DE RAAD

In openbare zitting

 

Situering

Het reglement "flankerend onderwijsbeleid" werd geactualiseerd.

Punt 7.11 EHBO is nieuw (Hieronder aangeduid in groen).


Wettelijke gronden

Decreet flankerend onderwijsbeleid.

 

Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit

De gemeenteraad gaat akkoord met het aangepaste document flankerend onderwijsbeleid.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Het reglement flankerend onderwijsbeleid wordt goedgekeurd als volgt :

 

 

 

  1.                Inleiding

Het decreet op het flankerend onderwijsbeleid van 21 november 2007 regelt de rol van het lokaal bestuur betreffende het flankerend onderwijsbeleid.

 

Onder flankerend onderwijsbeleid wordt verstaan: het geheel van acties van een lokale overheid om, vertrekkende vanuit de lokale situatie en aanvullend bij het Vlaamse onderwijsbeleid, een onderwijsbeleid te ontwikkelen in samenwerking met de lokale actoren.

 

Het decreet bepaalt dat de lokale overheid een onderwijsplan kan opmaken dat de visie, de samenwerkingsprojecten en de financiële en logistieke ondersteuning vanuit het gemeentebestuur van Herselt omschrijft.

 

 

  1.                Visie

Het gemeentebestuur van Herselt wil gebruikers van het onderwijsaanbod in Herselt gelijke en kwaliteitsvolle ontplooiingskansen garanderen.

 

Het gemeentebestuur biedt financiële en logistieke ondersteuning naar de scholen toe op basis van een scholenoverleg dat 3 keer per jaar doorgaat met de vijf directies van:

-          VBS Ter Veste Herselt

-          VBS De Graankorrel Blauberg

-          VBS De Bolster Ramsel

-          VBS Bergom-Varenwinkel

-          GO De Letterboom

 

Dit houdt in dat de gemeente inspeelt op een aantal behoeften die enerzijds door de scholen en hun partners en anderzijds door de gemeente zelf, actief en op diverse beleidsdomeinen, gesignaleerd worden.

 

Het uiteindelijke doel is het creëren van maximale slaagkansen voor iedereen. Dit is pas mogelijk wanneer een samenwerking met de verschillende scholen en partners gerealiseerd wordt.

 

Het flankerend onderwijsbeleid is niet alleen de taak van de dienst jeugd-onderwijs, maar krijgt mede vorm door de samenwerking met de verschillende gemeentediensten. Dit document kwam dan ook tot stand in samenwerking en overleg met de verschillende gemeentediensten: cultuur-sport-milieu-welzijn, bibliotheek-buitenschoolse kinderopvang-technische dienst (gemeentelijke werkhal) en patrimonium.

 

 

  1.                Samenwerkingsprojecten

In het kader van welzijn, bib en sport organiseert de gemeente verschillende projecten in samenwerking met de scholen. Jaarlijks bekijken de administratie en de scholen welke projecten plaatsvinden.

  1.                Logistieke ondersteuning
    1.    Promotie

Bekendmaking activiteiten
De scholen kunnen hun activiteiten bekendmaken via www.uitdatabank.be.  Indien gewenst kunnen zij ook publicatie aanvragen via herseltleeft@herselt.be voor publicatie op de gemeentelijke informatieborden of in Herselt Leeft!.

Schoolbrochure

In samenspraak met de scholen wordt er een brochure gemaakt waarbij elke school van Herselt zich voorstelt. In de brochure staat eveneens informatie over de instapdagen, kijkdagen en inschrijvingsmomenten, de buitenschoolse kinderopvang en de ondersteuning van de gemeente naar de scholen.

De gemeente Herselt staat in voor de opmaak, opvolging, verdeling en financiering van de brochure.

 

4.2.   Uitleendienst

Scholen kunnen gebruik maken van de uitleendienst van de gemeente op basis van het uitleenreglement. Het reglement vind je op http://www.herselt.be/uitleendienst

Aanvragen om materiaal uit te lenen verlopen via Hyperlink reference not valid.

 

4.3.   Uitleen sportmateriaal

Er is een uitleendienst ter beschikking voor Herseltse scholen met ‘groot’ sportmateriaal. Dit sportmateriaal kan enkel ontleend worden door scholen voor hun turnlessen. Hiervoor kan je mailen naar sport@herselt.be

 

4.4.   Onderhoud infrastructuur/omgeving

Onder het decreet van flankerend onderwijs wil het gemeentebestuur de voordelen voor alle scholen gelijkschakelen.

 

Er wordt per schooljaar een werkurenpakket voorzien waar de scholen gebruik van kunnen maken.

De berekening gebeurt op basis van het aantal leerlingen ingeschreven op 1 februari van het voorafgaande schooljaar (aantal leerlingen/3). Het urencontingent kan opgespaard worden naar volgende jaren zodat bij grotere werken hiervan gebruik kan worden gemaakt.

Wanneer het werkurenpakket wordt overschreden, zal er een kost worden aangerekend voor de gepresteerde uren en de gebruikte materialen volgens het retributiereglement.

Het retributiereglement vind je op https://www.herselt.be/retributiereglement-werken-voor-derden-signalisatie 

 

De werken die worden uitgevoerd kunnen als volgt samengevat worden, op voorwaarde dat het aangestelde personeel beschikbaar is en de dienst het toelaat:

  • Schilderwerken aan infrastructuur
  • Kleine aanpassingen aan gebouwen en speelplaatsen: plaatsen van deuren, deursloten vervangen, plaatsen van bloembakken, …
  • Herstellingen aan gebouwen, speelplaatsen, bestrating, …
  • Groenonderhoud: snoeien van struiken en bomen, aanplanten, enz.
  • Onderhoud graspleinen
  • Vervoer van (afval)materiaal
  • Andere (uitzonderlijke) werken of diensten na goedkeuring door het schepencollege

 

Werkwijze:

  • De jeugddienst berekent in september het urencontingent. Het overzicht wordt bewaard op een gemeenschappelijke map van de technische dienst en jeugddienst.
  • Scholen doen een aanvraag bij de technische dienst. (werkhal@herselt.be)
  • Enkel de werkelijk gepresteerde uren worden afgetrokken. De correcte verhouding uren en werk wordt bewaakt door de technische dienst.
  • Bij grotere werken is er altijd een raming/offerte.

 

Mogelijkheid overdracht uren:

  • De scholen hebben de mogelijkheid om uren van het urencontingent over te dragen van de eigen school naar een andere school op het grondgebied van Herselt.
  • De overdracht kan enkel met toestemming van beide scholen.
  • De jeugddienst wordt voorafgaand op de hoogte gebracht zodat het saldo van het urencontingent kan aangepast worden. Dit kan per mail: jeugd@herselt.be

 

4.5.   Vervoer materiaal

De gemeente stelt maximum éénmaal per jaar vervoer van materialen ter beschikking van de scholen, op voorwaarde dat het vervoer van deze materialen past binnen de werking van de school.

Het vervoer beperkt zich tot het binnenland.

De berekening van de kostprijs is vervat in het retributiereglement voor het vervoer van materialen.

Het vervoer dient minimum één maand op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij de cultuurdienst (cultuur@herselt.be; 014 53 90 56-57-58) .

De school staat in voor het laden en lossen van de te vervoeren materialen. Er dienen minimum 2 personen van de school aanwezig te zijn.

De gemeente Herselt kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor tijdens het vervoer opgelopen schade aan de materialen.

 

4.6.   Ophaling grof vuil

Grof vuil is restafval dat omwille van de grootte of aard niet in de restafvalcontainer kan.

 

Voor kleine hoeveelheden grof vuil kan de school gebruik maken van de ophaling van IOK Afvalbeheer (zie oranje dagen op de afvalkalender, 4 keer per jaar). Ten laatste 2 dagen voor de ophaling neemt de school contact op met IOK Afvalbeheer op het nummer 014 58 09 96. Het grof vuil wordt gewogen, de school betaalt 15 euro vaste kost en het vastgestelde kg-tarief van 0,24 euro/kg.

 

Kleine hoeveelheden grof vuil kan de school ook zelf, via de ter beschikking gestelde toegangskaart, afvoeren naar het recyclagepark.

 

Enkel bij grote hoeveelheden kan de school bij de gemeentelijke werkplaats (werkhal@herselt.be  of 014 53 90 48) een container aanvragen voor het afvoeren van grof vuil. De technische dienst voert de container af. De school betaalt de kosten van de afvalverwerking en de gepresteerde uren worden van het urencontingent gehouden.

 

4.7.   Zwerfvuilactie

Bij de organisatie van een ‘zwerfvuilopruimactie’ door de school, kan de school via de webwinkel van Mooimakers gratis materiaal bestellen: kinderhandschoenen, grijpstokken, fluohesjes. De school moet enkel een account aanmaken.

Het ingezamelde afval wordt door de uitvoeringsdiensten op diverse verzamelplaatsen opgehaald. De milieudienst is het contactpunt voor het organiseren van een zwerfvuilactie: milieu@herselt.be; 014 53 90 44.

 

 

4.8.   Ontlenen verkeerskoffer

Via de uitleendienst https://webshop.herselt.be  kunnen de scholen 2 fietskoffers gratis ontlenen:

  • Fietskoffer met behendigheidsparcours
  • Fietskoffer met educatief materiaal

 

4.9. Logistieke ondersteuning door scholen

Leerkrachten werken samen met de gemeentelijke diensten bij de voorbereidingen van samenwerkingsprojecten. De scholen vragen om de activiteiten van de gemeentelijke diensten te bundelen en te bezorgen in een periodiek overzicht bv. 1 keer per maand of per drie maanden. Daarnaast geven de scholen logistieke ondersteuning op vlak van: 

  • Verdeling van promotiemateriaal of informatie uitgaande van de gemeentelijke diensten in het kader van activiteiten voor kinderen;
  • Opnemen van gemeentelijke informatie in schoolkrantjes en/of website voor sensibiliseringsdoeleinden. 

 

  1.                Infrastructurele ondersteuning
    1.    Overzicht huidig gebruik

Gemeentelijke accommodatie ter beschikking van alle scholen:

  • Turnzaal Blauberg (VBS Blauberg)
  • Norbertuszaal Blauberg
  • Bovenzaal Bergom
  • Parochiezaal Ramsel
  • VTC de Mixx

 

Gemeentelijke accommodatie ter beschikking van één bepaalde school: de bovenzaal Bergom wordt gratis ter beschikking gesteld bij organisaties van VBS Bergom in ruil voor het ter beschikking stellen van de turnzaal als kleedruimte bij verhuring van de bovenzaal. Op de vloer van de turnzaal wordt er dan telkens een beschermende mat gelegd.

 

5.2.   Reglementen van toepassing

Scholen genieten het tarief ‘Herseltse verenigingen’ bij gebruik van gemeentelijke lokalen, dit enkel tijdens de schooluren. Meer info vind je op https://www.herselt.be/huur-lokalen-zalen

 

Scholen krijgen 50% korting op de huur van lokalen in VTC de Mixx: http://www.herselt.be/vergaderlokalen

 

Deze reglementen zijn niet van toepassing op de sportinfrastructuur.

 

5.3.   Vergoeding gebruik lokalen scholen voor notenleer en tekenacademie

Notenleer

Jaarlijks richt de cultuurdienst lessen notenleer in na de schooluren van de basisscholen op het niveau van het eerste jaar muziekacademie.

De lessen in Herselt gaan door in de Mixx, in Ramsel in het fanfarelokaal. Bergom en Blauberg richten de lessen in de school in.

De scholen ontvangen een forfaitere vergoeding van 300,00 euro per schooljaar bij het ter beschikking stellen van hun lokalen voor notenleer (berekening gebaseerd op de kosten voor de huur van gelijkaardige lokalen in Herselt en a rato van 95 lesuren per schooljaar).

 

Tekenacademie

De tekenacademie Westerlo gebruikt de lokalen van VBS de Bolster (kleuterschool) voor hun crealessen. Het gaat over 2 uur en 30 minuten per week.

Ter compensatie kan VBS de Bolster gebruik maken van de polyvalente zaal met aanhorigheden van de Buitenschoolse Kinderopvang in Ramsel. De afspraken hierrond werden vastgelegd in de Gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Arcadia VZW met betrekking tot de polyvalente zaal met aanhorigheden gelegen te Achter Kennes 14, 2230 Ramsel.

 

5.4.   Gratis gebruik lokalen scholen

Gratis gebruik door de gemeente van lokalen en eetzalen bij verkiezingen en nieuwjaarsreceptie.

 

 

  1.                Personele ondersteuning
    1.    Vorming

De scholen en oudercomités kunnen cursussen of lezingen organiseren in samenwerking met het gemeentebestuur. Zij kunnen zelf een voorstel indienen. De vorming wordt opengesteld voor iedereen, niet enkel voor ouders en leerkrachten.

 

Het gemeentebestuur betaalt de leraar of spreker. De inschrijvingsgelden worden gestort op de rekening van het gemeentebestuur. De gemeente staat tevens in voor de promotie in Herselt en bezorgt evaluatieformulieren aan de betrokken school.

 

De school beslist wanneer de vorming doorgaat en staat in voor de praktische organisatie: deuren losmaken, verwarming aanzetten, verspreiden evaluatieformulieren en terugbezorgen aan de cultuurdienst.  De school voert promotie binnen zijn school.

 

6.2.   Bibliotheek

Klassikale bibliotheekbezoeken met ontlening van boeken: elk kind kan in klasverband minstens één boek ontlenen, leerkrachten kunnen bijkomend ter ondersteuning van de lessen 10 boeken ontlenen.

 

Scholen die meewerken aan het project ‘Kwartiermakers’ kunnen 2 boeken per kind uitlenen indien wenselijk.  Er wordt één extra lenerspas op naam van de school gemaakt voor projecten, zorgleerkracht en/of taakleerkracht. Op deze kaart kunnen maximaal 20 exemplaren ontleend worden. Het schema met de klasontleningen kan opgevraagd worden bij de bib.

 

De bibliotheek organiseert jaarlijks diverse projecten waar de scholen aan deelnemen:

  • Gedichtendag/Poëzieweek: de leerlingen schrijven een gedicht in klassikaal verband rond het thema van de Poëzieweek. De gedichten worden tentoongesteld in de bibliotheek.
  • Jeugdboekenmaand: het programma bestaat o.a. uit Kamishibai (Japans verteltheater), vertel- en voorleesvoorstellingen en educatieve activiteiten i.s.m. Provinciaal Groendomein Hertberg. Daarnaast worden met (digitale) bibliotheekintroducties en bibliotheekzoektochten informatievaardigheden aangeleerd.
  • Verrassingen in je valies: een project van Lettererf i.s.m. Iedereen Leest waarbij de bib aan leerkrachten een pakketje van vijf goed gekozen recente boeken meegeeft die ze een hele zomer lang kunnen houden. De bib voegt bij elk boek recensies toe en leerkrachten maken een vakantiefoto van zichzelf met hun favoriete boek. Na de vakantie presenteert de bib deze foto’s, samen met de boeken. Kinderen zien wat hun juf of meester zo mooi vinden en willen hun favoriete boek natuurlijk ook lezen. Op deze manier doet de leerkracht op een speelse manier aan leesbevordering.

 

De scholen kunnen aan het bibliotheekpersoneel jaarlijks voorstellen doen omtrent de aankoop van boeken en tijdschriften, die aansluiten bij hun werking.

De eventueel aangekochte boeken worden in de bibliotheek gratis ter beschikking gesteld conform het dienstreglement van de bibliotheek.

 

Op aanvraag van de leerkrachten kan de bibliotheek een boekenkoffer samenstellen. De inhoud van de koffer bepaalt de leerkracht zelf: themaboeken, boeken van een bepaalde auteur, informatieve boeken…

 

Afgeschreven boeken mogen gratis uitgekozen worden door de leerkrachten en dit tijdens de openingsuren van de bib of op afspraak.

 

6.3.   Informatieavond door CLB Kempen

Jaarlijkse organisatie van een informatieavond door CLB Kempen over studiekeuze na het 6de leerjaar.  De praktische organisatie gebeurt door de dienst onderwijs en de betrokken scholen delen de uitnodigingen van CLB Kempen uit. Er wordt een gratis drankje aangeboden en de accommodatie wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

6.4.   Bezoek recyclagepark

Scholen van Herselt kunnen een bezoek brengen aan het recyclagepark van IOK te Herselt en leren welk afval er naar een recyclagepark mag gebracht worden en hoe dit wordt gerecycleerd. De rondleiding (duurtijd 1 uur) kan aangevraagd worden voor kleuters van de derde kleuterklas en voor leerlingen van het lager onderwijs. De aanvraag gebeurt bij de milieudienst (milieu@herselt.be; 014 53 90 44). De rondleiding zelf gebeurt door een medewerker van IOK die dan ter plaatse komt.

 

6.5.   Bezoek gemeentehuis

Scholen van Herselt kunnen een bezoek brengen aan het gemeentehuis van Herselt. Ze leren over de werking van een gemeentebestuur en de verschillende diensten in het gemeentehuis.  De rondleiding (duurtijd +/- 2 uur) kan aangevraagd worden voor leerlingen van het lager onderwijs. De aanvraag gebeurt bij de jeugddienst (jeugd@herselt.be; 014 53 90 59).

 

6.6.   Huiswerkbegeleiding

Het Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo voorziet huiswerkbegeleiding. Een vrijwilliger geeft een uurtje per week ondersteuning aan huis bij gezinnen die er nood aan hebben. Verder vormen ze ook de brug met de school.

 

Scholen kunnen de huiswerkbegeleiding aanvragen via de jeugddienst (jeugd@herselt.be; 014 53 90 59). Voorwaarde is dat het gezin akkoord gaat met de huiswerkbegeleiding.

Alle aanvragen worden gebundeld. De stuurgroep van het Huis van het Kind bespreekt de aanvragen en koppelt de vrijwilligers aan de gezinnen.

 

Het Huis van het kind ondersteunt tijdens het traject de vrijwilliger o.a. door aanwezig te zijn bij het intakegesprek met de school en het gezin, door intervisiemomenten te organiseren, door regelmatige contacten, …

 

6.8 Gemachtigde opzichters

Momenteel zijn er op de volgende plaatsen/ momenten gemachtigde opzichters voorzien:

  • Centrum: rondpunt Dorp: ’s morgens
  • Bergom: Diestsebaan oversteekplaats kerk: ’s morgens
  • Blauberg: Blaubergsesteenweg oversteekplaats school: ’s morgens en ‘s middags
  • Varenwinkel: Wolfsdonksesteenweg oversteekplaats school: ’s morgens (achterkant school)
  • Ramsel: Stationsstraat oversteekplaats (bakkerij): ’s morgens

De gemachtigde opzichters worden vergoed via het systeem van wijkwerken.

 

  1.                Financiële ondersteuning
    1.    Theaterbezoek

De gemeente geeft met ingang van 01-01-2011 een subsidie van maximum 5,00 euro per kind per schooljaar om een theatervoorstelling bij te wonen. De praktische organisatie wordt overgelaten aan de scholen, die ervoor kunnen opteren om ofwel een theatervoorstelling bij te wonen in een cultureel centrum of een theatergezelschap uit te nodigen.

In september legt de jeugddienst een raming van het totaalbudget voor elke school vast via een collegebeslissing. De scholen brengen de factuur binnen van de voorstelling bij de jeugddienst (jeugd@herselt.be; 014 53 90 59) en het subsidiebedrag wordt aan de scholen terugbetaald.

 

7.2.   Octopusplan

Het Octopusplan is een project opgericht vanuit de Voetgangersbeweging VZW dat ernaar streeft dat zoveel mogelijk kinderen op een actieve wijze naar school komen. Hierin staat de Octopus symbool voor een veilige en kindvriendelijke woon-school omgeving. Het Octopusplan helpt scholen en gemeenten om integraal te werken aan verkeersveiligheid en mobiliteit. Zowel ouders, leerkrachten, directie, politie als het gemeentebestuur spelen hierin een cruciale rol. Bij deelname aan het Octopusplan ontvangt de school een materialenpakket voor de strapdag, flits en voor de nieuwe bewegingscampagne Parkour.

De gemeente ondersteunt de scholen die inschrijven door het lidmaatschap te financieren. De school dient zich wel zelf in te schrijven. De gemeente ontvangt (in september) de factuur en niet de school.

Meer info vind je op https://www.octopusplan.info/leden/octopusgemeenten/

 

7.3.   Bibvervoer

In de zitting van 27-08-2012 besliste de gemeenteraad om een subsidie te voorzien aan de scholen voor het bibvervoer. De subsidie bedraagt 1,00 euro per kind per bibliotheekbezoek, met een maximum van 14 bezoeken per schooljaar aan de basisscholen op een afstand van minimum 2,5 km vanaf de bibliotheek.

De bibliotheek bezorgt een overzicht van het aantal bezoeken en het aantal kinderen per school aan de dienst onderwijs (jeugd@herselt.be; 014 53 90 59).

Op basis van het overzicht voorziet het gemeentebestuur van Herselt een terugbetaling van het vervoer. De uitbetaling gebeurt telkens op het einde van het schooljaar.

 

7.4.   Onderhoud en gebruiksvergoeding schoolbussen

De gemeente zorgt voor het klein onderhoud van de schoolbussen (vb. olie bijvullen, herstellen van eventuele schade enz.). Er worden geen werken gedaan aan de veiligheidsuitrusting en er worden ook geen grote stukken vervangen. VBS Bergom maakt gebruik van het onderhoud. VBS Ramsel heeft een eigen mechanieker en maakt enkel gebruik van de infrastructuur van de werkhal.

 

De scholen van Ramsel en Bergom stellen hun bus een gans jaar ter beschikking van het gemeentebestuur tegen een vergoeding van elk 1.300,00 euro op jaarbasis. Kosten van herstellingen tijdens het gebruik worden door het gemeentebestuur gedragen.

 

7.5.   Financiering vorming i.v.m. milieu-gerelateerde onderwerpen

Scholen van Herselt kunnen per vestigingsplaats en per schooljaar milieulessen aanvragen voor de 2de en 3de graad bij de milieudienst. Het aanbod van de milieulessen wordt jaarlijks door de milieudienst meegedeeld aan de scholen en omvat lessen over thema's als water, energie en klimaat. IOK-IMD staat in voor de coördinatie van de aanvragen, het gemeentebestuur financiert de lessen.

 

7.6.   Subsidie duurzaamheid

Scholen kunnen een subsidie ontvangen in het kader van duurzaamheid ten bedrage van maximaal 0,95 euro per leerling op basis van de leerlingaantallen van 1 februari.  De scholen moeten aangeven welke specifieke acties in het kader van duurzaamheid werden uitgevoerd en een betalingsbewijs aanleveren om de subsidie te kunnen ontvangen.

7.7.   Financiële ondersteuning voor activiteiten in kader van herdenking van oorlog en vrede

Scholen kunnen aanspraak maken op een eenmalige (nominatieve) subsidiëring van maximaal 10 euro per leerling voor een activiteit die georganiseerd wordt door de school in het kader van het herdenken van oorlog en vrede (bijv. bezoek frontstreek Eerste Wereldoorlog, bezoek Dossin-kazerne, bezoek fort van Breendonk, bezoek oorlogsmemoriaal Bastogne, bezoek musea rond Eerste en Tweede Wereldoorlog,...). Als tegenprestatie moet de school wel in hetzelfde jaar bijdragen aan de herdenking van 11 november in het deeldorp waar de school gelegen is of er zelf een herdenkingsmoment organiseren in samenwerking met de lokale gemeenschap als er momenteel niemand anders hiermee bezig is.

Als gemeente willen we inzetten op het betrekken van de jeugd bij de herdenking van oorlog en vrede opdat zij de boodschap van vrede en herdenking blijven doorgeven.

 

7.8.   Subsidie aanleg hemelwatergebruik en infiltratievoorziening

500 euro voor hemelwaterinstallatie en 500 euro voor infiltratievoorziening.

De algemene voorwaarden vind je op  https://www.herselt.be/subsidievoorhemelwatereninfiltratie

 

7.9.   Subsidies aanleg extensief groendak

16 euro/m² (incl. plaatsing en BTW) met max. van 950 euro.

De algemene voorwaarden vind je op  https://www.herselt.be/gemeentelijke-subsidie-voor-groendaken

 

7.10.                        Subsidiebescherming Boerenzwaluw en Huiszwaluw

5 euro per bezet nest aan de gebouwen van de school.

https://www.herselt.be/wonen-en-milieu/milieu/premies-en-subsidies/gemeentelijke-subsidiesDe algemene voorwaarden vind je op  https://www.herselt.be/gemeentelijke-subsidie-voor-groendakenhttps://www.herselt.be/subsidiezwaluwnesten

 

7.11.                        EBHO- nieuw

De gemeente Herselt geeft met ingang van 01-01-2022 een subsidie van maximum 100,00 euro per school per jaar om een EHBO-cursus te voorzien voor leerlingen van het vijfde of het zesde leerjaar. De praktische organisatie wordt overgelaten aan de scholen.

De scholen brengen de factuur binnen van de EHBO-les bij de jeugddienst (jeugd@herselt.be; 014 53 90 59) en het subsidiebedrag wordt aan de scholen terugbetaald.

 

 

  1.                Buitenschoolse kinderopvang
    1.    Organisatie

De gemeente Herselt organiseert een Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang (IBO). Deze dienst staat onder toezicht van en is erkend door Kind & Gezin.

De contactgegevens van de dienst kinderopvang zijn:

Asbroek 1C, 2230 Herselt

kinderopvang@ocmwherselt.be of 014 53 90 27

 

De kinderopvang wordt georganiseerd op de volgende locaties (allen erkende kinderopvanglocaties door Kind & Gezin):

  • Herselt de Mixx, Asbroek 1F, 014 53 90 91
  • Bergom Pastorij, Diestsebaan 2, 0472 25 49 24
  • Blauberg Goudblok, Verbrand Goor 7 bus 1,  014 54 91 41
  • Ramsel ‘De Dabberkes’, Achter Kennes 14 / 1,  0472 25 48 23

 

Er is ook één gemelde Kinderopvanglocatie in Herselt:

  • Varenwinkel Gesubs. Vrije School Varenwinkel, Wolfsdonksesteenweg 216, 014 54 66 23

Het Sociaal Huis draagt hier enkel de personeelskosten en financiële ondersteuning van de begeleidster BKO en de school zorgt voor de logistieke ondersteuning.

 

Periodiek vindt een Lokaal Overleg Kinderopvang plaats, waarin alle instanties van de gemeente Herselt die kinderopvang bieden, in zijn geheel, geëvalueerd en besproken worden met alle betrokken partners, waaronder ook een vertegenwoordiging van de ouders. Het kwaliteitscharter wordt als kader gehanteerd voor de ontplooiing van de buitenschoolse opvangactiviteit.

 

8.2.   Reglement

Het huishoudelijk reglement ‘Kinderclub Lindekind’ is van toepassing. Je vindt het reglement terug op https://www.herselbe/buitenschoolsekinderopvang

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.