Mireille Colson Mark Van den Wouwer Anneleen Maris Karen Broes Stefan Korthout Tim Tubbax Gerda Battel Luc Peetermans Ronan Korthout Hilde Van Reet Christiane Van Thielen Peter Keymeulen Evelien Van Bedts Maria Leirs Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Milo Anthonis Elke Verlinden Kathleen Helsen Dolinda Voet Stijn Vanhulsel Warre Schauwaers Raf Vangenechten Vic Huysmans Mireille Colson Mark Van den Wouwer Anneleen Maris Karen Broes Stefan Korthout Tim Tubbax Gerda Battel Luc Peetermans Ronan Korthout Hilde Van Reet Christiane Van Thielen Peter Keymeulen Evelien Van Bedts Maria Leirs Geert Sterckx Kristof Van Dingenen Milo Anthonis Elke Verlinden Kathleen Helsen Dolinda Voet Warre Schauwaers Raf Vangenechten Vic Huysmans Hilde Van Reet Mark Van den Wouwer Kristof Van Dingenen Vic Huysmans Peter Keymeulen Stefan Korthout Geert Sterckx Dolinda Voet Elke Verlinden Tim Tubbax Mireille Colson Raf Vangenechten Milo Anthonis Kathleen Helsen Warre Schauwaers Gerda Battel Maria Leirs Ronan Korthout Luc Peetermans Evelien Van Bedts Karen Broes Anneleen Maris Christiane Van Thielen aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
DE RAAD
In openbare zitting
Situering
Er dient zich een herziening aan van het meerjarenplan 2020-2025.
De voorliggende herziening van het meerjarenplan heeft vooral betrekking op het jaar 2025, maar ook de kredieten van 2024 dienen op een aantal plaatsen bijgestuurd te worden. Waarom dient het meerjarenplan 2020-2025 herzien te worden? Enerzijds dient er, binnen het kader van het meerjarenplan, jaarlijks een formele vaststelling te gebeuren van de kredieten van het komende jaar (i.c. 2025) en anderzijds dienen er acties en kredieten bijgestuurd te worden op basis van nieuwe evoluties, nieuwe inzichten of nieuwe opportuniteiten.
Het meerjarenplan, officieel 2020-2025, dient steeds minimaal 3 jaar vooruit te kijken. De jaren 2026-2027 dienen dus minimaal toegevoegd te worden; ook al blijven de verplichte evenwichten in 2025 aangetoond te worden. Het bestuur heeft er voor gekozen om het meerjarenplan cijfermatig door te trekken tot en met 2028 om aan te tonen dat de financiële evenwichten ook op die termijn behouden blijven. De acties en ramingen opgenomen voor de jaren 2026-2028 zijn echter richtinggevend, maar zijn geen voorafname aan eventuele keuzes of bijsturingen van een volgende legislatuur en een volgend meerjarenplan (2026-2031).
Wat het doelstellingenplan (2020-2025) op zich betreft, handhaaft het bestuur de doelstellingen en actieplannen die initieel, bij opmaak van het meerjarenplan, geformuleerd werden. In 2020 en 2021 had de coronacrisis een belangrijke impact op de werking van gemeente en OCMW. In 2022 werd deze crisis opgevolgd door de oorlog in Oekraïne en zijn gevolgen.
Wettelijke gronden
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017.
Besluit Vlaamse regering 30 maart 2018 m.b.t. de BBC (Beleids- en beheerscyclus).
Ministerieel besluit 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen.
Omzendbrief KB/ABB 2019/4 m.b.t. de strategische meerjarenplannen.
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 m.b.t. de aanpassing van de meerjarenplannen.
Toelichting en advies
Het meerjarenplan is initieel opgesteld voor een periode van 6 jaar (2020-2025). Dit is echter geen statisch document, maar een beleidsnota die ten gepaste tijde kan en moet bijgestuurd worden. Dit kan een gevolg zijn van externe factoren (bijv. coronacrisis, oorlogen in Oekraïne en Gaza, energiecrisis, inflatie...) die een impact hebben op de actieplannen, maar kan ook het gevolg zijn van interne factoren en eventueel gewijzigde keuzes. In de voorliggende herziening (nr. 6) van het meerjarenplan zijn er als gevolg van deze factoren aanpassingen nodig aan het initiële meerjarenplan.
Vanaf 5 december 2024 komen de nieuwe bestuursorganen in functie. In die optiek is er voor geopteerd om aan de vorige aanpassing van het meerjarenplan (december 2023) slechts minimale wijzigingen aan te brengen. De nieuwe bestuursploeg kan desgewenst middelen heroriënteren binnen de bestaande budgetten in 2025 of kan bij grotere wijzigingen opteren voor een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 in de loop van 2025. In de loop van 2025 zal er sowieso een nieuw meerjarenplan 2026-2031 dienen uitgewerkt te worden.
De belangrijkste wijzigingen aan het meerjarenplan zijn het inbrengen van recentere ramingen op het vlak van aanvullende personenbelasting (positief), opcentiemen onroerende voorheffing (negatief) en de responsabiliseringsbijdragen (positief). Andere wijzigingen hebben dan weer betrekking op bijgestuurde toelagen 2025 van bijv. politiezone, brandweerzone en kerkfabrieken. Op het vlak van energiekosten (elektriciteit, aardgas, brandstoffen) konden de eerdere ramingen wat verlaagd worden.
Dankzij de financiële buffer die de gemeente heeft en de positieve rekeninguitslag 2023 (exploitatierekening ca. 1.963.000 euro extra bonus), zijn er, ondanks de verschillende crisissen van de afgelopen jaren, geen fundamentele of structurele besparingen nodig.
Netto blijven de noodzakelijke financiële evenwichten behouden, en dit ondanks de grote uitdagingen van het moment: een hoge inflatie met o.a. impact op de personeelskosten en de bouwkosten van heel wat projecten die op stapel staan of lopende zijn, de volatiele energieprijzen, dalende energiedividenden, vermindering, vooral vanaf 2026, van een aantal Vlaamse subsidies (Eliacompensatie, subsidies kinderopvang)...
Het tarief voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing wordt constant gehouden (850). Het tarief voor de aanvullende personenbelasting blijft voor 2025 behouden op 7,30%.
Het budgettair resultaat (100.652 euro in 2025) wijzigt nauwelijks t.o.v. het initiële meerjarenplan (-2.478 euro) en de autofinancieringsmarge (AFM) verbetert. In 2025 bedraagt de AFM 1.006.444 euro (+401.789 euro t.o.v. initiële meerjarenplan). Er blijft dus marge voor de toekomst, voor nieuwe initiatieven of voor de opvang van onverwachte zaken.
Voor 2028 bedraagt het geraamde budgettaire resultaat + 100.248 euro en de autofinancieringsmarge 440.144 euro (+ 96.171 euro t.o.v. vorige aanpassing van het meerjarenplan).
Samengevat hebben de voorgestelde aanpassingen het volgende effect:
Gelet op de goedkeuring door de raad van maatschappelijk welzijn van het OCMW-gedeelte van het gewijzigde meerjarenplan in zitting van 25 november 2024.
Argumentatie van de gemeenteraad leidende tot het uiteindelijke besluit
De gemeenteraad stelt de zesde herziening van het meerjarenplan 2020-2025 en de aangepaste kredieten voor 2024 en 2025 (gedeelte gemeente Herselt) vast en keurt de zesde herziening van het meerjarenplan 2020-2025 (gedeelte OCMW en gemeente) goed.
Stemming over het besluit:
Stemmen voor:
Peter Keymeulen, Milo Anthonis, Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Raf Vangenechten, Geert Sterckx, Elke Verlinden, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Stefan Korthout en Vic Huysmans
Onthouden zich:
Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Karen Broes en Anneleen Maris
Motivatie onthouding Ronan Korthout: namens de fractie CD&V+2230: In het verleden heeft de fractie altijd onthouden omwille van de verschillen in visies. De fractie wenst constructief mee te werken aan de opmaak van het volgende meerjarenplan.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt de zesde herziening van het meerjarenplan 2020-2025 en de aangepaste kredieten voor 2024 en 2025 (gedeelte gemeente Herselt) vast.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de zesde herziening van het meerjarenplan 2020-2025 (gedeelte OCMW Herselt) goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad keurt de zesde herziening van het gezamenlijke meerjarenplan 2020-2025 (uitgebreid tot en met 2028) van gemeente en OCMW Herselt goed.
Artikel 4:
Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 voor te leggen aan administratief toezicht conform de geldende regelgeving.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.