Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 25 september 2023 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden - schepenen

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Anneleen Maris - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Raf Vangenechten - schepen

 

Overzicht punten

 

Ontslag raadslid Wies Ooms

 

Situering

Raadslid Wies Ooms diende op 14 september zijn ontslag in als raadslid bij de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur stipuleert:

" Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

...

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid."

 

Het ontslag van raadslid Wies Ooms kan bijgevolg als definitief worden beschouwd.

 

KENNISNAME

van het ontslag van gemeenteraadslid Wies Ooms.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Ontslag Wies Ooms en opvolging door Anneleen Maris: installatie van Anneleen Maris

 

Situering

Raadslid Wies Ooms diende op 14 september zijn ontslag in als raadslid.

Opvolgers op de CD&V+2230-lijst, waartoe het te vervangen lid behoorde:

- Tom Huybs wenst het mandaat niet op te nemen;

- Wendy Tubbax wenst het mandaat niet op te nemen;

- Michel Van der Veken wenst het mandaat niet op te nemen;

 

Anneleen Maris, wonende te Molenbergstraat 29, 2230 Herselt, volgende opvolger op de CD&V+2230-lijst, waartoe het te vervangen lid behoorde, komt bijgevolg in aanmerking voor de opvolging van het ontslagnemend raadslid.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

Tom Huybs gaf bij mail gericht aan de voorzitter van de raad op 6 september 2023 (in bijlage) te kennen Wies Ooms niet te willen opvolgen als raadslid.

 

Wendy Tubbax gaf bij mail gericht aan de voorzitter van de raad op 12 september 2023 (in bijlage) te kennen Wies Ooms niet te willen opvolgen als raadslid.

 

Michel Van der Veken gaf bij mail gericht aan de voorzitter van de raad op 12 september 2023 (in bijlage) te kennen Wies Ooms niet te willen opvolgen als raadslid.

 

Anneleen Maris gaf bij mail gericht aan de voorzitter van de raad op 13 september 2023 (in bijlage) te kennen Wies Ooms te willen opvolgen als raadslid.

 

 

Artikel 14 DLB

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Artikel 6 DLB

§ 3. De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden. De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare vergadering de eed af

 

Gelet op het onderzoek van de geloofsbrieven van Anneleen Maris, zoals voorgeschreven in artikel 6, §3 en artikel 10 en 14 van het decreet lokaal bestuur, waaruit blijkt dat Anneleen Maris voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en er bovendien geen onverenigbaarheden kunnen worden vastgesteld;

 

Gelet op de volgende documenten ter staving voorliggend van het voldoen van Anneleen Maris aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden:

- getuigschrift van woonst

- uittreksel uit het strafregister

- verklaring op eer van het zich niet in onverenigbaarheid bevinden

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De geloofsbrieven van mevrouw Anneleen Maris worden goedgekeurd en er is dus voldaan aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden in hoofde van Anneleen Maris.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Opvolging: eedaflegging Anneleen Maris

 

Situering

Anneleen Maris stelde bij bericht van 13 september 2023 gericht aan de voorzitter van de raad akkoord te gaan met de opvolging van mijnheer Wies Ooms.

 

Toelichting en advies

Uit het onderzoek van de geloofsbrieven met betrekking tot voornoemde opvolger blijkt dat zij voldoet aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid, en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, wegens de uitoefening van een bediening, bloed- en/of aanverwantschap.

 

Het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger thans Belg is en de voorwaarden van leeftijd en woonst verenigt.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Anneleen Maris legt in openbare vergadering, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad Milo Anthonis, de voorgeschreven eed af als volgt: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Artikel 2:

Anneleen Maris tot gemeenteraadslid-titularis aan te stellen, zij zal het mandaat van Wies Ooms voleindigen.

 

Artikel 3:

Dit besluit mede te delen aan de toezichthoudende overheid op de wijze die werd bepaald in het decreet lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 4 september 2023

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 4 september 2023.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Stemmen tegen:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

Onthoudt zich:

Karen Broes

 

Motivatie stem tegen Luc Peetermans: namens CD&V+2230: De fractie kan niet akkoord gaan met de notulering van het agendapunt "verkeersaanpassing Stap". Het plan bij het besluit is fout en geeft niet weer wat besloten werd. De meerderheid kon ook geen antwoord gegeven op de vraag wat een doorlopende richting is.

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 4 september 2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Kennisname goedkeuringsbesluit jaarrekening 2022

 

Situering

De jaarrekening 2022 van gemeente en OCMW Herselt werd op 26 juni 2023 door de respectievelijke raden vastgesteld.

 

De jaarrekening werd op 29 juni 2023 voorgelegd aan toezicht ter goedkeuring.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur art. 332 §1

 

Toelichting en advies

Het goedkeuringsbesluit dient ter kennisname aan de raad voorgelegd te worden.

 

Het besluit van de gouverneur van 19 augustus 2023 kan u in bijlage terugvinden.

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Derde betalerssysteem De Lijn

 

Situering

De partij Groen voegde een agendapunt toe op de gemeenteraad van 5 september 2022. Dit had betrekking op het eventueel toekennen van een gemeentelijke korting bij aankoop van een busabonnement bij De Lijn. De vraag was toen specifiek gericht naar abonnementen voor jongeren.

 

De gemeenteraad besloot toen om bij de buurgemeenten en De Lijn te informeren naar de mogelijkheden en de potentiële kostprijs van het derde-betalerssysteem.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur.

 

Toelichting en advies

Ter ondersteuning en ter stimulering van het openbaar vervoer kan een gemeente via De Lijn rechtstreeks een deel van het abonnementsgeld ten laste nemen (derde-betalerssysteem). In ongeveer de helft van Vlaamse gemeenten is er één of andere vorm van gemeentelijke tussenkomst beschikbaar. In het merendeel van de gevallen is dit een kortingspercentage bij aankoop van een abonnement. De korting wordt door De Lijn rechtstreeks toegekend aan de klant (op basis van postcode domicilie) en de korting wordt nadien verrekend met de gemeente.

 

Verschillende gemeenten in de buurt (Laakdal, Balen, Meerhout, Olen, Westerlo, Mol en Kasterlee) hanteren reeds een derde-betalersysteem. Laakdal gaat hierin het verst door 40% korting aan te bieden op alle types van abonnementen; Balen biedt 25% op alle abonnementen. Meerhout en Olen bieden resp. 25 en 22% korting op alle abonnementen (6-24 jaar). Westerlo, Mol en Kasterlee bieden 20 tot 25% korting, maar enkel op categorie 25-64 jaar.

 

Het college stelt voor om te focussen op de grootste groep abonneehouders die niet van een reeds gereduceerd tarief kunnen genieten, nl. de 12-24 jarigen. Deze groep maakt 80,2% uit van alle niet gereduceerde abonnementen (cijfers 2022). In de leeftijdscategorie 25-64 jaar werden er in Herselt in 2022 101 niet gereduceerde abonnementen verkocht. Het is verantwoord om deze categorie uit te sluiten van korting omdat dit vaak mensen zijn die een abonnement kopen voor woon-werkverkeer en hier komt de werkgever in  heel wat gevallen (verplicht) tussen in de verplaatsingskosten.

 

Het voorstel aan de raad is om de groep 12-24 jarigen die een niet-gereduceerd abonnement kopen een korting te geven van 20%. Op basis van de cijfers uit 2022 zou dit neerkomen op een gemeentelijke bijdrage van 10.617,40 euro per jaar.

 

In bijlage kan u de ontwerp-overeenkomst terugvinden voor deze derde-betalersregeling. Deze overeenkomst gaat in op 1 januari 2024. Alle niet gereduceerde abonnementen (12-24 jarigen) die vanaf die datum verkocht worden, zullen 20% korting genieten.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten

raming 10.617,40 euro op basis abonnementsaantallen 2022

Actie

AC000046

Actie omschrijving

We stimuleren het openbaar vervoer en pleiten voor betere service door het openbaar vervoer

MJP nummer

-

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 28 augustus 2023 blijkt dat er actueel geen budget is voorzien in het budget 2023 of de komende jaren.

 

Als het bestuur instapt in een derde-betalerssysteem, dienen de nodige budgetten opgenomen te worden in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: namens CD&V+2230: De fractie is niet tegen kortingen, wel tegen het principe dat gemeenten het tarief moeten naar beneden halen terwijl ze dit vanuit Vlaanderen hoog houden. Dit zou vanuit Vlaanderen voor iedereen gelijk en goedkoper moeten gehouden worden. Dit is een omgekeerde wereld.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De overeenkomst (in bijlage) aangaande een derde-betalerssysteem met De Lijn goed te keuren. Kernelementen van deze overeenkomst zijn:

         doelgroep: Buzzy Pass (abonnementen 12-24 jaar) met uitzondering van de reeds gereduceerde abonnementen.

         gemeentelijke tussenkomst: 20%

         ingangsdatum: 1 januari 2024

 

Artikel 2:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3:

De nodige budgetten op te nemen in het meerjarenplan bij de eerstvolgende wijziging.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties - toetreding aankoopcentrale

 

Situering

Op 24 april 2023 besliste de gemeenteraad om toe te treden tot de aankoopcentrale van AGB Herselt m.b.t. de raamovereenkomst voor de aankoop van drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

AGB Herselt voerde de aankoopprocedure. Binnen de aankoopprocedure kon enkel het perceel van de wijnen en aperitieven gegund worden. De andere 2 percelen, nl. bieren, frisdranken, waters, versnaperingen en warme dranken werden niet gegund.

Voor de aankoop van deze niet-gegunde dranken dient er een nieuwe aankoopprocedure gevoerd te worden.

 

Voorgesteld wordt dat de gemeente toetreedt tot de aankoopprocedure van AGB Herselt m.b.t. de nieuwe aanbesteding voor een raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur.

 

Toelichting en advies

AGB Herselt treedt op als aankoopcentrale voor de raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Specificaties voor de raamovereenkomst:

         de raamovereenkomst heeft een looptijd van 48 maanden

         de opdracht is opgesplitst in 2 percelen:
perceel 1: water, frisdranken, bieren en versnaperingen

 perceel 2: warme dranken en koffiemachines

         de voorziene startdatum is 1 februari 2024

         de maximale waarde van de opdracht over de gehele looptijd is bepaald op 660.000 euro (excl. btw)

 

AGB Herselt treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Het gemeentebestuur van Herselt wordt nu gevraagd om toe te treden tot de raamovereenkomst drank en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij de goedkeuring en het voorstel van de raad van bestuur AGB.

 

Financiële weerslag

Kosten

660.000 euro (excl. btw) (gemeente, OCMW en AGB samen)

Werkuren

-

Actie

AC000147

Actie omschrijving

Onderhoud en uitrusting van de gemeenschapsinfrastructuur en die ter beschikking stellen.

MJP nummer

MJP000866 e.a.

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 14 april 2023 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeente Herselt treedt toe tot de aankoopcentrale van AGB Herselt aangaande de raamovereenkomst voor dranken en bijhorende benodigdheden voor de gemeentelijke accommodaties.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

LeefGoed - Voordracht kandidaat-lid wooncomité en kandidaat-lid bouwcomité

 

Situering

Artikel 21 van de statuten van Woonmaatschappij LeefGoed bv voorziet in de mogelijkheid tot de oprichting van comités; in casu wordt er voorzien in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Neteland én in wooncomité en een bouwcomité voor de regio Zuiderkempen.

 

Om in het wooncomité te kunnen zetelen, is op 14 september 2021 in de Conferentie van Kempense Burgemeesters (CKB) afgesproken dat men in het bestuursorgaan moet zetelen én schepen bevoegd voor welzijn moet zijn. Om in het bouwcomité te kunnen zetelen, is op 14 september 2021 in het CKB afgesproken dat men in het bestuursorgaan moet zetelen én schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening moet zijn.

 

De gemeente Herselt moet haar kandidaat-leden voor het wooncomité en het bouwcomité aanduiden. Het college van burgemeester en schepenen keurde dit dossier principieel goed op 11 april 2023.

 

Wettelijke gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB)

         Decreet houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen van 9 juli 2021

         Het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019 (WVV)

         Omzendbrief OMG/W 2020/3 van 24 april 2020 betreffende de impact van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen

         Decreten over het Vlaams woonbeleid van 17 juli 2020 (Vlaamse Codex Wonen van 2021)

         Statuten van Woonmaatschappij LeefGoed bv

 

Toelichting en advies

Overeenkomstig art. 21 van de statuten van Woonmaatschappij LeefGoed bv, wordt voorzien in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Neteland én in een wooncomité en een bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. De gemeente Herselt heeft recht op 1 lid in het wooncomité en 1 lid in het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen. Zoals afgesproken in de CKB op 14 september 2021 wordt de schepen bevoegd voor welzijn voorgedragen als kandidaat-lid voor het wooncomité. De schepen voor patrimonium (en tevens lid van de raad van bestuur van LeefGoed bv) wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het bouwcomité.

Voor de gemeente Herselt betekent dit:

         kandidaat-lid wooncomité = schepen welzijn =  mevrouw Elke Verlinden

         kandidaat-lid bouwcomité = schepen patrimonium = de heer Mark Van den Wouwer

 

De bevoegdheden van de comités worden vastgelegd in een intern reglement.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Stemming over het besluit: na geheime stemming met 22 stemmen voor.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Elke Verlinden voor te dragen als kandidaat-lid voor het wooncomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed bv.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de heer Mark Van den Wouwer voor te dragen als kandidaat-lid voor het bouwcomité voor de regio Zuiderkempen van Woonmaatschappij LeefGoed bv.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle gedeeltelijke opheffing en een deel van buurtweg nr. 23 terug op te nemen in het openbaar domein  - definitieve beraadslaging

 

Herneming agendapunt na uitstel tijdens de gemeenteraad van 4 september 2023.

 

 

Situering

Tijdens de zitting 24 april 2023 heeft de gemeenteraad het grafisch plan tot opheffing van een deel van de gemeenteweg met naam Verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle in Herselt voorlopig vastgesteld.

In dit gemeenteraadsbesluit is de toetsing van het dossier aan de artikel 3 en 4, van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, beschreven.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Toelichting en advies

Het openbaar onderzoek werd gevoerd, in overeenstemming met art. 21 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, van maandag 3 juli 2023 tot en met dinsdag 1 augustus 2023.

 

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend.

 

Departement Omgeving, afdeling GOP, heeft laten weten geen advies te verlenen in deze stap van de procedure voor het dossier “verbindingsweg Herselt – Varendonk - Veerle gedeeltelijke opheffing en een deel van buurtweg nr. 23 op te nemen in het openbaar domein.”

 

De provincie Antwerpen heeft laten weten dat de deputatie d.d. 27 juli 2023 geen opmerkingen heeft bij de gedeeltelijke opheffing verbindingsweg Herselt - Varendonk - Veerle en het terug opnemen van een deel van buurtweg nr. 23.

 

Aangezien er tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaren en adviezen werden ontvangen, worden er geen aanpassingen aan het dossier uitgevoerd.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: namens CD&V+2230: De fractie wil het dossier niet in de weg staan maar kan niet akkoord gaan met een meerwaarde van 200.000 euro op 1 perceel, terwijl de weg op meerdere plaatsen bebouwd is en dus in zijn geheel niet bestaat. Daarom zal de fractie zich onthouden.

 

BESLUIT

Artikel 1

Het ontwerp van grafisch plan definitief vast te stellen.

 

Artikel 2

Akkoord te gaan om de gemeenteweg ‘Verbindingsweg Herselt – Varendonk – Veerle' gedeeltelijk op te heffen en een deel van buurtweg nr. 23 terug op te nemen in het openbaar domein zoals aangeduid op het definitief vastgestelde grafisch plan.

 

Artikel 3

Akkoord te gaan met de voorgestelde meer- / minwaarde zoals bepaald door de landmeter-expert Stef Geukens van 1 maart 2023, namens LSG Landmeters.

 

Artikel 4

Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 22 en 23 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de afhandeling van het opheffen van de gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

 

Artikel 5

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig art. 22 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Het grafisch plan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot opheffing van een gemeenteweg onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Antwerpen.

 

Artikel 6

Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt CD&V+2230: Parkeergelegenheid bij kermis, markt en andere activiteiten op het parkeerterrein voor het gemeentehuis - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans

 

Situering

Het gemeenteplein / parkeerterrein voor het gemeentehuis is een belangrijke parking voor wie in het gemeentehuis, het OCMW, de kerk, het funerarium of bij lokale handelaars, de bowling, plaatselijke bewoners, … moet zijn. Tijdens de kermis, avondmarkt of bij andere activiteiten in Herselt-centrum is de parkeerdruk en het belang van de parkeerplaatsen op het gemeenteplein nog veel groter.

Het vorig bestuur zorgde er daarom steeds voor dat bij kermissen, de avondmarkt, de kerstkroeg en eventueel andere activiteiten op het gemeenteplein de niet door deze evenementen ingenomen ruimte maximaal beschikbaar bleef als parking, met respect voor de veiligheid. Ook werd er steeds voor gezorgd dat de opbouw en afbraak veilig kon gebeuren.

Het huidig bestuur legt voor het hele gemeenteplein parkeerverbod op tijdens de kermissen en avondmarkt en dit vanaf het opstellen tot na de afbraak. De beschikbare parkeerplaatsen van de meest centrale en veiligste parking van het centrum wordt daardoor nodeloos afgesloten terwijl al de parkeerplaatsen tussen de Wolfsdonkse- en Blaubergsesteenweg zijn ingenomen door de kermis of avondmarkt. Onlangs werd zelfs alle doorgaand verkeer, uitgezonderd hulpdiensten, tussen de verkeerslichten en bakkerij Tart’es verboden. Zelfs voetgangers, fietsers en bewoners mochten dus niet door…!

Het is aangewezen om terug de werkwijze van het vorige bestuur toe te passen.

 

Voorstel tot besluit:

Artikel 1:

Bij kermissen, de avondmarkt en andere activiteiten dienen de niet-ingenomen parkeerplaatsen op het gemeenteplein maximaal ter beschikking te blijven als parkeerplaats.

 

Artikel 2:

Tussen de verkeerslichten en het kruispunt aan bakkerij Tart’es moeten voetgangers, fietsers en plaatselijk verkeer toegelaten zijn.

 

Artikel 3:

Er worden veiligheidshekken voorzien tussen het evenement enerzijds en de weg en parkeerplaatsen anderzijds, zodat kinderen maximaal beschermd zijn.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs en Anneleen Maris

Stemmen tegen:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthoudt zich:

Karen Broes

 

Motivatie stem tegen Peter Keymeulen: namens de meerderheid: De situatie is hetzelfde als deze voor de verkiezingen, er werd niets aan gewijzigd. (incl. plannen - exact hetzelfde).  In februari dit jaar is het aanvullend politiereglement voor alle kermissen opgeheven en dat is eenparig goedgekeurd. Het tijdelijk politiereglement is een exacte kopie van wat CD&V+2230 destijds toepaste. De meerderheid is dus verbaasd dit toegevoegde agendapunt te lezen. Er geldt een parkeerverbod bij de plaatsing van de kermis, de plaatsen worden vrijgegegeven na de plaatsing, idem dito voor de kerstkroeg. Het tijdelijk politiereglement is copy paste van dat van vorige legislatuur. Men kan niet voorleggen ter goedkeuring wat er al was. Als je ziet dat een bord niet conform het reglement is, mag je dat altijd melden, fouten kunnen gemaakt worden, maar het reglement is correct.

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt CD&V+2230 en Groen Herselt: Verkeersveiligheid t.h.v. de in- en uitrit van Delhaize Herselt - Toegevoegd punt ingediend door Evelien Van Bedts

 

Na bespreking:

 

Situering

Tussen de weg en het fietspad langs de Aarschotsesteenweg en de Wolfsdonksesteenweg zijn er langsparkeerplaatsen voorzien. Ter hoogte van de in- en uitrit van Delhaize wordt het zicht op het fietspad daardoor vaak sterk belemmerd voor bestuurders die de parking van Delhaize willen opdraaien. Wanneer de parkeerplaatsen t.h.v. de in- en uitrit ingenomen zijn ziet men de fietsers niet goed afkomen. Dit leidt regelmatig tot gevaarlijke toestanden en wellicht vroeg of laat ook tot ongevallen. De snelheid van de fietsers ligt ook vaak veel hoger door het succes van de elektrische fietsen. Dit verhoogt de risico’s  gevoelig.

Raadslid Evelien Van Bedts namens CD&V+2230 en Karen Broes namens Groen! hebben deze gevaarlijke situatie vorige gemeenteraad reeds aangekaart. Het is belangrijk dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen nog voor er een (ernstig) ongeval gebeurt.

 

Voorstel tot besluit:

De gemeenteraad vraagt dat de burgemeester in overleg met AWV en de verkeerscommissie een voorstel uitwerkt om tot een veiliger situatie te komen t.h.v. de in- en uitrit van Delhaize en dit een volgende gemeenteraad ter kennis of stemming te brengen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De gemeenteraad vraagt dat de burgemeester in overleg met AWV en de verkeerscommissie een voorstel uitwerkt om tot een veiliger situatie te komen t.h.v. de in- en uitrit van Delhaize en dit een volgende gemeenteraad ter kennis of stemming te brengen.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt CD&V+2230: Correcte en open communicatie betreffende de kostprijs van het nieuwe jeugdhuis e.a. - Toegevoegd punt ingediend door Luc Peetermans

 

Situering

In een artikel over de bouw van het nieuwe jeugdhuis (GVA van 21 en 22 augustus 2023) stond het volgende vermeld:
‘Burgemeester Peter Keymeulen, schepen van Jeugd Geert Sterckx en schepen van Patrimonium Mark Van den Wouwer (allen N-VA) legden maandag ‘de eerste steen’. “We zetten een historisch moment in de kijker”, stelt de burgemeester. Schepen Van den Wouwer vult aan: “het gebouw heeft een oppervlakte van 200 vierkante meter en is volledig voorbehouden voor de werking van het jeugdhuis. De totale investering bedraagt zo’n 600.000 euro. 

Volgens de cijfers van financieel directeur Bart Verelst bedraagt de gunningsprijs echter voor de bouw alleen al 812.560 euro of ruim 35% meer! Zijn hier de kosten van de architect inbegrepen?

De aankoopprijs van de grond bedroeg 210.163 euro, wat het totaal op 1.022.713 euro brengt!

We hebben vorige gemeenteraad schepen Marc Van de Wouwer gevraagd of hij inderdaad beweerd heeft dat de kostprijs ‘slechts’ euro 600.000 bedroeg en hij antwoordde dat hij zich dat niet herinnerde maar hij ontkende het ook niet. Van waar komt dit bedrag dan? De reporter van GVA zal het zelf niet verzonnen hebben…

Onze vraag om GVA een rechtzetting met de juiste cijfers te bezorgen en die ook in Herselt leeft! te publiceren werd afgewezen door de burgemeester. De inwoners zouden dat ‘in alle transparantie’ kunnen vinden in het jaarverslag…

Het aandeel jeugdhuis in de combinatie met de tennishal en polyvalente zaal in het voorstel van het vorig bestuur eind 2018 bedroeg volgens de financieel directeur 287.215 euro. De jeugd heeft niet alleen 4 jaar langer moeten wachten op een nieuw jeugdhuis, de kosten zijn bovendien met 350% gestegen…!

Onze inwoners hebben recht op correcte informatie en een open communicatie. Nu lijkt het alsof ze bewust worden voorgelogen uit schaamte voor de sterk uit de hand gelopen meerkost.

 

Voorstel tot besluit:

De correcte kostprijs van het nieuwe jeugdhuis dient duidelijk en in alle openheid gecommuniceerd te worden via de gebruikelijke communicatiekanalen: Herselt leeft!, de gemeentelijke website en Facebookpagina en de lokale perscontacten.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Karen Broes en Anneleen Maris

Stemmen tegen:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

 

Motivatie stem voor Karen Broes: Beide fracties hebben gelijk op sommige punten en ongelijk over andere punten. Het raadslid vraagt duidelijker te communiceren, er mag niet te snel worden over gegaan. Er wordt nogal snel iets gezegd waar beter 2 keer over nagedacht zou worden, zeker op een plaats als de gemeenteraad. We zouden onze woorden meer moeten wikken en wegen.

Motivatie stem tegen Peter Keymeulen: namens de meerderheid: Het college zal transparant alle investeringen in de jeugd (skate, jeugdlokalen, jeugdhuis, speeltoestellen..) communiceren en de administratie vragen om een rapport op te maken in alle openheid en transparantie.

Insinuatie dat we niet transparant zijn, is niet correct, dat is de meerderheid zeker well: We hebben het bedrag excl. btw en excl. kosten genoemd en dat wordt nu misbruikt. Peter zal de administratie vragen om een transparante en exacte cijfercommunicatie te doen over alle investeringen. Dus de meerderheid zal het punt niet goedkeuren o.w.v. insinuaties want deze zijn niet juist.

 

BESLUIT

Dit agendapunt wordt niet goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

LDC Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

4 september

Padel

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.

Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:

– 152 interlokale verenigingen;

– 50 projectverenigingen;

– 36 dienstverlenende verenigingen;

– 60 opdrachthoudende verenigingen

Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.

 

Wettelijke gronden

         Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.

         Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.