DE RAAD

In openbare zitting

 

Situering

Er dient zich een herziening aan van het meerjarenplan 2020-2025.

 

De voorliggende herziening van het meerjarenplan heeft vooral betrekking op de jaren 2024-2025, maar ook de kredieten van 2023 dienen op een aantal plaatsen bijgestuurd te worden. Waarom dient het meerjarenplan 2020-2025 herzien te worden? Enerzijds dient er, binnen het kader van het meerjarenplan, jaarlijks een formele vaststelling te gebeuren van de kredieten van het komende jaar (i.c. 2024) en anderzijds dienen er acties en kredieten bijgestuurd te worden op basis van nieuwe evoluties, nieuwe inzichten of nieuwe opportuniteiten.

 

Het meerjarenplan, officieel 2020-2025, dient steeds minimaal 3 jaar vooruit te kijken. Het jaar 2026 dient dus minimaal toegevoegd te worden; ook al blijven de verplichte evenwichten in 2025 aangetoond te worden. Het bestuur heeft er voor gekozen om het meerjarenplan cijfermatig door te trekken tot en met 2028 om aan te tonen dat de financiële evenwichten ook op die termijn behouden blijven. De acties en ramingen opgenomen voor de jaren 2026-2028 zijn echter richtinggevend, maar zijn geen voorafname aan eventuele keuzes of bijsturingen van een volgende legislatuur en een volgend meerjarenplan (2026-2031).

 

Wat het doelstellingenplan (2020-2025) op zich betreft, handhaaft het bestuur de doelstellingen en actieplannen die initieel, bij opmaak van het meerjarenplan, geformuleerd werden. In 2020 en 2021 had de coronacrisis een belangrijke impact op de werking van gemeente en OCMW. In 2022 werd deze crisis opgevolgd door de oorlog in Oekraïne en zijn gevolgen.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018 m.b.t. de BBC (Beleids- en beheerscyclus).

Ministerieel besluit 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 m.b.t. de strategische meerjarenplannen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 m.b.t. de aanpassing van de meerjarenplannen.

 

Toelichting en advies

Het meerjarenplan is initieel opgesteld voor een periode van 6 jaar (2020-2025). Dit is echter geen statisch document, maar een beleidsnota die ten gepaste tijde kan en moet bijgestuurd worden. Dit kan een gevolg zijn van externe factoren (bijv. coronacrisis, oorlogen in Oekraïne en Gaza, energiecrisis, inflatie...) die een impact hebben op de actieplannen, maar kan ook het gevolg zijn van interne factoren en eventueel gewijzigde keuzes.

 

In de voorliggende herziening (nr. 5) van het meerjarenplan zijn er als gevolg van deze factoren aanpassingen nodig aan het initiële Meerjarenplan. De belangrijkste wijzigingen worden meer in detail toegelicht in de motiveringsnota (p. 5-10) van het bundel in bijlage. Dit bundel bevat verder alle nodige detailinformatie.

 

Dankzij de financiële buffer die de gemeente heeft en de positieve rekeninguitslag 2022 (exploitatierekening ca. 1.395.000 euro bonus), zijn er, ondanks de verschillende crisissen van de afgelopen jaren, geen fundamentele of structurele besparingen nodig. Quasi alle voorziene investeringsprojecten kunnen verder uitgevoerd worden, ook al zijn de uitvoeringsprijzen de afgelopen jaren zeer sterk gestegen. Voor bepaalde nieuwe initiatieven (zie ook motiveringsnota) worden er extra middelen uitgetrokken.

 

Netto blijven de noodzakelijke financiële evenwichten behouden, en dit ondanks de grote uitdagingen van het moment: nog steeds hoge inflatie met o.a. impact op de personeelskosten en de bouwkosten van heel wat projecten die op stapel staan of lopende zijn, de volatiele energieprijzen, dalende energiedividenden, vermindering, vooral vanaf 2026, van een aantal Vlaamse subsidies (Eliacompensatie, subsidies kinderopvang)...

 

Het financieel evenwicht (autofinancieringsmarge) verbetert zelfs, en dit vooral dankzij de geactualiseerde ramingen voor de aanvullende personenbelasting en de (meerjaren) raming voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Deze beide belastingen stijgen qua opbrengst de komende jaren stevig, eveneens als gevolg van de hoge inflatie.

 

Het tarief voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing wordt constant gehouden (850). Het tarief voor de aanvullende personenbelasting daalt in 2024 van 7,40 naar 7,30%.

 

 

Het budgettair resultaat (100.943 euro in 2025) wijzigt nauwelijks t.o.v. het initiële meerjarenplan (-2.187 euro) en de autofinancieringsmarge verbetert. In 2025 bedraagt de AFM 1.087.814 euro (+483.159 euro t.o.v. initiële meerjarenplan). Er blijft dus marge voor de toekomst, voor nieuwe initiatieven of voor de opvang van onverwachte zaken.

 

Voor 2028 bedraagt het geraamde budgettaire resultaat + 100.290 euro en de autofinancieringsmarge 343.973 euro.

 

Samengevat hebben de voorgestelde aanpassingen het volgende effect:

 

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

...

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de herziening van het meerjarenplan 2020-2025 en de aangepaste kredieten voor 2023 en 2024 (gedeelte OCMW Herselt) vast.

 

Artikel 2:

De herziening van het meerjarenplan 2020-2025 (gedeelte OCMW Herselt) ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.