Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 21 november 2022 - Gemeenteraad

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Peter Keymeulen - burgemeester

Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx - schepenen

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Wendy Tubbax - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Kathleen Helsen, Gerda Battel - raadsleden

 

Overzicht punten

 

Hoogdringend punt - Kennisname verhindering raadslid Evelien Van Bedts wegens ouderschapsverlof - Hoogdringend punt

 

Situering

Gemeenteraadslid Evelien Van Bedts verzoekt (de voorzitter van) de gemeenteraad, bij mail van 21 november 2022, zoals te vinden in de bijlage, om vervangen te worden als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn omwille van ouderschapsverlof. 

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur, meer bepaald art. 12 en 14

 

Artikel 12. (01/01/2019- ...)

 

De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van de volgende personen:

1° het gemeenteraadslid dat om medische redenen, om studieredenen of wegens verblijf in het buitenland gedurende een minimale termijn van twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden. Hij richt daarvoor een schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad. Bij het verzoek tot vervanging voor verhindering wegens medische redenen wordt een geneeskundig getuigschrift van maximaal vijftien dagen oud gevoegd, dat tevens de minimale termijn van afwezigheid om medische redenen aangeeft. Als het gemeenteraadslid dat om medische redenen afwezig blijft, niet in staat is om dat verzoek tot de voorzitter te richten, wordt hij van rechtswege als verhinderd beschouwd vanaf de derde opeenvolgende vergadering waarop hij afwezig is en zolang hij afwezig blijft. Bij het verzoek tot vervanging voor verhindering om studieredenen of verblijf in het buitenland wordt een attest van de onderwijsinstelling of opdrachtgever gevoegd;

2° het gemeenteraadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid wordt op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad, vervangen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid zijn mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie voorafgaat. Bij de geboorte of de adoptie van een meerling kan het verlof verlengd worden met een periode van maximaal twee weken op verzoek van het gemeenteraadslid;

3° het gemeenteraadslid dat door palliatief verlof of verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek familielid tot en met de tweede graad of van een zwaar ziek gezinslid gedurende minimaal twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden. Hij richt daarvoor aan de voorzitter van de gemeenteraad een schriftelijk verzoek, waarbij een verklaring op erewoord gevoegd is waarin het raadslid zich bereid verklaart om bijstand of verzorging te verlenen. De naam van de patiënt hoeft niet te worden vermeld;

4° het gemeenteraadslid dat lid is van de Europese Commissie als het gemeenteraadslid daar schriftelijk om verzoekt. In voorkomend geval geldt de verhindering zolang het gemeenteraadslid het mandaat als lid van de Europese Commissie uitoefent;

5° het gemeenteraadslid dat geschorst is op grond van artikel 199 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Artikel 14. (01/01/2019- ...)

 

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3. De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.

 

 

KENNISNAME

van de verhindering als gemeenteraadslid van raadslid Evelien Van Bedts vanaf de raad van heden 21 november 2022.

De verhindering loopt tot en met 20 maart 2022.

 

BESLUIT

De toezichthoudende overheid op de wijze bepaald in het decreet lokaal bestuur in kennis te stellen van de verhindering van gemeenteraadslid Evelien Van Bedts.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Hoogdringend punt- Verhindering Evelien Van Bedts en opvolging door Wendy Tubbax: installatie van Wendy Tubbax - Hoogdringend punt

 

Situering

Raadslid Evelien Van Bedts wenst omwille van ouderschapsverlof vervangen te worden als gemeenteraadslid en lid van de raad voor maatschappelijk welzijn gedurende haar periode van “verhindering” als raadslid.

 

De heer Tom Huybs, eerste opvolger op de lijst CD&V+2230, verzaakt aan de opvolging zoals blijkt uit zijn mail aan de voorzitter van de raad en de algemeen directeur, hieronder integraal weergegeven.

 

 

Geachte voorzitter,

 

Ik ondergetekende, Tom Huybs, wonende {Wolfsdonksesteenweg 160] te Herselt en 1e opvolger op de CD&V+2230 lijst voor de opvolging van raadslid Evelien Van Bedts, verklaar hierbij te verzaken aan het mandaat van gemeenteraadslid. Ik ga akkoord dat dit mandaat bijgevolg wordt aangeboden aan de volgende opvolger.

 

Herselt, 21 november 2022

 

Tom Huybs

 

 

Mevrouw Wendy Tubbax, tweede opvolger op de lijst CD&V+2230, wenst raadslid Evelien Van Bedts te vervangen gedurende haar periode van verhindering zoals blijkt uit haar mail aan de voorzitter van de raad en de algemeen directeur, hieronder weergegeven.

 

Ik bevestig het mandaat van Gemeenteraadslid te aanvaarden als opvolger van Evelien Van Bedts op de lijst van de CD&V+2230-fractie, tijdens haar verhindering.

 

In bijlage de verklaring op eer m.b.t. onverenigbaarheden.

 

Mvg,

 

Wendy Tubbax

 

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Artikel 6

§ 3. De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden. De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare vergadering de eed af.

 

Toelichting en advies

Na onderzoek van de geloofsbrieven van Wendy Tubbax, geboren te Leuven, wonende te Herselt, Westmeerbeeksesteenweg 75, (als tweede opvolger verkozen op lijst CD&V+2230 zoals blijkt uit het officieel proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018), is duidelijk dat zij voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

 

Er kunnen ook geen onverenigbaarheden worden vastgesteld.

 

Volgende documenten staven dat zij voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden:

- getuigschrift van woonst

- uittreksel uit het strafregister

- verklaring op eer van het zich niet in onverenigbaarheid bevinden

 

Acceptatie hoogdringend punt: met eenparigheid

Stemming installatie:met eenparigheid

 

BESLUIT

De geloofsbrieven van mevrouw Wendy Tubbax worden goedgekeurd en er is dus voldaan aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden in hoofde van mevrouw Wendy Tubbax.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Hoogdringend punt- Opvolging: eedaflegging Wendy Tubbax - Hoogdringend punt

 

Situering

Wendy Tubbax stelde bij bericht gericht aan de voorzitter van de raad akkoord te gaan met de vervanging van mevrouw Evelien Van Bedts tijdens de periode van haar verhindering.

Wendy Tubbax biedt zich aan voor de eedaflegging naar aanleiding van de vervanging van mevrouw Evelien Van Bedts.

 

Toelichting en advies

Uit het onderzoek van de geloofsbrieven met betrekking tot voornoemde opvolger blijkt dat zij voldoet aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid, en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, wegens de uitoefening van een bediening, bloed- en/of aanverwantschap.

 

Het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger thans Belg is en de voorwaarden van leeftijd en woonst verenigt.

 

Acceptatie hoogdringend punt: met eenparigheid

Stemming eedaflegging:met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Mevrouw Wendy Tubbax legt in openbare vergadering, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad Milo Anthonis, de voorgeschreven eed af als volgt: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Artikel 2:

Wendy Tubbax zal gemeenteraadslid Evelien Van Bedts  vervangen tijdens haar verhindering als gemeenteraadslid.

 

Artikel 3:

Dit besluit mede te delen aan de toezichthoudende overheid op de wijze die werd bepaald in het decreet lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Toegevoegd punt bij hoogdringendheid vanwege de voorzitter - Afvaardiging Raad van Bestuur: wijziging: opvolging CD&V+2230 - Hoogdringend punt

 

Situering

Benoeming van de bestuurder van CD&V+2230 ter vervanging van Evelien Van Bedts tijdens de periode van haar verhindering.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Gemeenteraadsbesluit van 7 januari 2020

Gemeenteraadsbesluit van 13 december 2021

 

Toelichting en advies

De fractie CD&V+2230 draagt Wendy Tubbax voor als lid van de raad van bestuur vanaf 21 november 2022 tot het einde van de afwezigheid van Evelien Van Bedts.

 

Artikel 235 van het decreet lokaal bestuur

§ 1. Het Autonoom Gemeentebedrijf beschikt over een raad van bestuur.

.....

§ 2. Het aantal leden van de Raad van Bestuur bedraagt ten hoogste de helft van het aantal Gemeenteraadsleden, maar met een absoluut maximum van twaalf. Ten hoogste twee derde van de leden van de Raad van Bestuur is van hetzelfde geslacht.

 

De leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.

 

Elke fractie kan minstens een lid van de raad van bestuur voordragen. Dat voordrachtrecht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur. Als de gewaarborgde vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, wordt er gewerkt met gewogen stemrecht binnen de groep van bestuurders die de fracties voorgedragen hebben.

 

Het mandaat van lid van de raad van bestuur is hernieuwbaar. De gemeenteraad kan de leden van de raad van bestuur op elk moment ontslaan. Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad hen vervangt.

 

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen van de oprichtende gemeente.

 

In zitting van 13 december 2021 benoemde de gemeenteraad volgende personen in de raad van bestuur van het AGB Herselt:

 Peter Keymeulen, N-VA, gemeenteraadslid / burgemeester, M

 Mark Van den Wouwer, N-VA, gemeenteraadslid, M

 Ann Gilis, N-VA, geen raadslid, V

 Karine Vermaelen, N-VA, geen raadslid, V

 Luc Peetermans, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Ronny Korthout, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Hilde Van Reet, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Evelien Van Bedts, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Milo Anthonis, Mensen Met Mensen, gemeenteraadslid, M

 Karla Jennes, Mensen Met Mensen, geen raadslid, V

 Ewoud Beirlant, Groen Herselt, geen raadslid, M

 

De fractie CD&V+2230 draagt Wendy Tubbax voor als lid van de raad van bestuur vanaf 21 november 2022 tot het einde van de afwezigheid van Evelien Van Bedts.

 

De samenstelling van de raad van bestuur van het AGB Herselt wordt dan als volgt:

 Peter Keymeulen, N-VA, gemeenteraadslid / burgemeester, M

 Mark Van den Wouwer, N-VA, gemeenteraadslid, M

 Ann Gilis, N-VA, geen raadslid, V

 Karine Vermaelen, N-VA, geen raadslid, V

 Luc Peetermans, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Ronny Korthout, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Hilde Van Reet, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Wendy Tubbax, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Milo Anthonis, Mensen Met Mensen, gemeenteraadslid, M

 Karla Jennes, Mensen Met Mensen, geen raadslid, V

 Ewoud Beirlant, Groen Herselt, geen raadslid, M

 

Hiermee is voldaan aan de evenwichtsvereisten:

         maximum 11 leden

         minimaal de helft van de bestuurders zijn ook gemeenteraadslid

         iedere politieke fractie heeft minimaal 1 lid

         meerderheidsfractie(s) gemeenteraad mogelijkheid om meerderheid binnen raad van Bestuur te hebben

         M/V verhouding (max. 2/3 zelfde geslacht)

         voorgedragen namens een politieke fractie

 

Belangrijk is ook om rekening te houden met de bepalingen van het cultuurpact

vanaf 1 januari 2022:

         Cultuurpact: voorzitter/bestuurder gemeentelijke adviesraad kan niet tegelijk bestuurder zijn van AGB

         Cultuurpact: evenredige verdeling over politieke partijen heen, mits respecteren bovenstaande vereisten.

         De voorzitter van de raad van bestuur (na samenstelling raad van bestuur door de leden van de raad van bestuur aan te duiden), moet lid zijn van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel.

 

Acceptatie hoogdringend punt: met eenparigheid

Stemming afvaardiging RVB AGB:na geheime stemming met 21 stemmen voor.

 

BESLUIT

Vanaf 21 november 2022 tot het einde van de afwezigheid van Evelien Van Bedts wordt de samenstelling van de raad van bestuur van het AGB als volgt:

 Peter Keymeulen, N-VA, gemeenteraadslid / burgemeester, M

 Mark Van den Wouwer, N-VA, gemeenteraadslid, M

 Ann Gilis, N-VA, geen raadslid, V

 Karine Vermaelen, N-VA, geen raadslid, V

 Luc Peetermans, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Ronny Korthout, CD&V+2230, gemeenteraadslid, M

 Hilde Van Reet, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Wendy Tubbax, CD&V+2230, gemeenteraadslid, V

 Milo Anthonis, Mensen Met Mensen, gemeenteraadslid, M

 Karla Jennes, Mensen Met Mensen, geen raadslid, V

 Ewoud Beirlant, Groen Herselt, geen raadslid, M

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen van 24 oktober 2022

 

Situering

De goedkeuring van de ontwerpnotulen van de gemeenteraad van 24 oktober 2022.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de Gemeenteraad van 24 oktober 2022 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Vastleggen datums gemeenteraad en RMW 2023

 

Situering

Het is wenselijk om de datums voor de gemeenteraad (en aansluitend de raad voor maatschappelijk welzijn) in 2023 nu reeds vast te leggen zodat de diensten hun planning hierop kunnen afstemmen.

 

Toelichting en advies

Voorstel voor de datums van de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2023.

 

Maand

Laatste maandag

Voorstel

Reden afwijking

Januari

30

30

 

Februari

27

27

 

Maart

27

20

zaal d'Asbroek niet beschikbaar wegens tennistornooi

April

24

24

 

Mei

29

22

Pinkstermaandag

Juni

26

26

 

Juli

31

geen raad

vakantieperiode

Augustus

28

geen raad

vakantieperiode

September

25

4

continuïteit verzekeren na lange vakantieperiode

September

25

25

onder voorbehoud van voldoende dringende punten

Oktober

30

23

30 oktober valt in herfstvakantie

November

27

20

betere spreiding tussen raad oktober en december

December

25

18

begroting

 

De gemeenteraad (en aansluitend de raad voor maatschappelijk welzijn) gaan telkens door op de laatste maandag van de maand, behalve:

•Tijdens de zomermaanden juli en augustus is er geen raad voorzien maar om de continuïteit te verzekeren wordt een extra raad voorzien op de eerste maandag van september.

•De raad op de laatste maandag van september blijft behouden maar onder voorbehoud, enkel bij voldoende dringend te behandelen punten zal deze raad doorgaan. (slechts 3 weken na de vorige raad)

•In december gaat de raad 1 week vroeger door (op de 18de) omwille van de begroting en de kerstvakantie.

•In november is de raad voorzien op de voorlaatste maandag, om de raden beter te spreiden.

•In oktober is de raad voorzien op de voorlaatste maandag, omdat de laatste maandag in een schoolvakantie valt.

•In mei is de raad voorzien op de voorlaatste maandag, omdat de laatste maandag een feestdag is (Pinkstermaandag).

•In maart is de raad voorzien op de voorlaatste maandag, omdat zaal d'Asbroek niet beschikbaar is op de laatste maandag (10-daags tennistornooi waarbij publiek in zaal d'Asbroek zit)

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie en het college van burgemeester en schepenen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De datums voor de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2023 worden vastgelegd zoals voorgesteld door de administratie en college van burgemeester en schepenen:

• 30 januari

• 27 februari

• 20 maart

• 24 april

• 22 mei

• 26 juni

• 4 september

• (25 september onder voorbehoud)

• 23 oktober

• 20 november

• 18 december

 

Artikel 2:

De datums voor de gemeenteraad (en aansluitend raad voor maatschappelijk welzijn) in 2023 worden bekendgemaakt op de website van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Aanpassing statuten projectvereniging de Merode en wijziging afvaardiging raad van bestuur: goedkeuring

 

Situering

De gemeenten Aarschot, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo werken samen rond cultuur en erfgoed binnen de intergemeentelijke samenwerking, Projectvereniging de Merode.

Een aantal gemeenten vragen een verandering van vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur van deze projectvereniging. Daarnaast nemen andere vertegenwoordigers de rol op van voorzitter en ondervoorzitter.
Deze wissels in vertegenwoordiging dienen we op te nemen in de statuten en opnieuw neer te leggen zodoende dat het KBO correct is.

 

Wettelijke gronden

De projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

Gemeenteraadsbesluit 25 januari 2021: Projectvereniging de Merode: goedkeuring statuten

Gemeenteraadsbesluit 24 april 2022: Projectvereniging de Merode: afvaardiging raad van bestuur

 

Toelichting en advies

Een overzicht van de wissels:

Scherpenheuvel-Zichem: Kris Peetermans wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Manu Claes;

Herselt: Kristof Van Dingenen wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Peter Keymeulen;

Tessenderlo: Kurt Vermeyen wordt de stemgerechtigde vertegenwoordiger i.p.v. Alies Smeets.

 

De andere stemgerechtigde vertegenwoordigers blijven dezelfde schepenen/burgemeesters.

Het huidig dagelijks bestuur - Gerda Broeckx, Alies Smeets en Manu Claes - geeft de fakkel over - analoog aan het huishoudelijk reglement - aan een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter vanaf 1 januari 2023:

voorzitter: Kris Peetermans;

ondervoorzitter: Kristof Van Dingenen

Verder wordt van deze statutenwijziging gebruik gemaakt om de afkorting ‘IGCS’ te wijzigen naar ‘cultuurregio’.
 

Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen aan de statuten van de projectvereniging de Merode.

De gemeente Diest wordt nog meegenomen in de statuten zodoende dat Diest nog in regel is met het decreet lokaal bestuur maar zij maken geen deel uit van enige deelwerking.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt de aanpassing van de statuten goed.

 

Stemming vertegenwoordigerna geheime stemming met 21 stemmen voor.

Stemming goedkeuring statutenmet eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt Kristof Van Dingenen aan als stemgerechtigd lid van de raad van bestuur van de projectvereniging de Merode en Peter Keymeulen als zijn plaatsvervanger, zoals voorzien in artikel 7 van de statuten.

 

Artikel 2:

De gemeente Herselt gaat akkoord met de gewijzigde vertegenwoordiging en statuten van projectvereniging de Merode.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Toetreding cultuurregio de Merode: goedkeuring

 

Situering

 

Landelijke context:

De voorbije 8 jaar is er veel gewijzigd aan de regelgeving en subsidiemogelijkheden voor cultuur en vrijetijd. Sinds 2016 zijn de Vlaamse middelen voor lokaal cultuurbeleid niet langer geoormerkt en zijn zij geïntegreerd in het Gemeentefonds. Het decreet lokaal cultuurbeleid is vergaand gewijzigd en momenteel enkel nog echt van toepassing voor Brussel.

 

Daarnaast maakt de interne staatshervorming dat provincies niet langer bevoegd zijn voor cultuur en vrijetijd. Cultuur is sinds 2016 een taak van Vlaanderen en van de gemeenten, enkel deze twee beleidsniveaus mogen beslissingen nemen. De provinciale middelen gingen naar Vlaanderen om op een andere wijze beleid mee te voeren.

 

In 2018 werd het decreet bovenlokale cultuurwerking gestemd waarmee - naast de ondersteuning van een steunpunt en projectsubsidies – gemeenten gestimuleerd worden om intergemeentelijk samen te werken rond cultuur.
Intergemeentelijke culturele samenwerkingen kunnen subsidies verkrijgen wanneer zij:

         zich verenigingen in een rechtspersoonlijkheid zijnde, projectvereniging, dienstverlenende vereniging of opdrachthoudende vereniging (conform decreet lokaal bestuur);

         met minimaal 4 gemeenten samenwerken;

         samen een kwalitatieve, duurzame, diverse en geïntegreerde bovenlokale cultuurwerking uitbouwen, stimuleren en optimaliseren;

         cultuurparticipatie bevorderen en versterken;

         transversaal samenwerken met culturele actoren uit de regio;

         samenwerken over beleidsdomeinen heen (pluspunt, geen vereiste);

         deze doelstellingen en eigen doelstellingen verduidelijken in een aanvaardde cultuurnota;

 

De Vlaamse subsidies bedragen maximaal 50% van de werkingsmiddelen van de intergemeentelijke culturele samenwerking, met een maximum van 100.000 euro. Vlaanderen matcht dus de bijdrage van de deelnemende gemeenten.
De Vlaamse subsidies moeten aangewend worden om een regierol in de regio op te nemen, geen actorrol. Dit betekent dat de cultuurregio eerder moet inzetten op netwerken, samenwerking stimuleren, inspireren, nieuw beleid en projecten faciliteren, opleidingen, procesbegeleidingen, etc. dan op extra activiteiten. De cultuurregio is wel vrij om de gemeentelijke bijdragen aan de actorrol te besteden.

 

Context projectvereniging de Merode:

De cultuurambtenaren van de gemeenten Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Tessenderlo, Herselt en Westerlo kwamen sinds 2014 samen in een werkgroep cultureel erfgoed. Het doel was initieel om te proberen Vlaamse subsidies te bekomen voor een cultureel erfgoedconvenant. De 3 Vlaams-Brabantse gemeenten hadden dit reeds geprobeerd met het Hageland enkele jaren eerder maar zonder succes.
De toenmalige medewerker vanuit de Merode die de transitie begeleidde van VLM naar de provincies, Roel Slegers, ondersteunde deze werkgroep. De aanvraag voor een cultureel erfgoedconvenant werd echter nooit ingediend omdat vanuit Vlaanderen de boodschap kwam dat er geen middelen waren voor nieuwe samenwerkingen.

 

Voor een samenwerking op vlak van onroerend erfgoed (IOED) werden er wel subsidies bekomen door de Merode eind 2016. Voor deze IOED werd een projectvereniging opgericht waarbinnen de betrokken gemeenten -inclusief Herselt- samenwerkten. Alleen de gemeenten mogen vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur van de projectvereniging.


In juli 2017 werd Melissa Geerts aangeworven als coördinator van de IOED de Merode om het goedgekeurde beleidsplan uit te voeren.

 

Rond deze tijd richtten de provincies ook vzw de Merode op om een werking rond landschap, economie en toerisme te ontwikkelen/verder te zetten. Zo kon er een vervolg komen na het project van de VLM. Bij de vzw zijn het zowel de provincies, de gemeenten als externe partners die samen beslissen. De vzw ontvangt geen structurele Vlaamse middelen en dient dus geen rekening te houden met de bepalingen van decreten.

 

De 6 genoemde gemeenten bleven samenkomen rond cultureel erfgoed zodoende een basis te ontwikkelen voor een nieuwe aanvraag in 2020.
Geel, Laakdal (K.erf) en Hulshout (Kempens Karakter) zaten reeds langer in een andere intergemeentelijke samenwerking voor cultureel erfgoed en waren hier niet bij betrokken. Deze situatie is de reden waarom de gemeenten van bij de opstart van de projectvereniging de keuze kregen tot welke deelwerking zij wilden toetreden.


De ondersteuning van het Merodefestival liep ook via deze werkgroep en de projectvereniging.

Onder impuls van het bovenlokaal cultuurdecreet ontstond in 2019 het idee in de werkgroep cultureel erfgoed om te proberen ook samen te werken rond bovenlokale cultuur. De gemeente Hulshout sloot hiervoor aan bij de groep. De cultuurnota werd geschreven onder impuls van Jochen Smets van vzw Wesp en met medewerking van Laurien Danckaerts (provincie Antwerpen, vzw de Merode) en Falke Lambrechts (stad Diest).
De gemeente Herselt en de stad Aarschot besloten uiteindelijk om niet in te stappen in deze aanvraag tot bovenlokale culturele samenwerking.
De aanvraag werd gehonoreerd door Vlaanderen waardoor in 2020 de cultuurregio – initieel werktitel IGCS – van start kon gaan. Falke Lambrechts startte in september 2020 als coördinator.

In 2020 sloegen Melissa Geerts (IOED), Jochen Smets (Wesp) en Falke Lambrechts (stad Diest) de handen in elkaar om op 3 maanden tijd ook een aanvraag in te dienen voor een cultureel erfgoedconvenant. De gemeenten Aarschot, Diest, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo engageerden zich. De aanvraag werd door Vlaanderen - mits opmerkingen- aanvaard waardoor in 2021, de derde deelwerking van projectvereniging de Merode kon starten. In maart 2021 startte Liv Tubeeckx als coördinator van de cultureel erfgoedcel.

 

In december 2021 besloot de stad Diest om uit de 3 deelwerkingen van projectvereniging de Merode te stappen. De hoofdreden van hun vertrek is dat de Merode niet het DNA is van Diest. Met hun bijdragen willen zij liever eigen, lokale projecten ontwikkelen i.p.v. te investeren in de eerder (middel-) lange termijnopbrengsten van bovenlokaal samenwerken.

 

Cultuurregio de Merode

Initieel spraken wij over IGCS de Merode: intergemeentelijke culturele samenwerking de Merode. Het woord ‘cultuurregio’ zegt veel meer dan de afkorting IGCS, waardoor de raad van bestuur het werkveld volgde om voortaan over ‘de cultuurregio’ te spreken.

Cultuurregio de Merode bestaat momenteel uit Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.


Elk van deze gemeenten draagt 0,8 euro per inwoner bij aan de werking. Het effectieve  bedrag wordt jaarlijks aangepast o.b.v. het effectieve inwonersaantal op 1 januari.
Daar Diest initieel zich wel engageerde, heeft de Vlaamse overheid 80.855,80 euro begroot als jaarlijkse subsidie voor cultuurregio de Merode. De samenwerking dient wel jaarlijks minimaal dit bedrag te blijven bijdragen.


Zowel Vlaanderen als de gemeenten engageerden zich om deze bijdrage te leveren t.e.m. 2025.

De cultuurnota die eind 2019 werd goedgekeurd door Vlaanderen bevat volgende 3 strategische doelstellingen. De grootste acties om deze doelstellingen te verwezenlijken zijn hier kort toegelicht. De volledige cultuurnota (update 2022) is terug te vinden in bijlage.

 

SD1. Cultuurregio de Merode bouwt en onderhoudt een netwerk dat lokale cultuurwerkingen met elkaar, andere sectoren, andere beleidsniveaus en -domeinen verbindt.

Deze doelstelling omvat de kern van de regierol van de cultuurregio. Uit de verschillende netwerken komen nieuwe acties, projecten en samenwerkingen voort, ook soms nieuwe subsidieaanvragen. De cultuurregio coördineert volgende netwerken:

         netwerk cultuurregio: cultuurdiensten, CC’s en GC’s;

         netwerk bibliotheken;

         netwerk externe cultuurmakers;

         netwerk kwetsbare jongeren in de cultuurregio;

         UITPAS-kerngroep;

         Werkgroep cultuur- en vrijetijdsparticipatie

 

Daarnaast neemt de cultuurregio de rol op van aanspreekpunt en belangenbehartiger naar andere regio’s, het steunpunt en Vlaanderen.


Tot slot zet de cultuurregio deze legislatuur ook in op volgende acties binnen deze eerste strategische doelstelling:

         Opleiding voor ambtenaren en verenigingen;

         Ondersteuning bij bovenlokale uitdagingen en projecten;

         Klankbord en projectsubsidie voor organisaties met bovenlokale ambities;

         Cultureel ondernemerschap;

         Amateurkunsten.
 

SD2. Cultuurregio de Merode stimuleert en ondersteunt de lokale cultuurwerkingen in het actief betrekken van bepaalde doelgroepen bij het socio-culturele leven en laten deelnemen aan culturele activiteiten.

 

In 2019 werd een operationele doelstelling rond de UiTPAS voorzichtig geformuleerd in termen van ‘onderzoek’. Maar als snel bleek dat de wil om in te zetten op cultuurparticipatie en de UiTPAS de grote gemene deler was tussen de gemeenten. We verhoogden de ambitie en startten besprekingen op om een aanvraagdossier in te dienen om te kunnen starten met UITPAS.


Na een lang traject waarbij de 4 gemeenten elkaar vonden in grote en kleine beslissingen, lanceerden we de UiTPAS de Merode op 30 april 2022. De UiTPAS wordt nu verder uitgerold naar meer burgers en meer partners. De UiTPAS is hét grootste project/proces van de cultuurregio in haar opstart en deze legislatuur.

De UiTPAS werkt de financiële drempel weg voor mensen in kansarmoede maar er zijn ook andere drempels om niet deel te nemen aan cultuur en vrijetijd. Hier gaan we mee aan de slag. Na een brainstormtraject werd een extra subsidie aangevraagd om in te zetten op deze andere participatiedrempels, en dat in de eerste plaats in, met en door de cultuurcentra en gemeenschapscentra. Er werd een bijkomende projectsubsidie verkregen van 42.250 euro waarmee we de komende 2 jaar aan de slag gaan.

 

Binnen deze doelstelling ondersteunen en inspireren we de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie en onderzoeken of we kunnen groeien naar een bovenlokaal netwerk vrijetijdsparticipatie.

Tot slot formuleerden we ook een actie rond een co-creatieproject maar we kijken nog binnen het netwerk van de cultuurregio of we dit niet ombuigen naar een beleid en acties rond kunst- en cultuureducatie.
 

SD3. Cultuurregio de Merode wilt de dynamiek tussen bruisende kernen en kwalitatieve open ruimte stimuleren via een verdiepend cultuuraanbod en het opzetten van innovatieve, transversale cultuurprojecten.

 

In onze landelijke regio is er weinig aandacht voor culturele niches. Via bovenlokaal samenwerken willen we het gezamenlijke aanbod verdiepen en vergroten. We denken dan aan een aanbod op vlak van actuele kunst, klassieke muziek, literatuur, kwalitatieve theatervoorstellingen, etc. Dit kan toegankelijk gemaakt worden voor een breed publiek via de UiTPAS én ook via locatieprojecten.

 

Het UiTPAS-feest gaf al een klein voorproefje door naast straattheater en muziek ook een aantal andere korte voorstellingen te programmeren. In 2023 zal er ingezet worden op Atelier in Beeld en de locatievoorstelling BOEREN.
In 2021 werd er een digitaal alternatief ontwikkeld met de Belpop Bonanza Toer.

 

Initieel wilden we ook kunstwerken in de open ruimte creëren en dat op een participatieve wijze en een keuze voor professionele kwaliteit. Binnen de huidige middelen is dit echter niet mogelijk. Daarenboven gaven de gemeenten aan dat andere acties, waaronder de UITPAS een grotere prioriteit waren.

Onder deze doelstelling werden ook de acties rond het creëren van een duurzame werking geschoven: het zakelijk werk, de website maar ook alles rond de regiovorming vallen onder deze strategische doelstelling.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur: projectvereniging als juridische vorm om intergemeentelijk samen te werken;

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Besluit college van burgemeester en schepenen van 9 september 2019 - Projectvereniging de Merode: intergemeentelijke culturele samenwerking

Besluit gemeenteraad van 28 juni 2021 - Statutenwijziging projectvereniging de Merode

 

Toelichting en advies

De gemeente Herselt is reeds lid van projectvereniging de Merode en de deelwerkingen: IOED en cultureel erfgoedcel. De gemeente Herselt wenst zich vanaf 1 januari 2023 te engageren binnen de cultuurregio.
 

De gemeente ziet de voordelen van de intergemeentelijke samenwerking en kijkt specifiek uit naar het vergroten van het aanbod voor de eigen bevolking via de projecten van de cultuurregio alsook via de UiTPAS de Merode.


Daarnaast voelen de ambtenaren het voordeel om betrokken te worden in de verschillende netwerken. De bibliotheek kijkt uit naar een nauwere samenwerking met de bibliotheken van Hulshout en Westerlo, die door de cultuurregio gefaciliteerd wordt. De Herseltse culturele verenigingen met bovenlokale ambities kunnen beroep doen op de cultuurregio.

 

Tot slot betekent deze instap van de gemeente Herselt een groter engagement binnen de projectvereniging, wat een uiterst positief effect heeft op de nakende beslissingen i.k.v. de regiovorming.

 

Statutair dienen er geen aanpassingen te gebeuren, daar Herselt reeds lid is van de projectvereniging de Merode. De raad van bestuur van de projectvereniging verwelkomt de gemeente Herselt graag bij de cultuurregio en formaliseerde dit op de raad van 14 oktober 2022.
Aan de Vlaamse overheid dienen we een beslissing van de raad van bestuur, een gemeenteraadsbeslissing van Herselt en een verklaring m.b.t. de bijdrage te bezorgen.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad staat positief tegenover een toetreding tot de cultuurregio de Merode.

 

Financiële weerslag

Er zijn momenteel geen kredieten voorzien in het meerjarenplan. Deze middelen moeten voorzien worden als de gemeente hier aan wenst deel te nemen. Het gaat om een bedrag van ca. 11.840 euro voor 2023.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad van Herselt gaat akkoord met de toetreding van de gemeente Herselt tot de cultuurregio de Merode vanaf 1 januari 2023.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad van Herselt gaat akkoord met de cultuurnota van de cultuurregio de Merode en zal deze mee realiseren.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad van Herselt gaat akkoord met een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Herselt aan de cultuurregio de Merode van 0,8 euro per inwoner. Deze bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld o.b.v. het inwonersaantal op 1 januari.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Kerkenbeleidsplan: goedkeuring

 

Situering

Het kerkenbeleidsplan werd op basis van de ingediende bezwaren en opmerkingen door de stuurgroep gefinaliseerd.

Deze laatste versie werd na goedkeuring door het college van burgmeester en schepenen in zitting van 18 oktober 2021 voorgelegd aan de bisschop. Op 6 oktober 2022 ontving de gemeente de goedkeuring van de bisschop, waardoor het kerkenbeleidsplan nu ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

Wettelijke gronden

24 juni 2011: conceptnota minister Bourgeois

3 oktober 2011: omzendbrief minister Bourgeois

Onroerend erfgoeddecreet en onroerend erfgoedbesluit

Decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten

 

Toelichting en advies

De Vlaamse overheid keurde in 2011 een nota goed over de toekomst van de kerkgebouwen. De kerkgemeenschap verklaarde zich bereid om dit mee te onderzoeken en het gesprek over het kerkenpatrimonium in Vlaanderen op een constructieve manier aan te gaan. Omdat de lokale kerkraden openbare instellingen zijn, dragen gemeentebesturen financieel bij tot het onderhoud van de kerken op hun grondgebied

 

Op 6 juni 2019 en vervolgens 16 oktober 2019, 5 februari 2020 en 15 oktober 2020 was er overleg tussen de kerkelijke en bestuurlijke vertegenwoordigers waarin de volgende krachtlijnen werden bepaald:

• Drie kerken behouden (Blauberg, Herselt, Ramsel)

• Het presbyterium Herselt heeft een centrale functie in Pastorale Eenheid HH Prisca en Aquila. Een restauratiedossier wordt opgemaakt door de gemeente.

• Kerk Bergom: instandhoudingswerken op korte termijn van het dak, toekomstige religieuze noden meenemen in gemeentelijk masterplan dat zal worden opgemaakt voor Bergom. In dit masterplan wordt uitgegaan van de noden en functies die noodzakelijk zijn, los van de gebouwen.

• Pastorieën Herselt en Ramsel: analyseren welke de kerkelijke noden zijn en de mogelijkheden om meer samen te werken rond infrastructuur.

• Strokapel: pastorale eenheid bekijkt wat de ‘wensen’ van de parochie zijn. Er wordt gedacht aan doopvieringen, huwelijken en eucharistievieringen.

 

Na het infomoment op 8 september in de Sint-Servaaskerk, en vervolgens op 5 oktober in Bergom, overlegde de stuurgroep op 11 oktober verder op basis van de ingediende bezwaren om op die manier tot een consensus te komen. De krachtlijnen werden herzien als volgt:

• Vier kerken behouden (Blauberg, Herselt, Ramsel en Bergom)

• Het presbyterium Herselt heeft een centrale functie in Pastorale Eenheid HH Prisca en Aquila. Een restauratiedossier wordt opgemaakt door de gemeente.

• Pastorieën Herselt en Ramsel: analyseren welke de kerkelijke noden zijn en de mogelijkheden om meer samen te werken rond infrastructuur.

• Strokapel: Er worden opnieuw doopvieringen, huwelijken, begrafenissen en eucharistievieringen georganiseerd sinds 2021.

 

Deze krachtlijnen werden uitgewerkt in voorliggend kerkenbeleidsplan

- Pastorie (presbyterium) Herselt: Kerkfabriek Sint-Servaas heeft laten weten af te zien van een aankoop. Aangezien het gaat om een presbyterium en gezien de onroerend erfgoedwaarde (beschermd monument) wil de gemeente een restauratiedossier opstarten en samen met de kerkelijke vertegenwoordigers bekijken welke invulling ten dienste van de inwoners kan gegeven worden. Intussen worden de dringende instandhoudingswerken uitgevoerd (dak) in 2021. Er wordt een globale visie uitgewerkt, geïntegreerd in een masterplan.

- Pastorie Ramsel: beheersplan is opgemaakt. Volgende stap is voorbereiden subsidie- en restauratiedossier + instandhoudingswerken. In 2021-2022 zal het dak worden gerestaureerd en de elektriciteit, evenals het verhelpen van waterinsijpeling. Ook de invulling van de pastorie van Ramsel is (net zoals die van Herselt) gecombineerd met de kostprijs van restauratie bepalend voor de keuze van het lokaal bestuur. Dit in kader van restaureren voor eigen gebruik of verkopen. Er wordt een globale visie uitgewerkt, geïntegreerd in een masterplan.

 

Na overleg met de betrokkenen wordt gezamenlijk besloten dat alle parochiekerken en de Strokapel voor de Rooms-Katholieke eredienst worden gevaloriseerd. Daarnaast worden occasioneel ook socio-culturele en toeristische activiteiten georganiseerd en eventueel sociale activiteiten vanuit de gemeente en verenigingen. Voor deze valorisatie zal er overleg komen met de kerkelijke overheden (cf. het bestaande overleg in het kader van CC de Kerken), inclusief over eventuele infrastructurele aanpassingen aan deze valorisatie.

 

De gemeente ontving de goedkeuring van de bisschop op 6 oktober 2022. (zie bijlage)

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt het voorliggende kerkenbeleidsplan goed.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Goedkeuring te hechten aan het voorliggende kerkenbeleidsplan.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Negatieve beslissing - digitale werkplek - Gemeente zonder gemeentehuis: kennisname

 

Situering

Binnen het subsidieprogramma gemeente zonder gemeentehuis deed stad Geel een aanvraag voor een grootschalige transformatie met focus op de werkplek van de toekomst. Stad Geel wil een digitale werkplek, gebaseerd op Microsoft Office 365 voor medewerkers, ontwikkelen die kennisdelen en samenwerking mogelijk maakt en waar informatie op een duidelijke manier gestructureerd is.

 

Gemeente Herselt stapte mee in dit project om te zetelen in de klankbordgroep. Op 16 mei 2022 ontving de administratie een mail met de mededeling dat de Vlaamse regering beslist heeft om de subsidie van gemeente zonder gemeentehuis niet toe te kennen aan dit project. Het engagement dat we maakten in de samenwerkingsovereenkomst vervalt hierdoor.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

College van burgemeester en schepenen van 7 februari 2022 - Samenwerkingsverband Stad Geel - gemeente zonder gemeentehuis - digitale werkplek

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Retributiereglement op administratieve prestaties

 

Situering

Er worden door de administratie verschillende diensten geleverd waaromtrent het billijk is een aangepaste vergoeding te heffen en dit rekening houdende met de kostprijs en de gepresteerde diensten.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, inzonderheid hoofdstukVIII, afdeling 2, zoals gewijzigd bij decreten van 8 juli 1996, 8 juli 1997, 15 juli 1997 en 7 juli 1998.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1: 

Met ingang van 6 december 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de aflevering van onderstaande stukken tegen een tarief vermeld tegenover het stuk:

1.1.  - fotokopies van bestuursdocumenten (A4/A3)               0,05/0,10 euro

    - kleurenfotokopie van bestuursdocumenten (A4/A3)              0,30/0,60 euro             

    - planafdruk per lopende meter zwart-wit              5,00 euro

    - planafdruk per lopende meter kleur              20,00 euro

1.2. - genealogische opzoekingen (stamboom) uitgevoerd

door het personeel geleverd werk, met een min. van 1 uur              50,00 euro per uur

1.3. - plastiekhouders rijbewijzen              0,30 euro               per stuk

1.4. - plastiekhouders identiteitskaarten              0,30 euro               per stuk

1.5. - attest immatriculatie + duplicaten                            5,00 euro

1.6. - duplicaat trouwboekje                            20,00 euro

1.7. - naamplaatje asverstrooiïng                            30,00 euro

1.8. - gegraveerd sterrenblaadje              eerste gratis, duplicaat 30,00 euro

 

Artikel 2: 

              Hogervermelde retributies worden verhoogd met gebeurlijk te maken portkosten, behoudens wat betreft het versturen van fotokopies van bestuursdocumenten, naar aanleiding van vragen van burgers tot verzending van hogeraangeduide stukken.

 

Artikel 3: 

De retributie dient betaald te worden door de aanvrager op het moment van de aanvraag.

 

Artikel 4: 

              De retributies worden niet geïnd voor inlichtingen en stukken gevraagd door het rijk, de provincie, het Vlaams gewest, de gemeenten, de OCMW’s, sociale bouwmaatschappijen en de stichtingen studiebeurzen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie

 

Situering

De gemeente is genoodzaakt om de financiële toestand en het budget in evenwicht te houden.

 

Wettelijke gronden

Artikel 173, van de grondwet;

 

Artikel 40, §3, van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009;

 

De principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 oktober 2022;

 

Toelichting en advies

Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij de gemeente aanvragen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

 

Gemeenten werken samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld. Het vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars. De gemeente kan via het vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en de vastgoeddossiers ontsluiten. Het verzamelen en ontsluiten, via het vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

 

De gemeente Herselt wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:

1)       de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het bestuursdecreet van 7 december 2018;

2)       de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;

3)       de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het bestuursdecreet van 7 december 2018;

8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

Artikel 2: Algemeen

De gemeente Herselt verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Herselt doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Herselt stelt het vastgoeddossier via het vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.

Met ingang van 6 december 2022 wordt ten voordele van gemeente Herselt een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.

 

Artikel 3:  Verschuldigde

De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Artikel 4:  Bedrag

Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Vastgoeddossier

75,00 euro

 

Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:

         (i) De percelen aangrenzend zijn

         (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen

         (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

 

Artikel 5:  Invorderingswijze

De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.

 

Artikel 6:  Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Herselt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.

§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:

1)       aanvragers; en

2)       houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.

§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:

1)       contact- en identificatiegegevens;

2)       financiële gegevens;

3)       het identificatienummer van het rijksregister/KBO-nummer;

4)       vastgoedinformatie;

5)       gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.

§4. De gemeente Herselt bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Herselt verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Herselt bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.

§5. De gemeente Herselt doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Herselt, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.

 

Artikel 7: Ondertekening

De vastgoeddossiers die de gemeente Herselt via het vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8:  Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 6 december 2022 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het vastgoedinformatieplatform.

 

Artikel 9:  Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen elektriciteit en gas op gemeentelijk openbaar domein - verlenging.

 

Gelet op het feit dat de gemeente en de burgers voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied;

 

Gelet op het feit dat deze nutsvoorzieningen werkzaamheden vergen langs de gemeentelijke wegen en aldus een impact hebben op het openbaar domein;

 

Gelet op de goedkeuring door de gemeente van de code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;

 

Gelet op het feit dat deze code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten;

 

Gelet op het feit dat er op het vlak van het onderhoud en de herstellingen ook geregeld dringende werken moeten worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein;

 

Gelet op de actualisatie van de code naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1: Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nuts­voor­ziening een retributie aan­ge­­rekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het ge­meen­telijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeen­te­we­gen.

 

Permanente nutsvoorzieningen omvatten:

- alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, …), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten, …) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof;

 

- alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg. Deze worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Deze retributie sluit elke andere heffing, semi-heffing, of waarborgstelling in het kader van werken aan permanente nutsvoorzieningen door de gemeente uit zowel in hoofde van de distributienetbeheerder als van haar werkmaatschappij en ongeacht of voorgenoemden deze werken uitvoeren in eigen naam, dan wel laten uitvoeren door derden in naam en voor rekening van de distributienetbeheerder of de werkmaatschappij.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31 de­cember 2025.

 

Artikel 2: Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per meter open­lig­gende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voet­paden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73 euro. 

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals  jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Indexatie gebeurt aan het begin van een nieuwe cyclus van 3 jaar.

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

 

Artikel 3: Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maxi­mum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grond­gebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als zijn werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,5 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast., naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals  jaarlijks gepubliceerd in augustus.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitings­punten op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 4: Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

 

Artikel 5: Definitief karakter

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Sterrenbomen: reglement: goedkeuring

 

Situering

De ouderenadviesraad informeerde naar de mogelijkheid om op de begraafplaatsen een sterrenboom en een gedenkplaat voor overledenen van wie het graf ontruimd werd/wordt, te plaatsen.

 

Wettelijke gronden

         Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, en latere wijzigingen;

         Besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, en latere wijzigingen;

         Omzendbrief BA 2006/3 van 10 maart 2006 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;

         Politiecodex gemeente Herselt van 31 januari 2011 en latere wijzigingen.

 

Toelichting en advies

         Voorgeschiedenis

         Op 31 mei 2021 besliste het college tot plaatsing van een sterrenboom op de begraafplaatsen.

         De ouderenadviesraad nam op 28 september 2021 kennis van het voorstel en verleende positief advies.

         De dienst grondgebiedzaken stuurde op 3 december 2021 een prijsvraag uit voor het leveren van 4 sterrenbomen in cortenstaal.

         Plaatsing zal gebeuren door de uitvoeringsdiensten.

         Op 17 februari 2022 werd een prijsverantwoording gevraagd aan K Laswerken bv gezien de abnormaal lage prijs.

         Op 18 februari 2022 werd door K Laswerken een aangepaste offerte ingediend.

         Op 21 februari 2022 werd de opdracht gegund aan Metalmorphosa bvba aan de offerteprijs, zijnde 5.194,80 euro per boom (excl. btw) of 6.285,71 (incl. btw) en werden de locaties goedgekeurd.

         Op 14 maart 2022 besliste het college de werktekeningen goed te keuren en de productie op basis van deze tekeningen te laten opstarten.

         Op 23 mei 2022 besliste het college het reglement voor de sterrenbomen uit te stellen voor verdere bespreking.

         De productie van de bomen is klaar en bijgevolg kan overgegaan worden tot plaatsing.

         Voorstel van de administratie:

         Plaatsing van de eerste boom op het kerkhof van Blauberg, op een andere plaats dan eerder voorgesteld. De nieuw voorgestelde plaats (rode pijl) is groener en aangenamer. Dit werd voorgelegd op de ouderenadviesraad, wat leidde tot positief advies.


 

         De omgeving van de sterrenboom aangenaam aankleden met wat planten en een bankje.

         Een reglement omtrent de sterrenboom goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad. Bij herziening van het begraafplaatsenreglement zullen de bepalingen hierin geïntegreerd worden.

         Voorstel reglement, aangepast aan de vragen en opmerkingen van het college 23 mei 2022: (wijzigingen en aanvullingen aangeduid in geel)

          Art. 1: Op de begraafplaatsen waar een sterrenboom voorzien is, kunnen overleden kinderen (tot en met de leeftijd van 18 jaar)  of zwangerschapsverliezen herdacht worden via een gegraveerd blaadje, waarvan minstens 1 ouder, voogd of grootouder of pleegouder:

         ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente Herselt;

         in Herselt woont, maar die krachtens bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente;

         in Herselt woonde(n) en aansluitend voor verzorging of wegens ouderdom, ziekte of handicap zijn/haar intrek heeft/hebben genomen buiten de gemeente:

- in een instelling of

- bij een kind of bloedverwant tot en met de tweede graad

         niet meer in Herselt woont op het moment van de aanvraag, maar  minimum 10 jaar in Herselt was ingeschreven voorafgaand aan de aanvraag.

          Art. 2: Aan de sterrenboom mogen enkel de door het gemeentebestuur voorziene symbolen, stalen blaadjes, opgehangen worden. Het is niet toegelaten persoonlijke ornamenten aan de boom te hangen. Deze blaadjes kunnen, indien gewenst, gegraveerd worden met de naam van het kindje en een datum. De gravering en plaatsing gebeurt door het gemeentebestuur.

          Art. 3: De aanvraag tot plaatsing of verlening moet door minstens 1 van beide ouders moet ingediend worden bij de dienst Burgerzaken. 

          Art. 4: De duur voor het behouden van het symbool wordt beperkt tot vijfentwintig jaar vanaf de datum van aanvraag. Hiervoor worden geen kosten aangerekend. Na het verstrijken van deze periode worden de aanvrager(s) hiervan in kennis gesteld en kan door hen gratis een verlenging worden aangevraagd voor een nieuwe periode van 25 jaar. Bij gebrek aan verlenging wordt het symbool verwijderd. Indien gewenst kan/kunnen de aanvrager(s) bij niet-verlenging het symbool binnen een termijn van 6 maanden komen ophalen bij de gemeentediensten.

         Er wordt voorgesteld om de blaadjes (incl. gravering) gratis aan te bieden, zoals beslist door het college op 23 mei 2022. 

 

Het akkoord van 1 van de ouders bij bv. aanvraag door een grootouder is dus voorlopig uit het reglement geschrapt, rekening houdende met de vragen vanuit het college in mei 2022.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van het college en de administratie.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Volgend reglement goed te keuren:

Art. 1: Op de begraafplaatsen waar een sterrenboom voorzien is, kunnen overleden kinderen (tot en met de leeftijd van 18 jaar) of zwangerschapsverliezen herdacht worden via een gegraveerd blaadje, waarvan minstens 1 ouder, voogd of grootouder of pleegouder:

ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente Herselt;

in Herselt woont, maar die krachtens bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente;

in Herselt woonde(n) en aansluitend voor verzorging of wegens ouderdom, ziekte of handicap zijn/haar intrek heeft/hebben genomen buiten de gemeente:

- in een instelling of

- bij een kind of bloedverwant tot en met de tweede graad

niet meer in Herselt woont op het moment van de aanvraag, maar minimum 10 jaar in Herselt was ingeschreven voorafgaand aan de aanvraag.

Art. 2: Aan de sterrenboom mogen enkel de door het gemeentebestuur voorziene symbolen, stalen blaadjes, opgehangen worden. Het is niet toegelaten persoonlijke ornamenten aan de boom te hangen. Deze blaadjes kunnen, indien gewenst, gegraveerd worden met de naam van het kindje en een datum. De gravering en plaatsing gebeurt door het gemeentebestuur.

Art. 3: De aanvraag tot plaatsing moet ingediend worden bij de dienst burgerzaken.

Art. 4: De duur voor het behouden van het symbool wordt beperkt tot vijfentwintig jaar vanaf de datum van aanvraag. Hiervoor worden geen kosten aangerekend. Na het verstrijken van deze periode worden de aanvrager(s) hiervan in kennis gesteld en kan door hen gratis een verlenging worden aangevraagd voor een nieuwe periode van 25 jaar. Bij gebrek aan verlenging wordt het symbool verwijderd. Indien gewenst kan/kunnen de aanvrager(s) bij niet-verlenging het symbool binnen een termijn van 6 maanden komen ophalen bij de gemeentediensten.

 

Artikel 2:

De blaadjes (incl. gravering) gratis aan te bieden. De kostprijs voor een duplicaat wordt opgenomen in het retributiereglement op administratieve prestaties.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest - aanpassing

 

Situering

De gemeentelijke verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest (CA) moet worden aangepast. De huidige verordening omvat nog een beperkte geldigheidsduur tot eind dit jaar indien blijkt dat in een woning nog in minstens 1 woonlokaal of badkamer enkel glas aanwezig is. Vermits voor deze woningen vanaf 1 januari 2023 geen CA meer kan afgeleverd worden, dient deze beperking ook uit deze verordening gehaald te worden.

 

Wettelijke gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd;

 

De gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020, zoals gewijzigd, hierna Vlaamse codex wonen van 2021;

 

Het besluit van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse codex wonen van 2021, zoals gewijzigd, hierna Besluit Vlaamse codex wonen van 2021;

 

Het subsidiedossier van Kempens Woonplatform Zuid Centraal, zoals goedgekeurd door de bevoegde minister d.d. 12 december 2019, waarbij ‘het beperken van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten’ als aanvullende activiteit werd opgenomen voor de gemeente Herselt;

 

De gemeentelijke verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2020;

 

Het besluit van college van burgemeester en schepenen d.d. 7 december 2020;

 

Toelichting en advies

Het lokaal bestuur wenst in te zetten op het bevorderen van de woningkwaliteit met het oog op het realiseren van het recht op menswaardig wonen.

 

De conformiteit van de woning of kamer vastgesteld kan worden door de bevoegde personen, zoals opgenomen in art. 3.4 besluit Vlaamse codex wonen van 2021.

 

In het kader van het conformiteitsonderzoek zijn de mogelijke gebreken aan een woning onderverdeeld in 3 categorieën (art. 3.1, §1, derde lid Vlaamse codex wonen van 2021):

 

 gebreken van categorie I: kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken;

 gebreken van categorie II: ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning;

 gebreken van categorie III: ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.”;

De burgemeester of de gewestelijk ambtenaar van het Agentschap Wonen-Vlaanderen kan een conformiteitsattest weigeren en een woning of kamer ongeschikt verklaren, indien o.m. uit het technisch verslag van een conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of een kamer minstens één gebrek vertoont uit categorie II of categorie III (‘ongeschikte woning cf. art. 1.3, §1, eerste lid, 35° Vlaamse codex wonen van 2021; geen ‘conforme woning’ cf. art. 1.3, §1, eerste lid, 7° Vlaamse codex wonen van 2021); dat 7 of meer gebreken uit categorie I gelijkgesteld worden met 1 gebrek uit categorie II (cf. technisch verslag, bijlage 4 t.e.m. 6 Besluit Vlaamse codex wonen van 2021).

 

Het conformiteitsattest vervalt van rechtswege, o.m. vanaf het ogenblik dat er een termijn van 10 jaar of een termijn die vastgesteld wordt door de gemeenteraad, met een maximum van 10 jaar, is verstreken na de afgifte van het conformiteitsattest (art. 3.9 Vlaamse codex wonen van 2021). De gemeenteraad kan de termijn derhalve beperken bij verordening.

 

Een verhuurder die beschikt over een conformiteitsattest, kan aantonen dat de woning of kamer op het moment van het conformiteitsonderzoek conform is aan de geldende veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten.

 

In de voorgaande verordening ‘beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest’ is voorzien dat de geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd wordt beperkt tot 31 december 2022, indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat bij een woning of kamer in minstens 1 woonlokaal of badkamer algemeen nog enkel glas aanwezig is. De conformiteitsattesten voor dergelijke woningen en kamers komen bijgevolg automatisch te vervallen op 31 december 2022.

 

De algemene aanwezigheid van enkel glas in minstens 1 woonlokaal of badkamer bij een woning of kamer geldt vanaf 1 januari 2023 bij een conformiteitsonderzoek als een gebrek van categorie II (cf. technisch verslag, bijlage 4 t.e.m. 6 Besluit Vlaamse codex wonen van 2021), waardoor het conformiteitsattest dan geweigerd kan worden en de woning of de kamer ongeschikt verklaard kan worden, zonder dat er andere gebreken hiervoor nodig zijn. Woningen of kamers met een dergelijk gebrek komen vanaf 1 januari 2023 bijgevolg principieel niet meer in aanmerking voor de afgifte van een conformiteitsattest. De beperking van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor dergelijke woningen en kamers die voorzien is in de voorgaande verordening beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest, wordt bijgevolg zonder voorwerp voor conformiteitsattesten die vanaf 1 januari 2023 worden afgeleverd. Deze beperking wordt derhalve niet meer voorzien in de nieuwe verordening.

 

De kwaliteit van woningen en kamers kan ten allen tijde verslechteren. Eén enkel gebrek van categorie I is onvoldoende ernstig voor een weigering van het conformiteitsattest en ongeschiktverklaring. Een woning of kamer met 5 of meer gebreken uit categorie I kan snel evolueren tot meerdere kleinere gebreken of tot een ernstig gebrek en bijgevolg ook naar niet conforme woningen en kamers. Een beperking van de geldigheidsduur voor een dergelijke situatie is wel nog steeds wenselijk. 

 

De kostprijs voor de behandeling van een conformiteitsattest kan vastgelegd worden in een gemeentelijk retributiereglement. Bij afwezigheid van een gemeentelijk retributiereglement  wordt het conformiteitsattest gratis behandeld. De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement op de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest voor zelfstandige woningen en kamerwoningen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest dat wordt afgeleverd vanaf de inwerkingtreding van dit reglement, wordt beperkt tot 5 jaar indien uit het technisch verslag van het conformiteitsonderzoek blijkt dat een woning of kamer 5 of meer gebreken vertoont uit categorie I.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke verordening ‘beperkte geldigheidsduur conformiteitsattest’ goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2020 wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2023.

 

Artikel 3:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Kaderwijzigingen: organogram: goedkeuring

 

Situering

Een aantal nieuwe opportuniteiten dringen zich op, die zich vertalen in gewijzigde noden in het personeelskader / organogram.


Enerzijds worden een aantal nieuwe functies opgenomen, en een aantal andere functies uitdovend gemaakt.

Daarnaast werd het organogram voor het gedeelte OCMW met de praktijk in overeenstemming gebracht en wordt het organogram gecorrigeerd.

De resulterende wijzigingen aan het kader worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

De verschillende wijzigingen aan het bestaande kader worden toegelicht:

 

Over deze wijzigingen is overleg geweest binnen het MAT en de personeelsdienst, het college van burgemeester en schepenen en met de vakorganisaties. Deze verschillende gesprekken resulteerden in het voorliggende voorstel, dat door het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Onderhavige materie werd middels onderhands protocol aan de vakorganisaties voorgelegd en resulteerde in een protocol van akkoord.

 

De verschillende wijzigingen aan het bestaande kader worden toegelicht.

 

Samengevat: 

                Toevoeging pedagogisch coach (0.4) en pedagogisch coördinator (0.5) op niveau B1-B3

                Toevoeging aankoper B1-B3

                Schrapping diensthoofd uitvoeringsdiensten (B4-B5)

                Toevoeging werf- en wegentoezichter B1-B3

                Hernoemen functie diensthoofd technische dienst naar expert patrimonium A1-A3, en hervormen naar expertenfunctie i.p.v.  leidinggevende functie

                Corrigeren organogram OCMW naar praktijk i.p.v. theoretisch kader.

                Verschuiven 0.5 D1-D3 patrimonium naar 0.5 VTE taakverantwoordelijke patrimonium poets eigen patrimonium (bestaande D1-D3 halftijds wordt D4-D5)

                Taakverantwoordelijke technieken patrimonium (1 D1-D3 wordt D4-D5)

                In de dienst patrimonium wordt 1 functie op niveau D1-D3 geschrapt

                In de dienst openbare werken wordt 1 functie op niveau D1-D3 geschrapt

                In de dienst milieu en groen worden 2 functies technisch assistent op niveau D1-D3 geschrapt en vervangen door 2 VTE seizoenarbeider E1-E3, zodat er vooral wordt ingezet op de piekperiode in de dienst milieu en groen.

 

Door bijkomend in te zetten op de versterking van de ploegbazen via taakverantwoordelijken (vooral in de ploeg patrimonium) en bijkomend te voorzien in een werf-en wegentoezichter op niveau B1-B3, kan de functie van diensthoofd uitvoeringsdiensten B4-B5 worden geschrapt. De ganse poetsdienst voor eigen patrimonium (parochiezalen, LDC, gemeentehuis, OCMW – exclusief VTC de Mixx en tennishal) wordt functioneel ondergebracht onder een halftijdse meewerkende taakverantwoordelijke D4-D5 binnen de ploeg patrimonium. (Een halftijdse D1-D3 functie wordt opgeschaald.)

In de huidige situatie beschikt de ploeg over 1 taakverantwoordelijke die volgens organogram uitdovend is. De ploeg zal in de toekomst bestaan uit 2 onderdelen.  Naast technisch onderhoud (6 personen) wordt eveneens een ploeg hygiënisch onderhoud (poetsdienst) toegevoegd. Binnen de ploeg technisch onderhoud wordt voorgesteld 1 functie D1-D3 op te schalen naar taakverantwoordelijke technisch onderhoud D4-D5.

De taken van het diensthoofd uitvoeringsdiensten situeren zich momenteel op het vlak van:

a)       Dagelijkse administratie personeel

b)       Dagelijkse administratie meldingen

c)       Coördinatie dienstoverschrijdende projecten (lange termijn)

d)       Opmaak budgetplan

e)       Opmaak ramingen en bestellingen

f)        Opmaak lastenboeken (technisch deel)

g)       Controle uitgevoerde werken

h)       Overleg met klanten (scholen, verenigingen,…)

i)         Functionering en evaluatie

j)         Aanwervingen

 

Team technisch onderhoud wordt in de to be situatie (mede) aangestuurd door een taakverantwoordelijke D4-D5. Binnen de ploeg werken medewerkers met verschillende specialiteiten, die steeds werkzaam zijn op verschillende locaties. Het belang van technische kennis (specialisten in elk domein) neemt alleen maar toe. Het team moet onderhoudscontroles, opname meterstanden nutsvoorzieningen uitvoeren. Gezien het patrimonium van de gemeente en de huidige toestand van dit patrimonium, is dit quasi een dagelijkse bezigheid. Naast de controle is er eveneens het onderhoudswerk. Tegelijk worden veel investeringsprojecten (verbouwing) uitgevoerd door dit team. Er komen ook nog een aantal bijkomende gebouwen bij. De taakverantwoordelijke kan mee zorgen voor “Hands-on”-coördinatie op de werkvloer. Deze persoon kan ook de inschattingen in kader van klusdienst mee opnemen, dewelke noodzakelijk zijn voor de planning.

 

Team hygiënisch onderhoud wordt in de to be situatie (mede) aangestuurd door een 0.5 VTE taakverantwoordelijke D4-D5. Binnen de ploeg werken medewerkers steeds op verschillende locaties. Er komen in de toekomst minstens 3 gebouwen bij, met eventuele overdracht van het onderhoud in de parochiezalen. Duidelijke planning moeten opgemaakt worden, evenals opmaak behoeften op vlak van materiaal. Mensen werken alleen op een locatie waardoor regelmatig terreinbezoek nodig is. Gezien de noodzaak van het hygiënisch onderhoud is dit steeds prioritair, waardoor bepaalde taken niet verschoven kunnen worden.

 

         in de dienst patrimonium wordt 1 functie op niveau D1-D3 geschrapt

         in de dienst openbare werken wordt 1 functie op niveau D1-D3 geschrapt

         in de dienst milieu en groen wordten 2 functies technisch assistent op niveau D1-D3 geschrapt en vervangen  door 2 VTE seizoenarbeider E1-E3, zodat er vooral wordt ingezet op de piekperiode in de dienst milieu en groen.

 

De TO BE zou er dan als volgt uitzien:

Dienst

E-niveau

D1-D3

D4-D5 = taakverantw.

Logistiek

0

6

/

Milieu*

9 + 1 startbaner

10

2

Openbare Werken

1

5

1

Patrimonium

/

6

1

Patrimonium – poets

2

2

0.5

 

 

1 = magazijnier

 

* In de dienst milieu zijn er eveneens 5 seizoensarbeiders voorzien, en 4 art. 60’ers.

 

De coördinatie en opvolging van de overheidsopdrachten, met in het bijzonder aandacht voor duurzaamheid, circulaire economie en korte keten (oa ook bijdragen aan werkgroep duurzaamheid) wordt gecentraliseerd in een nieuwe functie aankoper-deskundige overheidsopdrachten (B1-B3) die rechtstreeks aan de algemeen directeur rapporteert gezien de organisatiebrede werking.

 

Daarnaast wordt er een halftijdse functie gecreëerd van pedagogisch coördinator (B1-B3) en een 0.4 VTE functie pedagogisch coach (B1-B3) binnen het kader van het OCMW. De nood aan het uitbouwen van een inclusieve buitenschoolse kinderopvang wordt steeds groter. Daarnaast wordt via het VIA 6-akkoord voorzien in een pedagogische ondersteuning van de buitenschoolse kinderopvang op de werkvloer, waar een structurele subsidie van VIA-6-middelen tegenover staat.

         pedagogisch coördinator, 0,5 VTE waarvan

         0,2 VTE ter ondersteuning van de jeugddienst (ondersteuning huis van het kind, huiswerkbegeleiding) en

         0,3 VTE ter ondersteuning van de buitenschoolse kinderopvang (oa huis van het kind, uitbouwen inclusieve opvang);

         pedagogisch coach, 0,4 VTE ter ondersteuning van de buitenschoolse kinderopvang betreft de structurele subsidie in kader van de VIA6 middelen.

 

Samenvatting: nieuwe schema TO BE in bijlage met geïntegreerde organogram gemeente – OCMW.

 

Financiële weerslag

De wijzigingen zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Hilde Van Reet, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Karen Broes en Wendy Tubbax

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: De fractie CD&V+2230 onthoudt zich omdat het voorgestelde kader, gezien het huidige klimaat, niet de beste optie lijkt en de kant van de gemeentelijke uitgaven te weinig bekeken is.

 

BESLUIT

Artikel 1:

De kaderwijziging en het nieuwe geïntegreerde organogram, zoals hierboven weergegeven en toegelicht, worden goedgekeurd en ingevoerd.

 

Artikel 2:

De nieuwe functies worden meteen vacant verklaard.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Stage: samenwerkingscharter UHasselt: goedkeuring

 

Situering

Jaarlijks kunnen organisaties hun stageprojecten indienen bij de UHasselt. In het kader van eventuele toegewezen stages vraagt UHasselt een engagementsverklaring / samenwerkingscharter goed te keuren.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

De masterstudenten Handelswetenschappen krijgen de kans om, vlak voor ze afstuderen, een eerste ervaring op te doen in een reële werkomgeving. Gedurende 28 werkdagen (periode februari - mei) gaan zij op de werkvloer aan de slag met een stageproject in de vorm van een managementvraag. Het uitgangspunt van deze stage is het creëren van een win-winsituatie: een unieke leerkans voor de student, maar ook voor de organisatie een gelegenheid om te laten confronteren en inspireren. 

Studenten Handelswetenschappen krijgen tijdens het masterjaar van hun opleiding de kans om te proeven van het toekomstige beroepsleven door op de werkvloer aan de slag te gaan met een reëel bedrijfseconomisch managementvraagstuk.

Er wordt van hen verwacht:

• dat ze zelfstandig en ondernemend te werk gaan,

• dat ze de kans grijpen om in een authentieke werkomgeving professionele vaardigheden te verwerven,

• maar ook dat ze de reeds verworven kennis en inzichten uit hun opleiding inzetten om het project maximaal te laten vorderen.

 

Masterstudenten staan aan de vooravond van het behalen van hun diploma en worden dan ook ingezet op niveau van de beginnende master in de Handelswetenschappen

Voorafgaand aan een mogelijke samenwerking vraagt UHasselt om een samenwerkingscharter goed te keuren en te ondertekenen dat een aantal afspraken tussen UHasselt en stagegever, in dit geval lokaal bestuur Herselt, formaliseert.

 

In bijlage samenwerkingscharter.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie en het college van burgemeester en schepenen. 

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het samenwerkingscharter goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

2022-254 HERSELT : Skatepark_Goedkeuring lastvoorwaarden

 

Situering

In het project van het megabuitenspeelplan werd de bouw van een skatepark mee opgenomen.

 

Voorgeschiedenis

         Op 30 mei 2022 besliste het college om het skatepark aan te leggen op de site VTC De Mixx.

         Op 24 oktober 2022 werd een overleg met de werkgroep georganiseerd.

         Op 7 november 2022 nam het college kennis van de lastvoorwaarden en werd beslist om het ter goedkeuring voor te leggen aan de raad.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Toelichting en advies

         In het kader van de opdracht “HERSELT: Ontwerp en aanleg van een skatepark” werd een bestek met nr. 2022-254 opgesteld door de dienst grondgebiedzaken gemeente Herselt.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 150.000 euro (Incl. btw)

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

         Als bijlage :

         Lastvoorwaarden

         Voorstellen WG skaters

         Inplantingsplan

         Voorstel van de administratie

         Goedkeuring te verlenen aan de lastvoorwaarden, de gunningswijze en de raming.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Kosten

150.000 euro (incl. btw)

Actie

AC000132

Actie omschrijving

We voorzien en onderhouden binnen het openbaar domein ruimte voor jeugd volgens de veiligheidsnormen. We voorzien skate-infrastructuur in het openbaar domein.

MJP nummer

MJP001229

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 8 november 2022 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het budget 2022-2025.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Hilde Van Reet, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms, Karen Broes en Wendy Tubbax

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: Aan de jeugd van Ramsel was een skatepark beloofd. Een belofte breken is niet mooi. De fractie CD&V+2230 is voor een skatepark, gecentraliseerd, maar niet op deze voorgestelde locatie aan VTC De Mixx. De fractie CD&V+2230 acht het nuttig om de uitbreidingsmogelijkheden van bestaande initiatieven op deze site aan de Mixx niet te belemmeren.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het bestek met nr. 2022-254 en de raming voor de opdracht “HERSELT: Ontwerp en aanleg van een skatepark”, opgesteld door de dienst grondgebiedzaken gemeente Herselt worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 150.000 euro (Incl btw).

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Lokaal energie en klimaatpact (LEKP 2.0): goedkeuring

 

Situering

Op maandag 6 september 2021 heeft de gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP 1.0) te ondertekenen. Hierbij werd een engagement aangegaan om tegen 2030, een CO2-reductie van 40% te bekomen ten opzichte van 2015. Door de aangescherpte Europese klimaatambities (‘Fit for 55’) besliste de Vlaamse regering in november 2021 over een pakket extra maatregelen om de CO2-uitstoot sterker te verminderen. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en nieuwe doelstellingen voorgesteld.

 

Toelichting en advies

De belangrijkste doelstellingen voor het LEKP 2.0 zien er als volgt uit:

         De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030 t.o.v. 2015.

         25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

         Inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met een focus op de synergie tussen de 4 werven) voor einde 2024.

         1,5 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

 

Lokale besturen nemen het voortouw in de energie- en klimaattransitie. Krachtdadig engageren ze zich om energie te besparen, broeikasgassen te verlagen en warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken. Het LEKP zet extra in op vier specifieke werven, namelijk: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Talloze samenwerkingsverbanden tussen lokale besturen onderling en tussen lokale besturen met hun lokale stakeholders maken dit mogelijk.

 

Het Pactportaal volgt de resultaten van de lokale besturen op en bundelt ze. Eénmaal per jaar worden deze resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad voorgelegd. Uiteraard kan er ook een dynamische voortgangsbespreking gebeuren in de schoot van lokale milieu-, Gecoro- en andere adviesraden. Voor de opvolging van de realisaties onder het LEKP laadt het lokaal bestuur een gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking op via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer). Dit gebeurt een eerste keer vóór 1 maart 2023, met een jaarlijkse frequentie. Het Pactportaal verzamelt alle acties van lokale besturen en burgers en stelt deze informatie voor iedereen beschikbaar.

 

Voor het aangaan van dit engagement staat opnieuw een extra subsidie ter beschikking. Voor het komende jaar is dit 8,75 miljoen euro, te verdelen over de gemeenten die het engagement aangaan.

 

De administratie adviseert het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen. Dit gebaseerd op het feit dat het gaat om een engagementsverbinding en geen resultaatgerichte verbinding. Het belangrijkste is dat er initiatieven genomen worden om een CO2-reductie tot stand te brengen. Bovendien worden er extra financiële middelen beschikbaar gesteld om dit te verwezenlijken. Daarnaast geven bijna alle Kempense gemeenten aan eveneens het LEKP 2.0 te ondertekenen, waardoor IOK adviseert hetzelfde te doen.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad sluit zich aan bij het advies van de administratie.

 

Financiële weerslag

Uitbetaling van een nader te bepalen subsidiebedrag. Dit subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten.

 

Stemming over het besluit:

Stemmen voor:

Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Elke Verlinden, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout en Vic Huysmans

Onthouden zich:

Luc Peetermans, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Hilde Van Reet, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Wies Ooms en Wendy Tubbax

 

Motivatie onthouding Luc Peetermans: De fractie CD&V+2230 wil dit initiatief niet in de weg staan, maar het debat en de antwoorden die gegeven werden ter zitting zorgen voor een onthouding.

 

BESLUIT

De gemeenteraad neemt de principiële beslissing om het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

IOK - buitengewone algemene vergadering op 20 december 2022: goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De buitengewone algemene vergadering van IOK zal plaatsvinden op dinsdag 20 december om 18 uur in de kantoren van IOK, Antwerpseweg 1, 2440 Geel.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 bevat volgende agendapunten:

1)       Statutaire benoemingen

2)       Statutenwijziging

3)       Samenstelling algemeen comité en adviescomités

4)       Activiteitenplan 2023

5)       Begroting 2023

6)       Varia

 

Toelichting en advies

1)       Statutaire benoeming

In de statuten van IOK is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria en bij ontslag een nieuw voorstel van kandidaat-bestuurder te doen.

Dit formatie-orgaan draagt de heer Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK ter vervanging van de heer Fons Hannes, gemeenteraadslid van de gemeente Meerhout; wat gevolgd werd door een voordracht vanuit de gemeenteraad van Laakdal. Dit naar aanleiding van de coalitiewissel in Meerhout waardoor de fractie van de heer Fons Hannes niet langer tot de meerderheid behoort wat cfr. de gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Meerhout tot het ontslag van de heer Fons Hannes als bestuurder leidt.

2)       Statutenwijziging

Op 19 september jl. werd het ontwerp van statutenwijziging voor IOK reeds per aparte zending bezorgd.

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel tot wijziging van artikel 3 van de IOK-statuten.

Periodiek wordt het statutair maatschappelijk doel van IOK aangepast en verfijnd op basis van de op vraag van de deelnemers voorziene opdrachten in hoofde van IOK.

In het ontwerp van statutenwijziging worden hiernavolgende kostendelende dienstverleningen statutair verankerd onder de opsomming van artikel 3 – Maatschappelijk doel.

      Energieloketten

      Mobiliteitsplanning en -studie

      GIS-operator

      Verplichte conformiteitsattesten

      Bike2School

3)       Samenstelling algemeen comité en adviescomités

In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester, schepen ruimtelijke ordening en schepen leefmilieu en korpschef van politie. Deze worden nu conform artikel 443 DLB gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.

Algemeen comité

Gemeente

Nieuwe burgemeester

Heist-op-den-Berg

Jan Moons

 

Adviescomité milieu

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Meerhout

Walter Verbraeken

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Jef Vissers

Merksplas

Raf Verheyen

Vorselaar

Mizel Gebruers

Vosselaar

Inge Van Goubergen

 

Adviescomité ruimtelijke ordening

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Piet Van Bavel

Merksplas

Raf Verheyen

Olen

Sander Verboven

Turnhout

Stijn Adriaensens

Vorselaar

Mizel Gebruers

 

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing

Politiezone

Nieuwe vertegenwoordiger

Politiezone Balen-Dessel-Mol

Walter Coenraets

Politiezone Regio Turnhout

Marleen Hellemans

Politiezone Zuiderkempen

Luc Kerkhofs

4)       Activiteitenplan 2023

De gemeenteraad neemt kennis van het  activiteitenplan 2023 en sluit zich hierbij aan.

5)       Begroting 2023

De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2023 en sluit zich hierbij aan.

6)       Varia

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutaire benoeming van Frank Sels als bestuurder van IOK.

 

Artikel 2:

Hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijziging van artikel 3 – maatschappelijk doel.

 

Artikel 3:

Hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en de adviescomités.

 

Artikel 4:

Hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2023.

 

Artikel 5:

Hecht goedkeuring aan de begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.

 

Artikel 6:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

IOK Afvalbeheer - buitengewone algemene vergadering op 20 december 2022: goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer zal plaatsvinden op dinsdag 20 december om 18.45 uur in de kantoren van IOK, Antwerpseweg 1, 2440 Geel.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2022 bevat volgende agendapunten:

1)    Statutaire benoeming

2)    Samenstelling algemeen comité en adviescomité milieu

3)    Activiteitenplan 2023

4)    Begroting 2023

5)    Varia

 

Toelichting en advies

1)    Statutaire benoeming

In de statuten van IOK Afvalbeheer is voorzien dat een vergadering van burgemeesters een consultatie- en formatieopdracht uitwerkt, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst te komen van 15 kandidaat-bestuurders aan de hand van de in de statuten bepaalde criteria en bij ontslag een nieuw voorstel van kandidaat-bestuurder te doen.

Dit formatie-orgaan draagt  de heer Frank Sels, schepen van de gemeente Laakdal, voor als bestuurder van IOK Afvalbeheer ter vervanging van de heer Fons Hannes, gemeenteraadslid van de gemeente Meerhout; wat gevolgd werd door een voordracht vanuit de gemeenteraad van Laakdal. Dit naar aanleiding van de coalitiewissel in Meerhout waardoor de fractie van de heer Fons Hannes niet langer tot de meerderheid behoort wat cfr. de gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Meerhout tot het ontslag van de heer Fons Hannes als bestuurder leidt.

2)    Samenstelling algemeen comité en adviescomité

In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester en schepen leefmilieu. Deze worden nu conform artikel 443 DLB gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.

Algemeen comité

Gemeente

Nieuwe burgemeester

Heist-op-den-Berg

Jan Moons

 

Adviescomité milieu

Gemeente

Nieuwe schepen

Beerse

Isabelle Druyts

Meerhout

Walter Verbraeken

Herselt

Geert Sterckx

Hoogstraten

Jef Vissers

Merksplas

Raf Verheyen

Vorselaar

Mizel Gebruers

Vosselaar

Inge Van Goubergen

3)      Activiteitenplan 2023

De gemeenteraad neemt kennis van het  activiteitenplan 2023 en sluit zich hierbij aan.

4)      Begroting 2023

De gemeenteraad kennis van de begroting 2023 en sluit zich hierbij aan.

5)    Varia

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutaire benoeming van Frank Sels als bestuurder van IOK Afvalbeheer.

 

Artikel 2:

Hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het algemeen comité en de adviescomité milieu.

 

Artikel 3:

Hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2023.

 

Artikel 4:

Hecht goedkeuring aan de begroting 2023 en de hierin vervatte werkingskosten en tarieven van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

Artikel 5:

De volmachtdrager wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Pidpa - buitengewone algemene vergadering op 16 december 2022: goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

Situering

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Op vrijdag 16 december 2022 om 11.30 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1)       Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)       Begroting 2023

3)       Toetredingen

4)       Benoemingen

5)       Varia

6)       Synergie Pidpa/Water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

7)       Vragen van vennoten

8)       Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Wettelijke gronden

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Toelichting en advies

Brief van Pidpa van 24 oktober 2022 met agenda en bijlagen:

Begroting 2023

Toelichting toetredingen/uitbreidingen

Toelichting benoemingen

model als raadsbeslissing

 

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2019 werd dhr.Geert Sterckx aangeduid als afgevaardigde op de algemene vergaderingen van Pidpa voor de huidige legislatuur.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2023 en het toelichtend verslag.

 

Artikel 2:

Goedkeuring te verlenen aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Artikel 3:

Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Artikel 4:

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 december 2022, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Budgetwijziging 2022 - kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom

 

Situering

De budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom werd ingediend ter goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Saldogegevens:

 

 

Budget 2022

Wijziging

Nieuw totaal

Exploitatieontvangsten

7.770,00

-

7.770,00

Exploitatieuitgaven

28.875,00

9.000,00

37.875,00

Investeringsontvangsten

-

9.000,00

9.000,00

Investeringsuitgaven

-

4.500,00

4.500,00

 

Gemeentelijke toelagen:

 

 

Budget 2022

Wijziging

Nieuw totaal

Exploitatietoelage

17.505,39

9.000,00

26.505,39

Investeringstoelage

-

4.500,00

4.500,00

 

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

Toelichting en advies

De budgetwijziging werd opgesteld voor de verhoogde onkosten van de nutsvoorzieningen en de herstelling van het kerkorgel.

Het houdt een verhoging in van de gemeentelijke exploitatietoelage van 9.000,00 euro en een verhoging van de gemeentelijke investeringstoelage van 4.500,00 euro.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom goed.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Goedkeuring van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen Bergom.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Budgetwijziging 2022 - kerkfabriek Sint-Servaas Herselt

 

Situering

De budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Servaas Herselt werd ingediend ter goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Saldogegevens:

 

 

Budget 2022

Wijziging

Nieuw totaal

Exploitatieontvangsten

3.780,00

-

3.780,00

Exploitatieuitgaven

45.020,00

19.600,00

64.620,00

Investeringsontvangsten

-

35.549,78

35.549,78

Investeringsuitgaven

30.000,00

-

30.000,00

 

Gemeentelijke toelagen:

 

 

Budget 2022

Wijziging

Nieuw totaal

Exploitatietoelage

33.946,26

19.600,00

53.546,26

Investeringstoelage

-

-

-

 

Wettelijke gronden

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

Toelichting en advies

De budgetwijziging werd opgesteld voor de verhoogde onkosten van de nutsvoorzieningen.

Het houdt een verhoging in van de gemeentelijke exploitatietoelage van 19.600,00 euro.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Servaas Herselt goed.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Goedkeuring van de budgetwijziging 2022 van de kerkfabriek Sint-Servaas Herselt.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

IOK groepsaankoop - Geadresseerde postbedeling (2023-2026) - toetreding

 

Situering

De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.

IOK heeft een groepsaankoop aangaande “Geadresseerde postbedeling” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het aanbieden van diensten aangaande postbedeling, voor een periode van 4 jaar.

 

Wettelijke gronden

Het decreet lokaal bestuur

Regelgeving overheidsopdrachten

 

Toelichting en advies

De voorziene startdatum is 1 november 2022. De gemeente zal instappen op 1 januari 2024 voor de jaren 2024, 2025 en 2026.

De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.

 

Op 16 september 2022 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “Geadresseerde postbedeling” gegund aan en bij mededeling van 7 oktober 2022 gesloten met: Postalia Belgium, Dreve Gustave Fache 1 te 7700 Moeskroen.

 

De gemeente begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 58.299,896 euro (inclusief btw)/jaar of 174.899,69 euro (incl. btw) voor 3 jaar.

 

De gemeente wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.

Gezien, op basis van het decreet lokaal bestuur, de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

Er wordt akkoord gegaan met het voorstel.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Er wordt akkoord gegaan met het bestek 'Geadresseerde postbedeling' zoals opgemaakt door de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK die optreed als aankoopcentrale.

 

Artikel 2:

De gemeente treedt toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Geadresseerde postbedeling” vanaf 1 januari 2023 voor een bedrag van 233.199,60 euro (incl. btw) voor 4 jaar.

 

Artikel 3:

De nodige kredieten worden voorzien in de meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Overzicht actuele dossiers

 

ID

Type

Status

Datum

Beschrijving van het te onderzoeken item

Wie rapporteert

Graad van belang

Datum rappor-

tage

1

stand van zaken

Open

25 maart 2019

LDC Varenwinkel

college

Normaal

nvt

2

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Jeugdlokalen Blauberg

college

Normaal

nvt

3

stand van zaken

Open

25 maart 2019

Werkgroep Duurzaamheid

college

Normaal

nvt

4

stand van zaken

Open

23 april 2019

Jeugdhuis de Choke

college

Normaal

nvt

5

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspad Dieperstraat

college

Normaal

nvt

6

stand van zaken

Open

23 april 2019

Fietspaden en riolering Aarschotsestwg.

college

Normaal

nvt

7

stand van zaken

Open

27 oktober 2020

Tennishal

college

Normaal

nvt

8

stand van zaken

Open

30 mei 2022

Masterplan Ramsel

college

Normaal

nvt

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: rapportering conform het decreet lokaal bestuur

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (dat het vroegere decreet intergemeentelijke samenwerking (het “DIS”) integreerde) wil beletten dat de vele intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een eigen leven zouden gaan leiden en dat het lokaal bestuur als zodanig de controle over deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zou verliezen.

Het belang van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Vlaanderen is groot: Er zijn nu reeds in totaal 298 samenwerkingsverbanden, verdeeld als volgt:

– 152 interlokale verenigingen;

– 50 projectverenigingen;

– 36 dienstverlenende verenigingen;

– 60 opdrachthoudende verenigingen

Het is dus aangewezen de belangrijkste krachtlijnen van de besluiten, genomen tijdens de algemene vergaderingen van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, kort ter kennis te brengen.

 

Wettelijke gronden

         Artikel 441 van het decreet lokaal bestuur stelt dat leden van de raad van bestuur of gemandateerden van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging minstens tweemaal per jaar tijdens de openbare zitting van hun gemeenteraad verslag dienen uit te brengen.

         Artikel 389 decreet lokaal bestuur vult aan: de gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

Mondelinge vragen

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022