekken. De kredietnemers konden hiermee een comfortabele eigen woning verwerven of behouden.

 

Toelichting en advies

De sector van de erkende kredietmaatschappijen is, zoals zovele sectoren, de voorbije jaren helemaal getransformeerd.

Waren er eind jaren '90 nog meer dan 50 kredietmaatschappijen actief in Vlaanderen, dan is dat aantal door fusies, overnames en stopzettingen momenteel gereduceerd tot nauwelijks 15. De vennootschap Onesto onderging die voorbije decennia eveneens heel wat ingrijpende wijzigingen, die noodzakelijk waren om de doelstellingen te kunnen behalen. Op heden maakt SWVV deel uit van de Onesto groep.

Onesto Kredietmaatschappij houdt als moedermaatschappij een ruim meerderheidsbelang aan in 3 andere kredietmaatschappijen, waaronder SWVV.

Anno 2021 staan we voor een nieuwe fase. De maatschappelijk uitdagingen inzake betaalbaar en energiezuinig wonen zijn immens. Als organisatie zet Onesto alle zeilen bij om mee te werken aan oplossingen en wil de beschikbare mensen en middelen hierop extra focussen. Parallel hoopt een door de Vlaamse overheid ingezette transitie ertoe de Onesto groep verder te integreren met het oog op het aantrekken van funding zonder overheidswaarborg. Bovendien wil Onesto ervoor zorgen dat het toevertrouwde vermogen op de meest efficiënte en veilige manier wordt gebruikt bij het realiseren van de doelstellingen.

Daarom wordt er een nieuw fusievoorstel uitgewerkt dat weldra aan de aandeelhouders zal worden gepresenteerd.

 

1. Tijdige agendering

Een fusieproces verloopt volgens een strikte timing. Indien gemeente Herselt een stem wenst uit te brengen op de buitengewone vergadering die beslist over de fusie, dan zal de raad zich daarover de volgende weken moeten uitspreken en een vertegenwoordiger aanstellen. Uiteraard zullen de voorbereidende documenten formeel nog worden bezorgd binnen de voorziene wettelijke termijnen.

 

2. Optie om uit te treden/te verkopen

In een coöperatieve onderneming wordt aan de coöperant de mogelijkheid geboden om uit de coöperatie te treden en dit aan de voorwaarden die in de statuten zijn opgenomen.

Concreet wil Onesto signaleren dat gemeentebestuur Herselt, indien gewenst en op eenvoudig verzoek, uit de coöperatie kan treden, weliswaar enkel gedurende de eerste 6 maanden van het jaar. De vraag om uit te treden kan bij aangetekend schrijven gericht worden aan de raad van bestuur. Bij uittreden zou aan het bestuur voor elk aandeel die het bezit dus de kapitaalsfractie van 1/107.908ste toekomen. Concreet gaat het om een bedrag van 34,79 euro per aandeel.

Voor alle duidelijkheid, Onesto beveelt deze uitstap niet aan. Ze blijven kredieten aanbieden in de regio, zoals vanouds, zodat ze beschikbaar blijven voor de inwoners van onze gemeente. Verder bereidt Onesto heel wat plannen voor om nauwer te gaan samenwerken met lokale organisaties. Zo willen ze bijvoorbeeld de kredietklanten die gebaat zijn bij een renovatie in contact brengen met lokale energie-adviseurs. De lokale besturen kunnen daarbij dikwijls een brugfunctie vervullen. Het draagt daarom onze voorkeur weg dat het lokaal bestuur aandeelhouder blijft. Gezien Onesto activiteiten ontplooit in geheel Vlaanderen lijkt dit ook te passen binnen de heersende visie rond regiovorming.

Toch vindt Onesto we het opportuun om de gemeente attent te maken op de mogelijkheid om uit te stappen. Te meer omdat deze optie na de fusieoperatie die wordt voorbereid niet meer zou bestaan door verlies van het coöperatief karakter.

 

Toelichting en advies

De gemeenteraad gaat akkoord met de fusie en besluit om niet uit te treden uit de coöperatie.

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering zoals in bijlage toegevoegd goed, en geeft mandaat aan de afgevaardigde van de gemeente om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering op 20 juli om 14u30.

 

Mark Van den Wouwer werd aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Herselt, Dolinda Voet als plaatsvervanger.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan met de fusie van Onesto.

 

Artikel 2:

Niet uit te treden uit de coöperatie.

 

Artikel 3:

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Sociale Kredietmaatschappij Sociaal Woonkrediet Voor Vlaanderen  op 20 juli om 14u30 goed te keuren.

 

Artikel 4:

Mandaat te verlenen aan de afgevaardigde van de gemeente of zijn plaatsvervanger om de gemeente te vertegenwoordigen op de voornoemde buitengewone algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Statutenwijziging projectvereniging de Merode

 

Situering

De projectvereniging de Merode is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waaraan de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo deelnemen. De gemeentebesturen hebben vertegenwoordigers aangeduid om in de raad van bestuur van de projectvereniging te zetelen. Op vrijdag 30 april 2021 vond een vergadering van de raad van bestuur van de projectvereniging plaats. Daarop keurden ze de nieuwe statuten n.a.v. de adreswijziging goed.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

1. Inleiding

De reden voor de wijziging van de statuten van de projectvereniging de Merode is een wijziging van de maatschappelijke zetel. Aangezien het adres is opgenomen in de statuten is een statutenwijziging aan de orde.

 

2.Samenvatting van de wijzigingen:

De oude statuten (12 december 2020) ten opzichte van de nieuwe statuten (30 april 2021).

 

Artikel 2 - zetel van de projectvereniging: het adres wijzigt van Molenwijk 72, 2260 Westerlo naar Pater Beckxstraat 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

 

Argumentatie van het college van burgemeester en schepenen leidende tot het uiteindelijke besluit

De statuten van projectvereniging de Merode zoals gewijzigd in de raad van bestuur van 30 april 2021 worden goedgekeurd.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

De statuten van projectvereniging de Merode zoals gewijzigd in de raad van bestuur van 30 april 2021 worden goedgekeurd, met name wordt de zetel gewijzigd naar Pater Beckxstraat 3, 3270 Scherpenheuvel-Zichem.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Klimaatactieplan-goedkeuring

 

 

Situering

Na de ondertekening van het burgemeestersconvenant 2020 heeft de gemeente Herselt zich geëngageerd door deelname aan Kempen 2020, het streekproject bij IOK waarbinnen een lokaal en regionaal energie- en klimaatbeleid wordt geconcretiseerd. IOK en de provincie Antwerpen zijn door Europa erkend als territoriaal coördinator van het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie.

 

Op initiatief van de Europese Commissie werd aansluitend op het bestaande convenant een nieuw burgemeestersconvenant 2030 voorgesteld. De deelnemende lokale en regionale overheden beloven om de nodige acties te ondernemen om tegen 2030 een 40%-reductie van uitstoot aan broeikasgassen te behalen. De ondertekenaars beloven een gezamenlijke aanpak te implementeren die klimaatverandering moet tegengaan, én maatregelen te treffen om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan.

 

In zitting van 30 september 2019 heeft de gemeenteraad beslist om het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie (Covenant of Mayors for Climate & Energy) te onderteken. De gemeenteraad gaf hierbij het mandaat tot ondertekening aan de burgemeester.

 

In zitting van 25 januari 2021 besliste de gemeenteraad om Kempenpact 2030 te onderschrijven. Dit is een toekomstplan geschreven vanuit een sterk Kempens bondgenootschap en is het resultaat van een boeiend participatief traject gefaciliteerd door het streekplatform Kempen.

 

Het klimaatactieplan is een vertaling van burgemeestersconvenant en Kempen 2030 om de doelstellingen te realiseren.

 

Op 12 april 2021 werd het ontwerp van klimaatactieplan door IOK voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen.

Op 3 mei 2021 gaf het college van burgemeester en schepenen haar opmerkingen op het ontwerp van klimaatactieplan.

Op 10 mei 2021 werd het ontwerp klimaatactieplan voorgesteld aan de werkgroep duurzaamheid.

Op 7 juni 2021 werd het aangepaste ontwerp van klimaatactieplan voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Decreet intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

 

Toelichting en advies

         Als Bijlage:

          SECAP

          SECAP_analyserapport

         Alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant delen een gemeenschappelijke visie delen voor 2050 met:

          koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2 °C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs;

          veerkrachtiger gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering;

          universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren;

         Het lokaal bestuur heeft de voorbije twee jaar in samenspraak met IOK en met ondersteuning van de provincie Antwerpen een energie- en klimaatactieplan of Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) opgesteld dat de doelstellingen en uit te voeren acties beschrijft;

         Dit SECAP bevat tevens een monitoring van de uitstootcijfers en een risico- en kwetsbaarheidsanalyse voor het grondgebied van gemeente ;

         Een SECAP moet binnen de twee jaar na formele goedkeuring van het Burgemeestersconvenant door de gemeenteraad worden ingediend bij de Europese Unie;

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad keurt het voorliggend gemeentelijk energie- en klimaatactieplan goed.

De raad neemt kennis van de acties uit het plan.

Dit besluit wordt overgemaakt aan IOK voor indiening bij de EU binnen het voorziene tijdsbestek.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

Besluit het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan dat werd opgemaakt in kader van het Burgemeestersconvenant goed te keuren en neemt kennis van de acties uit het plan.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IOK (kempen2030@iok.be) die de indiening van het energie- en klimaatactieplan bij de Europese Unie binnen het gegeven tijdsbestek in orde maken.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Tijdelijk vaste camera's_Advies gemeenteraad

 

 

Situering

Het gemeentebestuur voert al jaren een intens sluikstort- en zwerfvuilbeleid. Ondanks alle inspanningen blijven sluikstorten aanwezig in het straatbeeld. Sluikstorten worden systematisch doorzocht ter mogelijke identificatie van de daders, pas daarna worden alle sluikstorten opgeruimd. Voor een goede handhaving op vlak van sluikstorten is het inzetten van tijdelijk vaste (verplaatsbare) bewakingscamera's noodzakelijk.

 

Het gemeentebestuur wil daarom investeren in tijdelijk vaste bewakingscamera's voor het bestrijden van sluikstorten. De milieudienst en de uitvoeringsdiensten beschikken over een registratiesysteem voor sluikstorten. De camera's zullen ingezet kunnen worden op sluikstortgevoelige locaties op het openbaar domein, verspreid over het ganse grondgebied van de gemeente. De uitvoeringsdienst zal een register bijhouden met de plaatsen waar, en periodes waarin de camera's geplaatst worden. Dit zal eveneens meegedeeld worden aan de politiediensten via het portaal www.aangiftecamera.be en via info@politiezuiderkempen.be . Het gemeentebestuur zal geen bewakingscamera's plaatsen op locaties die niet haar eigendom zijn, tenzij ze daarvoor expliciet en voorafgaand de toestemming van de eigenaar heeft.

Bij het vaststellen van misdrijven, overlast of andere feiten, wanneer beelden beschikbaar zijn die potentieel tot identificatie van een dader, een getuige of een slachtoffer zouden kunnen leiden, of algemeen voor elke vaststelling waarbij dat voor de betrokken ambtenaar zinvol lijkt, zullen de nodige bewijsstukken overgemaakt worden aan de politie. Het is de politie die oordeelt over de bruikbaarheid van de overgemaakte beelden en het verdere vervolg, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een PV van vaststelling, verdere afhandeling door de GAS-ambtenaar, die een boete kan opleggen, of het instellen van een gerechtelijk onderzoek.

Op vraag van de politie kunnen deze camera's ook ingezet worden, op het grondgebied van de gemeente Herselt, om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, om overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, de naleving van gemeentelijke reglementen te controleren of de openbare orde te handhaven.

 

Het gemeentebestuur wil ook vaste camera's inzetten voor bewaking en toezicht, met als doel verstoring, overlast en de kans op vandalisme te verminderen.

 

Wettelijke gronden

Decreet Lokaal Bestuur

De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016

De kaderwet Verwerking van persoonsgegevens van 30 juli 2018

De wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s

Het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt

Het koninklijk besluit van 2 juli 2008 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s

De wet van 12 november 2009 houdende wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s

De wet van 4 april 2014 tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s

De wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de camerawetgeving

Het Koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera’s

Het Koninklijk besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt

De wet van 30 juli 2018 tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s met het oog op het verbeteren van de samenhang van de tekst en de overeenstemming ervan met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

 

 

Toelichting en advies

         Als bijlage :

          Locaties verplaatsbare camera's

          Locaties (tijdelijke vaste camera's en vaste camera's De Mixx)

          Adviesvraag Politiezone Zuiderkempen

          Advies Politiezone Zuiderkempen

          Afsprakennota Gemeentebestuur-Politiezone

         Analyse

          In kader van de wet gegevensbescherming acht het gemeentebestuur de impact van de plaatsing van camera's op de privacy van personen beperkt. Ze komt tot deze inschatting door volgende argumentatie:

          De camera's worden niet in real-time opgevolgd. Het bekijken van beelden van voor het publiek toegankelijke niet-besloten plaatsen in real time is uitsluitend toegestaan aan politiediensten of onder hun toezicht, om onmiddellijk te kunnen ingrijpen bij misdrijf, schade, overlast of verstoring van de openbare orde.

          De opgenomen beelden worden slechts geraadpleegd als daar aanleiding toe is. Het opnemen van beelden is uitsluitend toegestaan teneinde bewijzen te verzamelen van overlast of van feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken en daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.

          Bovendien worden enkel relevante beelden verwerkt, dat is vooreerst vanaf het tijdstip van een feit, terug tot bij het ontstaan van dat feit. Wanneer dat bijdraagt tot een beter overzicht van de relevante gebeurtenissen, of zou kunnen helpen bij de identificatie van daders of getuigen, of als ze bewijslast opleveren, dan zullen langere beeldfragmenten, van na de feiten, ook aan de politie bezorgd worden. Het is de politie die in zo'n geval oordeelt of de overgemaakte beelden voor hen nuttig zijn.

          De verplaatsbare camera's worden maar tijdelijk geplaatst, onder andere om sluikstorters te kunnen identificeren (maximum één week aaneensluitend), daarna worden de camera's op een andere plaats opgesteld.

          Enkel beelden die als bewijslast zouden kunnen dienen, worden doorgestuurd naar politiediensten en/of GAS ambtenaar.

          Het gemeentebestuur neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om de beelden te beveiligen tegen toegang door onbevoegden.

          De personen die toegang hebben tot de beelden hebben discretieplicht omtrent de persoonsgegevens die de beelden opleveren.

          De privacy van de inwoners en bezoekers van Herselt wordt niet geschonden doordat de beelden worden geregistreerd op openbaar domein, en het publiek daarvan wordt ingelicht middels de pictogrammen die aangeven dat er camerabewaking plaatsvindt, zoals voorzien door de wet. Het betreden van een plaats waar een pictogram aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt, geldt immers als voorafgaande toestemming van de gefilmde personen.

          Iedere gefilmde persoon heeft een recht van toegang tot de beelden en kan daartoe een verzoek aan het gemeentebestuur richten.

          Alle beelden worden door de verantwoordelijke van het gemeentebestuur na 30 dagen vernietigd. De politie kan de beelden die aan haar zijn overgemaakt langer bewaren, volgens de vigerende wetgeving, in het kader van haar opdrachten.

 

          Art. 5§2/1 van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s bepaalt dat de beslissing tot het plaatsen van één of meerdere tijdelijke vaste bewakingscamera in een niet-besloten plaats pas wordt genomen nadat de gemeenteraad van de gemeente waar de plaats zich bevindt, een positief advies heeft gegeven. De gemeenteraad verstrekt zijn advies na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar de plaats zich bevindt te hebben geraadpleegd en bepaalt ook de geldigheidsduur ervan.

 

         De korpschef van de politiezone Zuiderkempen bezorgde zijn GUNSTIG advies op 10 juni 2021.

         De gemeenteraad geeft dit advies met een geldigheidsduur van vijf jaar. Het advies kan daarna verlengd worden.

         De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid om personen aan te duiden die toegang krijgen tot de opgenomen camerabeelden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Argumentatie van het college van burgemeester en schepenen leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad neemt kennis van de locaties voor de tijdelijke vaste en vaste camera's.

De raad neem kennis van het voorafgaand gunstig advies van de politiezone Zuiderkempen.

De raad verleend gunstig advies voor:

- locaties tijdelijk vaste en vaste camera's.

- De duur van het advies bedraagt 5 jaar

- Delegeert de bevoegdheid om personen aan te duiden die toegang krijgen tot de opgenomen beelden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Neemt kennis van de locaties voor de tijdelijke vaste en vaste camera's.

 

Artikel 2:

Neemt kennis van het voorafgaand gunstig advies van de politiezone Zuiderkempen.

 

Artikel 3:

Gaat principieel akkoord met de locaties voor de tijdelijk vaste en vaste camera's.

Geeft een gunstig advies voor het inzetten van de tijdelijk vaste en vaste camera's.

De duur van het advies bedraagt 5 jaar.

 

Artikel 4:

Delegeert de bevoegdheid om personen aan te duiden die toegang krijgen tot de opgenomen beelden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend politiereglement: Stationsstraat/Wasserijstraat - stopbord

 

Situering

De Stationsstraat in Ramsel is een hoofdweg met langs één zijde een 2-richtingsfietspad. Komende uit de Wasserijstraat wordt dit gesignaleerd met voorrangsbord B1 in combinatie met haaientanden.

Om bestuurders er attent op te maken dat ze een 2-richtingfietspad naderen stelt Politie Zuiderkempen voor het bord te vervangen door een stopbord B5 met onderbord M10 '2-richtingsfietspad' in combinatie met een stopstreep.

 

Wettelijke gronden

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 om het kruispunt beter te signaleren en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen overgemaakt aan:

De heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

De heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

De brandweercommandant, de politie Zuiderkempen

De afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

T.h.v. kruispunt Wasserijstraat/Stationsstraat worden bestuurders komende uit de Wasserijstraat verplicht te stoppen.

Hiervoor wordt het voorrangsbord B1 met onderbod M10 '2-richtingsfiestpad' in combinatie met haaientanden vervangen door stopbord B5 met onderbord M10 '2-richtingsfietspad' in combinatie met een stopstreep.

 

 

Artikel 2: 

De weggebruikers worden door middel van de voorgeschreven verkeerstekens van deze  verkeersmaatregelen in kennis gesteld.

 

Artikel 3:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

De voorzitter schorst de gemeenteraad om 23.10 uur.

 

De voorzitter hervat de gemeenteraad om 23.15 uur.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Aanvullend politiereglement: verplaatsen zebrapad Stationsstraat - KS De Bolster

 

Situering

De ingang van de kleuterschool in de Stationsstraat te Ramsel werd gewijzigd. Het is aangewezen het bestaande zebrapad t.h.v. Stationsstraat 26 te verplaatsen naar de huidige toegang van de kleuterschool.

 

Wettelijke gronden

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

De gemeenteraadsbeslissing van 13 december 1977 om een oversteekplaats voor voetgangers te voorzien t.h.v. Stationsstraat 26.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 maart 2021 om het zebrapad te verplaatsen en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

 

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen overgemaakt aan:

de heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

de heer griffier van de de politierechtbank van Turnhout

de brandweercommandant van de politie Zuiderkempen

de afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Gunstig advies

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijk besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van college van burgemeester en schepenen zoals dit verder vorm werd gegeven vanuit de administratie.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 13 december 1977 om een oversteekplaats voor voetgangers te voorzien t.h.v. Stationsstraat 26 komt te vervallen.

 

Artikel 2: 

Het bestaande zebrapad t.h.v. Stationsstraat 26 wordt verplaatst naar de nieuwe ingang van de kleuterschool zijnde Stationsstraat 30.

Deze regeling zal met verkeersbord F49 gesignaleerd worden.

 

 

Artikel 3: 

De weggebruikers worden door middel van de voorgeschreven verkeerstekens van deze  verkeersmaatregelen in kennis gesteld.

 

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt - verplaatsen zebrapad - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans

 

Situering

De ingang van de kleuterschool in de Stationsstraat te Ramsel werd gewijzigd. Het is aangewezen het bestaande zebrapad t.h.v. Stationsstraat 26 te verplaatsen naar de huidige toegang van de kleuterschool. Tijdens de gemeenteraad van mei 2021 werd dit agendapunt verdaagd nadat CD&V+2230 de bestuurscoalitie wees op de conflictsituatie die zou ontstaan tussen voetgangers en autobestuurders aangezien het nieuwe zebrapad recht tegenover de toegang van de parking tussen de vroegere kinderopvang en de parochiezaal voorzien werd.

Er werd door de bestuurscoalitie gesteld dat deze parking door paaltjes werd afgezet maar

dat is meestal niet zo. Ook buiten de schooluren, wanneer de neerklapbare paaltjes

neerliggen, moeten voetgangers veilig het zebrapad kunnen gebruiken.

 

Wettelijke gronden

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16

maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en

de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van

het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere

plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende

reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het standaardbestek 250.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 m.b.t. de publicatie- en meldingsplicht.

De gemeenteraadsbeslissing van 13 december 1977 om een oversteekplaats voor

voetgangers te voorzien t.h.v. Stationsstraat 26.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 maart 2021 om het

zebrapad te verplaatsen en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Toelichting en advies

Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreffen.

Een afschrift van dit besluit wordt, na goedkeuring/kennisname door de Vlaamse minister van

mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen overgemaakt aan:

de heer griffier van de rechtbank van 1° aanleg te Turnhout

de heer griffier van de politierechtbank van Turnhout

de brandweercommandant van de politie Zuiderkempen

de afdeling wegen en verkeer Antwerpen, cel verkeer en signalisatie, Lange Kievitstraat 111-

113, bus 41, 2018 Antwerpen.

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 13 december 1977 om een oversteekplaats voor voetgangers te voorzien t.h.v. Stationsstraat 26 komt te vervallen.

 

Artikel 2:

Het bestaande zebrapad t.h.v. Stationsstraat 26 wordt verplaatst naar de nieuwe ingang van de kleuterschool zijnde Stationsstraat 30, net naast de in- en uitrit voor voertuigen zoals weergegeven

op de foto in bijlage. Er zal tevens extra ruimte voorzien worden naast de inrit voor een veilige, goed zichtbare opstelling en doorgang voor de voetgangers.

Deze regeling zal met verkeersbord F49 gesignaleerd worden.

 

Artikel 3:

De weggebruikers worden door middel van de voorgeschreven verkeerstekens van deze

verkeersmaatregelen in kennis gesteld.

 

Artikel 4:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de website.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs en Wies Ooms

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen, Karen Broes en Stefan Korthout

 

BESLUIT

Dit agendapunt werd verworpen.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt: Lokale besturen tegen voedselverspilling - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

De coronacrisis heeft voedselverspilling hoger op de agenda geplaatst. Verschillende producenten en handelaars werden enorm hard getroffen door de crisis. Ze moesten in vele gevallen een tijd sluiten, maar zochten ook vaak creatieve oplossingen en zijn slimmer gaan produceren. Handelaars die vaak met overschotten blijven zitten leren gebruik te maken van apps zoals ‘Too Good To Go’ en bieden tegen sluitingsuur nog een aanbod aan om te voorkomen dat het voedsel verspild wordt.

 

Ook consumenten hebben sinds de lockdown meer aandacht voor voedselverspilling: “Ze gingen minder vaak naar de supermarkt, maar ze kochten meer." Daardoor werd het risico op verspilling thuis groter. Dat is heel wat mensen opgevallen: ze zijn er zich nu meer van bewust dat dit een probleem is dat je kan vermijden.

 

Anderzijds publiceerde StatBel op 15 juni de Belgische armoedecijfers van 2020. Ruim 2 miljoen Belgen liep risico op armoede of sociale uitsluiting. Een opvallend feit is dat er “nieuwe armen” bijkomen door COVID-19. Deze mensen leefden al in precaire omstandigheden nog voor de pandemie uitbrak en hun situatie ging er dan ook snel op achteruit door de coronacrisis. Meer Belgen klopten dan ook aan bij de voedselbanken, maar vaak ook worden deze problematieken niet of te laat opgemerkt.

https://statbel.fgov.be/nl/themas/huishoudens/armoede-en-levensomstandigheden/risico-op-armoede-sociale-uitsluiting

 

Ook in het meerjarenplan van onze gemeente werd reeds verwezen naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waaronder SDG 2 ‘Geen honger’. Daarbij wordt aangegeven dat het aandeel van de rechthebbenden op een voedselpakket aanzienlijk groter is dan het aandeel afnemers. Mogelijk kan er worden ingezet op toeleiding naar de voedselhulp. Dit is als gevolg van COVID-19 nog meer noodzakelijk dan ervoor. In de laatste aanpassingen van het meerjarenplan is hierin reeds voorzien door ‘Aankoop en verdeling voedselpakketten (Covid-19)’. Door structurele oplossingen te vinden om voedselverspilling tegen te gaan kunnen ook meer mensen in nood voorzien worden van maaltijden en voedselpakketten.

 

Toelichting en advies

De rol van steden en gemeenten op vlak van voedselverspilling is niet te onderschatten. Ze hebben immers de kracht om de juiste actoren samen te brengen en een katalysator te zijn in de strijd tegen verspilling.

Ambities om voedselverspilling te bestrijden duiken dan ook meer en meer op in de meerjaarplannen van steden en gemeenten.

 

Verspilling tegengaan levert alleen maar voordelen op:

         Een klimaatneutrale toekomst

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Niet enkel het voedsel wordt verspild, maar ook de grondstoffen, arbeid en energie. Door een einde te maken aan alle vermijdbare voedselverspilling, zouden de broeikasgassen in Europa met 12% teruggeschroefd worden.

         Geld besparen

Eten weggooien is geld weggooien. De besparingen van voedselverspilling tegen te gaan kunnen ingezet elders ingezet worden. Meer nog, een initiatief in Londen resulteerde in een vermindering in verspilling van 15% en een baten-kostenverhouding van 8:1. Dus voor elke £1 die geïnvesteerd werd, werd £8 bespaard.

         Minder afval

Steden en gemeenten zorgen voor de inzameling van afval. En daar geldt natuurlijk: hoe minder, hoe liever. In België blijkt dat elke inwoner jaarlijks gemiddeld zo’n 25 à 28 kilogram voedsel verspilt.

         Voedsel herverdelen

Een lokaal bestuur vormt de ideale tussenpersoon voor distributieplatformen en sociale organisaties. Door voedseloverschotten te recupereren en te herverdelen kunnen maatschappelijke organisaties mensen in nood voorzien van maaltijden en voedselpakketten. Denk bijvoorbeeld aan Foodsavers Gent, dat op amper twee jaar tijd 1000 ton voedsel wist te redden.

         Burgers inspireren

Burgers zijn de grootste verspillers in de voedselketen. Lokale autoriteiten staan het dichtste bij de burger en hebben veel mogelijkheden om inwoners aan te zetten om minder te verspillen.

         Lokale economie stimuleren

Steden en gemeenten zijn ideaal om lokale ondernemers te steunen, verbinden, inspireren en informeren als het gaat over voedselverspilling tegengaan.

         Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) halen

Twee derde van de Vlaamse steden en gemeenten gebruikt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties als kompas voor hun beleid. Voedselverspilling past perfect in dat plaatje van duurzaamheid.

 

(bron FoodWIN een non profit organisatie die de FOOD Waste Journey ontwikkelde om lokale besturen in deze te ondersteunen: https://foodwin.org/nl/lokale-besturen-tegen-voedselverspilling-2/)

 

Om een structurele oplossing te kunnen bieden tegen voedselverspilling is het noodzakelijk om het probleem goed in kaart te brengen. Via metingen en analyses krijgt de stad of gemeente een beeld van de mate van verspilling, de grootste knelpunten en makkelijk op te lossen problemen. Een globaal overzicht van het probleem dient als een stevige basis voor een doeltreffende strategie. Daarna moeten de juiste partners (bedrijven, handelaars, non-profit organisaties, gemeentelijke diensten, …) samen gebracht worden om een plan van aanpak uit te werken. Zo kan finaal effectieve acties worden opgezet om de voedselverspilling ook effectief terug te dringen. Verschillende steden en gemeenten gingen ons reeds voor met vaak spectaculaire resultaten.

 

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1:

Er wordt contact opgenomen met een organisatie zoals FoodWIN om na te gaan welke diensten zij voor onze gemeente kunnen aanbieden.

 

Artikel 2:

Er wordt gestart met het in kaart brengen van de problematiek van voedselverspilling in onze gemeente.

 

Artikel 3:

Het gemeentebestuur engageert zich om voedselverspilling structureel tegen te gaan.

 

BESLUIT

Er wordt niet gestemd over dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt - Tijdelijke verbetering verkeersveiligheid - Dieperstraat - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

Tijdens de gemeenteraad van februari 2021 vroegen we om de verkeersveiligheid voor

fietsers en voetgangers die zich via de Dieperstraat van en naar Herselt centrum

verplaatsen te verbeteren door de maximumsnelheid te verlagen tot 50 km/u. De

argumenten die de verkeerscommissie naar voor schuift bij haar negatief advies overtuigen

niet. Daarom vraagt Groen nogmaals om in afwachting van de aanleg van fietspaden de

maximumsnelheid in de Dieperstraat te verlagen tot 50 km/u.

 

Toelichting en advies

In het meerjarenprogramma is een actieplan opgenomen voor het realiseren van

‘Veilig/vlotte verplaatsingen met aandacht voor kinderen, zwakke weggebruikers en minder

mobiele personen’. Het is ook binnen dit actieplan dat de nodige middelen voorzien zijn voor

de aanleg van fietspaden in de Dieperstraat. Iets wat zelfs als prioritaire actie werd

aangeduid.

 

Er werden door de bevoegde schepen en de administratie en externe partners ondertussen

reeds uitgebreid studiewerk verricht, overleg gepleegd en plannen opgemaakt. Niet alles

verliep altijd even vlot en momenteel wordt verwacht dat de onteigeningsplannen en de

nodige omgevingsvergunningen zouden moeten zijn goedgekeurd tegen eind 2021 (zie

verslag CBS van 8/02/2021).

 

Het is daarom voorlopig nog moeilijk om een exacte datum te plakken op de oplevering van

de fietspaden in de Dieperstraat en daarvoor hebben we alle begrip. Het zal nog minstens

een jaar duren voordat de effectieve werken van start kunnen gaan en ondertussen blijft de

gevaarlijke situatie voor voetgangers en fietsers er wel bestaan door een combinatie van

slecht overzicht in de bochten, onaangepaste snelheid en slechte kwaliteit van het wegdek

op bepaalde plaatsen.

 

Daarom dat Groen Herselt in afwachting van de fietspaden een pragmatische tijdelijke

oplossing voorstelt: verlaag de maximumsnelheid over de volledige lengte van de

Dieperstraat tot 50 km/u.

 

Dit voorstel werd eerder gebracht op de gemeenteraad van februari 2021. Er werd toen

overeengekomen dat het voorstel op de verkeerscommissie zou besproken worden. De

verkeerscommissie gaf een negatief advies en gaf daarbij de volgende argumentatie:

● De Dieperstraat is een verbindingsweg tussen 2 dorpen.

● Het betreft bovendien een lang traject.

● Over de grens met Hulshout is de toegelaten snelheid ook 70 km/u.

● Geen precedent scheppen.

 

Laten we dieper ingaan op de argumenten:

1. De Dieperstraat is een verbindingsweg tussen 2 dorpen

Voor fietsers is er geen alternatief voor de Dieperstraat. Als je naar Westmeerbeek wilt, is de

Dieperstraat de enige logische optie. Hebben fietsers dan geen recht op veilige en

comfortabele verbindingswegen tussen dorpskernen? Als we het STOP-principe als

gemeente consequent zouden toepassen en effectief inzetten op een modal shift, zorgen we

dat fietsers voorop komen in de analyse van de snelheidsbepaling voor de Dieperstraat.

 

2. Het betreft bovendien een lang traject.

Het deel van de Dieperstraat waar nu nog 70km/u mag gereden worden, is 2,6 km lang. Dat

is niet bijzonder lang. Het tijdsverlies voor autobestuurders is dan ook gering.

 

3. Over de grens met Hulshout is de toegelaten snelheid ook 70 km/u.

Sinds wanneer is overleg met buurgemeenten niet meer mogelijk? Bovendien is het stuk van

Hulshout waar er nog 70 km/u mag worden gereden niet langer dan 400 meter.

 

4. Geen precedent scheppen.

Waarvoor, voor veilige fietsverbindingen tussen dorpen? Nochtans is het hier Herselt die een

precedent schept, net door in afwachtig van vrijliggende fietspaden vast te houden aan de

maximumsnelheid van 70 km/u. In naburige gemeenten zoals Aarschot en Begijnendijk

hebben dergelijke wegen (voor gemengd verkeer met fietssuggestiestrook, dus zonder

fietspaden) reeds langer een maximumsnelheid van 50 km/u. Laten we even herinneren aan

wat het Agentschap Wegen en Verkeer in het Vademecum Fietsvoorzieningen naar voor

schuift als maximumsnelheid voor wegen met gemengd verkeer die een

fietssuggestiestrook/fietslogo’s bevatten: 50 km/u, ook buiten de bebouwde kom.

Bovendien is de Dieperstraat samen met de Harmoniestraat de enige weg met gemengd

verkeer (die dus nog geen fietspad heeft) waar er toch nog 70 km/u mag gereden worden.

De precedentswaarde is dus niet zo groot. Het zou bovendien een goed idee zijn om ook de

in de Harmoniestraat de maximumsnelheid te verlagen tot 50 km/u.

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1:

Het gemeentebestuur legt de verlaging van de maximumsnelheid tot 50 km/u in de Dieperstraat over de volledige afstand op grondgebied van Herselt en Hulshout opnieuw voor aan de verkeerscommissie. Het gemeentebestuur gaat in haar argumentatie in de verkeerscommissie uit van het STOP-principe en de richtlijnen die het Agentschap Wegen en Verkeer in het Vademecum Fietsvoorzieningen naar voor schuift voor dit type weg (wegen voor gemengd verkeer met fietssuggestiestrook, dus zonder fietspaden). De aanpassing van de maximumsnelheid geldt todat de

vrijliggende fietspaden in de Dieperstraat gerealiseerd zijn.

 

Stemming over het besluit:

Stemt voor:

Karen Broes

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Geert Sterckx, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

 

BESLUIT

Dit agendapunt werd verworpen.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt - inrichting fietsstraat Hoge Dreef en Varendonksesteenweg - Toegevoegd punt ingediend door Karen Broes

 

Situering

Om de omgeving van de Vrije Basisschool Bergom veiliger te maken voor fietsers werden de

Hoge Dreef en Varendonksesteenweg deels ingericht als fietsstraat. De wegmarkering kan

echter nog beter. Een fietsvriendelijke en leesbare weginrichting is immers een van de

voorwaarden voor succesvolle fietsstraat.

 

Toelichting en advies

Momenteel is de fietsstraat in Bergom aangeduid met de verplichte verkeersborden F111 en

F113 en een grote wegmarkering bij het inrijden van de fietsstraat. Eens voorbij een van de

ingangen van de fietsstraat leest de weg echter niet langer als een fietsstraat. Het is

nochtans belangrijk dat een fietsstraat is ingericht op een manier die duidelijk maakt dat

motorvoertuigen ondergeschikt zijn aan het fietsverkeer. In onderstaande afbeeldingen zie je

het verschil tussen de fietsstraat Bergom en een in Rotselaar. In Rotselaar hebben ze met

beperkte ingrepen meer zichtbaarheid gegeven aan de plaats die de fietser inneemt in een

fietsstraat.

Afbeelding 1: situatie in Bergom

 

Afbeelding 2: als voorbeeld, fietsstraat in Rotselaar met aangepaste wegmarkeringen

(fietssymbolen, extra snelheidsindicatie op wegdek en asmarkering)

 

 

Wat in Rotselaar werd toegepast is een greep uit wat het Fietsberaad voorstelt als mogelijke ingrepen (zie https://fietsberaad.be/documenten/publicatie-fietsstraten/ ):

         3 typeprofielen worden gesuggereerd:

          Bij eenrichtingsverkeer of BEV: 1 rijloper.

          Bij tweerichtingsverkeer voor auto’s en fietsen

          Voorkeur voor twee rijlopers, gescheiden door een overrijdbare middenstrook (max. breedte 0,30 m)

          1 centrale rijloper met asmarkering is mogelijk, maar het risico op overtreding van het inhaalverbod voor auto’s neemt toe.

         Optionele kantstroken (0,50-0,75 m) aan weerszijden zorgen voor:

          visuele vernauwing die snelheidsremmend werkt;

          fietsers die een meer centrale positie op de rijbaan innemen, in overeenstemming met hun bevoorrecht statuut; inhaalmanoeuvres door auto’s worden zo bemoeilijkt;

          fietsers die afstand houden t.o.v. openslaande autoportieren en parkeermanoeuvres.

         Rood wegdek kan de rijloper voor de fietser aanduiden, maar is niet noodzakelijk over de hele lengte; kan ook beperkt worden tot bijvoorbeeld stroken bij begin en einde van de fietsstraat en de accentuering van conflictzones (o.a. kruispunten). Het aanbrengen van een rood wegdek is geen verplichting (in historische stadscentra immers niet evident).

         Het gebruik van fietslogo’s op het wegdek bij het begin van de fietsstraat en op regelmatige afstanden in de straat benadrukt de aanwezigheid van fietsers; geeft ook de continuïteit van een fietsroute aan.

         Snelheidsremmers zijn wenselijk bij het begin van de fietsstraat, als poorteffect en om de snelheid van 30 km/u af te dwingen In de fietsstraat kunnen snelheidsremmers gebruikt worden, maar deze moeten het fietsverkeer ontzien; een poorteffect bij het einde van een fietsstraat kan aan de fietsers duidelijk maken dat zij terug in een situatie komen waar het autoverkeer opnieuw kan inhalen en fietsers rechts moeten aanhouden.

 

Groen stelt voor dat op basis van de suggesties van het Fietsberaad de inrichting van de fietsstraat in Bergom verder wordt verbeterd.

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1:

In de eerstkomende verkeerscommissie worden de verschillende opties die het Fietsberaad naar voor schuift, voorgesteld en besproken. Dit met het doel om de fietsstraat in Bergom (Hoge Dreef en Varendonksesteenweg) in te richten op een manier die duidelijk maakt dat motorvoertuigen ondergeschikt zijn aan het fietsverkeer. Fietsvriendelijke en leesbare weginrichting is immers een van de voorwaarden voor een succesvolle fietsstraat.

 

Artikel 2:

Op basis van het advies van de verkeerscommissie worden de wegmarkeringen van de fietsstraat in de Hoge Dreef en Varendonksesteenweg aangepast.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

In de eerstkomende verkeerscommissie worden de verschillende opties die het Fietsberaad naar voor schuift, voorgesteld en besproken. Dit met het doel om de fietsstraat in Bergom (Hoge Dreef en Varendonksesteenweg) in te richten op een manier die duidelijk maakt dat motorvoertuigen ondergeschikt zijn aan het fietsverkeer. Fietsvriendelijke en leesbare weginrichting is immers een van de voorwaarden voor een succesvolle fietsstraat.

 

Artikel 2:

Op basis van het advies van de verkeerscommissie worden de wegmarkeringen van de fietsstraat in de Hoge Dreef en Varendonksesteenweg aangepast.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt - Fietsstraat Maria Gorettistraat - Vest - Toegevoegd punt ingediend door Ronan Korthout

 

Situering

Op de gemeenteraad van 20 mei 2020 diende CD&V+2230 een toegevoegd punt in betreffende het omvormen van een deel van Vest + Maria Gorettistraat tot fietsstraat.

Dit toegevoegd punt werd destijds verworpen door de gemeenteraad : 11 stemmen voor (Groen en CD&V+2230) en 12 stemmen tegen (MMM en N-VA)

De motivatie van beide tegenstemmende partijen destijds was : “participatie moet gebeuren”.

 

Toelichting en advies

Motivering/overwegingen:

         Maria Gorettistraat is een smalle rijbaan;

         Er is een belangrijke school gelegen langsheen deze straat;

         Het gedeelte “Vest” geeft ontsluiting tot parochiezaal, de chirolokalen, de speelterreinen en het recreatieparkje op de Vest;

         De gemeentelijke werkhal ligt op het tracé;

         Heel wat schoolkinderen gebruiken deze weg;

         Ook andere fietsers en zwakke weggebruikers benutten deze weg als verbinding tussen dorp en vrijetijdscentrum de Mixx;

         Het is, door de aard van de weg, moeilijk én gevaarlijk om fietsers in te halen;

         De weg heeft maar een beperkte lengte en leent zich bijgevolg uitstekend als “afgebakende zone” tot het invoeren van een fietsstraat. 

Met andere woorden : als je hier geen fietsstraat kan maken, kan het nergens…

 

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1:

Maria Gorettistraat en Vest (gedeeltelijk, volgens het afgebakend plan in bijlage) worden ‘fietsstraat’, volgens artikel 22novies van de wegcode. Deze fietsstraat wordt afgebakend met de wettelijk voorziene borden F111 en F113.

 

Artikel 2:

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisname gepubliceerd op de webtoepassing en gemeld via het digitaal loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Artikel 3:

Tegen uiterlijk het begin van het nieuwe schooljaar 2021-2022 zal de nodige signalisatie worden aangebracht.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Maria Leirs, Wies Ooms en Karen Broes

Stemmen tegen:

Milo Anthonis, Peter Keymeulen, Mireille Colson, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Pieter-Jan Parrein, Elke Verlinden, Geert Sterckx, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Kristof Van Dingenen en Stefan Korthout

Motivatie stem tegen Peter Keymeulen: Fractie NVA ziet geen verschil met het punt zoals het de vorige keer voorlag. Door de verkeerscommissie is er via het protocol afgetoetst of de straat in aanmerking komt als fietsstraat. De Vest was negatief op deze toetsing. Er zal een voorstel worden uitgewerkt om enkel rond Maria Gorettistraat een fietsstraat te maken.

 

BESLUIT

Het voorstel werd verworpen.

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Kapel Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Strokapel

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

27 oktober 2020

Tennishal

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021
Overzicht punten

 

Mondelinge en schriftelijke vragen

 

KENNISNAME

 

Schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Luc Peetermans aan burgemeester Peter Keymeulen.

 

Al ruim een maand zijn er werken bezig in de Kerkstraat te Herselt. De signalisatie is daarbij meermaals aangepast maar volgens de informatie die ik van de administratie ontving was er al zeker tot 18 juni slechts 1 politiereglement in voege voor deze werken (zie onderstaand mailverkeer + bijlage). Nochtans werden de werken opgedeeld in 3 fasen. Dit zorgde voor onnodig lang en veel hinder voor bewoners en lokale ondernemers. Bovendien worden het politiereglement en de wegcode al weken niet correct toegepast.

Zo werd het 1-richtingsverkeer komende van Vest tot aan de parking van Delhaize ingetrokken, zonder een aanpassing van het politiereglement en bijkomende signalisatie.

Fietsers en voetgangers mogen over een kort deel van de Kerkstraat niet door in tegenrichting omdat het nodige onderbord op 1 plaats ontbreekt.

Het gebrek aan voorsignalisatie zorgt voor heel wat ongemak en overtredingen: wagens moeten terugdraaien over de parking van Delhaize of rijden al dan niet bewust in tegenrichting door het 1-richtingsverkeer. Het gebrek aan opvolging kan leiden tot gevaarlijke situaties, onnodige overlast en aansprakelijkheidsproblemen bij gebeurlijke ongevallen.

 

Vraag aan de burgemeester: graag toelichting bij de visie en aanpak van de aangepaste verkeersituatie(s) bij deze en andere werken.

 

Ter info: de wegcode zegt o.a.:

 

In praktijk wordt o.a. deze regel al weken niet nageleefd. Het politiereglement had al weken moeten aangepast worden…

 

 

Publicatiedatum: 07/09/2021